si 
Jumalaton kulttuurilehti
heinäkuu 2014

Suomen ainoa kulttuurilehti

Sisällysluettelo 

Pohjois-Korean lapsileirit kilpailemaan Pandorakultin kanssa

Lisätty 31.7.2014

Pohjois-Korea houkuttelee maailman lapsia kesäleirille vesiliukumäillä ja diktaattorien pronssipatsailla.

Kansainvälinen lastenleiri Pohjois-Koreassa on houkutellut yli 300 osanottajaa Songdowonin leirikeskukseen. Tänään tiistaina alkavalle leirille on saapunut lapsia ainakin Irlannista, Tansaniasta, Kiinasta, Venäjältä ja Vietnamista.

Leirialue, jolla kansainvälisiä leirejä on järjestetty liki 30 vuoden ajan, on käynyt läpi kasvojenkohotuksen eristäytyneen maan johtajan Kim Jong-unin johdolla. Lastenleirille saapuvia odottavat ilmastoidut huoneet, videopelit, lentopallokentät, vesiliukumäet, yksityinen uimaranta ja edesmenneitä johtajia Kim Il-sungia ja Kim Jong-iliä esittävät suuret pronssipatsaat.

Kahdeksan päivää kestävä leiri maksaa 200 euroa, ja leirille ovat järjestäjien mukaan tervetulleita kaikki maailman lapset – jopa yhdysvaltalaiset.

Maailman ensimmäinen ateistien televisiokanava avattiin 29.7.2014

Lisätty 30.7.2014

Cranford, NJ—Amerikan ateistit ilmoittivat avanneensa maailman ensimmäisen ateistisen televisiokanavan.

Lisätietoja: Napauta tästä.

Sudan kieltää uusien kirkkojen rakentamisen

Lisätty 29.7.2014

Sudanin hallituksen mukaan uusia kirkkoja ei tarvita, koska maan kristityt ovat suurilta osin paenneet Etelä-Sudaniin.

Sudanin hallitus on vahvistanut jo aiemmin antamansa päätöksen, joka kieltää uusien kirkkojen rakentamisen. Rakennuskiellon jatkamisesta ilmoitti ministeri Shalil Abdullah tuoreessa lausunnossaan.

Hallituksen mukaan maahan ei tarvita enää uusia kirkkoja, koska maan kristityt ovat suurilta osin paenneet Etelä-Sudaniin.

Viranomaiset ovat myös jatkaneet kirkkorakennusten hävittämistä.

Viisi ihmistä ruoskittiin Ramadanin sääntöjen rikkomisesta Iranissa

Lisätty 28.7.2014

Monet iranilaiset eivät noudata paastokäskyä varsinkaan kuumalla säällä, vaan he juovat kaduilla avoimesti vettä.

Iranissa viisi ihmistä on ruoskittu julkisesti rangaistuksena yleisellä paikalla syömisestä muslimien paastokuukauden Ramadanin aikaan, Iranin valtion tiedotusvälineet kertovat.

Sääntöjen rikkojat eivät noudattaneet poliisin varoituksia ja "söivät tarkoituksella" läntisessä Kermanshahin kaupungissa, maakunnan oikeuden presidentti Ali Mozafari sanoi uutistoimisto IRNAn mukaan.

Iranin viranomaiset antavat joka vuosi varoituksia, että ihmisten tulee noudattaa Ramadanin sääntöjä olemalla syömättä ja juomatta julkisilla paikoilla.

Silti monet eivät noudata paastokäskyä varsinkaan kuumalla säällä, vaan he juovat kaduilla avoimesti vettä.

Tutkimus: Valtion päämieheltä edellytetään usein uskonnollisuutta

Lisätty 27.7.2014

Valtion päämiehiltä edellytetään tiettyyn uskontokuntaan kuulumista 30 maassa. Uskonnollisia vaatimuksia maansa johtohenkilöille esittäviä maita on määrällisesti eniten Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, kertoo tuore amerikkalaisen Pew Researchin tutkimus.

Uskonnolliseen ryhmään kuulumista edellytetään valtiomuodosta riippumatta niin tietyissä kuningaskunnissa kuin tasavalloissakin. Yli puolet uskonnollisia rajoituksia valtion johdolle esittävistä maista edellyttää päämieheltään islaminuskoa.

Esimerkiksi Jordaniassa kruununperijän täytyy olla muslimivanhempien jälkeläinen ja itsekin muslimi. Bhutanissa ja Thaimaassa taas monarkian päämiehen täytyy olla buddhalainen. Libanon puolestaan edellyttää presidentiltään maroniittikirkon jäsenyyttä.

Tutkimuksessa mainittujen 30 maan lisäksi 19 valtiota vaatii monarkiltaan tiettyä uskonnollisuutta, vaikka tämän asema on virallisesta valtionpäämiehen roolista huolimatta lähinnä seremoniallinen. Tällaisessa asemassa on esimerkiksi Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar sekä viidentoista muun kansainyhteisöön kuuluvan maan valtionpäämies Elisabet II.

Tutkimus: Uskonnon vaikutuspiirissä olevien lasten muita vaikeampaa erottaa tosi sepitelmästä

Lisätty 26.7.201

Uskonnon ihmeitä sisältävät tarinat tekevät lapset muita vastaanottavaisemmiksi mahdottomalle, arvioivat tutkijat Yhdysvalloista ja Hongkongista.

Uskonnon vaikutuspiirissä kasvavien pienten lasten on vaikea erottaa tosiasioita sepitelmistä,  ilmenee Cognitive Science -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta. Tutkimuksesta kertoo muun muassa The Huffington Post.

Tutkimuksessa 5- ja 6-vuotiaille lapsille esiteltiin kolmenlaisia kertomuksia: uskonnollisia, realistisia ja mielikuvitustarinoita. Pyrkimyksenä oli selvittää, kuinka hyvin he tunnistavat kuvitteellisiksi tarinat,  joissa oli mahdottomia piirteitä. Tutkimukseen osallistui 66 lasta sekä tavallisista että seurakuntien yhteydessä toimivista kouluista.

Tulos oli, että kirkossa tai seurakuntien kouluissa käyvät lapset kykenivät selvästi muita huonommin tunnistamaan puhuvien eläinten kaltaiset yliluonnolliset elementit mielikuvituksellisiksi.

Tutkijoiden päätelmä on, että yhdistämällä ihmeitä sisältäviä uskonnollisia kertomuksia - kuten veden muuttaminen viiniksi - sepitettyihin tarinoihin, kykenivät uskonnolliset lapset tukeutumaan uskontoon selittääkseen itselleen tulkintansa.

Uskonnollisten lasten oli muita vaikeampaa arvioida mielikuvitushahmot mielikuvituksellisiksi. He myös viittasivat tarinan mahdottomuuksiin harvemmin kuin uskonnottomat lapset.

Uskonnollinen opetus, erityisesti ihmeitä sisältävät tarinat, tekevät lapset muita vastaanottavaisemmiksi mahdottomalle. He hyväksyvät helpommin sen, että yleisesti mahdottomana pidetty voi muuttua todeksi.

Tutkimuksen ovat tehneet Kathleen H. Corriveau Bostonin yliopistosta, Eva E. Chen Hongkongin yliopistosta ja Paul L. Harris Harvardin yliopistosta.

TAMPEREEN LIITTOKOKOUS VALITSI IMAGOFASISTIT JATKOON VAPAA-AJATTELIJAIN LIITOSSA (16.7.2014)

Lisätty 24.7.2014

http://www.ateistit.fi/uutiset/uuti140716.html

VALOJEN JA VAKUUTUSTEN NYKYTILANNE (23.7.2014)

Lisätty 24.4.2014

http://www.ateistit.fi/uutiset/uuti140723.html

Parempi överit kuin vajarit

sanotaan sarjakuvassa Viivi ja Wagner (JUba Tuomola)

Putin eroaa

Mätäkuun 1. pnä 2014

Vahvistamattomien tietojen mukaan Putin on eronnut ja nimittänyt seuraajakseen Hodorkovskin. Samalla Putin on lakkauttanut kommunistipuolueen ja myynyt kaikki valtion osakkeet Yhdysvalloille.

Obama harkitsee Krimin vuokraamista Venäjälle 50 vuodeksi. Obama on nimittänyt Putinin Krimin vt. kuvernööriksi.

Venäjän talouden tervehdyttämiseksi venäläisten eläkeikäraja on nostettu 80 vuoteen.

Presidentti Porho harkitsee Donetskin ja Luhanskin alueiden vuokraamista Venäjälle ja haluaa vastineeksi ilmaisen kaasun.

Rahoittaako Vapaa-ajattelijain liitto Petri Karisman eduskuntavaalikampanjaa?

Yhdenvertainen Suomi -kansalaisaloite ei kerännyt tarpeeksi nimiä

Lisätty 23.7.2013

http://www.kirkkojakaupunki.fi/uutiset/kansalaisaloite-jai-tavoitteesta

Yleisradion uutistoimittajien eläkeikä 70 vuoteen

Erkki Hartikainnen 22.7.2013

Siinä määrin puoluellisia he ovat, että he osaavat suomentaa amerikkalaista propagandaa 70 -vuotiaaksi asti.

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti tänään maanantaina, että sen hallussa olevien tietojen mukaan ennen turmaa matkustajakoneen lähellä, 3–5 kilometrin päässä, lensi Ukrainan hävittäjä. Venäjän mukaan asia selviää sen hallussa olevista tallenteista.

Venäläinen uutistoimisto Itar-Tass uutisoi myös Venäjän puolustusministeriön satelliittikuvista, joista selviää, että Ukraina oli sijoittanut turmapäivänä yhden BUK-ohjusjärjestelmänsä lähelle Venäjä-mielisten kapinallisten hallitsemaa alueita Itä-Ukrainassa.

Reutersin mukaan Venäjä kuitenkin sanoi, ettei se havainnut, että kapinalliset olisivat laukaisseet mitään ohjuksia matkustajakoneen lentoreitin lähellä. Samassa yhteydessä puolustusministeriön edustaja kehotti Yhdysvaltoja näyttämään omia satelliittikuviaan, mikäli sillä sellaisia on.

Venäjä sanoi myös, ettei se ole toimittanut BUK-ohjusjärjestelmää eikä mitään muitakaan aseita Itä-Ukrainan Venäjä-mielisille separatisteille.

 1. Jos separatistit ampuivat ohjuksen, eikö se ollut tarkoitettu ukrainalaisen hävittäjän pudottamiseen.
 2. Eikö ole mahdollista, että Ukrainan äärioikeistolaiset ampuivat hallitukseltaan lupaa kysymättä malesialaiskoneen muuttaakseen länsimaiden (USA:n käskyläiset) asenteita toivomaansa suuntaan.
 3. Eikö ole mahdollista, että koneessa oli pommi? Miksi kone ei räjähtänyt heti vaan lensi holtittomasti?
 4. Eikö ole mahdollista, että kone oli niin huonosti huollettu, että se putosi?
 5. Kun ukrainalaiset ovat aikaisemminkin ampuneet alas venäläisen siviilikoneen, eikö ole mahdollista, että ukrainalaiset luulivat ampuvansa venäläistä siviilikonetta?
Kotitehtävä:

Jatka luetteloa kymmenellä kohdalla.

Miten Venäjä voisi saada Itä-Ukrainan separatistit kuriin


Erkki Hartikainen 21.7.2014

Miehittämällä Itä-Ukrainan.

Englannin kirkossa tarjolla myös kaste ilman paholaista

Lisätty 20.7.2014

Englannin kirkon viikon vaihteessa kokoontunut kirkolliskokous äänesti lisävaihtoehdoista kirkon kastekaavoihin. Uusissa ehdotuksissa ei muun muassa mainita enää lainkaan paholaista.

Onko sosiologia tiede

Erkki Hartikainen 18.7.2014

Joku imagofasisti yritti mollata Kimmo Sundströmiä sillä perusteella, että sosiologia, jossa Kimmo om suorittanut ylimmän arvosanan, ei ole tiede.

Muistaakseni Rolf Nevanlinna oli aikoinaan tätä mieltä, mutta en ole pystynyt vahvistamaan tätä asiaa nykyisistä lähteistä.

Rolf Nevanlinnan matemaatikon uran huippuvuosina (lähes sata vuotta sitten) sosiologia ei ollut tiede.

Kun työskentelin neljä vuotta SAS-ohjelmoijana, se, mitä tein, oli sosiologiaa.

Tilastotiede ja tietotekniikka ovat tehneet sosiologiasta kokeellisen (empiirisen) tieteen, ja tilastotiedettä ja tietokoneita käyttävä sosiologia on enemmän tiedettä kuin filosofia.

Kimmo Sundström vaihtoi aikoinaan pääaineen käytännöllisestä filosofiasta sosiologiaan siitä syystä, että hän kyllästyi moraalifilosofisten koulukuntien jossitteluun.

Koska on vaikeaa löytää yhtään asiaa, josta filosofit olisivat yksimielisiä, minun mielestäni filosofiaa ei voida sanoa tieteeksi.

Jos joku sosiologi ryhtyisi SAS-ohjelmistolla tutkimaan tilastollisesti filosofien jossitteluja, se olisi tiedettä.

Totuus asuu tiedotusvälineiden omistajan taskussa

Lisätty 19.7.2014

Kukaan ei voi totuutta muuttaa, paitsi ne jotka kirjoittavat historian.

Ensimmäinen väline käskyttämiseen(=työnjako) ja alistamiseen(=laumahierarkia) oli väkivalta.
Sitten kieli. Kuten esim. Aseveliänkyrätkin paljastavat.

Seuraavaksi Omistus, uskonnot, koulutus, armeija, historia, ideologiat, turheilu, viihde, mediat jne.

Alkion Santeri esitti jo 1920-luvun alussa Euroopan Yhdysvaltoja.

Rolex-Santeri esittää Yhdysvaltain Eurooppaa ajamallaan villikauppakontraktilla.

Tulevaisuuteen voi yleensä vaikuttaa, menneisyyteen koskaan ei.

Vain menneisyyskäsityksiä=historia voi muuttaa, ei tulevaisuutta.

Teitä viranomaisten hyväntahtoisuusteen ja erehtymättömyyteen uskovia on paljon ja näyttää siltä, että eheytyminen tuosta uskonnosta tapahtuu vain omakohtaisten kokemusten myötä.Useimmat ihmiset pitävät parempana uskoa johtajiensa olevan oikeudenmukaisia ja reiluja, myös silloin kun todisteet puhuvat päinvastaisesta, koska kun ihminen kerran myöntää itselleen, että hallitus valehtelee ja on korruptoitunut, hänen on tehtävä valinta sen suhteen mitä hän itse aikoo asian suhteen tehdä.

Ryhtyminen toimiin korruptoituneen hallituksen suhteen sisältää riskejä omassa ja läheisten elämässä. Valinta ettei tee mitään, tarkoittaa taas luopumista omakuvassaan periaatteiden puolustamisesta. Useimmilla ihmisillä ei ole rohkeutta kohdata tuota valintaa.

Siksi suurin osa propagandasta ei ole suunniteltu huijaamaan kriittistä ajattelijaa, vaan ainoastaan antamaan moraalisille pelkureille tekosyy olla ajattelematta lainkaan.

— Michael Rivero, tosi on imagofasistien ja vajareidenkin kohdalla

Miten juutalaiskristillinen jumala käskee tappaa

Lisätty 17.7.2014

Leviticus 20, Raamattu

1. Ja Herra puhui Moosekselle sanoen:

..........

6. Ja jos joku kääntyy vainaja- tai tietäjähenkien puoleen, lähtien haureudessa kulkemaan heidän jäljessänsä, sitä ihmistä vastaan minä käännän kasvoni ja hävitän hänet hänen kansastansa.

..........

9. Kuka ikinä kiroaa isäänsä tai äitiänsä, hänet rangaistakoon kuolemalla; isäänsä ja äitiänsä hän on kironnut, hän on verivelan alainen.

10. Jos joku tekee aviorikoksen toisen miehen vaimon kanssa, jos hän tekee aviorikoksen lähimmäisensä vaimon kanssa, niin heidät, sekä avionrikkoja mies että -nainen, rangaistakoon kuolemalla.

11. Jos joku makaa äitipuolensa kanssa, paljastaa hän isänsä hävyn; heidät molemmat rangaistakoon kuolemalla, he ovat verivelan alaiset.

12. Jos joku makaa miniänsä kanssa, rangaistakoon heidät molemmat kuolemalla; he ovat tehneet iljettävyyden, he ovat verivelan alaiset.

13. Jos joku makaa miehenpuolen kanssa, niinkuin naisen kanssa maataan, tekevät he molemmat kauhistuksen; heidät rangaistakoon kuolemalla, he ovat verivelan alaiset.

14. Jos joku ottaa vaimoksi naisen ja hänen äitinsä, on se iljettävyys; sekä hänet että ne molemmat poltettakoon tulessa, ettei mitään iljettävyyttä olisi teidän seassanne.

15. Jos joku sekaantuu eläimeen, rangaistakoon hänet kuolemalla, ja se eläin tappakaa.

16. Ja jos nainen ryhtyy eläimeen, mihin tahansa, pariutuaksensa sen kanssa, niin surmaa sekä nainen että eläin; heidät rangaistakoon kuolemalla, he ovat verivelan alaiset.

17. Jos joku ottaa vaimoksi sisarensa, isänsä tyttären tai äitinsä tyttären, ja näkee hänen häpynsä ja tämä näkee hänen häpynsä, niin se on häpeä, ja heidät hävitettäköön kansalaistensa silmien edessä; hän on paljastanut sisarensa hävyn, hän on joutunut syynalaiseksi.

18. Jos joku makaa kuukautistilassa olevan naisen kanssa ja paljastaa hänen häpynsä, avaa hänen lähteensä, ja nainen paljastaa verensä lähteen, niin heidät molemmat hävitettäköön kansastansa.

19. Älä paljasta äitisi sisaren tai isäsi sisaren häpyä; sillä se, joka niin tekee, on paljastanut veriheimolaisensa; he joutuvat syynalaisiksi.

20. Jos joku makaa setänsä vaimon kanssa, on hän paljastanut setänsä hävyn; he joutuvat syynalaisiksi, lapsettomina he kuolkoot.

21. Jos joku ottaa vaimoksi veljensä vaimon, on se saastaisuus; hän on paljastanut veljensä hävyn, lapsettomiksi he jääkööt.

..........


27. Jos jossakin miehessä tai naisessa on vainaja- tai tietäjähenki, niin heidät rangaistakoon kuolemalla; heidät kivitettäköön, he ovat verivelan alaiset."

Imagofasistit törkeilevät

Erkki Hartikainen 16.7.2014

Imagofasistit ovat jäsenistöltään salassa perustaneet suomi24:ään sivuston, jossa herjataan kaikkia niitä, jotka ovat pitäneet vuosikymmeniä Vapaa-ajattelijain liiton pystyssä ja hankkineet sille suuren omaisuuden.

Imagofasistien toimintatavat ovat suoraan Göbbelsiltä,ja tästä syystä nimitys imagofasisti sopii järjestön nykyjohdolle erinomaisen hyvin.

Oikeastaan imagofaistit eivät osaa tehdä mitään muuta kuin herjata vuosikymmeniä järjestöä ylläpitäneitä veteraaneja.

On hyvä, että imagofaistit eivät saa aikaan mitään muuta kuin säälittävän asiantuntemattomia tiedotteita, joiden totuustaso on amerikkalaista luokkaa (totta 8 %).

Imagofasistit jaksavat jopa kehua Petri Karisman diplomi-insinöörin tutkintoa, vaikka vuorineuvoslinjan tutkinnosta huolimatta Karisma on pudonnut ammattikoulun epäpäteväksi opettajaksi.

Karismaa pätevämmän diplomi-insinööri Kim Sjöströmin ehdotuksia pystymetsästä värvätty liittokokousedustusto ei ottanut kuuleviin korviinsakaan.

Mitä tulee Kimmo Sundströmiin hänellä on paljon diplomi-insinööriä parempi pätevyys aatteellisen järjestön tehtäviin. Mikä mahtaa olla Petri Karisman espanjan kielen taito? Montako ateismia käsittelevää kirjaa hän on eläessään lukenut? Miten mahtaa olla Karisman filosofian tietojen laita (Kimmolla on käytännöllisen filosofian eli moraalifilosofian cum laude ja matematiikan aprrobatur täysin pistein suoritetun sosiologian cum lauden ojessa. Maisterin papereista häneltä puuttuu vain pro gradu työ.

Olen sanonut, että jos Kimmo veisi osan tekemistään papereista sosiologian laitokselle, hänestä tehtäisiin toisella paperikasalla valtiotieteen maisteri ja toisella paperikasalla valtiotieteen tohtori.

Kun seuraavaan valtioneuvostoon tulee vain keskustapuolue, perussuomalaiset ja kokoomus, imagofaistien yritykset elämänkatsomustiedon opetuksen hävittämiseksi eivät toteudu varsinkaan nyt, kun aatteen profeetta Pekka Elo kuoli.

Erös liiton johtoon pitkään kuulunut jäsen kirjoittaa:

Luottotappiot 19.000, onko vain 1v? Kerran vuodessako tiliotteet katsottu, rikollista, syyllismafia Karisma,Pekkalin,Vilkka.

Ei ihme kaikki salataan, paskaa puhutaan. Tämä on korruptioskandaali, taukin kaljarahat, Kiemelän kirjat pennosia tässä konkurssissa.

Kirjoitettava paljon enemmän erikseen,  miten kukaan voi hyväksyä tälläisen rötöstelyn???

T000pe, yliposki paikalla syyllisiä, järjestötyötä opettaa se ken ei sitä osaa. Jannen, Paulan potkujen, lehden puolittamisen jälkeen voittoa pitäisi tulla 50t/v.

Moraalista rappiota, väärintekemisiä, vainoja seurannut sekasorto, laiminlyönnit, puhdistukset, rikokset. Aivan kuin NKP, liitto romutettu syvälle stalinismin rotkoon.
vaadittava erityistilintarkastusta mopopojille.

Tilillä makuutetaan tuottamattomana 120t. Miksi Vellamo myyty, remonttejako tulossa, onko edes hyvä hinta? Miksi Kuulan arvonalennus?

Pääsivät enemmän jyvälle liiton toiminnasta =rahojen tuhlaamisesta.
Hallitus nyt jatkaa =liiton tappamista.

Poliittisten vastustajien puolueiden lakkauttaminen


Erkki Hartikainen 15.7.2014

Ukrainan nykyjohto on ryhtynyt lakkauttamaan vatustajiensa poliittisia pyolueita. Kirjoitan tätä siksi, että Suomessakin on tapahtunut vastavaa sisällissodan ja toisen maailmansodan välillä.

Suomessa lakkautettiin jopa aatteellisia yhdistyksiä. Itse Urho Kekkonen lakkautti Tampereen siviilirekisteriläisyhdistyksen. Minulle lähettämässään kirjeessä Urho Kekkonen syytti sen ajan virkamiehiä.

Vastustan sekä Putinia että Poroshenkoa. Tällä hetkellä inhoan kuitenkin enemmän Poroshenkoa ja Suomen ulkoministeriä kuin Putinia.

Ukrainan johdenon meiningit ovat juuri niin fasistiset kuin Venäjä äskettäin ilmoitti. Nyt Venäjä on hiljaa, koska maailmanpoliisi Obama on niin määrännyt.

Venäjästä ei tule enää koskaan suurvaltaa. Monipolikapitalistiseen imperialismiin mahtuu vain yksi suurvalta, ja mikään mahti ei voi enää ottaa tätä titteliä pois Yhdysvalloilta.

Kuten edesmennyt dosentti Pertti Lindfors sanoi, elämmme taantumuksellisinta aikaa sitten Wienin kongressin (1814–1815).

Venäjällä Wienin kongressin jatkotoimena on päätetty rakentaa Napoileonin räjäyttämä kirkko uudelleen.

Olen ilmeisesti elänyt turhan vanhaksi eli taantumuksen valtavaan nousuun asti.
  

Irakin kulttuuriaarteet islamistien tähtäimessä - kirkkoja, moskeijoita ja patsaita tuhottu maan tasalle

Lisätty 13.7.2014

Saksalaisarkeologi Simone Mühlin mukaan uskonnollisten ja kulttuuristen kohteiden tuhoaminen on osa isompaa politiikkaa, jossa ISIS haluaa myös anastaa hallitsemiensa ihmisten identiteetin.
Ulkomaat

Irakissa alueita vallannut islamistijärjestö ISIS on tuhonnut viime viikkoina useita uskonnollisesti ja kulttuurisesti arvokkaita kohteita, kertovat ulkomaiset tiedotusvälineet.

Puskutraktorin jyräämäksi, räjäytetyksi tai muuten tuhotuksi on joutunut kirkkoja, temppeleitä, moskeijoita, vanhoja patsaita ja arkeologisia kohteita. Islamistiryhmä on itse julkaissut Twitterissä useita valokuvia kohteiden tuhoamisesta, kertoo muun muassa nettisivusto Artnet.

Sunnijärjestön kohteena ovat olleet usein shiiamuslimien pyhätöt. Konservatiivista sunnilaisuudentulkintaa edustava järjestö on kuitenkin tuhonnut Niniven maakunnassa myös sunnilaismoskeijoita syyttäen näitä epäjumalanpalvonnasta. Ryhmä on myös vaihtanut mosulilaiskirkkojen torneissa olleita ristejä Islamilaisen valtion lippuunsa.

Saksalaisen Deutsche Welle -uutiskanavan mukaan ISIS aloitti tuhotyöt Mosulissa viikko sen jälkeen, kun oli kesäkuussa vallannut sen. Islamistitaistelijat jyräsivät maan tasalle runoilijoiden ja historioitsijoiden patsaita sillä perusteella, että "väärät esikuvat" täytyy tuhota.

Pian vuorossa olivat pyhätöt, ja kun siviilit yrittivät estää erään tuhoamisen, raivaustraktorit palasivat yöllä heidän poistuttuaan, Deutsche Welle kertoo.
"ISIS haluaa viedä identiteetin"

Arkeologien päähuolenaihe on, että ISIS toistaa sen, mitä tapahtui Syyriassa. Siellä he tuhosivat propagandasyistä joitakin muinaisen assyrialaishallinnon jäännöksiä, kertoo saksalaisarkeologi Simone Mühl kertoo Deutsche Wellelle.

- Kun he tuhoavat jotain, he tekevät siitä mediatapauksen, Mühl sanoo. Hänen mukaansa tuhoaminen on osa isompaa politiikkaa. ISIS ei tuhoa vain uskonnon näkökulmasta, vaan varastaakseen hallitsemiensa ihmisten identiteetin, hän kertoo.

Taustalla on käytännöllisempiäkin syitä, kuten Syyriassa. YK:n opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon mukaan ISIS on ansainnut melkoisesti ryöstämällä ja myymällä hallitsemiltaan alueilta löydettyjä muinaisesineitä. Unesco pelkää saman toistuvan nyt Irakissa ja pyrkii yhdessä Interpolin kanssa varoittamaan naapurimaita.

Brittilehti The Guardianin mukaan Irakin turvallisuusjoukkojen kiinni ottaman ISIS:n edustajan tietojen mukaan järjestö on jo saanut merkittävät tulot raaka-aineiden ohella myös myymällä korvaamattomia arkeologisia aarteita.

Mosulin alueella tiedetään olevan lähes 1 800 arkeologista kohdetta, joista osa on 7 000 vuoden takaa. Kuuluisin on Mosulin liepeillä sijaitsevan assyyrialaiskuningas Sanheribin palatsin jäännökset. Siellä arvellaan saattaneen sijaita myös Babylonin riippuvat puutarhat.

Lähellä sijaitsee myös moskeija, jossa sanotaan olevan profeetta Joonaan jäännökset. Joidenkin tietojen mukaan se on saatettu jo tuhota.

Mühl toivoo, että ISIS:n kanssa yhteistyötä tekevät ryhmät onnistuvat vähentämään kulttuurikohteiden tuhoja Irakissa. ISIS:llä kerrotaan olleen jo sufilaistaistelijoiden kanssa kiistaa sufilaispyhättöjen tuhoamisesta.

Miksi elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmia muutetaan

Erkki Hartikainen 10.7.2014

Paras elämänkatsomustiedon suunnitelma oli viimeinen uskontojen historian ja siveysopin opetussuunnitelma. Sen laadimme Pekka Elon kanssa illalla, ja aamulla silloinen kouluhallitus hyväksyi sen. Syynä tällaiseen käänteeseen oli YK:n Genevessä toimivalle ihmisoikeustoimikunnalle tekemäni kantelu.

Toiseksi paras elämänkatsomustiedon opetussuunnitelma oli ensimmäinen. Se on ainoa, jonka alla on myös minun allekirjoitukseni.

Siitä lähtien elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmia on koko ajan huononnettu. Edesmennyt opetusneuvos Pekka Elo ajoi koko uransa ajan Suomeen Ruotsin mallin mukaista uskonnonopetusta.

Minulla on Pekan allekirjoittama kirje, jossa hän sanoo uskovansa jonkinlaiseen johdatukseen. Kun ihmiset eivät usko tätä tosiasiaa, toivon löytäväni kirjeen sekaisin olevista arkistoistani.

Nyt meneillään olevassa muutoksessa (taantumuksessa, ei uudistuksessa) opetussuunnitelmia pyritään muuttamaan niin, että ne vastaisivat entisen valtion painatuskeskuksen eli nykyisen Editan surkeita tekeleitä.

Ainoat nykyisen opetussuunnitelman mukaiset elämänkatsomustiedon oppikirjat löytyvät osoitteesta:

http://www.dlc.fi/~etkirja

Mainittakoon, että Vapaa-ajattelijain liiton nykyiseen johtoon kuuluvat ihmiset ovat yrittäneet painostaa liitosta erotetun Pääkaupunkiseudun ateistien sivuilla olevaa linkkiä sivustoon

http://www.dlc.fi/~etkirja

Esitelmä ateismista

Päivitetty 9.7.2014

Erkki Hartikainen

Minä

Kun en ole professori, tämän esitelmän esitteeseen on yritetty laittaa jonkinlaista ansioluetteloa. Melkein kaikki siinä mainittu on jotain sellaista, mitä en olisi halunnut milloinkaan tehdä. Olen kotoisin keskiaikaiselta maaseudulta, jossa herrojen sivistyssanoille naurettiin avoimesti. Esimerkiksi ”vilosohvi” oli pahimmanlaatuinen haukkumanimi.

Olen aina ollut köyhä ja aatteellisesti suomalaisen yläluokan käsitysten vastustaja, joten olen joutunut tekemään hanttihommia sen sijaan, että minulla olisi ollut aikaa, rahaa ja yläluokkaisia ystäviä esimerkiksi professoriksi pyrkimiseen. Näin jälkikäteen olen ajatellut, että en olisi esimerkiksi professorin tehtävissä viihtynyt.

Oppineisuuden arvostelua on esiintynyt yhtä kauan kuin oppineisuutta. Sextus Empiricus, joka eli noin kolmannella vuosisadalla, kirjoitti teoksen Oppineita vastaan, nimi on joskus suomennettu Professoreita vastaan. En siis ole ensimmäinen, joka kiistää ns. arvovallan eli auktoriteetin menetelmän pätevyyden.

Käsitteistöni on aina ollut erilainen kuin suomalaisella yläluokalla. Tosin myös yläluokka on hieman vähentänyt kaikkein pahimman siansaksan puhumista. Esimerkiksi tietotekniikan sanasto on suomennettu kiitettävästi. Uudet suomenkieliset sanat ovat usein paljon parempia kuin alkuperäiset englannin kielen sanat.

Kun kuuntelette tätä esitelmää, älkää ihmetelkö sitä, että suhtaudun yläluokan käyttämiin käsitteisiin huomattavan arvostelevasti.

Kun myöhemmin tässä esitelmässä useassa kohdassa sanon, että professori se ja se sanoi sitä ja sitä, kyseessä on eräs huumorin laji.

Totuuskysymyksissä sillä, kuka sanoi, ei ole merkitystä. Totuuskysymyksissä merkitystä on vain sillä, mitä sanottiin.

Käsitteistä

Inhimillinen kieli on minun käsitykseni mukaan alun perin kehittynyt apinayhteisössä vallankäytön ja valehtelemisen välineeksi. Käsitteistön tuottamista ovat hallinneet laumojen johtajat, papit ja ainakin maanviljelyksen ja karjanhoidon kehittymisen jälkeen myös rikkaat.

Käsitteiden tehtäviä ovat olleet mm. alaluokkaisten ja orjien käskyttäminen sekä yläluokan elämänkäsityksen puolustaminen.

Kieltä on tarvittu myös yläluokan sisäisen nokkimisjärjestyksen ylläpitämiseen. Sopivien käsitteiden avulla alaluokka on pyritty saamaan hyväksymään alistettu asemansa.

Pahinta käsitteiden avulla alistamista on ollut ja on edelleen uskonto. Vaikka hallitsevan yläluokan laitoksista kuuluu Suomessa käyttää vain myönteistä kieltä, rohkenen sanoa, että uskonto on vanhin muoto järjestäytynyttä rikollisuutta.

Tieteestä

Latinan kielen sana scientia, jonka perusteella muihin kieliin on tehty sana tiede, tarkoittaa tietoa tai taitoa. Sanan tieto merkitys on kiistanalainen. Tutkimusten mukaan niin sanotut länsimaiden ihmiset käsittävät sanan tieto eri tavalla kuin itäaasialaiset. Länsimaalaisten enemmistö pitää esimerkiksi Edmund Gettierin (1927-) paradokseja oikeina paradokseina, mutta itäaasialaisista vain vähemmistö pitää niitä oikeina paradokseina.

Tässä yhteydessä ei tarvitse tietää, mitä Gettierin paradoksit tarkoittavat. Mm. niiden tuloksena on päädytty vaikeuksiin määritellä mitä sana tieto tarkoittaa. Gettierin paradoksien julkaisun jälkeen on kirjoitettu metreittäin kirjoja, joissa melkein jokainen kirjoittaja yrittää keksiä oman tiedon määritelmän. Tämän kirjallisuuden seurauksena tiedon määritelmästä vallitsee entistä suurempi erimielisyys.

Koska käsite tiede on käsitteen tieto johdannainen, käsite tiede on jo tästä syystä ongelmallinen. Mielestäni käsitteestä tiede pitäisi kokonaan luopua. Ehdotan otettavaksi käyttöön sanan todellisuustutkimus.

Toinen tärkeä syy siihen, miksi käsitteestä tiede pitäisi minun mielestäni luopua, on se, ettei rajan vedossa tieteen ja valetieteen eli näennäistieteen välillä ei ole edistytty. Looginen empirismi yritti saada voimaan jonkinlaiset normit tätä rajanvetoa varten, mutta tieteen papisto kielsi loogisen empirismin.

Kolmas tärkeä syy siihen, miksi käsitteestä tiede pitäisi minun mielestäni luopua, ovat monet yliopistojen merkilliset tiedekunnat kuten jumaluusopillinen tiedekunta. Jumaluusoppi on epäilemättä ns. tieteistä mielettömin, sillä se tutkii jotakin, jota ei ole olemassa.

Hyvänä kakkosena tulee erittäin paljon rahaa saava kasvatustiede, joka tutkii jotain sellaista, mikä ei ole mahdollista. Kolmosena tulee filosofia eli viisauden ystävyys. Edes käsitteen “viisaus” merkityksestä ei ole yksimielisyyttä. Vielä vähemmän on yksimielisyyttä siitä, mikä on viisasta.

Koska jumalien olemassaolosta ei ole vuosituhansien kuluessa pystytty esittämään vähäisintäkään pitävää todistetta, ainoa oikea johtopäätös on, ettei jumalia ole olemassa. Jotta käsitteellä “tiede” olisi jotakin järjellistä käyttöä, tieteen pitäisi kunnioittaa totuutta tällaisissa perusasioissa.

Tieteen hyvästä maineesta johtuu, että melkein jokainen huijauksen laji pyrkii naamioitumaan tieteeksi.

Filosofiasta

Pythagoras (569–475 eaa.) ei sanonut itseään viisaaksi vaan viisauden ystäväksi eli filosofiksi. Pythagoras uskoi jumaliin, ja Pythagoraan mielestä vain jumalat ovat viisaita. Ihmiset voivat siis Pythagoraan mielestä parhaimmillaan olla vain viisauden ystäviä eli filosofeja. Oikeasti viisaita olivat tietysti sofistit, mutta sofistista on tehty haukkumansana.

Looginen empirismi kannatti filosofiaksi kutsutun ”tieteen” lopettamista ja siinä olevien mahdollisesti järjellisten osa-alueiden sulauttamista muihin ”tieteisiin”.

Muinaiskreikkalaiset pitivät sanaa ”filosofia” niin hienona, ettei se edes käänny barbaarien kielille. Hyvänä todisteena suomalaisten barbaarisuudesta voidaankin pitää sitä, ettei sanaa ”filosofia” ei ole pystytty suomentamaan.

Tarkasti ottaen filosofia siis tarkoittaa viisauden ystävyyttä. Kuten edellä sanoin, sanan ”viisaus” merkityksestä ollaan erimielisiä. Vaikka päästäisiin yksimielisyyteen sanan ”viisaus” merkityksestä, ollaan varmasti eri mieltä siitä, mikä on viisasta. Minun mielestäni tällaisesta ”viisaustieteestä” pitäisi päästä lopullisesti eroon.

Henkilökohtaisesti en ajattele, että ihmiskunta pääsisi eroon viisaustieteestä ja muusta hurahtaneisuudesta. Ne ihmiset, joiden aivojen tiettyjen välittäjäaineiden pitoisuudet ovat suuret, pitävät tätä vallan ja hurahtaneisuuden koneistoa käynnissä.

New Scientist -lehden mukaan Zürichin yliopistosairaalan neurologin Peter Bruggerin tutkimukset osoittavat, että aivojen korkea dopamiinipitoisuus heikentää ihmisen päättelykykyä ja tuottaa kokemuksia, joita ihmiset pitävät yliluonnollisina. Dopamiinin ja myös muiden aivojen välittäjäaineiden korkeat pitoisuudet saavat ihmisen tuntemaan itsensä muita korkea-arvoisemmaksi.

Sama aivojen kemia luo myös eläinten nokkimisjärjestykset.

Itseään korkea-arvoisina pitävät ihmiset kohoavat minkä tahansa yhteiskunnan nokkimisjärjestyksen huipulle. Nämä itseään korkea-arvoisina pitävät ihmiset eivät halua edes kuolla, eivät ainakaan lopullisesti.

Ennen länsimaisen kulttuurin nykyistä henkistä romahtamista, jonka poliitikot Mihail Gorbatshovista George W Bushiin ovat viimeistelleet, eräs esitelmäni kuuntelija kysyi minulta Yhdysvalloissa, että tiesinkö, että enemmistö Yhdysvaltain filosofisen yhdistyksen jäsenistä on ateisteja.

En osannut vastata siihen mitään. Jos olisin nyt vastaamassa siihen kysymykseen, vastaisin omalla kysymykselläni. Kysyisin, tiesikö hän, että enemmistö Suomen filosofisen yhdistyksen jäsenistä on aina ollut ei-ateisteja.

Historiankirjoituksesta

Historiankirjoitusta on mielestäni oikeutetusti sanottu menneisyyden sijoitetuksi tieteiskuvitelmaksi eli science fictioniksi. Lähes jokainen vallassa ollut aate on kirjoittanut historian uudestaan ja mieleisekseen.

Me suomalaiset elämme kristinuskon valtakauden kristillisesti väritetyn historian aikakautta. Eräs kristillisen historiankirjoituksen tavoitteita on häivyttää ateismin olemassaolo historiasta.

Tässä asiassa annettakoon erityinen kunniamaininta Helsingin yliopiston professorille Simo Knuuttilalle. Hänen vaikutuksestaan jopa suomalaisissa ateistien lehdissä on ollut virheellisiä tietoja ateismin historiasta.

Vaikka minkään historian kirjoihin kirjoitetun väitteen totuudesta ei voida olla varmoja, voidaan mielestäni sanoa, että se voitolle päässeen uskonnollisen ajattelun ”neljän kopla”, joka on pitkällä tähtäyksellä pilannut länsimaisen ajattelun, on: Platon, Aristoteles, Kant ja Hegel. Myös itämaisen ajattelun pilaajien kopla löytyy, mutta esittelen sen jossain toisessa esitelmässä.

Jos joku haluaa todisteet näille väitteille, hän voi hankkia minulle apurahan, jota käyttäen kirjoitan todisteet elektroniseen muotoon. Sanon kuitenkin jo tässä vaiheessa, että en ole kiinnostunut vaikuttamaan ihmiskunnan mielipiteisiin näissä asioissa.

Olen samaa mieltä kuin Isaac Asimovin (1920–1992) viimeisen teoksen Nemesis sankari: on hyvä, että ihmiskunta häviää kykenemättä levittämään inhimillistä pahuutta avaruuteen. Nemesis oli antiikin Kreikan oikeutetun koston jumalatar.

Ateismin määritelmä

Ateismin määritelmä

Ateismi on väitelause ”jumalaa tai jumalia ei ole olemassa”.

Teismin määritelmä

Teismi on väitelause ”jumala tai jumalia on olemassa”.

Tässä määritelmässä on määritelty olemassaoloa koskeva eli ontologinen käsitys. Jumala joko on olemassa tai ei ole olemassa. Mitään olemassaolon ja olemattomuuden välimuotoa ei ole.

Minimiteismi

Deismi (jumala on olemassa, mutta ei puutu maailmanmenoon) ja panteismi (jumala on sama kuin kaikkeus) ovat tämän mukaan teismiä. Tässä kohdassa olen kristittyjen historioitsijoiden kanssa samaa mieltä.

Ateistin määritelmä

Ateisti on henkilö, jonka mielestä ateismi on tosi-

Inhimillinen tieto siitä, mitä on olemassa, on usein virheellistä tai vajavaista. Joku saattaa pitää varmana, että jumalaa ei ole olemassa. Joku toinen saattaa pitää varmana, että jumala on olemassa. Joku kolmas voi olla epävarma siitä, onko jumala olemassa vai ei.

Epävarmuuden aste voi vaihdella.

Jumalaongelmaiset

Jumalan olemassaolon totuudesta epätietoisia kutsun jumalaongelmaisiksi eli agnostikoiksi.

Ateismi ja ateisti suomeksi

Tunteet tai arvot liittyvät käsitteisiin useimmiten vasta vahvan aivopesun tuloksena, joissakin erikoistapauksissa myös luonnostaan. Tällainen erikoistapaus voisi olla esimerkiksi se, että sana “paska” tuo ihmisen mieleen kielteisiä tunteita. Joistain muista eläimistä paska voi olla suorastaan vastustamaton. Monet koirat kieriskelevät mielellään hevosenpaskassa.

Ateismi on suomeksi jumalattomuus ja ateisti jumalaton. Jumalaton on yleisinhimilliseltä kannalta samalla tavalla hyvä asia kuin esimerkiksi tahraton.

Raamatussa herjataan jumalattomia. Pelkästään ihmisoikeusasiakirjojen perusteella voitaisiin nostaa kanne Raamatun julkaisijoita vastaan. Jos oikeuslaitoksemme toimisi puolueettomasti, moni uskovainen ja moni pappi saisivat Suomessa kanteita jumalattomien herjaamisesta.

Jos ihmisoikeudet taattaisiin jumalattomille, viranomaiset ja uskovaiset saisivat koko ajan tuomioita ihmisoikeusrikoksista. Näin tapahtuisi myös Suomessa.

Ateisteja lojuu kuolemanselleissä

Islamilaisten maiden kuolemanselleissä lojuu tälläkin hetkellä teloitusta odottavia ihmisiä, jotka eivät ole tehneet mitään muuta pahaa kuin syyllistyneet jonkin lajin epäuskoon.

Aikoinaan Pakistanin vankilaviranomaiset pahoinpitelivät kuoliaaksi naisen sillä perusteella, että yksi ainoa toinen ihminen väitti, että nainen on polttanut Koraanin.

Myös Suomessa on voimassa laki jumalanpilkasta

Sen lain perusteella voi saada vankeutta. Vielä vähän yli sata vuotta sitten Suomen arkkipiispa vaati kuolemantuomiota jumalanpilkasta. Jumalattomia ihmisiä saa Suomessa pilkata, mutta jumalia, joita ei ole edes olemassa, ei saa pilkata.

Jumalanpilkkatuomiot ovat yleistyneet Suomessa 2000 -luvulla. Syynä on ollut kristillishenkisten juristien nousu oikeuslaitoksen johtoon,

Elämän tarkoitus

Laihialaisisäntä teki kuolemaa, suvun kolme miestä seisoivat siinä vierellä ja juttelivat hautajaisten järjestämisestä.
Isäntä viimeisillään nousi pystyyn ja sanoi:
Selitykset ovat niiden olosuhteiden kuvauksia, joiden vallitessa selitettävät tapahtumat suurella todennäköisyydellä tapahtuvat (esim. Ernest Nagel (1901–85)). Eräät muinaiskreikkalaiset (esimerkiksi Platon (427–347) eaa. )) olivat sitä mieltä, että ainoa todellinen selitys on vastaus kysymykseen miksi, mikä on tapahtuman tarkoitus.

Näistä kahdesta selittämisen lajista on sanottu mm. (esim. Kurt E. Baier (1917 - 2010)):

Ei ole niin, että kaikelle olisi kaksi selitystä, ensimmäinen osittainen, ei todella selittävä, ja toinen täydellinen, lopullinen, valaistuksen antava. Todellisuudessa nämä kaksi selitystapaa ovat yhtä selittäviä, yhtä valaisevia, yhtä täydellisiä ja yhtä lopullisia, mutta ne sopivat eri ilmiöiden selittämiseen.

Kun löydämme metsän keskeltä rakennusten raunioita, voimme olettaa, että ne ovat ihmisten rakentamien talojen jäännöksiä, jotain ihmisen tekemää, hänen omaa tarkoitustaan varten valmistamaa. Rakennukset voidaan selittää vetoamalla rakentajain tarkoitukseen.

Toisaalta jos pyrstötähti eli komeetta lähestyy Maata, on luultavaa, ettei tämä taivaankappale ole järkevien olentojen rakentama. Emme voi käyttää sitä selittämisen tapaa, joka vetoaa tarkoitukseen. Nyt meidän on käytettävä toista selittämisen mallia, sitä, joka vetoaa luonnonilmiön luonnollisiin syihin.

Joskus voi olla vaikeaa ratkaista, mitä selitystapoja on käytettävä. Esimerkiksi Maata kiertävä kappale saattaa olla meteoriitti tai ihmisen valmistama tekokuu.

Tarkoitusta voidaan kysyä vain, jos on voitu osoittaa, että jotakin tarkoituksellisesti tehdään. On siis ensin osoitettava tarkoituksellisen toiminnan olemassaolo, ja vasta sitten tarkoitusta voidaan käyttää jonkin asian selittäjänä.

Joskus on ajateltu (esim. Fjodor Dostojevski (1821–1881)) täsmälleen päinvastoin. On esitetty kysymys tarkoituksesta ja väitetty, että tarkoituksen olemassaolo edellyttää jumalan olemassaoloa.

Todellisuustutkimuksen mukaan olisi ensin todistettava jumalallisten tekojen olemassaolo, ja vasta sitten voitaisiin puhua jonkin elämässä piilevän jumalallisen tarkoituksen olemassaolosta.

Kysymykseen “miksi olet lakannut lyömästä vaimoasi?” voidaan vastata tarkoitukseen viittaamalla, mutta jos ei ole ollenkaan lyönyt vaimoaan, kysymys on väärin asetettu.

Pohdittaessa kysymystä “onko elämällä tarkoitus?” on ensin huomioitava sanan “tarkoitus” eri merkitykset.

Ensiksi joku voi kysyä jonkin arkipäiväisen teon tarkoitusta, esimerkiksi “miksi jätit auton valot palamaan?” Toiseksi voidaan kysyä “mikä on tämän työkalun tarkoitus?”

Joku voi toimia erittäin tarkoituksenmukaisesti, joku toinen vallan hullusti, hedelmättömästi tai jonkin arvojen järjestelmän mukaan arvottomasti.

Nykyaikaisen elämänkäsityksen hyväksyminen ei suinkaan johda tässä mielessä arvottomaan elämään. Päinvastoin tekniikka on varustanut meidät lukuisilla työvälineillä, joilla voimme toteuttaa omia tarkoituksiamme. Kun muinainen ihminen rukoili sadetta jumalilta, nykyaikainen ihminen käyttää sadettajia.

Luonnonesineiden tarkoituksellisuudesta tai tarkoituksettomuudesta voidaan usein puhua liittämättä mukaan arvoja. Talon lähellä olevalla puulla saattaa olla tai olla olematta tarkoitus. Emme kuitenkaan hakkaa sitä pois siksi, että se olisi tarkoitukseton. Miksi sitten oletetaan, että ateistin, jonka mielestä elämällä ei ole mitään ennalta tiedettävää tarkoitusta, pitäisi muka tehdä itsemurha, jos hän todella uskoisi elämän tarkoituksettomuuteen?

Kun tarkoituksia liitetään ihmisten puuhiin, tämä saattaa olla hyvinkin arvojen värittämää. Jos kysyt kutsuilla joltakin vieraalta “miksi olet täällä, mikä on tarkoituksesi?”, hän saattaa käsittää kysymyksesi hyvinkin arvoväritteisesti - ikään kuin kutsuilla olemiseen pitäisi olla jokin erityinen syy. Monet uskonlahkot vastustavat syntyvyyden säännöstelyä, koska niiden oppien mukaan sukupuolielimet on tarkoitettu lisääntymiseen.

Vaatimus, että asioilla pitäisi olla tarkoitus, on sinällään siveellinen kannanotto. On mahdollista, että koko puhe tarkoituksen löytymisestä on puhtaasti arvosidonnaista puhetta, joka ei liity ollenkaan totuuskysymyksiin. (David) Humen giljotiinin mukaan tosiasioita ja arvoja ei voi loogisesti johtaa toisistaan; tältä kannalta oletus jostakin elämän “todellisesta” tarkoituksesta on silkkaa hölynpölyä.

Uskonnollinen ja todellisuustutkimuksen todellisuuskäsitys eroavat useimmiten perinpohjaisesti vastauksessa kysymykseen siitä, mikä on ihmisen tarkoitus.

Todellisuustutkimuksen  todellisuuskäsityksen mukaan ihmisellä ei ole ainakaan nykyisen tietämyksen valossa mitään ihmiskunnan ulkopuolista tarkoitusta. Tähän on esitetty vastaesimerkkinä, että vieraan planeetan asukkaat voivat vallata Maan ja ottaa ihmisen lemmikikseen.

Ihminen ajattelee esimerkiksi, että metsästyskoiran tarkoitus on palvella metsästystä (koira on varmaan asiasta eri mieltä). Ihminen on tässä suhteessa tarkoitukseton. Nykyään ei ole olemassa isäntää tai isäntiä, joiden koiria ihmiset olisivat.

Teistiset (jumaliset) uskonnot ovat muovautuneet orjanomistusyhteiskunnassa, jossa orjilla oli inhimilliset isännät, ja kaikilla ihmisillä yhteinen kosminen (kaikkeudellinen) isäntä.

Tarkoituksen puuttuminen edellä esitetyssä mielessä ei välttämättä millään tavoin alenna inhimillisen elämän arvoa.

Ihmisen itsenäisyys (autonomia) saattaa päinvastoin lisätä hänen arvoaan. Ne, jotka hylkäävät nykyajan elämänkäsityksen siksi, että se muka riistää elämältä mielekkyyden, sekoittavat sanan “tarkoitus” eri merkitykset.

He luulevat, että koska elämällä ei ole tarkoitusta, elämässä ei voisi olla tarkoitusta. He luulevat, että jos ihmisellä ei ole isäntää, hän ei voi omistaa itse itseään ja antaa itse elämälleen tarkoitusta. Aivan kuten lapselle saattaa merkitä shokkia se havainto, että hän pystyy seisomaan omilla jaloillaan, ihmiselle voi merkitä shokkia määrätä itse omasta elämästään.

Uskonnot eivät pohjimmaltaan ollenkaan vastaa kysymykseen siitä, mikä on elämän tarkoitus.

Kun uskontojen edustajilta kysytään, mikä on se jumalan suunnitelma, jossa ihmisen elämällä on oma tarkoituksensa, heiltä saa usein vastaukseksi joko sellaisia pyhien kirjojen lauseita, jotka eivät vastaa kysymykseen, tai sitten he kieltäytyvät vastaamasta kysymykseen ja sanovat, että jumala yksin tietää.

Esimerkiksi kristinusko väittää, että “maallisen” elämän tarkoitus on kuolemanjälkeisen “iankaikkisen” elämän saavuttaminen. Jos olisi olemassa ns. iankaikkinen elämä, mikä sen tarkoitus olisi? Sen sijaan lopullisella, biologisella kuolemallaon luonnossa lajin säilymisen ja kehittymisen kannalta selvä merkitys.

Kuolema on elämän jatkumisen edellytys, sillä jos kuolemaa ei olisi, bakteerien massa ylittäisi nopeasti maapallon massan, ja tämähän on tietysti mahdotonta. Jos muinaiset eläimet eivät olisi koskaan kuolleet, ihmistä ei olisi koskaan ilmaantunut maapallolle, sillä ihmiselle ei olisi ollut elintilaa. Ei pidä kuitenkaan ajatella, että kuolemalla olisi jokin tarkoitus.

Kristillinen ajattelu perustuu kahteen olettamukseen, joista kumpaakaan ei voida todistaa paikkansapitäviksi.

Ensiksi ajatellaan, että maallinen elämä olisi arvotonta ja kärsimystä, joka vain valmistaa ihmistä iankaikkiseen iloon. Toiseksi ajatellaan, että maalliset kärsimykset korvattaisiin iankaikkisilla iloilla.

Ensiksi voidaan todeta, että tällaisesta ajattelutavasta saattaa olla vakavia siveellisiä seurauksia. Esimerkiksi kristillisellä keskiajalla ihmiselämää ei pidetty yhtä suuressa arvossa kuin nykyään. Toisaalta voidaan väittää, että maallinen elämä voi olla täysin mielekästä ja antoisaa.

Arvioitaessa ns. maallista elämää kristityt usein vertaavat sitä iankaikkisen elämän riemuihin. Voidaan huomauttaa, että he tekevät saman virheen kuin ne, jotka sanovat, että Pekka on pieni, koska hän on pienempi kuin puu. Ihmiselämän mielekkyyttä ei tule verrata johonkin ihmiselämän ulkopuoliseen vaan ihmisten elämään keskimäärin.

Näin arvioituna jotkut ihmiset elävät erittäin mielekästä, onnellista ja täysipainoista elämää, ja heidän elämällään yhteiskunnassa on selvä päämäärä ja tarkoitus. Jotkut toiset elävät surkeaa ja sekä omasta että muiden mielestä tarkoituksetonta elämää.

Sen sijaan, että ollaan huolissaan iankaikkisesta elämästä, pitää kehittää elämää ja yhteiskuntaa maapallolla siten, että lopulta kaikki ihmiset voisivat tuntea elävänsä mielekästä ja tarkoituksenmukaista elämää.

Saarnamies varoitteli viinan kiroista:
Edellä suoritetuista tarkasteluista voidaan päätellä, että luonnonilmiö elämä kuuluu luonnossa vallitsevan syyn ja seurauksen suhteen avulla selitettäviin ilmiöihin eikä tarkoituksen avulla selitettäviin. Tämän luonnontieteellisen selityksen tarjoaa kehitysoppi.

Mutta vaikka luonnonilmiöllä elämä ei olisi tarkoitusta, ihmisyksilöllä tai yksilöiden muodostamalla yhteiskunnalla voi olla moniakin päämääriä, aikomuksia ja tarkoituksia. Tarkoitusten avulla selittäminen on keksitty, koska ihmisillä on tarkoituksia, ei siksi, että ihmisiltä puuttuisivat tarkoitukset.

Paul Kurtzin mukaan uskonnottoman siveyden ensimmäinen sääntö on, että elämä on elämisen arvoista. Toinen sääntö on, että siveys on puhtaasti inhimillistä alkuperää.

Tahto elää on ihmisen perustavinta laatua olevia pyrkimyksiä. Alun perin iankaikkisen elämän kaipuukin on syntynyt voimakkaasta tahdosta elää. Joissain uskonnoissa tämä alkuperäinen pyrkimys on pitkällisen kehityksen tuloksena kääntynyt päälaelleen, on alettu kuvitella, että “maanpäällinen” elämä olisi jollain tavalla arvotonta.

Paitsi että ihminen haluaa elää, hän haluaa elää onnellista ja täyteläistä elämää. Eri aikoina ihmisillä on ollut erilaisia mielipiteitä siitä, mitä sellainen elämä on. Joka tapauksessa onnellinen elämä tuottaa ihmiselle tyydytystä.

Onnellisen elämän ehdot ovat aina olleet ihmisille epävarmoja, ja tämä on saanut ihmisiä jopa vapaaehtoisesti luopumaan sekä vapaudesta että vastuusta jonkin heitä suuremman vallan hyväksi, joka sanelee heille elämän tarkoituksen.

Vapaassa ja tasa-arvoisessa yhteiskunnassa yleisesti hyväksytty oletus on, että jokainen tavoittelee onnea omalla tavallaan. Sellaisessa yhteiskunnassa, joka ei enää jakaudu orjiin ja isäntiin, kukaan ei voi määritellä tarkoitusta kenellekään muulle kuin itselleen ja omalle elämälleen.

Ateisteista

Ateisteja on ollut yhtä kauan kuin on ollut ihmisiä, sillä ihminen syntyy ateistina. Jumalattomuus ei ole historiallisen kehityksen tuote, vaan ateisteja syntyy aivan itsestään mm. seuraavilla tavoilla.

Ensiksi on mahdollista, että ihminen ei alkuunkaan eikä missään elämänsä vaiheessa ala uskoa jumalien olemassaoloon. Näin tapahtuu esimerkiksi siitä syystä, että ihminen kasvaa ateistien keskellä, mutta myös siitä syystä, että ihminen ei ala uskoa ympäristöstään kuulemiaan väitteitä jumalan tai jumalien olemassaolosta. Tämän kirjoittaja ei missään elämänsä vaiheessa alkanut uskoa jumaliin vaikka hän kasvoi ympäristössä, jossa oli sekä uskovia että uskonnottomia.

Toiseksi on mahdollista, että ihminen lapsena uskoo jumalaan tai jumaliin, mutta toteaa jossain iässä, ettei jumalaa tai jumalia ole olemassa. Ateistista kirjallisuutta kenties kaikkein eniten tuottanut Joseph McCabe (1867–1955) oli nuoruudessaan katolisen kirkon pappi. Tämän hetken tunnetuin Jeesuksen olemassaolon kieltäjä, nykyinen ateisti ja Jeesus -seminaarin jäsen Robert M. Price (1954-) oli nuoruudessaan uskovainen ja aluksi baptistien ja myöhemmin unitaarien pappi.

Vaikka Suomessa kirjoitetaan lähes pelkästään kirkkohistorioita, englanniksi on ilmestynyt melkoinen joukko ateismin historioita. Jotkut niistä pyrkivät käsittelemään koko maailmaa, mutta useimmat keskittyvän jonkin maan tai jonkin alueen ateismin historiaan.

Ateismin historioilla on mielestäni eräs paha vika: Ne sisältävät ns. lineaarisen historiankäsityksen eli historismin, jonka mukaan historiassa tapahtuu väistämättä edistystä, esimerkiksi uskonto on eri kulttuureissa kehittynyt vähitellen agnostisismiksi ja sitten ateismiksi. Lineaarisen historiankäsityksen jyrkin kriitikko Sir Karl Popper (1902–1994) sanoi lineaarista historiankäsitystä valetieteeksi.

Vaikka ateismi eräissä kulttuureissa olisikin kehittynyt vähitellen, ateismin historian kirjoja ei mielestäni tarvitse täyttää kertomuksilla joistain vapaamielisistä uskovaisista tai puoliksi ateisteista.

Viimeksi mainitsemaani sääntöön sallin yhden poikkeuksen: Vaikka johdonmukainen materialisti ei ole välttämättä sananmukaisesti ateisti, materialismin (aineellinen todellisuuskäsitys) kehittäjät on syytä mainita ateismin historioissa siitä syystä, että myös näiden ei-ateististen materialistien ajatukset ovat tehneet monista muista ateisteja. Muinaiskreikkalainen Epikuros (341–270 eaa.) ajatteli, että jumalat, jotka ihmisten asioihin puuttumatta ovat olemassa, koostuvat tavallista hienommasta aineesta. Epikuros loi perustan nykyiselle ateismille toteamalla:

”Jos jumala tahtoo estää pahan, mutta ei kykene siihen, silloin hän ei ole kaikkivaltias. Jos hän kykenee estämään pahan, mutta ei halua tehdä sitä, hän on pahansuopa. Jos hän sekä kykenee estämään pahan että tahtoo estää sen, mistä paha tulee? Jos hän ei kykene eikä tahdo estää pahaa, miksi kutsua häntä jumalaksi?”

On väitetty, että antiikin ajattelijat eivät olleet ollenkaan materialisteja. Tosiasiassa toistaiseksi paras aineen määritelmä esiintyy epikurolaisen Lucretius Caruksen (n. 98 - 55 eaa.) teoksessa Maailmankaikkeudesta. Tämän määritelmän mukaan ainetta on kaikki, mikä voi vaikuttaa tai olla vaikutuksen kohde.

Aineellinen todellisuuskäsitys (materialismi) on ontologia jonka mukaan kaikkein perimmäisessä mielessä on olemassa vain ainetta ja tyhjiö. Muu on ihmismielen tekemää luokittelua.

Muinaiskreikkalainen Demokritos Abderalainen (430–370 eaa.) esitti tämän ontologian antiikin kulttuurissa.

Otteita ateistien historiasta

Tapaus Demokritos

Demokritos ei ollut esisokraatikko, koska hän oli Sokrateen ja Platonin aikalainen. Demokritos oli Platonin pahin kilpailija. Platon ei kuitenkaan mainitse häntä sanallakaan lukuisissa kirjoissaan. Esimerkiksi Diogenes Laertiuksen mukaan Platon halusi hävittää Demokritoksen kirjoitukset. Ne on hävitetty joko Platonin aikana tai myöhemmin lukuun ottamatta aivan vähäisiä katkelmia.

Minun mielestäni se, että Demokritoksen teokset on hävitetty mutta ei esimerkiksi Epikuroksen kannattajan Lucretius Caruksen edellä mainittua teosta, viittaa siihen, että Demokritos oli antiikin uskonnollismielisen yläluokan mielestä vaarallisempi kuin Epikuros.

Niistä lukuisista tarinoista, joita kerrotaan Demokritoksen kuolemasta, on minun mielestäni uskottavin se, että köyhtynyt mies kuoli uskonnollishenkisen ylimystön hallitsemassa yhteiskunnassa nälkään.

Professori George Boeree (1952-) sanoo, että Demokritos ei uskonut kuoleman jälkeiseen elämään eikä jumaliin vaan perusti ateistijärjestön, jonka nimi oli Kakodaimoniotai eli Paholaisen kerho.

Professori D. S. Hutchinson sanoo, että Demokritoksen mukaan jumalat ovat reaktioita luonnonilmiöihin, joita ihmiset eivät osanneet selittää ja siitä syystä väittivät niiden olevan jumalien aikaansaannoksia. Jumalat ovat siis inhimillisen mielikuvituksen tuote.

Antiikin ateisteja

Muinaisessa Kreikassa oli aivan selviä ateisteja. Eräillä tunnetuilla ateisteilla oli runsaasti oppilaita, ja on luultavaa, että näistä oppilaista melkoinen osa oli ateisteja. Siis ateisteja oli.

Platonin setä tai eno ja kuuluisa tyranni Kritias (455–403 eaa.) väitti, että jumalat on tietoisesti keksitty pelottelemaan ihmisiä tottelevaisuuteen ja lainkuuliaisuuteen. Eräät aatehistorioitsijat ovat päätelleet tästä, että uskaltaakseen sanoa näin Kritiaksella on täytynyt olla paljon valtaa.

Demokritoksen oppilasta Diagoras Meloslaista jopa katolinen kirkko pitää muinaiskreikkalaisena ateistina. Hänestä kerrotaan monia kaskuja (Cicero, Sextus Empiricus), mutta ei ole varmaa, tarkoittavatko kaskut samaa henkilöä. Ciceron kaskun mukaan Diagoras aiottiin jumalattomana heittää laivasta myrskyssä. Diagoraan kerrotaan ihmetelleen, mahtaako muissakin samaan myrskyyn joutuneissa laivoissa olla Diagoras.

Katolinen kirkko pitää ateistina myös Theodoros Kyreneläistä, joka kirjoitti teoksensa Jumalista noin vuonna 313 eaa. Theodoros sanoi, että jos jumala on olemassa, hän on lihaa. Jos jumala on olemassa, hän on ateisti. Theodoros halusi vapauttaa ihmiset jumalien pelosta.

Muinaisroomalainen historioitsija Diogenes Laertios kirjoittaa Theodoroksesta mm:

”Theodoros hylkäsi kerta kaikkiaan jumalia koskevat uskomukset. Olen saanut käsiini hänen teoksensa Jumalista, eikä se ole millään muotoa vähäpätöinen kirja. Väitetään, että suurin osa Epikuroksen näkemyksistä olisi peräisin tästä teoksesta.

Theodoros oli sekä Annikeriksen että dialektikko Dionysioksen oppilas, kuten Antisthenes sanoo Filosofien perimysjärjestyksissä. Hänen mukaansa päämäärä on ilo, ja sen vastakohta on kärsimys. Edellinen liittyy järkevyyteen ja jälkimmäinen järjettömyyteen. Hyviä asioita ovat järkevyys ja oikeudenmukaisuus, ja pahoja ovat niille vastakohtaiset tilat. Nautinto ja tuska ovat hyvän ja pahan välissä. Hän hylkäsi ystävyyden, koska sitä ei voi olla sen enempää järjettömien kuin viisaidenkaan välillä. Edellisessä tapauksessa myös ystävyys katoaisi hyödyn poistuttua, ja viisaat taas ovat itseriittoisia eivätkä tarvitse ystäviä. Hänen mukaansa on mielekästä, ettei kelpo mies surmaa itseään isänmaan puolesta, sillä järkevyyttä ei pidä heittää hukkaan järjettömille koituvan edun vuoksi.

Hän sanoi, että maailma on isänmaa. Varastaminen, aviorikokset ja temppelinryöstö ovat tarpeen tullen sallittuja. Mikään niistä ei ole häpeällistä luonnostaan, jos jätetään huomiotta niihin kohdistuva ennakkoluulo, joka on olemassa vain järjettömän massan koossa pitämiseksi.

Hän sanoi, että viisas tyydyttää estotta halunsa poikiin. Tämä antoi hänelle aiheen tällaisiin argumentteihin: ’Onko kirjoitustaitoinen nainen hyödyllinen sikäli kuin hän on kirjoitustaitoinen?’ ’Kyllä.’ ’Onko <kirjoitustaitoinen> poika ja nuorukainen hyödyllinen sikäli kuin hän on kirjoitustaitoinen?’ ’Kyllä.’ ’Eikö siis myös kaunis nainen ole hyödyllinen sikäli kuin hän on kaunis, ja eikö kaunis poika ja nuorukainen ole hyödyllinen sikäli kuin hän on kaunis?’ ’Kyllä.’ ’Eikö kaunis poika ja nuorukainen ole hyödyllinen sitä varten, mitä varten hän on kaunis?’ ’Kyllä.’ ’Eikö hän ole hyödyllinen yhdyntää varten?’ Kun tämä kaikki oli myönnetty, hän päätteli: ’Jos joku nauttii yhdynnästä sikäli kuin se on hyödyllistä, hän ei tee väärin. Jos joku siis nauttii kauneudesta sikäli kuin se on hyödyllistä, hän ei tee väärin.’ Tällaisissa argumenteissa hän oli vahvoilla.

Näyttää siltä, että hän sai nimen "Jumala” sen seurauksena, että Stilpon oli esittänyt hänelle tällaisen argumentin: ’Theodoros, onko niin, että olet sitä, mitä sanot olevasi?’ Kun toinen myönsi tämän, hän jatkoi: ’Sanotko jumalan olevan?’ Kun toinen oli vastannut myöntävästi, hän päätteli: ’Olet siis jumala.’ Theodoros hyväksyi johtopäätöksen mielihyvin, jolloin toinen sanoi nauraen: ’Saman argumentin mukaan myönnät olevasi myös naakka ja ties mitä kaikkea, senkin kelmi.’

Erään kerran Theodoros istuskeli hierofantti Eurykleideen kanssa. ’Sano minulle, Eurykleides’, hän pyysi, ’ketkä oikein loukkaavat mysteereitä?’ ’Ne, jotka paljastavat ne vihkimättömille’, pappi vastasi. ’Sinä siis loukkaat niitä, koska paljastat ne vihkimättömille’, päätteli Theodoros. Hän oli vähällä joutua Areiopagin neuvoston eteen, mutta Demetrios Faleronlainen pelasti hänet. Amfikrates sanoo teoksessa Kuuluisista miehistä, että hänet tuomittiin juomaan myrkkykatkoa.

Kun hän oleskeli Ptolemaios Lagoksenpojan hovissa, kuningas määräsi hänet lähettilääksi Lysimakhoksen luo. Theodoros osoitti olevansa suorapuheinen mies, ja lopulta Lysimakhos kysyi häneltä: ’Sanopa, Theodoros, etkö sinä olekin se, joka karkotettiin Ateenasta?’ ’Olet saanut oikeaa tietoa’, Theodoros vastasi. ’Minä olin Ateenan kaupungille liikaa samoin kuin Dionysos Semelelle, ja niin se heitti minut ulos.’ Lysimakhos jatkoi: ’Pidä huoli siitä, ettet enää koskaan tule tänne.’ Tähän hän vastasi: ’En missään tapauksessa tee sitä, ellei Ptolemaios taas lähetä minua.’ Paikalla ollut Lysimakhoksen asiainhoitaja Mithras huomautti hänelle: ’Näyttää siltä, ettet välitä sen enempää kuninkaista kuin jumalistakaan’, mihin Theodoros vastasi: ’Kuinka muka en välittäisi, kun olen varma siitä, että jumalat inhoavat sinua?’

Kerrotaan, että hän käveli kerran Korintissa perässään suuri joukko oppilaita. Kyynikko Metrokles, joka oli pesemässä villikirveleitä, sanoi hänelle: ’Jos pesisit vihanneksia, et tarvitsisi noin monta oppilasta, senkin sofisti.’ ’Ja jos sinä osaisit käsitellä ihmisiä, et tarvitsisi noita vihanneksia’, Theodoros vastasi. Kuten edellä on mainittu, samaa tarinaa kerrotaan myös Diogeneesta ja Aristippoksesta.

Tällainen henkilö Theodoros oli. Lopulta hän vetäytyi Kyreneen ja eli siellä yhdessä Magaan kanssa kaikkea kunnioitusta nauttien. Kun hänet karkotettiin Kyrenestä ensimmäisen kerran, hänen kerrotaan tokaisseen osuvasti: ’Paljon kiitoksia teille, Kyrenen miehet, kun ajatte minut Libyasta Kreikkaan.’"

Euhemeros (330-260) eaa. sanoi, että palvotut jumalat olivat alun perin olleet kuuluisia ihmisiä. Ajan oloon heidän maineensa on kasvanut niin, että heitä on alettu pitää jumalina. Kristityt käyttivät myöhemmin mielellään Euhemeroksen ajatuksia yrittäessään vakuuttaa ihmiset siitä, että muinaisen Kreikan jumalat olivat vain Homeroksen sepitelmiä. Tällaisia ajatuksia esitettiin historian tunneilla vielä minun kouluaikoinani.

Suomessa on käynyt päinvastoin kuin mitä Euhemeros ajatteli muinaisessa Kreikassa tapahtuneen. Elias Lönnrot teki muinaissuomalaisten vanhoista jumalista kuten Ilmarisesta ja Väinämöisestä tavallisia sankareita. Kristityt alensivat ukkosenjumala Perkeleen (Perkuunas) pääpaholaiseksi.

Idän ateisteja

Ateisteja on varmaan ollut myös ennen kirjoitustaidon keksimistä. On sanottu, että kaikkein alkeellisimmilla kirjoitustyyleillä ateismia ei voitu ilmaista. Joka tapauksessa esimerkiksi Kungfutsen (551–479 eaa.) seuraajissa oli kiinalaisen historiankirjoituksen mukaan ateisteja, vaikka kiinan kieltä kirjoitetaan yksinkertaisella merkkikielellä. On epäilyksetöntä, että nykyisessä Kiinassa on ateisteja.

Muinainen ateismi on hyvin usein arkistoitu uskontojen kirjoihin. Kun hakusanalla ”jumalaton” haetaan eri hakuroboteilla, löytyy 100–1000 viitettä, joista melkoinen osa viittaa Raamatun Vanhaan testamenttiin. On ilmeistä, että ateismia esiintyi ennen ajanlaskun alkua myös juutalaisten keskuudessa.

Professori Armas Salosen (1915–1981) mukaan kenties kaikkein vanhimmat merkit ateismista löytyvät Kaksoisvirranmaan (nykyisin Irak) nuolenpääkirjoituksista. Tietoja Kaksoisvirranmaan ateisteista on jo noin 4500 vuoden takaa. Kaksoisvirranmaan asukkaat olivat yleensä hyvin uskonnollisia, mutta välillä esiintyi myös nuolenpääkirjoituksiin dokumentoitua ateismia.

Muinaisen Intian ateismi, jota esiintyi ainakin jo noin 3000 vuotta sitten, on dokumentoitu uskonnollisiin kirjoituksiin harvinaisen perinpohjaisesti. Edes Helsingin yliopiston jumaluusopillinen tiedekunta ei voi väittää, ettei kysymyksessä olisi aivan selvä ateismi. Laitan tähän otteita historian maisteri Joseph Edamarukun kirjoituksesta (suom. EH).

”Toisin sanoen Intian filosofian historia alkaa samanaikaisesti Intian ateismin historian kanssa. Brihaspathy, joka oli eräs Rigvedan kirjoittajista, oli Intian ensimmäinen kuuluisa ateisti.

Brihaspathy ja hänen oppilaansa kielsivät jumalien olemassaolon, sielun kuolemattomuuden ja kuoleman jälkeisen elämän. Hänen oppilaansa Dhishana selvitti, että vedalaiset rituaalit eivät olleet muuta kuin keino ansaita rahaa. Parameshtin, toinen vedalaisen ajan ajattelija, sanoi, että materia on äärimmäinen todellisuus. Hän selitti, ettei ollut mitään mahdollisuutta saada tietoa jostakin kaiken alkuna olevan materian takana olevasta. Brighu, toinen vedalaisen ajan materialisti sanoi: “Aine on ikuista, sillä aineesta kaikki oliot saavat alkunsa ja aineeseen ne palaavat.”

Myös Vedat, Upanishadit ja muut tämän ajan kirjoitukset antavat tietoa ateisteista. Svansnaved Upanishad sisältää pääasiassa materialistisia ja naturalistisia opetuksia. Sen mukaan ei ole olemassa muuta kuin ainetta, ja tämän maailman lisäksi ei ole muuta maailmaa. Se selitti:

”Ei ole mitään jälleensyntymistä, ei mitään jumalaa, ei mitään taivasta, ei mitään helvettiä. Kaikki perinteinen kirjallisuus on itserakkaiden hölmöjen työtä, luonto on kaiken luoja, ja aika kaiken hävittäjä, nämä määräävät asioista eivätkä palkitse hyvettä tai pahetta määrätessään ihmisen onnellisuudesta tai kurjuudesta. Kauniiden puheiden pettämät ihmiset turvautuvat jumalien temppeleihin ja pappeihin, kun todellisuudessa ei ole mitään eroa jumalan (Vishnu) ja koiran välillä.”

On tärkeää huomata, että tämä Upanishad kirjoitettiin noin seitsemän tai kahdeksansataa vuotta ennen kristillisen ajanlaskun alkua. Viidennellä vuosisadalla eaa. syntyivät buddhalaisuus ja jainalaisuus. Molemmat näistä uskonnoista perustuivat ateismiin. Tähän aikaan eli 62 toisinajattelevaa filosofia. Ajitha Kesha Kambaly, heistä kuuluisin, sanoo:

“Jaloista ylöspäin, hiusten latvoista alaspäin, ihon sisällä sijaitsee jiva, joka on tunnettu vanhana Atmanina (sieluna). Koko sielu elää. Kun ruumis on kuollut, sielu ei voi enää elää. Se elää yhtä kauan kuin ruumis elää, se ei voi elää ruumiin häviämisen jälkeen. Ne, jotka väittävät, että sielu on jotakin ruumiista erillistä, eivät voi sanoa, onko (ruumiista erotettu sielu) pitkä vai lyhyt, pallomainen, pyöreä vai kolmikulmainen tai neliömäinen, kuusikulmainen vai kahdeksankulmainen tai katkera, kirpeä, kovettava, hapan vai makea tai raskas, kevyt, kylmä, kuuma, sileä vai karkea. Siksi ne, jotka sanovat, että sielu on ruumiista erillinen, ovat väärässä.”

Nykyisen Intian ateismi nousi eri alueilla nykyaikaisen tieteen levitessä Intiaan. Sekä sivistyneiden paineet taikauskon hävittämiseksi että kastilaitoksen vastustajien vapautusliikkeet loivat johtajia, jotka sanoivat suoraan olevansa ateisteja. Tamil Nadun itsekunnioitusliikkeen johtajan E. V. Ramasamin eli Periyarin (1879–1973) patsaissa lukee ”No God” eli ”Ei Jumalaa”.

Goparaju Ramachandra Rao (Gora, 1902–1975), myös suomalaisten tunteman Lavanamin isä, perusti Andhra Pradeshiin Intian ateistikeskuksen.

Intian rationalistiyhdistyksen pitkäaikainen johtaja (äskettäin kuollut) Joseph Edamaruku on kotoisin Intian katoliselta alueelta Keralasta. Nuorempi Edamaruku, Sanal Edamaruku on saanut mainetta apinamieshysterian hillitsijänä New Delhissä. Aikaisemmin hän auttoi Taslima Nasrinin ulos Bangladeshista, jossa Nasrin oli vaarassa menettää henkensä.

Tällä hetkellä Sanal Edamaruku elää maanpaossa Suomessa.

Keskiajan ateisteja

Eurooppalaiset ateistit jatkavat antiikin ateistien perinnettä. Kun kristityt pääsivät valtaan, he pyrkivät tuhoamaan kristinuskon vastaisen kirjallisen materiaalin, ja he onnistuivat siinä melko hyvin. Noin tuhannen vuoden aikana Euroopassa ei ollut kuuluisia ateisteja ja heidän kirjoituksiaan. Koska ateisteja syntyy myös itsestään, ateisteja epäilemättä oli.

Minulla ei ole tietoja muinaissuomalaisista ateisteista, mutta on luultavaa, että heitä oli.

Muinaisista skandinavialaisista riimukirjoituksista on löytynyt esimerkiksi se ajatus, että jumalista ei ole ihmisille mitään apua.

Aasiassa oli julkiateisteja myös Euroopan keskiajalla. Niitä oli sikäläisten ns. uskontojen sisällä, ja kristittyjen pyrkimys siirtää vanhan ajan ateisteja myöhempään ajankohtaan on paljastanut kirjoituksia, jotka osoittavat, että vanhakantaisia eli julkiateisteja oli Aasiassa silloin, kun Euroopassa oli keskiaika.

1500 – luvulla italialaiset alkoivat kyseenalaistaa katolista ajattelua. Pietro Pomponazzi (1462 - 1524) siirtyi aristoteelisesta ajattelutavasta nykyaikaiseen syysuhteeseen perustuvaan ajatteluun ja piti sielua kuolevaisena.

Samaan tapaan ajatteli myös Geronimo Cardano (1434 - 1517). Lucilio Vanini (1585 - 1619) sai vaikutteita edellä mainituilta ja katsoi, että materia oli yhtenäinen ja vakio.

Giulio Cesare Vanini (1585–1619) piti ihmistä periaatteessa koneena ja joutui vainon kohteeksi ympäri Eurooppaa ja tapetuksi kahden kirjansa takia.

Paolo Sarpi (1552–1623) oli jo moraalinen, luonnontieteellinen ja yhteiskunnallinen ateisti ja sekä Galileo Galilein (1564–1642) että Giordano Brunon (1548–1600) ystävä. Sarpia on esitelty Vapaa Ajattelijassa 4-5/ 2000.

Sarpi kehitti jumalauskolle psykologisen selityksen: Turhautuneet ihmiset loivat kaikkivoipaisen jumalan, joka oli kykenevä tekemään kaikkea sitä, mitä ihmiset eivät pystyneet. Tämä oli Sarpin mukaan ihmisten kurjuuden alkujuuri.

Aatehistorian professori David Wootton on kirjoittanut Sarpin ajattelusta teoksen Paolo Sarpi Between Renaissance and Enlightenment. Teoksen mukaan Sarpia pidettiin ateistina. Paavi yritti kolme kertaa murhauttaa Sarpin mutta epäonnistui.

Useita Sarpin ystäviä kuten Giordano Brunon paavi onnistui murhauttamaan, ja monia Sarpin ystäviä kuten Galileo Galileita paavi vainosi. Sarpi oli ateisti siinä suhteessa, että hän teoksessaan Pensieri edusti moraalista ateismia, luonnontieteellistä ateismia ja ateistista yhteiskuntaa. Hän kielsi tässä teoksessa kaikki kristinuskon perusväitteet.

Tästä huolimatta kristillinen historiankirjoitus kieltäytyy tunnustamasta Serpiä ateistiksi, koska Sarpi ei missään kohden sano ”minä olen ateisti”.

Poliitikkona hän salasi pohjimmaiset ajatuksensa.

1600-luvulla piiloateisteja esiintyi jo laajalla alueella Euroopassa.

Valistusateistit

Julkiateismin nosti esiin vasta valistus, mannermaalla n. 1770. Paul Henri Holbach’in (1723–1789) La Système de la Nature (1770) (=Luonnon järjestelmä) sisältää ateismin perusteet. Perinpohjaisempaa ateismia d’Holbach toi esiin myöhemmissä teoksissaan ja julkaisemalla Jean Meslierin (1664–1729) testamenttina tunnetun teoksen, joka on mm. jyrkkää kristillisen siveyden arvostelua. Meslierin testamentissa kerrotaan kansanmiehestä, jonka mielestä kaikki rikkaat ja vaikutusvaltaiset olisi hirtettävä pappien suoliin. Katolinen kirkko kiistää, että Jean Meslieriä olisi ollut olemassakaan.

Sosialistiset ateistit

1800-luvulla ateismi sai vahvan liittolaisen sosialismista. Sekä Karl Marxin (1818–1883) johtamat kommunistit että Mihail Bakuninin (1814–1876) johtamat anarkistit olivat julkiateisteja.

Ateisteja Suomessa

Suomessa muinaissuomalainen uskonto vaikutti vielä voimakkaana 1600-luvulla, eikä papisto välittänyt, minkä lajin taikauskoa kansa harrasti, kunhan papin kymmenykset maksettiin. Pappien veronkeruu- ja kinkerimatkat olivat usein suuria juominkeja, pitiväthän papit kapakkaakin. Minkäänlaisesta henkisestä vapaamielisyydestä ei kuitenkaan ollut kysymys, sillä 1600 – luvulla maassamme poltettiin suuri määrä ihmisiä noitina.

1700-luku mainitaan usein luonnontieteiden harrastuksen ja hyödyn vuosisatana. Valtiovallan vapaamielisyydestä ei voida kuitenkaan puhua, sillä mm. kuolemantuomio harhaoppisuudesta säilyi voimassa. Taloudellisista syistä oli kuitenkin pakko alkaa sietää vääräoppisia ulkomaalaisia diplomaatteja ja kauppiaita. Papiston juoppous oli ehkä vähenemään päin, ahneus sen sijaan lisääntyi. Alempaa papistoa kehotettiin taisteluun pakanallista ja katolista taikauskoa vastaan, usko paholaiseen pidettiin edelleen uskonnon pääkappaleena.

Valistusaatteet levisivät 1700 – luvulla sivistyneistömme keskuuteen. Valistusajattelijain teosten ja ajatusten tyyssijoja olivat eräät kartanot, joskin myös papiston ja eräiden muiden oppineiden keskuudessa tunnettiin jossain määrin näitä aatteita.

Valistuksen ajan aatteet olivat esillä myös aatteellisessa Valhall -seurassa (1781–1786). Julien Offray de La Mettrien (1709–1751) , d’Holbachin ja Claude Adrien Helvetiuksen (17515–1771) teoksia oli lähinnä Monrepon kirjastossa. Fagervikin kartanon kirjastossa oli puolestaan Denis Diderot’n (1713- 1784) teoksia.

Tunnetuin ja jyrkin ateistisluonteisen maailmankäsityksen esittäjä 1700-luvulla oli papin poika, kirjailija ja dosentti Johan Kellgren (1751–1795). Hänet on ikuistettu jopa Helsingin Yliopiston juhlasalin seinämaalauksessa. Kellgren tunsi hyvin Voltairen (1684–1778) ja La Mettrien tuotannon, ja hän oli selvä ateisti. Hän korosti yleisinhimillistä moraalia.

Ateistisävyisten aatevirtausten tunkeutuminen Suomeen synnytti 1700-luvulla vastareaktioita. Ensimmäinen merkittävä vastustaja oli Turun piispa Johana Brovallius (piispana 1749–1755). Hän nimitti materialisteja ja ateisteja ihmiskunnan häpeätahroiksi. Ateismi sai kovan vastustajan Brovalliuksen seuraajasta Kaarle Mennanderista, samoin piispa Jaakko Cadolinista. Vuonna 1749 jopa kuningas kielsi yliopiston filosofisen tiedekunnan opettajia kajoamasta esityksissään uskonnollisiin kysymyksiin.

Piispoja ja kuningasta tuloksellisemmin työskentelivät ateisminsävyisiä aatevirtauksia vastaan 1700-luvun loppupuolella Henrik Gabriel Porthan (1739–1804) ja Frans Mikael Franzen (1772–1847). Molemmat todella pystyivät vaikuttamaan aikansa kulttuuriin. Porthanin mukaan ateismia on rangaistava, koska se on yhteiskunnalle vaarallinen. Erityisesti Porthan varoitti ateismin levittämisestä rahvaan keskuuteen. Caloniukselle hän kirjoitti vapaamielisestä papista, jonka nimi oli Bonsdorff:

”Hän on siinä määrin mieletön, että hän saarnoissaan ja Katkismusta koskevissa kuulusteluissaan selittää Helvetin tulen pelkäksi allegoriseksi (vertauskuvalliseksi) lauseeksi ja että paholainen ei enää vaikuta ihmisiin, tuskin lienee olemassakaan. Mitä on tehtävä mielettömälle, joka selittää tämmöisiä asioita talonpojille?”.

Rahvaan pitämisestä pimeydessä seurasi säätyjen välinen juopa, joka ilmeni mm. siten, että Kymin ja Porvoon kihlakuntien talonpojat esittivät vuoden 1771 eduskunnalle valituksen herrojen vapaa-ajattelusta,

”joka usein ilmeni tolkuttomina ja tuomittavina lausuntoina uskonnon opeista ja sen pääkappaleista sekä Jumalan pyhästä sanasta ja jumalanpalvelusten sekä kalliiden armonosoitusten halveksintana”.

Sivistyneistön piirissä ja varsinkin upseeristossa kyti sangen yleinen nurjamielisyys papistoa kohtaan. Papisto moitti usein aatelistoa siitä, ettei se käynyt kirkossa ”eikä edes lähettänyt sinne palvelusväkeäkään”. Papisto yritti taivuttaa herrasväkeä kirkkokurilla, mutta nämä vastasivat syytöksillä papiston huonosta elämästä, hurjasta juopottelusta, ahneudesta ym. Erityisesti sivistyneistö vastusti pappien pyrkimystä muuttaa pappilat herraskartanoiksi; useissa tapauksissa talonpojat asettuivat vielä pappien puolelle, vaikka he valtiopäivillä vaativat selvyyttä pappien oikeuksista.

Herrojen julkinen uskonnon halveksinta oli voimassa olevan hallitusmuodon vastainen; hallituksen oli sen vuoksi säädettävä laki, jonka mukaan kirkon sakramenttien hyväkseen käyttö olisi virkanimitysten ehtona.

1800-luvulla sivistyneistön keskuuteen levisi hegeliläinen rationalismi. Kovin vapaamielinen J. V. Snellman (1806–1881) ei ollut, mutta kannatti kansalaisille oikeutta erota valtiokirkosta ja jopa olla kuulumatta mihinkään seurakuntaan.

1800 luvun lopulla Charles Darwinin (1809–1882) Lajien synty, joka ilmestyi 1859, alkoi vaikuttaa sivistyneistöön. Suomessa kehitysoppi huomioitiin parikymmentä vuotta myöhemmin. Vuoteen 1889 sijoittui ”Uskonsota Jyväskylässä” Eero Erkon (1860- 1927) johdolla. Kehitysoppia puolustivat mm. Ahon veljekset ja Minna Canth (1844- 1897).

Suomen työväenpuolue perustettiin Turussa 1899, ja sosialismin mukana Suomeen tuli marxilainen ateismi.

1900-luvun alussa ateismi oli tullut Suomeen pysyäkseen.

Yllä oleva artikkeli sisältyy myös Erkki Hartikaisen toimittamaan avoimen lähdekoodin periaatteella toimitettuun elämänkatsomustiedon oppikirjasarjaan

Kirjasarja kokonaisuudessaan on luettavissa www-osoitteessa

http://www.dlc.fi/~etkirja

Katso videolta tosi kaatajaiset

Lisätty 7.6.2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/07/05/this-is-what-a-christian-revival-looks-like-when-people-dont-know-how-to-play-along/

Pääkirjoitus

Kristillinen käsiteimperiumi

Erkki Hartikainen 8.7.8014

Kuten toisaalla tässä lehdessä on kerrottu, piispa on antanut moitteita Helsingin Sanomille siitä, että lehden toimittajat ovat kirjoittaneet sanan "jumala" pienellä kirjaimella.

Moitteet ovat menneet piispan ajattelemaan osoitteeseen, sillä eilen lehti puhui suurin kirjaimin "synnistä".

Sana "synti" on juutalaisperäisiin uskontoihin kuuluyva käsite, jota ateistien tai muihin uskontokuntiin kuulumattomien ei tarvitse edes ymmärtää. Itse asiassa ihminen ei voi tehdä syntiä, koska jumalia ei ole olemassa.

Mainittakoon, että Yleisradio on useita kertoja tänä kesänä mainostanut evankelis-luterilaisen kirkon rippikoulua, ja uutistoimituksen kesätoimittajat ovat muistaneet ahkerasti mainostaa uskontoja muutenkin. He varmaan ajattelevat saavansa tällaisella toiminnalla ylennyksen tai ainakin välttämään potkut Yleisradiosta.

Vihreä riesa

Erkki Hartikainen 6.7.2014

Minun oli ateistina keksittävä suomenkielinen ilmaus sanonnalle "vihreä kirous". Otsikko taisi hieman laimeta.

Vihreä riesa on vihreäksi itseään kutsuva poliittinen liike.

Vihreitä valoaaltoja vastaan minulla ei tietenkään ole mitään, sillä pidän kesästä enemmän kuin talvesta.

Vihreä poliittinen liike on mittava yritys siirtää liikkeen kannattaman talousjärjestelmän tuhot kaikkein vähäosaisimpien kannettavaksi.

Eräässä mielessä vihreä poliittinen liike on "humanistinen uskonto", jossa sujuvasainaisilla puheilla korvataan teot, joista olisi ihmiskunnan enemmistölle edes vähäistä apua.

Ateisteille vihreät ovat, kuten tässä lehdessä on usein kerrottu, kirous.

Kotonani on noin viikon sisällä rikkoutunut kaksi laitetta, jotka oli suunniteltu virheellisesti. Ensimmäisessä laitteessa oli mahdollista käyttää yli 400 celsiusasteen lämpötiloja, vaikka laitteen muovit eivät kestäneen kuin noin 300 celsiusasteen lämpötiloja.

Korjasin liitoksen 290 celsiusastetta kestävällä epoksimuovilla ja neuvoin tyttärenpoikaa olemaan käyttämättä yli 250 celsiusasteen lämpötiloja. Käytin laittetta, ja se toimii edelleen, mutta saa nähdä, kuinka kauan.

Toinen laite poltti 10 ampeerin sulakkeen, mutta siinä itsessään oli 16 ampeerin lasisulake, joka ei ollut palanut. Kaksi pientä vastusta oli palanut, mutta laite on käyttökelvoton siitä syystä, että laitteen moottorin ympäriltä oli sulanut muovia laajalta alueelta. Tuote on ongelmajäte, joka ei kelpaa edes kaatopaikalle.

Nämä kaksi asiaa antanevat suunnitttelijoille lisää vihjeitä siitä, miten kaatopaikoille saadaan lisää romua ja bruttokansantuote nousee kohisten.

Viimeksi mainittu laite oli saanut käyttäjiltä neljä ja puoli tähteä, mutta laitteen maahantuonti on onneksi lopetettu. Saman valmistajan uutta ja hieman kalliimpaa tuotetta myydään kuitenkin edelleen, ja voi vain arvailla, mihin sen heikko kohta on suunniteltu.

Annan tässä tuleville suunnittelijoille muutamia ohjeita:
 1. Kannattaa pitää taskussaan pientä vihreäkantista vihkoa, lyijykynää ja pyyhekumia.
 2. Pidä taskussasi myös jonkinlaista meisselisarjaa, jonka avulla saat selville sen, miksi laite rikkoutui.
 3. Merkitse vihkoon erityisesti se, miten muovia vääriin paikkoihin laittamalla saadaan aikaan helposti rikkoutuva laite.
 4. Muista katsoa tabletillasi Internetistä se, mikä laitteen osien ominaisuus aiheutti rikkoontumisen.
 5. Siirrä vihreän vihkosi sisältö vähintään kerran viikossa jollekin sellaiselle pilvipalvelimelle, jossa varmuuskopiot tehdään joka yö.
 6. Keskustele muiden ihmisten kanssa laitteiden rikkoontumisen syistä, ja merkitse ne vihreään vihkoosi.
 7. Jos et pääse opiskelemaan vuorineuvoslinjalle, se ei haittaa. Sen, miten romu saadaan tuottamaan rahaa, oppii nykyään helposti itseopiskelulla Internetiä käyttäen.

Intialaiskylä määräsi teinitytön raiskattavaksi kostoksi tytön veljelle

Lisätty 11.7.2014

Intian viranomaiset tutkivat asiaa kylässä, jossa raiskaus tapahtui.

Tytön veljen väitetään ahdistelleen seksuaalisesti yhden kyläläisen vaimoa. Aviomies vetosi neuvostoon, joka määräsi tytön raiskattavaksi.
Ulkomaat

Intiassa 14-vuotias tyttö on joukkoraiskattu kyläneuvoston määräyksen vuoksi maan itäosassa. Poliisin mukaan kolme miestä on pidätetty Jharkhandin osavaltiossa syrjäisellä maaseudulla sijaitsevassa kylässä.

Pidätettyjen joukossa on muun muassa kylän päällikkö sekä pääepäilty, joka on kylässä asuvan naisen aviomies. Tytön veljen kerrotaan ahdistelleen miehen vaimoa seksuaalisesti, minkä jälkeen mies vetosi kyläneuvostoon koston saadakseen. Myös uhrin veli on nyt pidätetty.

Uhrin äiti kertoi paikalliselle tv-kanavalle, että hän vetosi neuvostoon ja kyläläisiin, mutta kukaan ei kuunnellut. Rikos tapahtui sunnuntaina keskiyöllä. Tyttö raahattiin raiskattavaksi läheiseen metsään.

– He hyökkäsivät hänen kimppuunsa kostoksi, ja otamme tämän tapauksen hyvin vakavasti, sanoi paikallinen poliisipäällikkö Jitendra Singh.

Intian maaseudulla vanhoillisilla kyläneuvostoilla on suuri valta. Ne asettavat usein tiukkoja sääntöjä muun muassa avioliitosta ja sukupuolirooleista.

Tammikuussa vanhempainneuvosto määräsi 20-vuotiaan naisen joukkoraiskattavaksi Länsi-Bengalissa, sillä hän oli rakastunut neuvoston mukaan väärään mieheen.

Liittokokousmuistelmia

Lisätty 13.7.2014

Eräs Nürbergin liitokokoukseen päästetty rivijäsen ihmetteli suurta väkijoukkoa katsoessaan:


-Puhuvatko nuo kaikki edustajat? Mahtaa olla vaikea puhua, jos ei ole mitään ajatuksia. 


-Ei toki, vastasi konkari Sundström, vain ne puhuvat jotka eivät ajattele.

Mikkelin piispa Seppo Häkkinen peräänkuuluttaa Facebookissa jumalan kirjoittamista isolla kirjaimella

Lisätty 6.7.2014

Piispa kertoo kiinnittäneensä viime vuosina huomiota Helsingin Sanomien toimittajien tapaan kirjoittaa jumala pienellä alkukirjaimella.

Ateistien mielestä osoittaa piispojen vähämielisyyttä vaatia ison kirjaimen käyttämistä olioista, joita ei ole olemassa.

Pitäsikö esimerkiksi peikko tai keiju kirjoittaa isolla kirjaimella.

Tietysti muslimit ylittävät hulluudessaan suomalaisen piispan. Oikeaoppisten muslimien mielestä sanaa allah, joka on jumala arabiaksi, ei saa käyttää yleisimenä jumala.

Kirjoitettakoon tästä lähtien Piispa Häkkinen.

1950-luvun ufohavaintojen syy selvisi – CIA tunnusti

Lisätty 5.7.2014
Helsingin Sanomat

Norjaa puhuttivat 1950-luvulla tapaukset, joissa lentäjät olivat havainneet salaperäisiä, huimaa vauhtia kulkevia aluksia. Myös maanpinnalla olevat ihmiset kertoivat nähneensä välkkyviä esineitä, jotka lensivät ällistyttävän korkealla.

Norjalaisen Aftenposten-lehden mukaan mysteeri on nyt ratkennut.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA julkaisi keskiviikkona Twitter-verkkopalvelussa viestin, jossa tunnusti esineiden olleen U2-lentokoneitaan.

U2-koneet lensivät jopa 18 000 metrin korkeudessa eli selvästi korkeammalla kuin mitkään 1950-luvun lentokoneet. Auringon painuttua horisontin taakse U2:t olivat edelleen riittävän korkealla heijastaakseen auringonsäteitä, CIA selittää.

Lennoista ei kerrottu, koska ne liittyivät kylmän sodan aikaiseen vakoiluohjelmaan.

Tiibetiläiset perivät muinaiselta ihmislajilta kyvyn oleskella korkeassa ilmanalassa

Lisätty 4.7.2014

Tutkijoiden teoria on, että Afrikasta lähteneet nykyihmiset hankkivat jälkeläisiä Euraasiaa asuttaneiden denisovanihmisten kanssa.
Ulkomaat

Tiibetiläisten kyky oleskella korkealla vuoristossa on peräisin geenistä, jonka he ovat perineet denisovanihmiseltä, ihmislajilta, joka eli samoihin aikoihin neandertalinihmisen kanssa.

Uuden tutkimuksen mukaan tiibetiläisillä oleva hapen määrää veressä säätelevä geenimuunnos on peräisin denisovanihmiseltä. Sen ansiosta tiibetiläiset pystyvät oleskelemaan jopa yli 4 500 metrin korkeudessa. Muille ihmisille kehittyy yhtä korkealla monenlaisia terveysongemia

Denisovanihminen tuli nykytieteen tietoisuuteen vasta muutamia vuosia sitten, kun Altaivuorilla Siperiassa sijaitsevasta luolasta löydettiin kappale sormiluuta ja kaksi hammasta. Niiden perusteella kyettiin määrittelemään denisovanihmisen geeniperimä, joka eroaa sekä neandertalinihmisen että nykyihmisen perimästä.

Tiedelehti Sciencessä julkaistussa tutkimuksessa joukko tiibetiläisiä, kiinalaisia ja yhdysvaltalaisia tutkijoita vertaili 40 tiibetiläisen ja 40 han-kiinalaisen perimää.

Tiibetiläisiltä löytyi EPAS1-geenin muunnos, joka säätelee veren hemoglobiinin tuotantoa. Yhdysvaltalaisprofessori Rasmus Nielsenin mukaan tutkijat saivat selvää näyttöä siitä, että geenimuunnos on peräisin denisovanihmiseltä.

Katolinen kirkko virallisti pahojen henkien poistajat eli manaajat

Lisätty 4.7.2013
Helsingin Sanomat

Eksorkismin, arkikielellä manaamisen, asema vahvistuu katolisessa kirkossa.

Vatikaanin mukaan eksorkistit eli pahojen henkien manaajat saavat järjestölleen virallisen tunnustuksen katolisen kirkon organisaatiossa.

Italialaisen uutistoimiston Ansan mukaan Vatikaani tiedotti asiasta keskiviikkona ilmestyneessä L'Osservatore Romano -lehdessään.

Eksorkistien kansainvälinen järjestö International Association of Exorcists otti tiedon vastaan tyytyväisenä.

"Eksorkismi on hyväntekeväisyyden muoto, joka tuo apua kärsiville", järjestön johtaja, isä Francesco Bamonte sanoi L'Osservatore Romanolle. Järjestöön kuuluu noin 250 jäsentä 30 maassa.

Pahojen henkien pois manaaminen on osa katolisen kirkon perinnettä. Kirkko uskoo konkreettiseen ja aktiiviseen paholaiseen. Se katsoo pahojen henkien eli demonien yrittävän johdattaa kristittyjä ihmisiä kiusaukseen.

Myös Suomen katolisessa kirkossa toimii yksi eksorkisti, kertoo Katolisen tiedotuskeskuksen johtaja Marko Tervaportti.

Tervaportin mukaan Vatikaanin tunnustus ei suoraan vaikuta nimettömänä pysyttelevän eksorkistin käytännön työhön.

"Hänen luokseen hakeutuu ihmisiä sekä omasta hiippakunnastamme että ulkopuolelta. Tärkeää on, että ihminen itse haluaa eksorkismia ja ymmärtää, mitä siinä on tarkoitus tehdä."

Eksorkismi toteutetaan osana seurakunnan normaalia sielunhoitotyötä, kun ongelmien muut mahdolliset syyt on ensin suljettu pois, Tervaportti kertoo.

"Eksorkistin palvelua toivova keskustelee ensin asiasta oman kirkkoherransa tai rippi-isänsä kanssa. Eksorkismia voimakkaammin sielun hyvinvointiin vaikuttavat kuitenkin sakramentit, kuten rippi ja ehtoollinen."

Katolisella kirkolla on Suomessa noin 13 000 jäsentä. Rekisteröityneiden jäsenten lisäksi monet Suomessa asuvat ulkomaalaiset katolilaiset osallistuvat kirkon toimintaan.

Paavin ilmoitus eksorkistijärjestön aseman virallistamisesta ei yllättänyt katolista maailmaa.

Toisin kuin monet edeltäjänsä, paavi Franciscus puhuu usein Saatanan henkilöitymisestä ja paholaisen työstä.

Katolinen tietosanakirja määrittelee eksorkismin pahojen henkien häätämiseksi tai torjumiseksi ihmisistä, paikoista tai asioista, joiden uskotaan olevan näiden riivaamia tai alttiita demonien pahansuopuudelle.

Eksorkistien kansainvälisen järjestön jäseneksi hyväksytään katolisen, ortodoksisen ja anglikaanisen kirkon piispoja ja pappeja sekä demonologeja eli kirkon hyväksymiä ”pahojen henkien poistajia”.

Evankelisluterilaisessa kirkossa paholaiseen suhtaudutaan katolista kirkkoa pidättyvämmin eikä eksorkistisia palveluja tarjota.

Silti evankelisluterilaisessakin kirkossa eksorkismi oli 1900-luvun alkuun asti osa kastekaavaa, jossa pahat henget manattiin pois. Nykyään kasteessa rukoillaan vapautusta synnin, kuoleman ja pahan vallasta.

Ukrainan hallituksella on koko ajan ollut kiistämätön oikeus palauttaa maahan järjestys, kommentoi ulkoministeri

sadankomitea

Erkki Tuomioja...

Lisätty 3.7.2016

http://en.itar-tass.com/world/738693

Ihmisoikeustuomioistuin ei puuttunut Ranskan huntukieltoon

Lisätty 2.7.2014

Musliminaisten burka- ja niqab-huntujen käyttö julkisella paikalla kiellettiin vuonna 2011. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen valittaneen ranskalaisnaisen mukaan kielto rikkoi hänen uskonnonvapauttaan.

Ranska oli ensimmäinen hunnun käytön julkisella paikalla kieltänyt Euroopan maa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei puutu Ranskassa vuonna 2011 voimaan tulleeseen huntukieltoon. Kiellon mukaan musliminaiset eivät saa verhoutua julkisella paikalla burka- ja niqab-huntuun. Niqabissa on vain pieni aukko silmiä varten. Burkassa kasvoja peittää verkko.

Ranskalaisnainen valitti kiellosta ihmisoikeustuomioistuimeen, sillä hän katsoo kiellon loukkaavan uskonnonvapautta. Tuomioistuimen mukaan kielto ei kuitenkaan riko Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Ranska oli ensimmäinen hunnun käytön julkisella paikalla kieltänyt Euroopan maa. Myöhemmin samanlainen kielto säädettiin myös Belgiassa. Ranskassa hunnun käyttämisestä voi saada 150 euron sakon tai joutua kansalaiskasvatuskoulutukseen.

USA:n korkein oikeus: Yrityksillä oikeus puuttua työntekijälle tarjottavaan ehkäisyyyn uskonnollisista syistä

Valkoisen talon mukaan korkeimman oikeuden päätös vaarantaa naisten terveyden

Lisätty 1.7.2014

Abortin vastustajat iloitsivat oikeuden päätöksestä Washingtonissa, USA:ssa maanantaina.

Osa uskovaisista yrittäjistä on närkästynyt pakolliseen sairausvakuutukseen sisältyvästä ilmaisesta ehkäisystä.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden mukaan yksityisomistuksessa olevilla yrityksillä on oikeus jättäytyä pois pakollisesta sairausvakuutuksesta uskonnollisista syistä. Pakollinen sairausvakuutus eli niin sanottu Obamacare kattaa myös ilmaisen ehkäisyn.

Osa yrittäjistä vastustaa tätä, sillä ehkäisy sotii heidän uskonnollisia näkemyksiään vastaan.

Päätös syntyi korkeimmassa oikeudessa täpärästi tuomariäänin 5–4. Oikeuden päätös koskee vain yhden tai muutaman ihmisen omistamia yrityksiä, joissa yritystoiminta ja yrittäjä ovat tiiviissä yhteydessä toisiinsa.

Valkoisen talon mukaan korkeimman oikeuden päätös vaarantaa naisten terveyden.

90 vuotta vanha aborttilaki astui voimaan Perussa

AFP - Added 1.7.2014

Uusi lakii sallii abortin joissakin tilanteissa, mutta vain kun äidin henki on vaarassa raskauden takia.

Perun hallitus on virallistanut 90 vuotta vanhan lain, joka sallii abortin 22 viikkoon asti tapauksissa, joissa raskaus vaarantaa äidin hengen.

Vuonna 1924 säädettyä lakia olisi maan terveysministerin mukaan ollut teoriassa mahdollista soveltaa aikaisemminkin, mutta hoitoprotokollan puuttumisen vuoksi tätä ei tehty. Voimaan astuneen lain mukaan abortti on sallittu ainoastaan tilanteissa, joissa se on ainoa keino pelastaa äidin henki tai välttää vakavan vamman syntyminen.

Abortti on kielletty suurimmassa osassa Latinalaisen Amerikan maista (katolinen kirkko määräilee). Poikkeuksia sääntöön ovat Kuuba, Uruguay ja Guyana. Lisäksi se on sallittu Meksikon pääkaupunki Méxicossa. Brasiliassa abortti on sallittu, jos äiti on raiskauksen uhri tai tämän henki on vaarassa raskauden takia.

Syytetäänpä palokuntaa

Lisätty 3.7.2013

http://ts.fi/mielipiteet/kolumnit/646979/Syytetaanpa+palokuntaa

Muslimit ohittivat kristityt maailman suurimpana sademetsänhakkaajana

Lisätty 2.7.2014

Uuden tutkimuksen mukaan Indonesiassa hakattiin vuosina 2000–2012 yli 60 000 neliökilometriä vanhaa sademetsää. Indonesian sademetsissä elää 12 prosenttia maailman kaikista tunnetuista nisäkäslajeista, muun muassa äärimmäisen uhanalainen sumatrantiikeri, jota ei tavata missään muualla.

Indonesia on ohittanut pinta-alaltaan neljä kertaa suuremman Brasilian sademetsän hakkaamisen nopeudessa, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Brasiliaa on tähän asti pidetty suurimpana sademetsien kaatajana.

Nature Climate Change -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Indonesiassa hakattiin vuosina 2000–2012 yhteensä yli 60 000 neliökilometriä vanhaa sademetsää, ja vuonna 2012 hakkuutahti ohitti Brasilian. Silloin Indonesiassa kaadettiin 8 400 neliökilometriä sademetsää ja Brasiliassa 4 600.

Marylandin yliopiston tutkijat selvittivät hakkuita satelliittikuvien avulla. Tutkimuksen mukaan 40 prosenttia Indonesian hakkuista on laittomia.

Indonesian sademetsissä elää 12 prosenttia kaikista tunnetuista nisäkäslajeista ja 10 prosenttia kasvilajeista. Siellä elää esimerkiksi äärimmäisen uhanalainen sumatrantiikeri, jota ei tavata missään muualla. Sumatrantiikereitä on Maailman luonnonsäätiön WWF:n mukaan korkeintaan 400.

Kuukauden mietelause

Paavin valinta on aina kardinaalimunaus.

Gravitation

This is a link. Updated 5/7/2013.

Ateismin määritelmä

George H. Smithin ontologinen ateismin määritelmä:

Ateismi on väite: jumalaa tai jumalia ei ole olemassa

Tässä määritelmässä on määritelty olemassaoloa koskeva eli ontologinen käsitys. Jumala joko on olemassa tai ei ole olemassa. Mitään olemassaolon ja olemattomuuden välimuotoa ei ole.

Teismi on väite: jumala tai jumalia on olemassa

Deismi (jumala on olemassa, mutta ei puutu maailmanmenoon) ja panteismi (jumala on sama kuin maailmankaikkeus) ovat tämän mukaan teismiä

Inhimillinen tieto siitä, mitä on olemassa, on vajavaista. Joku saattaa pitää varmana, että jumalaa tai jumalia ei ole olemassa. Joku toinen saattaa pitää varmana, että jumala tai jumalia on olemassa. Joku kolmas voi olla epävarma siitä, onko jumalaa tai jumalia olemassa vai ei.

Ateistin määrittelemä

Ateisti on henkilö, jonka mielestä ateismi on tosi.

Agnostikon eli jumalaongelmaisen määritelmä

Agnostikko eli jumalaongelmainen on henkilö, joka ei mielestään tiedä, onko ateismi tosi vai onko teismi tosi.

Uskonnon määritelmä

Uskonto on järjestäytynyttä teismiä.

Ne käsitykset joissa ei ole jumalia, eivät ole tämän määritelmän mukaan uskontoja.

Raamatun ristiriidat

Lukeaksesi napauta tästä
Godless Culture Magazine
July  2014
Contents

Julkaisija Suomen ateistiyhdistys ry
Sähköposti: info@ateismi.fi
Publisher: Atheist Association of Finland
E-mail: info@ateismi.fi


Last uppdate 7/31/2014.
Tämä on viimeksi päivitetty 31.7.2014.

Member of

http://www.atheistalliance.org/secular-world/current-issue

Editor of the net magazine: Erkki Hartikainen
Verkkojulkaisun vastaava toimittaja Erkki Hartikainen

new-at

Sisällysluettelo

 1. Suomen ainoa kulttuurilehti
 2. Sisällysluettelo
 3. Pohjois-Korean lapsileirit kilpailemaan Pandorakultin kanssa
 4. Maailman ensimmäinen ateistien televisiokanava avattiin 29.7.2014
 5. Sudan kieltää uusien kirkkojen rakentamisen
 6. Viisi ihmistä ruoskittiin Ramadanin sääntöjen rikkomisesta Iranissa
 7. Tutkimus: Valtion päämieheltä edellytetään usein uskonnollisuutta
 8. Tutkimus: Uskonnon vaikutuspiirissä olevien lasten muita vaikeampaa erottaa tosi sepitelmästä
 9. TAMPEREEN LIITTOKOKOUS VALITSI IMAGOFASISTIT JATKOON VAPAA-AJATTELIJAIN LIITOSSA (16.7.2014)
 10. VALOJEN JA VAKUUTUSTEN NYKYTILANNE (23.7.2014)
 11. Parempi överit kuin vajarit
 12. Putin eroaa
 13. Rahoittaako Vapaa-ajattelijain liitto Petri Karisman eduskuntavaalikampanjaa?
  1. Yhdenvertainen Suomi -kansalaisaloite ei kerännyt tarpeeksi nimiä
 14. Yleisradion uutistoimittajien eläkeikä 70 vuoteen
 15. Miten Venäjä voisi saada Itä-Ukrainan separatistit kuriin
 16. Englannin kirkossa tarjolla myös kaste ilman paholaista
 17. Onko sosiologia tiede
 18. Totuus asuu tiedotusvälineiden omistajan taskussa
 19. Miten juutalaiskristillinen jumala käskee tappaa
 20. Imagofasistit törkeilevät
 21. Poliittisten vastustajien puolueiden lakkauttaminen
 22. Irakin kulttuuriaarteet islamistien tähtäimessä - kirkkoja, moskeijoita ja patsaita tuhottu maan tasalle
 23. Miksi elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmia muutetaan
 24. Esitelmä ateismista
  1. Minä
  2. Käsitteistä
  3. Tieteestä
  4. Filosofiasta
  5. Historiankirjoituksesta
  6. Ateismin määritelmä
   1. Ateismin määritelmä
   2. Teismin määritelmä
   3. Minimiteismi
  7. Ateistin määritelmä
  8. Jumalaongelmaiset
  9. Ateismi ja ateisti suomeksi
  10. Ateisteja lojuu kuolemanselleissä
  11. Myös Suomessa on voimassa laki jumalanpilkasta
  12. Elämän tarkoitus
  13. Ateisteista
  14. Otteita ateistien historiasta
   1. Tapaus Demokritos
   2. Antiikin ateisteja
   3. Idän ateisteja
   4. Keskiajan ateisteja
   5. Valistusateistit
   6. Sosialistiset ateistit
   7. Ateisteja Suomessa
 25. Katso videolta tosi kaatajaiset
 26. Pääkirjoitus
  1. Kristillinen käsiteimperiumi
  2. Vihreä riesa
 27. Intialaiskylä määräsi teinitytön raiskattavaksi kostoksi tytön veljelle
 28. Liittokokousmuistelmia
 29. Mikkelin piispa Seppo Häkkinen peräänkuuluttaa Facebookissa jumalan kirjoittamista isolla kirjaimella
 30. 1950-luvun ufohavaintojen syy selvisi – CIA tunnusti
 31. Tiibetiläiset perivät muinaiselta ihmislajilta kyvyn oleskella korkeassa ilmanalassa
 32. Katolinen kirkko virallisti pahojen henkien poistajat eli manaajat
 33. Ukrainan hallituksella on koko ajan ollut kiistämätön oikeus palauttaa maahan järjestys, kommentoi ulkoministeri
 34. Erkki Tuomioja...
 35. Ihmisoikeustuomioistuin ei puuttunut Ranskan huntukieltoon
 36. USA:n korkein oikeus: Yrityksillä oikeus puuttua työntekijälle tarjottavaan ehkäisyyyn uskonnollisista syistä
  1. Valkoisen talon mukaan korkeimman oikeuden päätös vaarantaa naisten terveyden
 37. 90 vuotta vanha aborttilaki astui voimaan Perussa
 38. Syytetäänpä palokuntaa
 39. Muslimit ohittivat kristityt maailman suurimpana sademetsänhakkaajana
 40. Kuukauden mietelause
 41. Gravitation
 42. Geometria
 43. Ateismin määritelmä
 44. Ateistin määrittelemä
 45. Agnostikon eli jumalaongelmaisen määritelmä
 46. Uskonnon määritelmä
 47. Raamatun ristiriidat
 48. Do We Really Only Use 10% of Our Brain?
 49. World’s First Atheist TV Channel to Launch July 29
 50. Saudi Arabia Tries to Silence Center for Inquiry at UN Human Rights Council
 51. Five flogged in Iran for Ramadan violations
 52. Noah’s Ark Theme Park Could Receive More Than $18,000,000 in Tax Breaks from Kentucky Tourism Board
 53. In 30 countries, heads of state must belong to a certain religion
 54. Children Exposed To Religion Have Difficulty Distinguishing Fact From Fiction, Study Finds
 55. ISIS orders female genital mutilation in Iraq
 56. Center for Inquiry’s Director of Public Policy Michael De Dora Elected President of UN Religious Freedom Committee
 57. Question of the week
 58. India woman beaten to death on suspicion of witchcraft
 59. Court recognises female genital mutilation as grounds for asylum
 60. Woman Lets Jesus Take the Wheel… and Nearly Kills Motorcyclist
 61. On International Day to Defy Ramadan Fasting Rules, ISIS, Faith Schools, and more
 62. Foundation Beyond Belief Members Raised $62,105 for Charity Over the Past Three Months
 63. Finally, God Does Something Useful
  1. God Pledges $5,000 For Cancer Research
 64. Atheists Are Just 2% of the Population, but 59% of Americans Claim to Know One
 65. In the Religion Popularity Contest, Atheists are in a Statistical Tie for Last Place… but There’s Hope!
 66. Prison imams linked to Islamic radicals
 67. Pope Francis: 1 in 50 Clergy Members Are Pedophiles
 68. Syria's and Iraq's Precious Ancient Temples, Statues And Treasures Are Being Destroyed
  1. How Many Archaeological Sites Will Survive?
 69. Analysis: Over Half of All Statements Made on Fox News Are False
 70. Nearly 40% of Non-Religious Americans Disapprove of Obama’s Job Performance… but We’d All Still Vote for Him
 71. MP claims semi-naked Apollo on Russian banknote 'is pornography'
  1. "Pornographic" banknote
  2. Famous sculpture
  3. Eastern orthodox church has much power in Russia
  4. Banknote from Finland (1922)
  5. Famous Finnish runner Paavo Nurmi
 72. Knees are not designed for praying
  1. Obese Muslims risk knee joint problems
 73. Girl Summit 2014 will rally a global movement to end child, early and forced marriage and female genital mutilation (FGM) for all girls within a generation
 74. Here’s Why Pope Francis’ Meeting Yesterday with Sexual Abuse Victims Was Meaningless
 75. Major Study Shows Kids of Same-Sex Parents Are Happier and Healthier
 76. Australia
 77. JW elder jailed for sex crimes
 78. Sjöström: The feudal country, USA, has now a judicial precedent to establish a religious privilege
 79. Atheist forced to spend 18 days in a psychiatric ward after his Nigerian Muslim family declared him insane for not believing in God
 80. Rationalistic mathematics
 81. Less than 100 days left to register for the conference on Religious-Right, Secularism and Civil Rights
 82. Consequences of airstrikes on southeast Ukraine's cities after the end of ceasefire
 83. Muslim creationists are as obtuse as the Christian kind
 84. Is this the end for compulsory collective worship in schools?
 85. European Court of Human Rights upholds French burqa ban
  1. The court decision is final
 86. Supreme Court: Employers with religious objections can refuse to pay for contraception
  1. The Supreme Court ruled Monday
  2. White House: Court ruling risks women's health
 87. After 90 years, Peru finally implements law allowing abortion in certain cases
 88. Filosofia ja elämänkatsomustieto
 89. Filosofi och livsåskådning
 90. Philosophy and Life View
  1. Constructed language misil
 91. Katsomusaineiden didaktiikkaa
  1. Yleistä didaktiikkaa
  2. Kristillinen dogmatiikka
  3. Filosofian, elämänkatsomustiedon ja uskonnon didaktiikkaa
 92. Lukion filosofia, Filosofi i gymnasiet
  1. Opetussuunnitelmat ja lisätietoa
  2. Ilmaiset filosofian oppikirjat
  3. Filosofian ylioppilastehtävät
 93. Elämänkatsomustieto, livsåskådning
  1. Opetussuunnitelmat ja lisätietoa
  2. Peruskoulu Grundskola
   1. Ilmaiset oppikirjat
   2. Opetussuunnitelmat ja lisätietoa
  3. Lukio Gymnasium
   1. Ilmaiset oppikirjat
   2. Opetussuunnitelmat ja lisätietoa
  4. Elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät
 94. Syksyn 2014 ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen
 95. Elämänkatsomustieto ainereaalissa
 96. Muuta tietoa
 97. Ehdotus lukion opetuksen järkiperäistämiseksi

Do We Really Only Use 10% of Our Brain?

Added July 31, 2014

by Daniel Fincke

With the new movie Lucy coming out and revolving around the idea that a woman who could use 100% of her brain would gain godlike powers, neurologist Krish Sathian of Emory University debunks the common myth that we only use 10% of our brains:

While the movie looks like a fun fantasy, it’s amazingly absurd to imagine that we would evolve all these extraordinarily useful powers without ever actually employing them (or that we would evolve them but then for no good reason stop using them).

One would probably have to be a creationist to believe that such sophisticated powers, ones far beyond any human capacity, could be implanted in the brain despite never being employed.

And then you’d have to think the God that created us with these unlocked powers was giving us this enormous set of potential and not giving us access to it.

Which really wouldn’t be such a brilliant design, now would it?

World’s First Atheist TV Channel to Launch July 29

Added July 30, 2014

Cranford, NJ—American Atheists announced that it has set Tuesday, July 29, 2014, as the official date for the launch of Atheist TV, the world’s first television channel dedicated to atheist content, on Roku. The national atheist nonprofit will host a launch party that night in Manhattan to celebrate.

“The launch of Atheist TV is history in the making,” said American Atheists President David Silverman. “There are hundreds of TV channels dedicated to religious programming, but nothing like this has ever existed before for atheists, and yet the demand is overwhelming. For the first time, atheist video content—from firebrand speeches, to stand-up comedy, to documentaries, to real science-based educational programming, and more—is now available to atheists worldwide, on the air and all in one place. Atheist TV brings consistent, quality, superstition-free programming for children and adults, on the air and on-demand, right from your regular television. This is an idea whose time has come and we’re celebrating.”

The invitation-only launch party will take place from 6-8 pm ET in Manhattan. Well-known TV producers and personalities, atheist activists and public speakers, video content producers for the channel, and Atheist TV and American Atheists sponsors and donors will be in attendance. The celebration and launch will feature a speech by President David Silverman and a countdown to the first broadcast at 7 pm, at which time a welcome video starring several well-known atheists and science educators will air.

The channel, which provides both an on-air streaming schedule and video-on-demand, is available worldwide for free via Roku, a small device that connects to the back of a television, similar to a cable box. The on-air live streaming portion will also be viewable free on the channel’s website. See http://www.atheists.tv for more information.

Space is limited but press passes are available; media may contact American Atheists PR Director Dave Muscato for details.

Dave Muscato, Public Relations Director 908-276-7300 x7, dmuscato@atheists.org

More information:

http://www.atheists.tv

Roku’s website:
http://www.roku.com

Saudi Arabia Tries to Silence Center for Inquiry at UN Human Rights Council

Added July 29, 2014

http://www.irreligion.org/2014/07/28/saudi-arabia-tries-to-silence-center-for-inquiry-at-un-human-rights-council-62314/

Five flogged in Iran for Ramadan violations

TEHRAN: Five people were publicly flogged in Iran as punishment for eating in public in violation of the rules of the Muslim fasting month of Ramadan, state media reported.

The offenders ignored warnings from police and "ate intentionally" in the western city of Kermanshah, the province's chief justice Ali Mozafari said, quoted by the official IRNA news agency.

They were flogged for their actions, he added.

Iranian authorities issue warnings every year to respect Ramadan by not eating or drinking in public. However, the fast is often ignored, especially in hot weather with people drinking water in the street. – AFP

Noah’s Ark Theme Park Could Receive More Than $18,000,000 in Tax Breaks from Kentucky Tourism Board

Added July 28, 2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/07/27/noahs-ark-theme-park-could-receive-more-than-18000000-in-tax-breaks-from-kentucky-tourism-board/

In 30 countries, heads of state must belong to a certain religion

Added July 27, 2014

http://www.pewresearch.org/fact-tank/2014/07/22/in-30-countries-heads-of-state-must-belong-to-a-certain-religion/

morris-steals

Children Exposed To Religion Have Difficulty Distinguishing Fact From Fiction, Study Finds

Added July 26, 2014

The Huffington Post  | By Shadee Ashtari

Young children who are exposed to religion have a hard time differentiating between fact and fiction, according to a new study published in the July issue of Cognitive Science.

Researchers presented 5- and 6-year-old children from both public and parochial schools with three different types of stories -- religious, fantastical and realistic –- in an effort to gauge how well they could identify narratives with impossible elements as fictional.

The study found that, of the 66 participants, children who went to church or were enrolled in a parochial school were significantly less able than secular children to identify supernatural elements, such as talking animals, as fictional.

By relating seemingly impossible religious events achieved through divine intervention (e.g., Jesus transforming water into wine) to fictional narratives, religious children would more heavily rely on religion to justify their false categorizations.

“In both studies, [children exposed to religion] were less likely to judge the characters in the fantastical stories as pretend, and in line with this equivocation, they made more appeals to reality and fewer appeals to impossibility than did secular children,” the study concluded.

Refuting previous hypotheses claiming that children are “born believers,” the authors suggest that “religious teaching, especially exposure to miracle stories, leads children to a more generic receptivity toward the impossible, that is, a more wide-ranging acceptance that the impossible can happen in defiance of ordinary causal relations.”

According to 2013-2014 Gallup data, roughly 83 percent of Americans report a religious affiliation, and an even larger group -- 86 percent -- believe in God.

More than a quarter of Americans, 28 percent, also believe the Bible is the actual word of God and should be taken literally, while another 47 percent say the Bible is the inspired word of God.

ISIS orders female genital mutilation in Iraq

Added July 25, 2014

Al Arabiya News
Thursday, 24 July 2014

The al-Qaeda-Inspired Islamic State of Iraq and Syria (ISIS) has ordered all girls and women between the ages of 11 and 46 in and around Iraq's northern city of Mosul to undergo female genital mutilation, the United Nations said on Thursday.

“It is a fatwa (or religious edict) of ISIS, we learnt this this morning,” said Jacqueline Badcock, the number two U.N. official in Iraq.

The “fatwa” would potentially affect 4 million women and girls, Badcock told reporters in Geneva by videolink from Arbil.

“This is something very new for Iraq, particularly in this area, and is of grave concern and does need to be addressed,” she said, according to Reuters.

“This is not the will of Iraqi people, or the women of Iraq in these vulnerable areas covered by the terrorists,” she added.

No one was immediately available for comment from Islamic State which has led an offensive through northern and western Iraq.

Center for Inquiry’s Director of Public Policy Michael De Dora Elected President of UN Religious Freedom Committee

Added July 25, 2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/07/24/center-for-inquirys-director-of-public-policy-michael-de-dora-elected-president-of-un-religious-freedom-committee/

Question of the week

Added July 24, 2014

question

This week we’d like your opinion on this: How much of holding onto religion comes from familial or other traditional practice and not from “true” belief in the doctrine? Explain why on the page, and let’s talk about it! The best suggestion will get a copy of An Appetite for Wonder, by Richard Dawkins.

Continue reading

India woman beaten to death on suspicion of witchcraft

Added July 23, 2014

PATNA - Villagers in a rural part of eastern India have beaten to death a woman whom they accused of being a witch, police said Tuesday.

The woman's husband said 14 villagers carried out the attack on Saturday in Bihar, one of India's most underdeveloped states, according to a local officer.

"The woman was beaten to death by her co-villagers for allegedly practicing witchcraft,"

said Sudhir Kumar Singh, police superintendent of East Champaran district where the attack took place.

He said the villagers had gathered to settle a land dispute with the woman's family when they instead attacked her after accusing her of bringing illness and bad luck on the village through witchcraft.

She later died of her injuries in hospital.

"It seems that it was a case of a land dispute and the woman was made a victim to take revenge (over the dispute). Police are still probing into it,"

Singh said.

"But to date no arrests have taken place because all the named accused absconded after the incident,"
he said.

Women are sometimes accused of being witches to settle disputes or grievances in remote and rural areas that remain deeply superstitious.

In some cases women are stripped naked as punishment, burnt or driven from their homes and killed.

In March this year a couple were beaten to death by their neighbours for allegedly practicing witchcraft in a village in Gaya district of Bihar. Three people were arrested.

AFP

Court recognises female genital mutilation as grounds for asylum

Added July 22, 2014

http://www.enetenglish.gr/?i=news.en.article&id=2036&utm_source=EnetEnglish+general&utm_campaign=f35c619bea-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_2d5bc1ed1e-f35c619bea-23742793

Woman Lets Jesus Take the Wheel… and Nearly Kills Motorcyclist

Added July 21, 2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/07/19/woman-lets-jesus-take-the-wheel-and-nearly-kills-motorcyclist

On International Day to Defy Ramadan Fasting Rules, ISIS, Faith Schools, and more

Added July 21, 2014

Bread and Roses TV – A Political Social Magazine on New Channel TV
With Maryam Namazie, Fariborz Pooya, and Bahram Soroush
Director: Reza Moradi; Programme Consultant: Poone Ravi
برنامه نان و گل سرخ مجله ای سیاسی - اجتماعی در کانال جديد
با فريبرز پويا٬ بهرام سروش و مريم نمازى
کارگردان: رضا مرادى٬ مشاور برنامه: پونه راوى

PROGRAMMES/برنامه ها

در همبستگى با کسانى که براى خوردن در ماه رمضان اذيت و زندانى مى شوند
برنامه نان و گل ۲۰ ژوئيه را روز بين اللمللى روزه خوارى اعلام کرده است
youtu.be/LyT7q6ssvuE

به اين روز بپيونديد - tinyurl.com/msc39am

20 July - International Day to Defy Ramadan Fasting Rules
In solidarity with people who are beaten, flogged, harassed for eating and drinking during Ramadan in Iran and elsewhere
youtu.be/SrkXmUYaLIU

Join International Day to Defy Fasting Rules: tinyurl.com/kwyy8mm

داعش نماينده هىچ کس نيست
۱۶ ژوئيه ۲۰۱۴
مصاحبه با هوزان محمود٬ سخنگوى سازمان آزادى زنان در عراق
youtu.be/SubTVyfNkeY

ISIS is no-one's representative
15 July 2014
Interview with Houzan Mahmoud, Spokesperson of
Organisation for Women's Freedom in Iraq
youtu.be/AssFZFBaCZk

در دفاع از رضا شهابى و بهنام ابراهيم زاده و کارگران زندانى در ايران
۱۲ ژوئيه ۲۰۱۴
www.youtube.com/watch?v=RfDGCX340cA

In defence of Reza Shahabi, Behnam Ebrahimzadeh and jailed workers in Iran
12 July 2014
www.youtube.com/watch?v=yOXJzIcUMlQ

زنان در انقلابات
۹ ژوئيه ۲۰۱۴
مصاحبه با مجدولين عبيده٬ فعال حقوق زن اهل ليبى
youtu.be/xbbalpgWgKA

Women in Revolution
8 July 2014
Interview with Magdulien Abaida, Libyan Women's Rights Activist
youtu.be/RsQgKqwbva0

روزه خوارى شما مبارک
۶ ژوئيه ۲۰۱۴
در همبستگى با کسانى که براى خوردن در ماه رمضان اذيت و زندانى مى شوند
www.youtube.com/watch?v=v-SMYTdq6oA

نقش مخرب مذهب در آموزش و پرورش
۲ ژوئيه ۲۰۱۴
مصاحبه با آليا سليم٬ فعال قانون برابر براى همه
youtu.be/jQTR66H1aJU

What isn't wrong with Islamic and faith Schools?
1 July 2014
Interview with Aliyah Saleem
youtu.be/fy4s80lDDbk

اعدام براى حفاطت از دولت است نه جامعه
۲۵ ژوئن ۲۰۱۴
مصاحبه با سخنگوى کميته بين المللى عليه اعدام و سنگسار مينا احدى
youtu.be/m6jNWsQvsug

Execution Protects State not Society
25 June 2014
Interview with Mina Ahadi, Spokesperson of
International Committee against Execution and Stoning
youtu.be/XO8CbLHlOq4

پيام به شاهين نجفى و گروهش از مريم نمازى٬ فريبرز پويا و بهرام سروش
برنامه نان و گل سرخ در دفاع از اعتراض عريان
www.youtube.com/watch?v=a6GLeYjBCVc

در مورد آزادى ابراز عقيده و تمسخر مذهب. هيچ چيز مقدس نيست
۱۸ ژوئن ۲۰۱۴
مصاحبه با کمدين کيت سمورتويت
youtu.be/JANJVx5xZAw

On Nothing is Sacred
17 June 2014
Interview with Comedian Kate Smurthwaite
youtu.be/ISy0p8hIleo

مادران خاوران وجدان ما هستند
۱۱ ژوئن ۲۰۱۴
مصاحبه با مرسده قائدی٬ سخنگوى لندن ايران تريبونال.
www.youtube.com/watch?v=X4hngSKyPMc

Mothers of Khavaran are our conscience
10 June 2014
Interview with Iran Tribunal London Spokesperson Mersedeh Ghaedi
www.youtube.com/watch?v=OTjY8KRAUYY

در مورد آزادى يواشکى و بى حجابى در ايران.
۶ ژوئن ۲۰۱۴
مصاحبه با سردبير ژورنال کيوان جاويد.
www.youtube.com/watch?v=eOQn3ieUqA4

On "Stealthy Freedom" and Unveiling of Women in Iran
3 June 2014
Interview with Journal Editor Keyvan Javid
www.youtube.com/watch?v=CEMNA1DHfh0

ارتداد حق است
۱۴ مه ۲۰۱۴
مصاحبه با نهله محمود٬ سخنگوى اکس مسلم در بريتانيا.
www.youtube.com/watch?v=PO632O5eqjc

Apostasy is a right
27 May 2014
Interview with Council of Ex-Muslims of Britain's Spokesperson Nahla Mahmoud
www.youtube.com/watch?v=bgnh9kA61uQ

سکولاريسم حق انسانى است
۲۱ مه ۲۰۱۴
مصاحبه با فيلسوف اى سى گريلينگ.
www.youtube.com/watch?v=7adXNEGjrcM

Secularism is a Right
20 May 2014
Interview with Philosopher AC Grayling
www.youtube.com/watch?v=qsAnZwGG8dQ

قوانين شرٍيعه ديوانگى است
روز پخش ۱۴ مه ۲۰۱۴
مصاحبه با پراگنا پاتل٬ فعال حقوق زن در بريتانيا.
www.youtube.com/watch?v=4JXvVUYc49I

Sharia law is madness
12 May 2014
Interview with Pragna Patel of Southall Black Sisters
www.youtube.com/watch?v=d4K0BMKSbnE

اين بدن من است
۷ مه ۲۰۱۴
مصاحبه با آمينه السبوعى و عاليا ماجده المهدى.
www.youtube.com/watch?v=_NmFWA3Qs4k

This is my body!
30 April 2014
Interview with Aliaa Magda ElMahdy and Amina Sboui
www.youtube.com/watch?v=Pqwxd4JC88cBread and Roses
نان و گل سرخ
BM Box 1919, London WC1N 3XX, UK
Email:
Facebook: www.facebook.com/NanoGoleSorkh
Twitter: @NanoGoleSorkh
Youtube: youtube.com/breadandrosesTV
Telephone: +44 20 3287 6128

Foundation Beyond Belief Members Raised $62,105 for Charity Over the Past Three Months

Added July 20, 2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/07/18/foundation-beyond-belief-members-raised-62105-for-charity-over-the-past-three-months/

Finally, God Does Something Useful

God Pledges $5,000 For Cancer Research

Added July 19, 2014

News in BriefScience & TechnologyhealthcareNews ISSUE 50•28 Jul 17, 2014
god-cancer

Atheists Are Just 2% of the Population, but 59% of Americans Claim to Know One

Added July 18, 2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/07/17/atheists-are-just-2-of-the-population-but-59-of-americans-claim-to-know-one/?utm_source=SilverpopMailing&utm_medium=email&utm_campaign=friendlyatheist_071714UTC040712_daily&utm_content=&spMailingID=46485312&spUserID=OTQ5MTYxODc4MTQS1&spJobID=482229392&spReportId=NDgyMjI5MzkyS0

In the Religion Popularity Contest, Atheists are in a Statistical Tie for Last Place… but There’s Hope!

Added July 17, 2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/07/16/in-the-religion-popularity-contest-atheists-are-in-a-statistical-tie-for-last-place-but-theres-hope/

Prison imams linked to Islamic radicals


Added July 15, 2014
The Times

Imams working in jails have links with extremist Muslim preachers and Islamist groups and may be helping to radicalise inmates, The Times can reveal.

Among the groups is one which believes that adulterers should be killed, while a preacher connected to Muslim chaplains condones beating women to “bring them to goodness”.

Pope Francis: 1 in 50 Clergy Members Are Pedophiles

Added July 14, 2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/07/13/pope-francis-1-in-50-clergy-members-are-pedophiles/

Syria's and Iraq's Precious Ancient Temples, Statues And Treasures Are Being Destroyed

How Many Archaeological Sites Will Survive?


13 July, 2014

Worrying reports from Syria and Iraq reveal how ancient temples, statues and other precious artifacts are being systematically destroyed.

Photos show total devastation of several thousands year old archaeological sites.

The situation is currently so bad that a group of young Syrian academics, archaeologists and volunteers such as the Association for the Protection of Syrian Archaeology (APSA) are taking matters into their own hands. They are documenting the damage and protecting vulnerable sites wherever possible building physical barriers to shield them from shell damage and vandalism.

In a recent article, Diana Darke, BBC's Middle East reporter and author of the book My House in Damascus: An Inside View of the Syrian Revolution reveals how thousands of historic sites in Syria are vandalized, looted and destroyed by war.

Although MessageToEagle.com usually refrain from political subjects, we feel it is vital our readers are aware of the destruction of marvelous ancient sites in Syria. Soon there might not be anything more left of Syria's and Iraq's cultural heritage

Read more: http://www.messagetoeagle.com/syriairaqdamage.php#ixzz37KTQvugr

Analysis: Over Half of All Statements Made on Fox News Are False

Added July 12, 2014

http://www.addictinginfo.org/2014/07/09/analysis-over-half-of-all-statements-made-on-fox-news-are-false/

Nearly 40% of Non-Religious Americans Disapprove of Obama’s Job Performance… but We’d All Still Vote for Him

Added July 11, 2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/07/11/nearly-40-of-non-religious-americans-disapprove-of-obamas-job-performance-but-wed-all-still-vote-for-him/

MP claims semi-naked Apollo on Russian banknote 'is pornography'

Added July 10, 2014

"Pornographic" banknote

banknote A nationalist party lawmaker has demanded that the Central Bank change the design of the 100-ruble bill as the current one, picturing the semi-naked Greek god Apollo, allegedly violates the law protecting children from harmful information.

In an open letter to the Central Bank chair Elvira Nabiullina, MP Roman Khudyakovof noted that one can see Apollo’s “intimate parts” as he drives his chariot over the main entrance to the Bolshoi Theater, which is depicted on the Russian 100-ruble bill.

According to Khudyakov, this violates the recently-introduced law on protection of minors from harmful information. Unlike the original statue, the banknote has no historical or cultural value, and neither is it an advertisement or a product with controlled access. Therefore it must be brought into line with the demands of the law.

“Considering the fact that such bills are often handed to children as pocket money, I ask for your assistance in changing the design of the bill, or in bringing it into line with the current law in some other way,”

reads the lawmakers’ letter, published by the popular daily Izvestia on Tuesday.

Khudyakov suggested that the new design could represent some of the Sevastopol memorials in order to commemorate it as a hero city and military base of strategic importance.

Legal experts interviewed by Izvestia did not have a common opinion on the subject – some said that banknotes could be considered a printed product and therefore should fall under the law, while others noted that the law itself lacked a definition of “harmful information” and the picture of the famous statue could not really do much harm.

Famous sculpture

money

Sculptor Pyotr Klodt's Apollo driving the chariot on the pediment of the Bolshoi Theatre, the first half of the 19th century (RIA Novosti).

Officials from the state watchdog Roskomnadzor, responsible for enforcing the law, declined to comment officially on Khudyakov’s complaint, but noted that money printing was outside the powers of the agency.

The artist who created the modern Russian banknotes, Yury Koverdyayev, told the Moskovsky Komsomolets daily that the picture had been approved by special commissions in the Central Bank and the Finance Ministry and specialists found no violations on it. The artist added that he saw no major problem with altering the design, but doubted it would make any sense as the statue would still remain at the Bolshoi in its canonical form.

Eastern orthodox church has much power in Russia

The ‘Law on protecting children from information that harms their health or development’ first came into force in 2010. In September 2012 it was amended to accommodate some internet-related phenomena. From the very beginning it faced criticism for using terms that are not legally defined, such as “family values” and “sexual relations.”

The Bolshoi Theater is one of Moscow’s main landmarks, along with its famous quadriga statue, created by Pyotr Klodt in 1853.

Banknote from Finland (1922)

viisikymppia

Design by:
Gottlieb Eliel Saarinen (Finnish pronunciation: [ˈeliel ˈsɑːrinen]; August 20, 1873 – July 1, 1950) was a Finnish architect who became famous for his art nouveau buildings in the early years of the 20th century. He was the father of Eero Saarinen.

Famous Finnish runner Paavo Nurmi


nurmi
Statute of the famous Finnish runner Paavo Nurmi in Helsinki.

Knees are not designed for praying

Obese Muslims risk knee joint problems

BUTTING one’s head on the floor five times a day surely cannot be good for one’s health. I can’t prove my theory that the Islamic practice opens the way to bats in the belfry, but today I learned that there is another, verifiable risk in praying the way Muslims do: knee joint problems, especially if one is overweight.

Obesity is a very real problem in the United Arab Emirates, where, according to this report, people are most at risk of developing dodgy knees. This has triggered a demand for knee-replacement operations.

Dr Peter Birch, a surgeon at Abu Dhabi’s Mafraq Hospital said:

If you are kneeling several times a day for the whole of your life, you are putting a huge strain on a joint that is not designed for that.

Dr Birch added pointed out that all this praying suggests that devout Muslims in the UAE could have knees that different from folk in “non-kneeling” countries.

Because they kneel from a very early age we think it actually grows in a different shape because of the praying.

Arabs appear to injure knees earlier and more often than people in other parts of the world.

The claims set off a lively debate on social media, with one commentator wondering why most of the world’s 1.6 billion Muslims do not suffer from knee problems. In a subsequent editorial, The National, a Abu Dhabi newspaper, said:

Praying alone is unlikely to lead to degenerative knee problems in many, but overeating probably will.
Source: http://freethinker.co.uk/2014/07/09/knees-are-not-designed-for-praying/

Girl Summit 2014 will rally a global movement to end child, early and forced marriage and female genital mutilation (FGM) for all girls within a generation

Added July 9, 2014

Dear friends,
Although the following is initiated by the UK government, I still support it and urge you to support by signing the pledge here:
Sign our pledge to show your support for ending these harmful practices forever.

How can you make a difference?

Sign our pledge to show your support for ending these harmful practices forever.

Your voice will be heard at the summit.

With my best wishes,
Dabir

Here’s Why Pope Francis’ Meeting Yesterday with Sexual Abuse Victims Was Meaningless

Added July 9, 2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/07/08/heres-why-pope-francis-meeting-yesterday-with-sexual-abuse-victims-was-meaningless/

Major Study Shows Kids of Same-Sex Parents Are Happier and Healthier

Added July 8, 2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/07/07/major-study-shows-kids-of-same-sex-parents-are-happier-and-healthier/

Australia

Added July 7, 2014

On a positive note - a father from Queensland (Australia) has taken our National School Chaplaincy Program to the High Court of Australia twice - 2012 and 2014 and won both cases.

http://www.smh.com.au/federal-politics/political-news/father-wins-high-court-challenge-on-federal-funding-of-school-chaplains-program-20140619-3af5y.html

The federal government may yet continue funding via grants to states and territories - but we hope to do all we can in the next 6 months to convince states and territories that this is a bad idea for a number of reasons.

http://progressiveatheists.org/campaigns-projects/stop-national-school-chaplaincy-program/

Alice Carr
President Progressive Atheists | Australia

JW elder jailed for sex crimes

Added July 6, 2014

http://freethinker.co.uk/2014/07/05/jw-elder-jailed-for-sex-crimes/

Sjöström: The feudal country, USA, has now a judicial precedent to establish a religious privilege

Added July 5, 2014

The Supreme Court of the United States, by vote of 5 against 4, created a religious privilege, a thing that well resembles the privileges in feudal societies.

The US Constitution itself, its First Amendment, prohibits law to respect an establishment of religion. However, the referred five voters, Justices Scalia, Kennedy, Thomas, Alito and Roberts, are conservative and religious men. They decided to use their votes and their majority to give federally enforced respect to a religion-based privilege of 'closely-held business corporations' to defy a certain part of the general legislation on the health insurances for employees.

In my view, religion-based privileges are establishments of religion.

Exemptions from the general law are privileges.

Those 'closely-held business corporations', if they are owned and run by religious owners who desire to use such a privilege, are now privileged to defy the general legislation: as part of health insurances, those corporations as employers are now permitted to refuse to make payments towards their female employees' contraceptives. Though the general legislation orders also those businesses (just like it orders all employers) to make health insurance payments for contraceptives, among other elements of employee health insurances.

The conservative majority treaded well close to actually implying that for-profit business corporations as such are actors that do exercise religion. Which is manifestly laughable to anyone with sane brain.

It is pretty much feudal to create a legal system where owners' religious beliefs can be imposed onto employees and customers. A remarkable historical example of that was the principle of 'cuius regio, eius religio' in the 1500s-1800s Holy Roman Empire, where people resident in any one of the hundreds of petty principalities of the Empire, were legally in a position that the incumbent owner of that petty principality was entitled to impose his own flavor of religion onto the persons who were his subjects; to guard the subjects' compliance with the principality-owner's doctrines of religion with the principality's heresy inquisition tribunals;  and to enforce those principality-enacted doctrines with secular punishments meted out by the principality's executioner staff. Europe has, because of those and since, learned lesson about such systems and it is commonly relied upon that nowadays the European Court of Human Rights would not accept such imposition of owner's religious beliefs onto employees and/or resident people.

I have already for long time advocated a view that the United States of America is a feudal country.

Kim Sjöström

chairman of The Freethinker Association of the University of Helsinki, Finland

link to the contribution:
http://sjostro.vuodatus.net/lue/2014/07/the-feudal-country-usa-has-now-a-judicial-precedent-to-establish-a-religious-privilege

an earlier opinion by the contributor (in Finnish):
http://kimsjotrom.puheenvuoro.uusisuomi.fi/125384-feodaalinen-maa-amerikan-yhdysvallat

blog:
http://sjostro.vuodatus.net

Atheist forced to spend 18 days in a psychiatric ward after his Nigerian Muslim family declared him insane for not believing in God


Added July 4, 2014

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2680729/Atheist-forced-spend-18-days-psychiatric-ward-Nigerian-Muslim-family-declared-insane-not-believing-God.html

Rationalistic mathematics

Added July 4, 2014

Erkki Hartikainen July 4, 2014

The set of real numbers is a human fiction. There is no way to prove that we need real numbers.

We can use all existing mathematics without real numbers. We can define limit, continuity and derivative using only rational numbers.

You know that there is no number x such that x²=2, So what? Our computers can count a number y such that |x-y| is less than x-n where n is arbitary very big number.

We can of course say, that x =√(2) but we use such symbols to avoid rounding errors. The square root of two is a limit of the algorithm. We can use several different algorithms.

It is completely proven by computer science that we need only rational numbers and algorithms.

Our computers use sums of series and limits of the sequences but useful results are rational numbers.

Rational number r has the form r = m/n where m and n are integers.

It is very easy to write all mathematics without the concept "real number". But it is not my task.

Dr. Stephen Wolfram has created a system of mathematical reasoning using computers. The computers have no real numbers inside.

Irrational numbers is a human irrational fiction. Mathematics can be different of the human mathematics (said my teacher, late professor of Mathematics, Raimo Lehti 1931-2008, ISBN 952-5202-61-5 ).

The writer has been teaching mathematics and computer science a very long time.

Less than 100 days left to register for the conference on Religious-Right, Secularism and Civil Rights

Added July 3, 2014

http://freethoughtblogs.com/maryamnamazie/2014/06/24/less-than-100-days-left-to-register-for-the-conference-on-religious-right-secularism-and-civil-rights/

Consequences of airstrikes on southeast Ukraine's cities after the end of ceasefire

Added July 3, 2014

http://en.itar-tass.com/world/738693

Muslim creationists are as obtuse as the Christian kind 

Added July 2, 2014

http://freethoughtblogs.com/pharyngula/2014/07/01/muslim-creationists-are-as-obtuse-as-the-christian-kind/

Is this the end for compulsory collective worship in schools?

Added July 1, 2014

By Paul Sims

National Governors' Association says legal requirement for a daily "broadly Christian" act of worship should be removed.

The 1944 Education Act was one of the most significant pieces of legislation to pass through the British parliament in the 20th century, introducing universal secondary education for all children in England and Wales and thus enhancing the prospects of those who could not afford access to private schooling.

However, for all the Act's significance, it is fair to say that educational policy has moved on from the closing years of the Second World War, and the structure put in place by the Act, the "tripartite" system of secondary moderns, grammars and technical schools, has been largely consigned to history.

Yet, if the 1944 Act largely lives on in spirit rather than word, there is one clause that has endured in spite of decades of reform. Under the Act, every school, whether it was of religious character or not, was required to begin each school day with an act of religious worship. Amid the myriad changes introduced by successive governments, this clause has consistently survived – the 1998 Education Act states that "each pupil in attendance at a community, foundation or voluntary school shall on each school day take part in an act of collective worship”. In community schools (i.e. non-faith schools), the law requires that the majority of acts of worship in a school year should be “wholly or mainly of a broadly Christian character”.

Unsurprisingly, collective worship in schools has long been the focus of secular campaigns, with organisations like the British Humanist Association and the National Secular Society questioning the wisdom of a requirement for all children to engage in "broadly Christian" acts of worship, particularly an increasingly multi-religious (and non-religious) society. (It should be noted that parents can exempt their child, although this requires going to the effort of doing so, and singling out your child as different from the others.) There are also question marks over the extent to which schools actually adhere to the requirement anyway, with secondary schools in particular thought to interpret the law somewhat loosely.

The collective worship requirement, then, is clearly something that could benefit from reform, if not outright abolition, and it is therefore refreshing to note that the National Governors' Association (NGA) has released a policy statement calling for it to be scrapped.

In the statement the Association, which represents more than 300,000 school governors in England, notes that collective worship in its current form is "meaningless" given the multicultural character of many schools and argues that ending collective worship in non-religious schools would not prevent them from "holding assemblies that address a whole range of topics, including faith and belief".

However, while the NGA's new policy adds a weighty voice to the campaign for ending collective worship, any proposed change would meet significant opposition from the Church of England and the Catholic Church, which are both long-term supporters of the requirement. Responding to the NGA's announcement, a Church of England spokesperson told the Telegraph that ending collective worship would “deny children the opportunity to experience something they wouldn’t experience elsewhere in their lives”.

With the Churches remaining in favour of the rule, it is unclear whether the government has any intention of ending it in the near future. The requirement for collective worship has survived since 1944, and it seems likely that it will survive for a while longer yet.

This article was brought to you by New Humanist, a quarterly journal of ideas, science and culture. To support our journalism, please subscribe.

European Court of Human Rights upholds French burqa ban

Added July 2, 2014, AFP

The European rights court on Tuesday rejected arguments that French outlawing full-face veils breaches religion freedom.

The case was brought to the court by a 24 year-old French woman, who has requested anonymity, with the help of a British legal team.

The woman, who used only her initials S.A.S.,  said she was the victim of discrimination since the burqa ban law was introduced in France in 2010.

But the European court rejected her arguments, and ruled that France was justified in introducing the ban in the interest of social cohesion.

"The court emphasised that respect for the conditions of living together was a legitimate aim for the measure at issue"

a court statement said.

The Muslim Pakistani-born French woman argued that being obliged to take off her veil in public was degrading.

Two out of the 17 judges deliberating on the case dissented while the majority agreed unanimously that she had not been the victim of discrimination under the French ban.

The court decision is final

This comes a few days after that the French Court of appeal upheld the decision of a childcare centre to fire an employee for wearing the Islamic headscarf.

Under the ban, women wearing full-face veils in public spaces can be fined up to 150 euros.

Belgium and parts of Switzerland have applied similar bans, and Italy and the Netherlands are considering doing the same.

Supreme Court: Employers with religious objections can refuse to pay for contraception

Added July 1, 2014
Associated Press

The Supreme Court ruled Monday

WASHINGTON — The Supreme Court ruled Monday that some corporations can hold religious objections that allow them to opt out of the new health law requirement that they cover contraceptives for women.

The justices' 5-4 decision is the first time that the high court has ruled that profit-seeking businesses can hold religious views under federal law. And it means the Obama administration must search for a different way of providing free contraception to women who are covered under objecting companies' health insurance plans.

Contraception is among a range of preventive services that must be provided at no extra charge under the health care law that President Barack Obama signed in 2010 and the Supreme Court upheld two years later.

Two years ago, Chief Justice John Roberts cast the pivotal vote that saved the health care law in the midst of Obama's campaign for re-election. On Monday, dealing with a small sliver of the law, Roberts sided with the four justices who would have struck down the law in its entirety.

Justice Samuel Alito wrote the majority opinion. The court's four liberal justices dissented.

White House: Court ruling risks women's health

The court stressed that its ruling applies only to corporations, like the Hobby Lobby chain of arts-and-craft stores, that are under the control of just a few people in which there is no essential difference between the business and its owners.

Alito also said the decision is limited to contraceptives under the health care law. "Our decision should not be understood to hold that an insurance-coverage mandate must necessarily fall if it conflicts with an employer's religious beliefs," Alito said.

He suggested two ways the administration could ensure women get the contraception they want. It could simply pay for pregnancy prevention, he said.

Or it could provide the same kind of accommodation it has made available to religious-oriented, not-for-profit corporations. Those groups can tell the government that providing the coverage violates their religious beliefs. At that point, the groups' insurers or a third-party administrator takes on the responsibility of paying for the birth control.

The accommodation is the subject of separate legal challenges, but the court said Monday that the profit-seeking companies could not assert religious claims in such a situation.

In a dissent she read aloud from the bench, Justice Ruth Bader Ginsburg called the decision "potentially sweeping" because it minimizes the government's interest in uniform compliance with laws affecting the workplace. "And it discounts the disadvantages religion-based opt outs impose on others, in particular, employees who do not share their employer's religious beliefs," Ginsburg said.

Supreme Court birth control ruling
Hobby Lobby supporters react to the U.S. Supreme Court decision June 30, 2014 in Washington, DC. The high court ruled in a 5-4 decision in favor of Hobby Lobby saying that some private companies can be exempted, on religious grounds, from health care reform's requirement that employer sponsored health insurance policies cover contraception. (Mark Wilson, Getty Images North America)

The administration said a victory for the companies would prevent women who work for them from making decisions about birth control based on what's best for their health, not whether they can afford it. The government's supporters pointed to research showing that nearly one-third of women would change their contraceptive if cost were not an issue; a very effective means of birth control, the intrauterine device, can cost up to $1,000.

The contraceptives at issue before the court were the emergency contraceptives Plan B and ella, and two IUDs.

Nearly 50 businesses have sued over covering contraceptives. Some, like those involved in the Supreme Court case, are willing to cover most methods of contraception, as long as they can exclude drugs or devices that the government says may work after an egg has been fertilized. Other companies object to paying for any form of birth control.

There are separate lawsuits challenging the contraception provision from religiously affiliated hospitals, colleges and charities.

A survey by the Kaiser Family Foundation found 85 percent of large American employers already had offered such coverage before the health care law required it.

It is unclear how many women potentially are affected by the high court ruling. Hobby Lobby is by far the largest employer of any company that has gone to court to fight the birth control provision.

Oklahoma City-based Hobby Lobby has more than 15,000 full-time employees in more than 600 crafts stores in 41 states. The Greens are evangelical Christians who also own Mardel, a Christian bookstore chain.

The other company is Conestoga Wood Specialties Corp. of East Earl, Pa., owned by a Mennonite family and employing 950 people in making wood cabinets.

After 90 years, Peru finally implements law allowing abortion in certain cases

Added July 1, 2014
 
LIMA (AFP) - Peru finally put into effect a 90-year-old law allowing abortions in certain cases, after the government issued a new decree on how to apply the law.

The new guidance covers abortions at up to 22 weeks of pregnancy and only when a mother's health or life is in danger.

"To be applicable, abortion should be the only way to save a mother's life or avoid serious and permanent damage to her health," Health Minister Midori de Habich said last Saturday, on the eve of guidance going into effect.

Mr de Habich noted that abortions in such cases had been theoretically permitted under a 1924 law, but were never practised because of a lack of treatment protocol.


Filosofia ja elämänkatsomustieto

Last update 1.7.2014

Yleistietoa, opetussuunnitelmia, oppikirjoja ja linkkejä.

Kevään 2014 filosofian ylioppilastehtävät html-muodossa saat näkyviin napauttamalla tästä.

Kevään 2014 elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät saat näkyviin napauttamalla tästä.

Syksyn 2013 elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät saat näkyviin napauttamalla tästä.

Syksyn 2013 filosofian ylioppilastehtävät html-muodossa saat näkyviin napauttamalla tästä. ja pdf -muodossa napauttamalla

tästä.

Kevään 2013 elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät saat näkyviin napauttamalla tästä.

Kevään 2013 filosofian ylioppilastehtävät saat näkyviin napauttamalla tästä.

Filosofi och livsåskådning

20 läroböcker och vokabulär

Philosophy and Life View

20 books and dictionary in Finnish

Constructed language misil

misil

Katsomusaineiden didaktiikkaa

Yleistä didaktiikkaa

Ilmaista didaktiikkaa

Kristillinen dogmatiikka

http://etkirja.pp.fi/dogmatiikka.html

Filosofian, elämänkatsomustiedon ja uskonnon didaktiikkaa

Motivaatio, kv sopimukset, totuus jne...

Lukion filosofia, Filosofi i gymnasiet

Opetussuunnitelmat ja lisätietoa

Mitä filosofia on?
Vad är filosofi?
Opetussuunnitelma
Läroplan
Yliopistofilosofian sivustot
Filosofi.fi på svenska
Svenska material
Philosophy links in Internet
Logiikan alkeet Internetissä
Palautelomake

Ilmaiset filosofian oppikirjat

FI1 , FI2 , FI3 , FI4

Normatiivinen etiikka
Sukupuolietiikka
Metaetiikka
Deskriptiivinen etiikka

Filosofian ylioppilastehtävät

S 2012 K 2012 S 2011 K 2011
Vanhoja ylioppilastehtäviä
Vanhojen tehtävien sanaluettelo lukumäärineen
Ylioppilaskirjoitusten filosofit
Ylioppilaskirjoitusten sivistyssanat
Palautelomake

Elämänkatsomustieto, livsåskådning

Opetussuunnitelmat ja lisätietoa

Elämänkatsomustieto vai uskonto?
Mitä elämänkatsomustieto on?
Miksi evankelis-luterilaiset eivät pääse et:n opetukseen
Elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmat
Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen
Koululait ja muut säädökset
Kysymyksiä ja vastauksia
Keskeiset ongelmat opetuksessa
Elämänkatsomustiedon opetusaineistoa ja linkkejä
Ohjeita kouluille
Dosentti Jouni Luukkaisen kantelut
Elämänkatsomustiedon stipendit
Kilpailut
Uskonnottomien uutisia
Religionskunskap i Sverige
Svenska material
Palautelomake

Peruskoulu Grundskola

Ilmaiset oppikirjat

et1 et2 et3 et4 et5 et6 et7 et8 et9

Opetussuunnitelmat ja lisätietoa

Elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmat
Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen
Opetusvihjeitä: 1-5, 5-9
Verkkomateriaalia
Vähemmistöuskontojen oppikirjat
Palautelomake

Lukio Gymnasium

Ilmaiset oppikirjat

et10 et11 et12 et13 et14

Opetussuunnitelmat ja lisätietoa

Elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmat
Grunderna för läroplanen
Sanasto
Opinnot Helsingin yliopistossa
Uskontojen vertailutaulukko
Palautelomake

Elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät

S 2012 K 2012 S 2011 K 2011
Vanhoja tehtävä
Vanhojen tehtävien sanaluettelo lukumäärineen
Ylioppilaskirjoitusten sivistyssanat

Syksyn 2014 ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen

Sekä elämänkatsomustiedon että filosofian ylioppilaskirjoituksiin kannattaa valmentautua lukemalla tämän oppiaineiston sanastoa sanasto.

Elämänkatsomustiedon kokeeseen lue myös ainakin kerran viikossa Elämänkatsomustiedon (opetushallituksen) opetussuunnitelmaohjeen sanat aakkosjärjestyksessä.

Filosofian kokeeseen lue ainakin kerran viikossa Filosofian(opetushallituksen) opetussuunnitelmaohjeen sanat aakkosjärjestyksessä.

Elämänkatsomustieto ainereaalissa

Elämänkatsomustieto on eräs lukion reaaliaineista. Elämänkatsomustiedon ainereaalissa kokelas valitsee vastattavakseen kuusi kysymystä kymmenestä vaihtoehdosta.

Reaaliaineiden sijoittuminen koepäivien kesken: Samana koepäivänä järjestetään evankelis-luterilaisen uskonnon, ortodoksisen uskonnon, elämänkatsomustiedon, yhteiskuntaopin, kemian, maantieteen ja terveystiedon kokeet.

Muuta tietoa

Esitelmä ateismista 9.2.2012 (pdf)
Maailmanuskonnot
Wienin piiri
Valtion ja kirkon ero
Java kielen perusteet versio 0.7
Palautelomake
Jäsenlomakkeet ja palautelomakkeet tekstinä ohjelmoijille

Ehdotus lukion opetuksen järkiperäistämiseksi

Suomen Ateistiyhdistys ry. kannattaa kaikkien mielipideaineiden poistamista kouluista. Erityisesti oman uskonnon opetus on mielipideopetusta.

Suomen ateistiyhdistys vastustaa kuitenkin jyrkästi kaikille yhteiseen "elämänkatsomustiedon" opetukseen siirtymistä lukioissa. Se merkitsisi Ruotsin mallin mukaista uskonnon opetusta eli sitä, mitä Kulosaaren yhteiskoulussa nyt opetetaan.

Kulosaaren yhteiskoulun kaikille pakollisen opetussuunnitelman löydät napauttamalla tästä.

Koska peruskoulun järkeistäminen on Suomen äärivanhoillisessa mielipideilmastossa mahdotonta, ehdotamme että järkeistäminen aloitetaan lukiosta.

Kun oman uskonnon tai elämänkatsomustiedon opetusta on peruskoulussa 9 vuotta, on kohtuutonta, että sitä on lukiossa.

Koska lukion elämänkatsomustiedon opetus oli aikoinaan filosofian opetusta ja nykyään huuhaata, ehdotamme, että oma uskonto ja elämänkatsomustieto poistetaan lukiosta ja muutetaan filosofian opetusta niin, että lukioissa filosofian nykyiset kurssit 2, 3 ja 4 ovat pakollisia. Samalla on päätettävä, että näiden kurssien sisältöjä ei muuteta lisäämällä niihin uskontotietoa.

Koska lukioissa on paljon evankelis-luterilaisia uskonnonopettajia, ehdotan, että heitä varten luodaan lakkautuspalkkajärjestelmä siirtymisajaksi. Vastaavasti teologikoulutusta vähennetään niin, että lukioiden evankelis-luterilaisen uskonnon opettajat voivat siirtyä joustavasti evankelisluterilaisen kirkon tehtäviin.

Nykyisin pätevät elämänkatsomustiedon opettajat katsottakoon päteviksi lukion filosofian opettajiksi.

Siirtymäajaksi myös opettajakoulutusta vailla olevat, joilla on yliopistossa suorittettu vähintään keskimmäinen oppimäärä filosofiassa, katsottakoon päteviksi lukion filosofian opettajiksi.

Lakkautuspalkka lisää menoja, mutta teologikoulutuksen keskeyttäminen pienentää menoja.

Kun joukko teologian professoreja joutuu lomautetuiksi, tämä on vain osoitus siitä, että kansalaisia lomautetaan tasapuolisesti kaikissa yhteiskuntaluokista.

Todellisiä hyötyjiä ovat lukiolaiset.

Mainittakoon, että alempaa löytyvät täysin ilmaiset lukion filosofian oppikirjat.