Godless Culture Magazine
Jumalaton kulttuurilehti

85 April 2013 huhtikuu 2013

Julkaisija: Suomen ateistiyhdistys ry
Sähköposti: info@ateismi.fi


Publisher: Atheist Association of Finland
E-mail: info@ateismi.fi

Tämä on viimeksi päivitetty 30.4.2013 Last uppdate 4/30/2013

Member of

http://www.atheistalliance.org/secular-world/current-issue

Editor of the net magazine: Erkki Hartikainen, MA

Verkkojulkaisun vastaava toimittaja fil.maist. Erkki Hartikainen

Contents Sisällysluettelo


In Finnish

Karkkilan vapaa-ajattelijat erosivat Vapaa-ajattelijain liitosta

vasama

Vapaa-ajattelijain liiton pitkäaikaisin ja paras puheenjohtaja, Karkkilan vapaa-ajattelijain pitkäaikainen puheenjohtaja Timo I. Vasama kertoi lehdellemme, että Karkkilan vapaa-ajattelijain kokous päätti, että yhdistys eroaa Vapaa-ajattelijain liitosta.

Vapaa-ajattelijain liiton viimeisessä liittokokouksessa liiton liittohallitukseen ja liittoneuvostoon ei kelpuutettu ketään, joka on eri mieltä nykyisen puheenjohtajan diplomi-insinööri Petri Karisman kanssa.

Karkkilan vapaa-ajattelijat olivat todenneet, ettei yhdistyksen enää kannata maksaa suurehkoja liittomaksuja.

Karkkilan vapaa-ajattelijoilla on eräs Suomen parhaita hautausmaita. Sitä hoidetaan ensisijaisesti talkootyönä.

Karkkilan vapaa-ajattelijain hautausmaa on
eräs todiste siitä, että jos hautausmaat annettaisiin ateistien hoidettavaksi, hautaustoimen kustannukset putoaisivat erittäin huomattavasti.

Petri Karismaa ei huoleta toiseksi suurimman jäsenyhdistyksen ero

Vapaa-ajattelijain liiton rivit rakoilevat – toiseksi suurin jäsenjärjestö erosi

Helsingin Sanomat

Karkkilan vapaa-ajattelijat on eronnut Vapaa-ajattelijain liitosta. Menetys on jäsenmaksutulojen kannalta liitolle merkittävä, sillä Karkkila on liiton toiseksi suurin jäsenjärjestö.

Eron taustalla on riita liiton linjasta. Karkkilalaiset ovat perinteisiä vasemmistolaisia, jotka eivät ole tyytyväisiä liiton nuorentuneeseen ja liberaalimpaan linjaan. Riita johti liittokokouksessa siihen, että änkyröiksi luonnehdittuja karkkilalaisia ei valittu liiton luottamustehtäviin.

Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma pitää Karkkilan jäsenyhdistyksen eroamista luonnollisena päätepisteenä tapahtumien kululle. Karisma sanoo, että liittoa johtaa nyt nuorempi, netissä toimiva, maltillisempi porukka, joka on lähtöisin eroakirkosta.fi -yhteisöstä. Tätä karkkilalaiset eivät ole kokeneet omakseen.

"Emme kokeneet liittoa enää tarpeelliseksi", myöntää Karkkilan vapaa-ajattelijain puheenjohtaja Jorma Snellman. "Siellä ei toimita kuten yhdistyksemme haluaisi."

Snellmanin mukaan Karkkilassa on koettu pettymystä liittoon ja jatkuviin henkilöriitoihin.

Karisman mukaan erolla ei ole suurta merkitystä liitolle.

"Se rauhoittaa tilannetta ja nyt on helpompi mennä tulevaisuuteen. Meillä on mukava tekemisen meininki."

Karsiman tavoitteena on tehdä Vapaa-ajattelijain liitosta uskottava, näkyvä yhteisö, joka ajaa liiton tavoitteita muun muassa kirkon ja valtion erosta.

Vapaa-ajattelijain liitto toimii uskonnottomien aseman parantamiseksi. Aatteellinen tavoite on levittää uskonnoista vapaata maailmankatsomusta.

Vapaa-ajattelijain liitossa repeämä – iso järjestö lähti

Vapaa-ajattelijat205
Karkkilan Vapaa-ajattelijat ry eroaa Vapaa-ajattelijain liitosta. Karkkilan Vapaa-ajattelijoiden varapuheenjohtaja Oiva Niskanen syyttää liittoa ”sisäisestä loiskiehunnasta ja epädemokraattisuudesta”. Toiseksi suurimman jäsenyhdistyksen jäseniä ei ole esimerkiksi valittu Vapaa-ajattelijain liiton päättäviin elimiin.

- Karkkilan yhdistyksen oman toiminnan kannalta liittoon kuulumisesta ei ole mitään hyötyä. Täällä halutaan elää ”seesteistä vapaa-ajattelijan elämää” - ulkopuolella liiton sisäisten ristiriitojen.

Entisenä tapakirkollisena kirkollisveronmaksajana olen ollut oman vapaa-ajattelijayhdistyksen ja liiton jäsenenä vasta kuutisen vuotta.

Tänä aikana olen yllättynyt liiton sisäisestä loiskiehunnasta ja täydellisesti epädemokraattisesta toimintatavasta. Vastaavaa kähmintää olin aiemmin havainnut myös kirkkoseurakunnissa,

Niskanen sanoo Kotimaa24:lle.

Karkkilalaiset päättivät erostaan vuosikokouksessa lauantaina. Päätöksen kerrotaan olleen yksimielinen, mutta kaksi jäsenistä pidättäytyi äänestämästä.

Niskanen sanoo yhtyvänsä Vapaa-ajattelijain liiton sääntöihin ja tavoitteisiin mutta toimintatavoissa on jyrkkiä erimielisyyksiä.

- Ne eivät noteeraa Liitossa miksikään jäsenyhdistyksiä, Niskanen sanoo ja uskoo, että muitakin yhdistyksiä saattaa olla eroamassa.

- Vapaa-ajattelijain liitto on nyt tamperelaisten ja helsinkiläisten hallussa ja toimintaa tuetaan lähinnä Satakunnasta ja Lappeenrannasta.,

Niskanen väittää.

- Liitto ei tarvitse Karkkilan yhdistykseltä muuta kuin jäsenmaksuja. Se hyötyy vain meistä mutta me emme hyödy Liitosta.

Edellisessä Vapaa-ajattelijain liiton vuosikokouksessa karkkilalaisen, Suomen toiseksi suurimman vapaa-ajattelijoiden jäsenyhdistyksen, toimijoita ei valittu Liiton liittovaltuustoon eikä liittohallitukseen lainkaan – ei edes varajäseniksi.

”Meillä on nopeatempoinen ja räväkkä toimintatapa”

Vapaa-ajattelijain liiton liittohallituksen puheenjohtaja Petri Karisma sanoo pitävänsä Karkkilan jäsenyhdistyksen lähtöä luonnollisena kehityskulkuna. Hänen mielestään kysymys on sukupolvi- ja toimintakulttuurikysymyksistä.

Karisma kommentoi, että nykyisin Liitossa valtaa käyttävä porukka pyrkii siihen, että kirkko ei olisi tekemisissä valtion kanssa. Sen sijaan uskontokritiikkiä ei niinkään enää ole tai ajatusta että uskonnot pitäisi kieltää, Karisma sanoo. Hän uskoo, että juuri tässä menee yksi jakolinja esimerkiksi karkkilalaisten ja Liiton nykytoimijoiden välillä.

- Me näemme että uskonnot ovat osa kulttuuriperimää, mutta valtion ei pidä olla missään tekemisissä kirkon kanssa. Se on meidän päätähtäin, Ranskan malli.

Karisma pitää kysyttäessä mahdollisena, että muitakin ”vanhakantaisia” yhdistyksiä lähtee liitosta.

Hänen mukaansa Liiton päättävissä elimissä on tällä hetkellä paljon porukkaa eroakirkosta.fi-palvelun parista.

- Meillä on nopeatempoinen ja räväkkä toimintatapa.

Karisma kuvaa Liiton nykyistä tekemistä hyvähenkiseksi verrattuna aikaisempaan, jolloin hänen mukaansa oli monenlaista vääntöä ja kokoukset venyivät pitkään.

Vapaa-ajattelijain liitto odottaa, että se saa Karkkilan yhdistykseltä virallisen eroanomuksen, jotta yhdistyksen ero astuu voimaan.

Liiton jäsenmäärä on Karisman mukaan tällä hetkellä noin 1800, Karkkilan lähdettyä noin 1550. Karisman mukaan Liiton talouteen jää 2500 euron lovi Karkkilan poistuttua.

- Se ei vaikuta meidän toimintaan millään tavalla, Karisma sanoo.

Uutisen Karkkilan Vapaa-ajattelijain erosta julkaisi ensimmäisenä Suomen Ateistiyhdistys ry:n verkkolehti Jumalaton

Kuohuntaa Vapaa-ajattelijain liitossa

Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteerin huomiokyky on rajallinen - lähinnä valikoiva. Kun istuu tunkiolla, ei huomaa, että se haisee.

Kuohuntaa syntyi, kun nykyinen pääsihteeri alkoi ahkerasti savustaa työpaikastaan liiton silloista toiminnanjohtajaa – taloudenhoitajaa – toimistonhoitajaa.

Esa Ylikosken aloittama ja ylläpitämä jahti jatkui vuositolkulla yhteensä runsaan 700 konekirjoitusliuskan ihmisjahtauskirjoituksilla (pisimillään 14 sivua) levittäen niitä sähköpostilla ympäri Suomea ilmeisenä tarkoituksenaan päästä paremmalle vakanssille Liitossamme.

Liiton muut toimihenkilöt panivat ohessa parastaan. Ei käynyt, että nainen istui rahakirstun vartiana vaurastuneessa Liitossa, joka oli hyvää vauhtia nuormiehistymässä.

Tuon ryhmän pyrkimys johtotehtäviin vain lisääntyi toiminnajohtajan järjestettyä Liitolle tiettävästi kaikkien aikojen suurimman lahjoituksen.

Oikeusmurhan avulla työnsä osaava ja motivoitunut toiminnanjohtaja saatiin muilutettua melkein kymmenvuotiselta vakanssiltaan.

Sen jälkeen alkoi Liitossa mittavat taloudelliset väärinkäytökset, jotka samainen johto painoi villasella.

Liittohallitus antoi toiminnanjohtajalle potkut luottamuspulaan vedoten järjettömän oikeudenkäynnin jälkeen. Toiminnanjohtaja oli mm. käyttänyt kiellosta huolimatta me-sanaa puhuessaan vapaa-ajattelijoista radio-ohjelmassa.

Yllättäen viime liittokokouksessa jahtijoukkio onnistui junttaamaan itsensä Liiton johtoon aina pääsihteeriä myöten. On suoranainen ihme, ettei pääsihteerin paikkaa metsästänyt Ylikoski huomaa mitään erikoista tapahtuneen, vaikka istuu tunkiolla.

Karkkilan Vapaa-ajattelijat ry on pitkäaikaisen pohdinnan seurauksena
eronnut Liitosta 6.4.2013 vakavan luottamuspulan vuoksi, semminkin kun yhdistyksemme on vuosikymmeniä Liiton vahvimpana ja suurimpana yhdistyksenä kokonaan uloskirjattu Liiton hallinnosta.

Mm. yhdistyksemme jäsen, edellinen pääsihteeri, syrjäytettiin käytännössä jo toimikaudellaan toimestaan.

Karkkilassa 14.4.2013

Timo I. Vasama

Vapaa-ajattelijain liiton kunniapuheenjohtaja
Karkkilan vapaa-ajattelijayhdistyksen kunniapuheenjohtaja
Suomen Humanistiyhdistyksen perustajajäsen
Lokakuun 16. päivän liikkeen perustajajäsen
Prometeusleirien Tuki ry:n perustajajäsen
Yleislääketieteen erikoislääkäri

Vapaa-ajattelijoita ei otettu mukaan Liiton hallitukseen

”Liiton nykyinen johto pitää jäsenistömme ikärakennetta sopimattomana”

http://www.karprint.fi/karkkilantienoo/

Syy yhdistyksen eroon Liitosta on Karkkilan Vapaa-ajattelijat ry:n puheenjohtajan Jorma Snellmanin mukaan muun muassa tyytymättömyys Vapaa-ajattelijain Liiton nykyiseen toimintaan.

Karkkilan Vapaa-ajattelijat ry. eroaa Vapaa-ajattelijain Liitosta. Asiasta päättivät yhdistyksen jäsenet kevätkokouksessa lauantaina.

Syy eroon on Karkkilan
Vapaa-ajattelijat ry:n puheenjohtajan
Jorma Snellmanin mukaan muun muassa tyytymättömyys Vapaa-ajattelijain Liiton
nykyiseen toimintaan.

– Yllätys on ollut, että Liiton nykyinen johto pitää jäsenistömme ikärakennetta sopimattomana Vapaa-ajattelijain Liiton jäsenille, Snellman kummastelee.

– Vapaa-ajattelijain Liitto ei ole pitänyt meihin yhteyttä viimeisimmän liittokokouksen jälkeen. Liittokokouksessa esitimme Liitolle toimintaa valtion ja kirkon erilleen saamiseksi. Tästä aloitteesta emme ole kuulleet mitään sen jälkeen.

Karkkilan Vapaa-ajattelijat ry. on uskonnoton järjestö, jonka tarkoituksena on uskonnottomien ihmisten etujen ajaminen.

Kirkon ja valtion ero olisi Snellmanin mukaan yhdistykselle hyvin mieluista.

– Esitimme myös yhdistyksemme jäseniä Liiton aktiivisiksi toimijoiksi. Yhdistystämme ei kuitenkaan haluttu mukaan Vapaa-
ajattelijain Liiton toimintaan.

– Eroamispäätöstä käsitellään
Karkkilan yhdistyksen hallituksessa, jonka jälkeen irtisanoutuminen ilmoitetaan Vapaa-ajattelijain Liitolle.

Muut Vapaa-ajattelijayhdistykset eivät ole olleet minuun yhteydessä tässä asiassa. Yhteydenottoa ei ole tullut myöskään Vapaa-ajattelijain Liitolta, Snellman toteaa.

Vapaa-ajattelijain Liiton pääsihteeri
Esa Ylikoski kertoo Vapaa-ajattelijain Liiton nykyisen johdon uusiutuneen kesällä
2011 pidetyssä liittokokouksessa, jolloin
Petri Karisma valittiin puheenjohtajaksi.

– Puheenjohtaja valittiin äänestyksessä selvin lukemin, ja vastaehdokkaana oli Karkki
lan vapaa-ajattelijain jäsen Eino
Huotari, joka sai noin kolmasosan äänistä.

Monijäsenisten toimielinten valinnassa kävi niin, että Karkkilan yhdistyksen edustajaa ei tällä kertaa tullut valittua liittohallitukseen tai liittovaltuustoon, Ylikoski sanoo.

Hänen mukaansa Liiton käytännön toiminnassa aiemmin esiintynyt riitely on itse asiassa vähentynyt, joten ei voi perustellusti sanoa, että sellainen olisi häirinnyt yhdistyksen toimintaa.

– Pidän yhdistyksen eroa liiton jäsenyydestä valitettavana ja toivon, että yhdistyksen jäsenistö miettii asiaa uudelleen ja päättää vaikkapa seuraavassa yleisessä kokouksessaan liittyä takaisin liittoon, Ylikoski toivoo.

– Ehkäpä osallistuminen liiton ohjelmakeskusteluun osaltaan saa uusiin ajatuksiin. Mikäli niin ei lopulta käy, henkilöjäsenet ovat tervetulleita muihin
yhdistyksiin vaikkapa Uudellamaalla tai Helsingissä.

Toimituksen kommentti:

Mitä Ylikoski ei missään tilanteessa sano

Erkki Hartikainen 15.4.2013

Olen ollut Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteerinä viisi kertaa niin kauan kuin Ylikoski. Olen ollut Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtajana kolme kertaa niin kauan kuin Ylikoski on nyt ollut Vapaa-ajattelijain liiton sihteerin.

Minulla lienee jonkinlainen kyky arvioida Ylikoskea.

Tapasin Ylikosken ensimmäisen kerran 1980 -luvulla Turussa. Olen inhonnut miestä siitä lähtien.

Ylikoski tietää, että hän pääsi pääsihteeriksi vain siksi, että hän lupasi olla uskollinen Petri Karismalle, joka ei siedä mitään eriäviä mielipiteitä.

Kun Tampereen Vapaa-ajattelijat oli suurin piirtein viimeistä ihmistä myöten vaihtanut jäsenensä, se päätyi ajamaan liittoon yhden miehen, Petri Karisman diktatuuria. Sen ajan keskusteluja lukemalla kuka tahansa voi saada tämän selville.

Joka ei osaa etsiä tietoa kyberavaruudesta, soittakoon Jori Mäntysalolle, joka avoimesti sanoi, ettei muita kuin Petri Karisman kanssa yhtä mieltä olevia oteta mukaan liittohallitukseen.

Näin myös tehtiin.

Karkkilan Vapaa-ajattelijat ovat eronneet liitosta

Pidän sitä valitettavana, mutta ymmärrän eron syyt erittäin hyvin.

Tosiasia on se, että liittoa ei tänä päivänä enää ole. Olen entinen liittohallituksen ja liittovaltuuston jäsen. Olen nähnyt sekä liiton nousun ajan, että myös laskun ajat. Tällä hetkellä liitto on aallonpohjassa.

Räyhääjät valtasivat liiton. Kuten kirjoittamaton sääntö on, valtaajat eivät kykene hoitamaan liittoa jäsenistön etujärjestönä. Liitto on tällä hetkellä pienen sisäpiirin jäsenjärjestö.

Liitto, kuten se oikein ymmärretään,
on uskonnottomien etujärjestö, kuten se on kansalaisjärjestö, jossa on poliittisesti erilaisesti ajattelevia ihmisiä.

Se on kansalaisjärjestö, joka on filosofis-eettinen järjestö. Sen tulisi olla vaihtoehto uskonnoille. Puheenjohtaja Karisma puhuu liberalismista, mitä se on?

Pahimman laatuista konservatismia ja lisäksi kapea-alaista. Jäsendemokratiaa ei ole, on yhden epämääräisen uskonsuunnan diktatuuria. Verrattavissa johonkin vanhoillislestadiolaiseen käytäntöön.

Demokratian vastakohta oli pienen sisäpiirin laatima listavaali. Jäsenten on vapaasti päätettävä, keitä valitaan luottamustehtäviin. Tähän päivään eivät enää kuulu junttauslistat.

Oikea tapa liiton luottamustehtäviin valitsemiselle on alueellinen edustus, ja että valitaan naisia vähintään 40 %. Se varmasti rauhoittaisi liitossa toimivia miehiä. Kokoukset pidettäisiin kasvotusten eikä öisin tietoneella.

Silloin, kun olin liittovaltuustossa, huomasin sen valitettavan tosiasian, että liiton päätökset tehdään jossain muualla, ja liittoa alettiin ajaa alas. Liitto on tällä hetkellä kuin "sonniyhdistys", ei muuta.

Vaasan yhdistys on liiton ulkopuolella, koska ei ole mitään syytä pönkittää jäsemaksuilla itseänsä vastaan tehtävää työtä. Meillä yhdistys toimii aktiivisesti. Meillä hoidetaan talkoilla omaa hautausmaata. Niillä rahoilla, jotka menisivät liitolle, me saamme hautausmaata hoidettua, muuten ne rahat katoaisivat ties minne. Liitosta ei kuulunut mitään, mitä hyötyä liitosta on, ei mitään.

Pentti Suksi
Vaasan vapaa-ajattelijain puheenjohtaja 40 vuotta
Eninen liittohallituksen ja liittovaltuuston jäsen.

Liputan tentang kehidupan ateis di Indonesia oleh

The New York Times

Berikut cuplikan artikel The New York Times berjudul:

“For Indonesian Atheists, a Community of Support Amid Constant Fear”.

Artikel penuhnya ada di:

http://www.nytimes.com/2013/04/27/world/asia/26iht-indonesia26.html

nyt

JAKARTA — Karina is an atheist, but her friends jokingly call her “the prophet.” That is because she is helping nurture a community for unbelievers in predominantly Muslim Indonesia, where trumpeting one’s disbelief in God can lead to abuse, ostracism and even prison.

“It’s very normal for atheists to be paranoid because the environment does not support them,” said Ms. Karina, 26, who uses only one name. But, she said, “in this group people don’t need to be afraid.”

Indonesian Atheists was founded with a Facebook page in 2008 and now holds regular gatherings. The Internet has offered its members a safe space to air their opinions, and the feeling of community has made them braver about gathering in public. But recent prosecutions of people who made online comments deemed blasphemous by the country’s courts have stoked fears that they too could come under attack.

“Members’ growing outspokenness and courage does not indicate that other people increasingly accept us,” said Karl Karnadi, 29, the group’s founder. He lives in Germany and is candid about being a nonbeliever on Facebook and Twitter. Inside Indonesia, atheists are circumspect about their views, he said, and refrain from public criticism of Islam or any statements that could run afoul of the country’s blasphemy law. Still, he said, that is an advance from a time when people were fiercely secretive.

“At first people think they’re alone,” Mr. Karl said in a Skype interview. “But after we meet each other, we feel like we’re accepted. We’re together if anything happens to us, and that feeling of community is very valuable.”

…full article: http://www.nytimes.com/2013/04/27/world/asia/26iht-indonesia26.html

Ban Ki-moon’s message for the International Mother Earth Day 2013:

"International Mother Earth Day is a chance to reaffirm our collective responsibility to promote harmony with nature at a time when our planet is under threat from climate change, unsustainable exploitation of natural resources and other man-made problems.

When we threaten the planet, we undermine our only home – and our future survival.

On this International Day, let us renew our pledges to honor and respect Mother Earth."

Support of One Law for All

Dear Friend,

Thank you as always for your support of One Law for All.

As you might know, sharia is being increasingly discussed in the media quite regularly, including an undercover report by the BBC’s Panorama programme.

We write today to give a review of that programme, and to tell you a little about our upcoming plans.

Panorama

This week’s BBC Panorama

<http://www.bbc.co.uk/programmes/b01rxfjt>

Programme “Secrets of Britain’s Sharia Councils

<http://www.youtube.com/watch?v=UTei6JHVziU>

Confirms why One Law for All

<http://www.onelawforall.org.uk/>

has been campaigning against the discriminatory parallel legal system running counter to British law for nearly five years.

As has been repeatedly stated, women are being held to ransom, told to remain in violent situations, blamed for the violence they face, refused divorces over many years, and placed under undue pressure including with regards child access and welfare. The programme confirms this.

Whilst Chief Crown Prosecutor for the Northwest, Nazir Afzal, asserts that

“most of them are absolutely fine but there are some clearly, like this one, who are putting women at risk”,

One Law for All believes that all Sharia Councils and Muslim Arbitration Tribunals put women at risk.

This is because the problem lies not with rogue councils or judges disrespecting the tenets of Sharia but is the result of a strict adherence to the Sharia.

Both the previous Government (which allowed them to evade investigation) and the current one, which asserts that existing legislation is sufficient to address this matter have shown nothing but moral cowardice and betrayed a large segment of British society. It is enough now.

The British government must put the rights and equality of all citizens over and above any religious laws and put an end to this human rights scandal once and for all. You can read the full text of our press release on the programme here

<http://www.onelawforall.org.uk/on-bbc-panorama-programme-on-sharia-courts-it-is-enough-now/>

We urge you to continue to exert pressure on the Government. Clearly our message is getting through. We must keep fighting till we win.

Please also sign One Law for All’s petition

<http://onelawforallpetition.com/onelaw/onela300.php?nr=40155035>
 
against Sharia law, which has over 29000 signatories.

Arbitration and Mediation Services (Equality) Bill

One Law for All continues to work with Caroline Cox in the promotion of her Arbitration and Mediation Services (Equality) Bill which aims to place criminal sanctions upon religious councils and tribunals that
mislead women.

The Bill will also place a legal obligation on public sector agencies to advise women (correctly) of their rights under English law, and aims to bring private tribunals in to line with equality and human rights laws in the UK.

The Bill has received strong support from women's rights organisations as Inspire, as well as by the Iranian and Kurdish Women's Rights Organisation, the Henna Foundation, Karma Nirvana and British Muslims for Secular Democracy.

Last year, it passed its second reading in the House of Lords. Whilst the Bill has stalled due to the Government’s refusal to support it, the Bill will be re-introduced following the state opening of Parliament in May and we will update you on its progress. You can read more here

<http://www.onelawforall.org.uk/sharia-law-neither-equal-nor-free/>

Please support Baroness Cox Equalities Bill, which was inspired by One Law for All here

<http://www.avaaz.org/en/petition/End_discriminatory_
Sharia_court_system_in_the_UK>

EssayCompetition

One Law for All, in partnership with the Lawyers’ Secular Society, are calling on students across Europe to submit essays on the use of Sharia family and criminal law in countries in the EU.

The National Secular Society will provide a cash prise for the winning essay. Submissions should be made by the end of the summer and details of how to do so will soon appear on our website.

Songs for Freedom and Passion for Freedom Festival

One Law for All is inviting musicians and songwriters to create and submit their original material for a song competition.

Song entries should be focused on issues that relate to the work ‘One Law for All’ is engaged with, discussing themes like religion, freedom, secularism, Sharia law, equal rights and religious arbitration.

Details of where to submit entries can be found here

<http://www.onelawforall.org.uk/sounds-of-freedom/>

The deadline for entries is 31 December

One Law for All’s Passion for Freedom will hold its fifth festival during 2-9 November 2013. Deadline to submit artwork is 20 September 2013. Terms and conditions can be found here

<http://www.onelawforall.org.uk/30-september-deadline-for-submissions-to-5th-passion-for-freedom-art-festival/>

Other Activities

This year, we will release our report on the support of some on the political Left for Islamism; “Siding with the Oppressor: the Pro-Islamist Left” will soon be available. Another report, “Multiculturalism and Child Protection in Britain: Sharia Law and Other Failures” will be available soon as well.

We will continue to speak to various organisations and events, including in Leicester, Washington, DC, Boston, Dublin, Brighton, and New York City. Full details can be found here

<http://www.onelawforall.org.uk/category/events/upcoming-events/>

Moreover, we are in the early stages of arranging debates with proponents of Sharia law.

We are also organising a debate with the English Defence League, where we will expose their similarities with Islamism and argue our opposition to both – further details to follow.

Support us

If you can, please continue to support us in our essential work. To donate to One Law for All, send a cheque made payable to One Law for All to BM Box 2387, London WC1N 3XX, UK or pay via Paypal

<http://www.onelawforall.org.uk/donate>

You can also commit to giving at least 5-10 a month via direct debit. You can find out more about how to donate or join the 100 Club here

<http://www.onelawforall.org.uk/donate>

Also, if you shop online, please do so via the Easy Fundraising’s website

<https://www.easyfundraising.org.uk/support-a-good-cause/step-1/?char=40474>

It won’t cost you anything extra but can help raise much needed funds for One Law for All.

Thanks again for your support. A particular thanks to those who provide monthly donations, which is much needed. We look forward to continuing to fight for human rights in the months to come.

Warmest wishes

Maryam Namazie
Anne Marie Waters


Spokespersons
One Law for All
BM Box2387, London WC1N 3XX, UK
tel: +44 (0) 7719166731
email:
onelawforall@gmail.com
web:
http://www.onelawforall.org.uk/

Ex-Catholic has no right to Church job - German court

By Tom Heneghan, Religion Editor,
The Star Online

PARIS (Reuters) - Germany's top labour court ruled on Thursday the country's Catholic charity network had the right to fire an employee who quit the Church in protest against the sexual abuse crisis and disputed decisions by ex-Pope Benedict.

The 60-year-old teacher, challenging his 2011 dismissal, had claimed his constitutional right to freedom of opinion trumped the Church's right to employ only Catholics who agreed with the religious mission of their jobs.

He said that his work at Caritas Germany tutoring grade-school children did not deal with religion and that pupils of all faiths were welcome there.

The decision was a victory for the mainline Protestant and Catholic churches, which together are Germany's largest employer after the public sector, against some lay employees and unions challenging the churches' special status in German labour law.

"The defendant's freedom of religion and conscience is certainly very important," the Erfurt-based court said in a statement. But it added that judges could not order the Church to employ someone who had officially given up his membership.

Pope Francis has stressed the religious aspect of Church work, saying soon after his election last month that the Church "may become a charitable NGO" (non-governmental organisation) if it does social work and forgets to spread the Gospel.

Church membership is clearly defined in Germany because members must pay a "church tax" that is collected by the state.

A record number of more than 180,000 Catholics left the Church in protest in 2010 after a wave of revelations about the sexual abuse of children by priests over recent decades.

The defendant, who was not named but who was identified in media as Thomas Hellhake from Mannheim, said his decision to leave the Church was also influenced by Benedict's decisions to lift excommunication bans from four ultra-traditionalist bishops, including one notorious Holocaust denier.

He also objected to a Good Friday prayer in Latin that he approved for the use that Jews decried as anti-Semitic because it asks God to "remove the veil from their hearts."

The court decision was based on the loyalty requirement in the defendant's contract and not on the views that led him to leave the Church.

"Anyone who leaves the Church violates the precept of minimal loyalty," Matthias Kopp, spokesman for the Catholic bishops conference, told the Church-run Domradio in Cologne.

(Reporting By Tom Heneghan; Editing by Michael Roddy)

UN Secretary-General

In Morocco, if a citizen dares to change religion, it is simply sentenced to death

Indeed, the Supreme Council of Ulema, a meeting chaired by the Moroccan monarch Mohammed VI instance, has decided to issue a fatwa saying that Muslims who change belief deserves the death penalty. The fatwa was issued Tuesday in Morocco, reports about the Moroccan daily "Akhbar Al Youm".

So, now in Morocco, it is forbidden for Muslims to change religion. Freedom of belief therefore has no legal existence as also already prohibited by the Moroccan Penal Code. According to the Moroccan site lakome.com

"fatwa was requested by the ministerial delegation of human rights!"

On this occasion, the Council of Moroccan Ulemas issued this "legal opinion" as an official response to the inter-ministerial delegation.

"The Muslim belief that changes (rule of apostasy) deserves the death penalty,"

explained the Ulema and Morocco.

It should be noted that religious freedom has long fueled a lively debate. As evidence, in 2003, the case of Jamaa Ait Bakrim a Muslim Moroccan citizen who became a Christian was sentenced to fifteen years in prison for proselytizing.

Moroccan justice relied, to make the judgment on Article 220 of the Moroccan Penal Code.

Recently, in November 2012, another young Moroccan, Kacem El Ghazzali, nearly losing his life as openly published his views on Islam. It was, in fact, beaten and had to flee the country to seek refuge in Switzerland.

What was his fault? This Moroccan student appealed to the international community to end the application of the Sharia (Islamic law) applied in some Arab countries.

Following this call, the young Moroccan was severely beaten by other students in his class as well as the staff of the school. Finally noted that in many Muslim countries, apostasy is not explicitly condemned by the law, as is the case in Egypt, Tunisia and Algeria.

Following the fatwa, apostasy will she be punished by the death penalty, while Morocco has signed the International Covenant on Civil and Political Rights, Article 18 affirms the freedom of conscience? Only time will tell ...

State funded schools to religiously select pupils

Dear all,

My name is Richy Thompson and I am the BHA's campaigner on faith schools and education.

I am trying to establish which countries in Europe allow state funded schools to religiously select pupils as part of their admissions policy. Any assistance you can give me to help us get a complete picture will be greatly appreciated.

For instance, in the UK, 'faith' schools (which are typically state funded/maintained), if oversubscribed (i.e. more applicants than places), can require that pupils are baptised, and/or that pupils and parents must attend worship every week, and some have other criteria of questionable legality about supporting the church in various further practical ways.

In addition, they can also discriminate in favour of other denominations and faiths against those of no faith - for example, it is quite typical for Catholic schools (which are about 10% of the total) to favour Catholics, then other Christians, then those of other faiths.

What I already know is that like the UK, the Republic of Ireland, Estonia and the Netherlands also so, but I'm not aware of any others. In the Netherlands, faith schools (which are private but have state funding) can only loosely require that pupils and their parents support the mission/vision of the school.

There are also other states, such as France and some parts of the US, that effectively fund private, selective faith schools through voucher schemes.

If anyone knows of other states that allow such selection, or if any of the above information is incorrect, I would be grateful for this information.

Best wishes,

richy@humanism.org.uk
Richy Thompson
Campaigns Officer (Faith Schools and Education), British Humanist Association
39 Moreland Street, London EC1V 8BB | 020 7324 3072

Fitnah!

Movement for Women’s Liberation

According to religion, Islam, and Islamic states, women are seen to be the source of fitnah or affliction.

Today, we establish Fitnah - Movement for Women’s Liberation.

Fitna is a protest movement demanding freedom, equality, and secularism and calling for an end to misogynist cultural, religious and moral laws and customs, compulsory veiling, gender apartheid, sex trafficking, and violence against women.

We remind the Islamic regime of Iran and Islamists everywhere that the women’s liberation movement is a source of fitnah for political Islam and its rule in particular.

We are Islamism’s worst fitnah!

Signed

maryam

Maryam Namazie.
BM Box 1919, London WC1N 3XX, UK
tel: +44 (0) 7719166731

email: maryamnamazie@gmail.comweb: http://www.maryamnamazie.com/

blog: http://freethoughtblogs.com/maryamnamazie/

twitter: https://twitter.com/MaryamNamazie

facebook: http://www.facebook.com/MaryamNamazie

Women are seen to be the source of fitnah or affliction

According to religions, Islam and Islamic states, women are seen to be the source of fitnah or affliction.

Today, we establish /Fitnah - Movement for Women’s Liberation./// /Fitnah /is a protest movement demanding freedom, equality, and secularism and calling for an end to misogynist cultural, religious and moral laws and customs, compulsory veiling, sex apartheid, sex trafficking, and violence against women.

We remind the Islamic regime of Iran and Islamists everywhere that the women’s liberation movement is a source of fitnah for their rule alone.

We are Islamism’s worst fitnah! To join Fitnah – Movement for Women’s Liberation, sign your name and or organisation here. <https://www.change.org/en-GB/petitions/fitnah>

To see the full list of initial signatories, which include

Amina Tyler (FEMEN Tunisia);
Avijit Roy (Mukto-Mona);
Djemila Benhabib (Writer and Politician); Imad Iddine Habib (Moroccan Council of Ex-Muslims);
Inna Shevchenko (FEMEN);
Martha Jean Baker (Women's International League for Peace and Freedom);
Nadia El-Fani (Tunisian Filmmaker);
Naser Khader (Danish-Syrian former Member of Parliament);
Nasrin Behjuo (Peyvand Cultural Association);
Raheel Raza (Council for Muslims Facing Tomorrow);
Richard Dawkins (Richard Dawkins Foundation for Reason and Science);
Safia Lebdi (Les insoumis-es);
Shahin Najafi (Independent Anarchist Artist); and Taslima Nasrin (Bangladeshi Writer),

click here


<http://fitnahmovement.blogspot.co.uk/>

or here

<http://freethoughtblogs.com/maryamnamazie/2013/04/19/fitnah/> .

For more information, contact:


Mina Ahadi, +49 (0) 1775692413
Keyvan Javid: +44 (0) 7861476869
Maryam Namazie: +44 (0) 7719166731 BM Box 1919, London WC1N 3XX, UK

Email:

fitnah.movement@gmail.com <mailto:fitnah.movement@gmail.com>

Blog:

http://fitnahmovement.blogspot.co.uk/

Website:


http://www.fitnah.org/ (under construction)

Kuwait Parliament Approves Death Penalty for Those Who Insult Allah

by AWR Hawkins 3 Apr 2013

Kuwait's parliament has approved the death penalty for any Muslim who insults Allah,

"his prophets, messengers, Prophet Mohammed's wives or the Koran, in any form of expression, if they don't repent."

The law requires judges to give offenders an opportunity to repent. If the offender repents, he gets to live but faces prison for at least five years and a fine of $36,000.

"Non-Muslims will be sentenced to 10 years in prison if convicted of violating the law."

40 Kuwaiti lawmakers, including "all Cabinet members present," voted for the new law.

Lawmaker AbdulHamid Dashti opposed the measure, saying it "should be broadened to criminalize those who insult all beliefs and faiths."

Two women tortured and beheaded for 'using witchcraft to murder teacher' as police looked on unable to help

witches

In February, a young woman was burnt alive on a pile of tyres (pictured) for allegedly killing a boy

Mail Online, By Richard Shears 8 April 2013

Two women have been tortured for three days and then beheaded in a remote village in Papua New Guinea after being accused of witchcraft.

A team of police rushed to the scene - but were forced to stand by and watch the victims being decapitated with axes as locals refused to let them come to their aid.

A large crowd kept the police at bay within sight of the clearing where the women were lying trussed up on the ground.

Villagers on the island of Bougainville ignored orders to let them go, and instead set about them with axes and knives.

The women, from the village of Tandorima, were accused of using sorcery to kill a popular schoolteacher who died a few weeks ago.

'We couldn't do anything to help these two women,'

said Central Bougainville police chief Herman Birengka.

'My men were threatened when they went to the area to negotiate the release of the women. We were helpless. We couldn't do anything to help them because of the threats made against us.'

He said the mob had burned down houses in the women's village, forcing their relatives to flee into the jungle.

'These killings were both barbaric and senseless,' Mr Birengka said.

Sorcery and witchcraft is widely believed in Papua New Guinea and is commonly practiced in remote villages across the island nation.

The cost of a witch doctor revealing a cause of death or casting out an evil spirit is usually 1000 New Guinean kina (£303), plus a pig and a bag of rice,

In 1971, whilst still a colony, the country introduced a Sorcery Act to criminalise the practice.

However the law has recently seen a rise in attacks on innocent people accused of black magic, such as that on Miss Leniata, and convictions by ‘kangaroo courts’ made up of of local village elders.

As a result the Papua New Guinean law reform commission proposing to repeal the law.

Last July, 29 people were arrested accused of black magic and cannibalism after allegedly murdering seven people in order to eat their brains and use their genitals for sorcery rituals.

In 2009 a man was hacked to pieces by machetes after a ‘kangaroo court’ convicted him of sorcery.

The gruesome murders follow a number of sorcery-related killings on the Papua New Guinea mainland, mostly in remote highland villages.

Earlier this year a young woman accused of being a witch and causing the death of a young boy was dragged to a rubbish dump and burned alive, with police once again unable to help because of threats by the crowd.

'I wish we could have helped these two women,'

said Mr Birengka in a reference to the latest killings.

'But the villagers who had kidnapped the women were armed with five high-powered firearms, knives and axes.'

He told the Post Courier newspaper that the two women were attacked at their village homes at night and taken to the nearby village of Lopele, where the mob accused them of practicing sorcery and bringing about the death of the teacher.

They were tortured for three days and nights, receiving numerous knife wounds, before being dragged out to a clearing to face execution.

Learning of the imminent murders, police desperately tried to bring in mediators, but all efforts to prevent the deaths failed.

'We did not want to resort to force as the whole situation could have turned nasty with more lives at stake,'

Mr Birengka said.

'Even so, I'm disgusted with my officers for failing to find a way of stopping these people who showed utter disregard to law and justice.

'While they might well have been threatened, those police should have tried harder from the very beginning.'

NUDE CALENDAR » Maryam Namazie

aliaa Click here

islamic

Bangladesh arrests three atheist bloggers amid pressure

Published on Apr 02, 2013

DHAKA (AFP) - Bangladesh police have arrested three atheist bloggers for defaming Islam and the prophet Mohammed, police said on Tuesday, amid demands from religious fundamentalists for an Internet crackdown.

The arrests of the three, who were paraded in handcuffs at a press conference Tuesday, came after pressure from Islamists who have organized a march to the capital to demand the death penalty for atheist bloggers.

"They have hurt religious feelings of the people by writing against different religions and their prophets and founders including the Prophet Mohammed,"

deputy commissioner of Dhaka police Molla Nazrul Islam said.

The three could face 10 years in jail if convicted under the country's cyber laws, which outlaw "defaming" a religion, he added.

Support atheist bloggers in Bangladesh

Hello everyone

Maryam Namazie, from the Council of Ex-Muslims in Britain (an AAI Affiliate) is organising a campaign to support atheist bloggers in Bangladesh, who have been targeted by Islamists and are facing calls for the death penalty for "insulting religion" .

Below is an email from Maryam asking for atheist and secular organisations to add their name to the letter within the next 24 hours. AAI has already added its name. Please read the letter and, assuming you are supportive, contact Maryam at


to add your group's name ASAP.

Thank you
Tanya

Tanya Smith
General Manager

Burmese Muslims kill Buddhist compatriots in Sumatra

AFP

A group of Rohingya Muslims from Burma beat to death eight of their Buddhist compatriots at an Indonesian detention centre on Friday, angered over reports of sectarian violence in their homeland that has left dozens dead in recent weeks.

A group of Myanmar Muslims beat eight Buddhists to death at an Indonesian detention center Friday after becoming enraged at news of deadly communal violence in their homeland, officials said.

The Rohingya Muslims launched the attack at the immigration center on Sumatra island using weapons fashioned from smashed up beds and broom handles after seeing pictures of religious violence in Myanmar last month that left dozens dead.

The attack underscores the soaring Muslim-Buddhist tensions that have cast a shadow over political reforms in Myanmar, where the end of decades of authoritarian military rule has laid bare deep sectarian fault lines.

Last month's disorder was the worst since an eruption of violence between Buddhists and Rohingya Muslims in the western state of Rakhine last year that left scores dead and tens of thousands -- mainly Muslims -- displaced.

An increasing number of Rohingya -- viewed by many Burmese as illegal Bangladeshi immigrants -- have been arriving on Indonesian shores.

Immigration center official Rida Agustian said the entrance to the block where the detainees were being held was sealed off to stop officers from intervening as the deadly attack was launched in the early hours.

When officers finally got in, they found

"blood spattered on the walls and in pools on the floor,"

he said.

"The men had used wood from their beds and broom sticks as weapons to kill.

"The bodies were covered in blood, it looked like they were beaten and tortured to death."

Agustian said 15 people, believed to Rohingya, were injured during the violence at the center, where 106 of them are being held.

Kyawkyaw, 25, who gave only one name and is one of a handful of Myanmar Buddhists being held at the centre, said he heard the attack unfolding and was "very scared".

"We ask the Indonesian government to send us straight back home to Myanmar,"

he told AFP outside the center before being taken away for questioning by police.

He said the victims were from a group of Myanmar Buddhists being held at the centre at the port of Belawan after being caught illegally fishing in Indonesian waters, and had been due to be deported next month.

The attack began after the detainees saw images of recent violence between non-Rohingya Muslims and Buddhists in central Myanmar that has left at least 43 people dead and many Muslim homes and mosques destroyed, said local police chief Endro Kiswanto.

"They managed to see some photos of the violence in Myanmar, including buildings on fire, and we believe that's when the violence broke out,"

Kiswanto told AFP.

He said all eight Buddhist men were dead when police arrived at the detention centre in the early hours of Friday morning.

Twenty-five detainees and 30 other witnesses were being questioned by police, and 30 officers were at the site, Kiswanto said.

Many Rohingya Muslims arriving on Indonesian shores face long stints in detention awaiting UN assessment for refugee status. Myanmar views its population of roughly 800,000 Rohingya as illegal Bangladeshi immigrants and denies them citizenship.

Last month's communal violence was apparently triggered by an argument in a gold shop in the central town of Meiktila that turned into a riot, but witnesses say the wave of violence since then appears to have been well organized.

Human Rights Watch (HRW) this week urged Myanmar to investigate the failure of police to stop the violence.

"The government should investigate responsibility for the violence in Meiktila and the failure of the police to stop wanton killings and the burning of entire neighborhoods,"

said HRW Asia director Brad Adams. (A

5 killed in Muslim-Christian clashes in Egypt

CAIRO (AP) — Clashes between Egyptian Muslims and Christians erupted early Saturday in a town near Cairo, leaving at least five people dead, security officials said.

Investigators said they were waiting for autopsy reports to confirm how the men — four Christians and a Muslim — were killed in the small town of Khosoos, some 20 kilometers (12 miles) north of the capital.

President Mohammed Morsi's office released a statement condemning the violence and "any actions aimed at disrupting unity and cohesion of Egyptian society."

Christian-Muslim tensions flared under the former regime of Hosni Mubarak, and a bomb killed Coptic worshipers just weeks before the 2011 uprising against his rule broke out. In the absence of a strong police force since the revolt, attacks have become more frequent.

Police said the clashes started when young Muslims drew inflammatory symbols on an Islamic institute and a local mosque. Christian onlookers and Muslims nearby began quarreling and soon residents wielding guns began firing on one another.

Residents interviewed by The Associated Press, however, offered different accounts of what sparked the violence, and said police arrived hours after the fight ended. Some residents said violence was begun by feuding families. Others said the fight began after a woman was verbally harassed in the street.

The varying accounts could not be immediately reconciled.

The clashes also started a fire near a church, which is now closed and guarded by armored police vehicles. Broken glass from smashed shop windows littered the street, where the hulks of several burnt out cars stood.

"Police fired tear gas and we all left," said 36 year-old Atef Atta, a Christian resident. "Christians are always victims and the government doesn't do anything."

Egypt's Coptic Christians, who make up about 10 percent of the country's 85 million people, have long complained of discrimination by the state. They are the largest Christian community in the Middle East.

The president's Muslim Brotherhood group condemned the sectarian violence.

"Security authorities should take all measures to resolve the problem and religious figures should intervene to end the tension," Freedom and Justice Party Chairman Saad el-Katatni said in a statement emailed to reporters.

Church officials in the neighborhood where the fighting took place could not be immediately reached for comment.

Egyptian Christians fear that lack of security and political tension, along with incendiary statements by some ultraconservative Islamic clerics might give extremists a freer hand to attack churches and Coptic property, especially in the country's poorer areas.

In Finnish

Egyptissä kristittyjen ja muslimien välillä verinen yhteenotto

Egyptissä ainakin viisi ihmistä on kuollut muslimien ja kristittyjen välisissä uskonnollisissa yhteenotoissa. Lisäksi kahdeksan ihmistä loukkaantui välikohtauksessa pääkaupungin Kairon pohjoispuolella.

Verinen välikohtaus sai ilmeisesti alkunsa, kun pikkulapset piirsivät ristejä islamilaisen instituutin muuriin. Poikia ojentaneiden muslimien ja kristittyjen välille syntyi laukausten vaihtoa, jonka seurauksena kuoli neljä kristittyä ja yksi muslimi.

Poliisi on ottanut kiinni välikohtauksen vuoksi 15 ihmistä. Muslimien ja koptikristittyjen välit ovat olleet kireitä siitä lähtien, kun entinen presidentti Hosni Mubarak syöstiin vallasta vuonna 2011 ja valtaan nousi muslimiveljeskuntaan kuuluva Mohammed Mursi.

Catholic priest arrested for stealing €4m from Rome hospital

Rev Franco Decaminada also accused of helping to bankrupt IDI hospital by running up €600m in debt

guardian.co.uk, Thursday 4 April 2013

Italian police on Thursday arrested a priest accused of pocketing €4m (£2.76m) from a Catholic hospital he ran and helping run up €600m in debts that forced it into bankruptcy.

The Rev Franco Decaminada, who until 2011 was the chief executive of the IDI dermatological hospital in Rome, was placed under house arrest by Italy's financial police. They also detained two other people while seizing a Tuscan villa that police say Decaminada built with stolen money.

The plight of 1,500 IDI workers who haven't received paychecks for months had prompted Benedict XVI in one of his last acts as pope to name a delegate in February to take over the religious order that owns the hospital to try to bring it back to financial health.

But in the end the Vatican refused to provide any financial assistance and last week a Rome court certified the hospital as insolvent.

IDI workers have occupied the hospital's management area and are buying food to help needy co-workers while continuing to work without pay in hopes of saving their jobs.

"After years of suffering and eight months without salary, we at least have the satisfaction of seeing that justice is starting to work,"

Bartolomeo Di Gregorio, 56, a biomedical lab technician, told the Associated Press on Thursday.

He welcomed the arrival of Cardinal Giuseppe Versaldi as the papal delegate to head the religious order – the Congregation for the Children of the Immaculate Conception – which runs the hospital, but said in the end it didn't help

"because we went into bankruptcy anyway".

The problems at the IDI are the latest in a series of financial scandals at Catholic-run health facilities in Italy that, while not directly involving the Vatican, have links to its No. 2, the secretary of state, Cardinal Tarcisio Bertone.

According to leaked Vatican correspondence, Bertone looked into investing money from the Vatican bank into a failing Milan hospital, the San Raffaele, in 2011 after it accumulated millions in debt because of mismanagement. In the end, the hospital went to outside investors.

But Bertone's apparent interest in building up a Vatican healthcare network in Italy has been cited as evidence of his own administrative failings in running the Holy See by focusing too much on small Italian problems and not on global church issues.

On Thursday, Decaminada's order sought to distance itself from his crimes, saying it was a victim in the case and it was co-operating with investigators. It stressed that

"no member of the congregation ever saw or visited the home in Tuscany built by Father Decaminada"

and its construction was never authorized.

Infant Contracts Herpes Through Orthodox Jewish Circumcision Ritual, NYC Health Officials Say

A New York City infant contracted herpes last month as a result of an Orthodox Jewish procedure known as metzitzah b'peh (MBP) that involves orally sucking the blood off a newborn's penis after circumcision, according to the city's Department of Health and Mental Hygiene (DOHMH).

The news, which came in an April 3 email alert from the New York City Bureau of Sexually Transmitted Disease Control, marks the 13th such case in New York City since 2000. Two of those infants died (including one last year), and two others have suffered brain damage as a result, according to a department alert from January.

The infant, whose parents were not named, came down with a fever a week after being circumcised and developed vesicular lesions the next day, the email stated. The city did not disclose in which hospital the infant was born.

The department email said the ritual circumciser, known as a mohel, likely transmitted the virus to the newborn child. The department said it won't sue the mohel, whose name was kept secret by the infant's parents, according to the Jewish Daily Forward.

The New York City Board of Health has recently passed a number of regulations concerning the controversial oral suction procedure, including requiring cases of herpes in infants younger than 60 days to be reported to the city.

In September, the board also unanimously voted to require parents to sign a consent form before a mohel can perform metzitzah b'peh, also known as "snip and suck."

At the time, the regulation drew fire for infringing on religious liberty, with a state assemblyman calling it "a deliberate insult to the intelligence and dignity" of New York's Orthodox Jews, according to the Jewish Times.

The parents of the infant in this latest case did not sign the consent form, the Forward reported, although it was not clear why.

Metzitzah b'peh is only performed in certain conservative Orthodox Jewish societies. Many Jewish circumcisions use a sterile pipette to remove the blood from the newborn's wound, a procedure supported by the Rabbinical Council of America.

Russia:

Orthodox Leader Condemns Feminism

By REUTERS
Published: April 9, 2013

The head of the Russian Orthodox Church, Patriarch Kirill, said Tuesday that feminism was a “very dangerous” phenomenon offering an illusion of freedom to women who should focus on their families and children.

About three-quarters of Russians consider themselves Russian Orthodox, and Kirill has fostered close ties with President Vladimir Putin, who has portrayed the church as the guardian of Russia’s national values.

“I find very dangerous this phenomenon, which is called feminism, because feminist organizations proclaim a pseudo-freedom of women that should in the first place be manifested outside marriage and outside the family,”

Kirill said, according to Interfax news agency.

“Man turns his sight outward, he should work, make money. While a woman is always focused inwards towards her children, her home. If this exceptionally important role of a woman is destroyed, everything will be destroyed as a consequence — family and, if you wish, the homeland.”

Sorcery-related Killing in Papua New Guinea:

A Plea to the International Community

Written by Leo Igwe

The international community must step up efforts to eradicate witchcraft- and sorcery-related killings in the affected parts of the world.

In Africa, India, Nepal and Papua New Guinea Witch hunter brutal attacks and murder of suspected witches are on the rise.

And local authorities are unable to intervene and protect victims of witchcraft accusation or stop the wave of sorcery related persecution and execution ravaging countries and communities.

When it comes to witchcraft persecution and execution, many countries have failed in their responsibility to protect their citizens and uphold the rule of law.

So the international community should step in and bring more pressure to bear on these countries.

Meanwhile, two women have reportedly been beheaded in Papua New Guinea. Earlier this year the gruesome murder of a 20-year-old woman, Kepari Leniata, who was accused of sorcery, attracted international outrage and condemnation.

According to the report, the two women were tortured before they were beheaded.

As in the case of Leniata, local police officers were present but could not stop the angry mob from killing the alleged sorcerers.

A local police inspector, Herman Birengka, said they were helpless and could not do anything while condemning the killing as 'barbaric and senseless'.

According to him,

"The two women were rounded up and taken to Lopele village after they were suspected of practicing sorcery and blamed for the death of the former teacher, who was from Lopele village.

They were tortured for three days, suffering knife and axe wounds, before being beheaded in front of the police who had been sent to the village to mediate."

The beheading of the two women happened days after six women accused of sorcery were tortured with hot irons in an Easter "sacrifice" in the Southern Highlands in the country.

Like many countries in Africa, witch hunting plagues Papua New Guinea.

And international community needs to help this nation combat this social disease. International condemnation by the UN, Amnesty International and other human rights groups is not enough.

The world must do more to end this cultural scourge.

Papua New Guinea needs international assistance in terms of public education, reorientation and law enforcement. In Papua New Guinea, there is a pervasive notion that sorcery is a crime, and that some people can kill others through sorcery or malevolent magic.

The local population believes strongly that there must be a malevolent occult power behind any incident of misfortune like death or disease. And people try to 'smell out' the 'sorcerers within' whenever tragedy strikes.

Any suspected witch or sorcerer evokes fear and anger. He or she is not perceived as an ordinary human being, but as a criminal and an enemy of the society who deserves no mercy or compassion.

Torture and extra judicial killing are often ways of bringing these 'enemies within' to justice. Most often people take laws into their hands because, as in Papua New Guinea, the state laws do not recognize witchcraft.

The assumed crime of sorcery lacks evidence. So the courts cannot prosecute anyone for harming or killing somebody through sorcery or magic, as many people would want to.

And in Papua New Guinea as in other parts of Africa where witch beliefs are very strong and popular, accusations of sorcery trumps state laws and human rights mechanisms.

Hence the police and other state agencies are unable to effectively intervene or stop the attack, beheading or lynching of those accused of sorcery.

In fact the state is perceived to be aiding and abetting sorcery and sorcery related crimes.

The UN agencies, international human rights and skeptics groups should come to the aid of Papua New Guinea so that it can get its citizens to understand that there are no basis for the crimes attributed to sorcery; that those being accused, attacked and killed for sorcery related crimes are innocent.

The international community needs to assist the police and judiciary in Papua New Guinea to uphold the rule of law and take the necessary measures to protect victims of sorcery accusations, intervene and diffuse the anger of witch believing mobs and bring witch hunters to justice.

Sorcery related torture and killing has been going on in many countries for too long. And the time has come for the international community to take a strong stand against it.

The public funding of religious institutions in Romania

Media, politicians and, of course, the Orthodox Church, have been frantically debating proposed changes to the public funding of religious institutions in Romania, in recent weeks.

New legislation, proposed by Remus Cernea MP and inspired by the German "church tax" model, would allow all citizens to direct a part of their income tax to the churches or other organizations of their choosing.

This would replace the current system in which groups are funded at the discretion of parliament, with most funding going to the Romanian Orthodox Church.

The reform, Cernea argues, would save 70 millions Euro per year. Moreover it would allow citizens who do not support the Church or who are non-religious to redirect their taxes to secular or humanist non-governmental organizations.

World-famous Turkish pianist Fazil Say has appeared in court in Istanbul

charged with inciting hatred and insulting the values of Muslims.

He is being prosecuted over Twitter posts mocking Muslims, in a case which has rekindled concern about religious influence in the country.

Mr Say, who denies the charges, said recently he was "amazed" at having to appear before judges.

Rejecting an acquittal call, the court adjourned the case until 18 February.

Prosecutors brought the charges against Mr Say in June. He faces a maximum sentence of 18 months in prison although correspondents say any sentence is likely to be suspended.

The indictment against him cites some tweets, including a retweet by Mr Say which says:

"I am not sure if you have also realised it, but if there's a louse, a non-entity, a lowlife, a thief or a fool, it's always an Allah-ist."

Dozens of the pianist's supporters gathered outside the courthouse with banners, one of which called on the ruling Islamist-based AK Party to "leave the artists alone".

Mr Say has played with the New York Philharmonic, the Berlin Symphony Orchestra and others, and has served as a cultural ambassador for the EU.

Egemen Bagis, Turkey's minister in charge of relations with the EU, suggested the case against him should be dismissed, saying the court should regard his tweets as being within "his right to babble".

However, Mr Bagis also criticised the pianist for "insulting people's faith and values".

Correction 5 November 2012: We have changed the text to make clear that the quoted tweet was actually a retweet, and to amend the translation.

Turkish composer and pianist convicted of blasphemy on Twitter

Constanze Letsch in Istanbul
The Guardian, Tuesday 16 April 2013

Fazil Say describes verdict as 'sad for Turkey' after being given suspended 10-month prison sentence for series of tweets.

Fazil Say Composer Say Fazil was accused of denigrating Islam in a series of tweets including a retweet of a verse by the 11th-century Persian poet Omar Khayyám.

A Turkish court has convicted pianist and composer Fazil Say of blasphemy and inciting hatred over a series of comments he made on Twitter last year.

The musician was given a suspended 10-month jail term. His lawyer, Meltem Akyol, said his client would have to serve the term if he committed a similar offence within the next five years.

Say, who was not present at the hearing, issued a statement calling the verdict "a sad one for Turkey". He denied the charges, saying they were politically motivated.

The 43-year-old went on trial in October accused of denigrating Islam in a series of tweets earlier last year.

In one message he retweeted a verse from a poem by Omar Khayyám in which the 11th-century Persian poet attacks pious hypocrisy:

"You say rivers of wine flow in heaven, is heaven a tavern to you? You say two huris [companions] await each believer there, is heaven a brothel to you?"

In other tweets, he made fun of a muezzin (a caller to prayer) and certain religious practices.

Artists and intellectuals have repeatedly been targeted in Turkey for voicing their opinions, and Say's case has renewed concerns about the Turkish government's stance towards freedom of expression.

The composer has been a vocal critic of the ruling AK party and Turkey's prime minister, Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan and his government have been accused of wanting to dismantle Turkish secularism and of curbing freedom of expression.

In a report published at the end of last month, Amnesty International called the lack of freedom of speech in Turkey one of the country's

"most entrenched human rights problems".

The first government reaction after the court ruling came from Ömer Çelik, minister for culture and tourism.

"I would not wish anyone to be put on trial for words that have been expressed. This is especially true of artists and cultural figures",

he said speaking at the London Book Fair, but stressed that there was

"a court decision".

Khayyám became a trending topic on Twitter in Turkey after the verdict, with many re-posting the contentious verses.

In 1998, Erdogan himself was jailed for

"inciting religious hatred"

after reciting a poem attributed to the Ottoman writer Ziya Gökalp.

How Post-Christian is U.S. Society?

http://www.barna.org/culture-articles/613-how-post-christian-is-us-society

Caste discrimination to be outlawed by Equality Act

BBC 23 April 2013

Caste discrimination is to be outlawed in the UK, Business Secretary Vince Cable has announced in what is a U-turn on previous government policy.

The House of Lords has voted twice for legal protection to be given to the estimated 400,000 Dailts - so-called untouchables - who live in the UK.

MP's overturned the first Lords vote, but after peers again backed the plan on Monday, there has been a rethink.

Mr Cable said caste would in future be treated as "an aspect of race".

Keith Porteous Wood, of the National Secular Society, said:

"We are delighted that the government has accepted that discrimination against caste should enjoy the same statutory protection as all other forms of protected characteristics.

"This is a victory for the Lords and their emphasis on protecting human rights."

Some of those affected by caste prejudice in Britain have been speaking to the BBC's Newsnight

Campaigners had said legislation was needed because thousands of people suffered abuse and prejudice because they were considered low caste.

They said existing laws offered no protection and said caste divided society unfairly, with those at the bottom expected to do dirty, poorly paid work while also being expected to - and forced to - look up to and respect higher castes.

Those arguing for action said such discrimination was outlawed in India and should be banned in Britain too.

In the House of Commons debate earlier this month the government acknowledged the existence of caste discrimination in Britain.

But equalities minister Jo Swinson told MP's:

"This is an issue that is contained in the Hindu and Sikh communities. That's why we are working with those communities to address these problems."

She warned of concern that legislation could increase stigma rather than ease the problem and said that was why the government favored tackling caste prejudice through an education programme instead.

During the debate many MP's backed the protestors.

Conservative MP Richard Fuller said:

"This is a straightforward issue, caste discrimination in the work place is wrong and the people who suffer from it deserve legal protection. That's it. Beginning and end."

Shadow business secretary Chuka Umunna said that caste discrimination was "completely unacceptable".

The government has asked the Equality and Human Rights Commission to examine the nature of caste prejudice and harassment, and consider what other action might be helpful.

The commission will publish its findings later in 2013.

The ‘taboo’ of atheism in black communities – Leo Igwe at Hackney Attic


Nigerian human rights campaigner tackles belief in witchcraft and speaks in favour of atheism during Hackney Attic talk.

Clive James once wrote: “Those who lack humour are without judgement and should be trusted with nothing.” If this is true, then Leo Igwe should be put in charge of something very important right away.

Meeting this funny and generous man, you could nearly forget the incredibly serious nature of his work. Leo Igwe rescues woman and children accused of witchcraft in Nigeria, where belief in spells and demons is the norm.

Mr Igwe, whose promotion of reason and human rights won him a Special Achievement Award from the National Secular Society last month, came to London and spoke at the Hackney Attic (25 March).

Opening his speech at the Hackney Attic, Mr Igwe struck a defiant tone in welcoming his audience.

“It is said that black people don’t do atheism,” he said. “We can now confidently say: ‘we do’.”

The talk, ‘Breaking the Taboo of Atheism in Black Communities’, was organized by London Black Atheists, a group which supports people of an African background who want to ‘come out’ as non-religious.

Mr Igwe earlier told me that the belief in witchcraft is widespread in the Muslim north and Christian south of Nigeria. Pastors claim they have the power to exorcise evil magic from people, and will perform this service for a fee.

“Many Christian churches are cashing in on this situation,” he said. “They will make you understand that all your problems are the result of witchcraft or evil magic, malevolent magic.

“They will say they want to pray for your family, you give them money, they will go around and pour holy water, take olive oil and place it everywhere. The pastors are now the modern day witchdoctors.”

The witchcraft these pastors attempt to cure, he said, includes children who steal, children who wet the bed, children who are stubborn, children who break things, and children who don’t want to go to school.

These ideas of possession and witchcraft have often led to appalling cruelty towards the children being accused, and have done so far beyond the borders of Nigeria. In March 2012, a couple in Newham was convicted of torturing and drowning a 15-year-old boy named Kirsty Bamu because they thought he was a witch.

Scotland Yard said it had investigated 83 similar cases over the previous ten years. In October 2012 the Department for Education produced a ‘national action plan’ to address child abuse related to faith or belief.

Mr Igwe seeks to challenge these beliefs and encourage people to ask questions, pointing out the flawed logic and the human cost of superstition.

Mr Igwe has been criticized by western academics for being “judgmental”.

He is bemused by the suggestion that belief in witchcraft is a part of African culture, and that the children accused will just have to put up with it.

“For me it is callous,” he said. “‘This thing is not good for me, but it is good for them.’ It is another subtle form of racism. If it is not good for you, why do you think it is good for other people?”

For more about Leo Igwe and London Black Atheists go here.

Suomen pyhä sota

Pekka Mykkänen Helsingin Sanomat 21.4.2013

Suomalaiset papit puhuivat jatkosodasta pyhänä sotana, kertoo palkittu väitöskirja. Kristuksen sotilaat olivat "ristiretkellä", mutta ajautuivat "moraaliseen rappioon" ja "polttavaan erämaahan". Suomalaispappien vanhat puheet tuovat mieleen tämän päivän jihadistit.

"Kutsun Teitä kanssani pyhään sotaan kansakuntamme vihollista vastaan. Sankarivainajat nousevat kesäisten kumpujen alta jälleen rinnallemme tänään, jolloin lähdemme Suomelle turvatun tulevaisuuden luodaksemme Saksan mahtavien sotavoimien rinnalla ja asetovereina vakain mielin ristiretkelle vihollisiamme vastaan."

Ylipäällikkö Mannerheimin päiväkäsky 29. kesäkuuta 1941.

Suomen ja Neuvostoliiton vuosina 1941–1944 käymää sotaa kutsutaan historiankirjoissa jatkosodaksi. Suomalaisten pappien suussa kyse oli kuitenkin paljon suuremmasta missiosta: valitun kansan lopunajan taistelusta.

Jopa marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin kuuluisassa päiväkäskyssä taistelu määriteltiin pyhäksi sodaksi ja ristiretkeksi. Sitä kävivät Kristuksen sotilaat vastassaan kaiken pahan alku ja juuri, jumalaton bolševismi, ja siihen langennut Venäjän kansa.

Kristuksen sotilaiden tehtävänä oli vapauttaa suomensukuiset heimot Karjalassa ja toteuttaa unelma Suur-Suomesta. Lisäksi heidän tuli puolustaa eurooppalaisessa rintamassa kristinuskoa sitä uhkaavilta antikristuksen voimilta.

Pelipöydällä komeili pottina "luvattu maa" itäisen Karjalan metsiköineen kaikkineen.

"Silmieni eteen avautuu uusi ihana 'luvattu maa'. Tuo uusi Isänmaa, joka tuossa edessämme odottaa, on kappale suomalaisinta Suomea. – – Kuulen vain Herran äänen: 'Tämän maan minä annan sinulle, sinä vähäinen kansa",

kirjoitti Kotimaa-lehdessä sotilaspastori Antti Koukkari lokakuussa 1941.

Tällaisia sodassa toden totta puhuttiin, kertoo jatkosodan papillisesta retoriikasta viime syksynä väitellyt Jyväskylän yliopiston tutkija Jouni Tilli.

Maaliskuussa Tillin, 33, tutkimus palkittiin Jyväskylän yliopiston parhaaksi väitöskirjaksi 2012. Yliopisto kehui Tillin väitöskirjan olevan "aidosti monitieteinen yhdistäen valtio-oppia, retoriikantutkimusta, historiaa ja teologiaa".

"Kolmas vapaustaistelumme, joka nyt on alkanut, on edellisten suoranaista jatkoa. Sekin on Jumalan sallima ja etukäteen valmistama, satojentuhansien pakkosiirtolaisuudessa huokaavien rukouksien vastaus."

- Suomen sotilaan muistio 1941.

Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, kirkonmiesten puheita jatkosodassa ei ole aiemmin tutkittu systemaattisesti. Aihetta on Tillin mukaan lähinnä käytetty mausteena muissa sotaa käsittelevissä historiikeissa.

Tillin mukaan väitöksen uutinen ei ole se, että sotilaspapit ja muut hengenmiehet seisoivat valtion sotaponnisteluiden takana – vaan se, mitä he sanoivat missäkin vaiheessa sotaa ja millainen kokonaiskertomus siitä hahmottuu.

Valtiotieteilijä Tillin mukaan pappien saarnoissa, piispojen linjauksissa ja sotilaille annetuissa ohjeissa ei ollut kyse mausteesta, vaan pyrkimyksestä saada aikaan perusteellinen mielenmuutos, metanoia, sotaponnistelujen tueksi.

Raamatun tarinat olivat jatkosodan aikana suomalaisille tuttu kuvasto, johon sodan tapahtumia voitiin verrata. Mutta papistolla oli myös pulmia siksi, että kristinusko oli suomalaisille niin tuttu. Kaikki tiesivät Jeesuksen opettaneen, että viholliselle piti kääntää toinen poski. Myös viides käsky opetti "älä tapa".

Tillin mukaan erityisongelman luterilaiselle kirkolle aiheutti Martti Luther. Lutherin mukaan sotaa ei voi käydä uskon nimissä. Lutherin mukaan ristiretket, Kristuksen nimissä käydyt sodat, olivat "kaikista synneistä pahimmat".

Luther kuitenkin salli taistelun esivallan nimissä ja piti puolustuksellisia sotia oikeutettuina.

"Jatkosodan varovainen esittäminen puolustuksellisena sotana osoittaa, ettei luterilaista teoriaa oikeutetusta sodasta hylätty kokonaan",

Tilli kertoo.

"Jumalan väkevä apu on seurannut puolustusvoimiamme. Karjala on vapaa. Risti on jälleen nostettu punaisen pedonmerkin tilalle, ja rukous ja kiitos ovat nousseet jo monista häväistyistä kirkoista."

Tampereen piispa Aleksi Lehtonen juhannussaarnassaan 1942.

Sota lähti Suomen kannalta hyvin käyntiin. Saksan asevoimat panivat Neuvostoliiton koville etelämpänä ja suomalaisten marssi kohti itää sujui nopeasti.

Näytti siltä, että Jumala oli toden totta suomalaisten puolella. Vuoden 1941 loppuun mennessä vallatut alueet tekivät Suomen alueesta suuremman kuin koskaan historiassa.

Näinhän sen piti mennäkin: jos sota oli Jumalasta lähtöisin, kuinka sitä voitaisiin edes hävitä?

Menestys rintamalla tarttui joidenkin pappien puheenparteen.

"Nyt on Venäjän sortumisen aika tullut – – Yritettiin panna Jumala pois viralta. Tehtiin valtava yritys Baabelin tornin rakentamiseksi. Elettiin ilman Jumalaa ja toivoa maailmassa. Nyt luhistuu kaikki",

julisti sotilaspastori M. Hiidenheimo Karjalan Viesti -lehdessä heinäkuun lopussa 1941.

Mutta pian valkeni toisenlainen todellisuus.
"Kesäsodaksi" luultu jatkosota jatkui jatkumistaan. Vuoden 1942 alusta alkaen joukot jumittuivat puuduttavaan asemasotaan, jota kesti yli kaksi vuotta.

Sotilaat alkoivat kaivata kotiin, kiroilla ja ryypiskellä. Mannerheim ja kenraalit puolestaan tarkkailivat Saksan armeijan vaikeuksia ja tajusivat, ettei sota välttämättä päätykään hyvin.

"Olisi väärin sanoa sotaamme uskonsodaksi tämän sanan oleellisessa mielessä. Oikeastaan ei uskonsotaa voi ollakaan siinä mielessä, että me voisimme taistella asein, taistella tykein, lentokonein ja kiväärein uskon puolesta, kristillisen totuuden puolesta."

Teologian tohtori, pappi Yrjö J. E. Alanen 1941.

Armeijassa palveli jatkosodan aikana noin 500 sotilaspappia, joista 280 työskenteli rintamalla. Heistä 23 sai surmansa.

Suinkaan kaikki eivät innostuneet isänmaallis-uskonnollisista saarnoista: innokkaimpina pidettiin kansallismieliseen Akateemiseen Karjala-Seuraan kuuluneita pastoreita.

Edesmenneen emerituspiispa Erkki Kansanahon tutkimuksessa Papit sodassa todettiin vuonna 1991, että pappien "valistustoiminta" eli propaganda oli "epämääräistä ja epäyhtenäistä".

Monien pappien mielestä tärkeintä työtä oli sodan kauhut nähneiden miesten sielunhoito.
Arkistoneuvos Veli-Matti Syrjö kirjoittaa Jatkosodan pikkujättiläisessä, että sodan aikana vallitsi epäselvyys, mihin Suomi sotatoimillaan tarkalleen ottaen pyrki ja mitä propagandistien siis piti sanoa.

Esimerkiksi puheet Suur-Suomesta piti sodan edetessä häivyttää pois.

"Valistushenkilöstö sai siis parhaansa mukaan keksiä sopivia päämääriä Suomen taistelulle, joten on ymmärrettävää, että aivan yhteistä linjaa ei kysymykseen löytynyt",

Syrjö toteaa.

"Uskonnollinen komedia jatkuu. Nyt luetaan Saksan Evankelisen Kirkon hallinnon julkilausuma: 'Englannin kansa on tehnyt valintansa, eikä enää taistele kristinuskon puolesta.' Vai on siis uuspakanallisen Saksan tulkinnan mukaan Englannista nyt tullut antikristillinen!"

Olavi Paavolainen päiväkirjassaan 2.7.1941.

Alkusysäys Jouni Tillin väitöskirjalle oli yhden suomalaisen tiedotuskomppanian miehen, kirjailija Olavi Paavolaisen, penseä suhtautuminen kristillisisänmaalliseen paatokseen.

Sodan jälkeen julkaistussa päiväkirjateoksessaan Synkkä yksinpuhelu on useita paheksuvia merkintöjä uskonnon käytöstä sodassa. Paavolainen esimerkiksi kuvaili Mannerheimin ristiretkelle usuttanutta päiväkäskyä "ällistyttäväksi, pateettiseksi, epäaidoksi ja ennen muuta epäsuomalaiseksi.

Suomalaisia sotilaita ja upseereita pidettiin kaiken kaikkiaan suotuisana maaperänä kristillisille puheille, sillä silloisten kyselytutkimusten mukaan runsaat 80 prosenttia suhtautui uskontoon myötämielisesti. Sen sijaan uskonnon ja sotapuheiden sekoittamista ei katsottu hyvällä.

"Propaganda merkitsee sotilaan sanakirjassa valhetta",

lausui pastori Niilo Kinos eräässä sodan aikana pidetyssä pappeinkokouksessa.

Erkki Kansanahon tulkinta olikin, että vaikka papit joutuivat saarnaamaan "kansallisisänmaallisia katsomuksia", suuri osa keskittyi uskonnolliseen sanomaan.

"Periaatteelliset kannanotot kuuluivat juhlapuheisiin ja lehtikirjoituksiin."

Jouni Tillin väitöskirjassa pappien puheista syntyy yhtenäinen juonellinen kertomus, vaikka rintamalla pidettiin sodan aikana varmasti kymmeniätuhansia saarnoja, rukoushetkiä, hartaustilaisuuksia ja ehtoollispuheita.

Lähdemateriaalina on ollut nelisensataa saarnaa, lehtikirjoitusta ja muuta tekstiä. Joukossa oli puhujia ja kirjoittajia piispoista ja sotilaspastoreista uskovaisiin pääkirjoitustoimittajiin, ja tekstejä oli julkaistu sotilaiden ja sotilaspappien paljon lukemissa lehdissä Kotimaa, Karjalan Viesti sekä Koti ja Kasarmi.

"Puheet on aiemmin ohitettu pienenä sivujuonteena siinä suuremmassa kuvassa. Minä ajattelin, että ne on otettava tosissaan ja katsottava, mitä siellä oikeasti sanottiin",

kertoo Tilli, joka on kotoisin Reisjärveltä.

Tillin väitöskirjalla voisi olla kansantajuisempikin nimi kuin sillä on: The Continuation War as a Metanoic Moment. A Burkean Reading of Lutheran Hierocratic Rhetoric.

Tilli analysoi tekstejä edesmenneen amerikkalaisen retoriikan teoreetikon Kenneth Burken ajattelukehikon lävitse.
Niin, väitös on kirjoitettu englanniksi. Sitä Helsingin yliopiston dosentti, teologian tohtori Niko Huttunen soimaa "jonkinlaiseksi tiedepoliittiseksi kukkaseksi", kun otetaan huomioon, miten aihe kiinnostaa suomalaisia.

Tilli sanoo pyrkineensä kansainvälisyyteen, mikä onkin onnistunut: väitöstä ollaan julkaisemassa kovakantisena kirjana Saksassa. Tilli harkitsee myös väitöskirjansa aiheen käsittelyä suomeksi.

Dosentti Niko Huttunen on arvioinut Raamatun tekstien käyttöä vuoden 1918 sisällissodassa. Hänestä Tillin väitöskirjan ongelma on, että se välittää liian yksipuolisen kuvan pappien toimista sodassa.

Näkymää voi vääristää lähdeaineisto, joka oli kaikki kirjallista materiaalia.

"Se ei ole kokonaiskuva papeista, pappien puheista ja asenteista. Vaan se on ehkä jossain mielessä kokonaiskuva siitä julkaistusta materiaalista, että mitä sodanjohto päästi papit sanomaan rintamalehdissä."

Tilli vastaa Huttusen kritiikkiin, ettei hän ole pyrkinytkään kokonaiskuvaan kaikkien pappien puheista.

"Julkaistuun materiaaliin painottuminen on valtio-opillisen tutkimuksen kannalta oleellista, koska laajasti julkaistuilla teksteillä on suuremmissa silmänaloissa huomattavasti suurempi vaikuttavuus kuin ei-julkaistuilla."

Kenttäpappi Jukka Karanko kirjoitti kirjeitä kaatuneitten omaisille 1941.

"Kun kansat ovat julkisesti luopuneet Jumalasta ja kääntäneet hänen pyhälle tahdolleen selkänsä, on jouduttu johdonmukaisesti saatanan syleilyyn – – Jumala panee sodankin palvelemaan hänen tarkoitusperiään. Hän käyttää sotaa kaiken sen kielteisyyden rankaisemiseksi, johon ihmiskunta on omilla teillään taipunut."

Helsingin yliopiston teologian professori Eelis Gulin Kotimaa-lehdessä joulukuussa 1943.

Kuten suomalaiset muistavat tai koulussa oppivat, jatkosodassa ei saavutettu Suur-Suomea. Kävikin niin, että neuvostoarmeija löi saksalaiset Stalingradin kohtalokkaassa taistelussa helmikuussa 1943.

Runsasta vuotta myöhemmin vihollinen tuli rytisten kimppuun luvatussa maassa.

Papisto vaati kansalta tottelevaisuutta. Sotilaat olivat irtautuneet "Kristuksen sotilaan" ihanteesta ja kotirintaman naiset langenneet haureuteen.

Papiston piti keksiä sodan kestolle selitys, ja sellainen löytyi sotilaiden ja kotirintaman synneistä. Tillin mukaan retoriikassa tapahtui suuri siirtymä: käytiinkin kahta sotaa saatanaa vastaan – yhtä rintamalla ja toista suomalaisten sieluissa.

Saarnoissa kuului jeremiadi, valitusvirsi. Kurittomuus, moraalikato ja rintamakarkuruus olivat merkkejä siitä, että valittu kansa oli heittäytynyt syntiin kuin Vanhan testamentin Israel.

Papisto vaati kansalta tottelevaisuutta. Sotilaat olivat irtautuneet "Kristuksen sotilaan" ihanteesta ja kotirintaman naiset langenneet haureuteen. Tillin mukaan lopulta vain kaatuneet sotilaat toteuttivat isänmaan vaatimuksen itsensä uhraamisesta.

"Me olemme joutuneet nyt ahdinkoon, joka on Jumalan koulua kansallemme – – Toivottavasti kansamme suhtautuu tähän Juhannukseen vakavin, hillityin mielin. Ehkä tämän suuren parannussaarnaajan päivä saa nyt tänä vuonna julistaa meille kansana ja yksilöinä parannusta, niin että meistä tulisi todella Herralle valmistettu kansa",

totesi Kotimaa juhannuspääkirjoituksessaan 1944.

"Jumalan koulun" lisäksi suomalaiset olivat "polttavassa erämaassa". Lopulta oli oltava kiitollisia siitä, ettei Suomea pyyhitty kokonaan kartalta.

Neuvostoliitto ei pahimpien pelkojen mukaisesti vallannut koko Suomea, mutta se lateli syksyllä 1944 ankarat rauhanehdot. Niihin kuului aluemenetysten ja sotavelkojen lisäksi vaatimus ajaa saksalaisjoukot ulos Suomesta.

Nyt pappien olikin selitettävä, miksi Saksa oli yhtäkkiä vihollinen.

"Tarvittiin taas metanoia, radikaali mielenmuutos. Että entisestä Jumalan siunaamasta liittolaisesta tulikin vihollinen ja Neuvostoliiton kanssa piti aloitella yhteistyötä, entisten antikristuksen joukkojen kanssa. Se oli kova tilanne",

Tilli sanoo.

Sodanjälkeiset "vaaran vuodet" ovat Tillin seuraava tutkimusaihe.

Jouni Tillin väitöskirja synnyttää lukijassa mielleyhtymän "pyhän sodan" retoriikkaan Lähi-idässä, vaikka nykyään käsite liitetäänkin islaminuskoisiin jihadisteihin.

Mieleen tulee myös Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin puhe vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen.

Bush kutsui terrorisminvastaista sotaansa ristiretkeksi, mikä aiheutti laajan kotimaisen ja kansainvälisen vastalauseryöpyn.
Mutta miten mahtaisi käydä nykypäivänä, jos Suomi joutuisi sotaan? Kutsuttaisiinko papisto koolle pohtimaan, mikä yhdistelmä Vanhaa ja Uutta testamenttia valjastetaan käyttöön oikean taistelutahdon herättämiseksi?

Tilli sanoo, että "retoriikka rakentuu aina kohdeyleisönsä mukaan". Jatkosodan loppumisesta on kulunut ensi vuonna 70 vuotta, ja sinä aikana Suomi ja suomalaiset ovat kokeneet monta monituista metanoiaa.

"Ajatellaan, että otettaisiin nyt jokin Vanhan testamentin kohta ja siellä olisi 19-vuotiaita miehiä pataljoonan verran. Eihän ne tietäisi yhtään, mistä siinä on kyse. He miettisivät, että miksi pappi on täällä. Mitä se puhuu, kuka Mooses, mikä pyhä maa?"

Kirkon tutkimuskeskuksen parin vuoden takaisessa kyselyssä 41 prosenttia suomalaisista "piti vähintäänkin todennäköisenä", että Jeesus on Jumalan poika.

Vuonna 1999 niin ajatteli vielä 77 prosenttia kansasta.

Nykyään yli kaksi kolmasosaa suomalaisista epäilee saatanan olemassaoloa.

Mahtaisiko nykyajan keskiverto suomalainen ymmärtää höykäsen pöläystä esimerkiksi pastori Lennart Pinomaan elokuussa 1944 pitämän pessimistisen sunnuntaisaarnan vertauskuvista?

"Ja kun tässä sanotaan: Voi sinua Korasin, voi sinua Beetsaida, voi sinua Kapernaum. Niin me voisimme yhtä hyvin sanoa: Voi sinua Lontoo, voi sinua Berliini, voi sinua Helsinki, aivan yhtä hyvin",

Pinomaa jylisi

Teologi Teemu Kakkuri myöntää:

yhteinen katsomusoppiaine olisi nykyistä uskonnonopetusta toisella nimellä

Teologian tohtori Teemu Kakkuri kirjoittaa kotimaa24.fi -palstalla:

"(Uskonnonopetusta koskevaan) Keskusteluun osallistuvilla henkilöillä on joskus hyvin vanhat mielikuvat uskonnonopetuksesta. Nykyisellään se ei paljon poikkea sellaisesta kaikille yhteisestä uskontotiedon ja etiikan opetuksesta, jota tulevaisuuteen suunnitellaan.

Muutos ei merkitsisi heikentymistä niinkään luterilaiselle kirkolle, vaan muille uskonnollisille ryhmille."

(toimituksen huomautus: ..... ja vakavaa heikennystä uskonnottomille.)

Kakkurin mukaan, "Nykyinen tilanne on sangen hyvin erilaiset katsomukset huomioon ottava ja demokraattinen."

Teologi Teemu Kakkuri ei kuitenkaan kannata demokraattisen ja katsomukset huomioonottavan tilanteen jatkamista, vaan tähtää luterilaisen kirkon etuun:

"on pelkästään myönteistä, jos jakautuneista erillisryhmistä päästään takaisin koko luokan yhteiseen opetukseen."

Nimittäin, kuten Kakkuri toteaa, pappismiehelle hämmästyttävässä rehellisyydenpuuskassa,

"Muutos ei merkitsisi heikentymistä niinkään luterilaiselle kirkolle, vaan muille uskonnollisille ryhmille."

Uskonnottomien ihmisoikeudet uskonnonvapauteen tämä "uudistus" (eli heikennys) tietenkin tuhoaisi, pakottamalla heidätkin luterilaisen intressin mukaiseen yhteiseen oppiaineeseen.

Opetusministeri Jukka Gustafssoon jatkaa ateistien vainoa

Gustafsson: Uskonnonopetuksesta selvitys

Kotimaa24.fi Johannes Ijäs 13.04.

Gustafsson Jukka205


Opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) aikoo käynnistää uskonnon opetuksen korvaamista kaikille yhteisellä uskontotiedon ja etiikan oppiaineella käsittelevän selvitystyön. Selvitystyötä tehdään "resurssien määrittelemissä puitteissa."

Ministeri kirjoittaa asiasta vastauksessaan kansanedustaja Eeva-Johanna Elorannan (sd.) kirjalliseen kysymykseen.

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta kertoo tiedotteessaan olevansa tyytyväinen ministeriön vastaukseen. Hän oli perännyt hallituksen aikomusta ryhtyä pohtimaan ja valmistelemaan kaikille yhteistä uskontotiedon ja etiikan oppiaineen ottamista perusopetuksen opetusohjelmaan.

Toimituksen kommentti

Edes Jukka Gustafssonin siirtäminen syrjään ei parantaisi tilannetta. Tarjolla on näet evankelis-luterilaisen kirkon luottamustehtävissä ollut uskovainen Krista Kiuru (Porin evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän kirkkoneuvostossa 2003–2006).

Ei tähän voi muuta sanoa kuin että sosialidemokraattisen puolueen johdossa ei ole enää ollenkaan sosialidemokraatteja.

Sitä Vapaa-ajattelijain liitto perässä mitä isot edellä.

"Uudenlainen uskonnonopetus voisi johtaa uskontosokeuteen"

Kotimaa24.fi Johannes Ijäs   19.04.2013

Uskonnot eivät halua kaikille yhteistä oppiainetta

Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN) kevätkokouksessa kuultiin kipakkaa kritiikkiä pohdinnasta kajota nykyiseen toimivaksi nähtyyn uskonnonopetuksen malliin.

Helsingissä pidetyn kokouksen avauspuheenvuoron käyttänyt neuvoston puheenjohtaja, katolisen kirkon Suomessa piispa Teemu Sippo totesi, että ekumeeninen yhteisö on tyytyväinen nykyiseen uskonnonopetukseen.

Sippo viittasi opetusministeri Jukka Gustafssonin ilmoitukseen käynnistää selvitystyö, joka pohtii oman uskonnon korvaamista uskontotiedon ja etiikan opetuksella, ja puolusti nykymallia.

- Nykyinen toimintamalli tunnetaan ja sen pohjalta on mahdollista kehittää oppiainetta ja sen sisältöjä. Liittämällä kaikkien uskontojen oppilaat samaan opetusryhmään vaikeutetaan oman uskonnon tarkastelun oppimista. On psykologisesti vaikeaa olla ryhmässä, jossa ei voi ilman ristiriitojen pelkoa suhtautua omaansa ihmetellen ja kyseenalaistaen. Se kyky tarvitaan dialogin mahdollistumiselle,

Sippo sanoi.

Sippo myös hämmästeli, miksei uskonnon asiantuntijat kelpaa mukaan työskentelyyn, kun pohditaan esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja lukion tuntijakoa. Hän kyseli, ummistetaanko silmät todellisuudelta, kun esimerkiksi yli neljä miljoonaan suomalaista kuuluu luterilaiseen kirkkoon.

Vaarana "uskontosokeus ja -lukutaidottomuus"

Ortodoksisen uskonnon opettaja, TM Marianne Kantonen totesi, että nykyisen uskonnonopetuksen järjestämisen hinta ei ole korkea.

- Uuden oppiaineen perustaminen sen sijaan on kallis ja laaja operaatio joka on myös vaikea järjestää. Sen opetuksessa tieto kunkin vähemmistön osalta jää vähäiseksi ja pinnalliseksi.

- Vaarana on ympäripyöreän, kaikkia miellyttävän oppiaineen syntyminen, joka johtaa lopulta uskontosokeuteen ja uskontolukutaidottomuuteen. Kyky uskonnon ymmärtämiseen ei synny sieltä täältä poimitun tiedon varassa.

Kantanen totesi, että uskonnollisten koulujen perustamiseen on Suomessa suhtauduttu varauksellisesti.

- Yhteinen katsomusaine voi jakaa oppilaat vielä pahemmin. Uskonnollisten ja elämänkatsomuksellisten ryhmien perustaessa omia koulujaan, on vaarana että maahamme syntyy kapealle aatteelle perustuvia rinnakkaiskouluja.

- Uskonnon muuttaminen kaikille yhteiseksi katsomusaineeksi ja etiikaksi on arvoitus. Kukaan ei tiedä mitä uusi oppiaine pitäisi sisällään.

Kysely: Puolet kirkon työntekijöistä ajattelee uskontunnustuksen kirjaimellisesti

Kotimaa24.fi Olli Seppälä   18.04.2013

Kirkon tutkimuskeskuksen ja Radio Dein kyselyssä noin puolet kirkossa työskentelevistä katsoo, että uskontunnuksessa mainitut tapahtumat ja opinkohdat ovat konkreettisesti totta.

Viidennes kirkon työntekijöistä ajattelee kyselyn mukaan, että uskontunnustus on lähinnä symbolinen ilmaus, jolla sitoudutaan kirkon perinteeseen. Lisäksi joka kymmenes katsoo, että uskontunnustus on vertauskuvallista kieltä uskon todellisuudesta.

Kuukauden kysymys

Olisiko miesopettaja saanut heittää ulos naisoppilaan? Olisiko tästä seurannut syyte sukupuoilisesta häirinnästä tai peräti yrityksestä sekaantua alaikäiseen?

Entä jos erotettu opettaja olisi heittänyt tv-studiosta ulos häntä herjanneen naispuolisen perusopetuspäällikön?

"Opetuspäällikkö Marjo Kyllönen arvioi (HS 29.10.), että Helsingin kouluihin voitaisiin palkata opettajia, jotka peittävät kasvonsa."

Päivi Räsänen on asettanut inkvisition

Uskonnollisen yhdyskunnan statusta hakevien tutkintalautakunnan, kansanomaisesti sanottuna pakanoiden ja kerettiläisten inkvisition, tämänkertainen asettaja on ollut sisä- ja kirkkoministeri Päivi Räsänen.

Jo perinteisesti tähän inkvisitioon on nimitetty jäseniksi tyyppejä jotka ovat kristityn valtakirkon liittolaisia. Mutta Päivi Räsänen on erityisesti nimittänyt kavereitaan, esimerkiksi Luther-säätiöstä.

Inkvisition nykyiseksi puheenjohtajaksi on nimitetty korkeimman hallinto-oikeuden tuomari Pirkko Ignatius. Pirkko Ignatius on tuomarina tehnyt joitakin ihmisoikeusrikoksia, jotkut niistä on jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin selittänyt ihmisoikeuksien vastaisiksi.

Kommentti inkvisitiosta

ateisti - 08.04.2013

Tämä "asiantuntijalautakunta", jota ateistit kutsuvat inkvisitioksi, ei ole kovin vanha. Se perustettiin, kun uskonnollisten yhdyskuntien joukkoon alkoi haluta suuremmassa määrin muita kuin kristillisiä yhteisöjä.

Uutinen ei kerro kuuluvatko lautakunnan jäsenet johonkin uskonnolliseen yhdyskuntaan. Siltä kuitenkin näyttää.

Myös poliittinen nimittäjä on kristitty. Lähtökohdan tulisi olla se, että uskonnollisiin yhdyskuntiin kuuluvia ei nimitetä tällaiseen lautakuntaan.

Lautakunnan puheenjohtaja Pirkko Ignatius paljastaa, ettei hän tunne uskonnonvapausongelmia Suomessa.

Koko uskonnonvapaus on erittäin vahvasti vain valtiokirkkoihin kuuluvien uskonnonvapautta.

Toinen ryhmä näiden jälkeen on rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat, joiden etuoikeudet ovat paljon suppeammat.

Muiden uskonyhteisöjen oikeudet ja vapaudet eivät sen sijaan juuri poikkea ei-uskonnollisten yhteisöjen oikeuksista ja vapauksista.

Koko uskonnollisten yhdyskuntien järjestelmä palvelee etuoikeuksien kanavointia uskonnollisille yhdyskunnille ja on siis suosintaa.

Suosimisen kääntöpuoli on muiden syrjintä. Tällaisen pitäisi olla Suomessa lailla kiellettyä. Kuinka monta muiden kuin kristillisten yhteisöjen yhdyskuntahakemusta on hylätty?

Muslimien ja kristittyjen yhteenotot jatkuvat Egyptissä - yksi kuollut ja kymmeniä loukkaantunut

Väkivaltaisuudet saivat alkunsa viime päivien kahakoissa kuolleiden kristittyjen hautajaisista.
Ulkomaat

Muslimit ja kristityt ovat jälleen ottaneet väkivaltaisesti yhteen Egyptissä. Egyptiläisen uutistoimisto MENA:n mukaan maan pääkaupungissa Kairossa sattuneesa kahakassa on kuollut ainakin yksi ja loukkaantunut 66 ihmistä.

Sunnuntain yhteenotot saivat alkunsa hautajaisista, jossa koptikristityt surivat neljää aikaisemmissa uskontoryhmien verisissä välikohtauksissa kuollutta toveriaan. Kahakointi on jatkunut myös Kairon ulkopuolella.

Lauantaina ainakin viisi ihmistä kuoli muslimien ja kristittyjen yhteenotoissa. Lisäksi ainakin kahdeksan ihmistä loukkaantui pääkaupungin Kairon pohjoispuolella.

Muslimien ja koptikristittyjen välit ovat olleet kireitä siitä lähtien, kun entinen presidentti Hosni Mubarak syöstiin vallasta vuonna 2011 ja valtaan nousi muslimiveljeskuntaan kuuluva Mohammed Mursi.

Suurin osa Afganistanin naisvangeista tuomittu moraalittomuudesta

Ylivoimainen enemmistö Afganistanin naisvangeista on tuomittu moraalittomana pidetyn käytöksen vuoksi. Esimerkiksi yli kaksi kolmasosaa Afganistanin suurimman naisvankilan, Kabulissa sijaitsevan Badam Baghin 202 asukkaasta on saanut rangaistuksen jätettyään miehensä, karattuaan kotoaan miehen matkaan tai kieltäydyttyään järjestetystä avioliitosta.

Vain kaksi naisvankia on tuomittu murhasta. Loput vangit ovat saaneet tuomion varkauden, huumerikoksen tai pahoinpitelyn vuoksi.

Pisimmillään "moraalirikoksesta" on langetettu seitsemän vuoden vankeustuomio.

Osa vangeista on ollut tuomion saadessaan raskaana, osalla on ollut pieniä lapsia. Badam Baghin vankilassa asuu äitiensä kanssa yhteensä 62 pikkulasta. Afganistanissa on yhteensä noin 650 naisvankia.

Kreikka veti pois alastomia patsaita Qatarista - haluttiin peittää mustalla vaatteella

Patsaat oli tarkoitus laittaa esille Dohassa meneillään olevaan olympialaisnäyttelyyn.

Kreikka on vetänyt pois kaksi muinaista patsasta Qatarista. Asiasta kertoo Kreikan kulttuuriministeriön nimettömänä pysyttelevä viranomaislähde.

Alastomat patsaat oli määrä laittaa näytille meneillään olevaan olympialaisista kertovaan näyttelyyn, mutta qatarilaiset järjestäjät halusivat peittää patsaat mustalla kankaalla eikä niitä koskaan laitettu esille. Alastonta nuorta ja urheilijaa kuvaavat patsaat tuotiin takaisin Kreikkaan viime viikolla.

Kristinuskon merkitys hiipuu nuorten keskuudessa USA:ssa

Kotimaa24.fi Ville Talola 17.04.2013

Kalifornialaisen Barna Group-tutkimusyhtiö tekemän selvityksen perusteella kristinuskon merkitys näyttäisi hiipuvan nuorten keskuudessa USA:ssa. Tuoreen tutkimuksen mukaan liki puolet amerikkalaisista 18-28 –vuotiaista on vailla vahvaa sidosta kristinuskoon.

Aiempien Yhdysvalloissa tehtyjen mielipidekyselyjen vakiintunut keskiarvo uskonnollisuutta tiedusteltaessa on ollut, että seitsemän kymmenestä pitää itseään kristittyinä. Syvästi hengelliseksi tai henkiseksi itsensä on kokenut yli 60% vastaajista.

Tutkimuksessa sovellettiin 15 eri kriteeriä uskonnollisuuden mittaamiseen. Vastaajan tuli arvioida muun muassa uskooko hän Jumalaan, onko hän rukoillut kuluneen vuoden aikana, lahjoittanut rahaa seurakunnalle, lukenut Raamattua ja pitääkö Raamattua tarkasti totena.

Tuloksissa henkilö, joka vastaa kieltävästi yli 60% annetuista vaihtoehdoista määriteltiin sekulaariksi (post-christian). Ne, joiden vastaukset olivat 80% osalta kielteisiä määriteltiin vahvasti sekulaarien arvojen edustajiksi (highly post-christian).

Tutkimustulokset jaettiin neljään ikäryhmään. Niistä näkyy tasainen uskonnollisuuden hiipuminen nuorempiin ikäryhmiin mentäessä.

Ryhmässä yli 67-vuotiaat 23% vastaajista osuu joukkoon sekulaari ja 5% vahvasti sekulaari.

Ikäryhmässä 48-66-vuotiaat vastaavat prosentit ovat 27% ja 8% ja ryhmässä 29-47-vuotiaat 29% ja 11%.

Ryhmään 18-28-vuotiaat tultaessa sekulaarien arvojen takana on yhteensä 48% vastaajista, prosenttilukujen jakautuessa sekulaarien ja vahvasti sekulaarien välillä 32% ja 16%.

Jotkut uskonnollisuutta mittaavat tunnusluvut ovat kyselyssä vastaavasti hyvin korkeat. Esimerkiksi 82% amerikkalaisista kertoo rukoilleensa kyselyä edeltäneen viikon sisällä. Raamattua viikon mittaan lukeneiden määrä oli 43%. Kirkoille oli lahjoittanut kuluneen vuoden aikana rahaa 68% vastaajista.

Kyselyn mukaan 33% amerikkalaisista ei ole käynyt kuluneen vuoden aikana kirkossa.

Koko väestön keskuudessa itsensä ateistiksi mieltää 8% kaikista vastaajista.

Tuhkausten määrä lisääntynyt edelleen

Kotimaa24.fi Olli Seppälä   20.04.2013

Tuhkausten osuus kaikista hautauksista oli viime vuonna 44 %, eli kasvua oli 1,3 prosenttiyksikköä. Tuhkauksia krematorioissa tehtiin yhteensä 22 648, joka oli 1 108 edellisvuotta enemmän. Tiedot ovat peräisin Suomen hautaustoiminnan keskusliiton tilastoista.

Tuhkausten osuus on noussut vuoden 2000 26,4 %:sta 44,01 %:iin.

Korkein tuhkausten osuus on edelleen pääkaupunkiseudulla Helsingissä 81,8 %. Espoossa luku on 79,1 %, Raisiossa 78,03 %, Turussa ja Tampereella kummassakin 77 %. Seuraavina ovat Lahti 73,4 %, Kotka 70,5 %, Vaasa 68,8 %, Pori 68,5 %, Lohja 65,6, Naantali 64,8 %, Hattula 64 %, Kirkkonummi 63,6 % ja Vantaa 62,6 %.

Suomessa on tällä hetkellä krematorioita 22 joissa yhteensä 29 uunia. Uusin krematorio on valmistut Raumalle vuonna 2008.

Ex-piispa Ilkka Kantola kertoo viettelemisiään

Nykyinen SDP:n kansanedustaja, entinen Turun piispa Ilkka Kantola on otsikoinut erään Uuden Suomen bloginsa osuvasti

Kun ei voi määrätä, on pakko vietellä

Piispa Ilkka Kantolan elämäntarinaan viittääva otsikko kuvaa mitä hänen on pakko tehdä.

Kristityt jenkkilässä

"Noi kristityt ovat kyllä jenkkilässä varsinainen murhaajakopla. Klinikoille pommeja ja neekereitä hirteen - kristittyjen jumalan nimissä!"

Mediakustantaja Niklas Herlin

Kirja: Suomen Lähetysseuran oppilaskodissa Taiwanissa toimi pedofiilirinki

YLE Uutiset

Uhreja on ollut jopa kolmekymmentä, arvioi tapauksia kirjaansa varten tutkinut Janne Villa.

Suomen Lähetysseuran SLS:n oppilaskodissa ja työkentällä Taiwanissa epäilty lasten hyväksikäyttö on ollut luultua laajempaa, ilmenee tänään tiistaina julkaistusta kirjasta Hengellinen väkivalta (Kirjapaja).

Taiwanissa lähetystyön piirissä on toiminut pedofiilirinki 1960-luvulta 1990-luvun alkuun, sanoo kirjan kirjoittanut toimittaja Janne Villa. Uhreja on hänen mukaansa ollut sekä SLS:n oppilaskodissa että sen ulkopuolella.

Hyväksikäyttöepäilyjä SLS:n oppilaskodissa tutkittiin jo vuonna 1995, kun kaksi entistä oppilasta teki rikosilmoituksen. Yhteensä ainakin kuusi henkilöä on tehnyt oppilaskodin tapahtumista rikosilmoituksen poliisille.

Villan kirjaa varten tekemien haastattelujen perusteella uhreja on ollut jopa kolmekymmentä.

Poliisi ei kuitenkaan tutkinnassa 1990-luvun puolivälissä saanut tekijää tai tekijöitä selville, eikä syytteitä nostettu.

- Tutkinta loppui merkillisesti kesken. Asia on jäänyt selvittämättömäksi ja uusia uhreja on tullut esiin vasta parin viime vuoden aikana, Villa sanoo.

Juridisesti tapaukset ovat vanhentuneita, koska syyteoikeus lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vanhentuu, kun asianomistaja täyttää 28 vuotta.

Uhrit ovat Villan mukaan olleet epäiltyjen tekojen hetkellä iältään viisivuotiaista lukioikäisiin.

Joidenkin väitetty hyväksikäyttö on jatkunut jopa kymmenen vuotta, Villa sanoo. Epäillyt teot ovat hänen mukaansa vaihdelleet ahdistelusta törkeisiin raiskauksiin ja törkeään hyväksikäyttöön.

Villan mukaan uhreista osa on ollut suomalaisia ja osa ulkomaalaisten lähetystyöntekijöiden lapsia. Tekijöiden epäillään olleen sekä suomalaisia että ulkomaalaisia.

Esimerkiksi toisessa taiwanilaiskoulussa toiminut amerikkalaisopettaja tunnusti käyttäneensä hyväksi 20:ta lasta, Villa sanoo.

Suomen Lähetysseura on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestö.

Janne Muhonen: Uskonrauha ja fundamentalismin haastaminen

Uusi Suomi 19.4.2013

Uskontoja koskevassa keskustelussa sivuutetaan mielestäni liian usein vakaumukseen perustuvien käytäntöjen, vaatimuksien sekä erivapauksien taustalla oleva taikauskoinen fundamentalistisuus jonkun todennettavissa olevan logiikan sijaan. Se, mikä minua kerta toisensa jälkeen ärsyttää, on uskovaisten totaalinen haluttomuus selittää uskomuksiaan.

Nytpähän tiedätte, kuinka minua saa ärsytettyä.

Uskovaisten inhoama Richard Dawkins yllytti Washingtonissa järjestetyssä Reason Rally -tapahtumassa 24.3.-12 pitämässään puheessa kuulijoita haastamaan ja pilkkaamaan näitä uskomuksia:

"- En halveksi uskonnollisia ihmisiä. Halveksin sitä, mitä he edustavat, Richard Dawkins sanoi ja painotti, ettei uskonto ole tabu, josta pitäisi keskustella kohteliaasti.

- Uskonto esittää seikkaperäisiä väitteitä, jotka täytyy haastaa. Niitä on halveksuen pilkattava."

Dawkins ei kehota pilkkaamaan kristittyjä vaan perusteettomia uskomuksia. Uskontokunnan kaltaiset laajemmat kokonaisuudet täytyy dekonstruoida - purkaa pienempiin osiin -, jotta varsinaisista uskomuksista voidaan käydä keskustelua, jonka yhteydessä on tarkoituksenmukaista haastaa niiden puolustaja perustelemaan asiansa jollain mielekkäällä tavalla. (Tämän tarpeellisuudesta lisää myöhemmin.)

Ymmärrän itse asiassa melko hyvinkin sen, miksi aniharva harras uskovainen suostuu tällaiseen debattiin. Uskomuksista luopuminen saattaisi saada aikaan tyhjiön. Luulisin, että montaa pelottaa lähteä syväluotaamaan omaa (indoktrinoitua) elämänkatsomustaan ja sen yksityiskohtia, koska pelkää menettävänsä luottamuksensa niiden oikeellisuuteen. Ne eivät nähkääs ole kovin vakuuttavia, mikäli niitä peilaa vähänkään ympäristöönsä.

Mieleeni tulikin erästä toista keskustelua lukiessani muutamia ajatuksia liittyen lakiin uskonrauhan rikkomisesta. Pidän lakia lähtökohtaisesti epäonnistuneena siksi, että rikoksen vakavuusasteen ainoa mittari on jonkun loukkaantujan subjektiivinen loukkaantumiskokemus. Tästä johdettuna myös rikosoikeudellisen prosessin kulkuun vaikuttaa se, kuinka tyrmistynyt kokija on (tai esittää olevansa).

Kertauksena uskonrauhan rikkomiseen syyllistyy lain mukaan henkilö, joka ...

"... julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä uskonnonvapauslaissa (267/1922) tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä, tai meluamalla, uhkaavalla käyttäytymisellään tai muuten häiritsee jumalanpalvelusta, kirkollista toimitusta, muuta sellaista uskonnonharjoitusta taikka hautaustilaisuutta."

Häiriköinti hengellisissä tilaisuuksissa on tietenkin selvä osoitus aktiivisesta vahingonteosta ja sen vaikutusta ympäristöön pystyy mittaamaan myös ulkopuolinen. Kuten tunnettua, voi valtionsyyttäjäkin nostaa syytteen uskonrauhan rikkomisesta, mutta toisin kuin perinteisemmissä tai helpommin toteennäytettävissä rikoksissa (tappo, varkaus, pahoinpitely jne.), tällöin puuttuu objekti, eli henkilö tai henkilöt, joiden uskonrauhaa on rikottu.

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on rikosnimikkeenä samaa sarjaa, koska oman logiikkani mukaan kyseinen rikos vaatii toteutuakseen kiihottujat ja heidän toimintansa. Avainasemassa on oikeusistuimen tulkinta siitä, kuinka perustavanlaatuisella tavalla uskonrauhaa tai kansanryhmää vastaan on rikottu.

Tietääkseni tuomio voidaan langettaa myös törkeästä uskonrauhan rikkomisesta, mutta rikoksen törkeysasteen määrittäminen taas vaatii jonkunlaisia indikaattoreita, jollaisia en osaa nimetä. Harkinta ja suunnitelmallisuus ehkä?

Tietenkin on eri asia, mikäli riittävän kiihottuneena toimintana voi pitää sitä, mitä minäkin teen, eli kirjoitan eri uskonlahkojen mielestäni joko naurettavista tai vähintäänkin kiistanalaisista opinkappaleista. Helppo tapa sivuuttaa nämä seikat olisi ym. lakipykälään vetoaminen, ts. se, että jokaisen uskomuksen tulisi antaa olla kaikessa rauhassa ja kritiikin ulottumattomissa - samoin kuin niihin uskovien.

En kuitenkaan näe asiaa tällä tavoin, koska lainsäädännöllisen immuniteetin antaminen kaikenlaisille uskomuksille takaa sen, että myös tulevat sukupolvet ovat vaihtoehdoitta niiden armoilla. Luulen jonkun miettivän sitäkin, että koen itseni ja muiden ateistien velvollisuudeksi kritisoida uskontoja, mutta tätäkään väitettä en allekirjoita. Luulisin, että enemmistöä uskonnottomista asia ei kiinnosta paskan vertaa.

Koska uskonnoilla on varsin vakiintunut asema eurooppalaisessa yhteiskuntajärjestyksessä, koen tarpeelliseksi myös keskustella niistä ilman että taikauskoisen fundamentalismin annetaan käpertyä kuoreensa ja nauttia lainsäädännöllisestä suojasta, jossa yhtenä merkittävänä osa-alueena on - kuten aiemmin todettua - yksilöiden oma tyrmistyminen esitettävästä kritiikistä, jota ei yksinkertaisesti uskalleta kohdata.

Koraani opettaa, että sianliha on saastaista ja tietääkseni siksi, että sikojen tavanomainen elinympäristö (= sikolätti) on kieltämättä varsin sottainen. Silti, tuskin kovinkaan monen muslimin ruokatottumukset muuttuisivat, vaikka elintarviketurvallisuusviraston väki kuinka perustelisi vaikkapa suomalaisen porsaanlihan puhtauden.

Kotimaan kamaralta maininnan arvoisia ovat herätysliikkeet. Pääasiassa ristiriidat ovat syntyneet niiden ja valtakirkon välille (esim. Luther-säätiö ja erimielisyydet Raamatun oikeaoppisesta tulkinnasta esimerkiksi ehtoollisen suhteen) tai on pyritty perustelemaan moraalisesta näkökulmasta (esim. vanhoillislestadiolaisuus ja TV-päätös).

Jaksan silti ihmetellä kerta toisensa jälkeen Nokia Mission tapaisissa karismaattisissa herätysliikkeissä harjoitettavaa kaatamista, jota pidän psykosomaattisena ilmiönä ja/tai häiriönä, jossa avainasemassa on suggestio ja kohdehenkilön optimaalinen mielentila, johon pyrkiminen on "kaatajilla" selkeä tavoite.

Haluaisin tiedustella, että kuinka monta vuosikymmentä tai -sataa pitää vielä odottaa, että tiede ja järkiperusteet sivuuttavat taannehtivat uskomukset, joiden taustalta ei löydy mitään todistettavaa, mitattavaa ja johdonmukaista perustelua.

Janne J.M. Muhonen

8 kuoli uskontoryhmien kahakassa Indonesiassa - 15 loukkaantui

YLE

Kahdeksan ihmistä kuoli joukkotappelussa perjantaina.

Paikallisen poliisin mukaan tappelu sai alkunsa, kun muslimitaustainen turvapaikanhakija alkoi kiistellä buddhalaisen kalastajan kanssa miesten kotimaassa Myanmarissa viime kuussa tapahtuneesta lahkojen välisestä väkivallasta.

Kahden miehen välinen kiistely riistäytyi käsistä ja buddhalainen kalastaja puukotti muslimimiestä. Vastaanottokeskuksen johtajan mukaan haavoittuneen miehen ystävät ryntäsivät apuun, eikä tämän jälkeen tapahtumien estämiseksi ollut enää mitään tehtävissä.

Joukkotappeluun osallistui satakunta muslimia ja 11 budhhalaista. Aseina käytettiin kiviä, tuoleja, lankkuja ja teräaseita. Kaikkiaan kahdeksan buddhalaista kuoli ja 15 muslimia loukkaantui. Surmansa saaneilla todettiin vakavia päävammoja.

Loukkaantuneet kuljetetiin sairaalaan. Hengissä selvinneet kolme buddhalaismiestä siirrettiin toiseen rakennukseen vastaanottokeskuksessa, jota sadat poliisit saapuivat vartioimaan.

Apulaisoikeuskansleri todisti Jori Mäntysalon ja Robert Brotheruksen pölvästeiksi

Lehtemme uutisoi pari vuotta sitten että herrat Robert Brotherus ja Jori Mäntysalo menivät ja kantelivat Lieksan kaupungin toiminnasta, kun olivat mielestään löytäneet sieltä kaupungin ylläpitämän moskeijan.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen tutki näiden riemuidioottien nostamaa asiaa pitkään ja hartaasti, eikä onnistunut löytämään ainuttakaan moskeijaa Lieksasta.

Liekö Mäntysalolle ja Brotherukselle käynyt näköhäiriö, kuvittelevat näkevänsä mitä ei ole olemassa, siis kangastus tai hallusinaatio. Sinänsä ei ole todisteita että kumpikaan olisi silloin nauttinut mitään hallusinogeenisiä huumeita tms. Muutenkin kangastuksena ilmaantuneen moskeijan näköhavainnon syy jäi epäselväksi.

Apulaisoikeuskansleri Puumalainen onnistui sen sijaan löytämään että Lieksan pakolaisten tukipisteessä oli muutamien viikkojen ajan vuoden 2009 aluilla jotkut muslimit rukoilleet.

Jos tämä muutama rukoukseensa kumartunut muslimi Lieksassa oli pölvästeiksi havaittavien Jori Mäntysalon ja Robert Brotheruksen havainto moskeijan olemassaolosta, niin kylläpä olivat nämä onnistuneet tekemään tarkastusmatkojaan Lieksassa juuri tuohon aikaan osuen, parinkin viikon muutos matka-aikataulussa olisi merkinnyt että euvät olisikaan nähneet rukkoilevia muslimeja.

Sitä emme vielä tiedä, mitä Brotherus ja Mäntysalo tekivät lieksalaisten muslimipakolaisten keskuudessa ja miksi olivat sinne kulkeutuneet.

Piispa ja paljasrintaiset naiset

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288559727170.html?ref=hs-tf-promo3

Saako suvivirttä haukkua vapaasti?

Taas on aika haukkua kirkkoa ja kouluja suvivirrestä

Jokakeväinen koiranpaskaongelma alkaa tulla esiin lumien alta.

Tässä kohtaa on paikallaan muistaa ajankohtainen asia:

uskovaiset ovat paskantaneet meidän jokaisen elämään, ja he aikovat jälleen laulattaa jumalista versiotaan suvivirttä niin monen alaikäisen lapsen suulla kuin vain hyväksikäyttäviin, inhottaviin näppeihinsä lapsia saavat.

Vallantäyteiset kristityt kirkkomieliset haluavat kierrättää paskansa aina uusien ja uusien sukupolvien likaamiseksi.

Suvivirsi, tuo laulettu rukous, jossa hoilataan kristittyjen jumaluuden palvontaa - todellisuudentajuisempien asioiden kustannuksella - on epämiellyttävä symboli ihmisten orjuuttamisesta kelvottoman uskonnon alaiseksi.

Se on samankaltainen symboli kuin kouluissa oleva pakko nimellisesti oppia ruotsia, vaikka hyvin tiedetään että kelvollinen ruotsintaito ei niillä pakkotunneilla monellekaan nuorelle kehity.

Kyse onkin symboliikasta:

orjana pysymistä alleviivataan jokaisen tajuntaan sillä, että pakko on olemassa.

Kuinka kauan maalliset suomalaiset ihmiset suostuvat jatkamaan pakotetun kirkollisen koiranpaskan orjina?

Esa Ylikosken kommentti

... yllä olevan tapaista tekstiä suoltaa taho, joka haukkuu Vapaa-ajattelijain Liittoa "imagofasisteiksi". Kirjoitus kuitenkin havainnollisesti osoittaa, että itseään, jäseniään, asiaansa ja sen edistämistä kunnioittavan järjestön kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten esiintyy ja mitä esittää. Kirjoitus osoittaa, miten vaparien ei pidä esiintyä.

Vapariliikkeessäkin on tehty vuosien varrella huomattava taktinen virhe siinä, että suvivirsikeskustelun varjoon on vapaaehtoisesti jätetty kysymys selkeästi uskonnon harjoittaminen koulussa.

Kuka oli ensimmäinen uskonnon harjoittamisesta virallisesti vapautettu opettaja?

Se oli Jumalaton lehden vastaava toimittaja fil. maist. Erkki Hartikainen. Hänet vapautettiin LOhjan kaupungin koululautakunnan päätösellä heti, kun asiaa koskeva asetus oli astunut voimaan.

Samanlaisen vapautuksen myönsi myöhemmin myös Lohjan kunnan koululautakunta.

Mahdetaanko nykyisessä Vapaa-ajattelijain liitossa tietää, että uskontokuntiin kuulumattomien opettajien ei tarvitse osallistua uskonnon harjoittamiseen?

Toimituksen kommentti

Jumalaton -lehdessä saa ajatella vapaasti toisin kuin Vapaa-ajattelijain liitossa. Lähiaikoina tehtänee kantelu, jonka mukaan http://www,vapaa-ajattelijat.fi on harhaanjohtavana osoitteena poistettava.

Pappismies Kari Kanala (vihr) anasti vapaa-ajattelija.fi verkkodomainin

Vihreän liiton poliitikko, pastori Kari Kanala on varannut verkkodomainin vapaa-ajattelija.fi, mistä Vapaa-ajattelijain Liitto suuttui.

Koska vihreitten Kanalan ottama osoite poikkeaa vain yhden kirjaimen verran Vapaa-ajattelijoiden järjestödomainista ja aiheuttaa sekaannusta internetissä, Vapaa-ajattelijain Liitto on pyytänyt Viestintävirastoa kumoamaan pastori Kanalan tekemän osoitteen.

Kanalan domainin peruutuspyyntöä he perustelevat verkkotunnuslailla, jonka mukaan osoite ei saa perustua toisen rekisteröityyn nimeen, esimerkiksi toisen yhdistyksen viralliseen nimeen.

Vihreissä aktiivi pastori Kari Kanala on tiedotusvälineille maininnut että ei pidä eroakirkosta.fi -toiminnasta, kun Kanalalta on haastatteluissa tiedusteltu taustaa miksi hän otti itselleen osoitteen vapaa-ajattelija.fi
Tässä yhteydessä Kari Kanala puhui vahingoittamistarkoituksiin käytetyistä internet-sivustoista.

Vihreässä liitossa aktiivinen pastori Kari Kanala, valtionkirkon vihitty pappismies, kertoi myös että katsoo itsensä vapaa-ajattelijaksi. Hän aikoo toteuttaa "uskonnonvapauskampanjaa", jossa tavoittelee uusia liittyjiä valtionkirkolliseen seurakuntaansa.

Vihreä liitto onkin laitanut Kari Kanalan edustajakseen joihinkin luottamustehtäviin.

Kihlakunnansyyttäjä päätti lopettaa Lempäälän rauhanyhdistyksen kiusaamistapauksen esitutkinnan

Kotimaa24.fi Simo Alastalo/Johannes Ijäs 05.04.2013

Kihlakunnansyyttäjä päätti lopettaa Lempäälän rauhanyhdistyksen kiusaamistapauksen esitutkinnan.

Poliisi perusteli ratkaisuaan sillä, että näytön hankkiminen mahdollisesta kunnianloukkauksesta tai henkisestä pahoinpitelystä olisi ollut kohtuuttoman työn takana ja asian käsittely olisi johtanut korkeintaan sakkorangaistukseen.

Kihlakunnansyyttäjä ei ottanut kantaa siihen, onko kiusaamista tapahtunut. Hän vetosi siihen, että tutkionnan kustannukset olisivat selvässä epäsuhteessa tutkittavana olevan asian laatuun ja siitä mahdollisesti odotettavaan seuraamukseen.

Päätöksen taustalla on esitutkintalain 4 pykälä, joka on Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan verrattain uusi säädös.

– Nykyisin syyte voidaan jättää silläkin perusteella nostamatta, jos tapaus ei olisi selvitettävissä ilman kohtuuttomia kustannuksia. Säädöstä ei ole tarkoitettu käytettäviksi kovin paljon,

Tolvanen sanoo.

Tolvasen mukaan säännöstä voidaan soveltaa esimerkiksi tapauksessa, jossa henkilöllä on useita rikoksia, joista osa on jo selvitetty ja osan selvittämien olisi kohtuuttoman vaikeaa eikä niiden selvittämisellä olisi erityistä vaikutusta rangaistuksen suuruuteen.

Sen sijaan esimerkiksi henki- tai seksuaalirikosten kohdalla kustannusperusteet eivät tule Tolvasen mukaan kysymykseen.

Ennakkotapausarvoa sisältäviä juttuja ei hänen mukaansa pitäisi kustannusperusteilla hylätä.

- Säännös sopii massajuttujen käsittelyyn, tapauksiin, jotka eivät ole oikeudellisesti tai yhteiskunnallisesti merkittäviä.

Silloin, kun on kyse rajanvedosta sen välillä mikä on sallittua ja mikä kiellettyä, säännökseen ei Tolvasen mukaan pitäisi vedota.

- En halua sanoa, että kihlakunnansyyttäjän ratkaisu on tehty väärin, syyttäjä on varmasti toiminut harkintavaltansa puitteissa, mutta on oikein hyvä, että valtakunnansyyttäjä voi päätöksen arvioida.

Lempäälän tapauksen kaltaisia juttuja ei todennäköisesti ole ollut aiemmin Suomessa oikeudessa.

Tapauksen johdosta on avattu nettiadressi, jossa vedotaan esitutkinnan jatkumisen puolesta.

Lastemme pakottaminen uskontoon on hyväksikäyttöä

Uusi Suomi 22.4.2013 Janne Hilden

Professori Richard Dawkins on sitä mieltä, että uskonto ilman sen väitteiden kyseenalaistamista lapsille pakotettuna on yhtä paha asia kuin lasten hyväksikäyttö. Tämä johtava ateisti sanoo vastustavansa uskonnon iskostusta ja uskonnon opettamista totuutena.

Evoluutiotieteilijä Dawkins toi uudelleen väitteitään julki eilen pidetyssä Chipping Norton Literary Festival-tapahtumassa. Viime vuonna samat väitteet aiheuttivat paheksuntaa mm. hyväntekeväisyysjärjestöjen ja valtiotieteilijöiden piirissä.

Festivaaleilla hän sanoi, että lapsille pitää antaa tietoa eri uskonnoista. Mutta itse uskontojen väittämät pitäisi jättää omaan arvoonsa:

"What a child should be taught is that religion exists; that some people believe this and some people believe that. What a child should never be taught is that you are a Catholic or Muslim child, therefore that is what you believe. That's child abuse,"

Daily Telegraphin mukaan Dawkins myös lisäsi puheessaan, että lapsille kertominen eri uskomuksista auttaa toki heitä ymmärtämään kirjallisuutta paremmin:

"There is a value in teaching children about religion. You cannot really appreciate a lot of literature without knowing about religion. But we must not indoctrinate our children".    

Tämä, vastustajien toimesta huomiohaluiseksi ja hyödyttömäksi tuomittu, entinen Oxfordin professori sanoi viime joulukuussa uskonnonopetuksen aiheuttavan psyykkistä kärsimystä lapsille. Kärsimystä, joka on pitemmällä aikavälillä pahempaa kuin pappien aiheuttama seksuaalinen hyväksikäyttö. Aikaisemmassa Al-Jazeeran haastattelussa hän valaisi kantaansa yhdellä esimerkillä amerikkalaisesta naisesta:  

"Horrible as sexual abuse no doubt was, the damage was arguably less than the long-term psychological damage inflicted by bringing the child up Catholic in the first place."

There are shades of being abused by a priest, and I quoted an example of a woman in America who wrote to me saying that when she was seven years old she was sexually abused by a priest in his car.

At the same time a friend of hers, also seven, who was of a Protestant family, died, and she was told that because her friend was Protestant she had gone to Hell and will be roasting in Hell forever.

‘She told me of those two abuses,  she got over the physical abuse; it was yucky but she got over it.

But the mental abuse of being told about Hell, she took years to get over."

Professori Dawkins mullisti evoluutioteorian vuonna 1976 kirjallaan "Geenien itsekkyys". Vuonna 2006 julkaistussa bestseller-kirjassaan "Jumalharha" hän kirjoittaa uskon yliluonnolliseen luojaan olevan irrationaalista ja vahingollista yhteiskunnalle.

Omien lastemmekin vuoksi kannattaa kuunnella järjen ääntä.

Satu Virtala: Kunnan peruskouluissa ja päiväkodeissa ei saisi olla uskonnonopetusta eikä tunnustuksellisia rituaaleja

Uusi Suomi 23.4.2013

Entinen kaupunginvaltutettu Satu Virtala, Lappeenranta, kirjoittaa:

Ihan sama kuka uskoo itsekseen mihinkin. Mutta kunnallisissa peruskouluissa ja päiväkodeissa ei saisi olla minkäänlaista uskonnonopetusta tai tunnuksellisia luterilaisia rituaaleja. Kuten siellä on.

Edelleen ruokarukouksia, niinsanotut aamunavaukset, joissa kuten joissakin muissakin yhteyksissä koulupäivä tai joku muu asia "siunataan", kevät- ja/tai joulujuhlat järjestetään kirkossa, lauletaan yhteisissä syyslukukauden ja kevätlukukauden päättäjäisissä kristinuskonnollisia lauluja.

Miksikö tällainen uskonnolla "leikkiminen" pitäisi kieltää ja lopettaa kunnallisissa päiväkodeissa ja peruskouluissa? Monestakin syystä, mutta niitä en nyt voi käydä luettelemaan ja erittelemään, kun on kiire.

Riittää se yksi ainoa seikka, että jokainen alaikäinen lapsi on oppivelvollinen. Ja meistä kansalaisista jokainen on verovelvollinen. Ja kun yhteisillä verovaroilla ylläpidetään julkisia kouluja ja päiväkoteja, niin meillä on oikeus saada myös neutraaleja hoitopaikkoja ja peruskouluja lapsillemme.

Eikä normiperheillä ole muuta mahdollisuuttakaan taloudellisesti, kuin laittaa lapsensa omilla verovaroillaan ylläpidettävään kunnalliseen hoitopaikkaan tai kouluun.

Tämä riittää perusteeksi. Tai muutoin meidän maksamamme verovarat on palautettava, että voimme laittaa lapsemme yksityiseen päivähoitoon ja peruskouluun.

En halua lastani manipuloitavan kristinuskonnon tai muunkaan uskonnon huuhaauskomuksiin. Ovat ihan puolihullujen höpöhöpö-juttuja.

Lappeenrannassakin näitä erilaisia uskontoja oli muistaakseni kolmattakymmentä, josta syystä yhtäkin lasta varten täytyy maksaa uskonnonopetus peruskoulussamme. On "uskonnoilla" kuntataloudessa aikamoinen hintalappu.

Ex-piispa Kantola käyttää hyvin oppimiaan kirkollisia roistonkeinoja nyt YLE:n puolustelemiseksi

Helsingin Sanomat nosti esille että YLE on aivan armoton esimerkiksi niitä vammaisia kohtaan, jotka eivät pysty mitenkään käyttämään YLE:n tuotantoa. YLE perii pakollisen YLE-maksun näiltäkin ja aivan armotta, ulosottoa viime kädessä käyttäen.

YLE:n asiaa lähti puolustelemaan julkisuuteen entinen piispa Ilkka Kantola, jolla on osaamista juuri sellaisen puolustelemisesta, koska kirkon rahanahneuden ja vallanpidon puolustelussa on vaikka kuinka pitkään tarvittu roistonkeinoja.

YLE:n puolesta antamassaan laveassa vastauksessa Ilkka Kantola röyhkeästi väistää sen että YLE-vero tosiaan sortaa vammaisia. Ilkka Kantola saarnaa vastauksessaan niitä näitä joutavia ja aivan kirkollisella otteella kiertää asian ytimen.

Tätä on kirkollinen armottomuus. Vammaisia sorretaan ja samalla puhutaan pyöreitä ja hölynpölyä.

Tulkoon siis asian ydin sanotuksi: YLE -maksu sortaa vammaisia, jotka eivät vammansa takia pysty seuraamaan YLE:n tuotteita.

Nykyään kirkosta voi erota, jos kirkon oppi ei puhuttele. Sanomalehden voi jättää tilaamatta jos sille ei ole tarvetta. YLE:stä ja sen perimästä pakkomaksusta ei suomalaista erota mikään muu kuin kuolema.

Entinen piispa on häikäilemätön ja armoton. Vammaisten oikeutetuille vaatimuksille ja muullekin. Armottomuus ja häikäilemättömyys on luonteenpiirre joka on välttämätön kirkossa ylenemiseen. Seurakunnat ovat maamme sairaimpia työyhteisöjä.

Kumpikaan ei ole järkevän ihmisen silmissä puolustettavissa: ei kirkko eikä YLE-pakkomaksu.

Rippikoulu tavoittaa valtaosan nuorista

Kotimaa24.fi Noora Wikman   19.04.2013

Rippikoulu pitää edelleen pintansa seurakuntien kasvatustyössä: viime vuonna riparin kävi 83 prosenttia 15-vuotiaiden ikäluokasta.

Riparin käyneiden osuus pysyi samana edellisvuoteen verrattuna.

Kun mukaan lasketaan myöhemmällä iällä rippikoulunsa käyneet, nousee luku 85,6 prosenttiin. Ripari tavoittaa tytöt ja pojat tasapuolisesti.

Rippikoulukausi on jo kännistynyt ja tämänkin vuoden aikana seurakunnat järjestävät toimintaa noin 2200 rippikouluryhmälle. Leiririppikoulujen suosio on edelleen kasvussa päivärippikoulujen sijaan.

Riparilla tärkeintä on sosiaalinen kanssakäyminen ja yhdessä tekeminen.

- Leirielämä ei läppäreitä kaipaa, siellä vahvuutena ovat läsnäolo ja sosiaalisuus. Rippikoulun puolen vuoden kokonaisuuteen olemme kuitenkin kehittämässä uusia mobiilisovelluksia monipuolisen oppimisen tueksi, sanoo Kirkkohallituksessa rippikoulutyöstä vastaava työalasihteeri Jarmo Kokkonen.

Joka vuosi noin 1000 suomalaista käy rippikoulun vasta aikuisiällä. Heille on kehitetty mahdollisuus osallistua rippikouluun myös verkossa.

Pienen vanhoillisen joukon harvainvalta jyllää niin sanotussa kansankirkossa:

hurahtaneimmilla on "täydellinen yliedustus"

Helsingin seurakuntayhtymän viestintäjohtaja Seppo Simola on selittänyt sen selkein sanoin: kirkon vaalitavasta ja tekopyhien henkilöiden suosinnasta johtuen, luterilaisen kirkon maallikkopäättäjäpaikoilla on vanhoillisen vähemmistön valtava yliedustus, jolloin pieni ryhmittymä herätysliiketaustaisia todellisuudessa käyttää valtavaa valtaa luterilaisessa kirkossa.

Simolan mukaan tämä näkyy siinä, että pieni ryhmä määrää luterilaisen kirkon kannan homoavioliittoihin.

"Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa konservatiivisimman vähemmistön ääni tuntuu kuuluvan voimakkaimmin."

Simola kutsuu tätä vähemmistöä raamattu-uskovaisiksi, jotka poimivat Raamatusta suoraan ohjeita tähän päivään sovellettaviksi.

"Yhteensä herätysliikkeet muodostavat muutamien satojen tuhansien vähemmistön noin neljän miljoonan jäsenen kirkossa."

Pieni ryhmä korostuu Simolan mukaan kirkon työntekijöiden ja luottamushenkilöiden joukossa.

– Päättävissä elimissä näistä ryhmistä on täydellinen yliedustus, Simola sanoo.

KIRKKOON EI KANNATA KUULUA AINAKAAN VAIKUTTAAKSEEN SISÄLTÄ KÄSIN

Tekopyhät saavat kohtuuttoman yliedustuksen joka tapauksessa, koska suurta enemmistöä ei yleensä voisi vähempää kiinnostaa.

"Kirkossa on vaalit, mutta äänestysprosentti on hyvin pieni. Vuoden 2010 seurakuntavaaleissa se oli 17. Sen vuoksi aktiivisimmat ryhmät saavat yliedustuksen."

Siis hurahtaneimmat saavat yliedustuksen.

Luterilaisessa kirkossa ja sen seurakunnissa yleensä valtavaa, yliedustukseen pohjautuvaa valtaa käyttävät seurakunta-aktiivit ovat yleensä juuri päiviräsäsjoukkoa.

Sen takia onkin suunnilleen oikein, että Päivi Räsäsen kannanotot käsitetään suunnilleen kirkon todellisiksi kannoiksi.

Niitähän ne seurakuntien useimpien vallankäyttäjien syvimmät asenteet ovat, vaikka joskus sivistyneemmät prelaatit onnistuvatkin hiljentämään pahimmat PR-möhläykset ja esittämään ulospäin siistimpiä versioita kirkon nimellinä kannanottoina.

Suuri yleisö on aika oikeassa ymmärrettyään vielä 2010 homoillan yhteydessä, että seurakunta-aktiivien ja kirkon vallankäyttäjien todellinen asenne paistoi läpi Päivi Räsäsen sanojen kautta.

Viestintäjohtaja Seppo Simolaa haastatteli Uusi Suomi.

Ateistin helppo elämä

Kannattaisiko ryhtyä ateistiksi. Ateistin on niin paljon helpompi olla ns. hyvä ihminen. Ei tarvitse tehdä mitään radikaalia tai äärimmäisyyksiin menevää hyvää.

Ei tarvitse muuta kuin kauhistella mitä pahaa uskonnot ja uskovat ovat saaneet aikaan, elää suurinpiirtein kunnollista elämää, autella joskus naapuria, antaa rahaa johonkin ja kirjoittaa ajoittain netissä jonkin sorretun ihmisryhmän puolesta.

Näin kirjoittaa ateisteista eräs kateellinen kristitty uskovainen

Tiede

Pragmatistinen totuuskäsitys

Ihmisen on syytä puhua totta vain silloin, kun siitä on hänelle huomattavaa hyötyä.

Inhimilliset harhat

Erkki Hartikainen 22.4.2012

Sitä, keillä on oikeasti harhoja, on vaikea päätellä. Maksukanavalla eilen esitetty ohjelma biokemian professorin, tiedekirjailijan (yli 500 kirjaa) ja tieteiskirjailijan Isaac Asimovin elämästä osoittaa, että ihmisen ystävätkään eivät aina huomaa sitä, miten asian laita on.

Vaikka Asimov jättää melkein kaikissa kirjoisaan avoimeksi sen, mitä mieltä hän oikeasti on, hänen vanhana kirjoitetussa tieteisromaanissaan Nemesis (Nemesis. (Nemesis, 1989.) Suom. Anu Niroma. WSOY, 1992. ISBN 951-0-17940-X.) Asimovilla ei ole mitään harhoja ihmiskunnan suhteen.

Kirjan sankari antaa tahallaan maapallon tuhoutua, jotta inhimillinen pahuus ei leviäsisi muualle avaruuteen.

asimov
Isaac Asimov (1920-1992)

Asimov kuoli sydänleikkauksen verensiirrossa saamaansa aidsiin. Kyllä hän olisi kuollut, vaikka häntä ei olisi leikattukaan.

Inhimillinen pahuus ja hyvyys ovat inhimillisiä kokemuksia, ja se, mitä pidetään hyvänä ja mitä pahana, on viiteyhteisösidonnaista.

Ihminen sisänsä ei ole hyvä eikä paha.

Luulen, että Asimov ymmärsi tämän. Arvelen, että hän tarkoitti sitä, että ihminen voisi avaruuteen levitessään lisätä sekä inhimillisten kärsimysten että mahdollisten muiden olentojen kärsimyksen määrää.

Mitä Aristoteles ei tiennyt

aristoteles

Aristoteles ei tiennyt, että onnellisuus on tietty välittäjäaineiden tasapaino aivoissa.

Ammoniakki

Erkki Hartikainen 19.4.2013

Valmistimme tyttärenpojan kanssa viime talvena ammoniakkiliuosta salmiakista ja natriumlipeästä. Näitä molempia voi vielä toistaiseksi ostaa Suomesta.

Tuloksena syntyy liuosta, jossa voi olla ammoniakin lisäksi lähtöaineita ja ruokasuolaa.

Ammoniakki liukenee runsaasti veteen, 0°C:ssä yhteen litraan vettä liukenee jopa 1200 litraa eli noin 950 grammaa ammoniakkia. Liukoisuus kuitenkin pienenee lämpötilan noustessa.

Yllä esitetyllä menetelmällä siis saa aikaan varsin järeää ammoniakkiliuosta. Jos haluaa saada liuosta, jossa on ionipuhdistettua vettä ja ammoniakkia, ammoniakki pitää erottaa liuoksesta tislaamalla.

Kun tätä ei voi tehdä sisätiloissa, siirsimme kokeen kesäksi ja maalla suoritettavaksi. Asunnossammehan ei ole vetokaappia.

Yleisradion mukaan Texasissa räjähti ammoniakki. Ammoniakki on kaasu, jota voidaan säilyttää paineistettuna säiliössä, mutta tuntuu omituiselta, että viranomaiset sallisivat ammoniakkisäiliön keskellä asutusta.

Helsingin Sanomat esitti, että ammoniumnitraatti, jonka määrälle lannoitteissa on Suomessa asetettu yläraja, olisi räjähdyksen voiman syy.

Lannoitetehtaiden kemistit vakuuttivat Helsingin Sanomissa, ettei ammoniumnitraatti ole erityisen helposti räjähtävää.

Texasissa on kyllä ennenkin osattu räjäyttää ammoniumnitraattia. Kuuluisia onnettomuuksia on mm. 1947 tapahtunut Texas Cityn onnettomuus, jossa ammoniumnitraattilastissa ollut laiva räjähti. Osa kaupunkia tuhoutui.

Myös Suomessa on osattu räjäyttää ammoniumnitraattia, kuten seuraava uutinen kertoo:

Viisikymmentä vuotta sitten valkeni Laanilassa aamu, jolloin hanki oli tiilenpunainen ja asuntojen ikkunat olivat rikkoutuneet säpäleiksi.

Takana oli yö, jolloin Typpi räjähti.

Onnettomuus sattui nykyisen Kemiran tehdasalueella kello 00:54, kun 10 tonnia ammoniumnitraattia räjähti tehtaan salpietarilaitoksella.

Räjähdyksen vuoksi kymmenen vuorossa ollutta työmiestä kuoli ja useita loukkaantui vakavasti. Tehtaan kahdeksankerroksinen salpietarilaitos ja sen vieressä ollut raetorni olivat tuhoutuneet lähes täysin. Myös monet muut rakennukset kärsivät pahoja vaurioita.

Tässä yhteydessä on syytä huomauttaa, että ammoniakki on erittäin myrkyllistä, vaikka ammoniakkiliusosta ennen vanhaan käytettiin jopa puhdistusaineena.

Semibonk

Erkki Hartikainen 19.4.2013

radio
Tämän näköistä Philips -radiota ei löydy Saksassa valmistetuista radioista, mutta on mahdollista, että se on valmistettu jossain naapurimaassa kuten Sveitsissä tai Hollannissa. Pyöritettävät säätimet eivät ole alkuperäiset. Keskimmäisen säätimen pitäisi olla muita suurempi. Olen ajatellut, että valmistan alkuperäisten näköiset säätimet myöhemmin puusta.

Kun varakkaat ihmiset valmistuttavat muka huumorina "bonk" -laitteita, jotka eivät varmasti toimi, toimituksemme on kehittänyt köyhemmille ihmisille oman laitteen: semibonk.

Sana "semibonk" kirjoitetaan yhteen kuten semipelagiolaisuus tai semidefiniitti.

Erotuksena rikkaiden bonkista köyhien semibonk toimii, mutta toimimaan saaminen edellyttää oivallusta.

Toisaalla tässä lehdessä olen kertonut vanhasta radiosta, jonka kunnostin toimivaksi.

Laitteella ei ole antiikkiarvoa, vaikka sen kuori on valmistettu ennen vuotta 1944, jolloin itse ensimmäisen kerran näin tämän laitteen.

Kuoren sisään on asennettu hieman huonoäänisestä matkaradiosta irrotettu piirilevy. Piirilevyn on valmistututtanut Kiinassa Nokia.

Piirilevyn liukukytkimet piti laittaa kiinni purukumilla. Radioaseman valinta saatiin kytkettyä pyöritettävään keskimmäiseen säätimeen syömäpuikolla, jolle ei ole muuta käyttöä. 

Aseman valitsin liikkuu, mutta kesällä teen siihen vaihteiston, jotta se saadaan liikkumaan enemmän.

Verkkovirran kytkemiseen ja katkaisemiseen löysin kaupasta kytkimen, joka on liitetty oikeanpuoleiseen pyöritettävään kytkimeen. Kytkintä ei kuitenkaan pidä pyörittää, vaan verkkovirran liittämiseksi kytkintä pitää vetää. Verkkovirran katkaisemiseksi kytkintä pitää työntää.

Sisäinen äänenvoimakkuuden säädin on kiinnitetty yläsentoon purukumilla, mutta oikea äänenvoimakkuuden säätö on liitetty seitsenvuotiaan tyttärenpojan ohjeiden mukaan stereokaiuttimiin pyöritettävällä L-säätimellä.

Äänenvoimakkuden säätimestä tuli kuitenkin vasenkätinen eli sitä pyöritetään vastakkaiseen suuntaan kuin tavallisesti. Tämä johtui siitä, että Internetissä oleva kuva neuvoi meitä kytkemään plussan ja miinuksen väärin. Ilmeisesti kytkimiä valmistetaan kahdenlaisia. Tämä säädin on yllä olevassa laitteessa vasemmanpuoleinen.

Kaikki kolme kytkintä siis toimivat, mutta kahden ilmansuunta on määritettävä korvakuulolta ja kolmatta kytkintä on älyttävä vetää.

Jäämme jännityksellä odottamaan, osaavatko vieramme käyttää laitetta, vaikka se on semibonk.

Mikä on ennakkoluulo?

Tavallinen ennakkoluulon määritelmä on seuraava:

Preconceived opinion not based on reason or experience.

eli

Etukäteen muodostettu mielipide, joka ei perustu järjen käyttöön tai kokemukseen.

Kuten voidaan olettaakin, ennakkoluulon määritelmä on itse ennakkoluulo.

Siinäpä nuorten filosofien himasille väitöskirjan aihe.

Jos unohdetaan Humen laki, väitöskirjasta saa korkeamman arvosanan kuin muuten.

Lisätehtäviä:

 1. Pitääkö mielipiteen perustua järjen käyttöön tai kokemukseen? 
 2. Mikä on mielipide?

Tieteenfilosofiaa vai tieteen sosiaalipsykologiaa

Erkki Hartikainen 18.4.2013

Olen kunnostanut isäni sodasta palatessaan tuoman radion. Se on ensimmäisiä esineitä, jonka muistan varmasti, kuljetuslaatikoineen. Kuljetuslaatikossa kuljetettiin myöhemmin sianporsaita.

Silloin selvisi myös se, mitä tarkoittaa "isä" ja mitä tarkoittaa "radio".

Askarrellessa tietysti ajatteli kaikenlaista muuta, ja mieleeni tuli se, että tieteenfilosofia pitäisi korvata tieteen sosiaalipsykologialla.

Näin päästäisiin oikeasti selittämään sitä, miksi kaikenlaista hullua esitetään edelleen tieteenä. Ehkä jopa filosofian professoreiden olemassaolo selittyisi.

Näin päästäisiin myös eroon Kuhnin ja Feuerbachin haamuista.

Todellisuus oli täysin vieras Albert Einsteinille

einstein

Albert Einstein

Erkki Hartikainen 13.4.2013

Albert Einstein eli 76 vuoden korkeaan ikään, mutta hän ei toisin kuin me muut iäkkäät huomannut edes sitä, että painovoima on olemassa puhumattakaan siitä, kuinka puolueellinen painovoima on meille ikääntyneille.

Mistä suomen kielen sana "vittu" tulee?

Jotkut suomalaiset käyttävät runsaasti sanaa "vittu". Toimitukselta on tiedusteltu, mitä kyseinen sana tarkoittaa.

Sana "vittu" tulee ruotsin kielen sanasta "fitta". Englanniksi se on "pussy".

pussy
Emätin.
Käännös      Konteksti

Substantiivit


1. vittu emätin
2. pillu alatyyli
3. pimppi alatyyli, lapsellinen kieli
4. tussu alatyyli

Huudahdukset

5. vittu

Muut/tuntemattomat

6. mulkku
7. nynny alatyyli

Artikkeli: en.

Nyt vituttaa ...

Aioin valittaa

Aioin valittaa allaolevasta, liitolle, sairaalan johdolle, yliopistolle. Koska työaikaa käytetään moiseen kiireimpänä päivän hetkenä.

Mutta lueskelin KVTES:iä, ja he pystyvät vetoamaan ruokataukoon, vaikka todellisuudessa tuosta muodostuu toinen lepotauko vaikean kontrollin vuoksi. Tälläistä se kristillinen tasa-arvo on. 

Rukoushetket alkavat Keskussairaalassa

Lääketieteen opiskelijat ovat aloittaneet Tays Keskussairaalassa aamuisen rukoushetken, joka on avoin henkilökunnalle ja opiskelijoille.

Rukoushetki järjestetään ti-pe klo 7.35 0-kerroksen hiljentymishuonessa (hisseiltä vasemmalle, jatketaan suoraa lasiovista, joissa lukee Hiljentymishuone, ja ovi on vasemmalla melkein käytävän päässä).
 
Rukoushetkessä voi rukoilla yhdessä ääneen tai itsekseen hiljaa. Mukaan voi mennä niinä päivinä, kun itselle sopii.

Toimituksen ehdotus rukoushetkistä

Erkki Hartikainen 20.4.2012

Koska kyseessä on ilmeisesti kristittyjen rukoushetki, on vaikea löytää mitään syytä sille, ettei rukoushetkeä aloitettaisi ennen työajan alkamista.

Tällöin rukoilijat voisivat harkita sitä, olisiko viisaampaa rukoilla jo kotona ennen töihin lähtöä.

Muslimien rukoushetket ovat ongelmallisempia. Niitähän on viisi päivässä.

Toinen ongelma ovat tupakoitsijoiden tupakkatauot.

Nämä kaksi ongelmaa (muslimit ja tupakoijat) pitäisi mielestäni ratkaista yhdessä. Tupakointi- ja rukoustiloihin voitaisiin laittaa henkilökohtaiset kellokortit, joilla oven saa molempiin suuntiin auki. 

Koska rukoilu ja tupakointi eivät ole työtä, niihin käytetty aika pitäisi vähentää työajasta.

Koska tupakoijakaan ei voi keskeyttää tärkeää työtä (esimerkiksi kirurgi leikkausta) tupakkatauon vuoksi, sama käytäntö olisi syytä ottaa käyttöön myös muslimeille.

Vanhoillisten kristittyjen ote kalenteriasioista vaarantaa liikennettä

Meillä länsimaissa kristityt pölkkypäät ovat määränneet kalenteria aivan liian pitkään. Ja järkevän kalenterinkäytön aikaansaaminen on ollut kristinuskoisten hurahtaneiden haitatessa työlästä eikä vieläkään täysin toteutunut.

Pääsiäinen, tuo kristittyjen kuuhulluuteen sidottu juhla, on viheliäisin mahdollinen kiinnekohta kalenterille. Kalenteri seilaa kuin heikkopäinen (tai seilaa kuin kristitty, joka on hieman samanlainen ilmiö) kun se on sidottu vuosittain paljon paikkaansa vaihtavaan juhlaan.

Monien vuosisatojen ajan, kalenterivuosi alkoi pääsiäisestä. Koska kristityt. Länsimaitten pölvästin uskonnon edustajat kuvittelivat että heidän mielikuvitusjumaluutensa lunaatikot vuosipäivät olisivat jotenkin merkityksellisiä maagisesti.

Kesti todella pitkään ennen kuin kalenterivuoden (joka on myös päiväysvuosi, hallintovuosi, bisnesvuosi, tyypillinen tilikausi, jne) alku saatiin, vaikka toki sitä kristityt vastustivat, irti kristittyjen pöhköstä ja yleishaitallisesta pääsiäisestä ja sidottua selvään vuodenaikain suhteen kiinteänä pysyvään päivämäärään.

Onneksi tämä uusi järjestelmä on ollut käytössä nyt jo muutaman vuosisadan.

Mutta kristittyjen aiheuttama haitta jatkuu pikkuasioissa yhä. Nastarenkaiden käyttökausi Suomessa on lainsäädännössä sidottu pääsiäiseen. No onhan tietenkin aivan selvää että vuodenajat, ja kevättalven liukkaus, eivät noudattele jonkun kristittyjen jumaluuden kuuhullua vuosipäiväjuhlintarytmiä. Sellaiseen huru-hörhöilyyn uskominen on ihan yhtä hullua kuin kristinuskon muutkin hullutukset.

Voimme odottaa,että jälleen kerran eduskunnassa nähdään että epäjärkevät kansanedustajat jotka uskovat kristinuskon hullutuksiin, tulevat äänestämään sitä vastaan että nastarenkaiden käyttökausi irrotetaan uskonnollisesta juhlapyhästä.

Sitävastoin maallisten kansanedustajien odotetaan olevan valmiita pullauttamaan tämänkin keskiaikaisen kalenterijäänteen roskakoriin pois lainsäädännöstämme.

Kantelu uskonnon opetuksen ja elämänkatsomustiedon opetuksen yhdistämisestä

http://www.ateistit.fi/kantelut/kulokant.pdf

"Kahjoja kirkkoherroja on varmasti aina ollut"

Rauman pyhän Marian seurakunnan kirkkoherra, teologian tohtori Martti Vaahtoranta myöntää:

"Kahjoja kirkkoherroja on varmasti aina ollut"

Kuukauden mietelause

Suomessa on niin paljon johtajia, että on tilastotieteen mukaan mahdotonta, että läheskään kaikki olisivat täysjärkisiä.

Tosiuskovaisten elämää

Jusu Vihervaara tulkitsee äärikonservatiivin pappismiehen Martti Vaahtorannan kokemusta nyky-yhteikunnasta:

Elämme tilanteessa, jossa kristillisestä arvomaailmasta on erkaantumassa konservatiivinen itseään muita kristittyjä parempana pitävä vähemmistö, jonka toisia moralisoivat näkemykset marginalisoituvat yhteiskunnassamme.

Talouselämä

Kapitalismissa ei ole omaisuudensuojaa

Erkki Hartikainen 23.4.2013

Sen, ettei kapitalismissa ole omaisuudensuojaa, osaa kertoa esimerkiksi Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Sergejevitš Gorbatšov. Hän menetti omaisuutensa eli säästönsä, kun kapitalistisen Venäjän ensimmäinen presidentti Boris Nikolajevitš Jeltsin antoi säästöjen reaaliarvon romahtaa inflaation vuoksi.

Sen jälkeen Mihail Sergejevitš on saanut ansaita leipänsä esitelmöimällä ympäri maailmaa.

Olin vakuutusmatemaatikkona silloin, kun indeksisdonnaisuus kiellettiin lailla Suomessa. En muista kenenkään ajatelleen, että tällaisesta tulisi pitkäaikainen käytäntö. Niin kuitenkin kävi.

Suurin osa suomalaisista ei ole kuulutkaan indeksisidonnaisuudesta. Lähinnä kristityt ovat puhuneet evankelisluterilaiselle kirkolle annettavien rahojen sitomisesta indeksiin. Eläkkeeni on sidottu elinkustannus- ja palkkaindeksiin.

Varsin pitkään vähävaraiset ihmiset, joilla on hieman pahan päivän varalle säästettyä rahaa pankissa, ovat menettäneet rahaa, kun korkotuotot ovat olleet pieniä verrattuina elinkustannusten ja palkkojen nousuun.

Yhdysvalloissa, jossa ei käytännöllisesti katsoen ole ammattiyhdistysliikettä, teollisuustyöläisten keskipalkat ovat edelleen vuoden 1973 tasolla. Vuonna 1973 Neuvostoliitossa alkoi ns. pysähtyneisyyden aika.

Säästöjen jonkinlainen pankkiturva lienee alle 100 000 euron säästöillä, mutta tämä ei ole mikään turva, jos inflaatio voi kuitenkin syödä säästöt.

Seuraava ehdotukseni on tietysti hirveää kommunismia eikä sitä toteuteta, mutta teen ehdotuksen kaikesta huolimatta.

Perustettakoon EU:n omistama säästöpankki, joka takaa tämän pankin säästöille inflaatiosuojan säästäjän kotimaan inflaation perusteella. Säästöille ei makseta muuta korkoa.

Vain tällaista pankkia kokeilemalla voidaan saada selville se, sijoittaisivatko piensäästäjät rahojaan tähän pankkin. EU voisi myös säätää, että tämän pankin saatavat ovat ensisijaisia.

Säästöille kävisi huonosti vain siinä tapauksessa, että koko EU tekisi konkurssin.

Tehtäköön EU -direktiivi, joka takaa palkoille inflaatiosuojan siinä tapauksessa, ettei kyseisessä valtiossa synny työehtosopimusta. 

Myös muita ehdotuksia keksii kuka tahansa viiden minuutin mietiskelyllä vaikka kuinka paljon, mutta kerralla ei kannata tehdä kovin monia sellaisia ehdotuksia, joita ei kuitenkaan toteuteta.

Vaarin neuvoja himasille

 1. Kun keksintöjä Yleiradion televisio-uutisten mukaan tekevät lähinnä suurten yhtiöiden toimistusjohtajat, heidän palkkansa on kaksinkertaistettava.
 2. Toimitusjohtajiksi palkataan ensisijaisesti ulkomaalaisia, jotka jo tuntevat niiden maiden asiat, joihin tavaroita on tarkoitus viedä. Työntekijöille tällaisista toimitusjohtajista on se hyöty, että johtajat voivat moittia työntekijöitä vain tulkin välityksellä.
 3. Ulkomaalaiset toimitusjohtajat osaavat ostaa ulkomaisia keksintöjä, kun suomalaisista ei ole keksijöiksi.
 4. Jotta kilpailukyky säilyy, on noudattettava komissaarin neuvoa ja tavallisten työläisten palkat on puolitettava.
 5. Koska kokoomusta äänestämään tarvitaan keskiluokka, ns. Mauno Koiviston mutka verotaulukoissa on oikaistava.
 6. Jotta tavalliset ihmiset eivät joudu toimeentulotuen varaan kuvitellessaan olevansa keksijöitä, keksintöjen teko rajataan vain suurille ja keskisuurille yrityksille.
 7. Patentti- ja rekisterihallitus yhdistetään keskusrikospoiisin mustaan listaan sekä suojelupoliisiin. Näin yritysten ei tarvitse pitää yllä kalliita yksityisiä mustia listoja. Myös säästöt ovat huomattavat.
 8. Sopiva ostaja olisi jokin suuri kansainvälinen turvallisuuspalveluja ylläpitävä yritys. Uskontorekisteri jätetään sisäministeriöön, jotta se pysyy kristillisessä komennossa.

Siinäpä oli kahdeksan kohdan ohjelma kuten Kaarlo Pitsingillä aikoinaan.

Kulttuuri

Tutut kirkolliset kulttuuritapahtumat ministerin tukilistalla

Kotimaa24.fi Jan Ahonen   18.04.2013

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on myöntänyt noin 5,1 euroa tukea valtakunnallisille kulttuuritapahtumille. Tukea sai kaikkiaan 168 tapahtumaa.

Kirkollisista tapahtumista tukea saivat edellisvuotiseen tapaan samana pysyneen summan Lahden urkuviikko (43 000) Espoossa järjestettävä Urkuyö ja aaria (16 000), Joensuun gospel-musiikkifestivaali (11 000) Satamala Gregoriana (11 000) sekä Lohtajan kirkkomusiikkijuhlat (8000).

Mika Ruusunen:  Vakaumusten Tasa-arvo ry puolustaa uskonnollisten yhteisöjen oikeuksia

Kotimaa24.fi uutiskeskustelussa vapaa-ajattelija Mika Ruusunen kirjoittaa, että VaTa ry tekee jo nyt uskonnollisten yhteisöjen puolustajan työtä. Tämä on osuva havainto. Lehtemme mielestä Ruusunen on osunut aivan oikeaan.

Havainto kertoo myös mikä Vakaumusten Tasa-arvo ry:n puheenjohtaja Petri Karisma on oikeasti miehiään. Karisma ei tee uskonnottomien edunvalvontatyötä. Petri Karisma tuhoaa uskonnottomien edunvalvontaa - jotta uskonnollisten yhteisöjen puolustaminen onnistuisi paremmin.

Mika Ruusunen kirjoittaa:

"... muistuttaisin, että uskovien määrä tuskin tulee vähenemään alle kolmannekseen väestöstä. En pidä mahdottomana, että me Vapaa-ajattelijat joudumme uskonnollisten yhteisöjen oikeuksien puolustajiksi tulevaisuudessa. Tarkemmin ajateltuna VaTa ry. tekee jo sitä työtä."

Yleisradio mainostaa ilmaiseksi evankelis-luterilaista kirkkoa

Erkki Hartikainen 18.4.2013

Odottaessani sitä, että minun autooni asennetaan uudet kesärenkaat, katselin hetken televisiota. Sieltä tuli ilmeisesti uusintana "Puoli seitsemän" -nimistä hömppäohjelmaa, jota en yleensä vapaaehtoisesti katso.

Suuren osan ohjelmasta vei evankelis-luterilaisen kirkon ulkomaanavun mainostaminen.

Kyllä ne Pentikäisen veljekset osaavatkin!

Viro on normaalin sekulaari kansakunta - Suomi laahaa pahasti perässä

Viron tuorein, vuoden 2011 väestönlaskenta osoittaa, että Viron yli 15-vuotiaista asukkaista vain 29% "todistaa uskoa" eli käytännössä sama: kuuluu johonkin uskonnolliseen yhdyskuntaan tai kirkkoon.

29% vaikuttaa olevan normaalinsuuruinen tällaisen väestöosuus: epäilemättä keskuudessamme on aina ja kaikkina aikoina sellaisia kanssaihmisiä jotka ovat jotenkin kummallisesti taipuvaisia johonkin taikauskoisuuteen, ja sellaisen valitettavan taipumuksen myötä ihan omasta halustaan omaksuvat jonkin uskonnon.

Tällaisten tapausten osuus väestöstä voisi olla 20%-35% nykymaailmassa silloin kun tilanne on neutraali eikä uskontoon kuulumista suosittaisi tai aivopestäisi.

Suomessa nimittin uskonnollisiin yhdyskuntiin, valtionkirkot mukaanlukien, kuuluu melkein 80% väestöstä. Mikä on epänormaalia, jo senkin perusteella että valtionkirkon jäsenistön keskuudessa tehdyt tutkimukset osoittavat että vain murto-osa heistäkään uskoo kirkon uskoon.

Edelliseen suureen väestönlaskentaan muutoksena, Virossa on nyt ortodoksinen kirkko mennyt jäsenmäärässä selvästi suuremmaksi kuin aiemmin hiukkasta suurempi Viron luterilainen kirkko. Ortodokseja on 176 773 (16 prosenttia asukasmäärästä) ja luterilaisia enää 108 513 (10 prosenttia).

Miellyttävää kehitystä Viron nuorilta: 

Etenkään luterilaisuus ei ole löytänyt yhteyttä nuorempaan sukupolveen. Esimerkiksi 15–19-vuotiaista 67 639 ihmisestä piti itseään 5 683 (8 prosenttia) ortodokseina ja 2 026 (3 prosenttia) luterilaisena mutta 45 839 (67 prosenttia) ei todistanut mitään uskontoa.

Sama asiallinen kehitys näyttää etenevän Suomessakin. Nuori sukupolvi osoittaa onnistuneesti, että ikäihmisten uskovaisuus on höppänyyttä. Kirkkojäsenyys on tarpeeton nuorten valtaosan mielestä.

Roistovaltio

Erkki Hartikainen 6.4.2013

Kirjaston kierrätyshyllystä löysin sattumalta aivan uudenveroisen kirjan Roistovaltio - maailman ainoa supervalta (ISBN 952-5194-39-6). Sen on kirjoittanut William Blum ja suomeksi julkaissut vuonna 2002 Kustannusosakeyhtiö Sammakko Turusta.

Jotkut amerikkalaiset sanoivat aikoinaan, että Stalinin hallinto Neuvostoliitossa vuoteen 1952 eli Stalinin kuolemaan asti oli pahempaa kuin antikommunistinen propaganda oli esittänyt.

Kirjassa on 22 sivua pienellä präntillä painettuja lähteitä, joista useimmat on mahdollista tarkistaa. Sen lisäksi on huomattava, että Blum on ollut monissa paikoissa kuten esimerkiksi Chilessä itse paikalla.

William Blumin kirja Roistovaltio osoittaa, että Yhdysvaltain toiminta maailmanpoliisina oli vuoden 1952 jälkeen pahempaa kuin kommunistinen propaganda pystyi kuvittelemaan.

Koirat haukkuvat, roistot sen kuin porskuttaa.

Kumpi Suomen lippu on oikein päin?

vaarin

oikein

Yleiradion televisio-uutisissa mainittiin, että kiinalaiset ovat piirtäneet Suomen lipun väärin päin.

Kumpi yllä olevista Suomen lipuista on oikein päin?

Miksi musliminaiset käyttävät burkaa?

burkha

Siksi, että naapurit eivät näe, jos aviomies on lyönyt silmän mustaksi.

"Eutanasian vastustajat ovat usein tunnekylmiä ja empatiakyvyttömiä omaa taivaspaikkansa vartioivia egoisteja"

Suomalaisista 3/4 suhtautuu myönteisesti eutanasiaan, koska pystyvät ajatuksissaan näkemään tilanteen jossa ihminen itse tai läheisensä tai kuka tahansa on kuolemassa järkyttäviin pitkäaikaisiin tuskiin. Kukapa ei haluaisi siitä kivuttomasti pois.

On uskovaisia kristittyjä, joiden mielestä raakuuden kokee silloin kun lempeään ikiuneen hirvittävien tuskiensa keskeltä autetaan ihminen, kun sitävastoin kristittyä ihanaa lempeyttä osoittaa tuskissaan kärvistelevän ihmisen vieressä istuminen virsiä veisaten.

Eutanasian vastustajat ovat usein tunnekylmiä ja empatiakyvyttömiä omaa taivaspaikkansa vartioivia egoisteja.

Politiikka

Onko kansanedustaja Anna Kontula uskovainen

Vasemmistoliittolainen kansanedustaja Anna Kontula on toisinaan tehnyt työtä elämänkatsomustiedon opetuksen tuhoamiseksi ja uskonnottomien lasten pakottamiseksi enemmistön hallitsemaan uskontotiedon opetukseen. Suomen Ateistiyhdistyksessä on mietitty miksi kirkkoon kuulumaton, vasemmistolainen henkilö on pyrkinyt tällaista tuhoa tekemään.

Anna Kontula on myös julkaissut teoksen  Mistä ei voi puhua: Kirja uskosta ja uskonnosta.  Ihan kuin Kontula olisi uskovainen.

Nyt Anna Kontula on paljastanut julkisuuteen tietonsa, että vasemmisto on hänen mukaansa täynnä kaappi-uskovaisia.

Löytyykö selitys Anna Kontulan omituiselle ja uskonnottomille vahingolliselle poliittiselle toiminnalle siitä, että hän onkin uskovainen kaapissa - ja haluaa monien muiden uskovaisten tavoin uskonnollisen sisällön pakotettavaksi kaikille lapsille, heidän ihmisoikeuksiensa vastaisesti.

Artikkeli gravitaatiosta jatkuu

Erkki Hartikainen 21.4.2012

Koska tällaisen ikääntyneen ihmisen aivot toimivat vain ajoittain, pitää panna asioita muistiin silloin, kun aivot sattuvat toimimaan. Valitettavasti meidän aivomme eivät ajattele meidän puolestamme.

Kirjoittamassani uudessa artikkelin pätkässä väitän, että jonkin suureen ylä- tai alarajalle pitää yleensä olla jokin järjellinen syy. Mielestäni Albert Einstein ei esittänyt mitään tällaisia järjellisiä syitä vaan pelkkiä väitteitä.

Sen sijaan esimerkiksi absoluuttiselle nollapisteelle eli lämpötilalle 273,15oC on hyvä syy: lämpöliike on pysähtynyt.

Kuten jotkut lukijani ovat huomauttaneet, kaikki Einsteinin teoriat ovat alimääräytyneitä ja mahdollisesti jopa pelkkiä kehäpäätelmiä.

Uusi ehdotus kuntajaoksi

Kun pääkaupunkiseudun kuntien yhdistämisehdotukset eivät oikein edisty, Jumalaton -lehden toimitus on tehnyt täysin ennen näkemättömän ehdotuksen.

Helsingistä, Espoosta ja Vantaasta ja muodostetaan kaksi kuntaa siten, että niiden raja kulkee Vantaanjokea pitkin. Kulosaari liitetään kuitenkin Kauniaisiin.

Kun Kauniaisista tehdään Suomen pääkaupunki, pääkaupungissa määräävät ne, joilla on rahaa.

Vihreät ovat huolissaan siitä, että poliitikkojen siveelliset vakaumukset vaikuttavat päätöksiin

Helsingin opetuslautakunnan puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto on huolissaan siitä, että poliitikkojen siveelliset vakaumukset saattavat vaikuttaa lautakunnan päätökseen erotetun Alppilan ylästeen opettajan tapauksessa.

Hyvä poliitikko

Hyvä poliitikko osaa valehdella näkyvästi sillä tavalla, että valehtelu on omien äänestäjien mieleen.

Uusia tutkimustuloksia Neuvostoliiton väitetystä romahtamisesta

Politiikan toimittajamme on saanut tietoonsa, että Neuvostoliiton romahtaminen alkoi seuraavasta korruptiosta.

Mihail Gorbatshov lupasi Andrei Gromykolle Neuvostoliiton presidentin viran, jos Gromyko äänestää Gorbatshovia uuden kommunistipuolueen johtajan vaalissa.

Gromyko äänesti Gorbatshovia, ja Gorbatshov valittiin johtajaksi yhden äänen enemmistöllä. Kun Gromyko oli äänestänyt Gorbatsovia Gromyko sai tietysti presidentin viran.

Juovuksissa ollut kakkosmies kavereineen vallankaappajana jo tunnetaan, joten siitä ei enempää tällä kertaa.

Varsin vähän on kiinnitetty huomiota siihen, että Neuvostoliiton armeijan johto asettui puolustamaan Jeltsinin vastavallankumousta. Gorbatshovkin älysi heti, että peli oli menetetty.

Jeltsinin valtaannousu oli siis sotilasvallankaappaus.

Varsin vähän tunnettua on myös se, että Yhdysvallat tuki Boris Jeltsiniä sekä neuvoilla että taloudellisesti siinä vaalikampanjassa, jossa Jeltsin voitti ennakkosuosikki Gennadi Zjuganovin (joka on edelleen Venäjän kommunistipuolueen johtaja). Vaalikampanjan alussa Jeltsinin kannatus oli vain 6 %.

Vuoden 2012 presidentinvaaleissa Zjuganov sai yhä 17,18 % äänistä.

Persukansanedustaja käynnistämässä noitavainoja Suomessa:

löytää monista ihmisistä pimeän puolen

Perussuomalaisen puolueen uskovaishurahtanut kansanedustaja Kimmo Kivelä näkee monissa ihmisissä pimeän puolen ja vaatii viranomaisia rankaisemaan heitä:
"..... muistuttaa ihmisestä sen, että ihmisessä on todellakin voimakkaana pimeä puoli. Ei ole tietenkään hyväksi, että se ihmisessä oleva pimeä pääsee valloilleen.....

... että niille ihmisille, viranomaisille, jotka näiden asioitten kanssa sitten joutuvat työssään askaroimaan, on resursseja...."

Tällaisilla puheenvuoroilla sitä käynnistetään noitajahteja.

Katsotaanko Timo Soini vähäjärkiseksi

Persujen puoluejohtaja Timo Soini on plokissaan mylvinyt, että homojen avioliiton kieltämisen "puolesta puhuu biologia ja terve järki. Ja minä".

Persujohtaja Timo Soini jatkaa:

"Ei siitä kenenkään pidä loukkaantua, että minulla on asiasta oma perusteltu mielipide. ....Se sama kanta on kirjattuna Perussuomalaisten vaaliohjelmaan, avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto."

Timo Soinin kannan on julkisuudessa arvioitu johtuvan hänen roomalaiskatolisesta uskostaan.

Timo Soinin mainitsema "terve järki" tässä on ilmeisesti Timo Soinin oma järki.

Mielipidemittaukset ovat viime vuosina osoittaneet että reilusti yli puolet suomalaisista kannattaa homoavioliittoja.
Heidän tervettä järkeään Timo Soini ei ainakaan kuuntele.

Timo Soini ei itse asiassa esitä perusteluja mielipiteelleen. Hän sanoo vain "terve järki". Tämä on johtanut pohdintoihin järjen vähäisyyden asteista.

Niinpä onkin alkanut esiintyä  kannanottoja että Timo Soini olisi vähäjärkinen.

Jos enemmistön järki sanoo toisin kuin Timo Soinin. Ja vain vähemmistön järki on Timo Soinin kannalla. Niin vähemmän järkeä on sillä kannalla mitä Timo Soini edustaa.

Keillä on ihmisoikeudet

Kansanedustaja ehdottaa pedofiilien kemiallista kastraatiota

YLE 18.4.2013

Perussuomalaisten kansanedustaja Hanna Mäntylä tiedustelee kirjallisessa kysymyksessään, onko hallitus pohtinut seksuaalirikoksiin syyllistyneiden pedofiilien kohdalla pakkohoitoa, siis kemiallista kastraatiota.

Hallitus on kaavaillut lainsäädännön muutosta, jossa seksuaalirikokseen syyllistynyt voisi päästä koevapauteen sitoutuessaan lääkehoitoon.

Hanna Mäntylän mukaan tämä on riittämätöntä. Mäntylä kysyykin, kuinka ihminen, joka ei näe toiminnassaan mitään väärää, voisi sitoutua tai motivoitua aidosti hoitoon.

Pedofiilien jäljeltä Suomessa on lukuisia uhreja, jotka kärsivät päivittäin elinkautista, Hanna Mäntylä toteaa.

- Olemmehan me käyneet keskusteluja siitäkin, tulisiko syntymättömiä lapsia suojella äitien päihteidenkäytöltä pakkohoidolla – aivan samoin me voimme suojella lapsiamme määräämällä rikokseen syyllistyneet pedofiilit pakkohoitoon, jos näin halutaan. Kyse on siitä, kenen ihmisoikeuksia ja ihmisarvoa haluamme puolustaa, Mäntylä toteaa.

Mitkä ovat vaihtoehdot?

Nimimerkki "Ihmisoikeuksien puolesta" kirjoittaa lehdellemme seuraavaa:

Jos Mäntylä haluaa ehdottaa pedofiilien kastraatiota tai ikuista vankilassa pitämistä, se merkitsee YK:n kansalais- ja poliittisia oikeuksia kosekevan yleissopimuksen mitätöimistä Suomessa.

mantyla

Kun Mäntyä on vaalimainoskuvistaan varsin hyvän näköinen nainen, eikö hän voisi omasta puolestaan järjestää seksipalveluja niille miespuolisille pedofiileille, jotka ovat kovasti naisen tarpeessa? Tällöin pedofiilien ei tarvitsisi turvautua alaikäisiin.

Mitä puoluetta?

persu

Minkä puolueen edustaja esiintyy yllä olevassa kuvassa?

Jussi Halla-aho ryhtyy entistäkin vastenmielisemmäksi: luterilaiseksi

Persujen kansanedustaja, tähän saakka agnostiseksi ateistiksi itsensä luonnehtinut Jussi Halla-aho, ilmoittaa että hän on alkanut nähdä paljon hyvää luterilaisuudessa.

Perussuomalainen-lehdessä Jussi Halla-aho panee nykyään "teinikapinointinsa piikkiin" sen että hän erosi kirkosta 18-vuotiaana.

Haastattelussaan tämä historiaa valikoivasti käsittelevä mies kertoo, että ulkomailta Suomeen voimakeinoilla tuodut

"luterilaisuuden ja kansankirkon näen kiinteänä osana suomalaisuutta".

Tällä logiikallaan, muutaman vuoden historianvääristelyjen jälkeen jossakin tulevaisuuden hetkessä, Halla-aho alkaa nähdä islaminkin kiinteänä osana suomalaisuutta.

Kirkko on ollut "kiinteä osa suomalaisuutta", mutta ei ole sitä enää. Ihmiset eivät sitoudu kirkkoon enää lainkaan, toisin kuin monien vanhojen ihmisten lapsuudessa. Suomi alkaa olla monikulttuurinen ilman, että kirkon tarvitsee asiaa markkinoida ja mainostaa.

Jussi Halla-aholla on hämmästyttävä kyky olla tajuamatta, että kristillinen kirkko on nimenomaan ylikansallinen instituutio ja verkosto.

Järjissään olevien ihmisten on erittäin vaikeaa pitää luterilaisuutta kansallisena asiana.

"Käymme lasten kanssa joskus kirkossa ja sanomme iltarukouksen,"

kertoo Halla-aho. Halla-aho on eduskunnassa kirkollisia asioita käsittelevän hallintovaliokunnan jäsen, ja toimi valiokunnan puheenjohtajanakin toissa vuonna, kunnes sai siitä kunniatehtävästä potkut.

Halla-ahon tyytyväisyys kirkkoon näyttää syntyvän niistä kirkon seurakuntalaisista, jotka Halla-aho kokee suvaitsemattomiksi ja toisten ihmisten kulttuuria vastustaviksi.

Jussi Halla-ahon kannatus luterilaiselle kirkolle "kiinteänä osa suomalaisuutta" on luterilaisen kirkon etuoikeuksien hyväksyntää, mikä on vastoin uskonnottomien ihmisoikeuksia.

Lehtemme on aika ajoin joutunut näkemään, kuinka ikääntyessään jotkut aiemmin melko tervejärkiset ja kirkkoon kuulumattomat ihmiset vanhuudenhöperöinä päivinään ryhtyvät kannattamaan mielikuvitusolentojen palvontaa ja menevät mukaan kirkkoon.

Halla-ahokin on ikääntymässä.

Pääkirjoitus

Ubuntu 13.04 ilmestyi

Erkki Hartikainen 25.4.2013

Ubuntu 13.04:n päivitys ilmoittautui, ja nyt tässä koneessa toimii Ubuntu 13.04.

Mitään erityisiä uusia havaintoja en ole vielä tehnyt, mutta niitä ilmenee lähipäivinä.

Toivottavasti Ubuntu säilyy hengissä ainakin minun ikäni. Kilpailevan Microsoftin konnankoukuthan näyttävät vain pahenevan entisestään.

Misiliä on päivitetty

Erkki Hartikainen 21.4.2013

misiliin on lisätty oppitunti 28, joka käsittelee tärkeimpien prepositioiden käyttöä.

Ajan käsittelyyn on käytetty vain yhtä prepositiota kol, joka tulee englannin kielen sanasta "colon" eli kaksoispiste. 

misilissä kaksoispiste vastaa myös aikamerkinnöissä käytettyä viivaa. Tavuviiva äännetään mislilissä hyp.

Aikaisemmasta poiketen kaksoispistettä on voitu käyttää sanan edessa ja sanan lopussa, ja sana voi olla kahden kol -preposition välissä.

Sanaa "kol" ei tarvitse kirjoittaa vaan sen voi korvata merkillä : Tämä merkki kuitenkin luetaan kol.

On mahdollista, että myös paikkaa käsitteleviä prepositioita muokataan myöhemmin helpommin opittaviksi.

misilin uusimman version löydät napauttamalla tästä.

Käsitteistöä pitää nykyaikaistaa

Erkki Hartikainen 20.4.2013

misilin rakentaminen etenee nyt käsitteistön (ja myös sanaston) johdonmukaistamisella.

Jo pikkupoikana ihmettelin sitä, että käytettiin kummallisia käsitteitä kuten "pituus", "leveys" ja "korkeus". Nämä ovat perusteltuja vain jos painovoima on olemassa.

Albert Einsteinin mukaan painovoimaa ei ole, joten edellä luetellut käsitteet ovat harhaanjohtavia. Ei ole liioin yläpuolella olevaa tai alapuolella olevaa. Vasen, oikea, yllä ja alla ovat ilmeisesti joko painovoima- ta ihmissidonnaisia.

Toivon einsteinilaisilta fyysikoilta uutta käsitejärjestelmää.

Miten suojelupoliisi saadaan valvontaan

Erkki Hartikainen 13.4.2013

Kun peräti eduskunnan puhemies on esittänyt suojelupoliisin saattamista valvontaan, ehdotan yksinkertaista ja halpaa tapaa suorittaa se.

Jokaisella Suomen kansalaisella pitäisi olla mahdollisuus tarkastaa kaikki itseään koskevat suojelupoliisin tiedot suoraan Internetillä ja pankkitunnuksilla.

Niille, joilla ei ole pankkitunnuksia, varattaisiin jokin muu mahdollisuus tarkistaa itseään koskevat tiedot.

Tämä tietysti edellyttää, että mahdolliset paperikortistot hävitetään, ja kaikki tiedot ovat palvelimella.

Jos tiedot osoittautuvat paikkansa pitämättömiksi, henkilöllä itsellään on oikeus saada tietoihin korjaus.

Minusta itsestäni on tuskin enää mitään merkintöjä. Siitä lähtien, kun ryhdyin aikoinaan mm. ajamaan aseistakieltäytyjien oikeuksia, lienen ollut pikemmin jonkin asteinen hylkiö kuin merkittävä henkilö.

Toivon, että joku minua vaikutusvaltaisempi saattaa tiedot toveri Eero Heinäluoman tietoon.

Saako oppilaan työntää ulos

urpilainen

Opettaja Jutta Urpilainen

Erkki Hartikainen 9.4.2013

Perussuomalaisen komissarion kirjoitus Uudessa Suomessa on saanut tähän mennessä lähes sata kommenttia.

En huomannut, että kukaan kommentoijista olisi ollut opettaja.

Kun tein aikoinaan poliisille ilmoituksen siitä, että olisi hyvä ilmoittaa naapurille, ettei naapurin poika riko uutena vuotena meidän postilaatikkoamme, poliisi tuumaili, että tässä kuulutaan vähän samaan ammattikuntaan.

Joten ollaan poliisien kanssa samaa ammattikuntaa.

Opetushallituksen korkea virkamies totesi aikoinaan julkisessa tilaisuudessa, että koulu on halvin tapa säilyttää nuorisoa. Ilmeisesti poliisivoimat tulisivat kalliimmiksi.

Olen elänyt melkein koko ikäni koulussa. Sen verran varovainen olen ollut, että en ole koskaan koskenut oppilaisiin. Oppilaat ovat ainakin viimeiset kuusikymmentä vuotta kiusanneet opettajia. Tilanne ei ole muuttunut suuntaan eikä toiseen oppikouluajoistani nykypäivään mennessä.

Opettaja saatettiin erottaa käsiksi käymisestä jo kuusikymmentä vuotta sitten, joten helsinkiläisen erityisopettajan kohtelu ei sinänsä ole uutta.

Muutamia kymmeniä vuosia sitten tapasin kesälomalla kouluni erityisopettajan. Kun kysyin, että miltä tuntuu, kun koulu alkaa kohta, hän sanoi, että kaksi viikkoa ennen koulun alkamista on kylmä rinki perseen ympärillä.

Erityisopettaja ei ole kuka tahansa opettaja. Jos erityisoppettaja työntää oppilaan ulos, hänellä on siihen varmasti hyvät syyt. Muutoin hän olisi jo vaihtanut ammattia.

Arvaan, että rehtorilla on ollut jotain kaunaa kyseistä opettajaa kohtaan. Koulun opettajanhuone ei mitenkään eroa muista kuntatyönantajan työpaikoista. Minulla on kokemusta molemmista.

Erityisopetusta on vähennetty koko ajan, ja se on joiltain paikkakunnilta minun tietääkseni kokonaan hävitetty.

Erityisopettajia tarvitaan kahta lajia. Häiriköiden käsittelyyn tarvitaan eri ryhmä kuin heikosti menestyvien ohjaamiseen. Molemmat tehtävät ovat hyvin vaativia, ja sääliksi käy niihin joutuneita.

Tietotekniikan ammattilaisena väitän, että jos kouluissa otettaisiin oikeasti käyttöön tietotekniikkaan perustuva opetus, koulu olisi jotain täysin muuta kuin laatikoihin jaettu rakennus jossain, paikka, jossa kiusataan sekä opettajia että oppilaita.

Kun kukaan ei ole kysynyt neuvojani, en ryhdy niitä ilmaiseksi jakamaan, en varsinkaan siksi, että edes opettajapoliitikot kuten Jutta Urpilainen eivät niistä neuvoista mitään ymmärtäisi.

Kommentti oppilaan työntämisestä

Erkki Hartikainen 10.4.2013

Lehtemme toimitukselle on tullut useita kommentteja yllä olevan kirjoitukseni johdosta.

Esille on nostettu mm. se kysymys, että onko kouluruokailu opetusta.

Jos kouluruokailu ei ole opetusta, voidaan edelleen kysyä, voidaanko opettajia velvoittaa valvomaan kouluruokailua.

Jos kunta saa kuitenkin opettajat toimimaan kouluruokalan portsareina, portsarilla lienee Suomessa yleisen ravintolakulttuurin tapojen perusteella oikeus poistaa häirikkö ravintolasta.

Mielestani paras ratkaisu olisi se, että kunta tekisi koulun vahtimestarin kanssa sopimuksen siitä, että vahtimestari korvausta vastaan valvoo kouluruokailua.

Portsari ei saa olla väkivaltainen. Kun olimme hyvin kauan sitten erään aikuisopiskelijan kesälukion kanssa viettämässä iltaa kaupungilla, mikkeliläisen ravintola Nuijamiehen portsari heitti asiakkan ulos asfaltille niin voimallisesti, että tämä jäi makaamaan kadulle.

Mielestäni kouluruokailun valvojan pitää olla esimerkillinen ja tyytyä työntämään häiriköt ulos ruokalasta.

Kokonaan eri asia on monissa kouluissa ja päiväkodeissa pienille lapsille järjestetyt ruokarukoukset. Ne ovat Suomen perustuslain ja YK:n kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen 18. artriklan vastaisia.

Rehtorit tai opettajat, jotka niitä järjestävät, pitäisi erottaa.

Helsingin Sanomat tukki aukon

Aukko on tukittu - pikaista toimintaa sivuston toimittajalta

Alla olevassa on neuvottu kiertämään Helsingin Sanomain uutisten lukumaksua. Nyt Helsingin Sanomat on tukkinut aukon. Pelkkä uutisen osoitteen avaaminen lisää laskuria yhdellä.

Nyt ei auta muu kuin lukea muiden tietolähteiden uutisia, niitähän löytyy, kun katsoo ensin sen, mikä uutinen Helsingin Sanomissa kiinnostaa.

Miten luen Helsingin Sanomain uutisia maksutta

Erkki Hartikainen 5.4.2013

Valitsen Firefoxissa Työkalut/WWW-ammattilainen/Sivun lähdekoodi. Kopioin uutisen linkin (ei sitaatteja mukaan) ja laitan sen Firefoxin ikkunaan, jossa minulla lukee www.google.fi.

Uutinen avautuu, kun painan Enteriä.

Kaikki pronominit on lisätty misiliin

Erkki Hartikainen 5.4.2013

Kaikkia englannin kielen pronomineja vastaavat sanonnat on lisätty misliliin.

Pronomineja ei suoraan tunnista ulkoisesta muodosta, sillä pronominit on muodostettu persoonapronomineista (-o), partikkeleista (e), possessiiviprepositiosta (ov) ja mm. sanoista om = ihminen ja opjek = olio, esine.

Ns. analyyttisyyden lisääminen englannin kieleen verrattuna tekee misilistä itse asiassa kieliopillisesti vaikeamman kuin kirjoitettu englannin kieli, mutta koska misllissä kaikki lausutaan kuten kirjoitetaan, misliliä opettelevan ei tarvitse opetella kahta kieltä eli kirjoitettua kieltä ja puhuttua kieltä kuten englannin kielessä on laita.

misilin uusimman version löydät napauttamalla tästä.

misil tarvitsee visuaalisen sanakirjan

Erkki Hartikainen 4.4.2013

Suurille kielille on visuaalisia sanakirjoja. Visuaalinen sanakirja esittelee sanastoa kuvien avulla. Esimerkiksi englannin kieleen löytyy kuvasanakirja http://visual.merriam-webster.com/.

Osa käsitteistä on missä tahansa kielessä sidottava aistimuksiimme todellisuudesta. Näkemällä, kuuntelemalla, haistamalla, maistamalla ja tuntoaistilla peruskäsitteitä on sidottava todellisuuteen. Myös muita aisteja on eri eläinlajeilla, ja eräitä puuttuvia aisteja ihminen voi korvata kehittämillään laitteilla,

Ostensiivinen eli osoittava määrittely on välttämätöntä, jotta kieli voidaan kohtuullisen täsmällisesti määritellä.

Tavallinen sanakirjamääritelmä eli suora määritelmä voi luoda vain lyhennysmerkintöjä.

Käsitteiden välisiä suhteita voidaan määritellä epäsuorilla määritelmillä eli aksioomilla. Joukko aksioomia rajoittaa niissä esiteltyjen käsitteiden käyttöä.

Jotta aksiomaattisesti määritellyillä käsitteillä olisi jotain käyttöä, ne täytyy tulkita eli sitoa todellisuuteen.

misiliä ei voida rakentaa pelkästään laatimalla esimerkiksi englanti-misil -sanakirjaa. Luonnoilliset kielet ovat yleensäkin liian sekavia täsmällisen kielen määrittelyyn.

Minulla on ongelmana se, että pilvipalvelut maksavat rahaa ja kuvat maksavat rahaa.

misilin uusimman version löydät napauttamalla tästä.

Kielitiede ja politiikka

Erkki Hartikainen 4.4.2013

Viime aikoina (järjestelmänvaihdoksen jälkeen) eräät tahot ovat esittäneet, että käsitys unkarin kielen suomalais-ugrilaisesta kielisukulaisuudesta olisi ollut poliittinen, ensin Itävallan ja sitten Neuvostoliiton vallanpitäjien ylläpitämä salajuoni unkarilaisten nöyryyttämiseksi riistämällä heiltä heidän kunniakas menneisyytensä.

Väitteet unkarin kielen sukulaisuudesta turkkilaiskielten kanssa perustuvat siihen, että unkarissa on hyvin paljon lainasanoja turkkilaiskielistä. Unkarilaisten esi-isät vaelsivat nykyisen Venäjän aroilla noin 500 vuotta, ja koko tuon ajan he olivat kosketuksissa eri turkkilaiskansojen kanssa.

Onko suomen kieli suomensukuinen, koska suomen kielen kuuluisin sana "perkele" on lainasana?

Kun unkarilaiset siirtyivät pohjoisen metsästyskulttuurista aron hevoskulttuuriin, on selvää, että uuden kulttuurin sanasto piti lainata turkkilaiskansoilta, jotka jo asuivat aroilla.

misiliä rakentaessani olen havainnut, että unkarin kielen kielioppi on enemmän muinaissuomalainen kuin suomen kielen kielioppi.

Yleissääntö on, että muuttuvista kielistä erilaiset päätteet häviävät lopulta lähes kokonaan. Esimerkiksi englannin kielessä on käynyt juuri näin. Alun perin täysin yksiselitteiset päätteet on korvattu sekavilla prepositioilla.

Pisimmälle kehittynyt kielioppi on tietysti kiinan kielessä, missä kielioppia ei oikeastaan ole olemassakaan. Kiinan kielessähän ei ole edes Chomskyn väitteen mukaisia kaikissa kielissä olevia aikamuotoja.

Onko siis kiinan kieli kieli ollenkaan?

Kuitenkin kaikki voidaan ilmaista kiinan kielessä, ja esimerkiksi mandariinikiinaa on hyvin vaikea oppia niin, että sitä osaa puhua.

misilin uusimman version löydät napauttamalla tästä.

Lisää misilin kielioppia

Erkki Hartikainen 3.4.2013

misilin kurssia on kehitetty niin, että kaikkien suomen kielen sijamuotojen esitys prepositioilla on valmis. Eräitä eroja englannin kielen prepositioihin on syntynyt.

Suomen kielen sijamuodot ovat niin sanottuja kieliopillisia tapauksia (Grammatical case), joita on noin viisikymmentä.

Eräitä eurooppalaisten kielten "tapauksia" kuten akkusatiivi ja datiivi misilissä ei eroteta ollenkaan.

Prepositioiden määrittelyä "tapauksilla" jatketaan vielä, koska ne kuvaavat todellisuuden esittämisen tärkeitä säännönmukaisuuksia.

Kannattaa muistaa, että englannin kielikin on lun perin sisältänyt suuren määrän sijamuotoja, jotka ovat vähitellen melkein kaikki korvautuneet prepositioilla.

misilin uusimman version löydät napauttamalla tästä.

Länsi-uudenmaan ateistit:

Alppilan opettaja ansaitsi potkut

Alppilan tapauksessa kannon nokassa se, onko kouluruokailu opetusta vai ei

Länsi-Uudenmaan areistit odottaa kiinnostuksella, katsotaanko tässä oikeustapauksessa kouluruokailu peruskoulun opetukseksi vai muuksi tilaisuudeksi.

Koululaista Alppilassa retuuttanut väliaikaisesti palkattu opettaja ryhtyi retuuttamiseen sen nojalla että hän oli ensin määrännyt koululaisen poistumaan ruokalasta.

Perusopetuslain 36 § 2 nojalla poistumismääräys on pätevästi annettavissa vain tilanteessa, mikäli koululainen on häirinnyt opetusta.

Jotakin muuta, kuten väliaikaisen opettajan turhamaisuutta, häirinnyttä koululaista ei perusopetuslain mukaan ole mahdollista pätevästi määrätä poistumaan.

Mikäli poistumismääräys ei perustunut lakiin, silloin koululaisen retuuttaminen ei voinut olla oikeutettua vaan pelkästään epäasiallista väkivaltaa.

Muun kuin opetuksen pelkkää häiritsemistä (pelkkä häirintä erona esimerkiksi vaaran aiheuttamiseen tai toisen terveyteen kajoamiseen, jotka ovat vakavampia asioita) ei peruskoululakia kirjoitettaessa pidetty tarpeellisena säätää kurinpitotoimien kohteeksi, koska muissa kuin itse opetustilanteissa ei lapsen puliseminen haittaa sen kummemmin.

Kouluruokailussa lapset ovat saaneet halutessaan pälpättää, esimerkiksi keskenään ruokapöydissä, eikä kouluruokalassa yleistä jonkindesibelistä sorinaa ole pidetty tarpeellisena luokitella kurinpitotoimia oikeuttavaksi häiriöksi.

Miksi asia on tärkeä? Vuosikausia ja jatkuvasti nykyäänkin, sadat uskovaishurahtaneet rehtorit ja opettajat Suomessa johtavat palvelemissaan kouluissa oppivelvollisuuttaan suorittamaan tulleille peruskoululaisille ruokarukouksia.

Tällaiset rehtorit ja opettajat ovat yrittäneet lieroilla irti rangaistusvastuusta näistä tekosistaan sillä väitteellä, että ruokailu ei ole opetusta ja että siksi ruokailussa muka saisi laittaa lapsia harjoittamaan uskontoa.

Opetusta kuitenkin koskee selvä kieltomääräys: peruskoulun opetuksen on oltava uskonnollisesti tunnustuksetonta.

Ruokarukous rikkoo tietenkin tunnustuksettomuuden vaatimusta suoraan, näkyvästi ja selvästi. Mikäli kouluruokailu nyt käsillä olevassa ennakkotapauksessa katsotaan opetukseksi, silloin sadat tai tuhannet rehtorit ja opettajat voidan saattaa rikosoikeudeliseen rangaistusvastuuseen siitä että ovat kouluruokailuissa rikkoneet opetuksen tunnustuksellisuuskieltoa laittamalla yhtään minkäänlaisia rukouksia osaksi kouluruokailua.

Toimituksen kommentti

Erkki Hartikainen

Mikäli ruokailu ei ollut opetusta, opettajaa ei voida asettaa vastuuseen opettajana.

Ainoastaan rikosilmoitus mahdollisesta väkivallasta on tutkittava.

Jos opettaja tuomitaan esimerkiksi sakkoihin, hänelle ei voitane antaa edes huomautusta, koska moni opettaja minä mukaan lukien on saanut sakkoja esimerkiksi ylinopeudesta, mikä lienee haitallisempaa kuin oppilaan työntäminen ovesta ulos.

Kristillisen koulun rehtori haluaa että rehtorit tukevat alaisiaan opettajia silloinkin kun opettaja on tehnyt virheen tai vahinkoa

Yleiseen kristilliseen, lapsia hyväksikäyttävään malliin, Helsingin Kristillisen Koulun rehtori Markus Andersson haluaa että rehtorit pystyttävät lujia muureja suojelemaan alaisiaan kun nämä tekevät lapsille vahinkoa ja työssään virheitä.

Mali on tuttu esimerkiksi lestadiolaisten ja eräiden muiden uskonyhteisöjen menettelytavoista, joilla on järjestelmällisesti suojeltu uskonyhteisöjen pomoja rikostutkinnalta ja rangaistuksilta kun nämä ovat hyväksikäyttäneet lapsia.

Tällaiseen viittaa Anderssonin haastattelu Seurakuntalaisessa.

Helsingin kristillisen koulun rehtori Markus Andersson penää rehtoreita tukemaan opettajiaan jopa silloinkin, kun he mokaavat työssään. Andersson pohtii "yleisellä tasolla" sellaisiakin tilanteita joissa alainen on tehnyt väärin. Alppilan tapauksen yhteydessä Helsingin Kristillisen Koulun rehtori Andersson puhuu tästä halustaan silloinkin "kun tehdään virheitä ja vahinkoja".

Uskovaiset ovatkin pahimmanlaatuinen mafia, kun heidän "hyvässä" verkostossaan joku heistä on tehnyt lapsiin kohdistuvia rikoksia. Rikostutkinnan ja rangaistuksen on työlästä saada edes asiat selville sellaisen roistomuurin "suojeluksessa" olevista uskonnollisen aseman hyödyntäjistä.

Kyllä nyt varmasti "seurakuntalaiset" rehtorit ovat yhä vaivalloisempia auttamaan tai edes sallimaan lasten hyväksikäytön paljastamista.

Toimituksen kommentti

Erkki Hartikainen 12.3.2013

Kristityt rehtorit eivät tue ateistiopettajia. Tästä minulla on omakohtaisia kokemuksia.

Minun mielestäni yhteiskunnan pitäisi olla sellainen, että esimies tukee alaisiaan. Suomi ei ole sellainen maan, jossa näin meneteltäisiin.

Kristityt opettajat järjestävät varsin yleisesti kampanjoita, joilla ateistiopettaja koetetaan saada pois virastaan. Tällaisestakin minulla on omakohtaisia kokemuksia. Tosin minua ei ole yhtään kertaa erotettu mistään virasta.

Kun melkoinen osa kouluista oli valtion kouluja, ja opettajilla oli valtion virkamiehen edesmennyt oikeusturva, opettaja saattoi toimia omantuntonsa mukaisesti ja paikkakunnan kokoomuksen savustusyrityksistä piittaamatta.

Minullekin jäi tällainen suoja perinnöksi valtion virkamiesajoilta, mutta kun suojaa ei oltu sidottu indeksiin, se menettei merkityksensä.

Periaatteessa opettaja voidaan nykyään erottaa vaikka sillä perusteella, että hän myöhästyy töistä.

Normaali menettely on kuitenkin, että opettajalle annetaan ensin muutama kirjallinen varoitus, ja jos opettajan toiminta ei korjaannu, hänet voidaan irtisanoa. Vakinaisilla opettajilla on myös irtisanomisaika.

Vaikka Alppilan yläasteen irtisanottu erityisopettaja ei ollut vakinainen virkamies, hyvän tavan mukaista olisi ollut antaa hänelle varoitus oppilaan ulos heittämisestä sikäli kuin se katsottiin väkivaltaiseksi.

Kuuluuko uskovaisten kuri ja järjestys peruskoulujen kasvatukseen ja työrauhaan?

Ei tietenkään kuulu.

Pääasiallinen tekstisisältö on peräisin kepulaisen pikkupoliitikon Ilkka Hyttisen 19.4.2013 julkaisemasta blogikirjoituksesta.

Koulu uskonpuhdistuksen jälkeen 1600 – 1866

Luterilainen käsitys ihmisestä oli, että maailmaan syntynyt ihminen on paha ja perisyntinen. Hänet pitää saattaa oikealle polulle kurin avulla. Kasvatuksen tavoitteena on lapsen kuuliaisuus ja kunnioitus vanhempiaan ja opettajia kohtaan.

Koulukurista puhuttaessa on tärkeää ymmärtää kirkossa vallinneiden käsitysten vaikutus kasvatukseen ja kurinpitoon. Suomen koulujärjestelmän kehitys on saanut alkunsa kirkon alaisena. Opetuksesta vastasi papisto.

Kansakoulu 1866 – 1920

Kuri ja järjestys perustui Cygnaeuksen periaatteisiin: koulutyö perustui Jumalan palvelukseen ja koulu oli Herran huone. Kuri näyttäytyi järjestyksenä, jonka tarkoituksena oli hillitä tottelemattomuutta, vallattomuutta ja ilkivallan taipumuksia.

Koulussa ehdottoman tärkeätä olivat siisteys, puhtaus, järjestys ja kuuliaisuus. Minkäänlaista vastaansanomista ei hyväksytty.

Vuoden 1866 Kansakouluasetus määritti mitkä olivat kouluissa sallitut rankaisutavat. Huolimatonta, laiskaa, tottelematonta, varoituksista piittaamatonta, hyviä tapoja laiminlyövää sekä epäkristillisesti ja röyhkeästi opettajaa kohtaan käyttäytyvää oppilasta voitiin rangaista monin eri tavoin.

Ruumiillinen rangaistus kiellettiin kansakouluissa lailla 1914, mutta tämä siirtyi koulujen käytänteisiin hyvin vaihtelevasti, kuten kepulikonservatiivi Ilkka Hyttinen myöntää.

Aputoimittajan mielestä on syytä havaita että koululaisten kurittamisvaatimukset  ovat sekä henkilösiteinä että ideologiselta pohjaltaan vankassa yhteydessä ihmisten, myös lasten, uskonnolliseen orjuuttamiseen. Teologisia perusteita sille näkyy yllä.

Vaikka koululaisten ruumiillinen kurittaminen kiellettiin lailla jo 1914, vielä seuraavalla vuosisadalla eli 2013, Helsingin Alppilan yläkoulussa eräs tilapäinen opettaja ryhtyi käyttämään menettelytapoja, jotka tämän työnantaja virallisesti tuomitsi asiattomina ja perusteettomina voimakeinoina.

Suomessa esiintyvä ja loisiva uskonnollinen oikeisto riehaantui, ja uskovaisista ym lasten kurittajista löytyi 150 000 - 200 000 allekirjoittajaa julistamaan adressillaan koululaista retuuttaneen epäpätevän opettajan esikuvakseen.

Toimituksen kommentti

Erkki Hartikainen 19.4.2013

Poliisi on todennut, ettei Alppilan yläasteen opettajan suorittama oppilaan ruokalasta poistaminen täytä pahoinpitelyn tunnusmerkkejä.

Vantaalainen erityisopettaja Timo Juurikkala ihmetteli julkisesti sitä, kuinkahan monta kertaa hänelle olisi voitu antaa potkut.

Juurikkala on koulutukseltaan erityisopettaja. Hän työskenteli 1980-luvun puolivälistä erityisopettajana Vantaalla. Vuonna 1992 hänet palkittiin Cygnaeus-palkinnolla pajakoulutoiminnan kehittämisestä.

Keväällä 2007 hänet valittiin Vantaan vs. asukaspalvelujohtajaksi ja edelleen vuoden 2008 alusta vapaa-ajan ja asukaspalveluiden toimialan vs. johtajaksi viran vakituisen haltija Katariina Poskiparta nimitettiin työministerin valtiosihteeriksi.

Aputoimittajan kommentti

Yksi poliisihenkilö on mielipiteenään todennut, ettei Alppilan yläasteen opettajan suorittama oppilaan ruokalasta poistaminen tässä tapauksessa täyttänyt pahoinpitelyn tunnusmerkkejä.

Tämä poliisihenkilö on jutun tutkinnanjohtaja, komisario Outi Petersohn. Petersohn perustelee mielipidettään sillä, että hän ei nähnyt opettajan toiminnassa TAHALLISUUTTA.

Tahallisuus on pahoinpitelyn rankaisemisen rikoksena laillinen edellytys. Tästä voi päätellä, että Petersohninkin ymmärryksen mukaan muita pahoinpitelyn tunnusmerkkejä tekosessa täyttyi.

Mielipiteestään että tahallisuus puuttui, huolimatta komisario Petersohn tuli velvoitetuksi toimittamaan esitutkinta loppuun saakka. Jutun syyteharkinta on valtakunnansyyttäjänvirastossa.

Toimituksen kommentti

Erkki Hartikainen 19.4.2013

Eivät opettajat poista oppilaita vahingossa. En ainakaan muista itse koskaan tehneeni niin.

Suomen rikoslaissa kerrotaan pahoinpitelystä seuraavaa:

”5 § Pahoinpitely.

Joka tekee toiselle ruumiillista väkivaltaa taikka tällaista väkivaltaa tekemättä vahingoittaa toisen terveyttä, aiheuttaa toiselle kipua tai saattaa toisen tiedottomaan tai muuhun vastaavaan tilaan, on tuomittava pahoinpitelystä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Yritys on rangaistava.

6 § Törkeä pahoinpitely.

Jos pahoinpitelyssä

 • aiheutetaan toiselle vaikea ruumiinvamma, vakava sairaus tai hengenvaarallinen tila,
 • rikos tehdään erityisen raa’alla tai julmalla tavalla tai
 • käytetään ampuma- tai teräasetta taikka muuta niihin rinnastettavaa hengenvaarallista välinettä

ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä pahoinpitelystä vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.

Yritys on rangaistava.

7 § Lievä pahoinpitely.

Jos pahoinpitely, huomioon ottaen väkivallan, ruumiillisen koskemattomuuden loukkauksen tai terveyden vahingoittamisen vähäisyys taikka muut rikokseen liittyvät seikat, on kokonaisuutena arvostellen vähäinen, rikoksentekijä on tuomittava lievästä pahoinpitelystä sakkoon.”

Kuten olen edellä sanonut, kyseessä voi olla enintään lievä pahoinpitely, josta rangaistaan sakolla. Lievän pahoinpitelyn yritys ei ole rangaistava. Sakkorangaistuksen perusteella ketään ei voitane erottaa opettajan tehtävästä.

Myöhempiä seurauksia?

Potkupäätöksensä perustelujen, lopputuloksen ja taustan pohjalta pääteltynä, Helsingin kaupunki näyttää suhtautuneen Alppilan opettajan tekoon suunnilleen kuin tämä olisi tekosellaan rikkonut miljoonien hintaisen herkän omaisuuden, tai aiheuttanut vastaavasti hyvin suuren suuruusluokan vahingon riskin kaupungin maksettavaksi.

Tämä vertaus on plausiibeli, kun tietää kyseisen 15-vuotiaan pojan lapsuudessaan kokeman eli taustan, ja sen mihin tilaan hän saattaa joutua käsiksikäymisen tuloksena, vaikka käsiksikäyvä henkilö itse ei välttämättä tiedä sen vaaran suuruutta.

nimimerkki  PTSD

Toimituksen kommentti

Erkki Hartikainen 19.4.2013

Minä näen yhä painajaisia siitä ajasta, jolloin olin lukion opettajana. Siitä ajasta on kulunut jo kohta kolmekymmentä vuotta. Lapsuuden ankeatkaan kokemukset eivät ole saaneet minussa aikaan minkään lajin painajaisia.

Nimimerkki taitaa olla kriisiapumeemin uhri. Kriisiapuvouhotuksen tärkein syy on mielestäni se, että meillä koulutetaan liikaa psykologeja, joilla ei ole edes oikeutta määrätä kriisipotilaille lääkkeitä.

Kriisiapumeemi leviää erityisesti television välityksellä ja vaikuttaa myös niihin, jotka kokevat olevansa kriisiavun tarpeessa.

Kriisiaputädit ovat vaiti muslimimiehistä, joilla on uskonnon myöntämä oikeus lyödä vaimoaan. Kriisiaputädit pitävät muslimimiehistä niin paljon, että he saattavat mennä muslimimiesten kanssa naimisiin ja antaa muslimimiehen lyödä itseään.

Arvoisa nimimerkki, kun näet naapurin rouvan silmän mustana ja hän kertoo miehensä lyövän häntä, ilmianna asia poliisille, niin miestä sakotetaan ja hänellä on entistä vähemmän rahaa kaljaan.

Aputoimittajan kommentti

ALPPILAN KOULUN REHTORI NOUDATTI ERKKI HARTIKAISEN NEUVOA JO ENNEN SEN ANTAMISTA

Alppilan yläkoulun rehtori sai kuulla mitä opettaja Antti Korhonen oli tehnyt. Alppilan koulun rehtori ilmiantoi asian poliisille. Jos Antti Korhonen saa sakot, Korhosella on entistä vähemmän rahaa kaljaan.

Esitutkintaa silloin tällöin harrastetaan Suomessa

Apulaisvaltakunnansyyttäjä pakotti toimittamaan esitutkinnan tapauksessa, jossa poliisin tutkinnanjohtaja oli sitä mieltä että rikosta ei ole tapahtunut.

Onneksi varmasti systeemi toimii toisinkin päin. Kun on ilmiselvästi syytä epäillä rikoksesta, niin mitään ei tutkitakaan eikä syytteeseen aseteta.

Silloinhan keskimäärin virheet kumoavat toisensa.

nimimerkki Ironiavaroitus

Miten opettaja heitettiin ulos ennen vanhaan

Erkki Hartikainen 10.4.2013

Kun Jumalaton -lehteä ei ollenkaan vaivaa palstatilan puute, kerron vielä, miten opettaja heitettiin ulos koulusta ennen vanhaan.

Kouluumme tuli lihava mies uskonnonopettajaksi. Oppilaat käyttivät hänestä nimitystä "Läski-Mooses". Hänellä oli hieman hermot kireällä, ja jotkut oppilaat keksivät, että mies on savustettava ulos.

Opettajat eivät olleet solidaarisia kuten eivät ole nykyäänkään. Eräs toinen lihava opettaja kuvasi kaitafilmikameralla, kuinka ulos sisäänpääsyriviin komennetut alaluokkien oppilaat kivittivät opettajaa, ja opettaja yritti parhaansa mukaan väistellä kiviä.

Opettaja sai lähteä provosoidun ilmeisen lievän oppilaaseen kiinni käymisen jälkeen. Useat oppilaat todistivat häntä vastaan, eikä kukaan todistanut hänen puolestaan.

Tilalle tuli laihempi ja lyhyempi mies, joka sai lempinimekseen "Pikku-Jeesus".

Mainittakoon, että asessori Erkki Kurki-Suonion poika Jaakko Kurki-Suonio sai isänsä vuoksi lempinimen "Messias".

Jaakko Kurki-Suonio ja Pertti Lindfors ansioituivat lävelemällä aamulla kilpaa kouluun. Kun laiha Jaakko Kurki-Suonio yritti poistaa suuren ja lihavan Iikka Rautakorven luokasta, hän ei onnistunut. Kukaan ei valittanut tästä asiasta.

Jaakko Kurki-Suoniota vastaan meillä oppilailla ei liene mitään huomauttamista. Hänen isänsä vuoksi kokonainen sukupolvi sai kärsiä.

Erkki Kurki-Suonion mielestä yhteiskoulun yläluokkien oppilaat viettivät irstasta elämää, ja hänen kerrotaan saaneen vaikutusvallallaan aikaan sen, että koulumme jaettiin poikalyseeon ja tyttölyseoon.

Minä jouduin sukupuoleni vuoksi käymään poikalyseota.

Uskovainen hurahtanut Tapio Puolimatka yrittää saada haitallista auktoriteettia lasten kiusaksi kouluihin

Intelligent Designin vankkumaton kannattaja, professori Tapio Puolimatka, on aiemminkin tullut tunnetuksi siitä että hän ajaa kummallisia ja vahingollisia asioita lasten kiusaksi kouluihin. Uskovaisena hänellä on järjetön käsitys todellisuudesta, mikä heijastuu hänen kasvatustavoitteisiinsa.

Professori Tapio Puolimatka näyttää luontaisen fasistisuutensa lausumalla että "auktoriteetti ja vallankäyttö ovat sinänsä hyviä asioita". Puolimatka haluaa alistaa vallanalaisiksi kaikki, sekä aikuiset että lapset.

Niipä uskovainen Tapio Puolimatka vetoaa lanseeraamaansa kummallisuuteen, käsitteeseen auktoriteettivaje.

Jopa koulukiusaamisen tämä ilmeisen epäpätevä tyyppi näkee johtuvaksi siitä että opettajilla ei ole tarpeeksi valtaa. Haloo!  Puolimatkankin olisi syytä tajuta että koulukiusaamista on esiintynyt kaikissa koulutilanteissa, sekä nissä joissa opettajilla on paljon valtaa että niissä joissa opettajilla on vähän valtaa.

Lisäksi tiedetään että kovasta kurista seuraa lasten pahoinvointia, joka purkautuu toisten kiusaamisena. Kiusaaminenkin on valtarakennelma, ja sitä käyttävät välineenään sellaiset joita itseään kohdellaan väärin jonkun muun vallankäyttäjän toimesta.

Professori Tapio Puolimatkalla on pitkäaikainen sekopäinen suhde vallankäyttöön kasvatuksessa. Puolimatka uskoo valtatyhjiön täyttymiseen:  jos valtatyhjiö tulee, se täyttyy aina Puolimatkan mielestä.

Jos näin on, Puolimatkalla on valtava henkilökohtainen, ongelmallinen intressi: hän haluaa aina vallan uskovaisille ja kristinuskon levittämiseen.

Tapio Puolimatka ei ole tajunnut että opettajien kapasiteetti on aina rajallinen. Kuitenkin tästä tosiasiasta johtuu, että mikään kontrollikoneisto ei kouluissakaan voi kontrolloida kaikkea, oli vaika sitten miten mahtava ja vallantäyteinen kontrollikoneisto. Kontrollin aiheuttama pahoinvointi purkautuu sekin koulussa tavalla ja toisella.

Sinänsä Tapio Puolimatkan tavoitteet ja uskomukset, jotka näkyvät hänen innostuksenaan kurittaa lapsia kouluissa, ei ole yllättävä: professori Tapio Puolimatka on uskovainen kristitty, ja uskovaisuuteen kytkeytyy erittäin voimakkaasti inhottavan kontrollikoneiston halu. Useimmat uskovaiset ovat luonteeltaan varsin autoritaarisia, jopa totalitaristisia.

Tiedämme että kristillisyyttä arvoissaan ja tavoitteissaan korostavat puolueet ovat samalla tyypillisesti lasten kurittamisen kannattajia.

Venäjän ortodoksijohtaja: Feminismi on erittäin vaarallinen ilmiö

STT–REUTERS
Sergei Gunyeev / Ria Novosti

Patriarkka Kirill tapasi Venäjän presidentti Vladimir Putinin Moskovassa helmikuussa.

Moskova. Venäjän ortodoksikirkon päämies patriarkka Kirill kutsuu feminismiä "erittäin vaaralliseksi ilmiöksi". Patriarkan mukaan se tarjoaa naisille "vapauden illuusion".

"Miehen on suunnattava huomionsa ulospäin ja tienattava rahaa, kun taas naisen on käännettävä huomionsa sisäänpäin, lapsiinsa ja perheeseensä. Jos tämä tärkeä rooli tuhotaan, tuhoutuu kaikki muukin, perhe ja jopa isänmaa", Kirill totesi ortodoksisen naisjärjestön kokouksessa.

Patriarkkaa on aiemmin arvostellut muun muassa naisjärjestö Femen. Se vaatii Venäjällä vangittujen Pussy Riot -yhtyeen jäsenten vapauttamista. Naiset tuomittiin uskonnollisen vihan lietsomisesta heidän esitettyään kirkossa presidentti Vladimir Putinia kritisoineen performanssin.

Tiistaina Venäjällä hyväksyttiin alustavasti laki, joka tekee uskonnon loukkaamisesta rikoksen

Gravitation

This is a link.

Geometria

Tämä on linkki.

Ateismin määritelmä

George H. Smithin ontologinen ateismin määritelmä:

Ateismi on väite: jumalaa tai jumalia ei ole olemassa

Tässä määritelmässä on määritelty olemassaoloa koskeva eli ontologinen käsitys. Jumala joko on olemassa tai ei ole olemassa. Mitään olemassaolon ja olemattomuuden välimuotoa ei ole.

Teismi on väite: jumala tai jumalia on olemassa

Deismi (jumala on olemassa, mutta ei puutu maailmanmenoon) ja panteismi (jumala on sama kuin maailmankaikkeus) ovat tämän mukaan teismiä

Inhimillinen tieto siitä, mitä on olemassa, on vajavaista. Joku saattaa pitää varmana, että jumalaa tai jumalia ei ole olemassa. Joku toinen saattaa pitää varmana, että jumala tai jumalia on olemassa. Joku kolmas voi olla epävarma siitä, onko jumalaa tai jumalia olemassa vai ei.

Ateistin määrittelemä

Ateisti on henkilö, jonka mielestä ateismi on tosi.

Agnostikon eli jumalaongelmaisen määritelmä

Agnostikko eli jumalaongelmainen on henkilö, joka ei mielestään tiedä, onko ateismi tosi vai onko teismi tosi.

Uskonnon määritelmä

Uskonto on järjestäytynyttä teismiä.

Ne käsitykset joissa ei ole jumalia, eivät ole tämän määritelmän mukaan uskontoja.

Raamatun ristiriidat

Lukeaksesi napauta tästä

Filosofia ja elämänkatsomustieto

Yleistietoa, opetussuunnitelmia, oppimateriaalia ja linkkejä.

Filosofi och livsåskådning

20 läroböcker och vokabulär

Philosophy and Life View

20 books and dictionary in Finnish

Constructed language misil

misil

Katsomusaineiden didaktiikkaa

Yleistä didaktiikkaa

Ilmaista didaktiikkaa

Kristillinen dogmatiikka

http://etkirja.pp.fi/dogmatiikka.html

Filosofian, elämänkatsomustiedon ja uskonnon didaktiikkaa

Motivaatio, kv sopimukset, totuus jne...

Lukion filosofia, Filosofi i gymnasiet

Opetussuunnitelmat ja lisätietoa

Mitä filosofia on?
Vad är filosofi?
Opetussuunnitelma
Läroplan
Yliopistofilosofian sivustot
Filosofi.fi på svenska
Svenska material
Philosophy links in Internet
Logiikan alkeet Internetissä
Palautelomake

Ilmaiset filosofian oppikirjat

FI1 , FI2 , FI3 , FI4

Normatiivinen etiikka
Sukupuolietiikka
Metaetiikka
Deskriptiivinen etiikka

Filosofian ylioppilastehtävät

S 2012 K 2012 S 2011 K 2011
Vanhoja ylioppilastehtäviä
Vanhojen tehtävien sanaluettelo lukumäärineen
Ylioppilaskirjoitusten filosofit
Ylioppilaskirjoitusten sivistyssanat
Palautelomake

Elämänkatsomustieto, livsåskådning

Opetussuunnitelmat ja lisätietoa

Elämänkatsomustieto vai uskonto?
Mitä elämänkatsomustieto on?
Miksi evankelis-luterilaiset eivät pääse et:n opetukseen
Elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmat
Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen
Koululait ja muut säädökset
Kysymyksiä ja vastauksia
Keskeiset ongelmat opetuksessa
Elämänkatsomustiedon opetusaineistoa ja linkkejä
Ohjeita kouluille
Dosentti Jouni Luukkaisen kantelut
Elämänkatsomustiedon stipendit
Kilpailut
Uskonnottomien uutisia
Religionskunskap i Sverige
Svenska material
Palautelomake

Peruskoulu Grundskola

Ilmaiset oppikirjat

et1 et2 et3 et4 et5 et6 et7 et8 et9

Opetussuunnitelmat ja lisätietoa

Elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmat
Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen
Opetusvihjeitä: 1-5, 5-9
Verkkomateriaalia
Vähemmistöuskontojen oppikirjat
Palautelomake

Lukio Gymnasium

Ilmaiset oppikirjat

et10 et11 et12 et13 et14

Opetussuunnitelmat ja lisätietoa

Elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmat
Grunderna för läroplanen
Kirjat
Sanasto
Opinnot Helsingin yliopistossa
Uskontojen vertailutaulukko
Palautelomake

Elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät

S 2012 K 2012 S 2011 K 2011
Vanhoja tehtävä
Vanhojen tehtävien sanaluettelo lukumäärineen
Ylioppilaskirjoitusten sivistyssanat

Kevään 2014 ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen

Sekä elämänkatsomustiedon että filosofian ylioppilaskirjoituksiin kannattaa valmentautua lukemalla tämän oppiaineiston sanastoa sanasto.

Elämänkatsomustiedon kokeeseen lue myös ainakin kerran viikossa Elämänkatsomustiedon (opetushallituksen) opetussuunnitelmaohjeen sanat aakkosjärjestyksessä.

Filosofian kokeeseen lue ainakin kerran viikossa Filosofian(opetushallituksen) opetussuunnitelmaohjeen sanat aakkosjärjestyksessä.

Elämänkatsomustieto ainereaalissa

Elämänkatsomustieto on eräs lukion reaaliaineista. Elämänkatsomustiedon ainereaalissa kokelas valitsee vastattavakseen kuusi kysymystä kymmenestä vaihtoehdosta.

Reaaliaineiden sijoittuminen koepäivien kesken: Samana koepäivänä järjestetään evankelis-luterilaisen uskonnon, ortodoksisen uskonnon, elämänkatsomustiedon, yhteiskuntaopin, kemian, maantieteen ja terveystiedon kokeet.

Muuta tietoa

Esitelmä ateismista 9.2.2012 (pdf)
Maailmanuskonnot
Wienin piiri
Valtion ja kirkon ero
Java kielen perusteet versio 0.7
Palautelomake
Jäsenlomakkeet ja palautelomakkeet tekstinä ohjelmoijille