Jumalaton kulttuurilehti 5
Godless Culture Magazine 5

Huhtikuu April 2006

Julkaisija: Suomen ateistiyhdistys ry Sähköposti: info@ateismi.fiPublisher: Atheist Association of Finland E-mail: info@ateismi.fiSisällysluetteloon

Verkkojulkaisun vastaava toimittaja fil.maist. Erkki Hartikainen

Editor of the net magazine: Erkki Hartikainen, MA

Tämä on viimeksi päivitetty 1.2.2011.
Last uppdate 2/1/2011.


Important things: Tärkeät asiat:
15 books in Finnish 15 kirjaa suomeksi

Elämänkatsomustieto Life View (in Finnish)

Sanasto Sanasto
Peruskoulu et1-2 et1 et2 et3 et4 et5 et6 et7 et8 et9
Lukio et10 et11 et12 et13 et14
Elämänkatsomustieto, kotisivu etkirjat

Analytical Logical Empiricism: see

http://etkirja.pp.fi/ale.htm

Dictionary of Atheism
Atheists in action
Physics pages of Pekka T. Laakso

Tilaa kirja

Sisällysluettelo
 1. Pääkirjoitus toukokuu 2006
 2. Kompromissi evoluution ja "älykkään suunnittelun" välillä
 3. Internetistä
  1. Yhdysvalloista on tullut teokratia
 4. Professorit Tuula Tamminen ja Jaakko Hämeen-Anttila uskon asialla
 5. Muhammedin kuva USA:n Korkeimman oikeuden seinällä
 6. Muhammed-kuvien julkaisusta ei syytettä
 7. Naisen ympärileikkaus iso riski lapsivuoteessa
 8. Esimerkki huonosta ajattelusta: ”älykäs suunnittelu” (ID)
  1. Mitä ”älykäs suunnittelu” (ID) on?
  2. Mitä eläintieteilijä Richard Dawkins sanoo tiedosta ja perintötekijöistä?
  3. Mitä eläintieteilijä Richard Dawkins sanoo ”älykkäästä suunnittelusta” (ID)?
  4. Mitä ihmistieteilijä (antropologi) sanoo ”älykkäästä suunnittelusta”?
  5. Tehtäviä 1:
 9. Etuvisa
  1. Epimetheus - leirin uskontovisa
 10. Lordivisa
 11. Moraalitesti eli siveystesti
  1. Tehtäviä
 12. Gravitation
 13. Geometria
 14. Ateismin määritelmä
 15. Ateistin määrittelemä
 16. Agnostikon eli jumalaongelmaisen määritelmä
 17. Uskonnon määritelmä
 18. Raamatun ristiriidat
 19. Linkkejä

Pääkirjoitus toukokuu 2006

Erkki Hartikainen 24.5.2006

Tämän kirjoittajan selässä on noin 10–15 cm pitkä leikkaushaava. Voin istua tietokoneen ääressä vain rajoitetun ajan päivässä. Tästä syystä Jumalaton lehti koostuu tällä kertaa myös muita tarkoituksia varten kirjoitetuista jutuista.

Kun huomenna on (perustuslain vastaisesti) arkipyhä, tässä numerossa on kolme pyhävisailua, joiden parissa lukijoiden arkipyhä menee nopeasti, etenkin, kun en aio julkaista tehtävien oikeita vastauksia.

Kompromissi evoluution ja "älykkään suunnittelun" välillä

Pohjoismainen evankelis-luterilainen fundamentalismi (uusi ilmaus on terrorismi, mutta tyydyn nyt käyttämään tätä vanhaa sanaa) on saavuttanut aikaisemmin mainetta mm. eri puolilla Eurooppaa. Suomalaista oppia uskonnollisen huijauksen taktiikassa ja strategiassa on levitetty entisten kommunistimaiden lisäksi mm. Saksaan ja Sveitsiin.

Nyt myös Yhdysvallat on päässyt osalliseksi pohjoismaiden ”keskustalaisesta” taktiikasta. Eräissä osavaltioissa on ryhdytty vaatimaan kompromissia ”älykkään suunnittelun” ja kehitysopin välillä. Kompromissi tarkoittaa sitä, että molempia opetetaan.

Yhdysvaltain tiedeyhteisö ei ollenkaan ymmärrä, että kyse on pohjoismaisesta ”keskustalaisesta” kompromissityylistä. Eihän sillä ole väliä, että kompromissi toden ja epätoden välillä on aina epätosi. Kyllä suurvallan tieteenharjoittajien pitäisi tällainen asia ymmärtää.

Erityisen lahjakkaita kompromissin tekijöitä ovat ruotsalaiset ja norjalaiset. Heillä on tehty seuraava kompromissi uskonnon opetuksen ja opettamatta jättämisen välillä. Kaikille opetetaan puolet katsomusopetusajasta kristinuskoa ja loput muita uskontoja.

Eräs paikallinen tuomioistuin on Yhdysvalloissa todennut tällaisen kompromissin laittomaksi. Päätöksestä ei voida valittaa eteenpäin, joten kaikkialla muualla voidaan tehdä tämä kompromissi.

Yhdysvaltain kansanvalta (demokratia) on myös kompromissin kannalla: Enemmistö maan väestöstä kannattaa joko pelkästään Raamatun luomiskertomuksen tai edellä mainitun kompromissin mukaista käytäntöä.

Tässä kohden Yhdysvaltain demokratialla ei ole samanlaisia vaikeuksia kuin Iso-Britannian demokratialla. George W Bush joutui aikoinaan opettamaan Tony Blairille aivan uutta demokratiakäsitettä. Bush kehui Blairia (Irakin sotaa koskevassa asiassa) siitä, että Blair toteutti demokratiaa kansansa vastustuksesta huolimatta.

Internetistä

Yhdysvalloista on tullut teokratia


Lue juttu osoitteesta

http://www.yleradio1.fi/yhteiskunta/puheenvuorot/id6083.shtml

Professorit Tuula Tamminen ja Jaakko Hämeen-Anttila uskon asialla

Jukka Kuusisto kirjoittaa vapaa-ajattelijain keskustelulistalla 25.5.2006:

Mannerheimin lastensuojeluliiton uusimmassa Lapsemme-lehdessä on puheenjohtaja Tuula Tammisen kirjoitus lapsenuskosta. Tammisen mielestä ihmiset tarvitsevat muistoja lapsuuden virsistä, rukouksista ja suojelusenkeleistä avun ja lohdun saamiseksi kriisitilanteissa.

Tamminen kertoo usein pohtineensa, miten kriiseistä selviävät ihmiset, "joilla syystä tai toisesta ei ole sitä suunnatonta henkistä pääomaa, jonka lapsena todeksi koettu usko antaa". Hän pelkää näiden ihmisten määrän kasvavan koko ajan ja uskoa hyljeksivän aikamme riistävän lapsilta jotakin korvaamattoman arvokasta. MLL:n puheenjohtaja kysyy: "Miksi sallimme tämän?"

Tammista ihmetyttää, että "yksi voimakkaimmista psyykkisistä kyvyistämme jää tällä hetkellä tyystin näkymättömiin: ihmisen kyky uskoa". Hän toteaa aivan oikein, että tieto on aina rajallista, mutta Tammisen mielestä uskon avulla voidaan ylittää ihmisenä olemisen rajallisuus.

Lopuksi Tamminen toteaa, että "aivan liian monesta lapsesta kasvaa sisäisesti turvattomia aikuisia" ilman uskon ohjausta.

Toisaalla lehdessä on myös professori Jaakko Hämeen-Anttila kirjoitus lapsenuskosta. Tuossa kirjoituksessa on joitakin ansiokkaitakin ajatuksia, mutta myös Hämeen-Anttila kehottaa ihmisiä vaalimaan uskonnollisia perinteitä. "Maallistuneille vanhemmille Hämeen-Anttila ehdottaa, että kannattaa varovaisesti ja liioittelematta ottaa uskonto mukaan

normaalielämään yhtenä pienenä osana."

Vaimoni on MLL:n jäsen, mutta tämä yllättävä uskonnon puolustaminen saa kyllä miettimään jäsenyyden perusteita. Toki kyseessä ovat yksittäisten ihmisten mielipiteet, mutta mielestäni ei ole oikein, että järjestön puheenjohtaja tuo järjestön jäsenlehdessä esiin uskonnollisia mielipiteitään, joiden ei pitäisi millään tavalla liittyä järjestön toimintaan.

Muhammedin kuva USA:n Korkeimman oikeuden seinällä

Erkki Hartikainen 25.5.2006

Yhdysvaltain Korkeimman oikeuden pohjoisseinällä on korkokuva Muhammedista. Muhammedilla on oikeassa kädessään sapeli ja vasemmassa kädessään Koraani. Korkokuvan on vuonna 1932 veistänyt kuvanveistäjä Adolph A Weinman. Yhdysvaltain muslimit ovat aika-ajoin valittaneet kuvasta, mutta Korkeimman oikeuden mukaan kuvanveistäjä on tehnyt kuvan hyvässä tarkoituksessa ja että kuva ei missään tapauksessa muistuta todellista Muhammedia.

Muhammed-kuvien julkaisusta ei syytettä

Pilakuvat on julkaistu kymmenissä eurooppalaisissa lehdissä ja nettisivuilla. Suomessakin piirrokset ovat olleet useilla internetsivuilla. STT

Profeetta Muhammadia esittävien pilakuvien julkaisusta poikinut rikosepäily näivettyi syyteharkinnassa. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske ei nosta syytteitä kuvat internetsivullaan julkaissutta järjestöä vastaan. Kalskeen mukaan Suomen Sisu -järjestön johtohahmot toimivat laillisesti, sillä heidän tarkoituksenaan ei ollut loukata muslimeita.

Kohukuvat julkaistiin alun perin tanskalaislehdessä. Kansallismielinen Suomen Sisu laittoi ne kotisivulleen helmikuussa. Keskusrikospoliisi epäili, että järjestön hallituksessa toiminut kolmikko olisi syyllistynyt uskonrauhan rikkomiseen päättäessään piirrosten julkaisusta.

Järjestö perusteli kuvien esillepanoa sananvapaudella. Teko oli myös vastalause Ruotsin vastaavien sivujen sulkemiselle.

KRP liitti esitutkinta-aineistoon islam-asiantuntija professori Jaakko Hämeen-Anttilan lausunnon pilakuvista. Lausunnon mukaan osa kuvista on erittäin loukkaavia.

Kalskeen mukaan on selvää, että pilakuvat loukkaavat muslimien uskonnollisia tunteita. Hän katsoo järjestön johtohahmojen tienneen kuvat julkaistessaan, mitä muslimit niistä ajattelevat. Erityistä herjaustarkoitusta teon taustalta ei kuitenkaan löytynyt.

– Pidän uskottavana, että tavoitteena on ollut eräänlaisen julkiseen valtaan kohdistetun vastalauseen ilmaiseminen, Kalske kirjoittaa päätöksessään.

Naisen ympärileikkaus iso riski lapsivuoteessa

2.6.2006 (päivitetty 2.6.2006) AP, AFP

Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkimus kertoo, että ympärileikattujen naisten lapsivuodekuolleisuus on selvästi muita naisia suurempi. Myös heidän vauvansa kuolevat keskimääräistä useammin. WHO pitää tyttöjen ja naisten kaikkia ympärileikkauksia kidutuksena ja vaatii niiden lopettamista.

Lääketieteellisessä The Lancet -lehdessä julkaistussa WHO:n tutkimuksessa todettiin, että radikaalileikkaus altistaa synnytyskomplikaatioille. Verenvuoto synnytyksen yhteydessä on 70 prosenttia todennäköisempää kuin leikkaamattomilla naisilla.

Koska leikkauksia harjoittavissa maissa synnytyskuolemat ovat muistakin syistä yleisiä, laaja ympärileikkaus on likimain kuolemantuomio, sanoo WHO:n apulaispääsihteeri, Botswanan entinen terveysministeri Joy Phumaphi.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että leikattujen naisten lapset ovat suuremmassa vaarassa kuin muut pienokaiset. Leikkauksen laajuudesta riippuen vastasyntyneiden kuolleisuus on 15 - 55 prosenttia suurempi kuin leikkaamattomien naisten lapsilla.

Tiedot kerättiin yli 28 000 synnytyksestä Burkina Fasossa, Ghanassa, Keniassa, Nigeriassa, Senegalissa ja Sudanissa. Kolmelle neljäsosalle synnyttäjistä oli tehty jonkinasteinen ympärileikkaus.
"Pahinta mahdollista väkivaltaa"

Maailman lastenapujärjestön Unicefin mukaan maailmassa tehdään kolme miljoonaa tyttöjen ja naisten ympärileikkausta. Puolet tehdään Egyptissä ja Etiopiassa, mutta leikkaukset ovat ainakin jossakin määrin tapana 26 muussa maassa.

Unicefin viimevuotisen raportin mukaan terveysammattilaiset tekevät yhä useammat leikkauksista. Esimerkiksi Egyptin terveysministeriö arvioi, että lähes puolet koulutyttöjen leikkauksista on ammattilaisten tekemiä.

Se ei kuitenkaan saa kiitosta WHO:lta. Puhtaat instrumentit kyllä estävät Hi-viruksen leviämistä, mutta Phumaphin mukaan yhtä hyvin voisi kehua murhaa, joka on tehty puhtaalla puukolla. Sukuelinten silpominen on pahinta, mitä lääkäri tai hoitaja voi tehdä, se on väkivaltaa viatonta uhria kohtaan, Phumaphi suomii.

Leikkauksessa poistetaan yleensä klitoris, mikä vähentää rajusti seksuaalisia tuntemuksia. Perinteen kannattajien mukaan siten lisätään aviokelpoisuutta suojelemalla naisen kunniaa.

Kaikki raportissa mainitut 28 maata ovat sitoutuneet vastustamaan sukuelinten silpomista, mutta useimmissa maissa vastustusta ei ole sisällytetty lainsäädäntöön.

WHO patistaa muun muassa Tshadia, Djiboutia, Sierra Leonea ja Sudania tiukentamaan otettaan. Sen sijaan Burkina Faso ja Senegal saavat kiitosta muuttuneista asenteista ja ympärileikkausten vähentymisestä.

AP, AFP

Esimerkki huonosta ajattelusta: ”älykäs suunnittelu” (ID)

Mitä ”älykäs suunnittelu” (ID) on?

”Älykäs suunnittelu" on suomennos englanninkielen sanoista ”intelligent design” (lyhenne ID). Suomenkielinen lyhenne olisi siis ÄS, mutta emme ota tässä oppikirjasarjassa sellaista lyhennettä käyttöön. Suunnittelua harrastavat tällä kiertotähdellä ensisijaisesti ihmiset. Ihmisten suunnittelu on joskus hyvin typerää, joskus hyvin älykästä ja useimmiten jotain siltä väliltä.

Jumaluustieteilijät (teologit) ja viisauden ystävät (filosofit) tarkoittavat ”älykkäällä suunnittelulla” jotain aivan muuta kuin hyvin suoritettua inhimillistä suunnittelua. Tosissaan viisasta olisi rajoittaa suunnittelun älykkyyden arviointi ihmisten tekeleisiin.

”Älykkään suunnittelun” (ID) kannattajat (joihin yllättäen kuulu suuri joukko elämänkatsomustiedon opetuksen piirissä askartelevia kuten ylitarkastaja Pekka Elo), väittävät, että mikä tahansa monimutkainen rakenne on jonkin ”älykkään suunnittelijan” tuote. He väittävät, että kaikkeutta ohjaa jonkinlainen ”johdatus”.

Useimmat ”älykkään suunnittelun” kannattajat ovat myös jonkin uskonnon kannattajia. Näihin kuuluu myös ”uudesti syntynyt” eli kristillisen herätyksen saanut Yhdysvaltain presidentti George W. Bush. Pieni osa ”älykkään suunnittelun” kannattajista (kuten filosofi Anthony Flew ja ylitarkastaja Pekka Elo) tyytyvät uskomaan jonkinlaiseen ”johdatukseen” nimeämättä tätä suunnittelijaa sen tarkemmin.

Free Inquiry – lehden huhtikuun 2006 numerossa on kuva kahdesta kivikauden miehestä. He kumpikin istuvat kivellä. Toinen sanoo toiselle ”OK, viisas mies…jos jumalaa ei ole olemassa, kuka on suunnitellut nämä tuolit?”.

Samassa lehdessä eläintieteilijä ja hyvin tunnettu ja selväsanainen ateisti, tieteen kansantajuistamisen professori Richard Dawkins toteaa ”älykkään suunnittelun” (ID) huonoksi tieteeksi, huonoksi ajatteluksi, huonoksi viisauden ystävyydeksi (filosofiaksi) ja jopa huonoksi jumaluusopiksi (teologiaksi).

Mitä eläintieteilijä Richard Dawkins sanoo tiedosta ja perintötekijöistä?

Kun ihminen on tietoinen eläin, hän ajattelee tietoa jonakin sellaisena asiana, jonka tietoisesti tiedämme. Tieto on eri asia kuin informaatio. Esimerkiksi mikä tahansa mittausaineisto (vaikkapa tupakoijista ja keuhkosyöpäkuolemista) on informaatiota, mutta tietoa siitä tulee vasta sen tutkijan aivoissa, joka huomaa tupakoinnin aiheuttavan keuhkosyöpää.

Eläintieteilijä pitää informaatiota tosiasiana, joka on hyödyllinen säilymiselle ja lisääntymiselle riippumatta siitä, onko mieli tietoinen näistä asioista. Hämähäkin säilymiselle on tärkeää, että se kutoo verkkojaan, ja se käyttäytyy ikään kuin se tietäisi, miten verkkoja rakennetaan.

Hämähäkki ei tiedä rakentavansa verkkoa samaan tapaan kuin kalastaja sen tekee. Hämähäkkiä ohjaavat lähinnä sen perintötekijät (geenit). Luultavasti hämähäkki ei tiedä mitään verkoista ja kärpäsistä. Perintötekijät (geenit) eivät ”tiedä” mitään. Et sinäkään tiennyt mitään ollessasi äitisi kohdussa.

Vaikka perintötekijät (geenit) eivät tiedä mitään, niihin on varastoitunut menneisyyttä koskevaa informaatiota aivan samaan tapaan kuin sitä nykyään varastoidaan tietokoneisiin. Eivät tietokoneetkaan tiedä mitään, vaikka ne pystyvät jopa erehdyttävästi jäljittelemään jotain ihmistä. Tästä syystä nykyään puhutaan mieluummin informaatioteknologiasta (IT) kuin automaattisesta tietojen käsittelystä (ATK).

Kaikki perintötekijöihin varastoitunut informaatio on peräisin menneisyydestä. Perintötekijöiden varasto säilyttää informaatiota menneisyyden ympäristöistä ja ohjelmoi tulevaisuuden oliot käyttämään sitä. Jos tulevaisuus muistuttaa menneisyyttä, oliot lisääntyvät ja siirtävät jälkeläisiinsä samoja perintötekijöitä.

Tulevaisuus ei välttämättä muistuta menneisyyttä. Suuret tulivuorenpurkaukset, ilmakehän hapen määrän laskeminen ja suuret kiertotähdellemme pudonneet kappaleet ovat aiheuttaneet sukupuuttoja, koska vain menneisyyden informaatiolla ei selviydytty jyrkästi muuttuneissa olosuhteissa.

Nisäkkäät ja hirmuliskot (dinosaurukset) selvisivät yhdestä suuresta joukkotuhosta (hapen määrä laski), koska niillä oli kehittynyt hapenottokyky. Hirmuliskojen jälkeläisillä linnuilla on edelleen huomattavasti parempi hapenottokyky kuin nisäkkäillä, joihin ihminenkin kuuluu.

Huumoria: Jos enkeleitä on olemassa, ja jos ne lentävät siivillä, ne ovat lintuja eivätkä nisäkkäitä.

Joskus oliot kuolevat ja joskus jokin laji kuolee sukupuuttoon. Jos kiertotähtemme eliöt olisivat kuolemattomia, meitä ihmisiä ja muita mutkikkaita eliöitä ei olisi voinut syntyä, koska yksinkertaisemmat eliöt olisivat kuluttaneet kaiken elämälle välttämättömän aineen.

Luonnonvalinta selittää hyvin yksinkertaisesti sen, miten tätä menneisyyttä käsittelevä informaatio tieto siirtyy perintötekijöihin. Lukuun ottamatta kopioita (klooneja) ja samanmunaisia (identtisiä) kaksosia, meillä kaikilla on erilaiset ja ainutlaatuiset perintötekijät. Perintötekijöiden säilyminen perintötekijävarastossa ei suinkaan ole sattumanvaraista. Lajin perintötekijävarasto ovat ne perintötekijät, jotka ovat käytettävissä. Sukupuolisuus sekoittaa näitä perintötekijöitä. Kun aikaa kuluu, säilymiselle ja lisääntymiselle tärkeät perintötekijät lisääntyvät ja muut perintötekijät vähenevät.

Kuvanveistäjä tekee veistoksensa poistamalla kivestä ainesta. Samalla tavalla luonnollinen valinta karsii haitallisia perintötekijöitä ja jäljelle jäävät suotuisat. Vähenemisen lisäksi perintötekijät saattavat sattumalta muuttua esimerkiksi kaikkialla esiintyvän säteilyn vaikutuksesta (ja monista muista syistä). Useimmiten nämä perintötekijäin muutokset (mutaatiot) ovat haitallisia, mutta joskus ne ovat hyödyllisiä.

Hyödylliset perintötekijäin muutokset jäävät perintötekijäin varastoon ja haitalliset perintötekijäin muutokset karsiutuvat vähitellen luonnollisen valinnan seurauksena. Näin ympäristöstä siirtyy informaatiota lajin perintötekijöiden varastoon.

Mitä eläintieteilijä Richard Dawkins sanoo ”älykkäästä suunnittelusta” (ID)?

Muinaiset ihmiset eivät ymmärtäneet kovin hyvin perintötekijöiden vaikutusta, ja he saattoivat ajatella, että joku oli suunnitellut eliöt ympäristöönsä sopiviksi. Koska eliöiden suunnittelu ei onnistunut sen aikaisilta ihmisiltä (eikä kovin hyvin onnistu nykyisiltäkään), he ajattelivat, että eliöt oli suunnitellut joku ihmistä mahtavampi olento.

Tietokoneiden, kameroiden ja autojen on syytä olla älykkäästi suunniteltua (kuka on nähnyt täydellisen hyvin suunnitellun tietokoneen, kameran tai auton?). Jos joku suunnitteli ihmisen, kuka suunnitteli ihmisen suunnittelijan? Tällaisen suunnittelijan olemassaolosta ei ole Richard Dawkins’in mukaan vähäistäkään näyttöä. Päinvastoin on ilmeistä, että kehitysoppi selittää ihmisen ilmaantumisen tälle kiertotähdelle.

”Älykkään suunnittelun” (ID) kannattajat väittävät, että monimutkaisten eliöiden ilmaantuminen on hyvin epätodennäköistä. Tästä syystä ”älykkään suunnittelun” kannattajat sanovat, että eliöiden kehityksen takana on ”älykäs suunnittelu”. Varsinaista näyttöä ”älykkäälle suunnittelulle” ei ole koskaan esitetty, vaan väitettä on yritetty todistaa vaihtoehtoisten selitysten puutteella.

Richard Dawkins’in mukaan on vaikea kuvitella tämän kehnompaa päättelyä. Jokaisessa tutkitussa tapauksessa monimutkainen piirre on kehittynyt asteittain. Ainoa tuntemamme vaikuttaja on luonnollinen valinta. Jos jossain muualla kaikkeudessa on elämää, se selittyy kehitysopilla. Tietysti on myös mahdollista, että elämää siirtyy avaruudessa paikasta toiseen. Kuussa oli elämää silloin, kun amerikkalaiset astronautit vierailivat siellä.

Suunnittelija, jota mikään toinen suunnittelija ei ole suunnitellut ja joka ei itse ole luonnollisen valinnan tuote, on hyvin, hyvin epätodennäköinen. Jos tällainen suunnittelija olisi mahdollinen, sellaisia varmaan syntyisi luonnostaan.

Epätodennäköisyys ei muutenkaan kelpaa todisteeksi. Kemialliset yhdisteet eivät synny yksittäisistä alkeishiukkasista sattumanvaraisesti vaan fysiikan ja kemian mukaisesti. Jos heität tuhat kertaa noppaa, et todennäköisesti koskaan enää saa samaa tulosta, niin epätodennäköinen tuloksesi on. Ei kuitenkaan ole täysin mahdotonta, että saat saman tuloksen jo seuraavalla heittosarjalla. Tämän kirjoittajalla on kerran ollut pokerissa paras mahdollinen käsi. Se on niin epätodennäköinen, että tämän kirjoittaja on pitänyt jakajaa vilpillisenä. Mahdollinen sellainen jako kuitenkin on.

Mitä ihmistieteilijä (antropologi) sanoo ”älykkäästä suunnittelusta”?

Ihmistieteen (antropologian) professori Steward Elliott Guthrie sanoo ”älykkäästä suunnittelusta” samassa lehdessä suunnilleen seuraavaa.

”Älykäs suunnittelu” on ihmismielen harha. David Hume piti ”älykästä suunnittelua” hyvin voimakkaana harhana, joka oli verrattavissa aistimuksen voimaan.

Steward’in mukaan ”älykkään suunnittelun” harha on syntynyt ihmiseen luonnollisen valinnan seurauksena. Voidaan tietysti väittää, että kasvatus ja yhteiskunta tukevat tätä harhaa ja että se elää tästä syystä.

Steward’in mukaan kyse on kuitenkin perustavampaa laatua olevasta ilmiöstä: Meillä on taipumus käsittää oliot ja tapahtumat ihmisen näkökulmasta (humanistinen näkökulma) ja ihmisen kaltaisina (antropomorfismi). Koska tämä taipumus on perintötekijöissämme, emme välttämättä edes tiedosta sitä. Tämä taipumus on rekisteröity hyvin monissa valtarakenteissa (kulttuureissa).

Erilaisissa kaikkeudensyntytarinoissa, joita on ollut lähes kaikilla kansoilla suomalaiset mukaan lukien, esiintyy ihmisten mutta myös muiden eläinten kaltaisia suunnittelijoita. Erään Amazonilla elävän heimon mukaan suunnittelija oli ensimmäinen ihminen itse, joka suunnitteli perheensä ja muut ihmiset.

Useimmiten kaikkeus on luotu jostakin jo olemassa olevasta. Platon ja Aristoteles ajattelivat, että kaikkeus tehtiin olemassa olevasta aineesta. Juutalaisten Genesis – kirjassa Jahve – jumala luo kaikkeuden tyhjästä (http://ftp.funet.fi/pub/doc/bible/finnish/1992/1Moos.1.html#o1).

Näiden luomiskertomusten mukaan kaikella on jokin ihmistä hyödyttävä tarkoitus. Esimerkiksi Aristoteleen mielestä luonnossa ei tapahdu mitään ilman päämäärää. Vasta 16. vuosisadalla Francis Bacon kyseenalaisti tämän Eurooppaan pesiytyneen ajatustavan. Kaksi vuosisataa myöhemmin David Hume katsoi, että sattuma voi pitkinä ajanjaksoina selittää suunnittelun harhan. Sata vuotta Humen jälkeen Charles Darwin selitti asian kehitysopilla.

Muslimiyhteiskunnissa kuilu tieteen ja muslimien käsitysten välillä on vielä suurempi kuin niissä maissa, joissa kristityt ovat vallassa. Juutalaiset, kristityt ja muslimit ovat kirjanneet ”älykkään suunnittelun” jumalan ilmoituksena pitämiinsä kirjoihin. Jotkut muut pitivät ”älykästä suunnittelua” uskonnoista riippumattomana asiana.

Tietämistieteen (kognitiotieteen) mukaan taipumus ihmisenkaltaistaa ilmiöitä (antropomorfismi) on tiedostamaton, perintötekijöihin sisältyvä piirre. Ihminen on luonnostaan hyvin ihmiskeskeinen (humanisti). Tämä johtuu siitä, että muinaiset ihmiset eivät olisi voineet selviytyä muuten kuin pienissä yhteisöissä. Toiset ihmiset ovat meille niin tärkeitä, että ajatteluumme liittyy lähes aina inhimillisiä haluja ja tavoitteita.

Daniel C. Dennett’in mielestä meillä kolme perusasennetta: aineellinen asenne, suunnitteluasenne ja aikomusasenne. Aineellinen asenteemme käsittelee samoja asioita kuin fysiikka. Suunnitteluasenteessa käsittelemme olioita jotain tarkoitusta varten suunniteltuina. Aikomuksellisessa asenteessa olioilla on käsityksiä, toiveita ja toimintakykyä. Viimeksi mainitut asenteet ovat niin voimakkaita, että jopa pienet lapset voivat ajatella olevansa olemassa jotain tarkoitusta varten.

Jean Piaget havaitsi, että 3-10 vuoden vahoilla lapsilla esiintyi elottomien olioiden elollistamista (animismia). Lapset saattoivat pitää luonnonesineitä myös keinotekoisina. Piaget havaitsi, että nämä ajattelutavat heikkenevät, kun lapsi aikuistuu. Leijonat ovat sirkusta varten, pilvet sadetta varten. Kalliot ovat sitä varten, että eläimet voivat istua niillä.

Uskonnot voidaan ihmistieteilijäin (antropologien) mielestä usein käsittää luonnon ihmisenkaltaistamiseksi. Suomalainen sanoo edelleen tiukan paikan tullen muinaisen ukkosenjumalan nimen: Perkele.

Tähän kehitykseen on mm. seuraavia syitä. Havaitseminen ja tunnistaminen ovat epävarmoja. Vuorovaikutus toisten ihmisten kanssa on tärkeää. Ihmisten käsittely on tärkeää. Ihmisten sulkeminen tapahtumien ulkopuolelle on vaikeaa. Ihmiset saattavat olla parhaimpia ystäviämme tai pahimpia vihollisiamme.

On tärkeää, että kiinnitetään ensiksi huomio tärkeimpiin asioihin, ja muiden ihmisten tekemiset ovat usein asioista kaikkein tärkeimpiä. Ihmiset ovat oletusarvoisesti syyllisiä kaikkeen.

”Älykäs suunnittelu” (ID) on siis eräs muoto ihmisenkaltaistamista (antropomorfismia). Ihmisenkaltaistaminen (antropomorfismi) puolestaan on seurausta toisten ihmisten tärkeydestä ihmiselle. Vaikka ihmisenkaltaistaminen on harha, siihen liittyvä taktiikka ei sitä välttämättä ole. Epävarmuuden vallitessa on ensin kiinnitettävä huomio tärkeisiin asioihin kuten toisiin ihmisiin.

Ihmisenkaltaistaminen on harha, joka on kehittynyt täysin Charles Darwinin kehitysopin mukaisesti.

Lisää tietoa löytyy esimerkiksi teoksesta Dawkins, Richard (1989): Sokea kelloseppä WSOY Porvoo 344 s.

Tehtäviä 1:

1. Haastatelkaa alle 10 – vuoden vanhoja lapsia saadaksenne selville, miten ke käsittävät eri esineiden tarkoituksen.

2. Mikä ero on tiedolla ja informaatiolla?

3. Miten hyödyllinen informaatio lisääntyy lajin perintötekijävarastossa?

4. Miten uutta informaatiota syntyy perintötekijävarastoon?

5. Miksi jotkut lajit ovat kuolleet sukupuuttoon?

6. Pitäisikö ihmisen mielestäsi hidastaa muiden lajien sukupuuttoon kuolemista?

7. Miksi hirmuliskot (dinosaurukset) hallitsivat suuren sukupuuttoaallon jälkeen eivätkä nisäkkäät?

8. Miksi hirmuliskot (dinosaurukset) kuolivat sukupuuttoon?

9. Tutustukaa toisaalla tässä oppikirjasarjassa olevaan yksityiskohtaiseen ”jumalatodistukseen”, jossa oletetaan ”älykkään suunnittelijan” olemassaolo.

10. Pelkäätkö pimeää? Jos pelkäät, miksi?

11. Tutkikaa miten taidearvostelijat ihmisenkaltaistavat taideteoksia.

12. Heittäkää tuhat kertaa noppaa. Kirjatkaa tulos muistiin. Pyytäkää matematiikan opettajaa laskemaan, mikä on saadun tuloksen todennäköisyys.

13. Pohtikaa sisältävätkö perintötekijät tietoa vai pelkkää informaatiota.

14. Voiko kone oikeasti tietää?

15. Mitä tarkoittaa luomisoppi eli kreationismi. Selvittäkää, kuinka suuri osa suomalaisista uskoo luomisoppiin.

16. Selvittäkää, kuinka suuri osa yhdysvaltalaisista uskoo luomisoppiin. Miksi usko luomisoppiin on Yhdysvalloissa yleistä?

17. Selvittäkää, miten muslimit suhtautuvat kehitysoppiin.

18. Selvittäkää, milloin ja miten kehitysoppi levisi Suomeen.

19. Selvittäkää, kuka on Richard Dawkins ja mitä hän tekee.

20. Mihin uskontokuntaan George W Bush kuuluu?

21. Mistä syistä Richard Dawkins pitää ”älykästä suunnittelua” huonona tieteenä, huonona ajatteluna, huonona viisauden ystävyytenä (huonona filosofiana) ja jopa huonona jumaluusoppina (huonona teologiana)?

22. Miettikää tavallisen arkipäivän tapahtumien satunnaisuutta. Onko mahdollista, että vietät kaksi päivää täsmälleen samalla tavalla. Onko mahdollista, että kaksi eri ihmistä elää elämänsä täsmälleen samalla tavalla?

23. Miten ihmistiede (antropologia) selittää ”älykkään suunnittelun” harhan.

24. Miksi ”älykkään suunnittelun” harha on kehittynyt ihmisen perintötekijöihin asti?

25. Kumpi on mielestäsi parempi selitys, sekö, että joku älykäs suunnittelija on suunnitellut eliöt, vai se, että eliöt ovat luonnonvalinnan seurauksena sopeutuneet ympäristöönsä.

26. Jos olisit vaikkapa pelkästään tämän kiertotähden ”älykäs suunnittelija”, mitä asioita korjaisit ja mitä jättäisit ennalleen?

27. Jos sinun olisi suunniteltava koulusi uudestaan, mitä parannuksia tekisit siihen?

28. Onko koulusi mielestäsi älykkäästi suunniteltu?

29. Onko koulutyö mielestäsi älykkäästi suunniteltu?

30. Ovatko oppikirjat mielestäsi älykkäästi suunniteltuja?

31. Jos kissasi katoaa, mikä on mielestäsi todennäköisin syyllinen siihen?

32. Miksi ihmisestä tuli tämän kiertotähden hallitseva eläinlaji? Huomioi esimerkiksi hapenottokyky, kylkiluiden puuttuminen keuhkojen alapuolelta jne.

33. Millä tavalla ihmiset itse ovat muuttaneet ympäristöään itselleen paremmin sopivaksi?

34. Miten muinaissuomalaiset ihmisenkaltaistivat luonnonolioita?

35. Mitkä ovat sinulle tärkeimpiä asioita?

36. Miksi vanhoja jumalatodistuksia on naamioitu ”älykkääksi suunnitteluksi”

1+2+3+4+…34+35+36=666.

Etuvisa

Epimetheus - leirin uskontovisa

Tähän visailuun osallistuminen on kielletty tosikoilta.

Koska vastausten suhteen vallitsee mitä suurin erimielisyys, testin laatijat eivät ole edes yrittäneet löytää oikeita vastauksia.

Kysymyksiä on aivan sattumalta kuudes osa Raamatun Pedon luvusta 666 = 1+2+´3+…+35+36.

1 Jaakobin poikain isän nimi oli

a) Iisakki

b) Mooses

c) Abraham

d) Israel

2 Mikä seuraavista kristittyjen Raamatun henkilöistä on todennäköisimmin ollut olemassa?

a) Mooses

b) Jeesus

c) Maria

d) Paavali

3 Avioliitto on

a) yhteiskunnallinen sitoumus

a) taloudellinen sopimus

b) sopimus lasten kasvattamisesta

c) kauppa

4 Kristittyjen mielestä kristittyjen taivaaseen (ikuisiin riemuihin) pääsee jos

a) uskoo kyseisen uskonnon uskontunnustukseen

b) tekee hyviä töitä

c) kristittyjen jumalan armosta

d) lahjoittamalla rahaa kirkolle

5 Käytöstä poistetut kirkot voitaisiin

a) muuttaa nuorison tanssipaikoiksi

b) muuttaa rikkaiden yksityisasunnoiksi

c) muuttaa asunnottomien asuntoloiksi

d) muuttaa elokuvateattereiksi

6 Suvivirsi koulun päättäjäisissä on

a) loukkaus uskonnottomien vakaumusta kohtaan

b) evankelis-luterilaisen kirkon vallan näyttöä

c) rehtorin mahtailua

d) koululaisten kiusaamista

7 Viiniä voidaan valmistaa

a) viinirypäleistä

b) marjoista

c) omenoista

d) kutsumalla Jeesus paikalle

8 Automerkki Pontiac viittaa

a) maaherraan

b) Pilatukseen

c) Jeesukseen

d) kuvernööriin

9 Utilitaristi on

a) seuraussiveyden (seurausetiikan) kannattaja

b) irstailija

c) hyötyä tavoitteleva

d) itsekäs

10 Satanismin perustaja on

a) Saatana

b) Perkele

c) Paholainen

d) Anton Szandor LaVey

11 Mikä seuraavista on jumalattomille (ateisteille) tarkoitettu

a) Epimetheus – leiri

b) Rippileiri

c) Prometheus – leiri

d) Varjorippikoulu

12 Kristittyjen mukaan jumalattomat (ateistit) ovat

a) vuohia

b) lampaita

c) pukkeja

d) karitsoita

13 Mitä sukua Joosef oli kristittyjen mukaan Jeesukselle

a) isä

b) isäpuoli

c) setä

d) isoisä

14 Mikä seuraavista evankelisluterilaisessa uskontunnustuksessa mainituista olioista on oikeasti olemassa

a) Jumala

b) Jeesus

c) Pyhä Henki

d) seurakunta

15 Evankelis-luterilaisen rippikoulun todellinen tarkoitus on

a) järjestää nuorille seurustelutilaisuus

b) järjestää nuorille mahdollisuus oppia ryyppäämään

c) järjestää nuorille mahdollisuus oppia tupakoimaan

d) kouluttaa evankelisluterilaiselle kirkolle uusia veronmaksajia

16 Kristillinen kaste on ollut alun perin

a) paholaisen häätömanaus (eksorkismia)

b) päänpesua

c) lapsen vanhempien pelottelua

d) aikuisten uskoon käännyttämistilaisuus

17 Kristillinen ehtoollinen on alun perin ollut

a) muinaiskreikkalainen jumalan veren ja ruumiin nauttiminen

b) juomingit

c) viininmaistiaiset

d) laihduttamista

18 Uuden suomaksi ilmestyneen teoksen Ateismi: Lyhyt johdanto on kirjoittanut

a) Alister MacGrath

b) Ilkka Niiniluoto

c) Timo Airaksinen

d) Julian Baggini

19 Elokuva ”Pahuus” perustuu Jan Guillou’n kirjaan ”Pahuus”. Jan Guillou on

a) satanisti

b) kristitty

c) ateisti

d) agnostikko

20 1960- luvun suosittu järjestö Pakanakilta oli

a) uuspakanallinen järjestö

b) ei-kristillisten uskontojen yhteistyöjärjestö

c) nykyisen Pakanaverkon edeltäjä

d) jumalattomien (ateisti-) nuorten järjestö

21 Suomen paavi on nimeltään

a) Paarma

b) Vikström

c) Simojoki

d) Benedictus XVI

22 Martin Luther oli

a) juutalainen

b) suuri juutalaisten ystävä

c) juutalaisten vastustaja

d) pyhimys

23 Kristillisen tarun mukaan Jeesus ympärileikattiin. Ympärileikkaus on

a) hiusten poisto muualta kuin päälaelta

b) tatuointi

c) reiän tekeminen koruja varten

d) poikalapsen siittimen esinahan poisto

24 Kristillisen tarun mukaan Jeesus kastettiin joessa,

a) koska hän oli likainen,

b) jotta hän oppisi peseytymään,

c) jotta hän oppisi uimaan,

d) tai jotta hän oppisi kävelemään vetten päällä.

25 Suihkussa pitäisi käydä

a) kaksi kertaa päivässä

b) kerran päivässä

c) kaksi kertaa viikossa

d) kerran viikossa

26 Evankelis-luterilaisen kirkon jäsenmaksut perii valtio. Mielestäni

a) tämä on loukkaus muita ryhmiä kohtaan

b) vähentää kirkosta eroamista, kun jäsenmaksu peritään huomaamatta

c) ei kuulu vapaaseen yhteiskuntaan

d) hyödyttää evankelis-luterilaista kirkkoa

27 Jos Pakanaverkon uskonnot haluaisivat valtion jäsenmaksujensa perijäksi, se

a) ei onnistuisi millään

b) ehdotus vaiettaisiin kuoliaaksi

c) aiheuttaisi hyökkäyksiä Pakanaverkon uskontoja kohtaan

d) onnistuisi helposti

28 Arkipyhät pitäisi mielestäni

a) poistaa ja antaa niiden sijaan itse valita saman verran lomaa sopivana ajankohtana

b) siirtää lauantaiksi

c) vaihtaa uusiin kansallisiin vapaapäiviin

d) säilyttää ennallaan

29 Evankelisluterilaisen kirkon hallinto on

a) kansanvaltainen eli demokraattinen

b) rajoitetusti kansanvaltainen

c) piispainvaltainen

d) pappisvaltainen

30 Katolisen kirkon hallinto on

a) kansanvaltainen eli demokraattinen

b) rajoitetusti kansanvaltainen

c) kardinaalivaltainen

d) paavin yksinvalta

31 Islamilaiset kirkot ovat

a) kansanvaltaisia

b) rajoitetusti kansanvaltaisia

c) imaamivaltaisia

d) shariavaltaisia

32 Jotkut kristityt sanovat, että jumala on rakkaus. Väite mielestäni

a) kieltää rakkauden olemassaolon, koska jumalia ei ole olemassa

b) määrittelee väärin sanaa ”rakkaus”

c) on pelkkää propagandaa

d) on peiteltyä jumalankieltämistä (ateismia)

33 Uskonto on mielestäni

a) toiveajattelua

b) perusteetonta uskoa olemattomiin

c) tarpeetonta

d) harhaanjohtavaa

34 Toivo on mielestäni

a) päiväunia

b) perusteltua

c) ilmaus ihmisen haluista

d) poliittista propagandaa

35 Pahojen töiden anteeksisaaminen ehtoollisviiniä juomalla ja öylätti- nimistä jauhotuotetta syömällä on mielestäni

a) itsepetosta

b) huijausta

c) teeskentelyä

d) aiheetonta juopottelua

36 Jos perustat uskonnon, sinun kannattaa ottaa siihen ehtoollinen mukaan, koska

a) nuoret pitävät viinistä

b) uskonnot saavat Alkosta viiniä muita halvemmalla

c) juopotkin saadaan mukaan uskontokuntaasi

d) raittiusväki jää jumalankieltäjiksi (ateisteiksi)

37 Tuhlaajapoikiin ja – tyttöihin pitäisi mielestäni suhtautua seuraavasti

a) päästämällä heidät velkajärjestelyihin

b) laittamalla heidät velkavankeuteen

c) maksattamalla heillä velkoja vaikka lopun ikäänsä

d) sallimalla yksityinen konkurssi (osakeyhtiöille se on Suomessa sallittu)

38 Rakkauden pitää olla mielestäni

a) järjen hallinnassa

b) mahdollisimman rajua

c) suuria tunteita herättävää

d) kristillistä

39 Kristinuskon mukaan kristinuskon jumala on kaikkivaltias, kaikkiviisas ja kaikkitietävä. Pahaa on kuitenkin olemassa. Tämä on helposti selitettävissä, koska

a) jumalaa tai jumalia ei ole oikeasti olemassa

b) kristityt ovat erehtyneet antamaan jumalalleen ristiriitaisia ominaisuuksia

c) pahaa ei ole olemassa

d) kaikkivaltius on mahdotonta

40 Perkele- jumalan tunnus on

a) viisitähti (pentagrammi)

b) risti

c) Davidin tähti

d) kuusikulmio, jonka kärjet on yhdistetty monikulmion keskipisteeseen

41 Perkele oli alun perin

a) ukkosen jumala

b) kiroilun jumala

c) paholainen

d) Saatana

42 Aasi on

a) älykkäämpi kuin hevonen

b) juutalaisten kulkuneuvo

c) kristinuskon vertauskuva

d) mukava kotieläin

43 Sanonta ”ensin Jeesus ratsasti aasilla ja sitten aasit ratsastivat Jeesuksella” on

a) aasien pilkkaa

b) jumalanpilkkaa

c) Jeesuksen pilkkaa

d) uskovaisten pilkkaa

44 Missä seuraavista puolueista on mukana kristittyjä

a) kristillisdemokraatit

b) kokoomus

c) keskustapuolue

d) sosialidemokraattinen puolue

e) vasemmistoliitto

f) vihreät

45 RGB tarkoittaa

a) punavihreitä

b) värisokeita

c) sosialidemokraattien, vihreiden ja kokoomuksen hallitusta

d) television ja tietokoneiden näyttöjen värijärjestelmää

46 Nykyinen arkkiateisti on

a) Hilja Mäkelä

b) Erkki Hartikainen

c) Timo I. Vasama

d) Mikko Vasara

47 Tarun mukaan Jeesus syntyi

a) luolassa

b) saunassa

c) Naistenklinikalla

d) Kätilöopistolla

48 Diakonissa on

a) venäläinen prostituoitu

b) pelastusarmeijalainen

c) naispappi

d) evankelisluterilaisen kirkon sisäinen sosiaalityöntekijä

49 Tarun mukaan Jeesus oli ammatiltaan

a) puuseppä

b) kalastaja

c) lääkäri

d) poliitikko

50 Oikeus järjestää Epimetheus- leirejä on

a) Protulla

b) Suomen Ateistiyhdistyksellä

c) Vapaa-ajattelijain liitolla jäsenyhdistyksineen

d) Millä tahansa nuorisojärjestöllä, joka on omaksunut kreikkalaisen taruhahmon Epimetheuksen periaatteet

51 Mikä on ateistien tärkein juhla

a) nimiäiset

b) Epimetheus- juhla

c) häät

d) hautajaiset

52 Järjestääkseen Epimetheus- juhlan sinun on

a) itse päätettävä järjestää iso juhla aikuistumisen kunniaksi

b) saatava juhlaan vanhempien lupa

c) saatava juhlaan rehtorin lupa

d) saatava juhlaan opetushallituksen lupa

53 Suurimmat lahjat

a) saa Epimetheus- juhlassa

b) saa Prometheus- juhlassa

c) saa häissä

d) saa hautajaisissa

54 Seuraavista juhlista minua kiusaa eniten

a) joulu

b) pääsiäinen

c) helatorstai

d) loppiainen

55 Kristillisessä Jeesus-tarussa Jeesuksen isä oli

a) Joosef

b) Pyhä Henki

c) Jumala

d) roomalainen sotilas

56 Tarun Jeesus ristiinnaulittiin koska

a) hän halusi sitä itse

b) hänet petettiin (ihminen voi siis pettää jumalaa)

c) hän rikkoi roomalaista lakia

d) koska monet muutkin vapahtajajumalat ristiinnaulittiin tai seivästettiin

57 Kristityt juhlivat jumalan kuolemaa, koska

a) jumala on kuollut

b) jumalan kuolemaa on juhlittu helleenisessä maailmassa jo ennen kristinuskon syntyä

c) kristittyjen oli pakko omia muinainen kevätpäiväntasauksen juhla itselleen

d) juutalaiset juhlivat tarustonsa mukaista orjuudesta vapautumista pääsiäisenä

58 Joulupukin esikuva on

a) Korvatunturin pukki

b) syntipukki

c) muinaisen talvijuhlan turkki nurinpäin kulkeva lahjojen tuoja

d) konnuuksistaan tunnettu katolisen kirkon pyhimys Nikolaus

59 Suurin kristillinen kirkko maailmassa on

a) katolinen kirkko

b) evankelis-luterilainen kirkko

c) ortodoksinen kirkko

d) Saatanan kirkko

60 Syntiä

a) ei ole olemassakaan

b) on evankelis-luterilaisten oppien vastaisesti eläminen

c) on islamin oppien vastaisesti eläminen

d) on katolisen kirkon oppien vastaisesti eläminen

61 Hurskas on

a) hevosen nimi

b) frankkien keisari

c) kurjuus

d) on kristinuskon jumalalle mieluisa ihminen

62 Satanistien tunnus on

a) nurinpäin käännetty risti

b) vuohenpää

c) viisitähti (pentagrammi)

d) puolisuunnikas

63 Hakaristi on alun perin ollut

a) intialainen hyvän onnen merkki

b) Adolf Hitlerin keksintö

c) Suomen ilmavoimien merkki

d) auringon vertauskuva

64 Naisrauha julistettiin vuonna

a) 1316

b) 1275

c) 1290

d) 1240

65 Ensimmäinen kristitty, jonka tekstejä on säilynyt meidän aikaamme asti (kopioina) on

a) Jeesus

b) Pietari

c) Juudas

d) Paavali

66 Jos taruhahmo Jeesus kirjoitti, hän kirjoitti

a) arameaksi

b) hepreaksi

c) kreikaksi

d) latinaksi

67 Ensimmäiset kristilliset tekstit on kirjoitettu

a) hepreaksi

b) arameaksi

c) kreikaksi

d) latinaksi

68 Kristinusko syntyi nykyisessä

a) Turkissa

b) Kreikassa

c) Roomassa

d) Egyptissä

69 Kristinuskon alkuperäinen nimi oli

a) gnostilaisuus

b) juutalaisuus

c) paavalismi

d) platonismi

70 Kristityt nousivat Roomassa valtaan, kun heitä oli

a) 100 %

b) 60 %

c) 50 %

d) 10 %

71 Sanan ”filosofia” (= viisauden ystävä) keksi

a) Pythagoras

b) Sokrates

c) Platon

d) Jeesus

72 Piispat kutsutaan Tasavallan presidentin itsenäisyysjuhlaan koska

a) presidentti on kristitty

b) viralliset kirkot haluavat näyttää muille mahtiaan

c) eduskunta on kristittyenemmistöinen

d) koska halutaan näyttää, että Suomessa syrjitään jumalattomia (ateisteja)

73 Rukous on

a) oman edun tavoittelua pyytämällä apua jumalilta, pyhimyksiltä, hengiltä jne.

b) jonkin tuttavan edun tavoitteluun pyytämällä apua jumalilta, pyhimyksiltä, hengiltä jne.

c) kumartamista yhteen suuntaan ja pyllistämistä toiseen suuntaan

d) tarpeetonta taikauskoa

74 Virsi on

a) laulettu rukous

b) uskonnollinen laulu

c) mikä tahansa laulu

d) jumalaton (ateistinen) laulu

75 Kansainvälinen (Internationaali) on

a) ekumeeninen laulu

b) kristillinen laulu

c) islamilainen laulu

d) työväenlaulu

76 Laulun ”Imagine” on tehnyt

a) Buddha

b) Jeesus

c) Muhammed

d) John Lennon

77 Laulua Imagine on

a) kuunneltava seisaaltaan

b) kuunneltava istualtaan

c) ei pidä kuunnella ollenkaan

d) laulettava mukana

78 Euroopan vanhin rakennus on

a) Aasiassa

b) Roomassa

c) Iso-Britanniassa

d) Irlannissa

79 Da Vinci-koodi – kirjan juoni perustuu

a) väärennettyyn aineistoon

b) Raamattuun

c) alkukristillisiin kirjoituksiin

d) historiankirjoitukseen

80 Avioliittoon pääsemiseen tarvitaan

a) 18 vuoden ikä ja toinen osapuoli

b) rippikoulun käynti

c) Protu-leirin käynti

d) Epimetheus-leirin käynti

81 Valkoista huntua saa käyttää

a) kuka tahansa

b) rippikoulun käynyt

c) Protu-leirin käynyt

d) Epimetheus-leirin käynyt

82 Huivia saavat käyttää

a) kaljupäät

b) musliminaiset

c) Juice Leskinen

d) demokratian pioneerit

83 Mahtihäihin tarvitaan

a) rahaa ja rahaa

b) maistraatin virkahenkilö ja rahaa

c) pappi ja rahaa

d) tuomari ja rahaa

84 Sanonnan ”hautajaisiin käytetty raha on kuin rahan hautaamista” on keksinyt

a) jumalaton (ateisti)

b) konkurssin tehnyt hautaustoimiyrittäjä

c) Immanuel Kant

d) joukkohautojen kehittäjä

85 Sana ”joulu” tulee

a) sanasta ”jeesus”

b) sanasta ”hjul”

c) sanasta ”yule”

d) sanasta ”koulu”

86 Joulukuusen latvassa oleva tähti viittaa

a) Mithran tähteen

b) kristilliseen taruun

c) Saatanan palvontaan

d) kommunismiin

87 Kristillisen tarun mukaan Jeesus tarvitsi apua ristin kantamiseen. Avun tarve johtui siitä, että

a) Jeesus ei ollutkaan jumala, kuten kristityt väittävät

b) kristittyjen jumala ei ole kaikkivaltias

c) jumalan pojan kännykästä oli loppunut virta, eikä hän saanut apua isältä

d) Jeesus oli laiska

88 Vaikeinta on

a) siivittä lentäminen

b) jäättömän veden päällä käveleminen

c) hiilillä (500o C) käveleminen

d) vatsasta puhuminen

89 Mikä seuraavista kiistää jumalien olemassaolon

a) jumalisuus (teismi)

b) jumalattomuus (ateismi)

c) yksijumalaisuus (monoteismi)

d) kolmijumalaisuus (triteismi)

90 Hallelujaa on

a) Popedan albumin nimi

b) ”kiittäkää herroja”

c) ”ylistäkää Jahvea”

d) ”ylistäkää Allahia”

91 Hyvä Paimen Uuden testamentin mukaan

a) myy villat hyvällä voitolla

b) ei varasta naapurin lampaita

c) pitää lauman koossa

d) käyttää paimenkoiraa

92 Papin takamus on

a) valkea

b) ihonvärinen

c) violetti

d) musta

93 Papit

a) saavat lyödä vaimoaan ilman rangaistusta

b) pappeja sakotetaan pahoinpitelystä kuten muitakin

c) papit lyövät vaimoaan yhtä usein kuin muutkin miehet

d) pappien pitäisi lopettaa vaimon lyöminen

94 Periaate ”joka kuritta kasvaa se kunniatta kuolee” on

a) kristillinen

b) juutalainen

c) islamilainen

d) suomalainen

95 Mikä ei kuulu joukkoon

a) Jahve

b) Jeesus

c) Pyhä Henki

d) Pullon henki

96 Evankelis-luterilaisen kirkon Raamattu loppuu sanoihin

a) Sen pituinen se

b) Aamen

c) Tule, Herra Jeesus!

d) Herran Jeesuksen armo olkoon kaikkien kanssa

97 Mikä ei kuulu joukkoon

a) alussa oli alkuräjähdys

b) alussa oli sana

c) lopussa oli loppurysähdys

d) lopussa ei ollut mitään

98 Mikä seuraavista ei pidä paikkaansa

a) muslimit harrastavat seksiä enemmän kuin kristityt

b) kristityt harrastavat seksiä enemmän kuin muslimit

c) katoliset harrastavat seksiä enemmän kuin evankelis-luterilaiset

d) hindut harrastavat seksiä enemmän kuin kungfutselaiset

99 Jeesuksen kuvat eivät naura, koska

a) taruhahmolla Jeesus ei ollut huumorintajua

b) siihen aikaan olivat vitsit vähissä

c) viini oli siihen aikaan kallista

d) taiteilijat eivät ole lukeneet Juudaksen evankeliumia

100 Jouluna meitä häiritään joululauluilla, koska

a) evankelis-luterilainen kirkko haluaa näyttää mahtiaan

b) Yleisradio haluaa mielistellä evankelis-luterilaista kirkkoa

c) kauppiaat haluavat mielistellä evankelis-luterilaista kirkkoa

d) enemmistö tekee mitä haluaa vähemmistöjen oikeuksista piittaamatta

101 Kaupat ovat kiinni sunnuntaina, koska

a) Mooses ei ollut kauppias

b) Jeesus ei pitänyt rahanvaihtajista

c) Kristinuskon jumala laiskottelee joka seitsemäs päivä

d) elämä olisi liian helppoa, jos ostokset voisi tehdä vapaapäivinä

102 Dollarin kääntöpuolella oleva teksti ”In God We Trust” (Jumalaan me uskomme) on

a) Yhdysvaltain perustuslain vastainen

b) kansainvälisten sopimusten vastainen

c) ajattelun vapauden vastainen

d) jumalattomien syrjintää

103 Eurossa ei ole uskonnollisia tekstejä, koska

a) niitä ei ole huomattu sinne laittaa

b) Ranska ei hyväksyisi niitä

c) joku valittaisi asiasta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen

d) Euroopalla ei ole presidenttiä

104 Sammalkieli oli

a) Mooses

b) David

c) Joosef

d) Erik

105 Kristityt siirsivät Jeesuksen syntymäpäivän jouluun vuonna

a) 350

b) 0

c) 70

d) 1100.

106 Maailman suurin liikeyritys on

a) Katolinen kirkko

b) Mafia

c) Wall-Mart

d) Exxon (Esso)

107 Esikuvat ovat ominaisia

a) kristityille

b) muslimeille

c) hindu-uskonnoille

d) buddhalaisille uskonnoille

108 Esikuvien käyttö heijastaa

a) julkimopalvontaa

b) vanhakantaista opetustyyliä

c) arvovallan menetelmää (auktoriteetin menetelmää)

d) ihmisten älyn aliarviointia

109 Uskontokuntiin kuulumattomille opetetaan elämänkatsomustietoa, jotta

a) he eivät pääsisi koulunkäynnistä vähemmällä kuin evankelis-luterilaiset

b) uskontokuntiin kuulumattomia voitaisiin käännyttää kristityiksi

c) uskonnonopettajien työllisyys olisi turvattu

d) voitaisiin vähitellen siirtyä Ruotsin mallin mukaiseen kaikille pakolliseen uskonnon opetukseen

110 Muslimeille myönnetään etuoikeuksia jumalattomiin nähden, koska

a) viranomaiset pelkäävät muslimeja

b) viranomaiset suosivat uskontoja

c) viranomaisilla on virheellinen käsitys muslimeista

d) islam on sukua juutalaisuudelle ja kristinuskolle

111 Evankelis-luterilaisille ja ortodokseille opetetaan kouluissa pakko-uskontoa koska

a) täytyyhän koulussa tehdä jotain perustuslain vastaista

b) täytyyhän koulussa tehdä jotain kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan sopimuksen vastaista

c) eduskunta haluaa tehdä kaikista tasapäisiä kristittyjä

d) uskovaiseksi tuloon tarvitaan tavallisesti uskonnon taruston osaamista

Lordivisa

Alla olevassa Lordin euroviisulaulun sanat suomeksi on esitetty vinolla tekstillä ja kysymykset tavallisella Times New Romanilla.

Hard Rock hallelujaa!
Hard Rock hallelujaa!

Tehtävä 1:

a) Mitä tarkoittaa Hard?

b) Mitä tarkoittaa Rock?

c) Mitä tarkoittaa hallelujaa?


Ovat pyhimykset repaleina syntisten yössä

Tehtävä 2:

a) Mitä tarkoittaa pyhimys?

b) Mitä tarkoittaa syntinen?

Ilman opastavaa valoa ovat karitsat eksyksissä

Tehtävä 3:

a) Mitä Lordi tarkoittaa opastavalla valolla?

b) Mitä Lordi tarkoittaa sanoessaan, että karitsat ovat eksyksissä?

Ukkosen lailla seinät romahtaa ja kivet vieriä saa

Tehtävä 4:

a) Mikä kielivirhe on yllä olevassa lauseessa

b) Mitä lauseen vertaus mielestäsi tarkoittaa

c) Mihin Lordin ennuste, että seinät romahtavat ja kivet vierivät, perustuu?

Rockin tuomiopäivässä pitää sielut paljastaa

Tehtäviä 5:

a) Mitä kristityt ja muslimit tarkoittavat tuomiopäivällä?

b) Mitä kristityt ja muslimit tarkoittavat sielulla?

c) Mitä lordi tarkoittaa sielujen paljastamisella?

Salamat voimallaan väärät profeetat maahan iskee

Tehtävä 6:

a) Mitä juutalaiset tarkoittivat profeetoilla?

b) Mitä tarkoittaa sääprofeetta

c) Mitä juutalaiset erottivat oikean profeetan ja väärä profeetan?

d) Mitä Lordilla on vääriä profeettoja vastaan ja miksi?

Kuun kohotessa merkkiä odotamme ja ihmeissämme nousemme

Tehtävä 7:

a) Mitä merkkiä Lordi odottaa kuun kohotessa?

b) Miksi Lordi on ihmeissään?

c) Miksi lordi nousee?

Rock'n'Roll enkelit tuo hard rock hallelujaan

Tehtäviä 8:

a) Mitä on Rock’n’Roll?

b) Mitä kristityt tarkoittavat enkeleillä?

c) Missä määrin enkelit kuuluvat mielestäsi Rock’n’Roll:iin?

Demonit ja enkelit yhdessä ovat tulleet katsomaan

Tehtäviä 9:

a) Mitä ovat demonit?

b) Miten kristinuskon demonit eroavat kristinuskon enkeleistä?

c) Mitä yhteistä kristinuskon demoneilla ja enkeleillä on?

Rock'n'Roll enkelit tuo hard rock hallelujaan
Jumalan luomakunnassa yliluonnollisen korkealle kohoaa

Tehtäviä 10:

a) Mitä jumalalla tarkoittavat 1) kristityt 2) muslimit

b) Mitä kristityt tarkoittavat puhuessaan luomakunnasta

c) Mitä kristityt tarkoittavat yliluonnollisella

d) Paljonko on yliluonnollisen korkea metreissä?

Tosiuskovaiset toki pelastetaan

Tehtäviä 11:

a) Mikä ero on tosiuskovaisella ja fundamentalistilla?

b) Ovatko muslimiterroristit tosiuskovaisia?

c) Mitä kristityt ja muslimit tarkoittavat pelastamisella?

Täytyy veljien ja siskojen pysyä uskossaan

Tehtäviä 12:

a) Mitä kristityt tarkoittavat uskossa olemisella?

b) Miksi Lordin veljien ja siskojen täytyy pysyä uskossa?

c) Mikä on uskon ja tiedon välinen ero?

Tuomiopäivänä rokin uskalikot voittaa

Tehtäviä 13:

a) Milloin on Lordin tuomiopäivä?

b) Keitä rokin uskalikot silloin voittavat?

c) Miksi rokin uskalikot voittavat?

Harlekiineista hyvät uudet kuninkaat saa

Tehtäviä 14:

a) Mitä tarkoittaa harlekiini?

b) Onko harlekiinikuninkaita ollut oikeasti olemassa?

c) Miksi Lordi kannattaa kuningaskuntaa?

Salamat voimallaan väärät profeetat maahan iskee

Tehtäviä 15:

a) Luettele vähintään viisi ukkosenjumalaa.

b) Miksi Lordin ukkosenjumala ei pidä vääristä profeetoista?

c) Mitä mieltä sinä olet sääprofeettojen kyvystä ennustaa ukonilmoja?

Kuun kohotessa merkkiä odotamme ja ihmeissämme nousemme

Rock'n'Roll enkelit tuo hard rock hallelujaan
Demonit ja enkelit yhdessä ovat tulleet katsomaan
Rock'n'Roll enkelit tuo hard rock hallelujaan
Jumalan luomakunnassa yliluonnollisen korkealle kohoaa

On siivet selässä, sarvet päässä

Tehtäviä 16:

a) Voiko Lordin selässä olevilla siivillä lentää?

b) Miksi linnut voivat lentää, mutta ihmiset eivät?

c) Keitä Lordi aikoo puskea sarvillaan?

d) Miksi monilla uroseläimillä on sarvet päässä?

On hampaat terävät ja silmät punaiset

Tehtäviä 17:

a) Miksi joillakin eläimillä on terävät hampaat?

b) Miksi ihmisillä ei ole teräviä hampaita?

c) Millä nimellä kutsutaan ihmistä, jolla on punaiset silmät?

d) Miksi valokuvaan tulevat joskus punaiset silmät?

En ole enkeli, en edes langennut enkeli
Liity siis meihin tai on osoitteesi helvetti

Tehtäviä 18:

a) Mitä kristityt tarkoittavat langenneella enkelillä?

b) Miten kristinusko selittää langenneet enkelit?

c) Mitä kristityt tarkoittavat helvetillä?

d) Miksi Lordi pelottelee hard rockin vastustajia helvettiin joutumisella?

Moraalitesti eli siveystesti

Alla oleva moraalitesti eli siveystesti suoritetaan seuraavasti:

a) Opettaja monistaa yhden lomakkeen jokaiselle oppilaalle ja itselleen.

b) Lomakkeista ei keskustella ennen niiden täyttämistä.

c) Jokainen oppilas ja opettaja laskevat omien pisteittensä keskiarvon.

d) Joku oppilas laskee oppilaiden keskiarvojen keskiarvon.

e) Verrataan kaikkien oppilaiden keskiarvoa opettajan keskiarvoon.

f) Pohditaan, mistä ero opettajan keskiarvon ja oppilaiden keskiarvon välillä johtuu.

g) Vasta tämän jälkeen tutustutaan alkuperäiseen testiin osoitteessa http://wjh1.wjh.harvard.edu/~moral/test.html

1. Pekka ajaa moottoriveneellä ja huomaa, että kaukana viisi ihmistä on hukkumaisillaan. Jos Pekka ei aja heidän luokseen suurimmalla mahdollisella nopeudella, hän ei ehdi ajoissa, ja kaikki viisi hukkuvat. Ajaakseen huippunopeudella Pekan pitää keventää lastiaan. Ainoa keino keventää lastia on kiihdyttää äkkiä ja aiheuttaa matkustajan putoaminen veneestä. Tämä matkustaja ei osaa uida vaan hukkuu. Jos Pekka kiihdyttää äkkiä, yksi matkustaja hukkuu, mutta Pekka pelastaa viisi uimaria kukkumasta. Pekka päättää kiihdyttää äkkiä.

Teko on mielestäni

(1. kielletty) 2. 3. (4. sallittu) 5. 6. (7. pakollinen) Vastaus:____

2. Satu on viemässä viittä sairasta ihmistä sairaalaan. He ovat kuolemaisillaan, ja he kuolevat, jos Satu pysähtyy matkallaan yhdenkin kerran. Siirtäessään sairaita kiireesti autoon, Satu pamauttaa oven kiinni, ja muutaman metrin pitkä paksu köysi jää oven rakoon ja roikkuu auton sivussa. Satu ajaa sairaalaan nopeinta reittiä, joka on kapea päällystämätön vuoristotie. Tätä tietä ajaessaan Satu näkee, että vuoristokiipeilijä on menettämäisillään otteensa ja on putoamaisillaan kohti kuolemaa. Jos Satu pysähtyy, vuoristokiipeilijä voi käyttää auton sivulla roikkuvaa köyttä ja vetää sen avulla itsensä turvaan, mutta silloin on liian myöhäistä pelastaa viisi ihmistä. Jos Satu jatkaa pysähtymättä, yksi ihminen kuolee ja viisi pelastuu. Satu vihaa vuoristokiipeilijää ja haluaa hänen kuolevan. Tästä syystä Satu päättää olla pysähtymättä ja jatkaa matkaa.

Teko on mielestäni

(1. kielletty) 2. 3. (4. sallittu) 5. 6. (7. pakollinen) Vastaus:____

3. Eino saa viestin, jonka mukaan rahtilaivan kapteeni on saanut tartunnan tappavaan tautiin. Kapteeni itse on ainoa taudin kantaja ja hän on vastustuskykyinen taudille. Jokainen, joka saa hänestä tartunnan, kuolee. Laivassa ei ole ketään matkustajia. Laiva on matkalla kaukaiselle saarelle, ja kapteeni aikoo omin käsin jakaa lastin viidelle saaren asukkaalle. Kapteeni ei tiedä, että hän on saanut tartunnan. Laivassa ei ole radiota, jolla kapteenia voitaisiin varoittaa. Eino ottaa helikopterin keskeyttääkseen matkan, mutta jo kaukaa hän näkee, että laiva on jo laiturissa. Ainoa keino, millä Eino voi estää kapteenia levittämästä tautia, on käyttää ohjusta ja räjäyttää laiva. Jos Eino ei käytä ohjusta, kapteeni jää henkiin ja viisi saaren asukasta kuolee. Einolla ei ole mitään halua loukata tartunnan saanutta, mutta hän haluaa pelastaa viisi ihmistä ja lähettää ohjuksen, joka tappaa kapteenin mutta jättää viisi saarelaista henkiin.

Teko on mielestäni

1. kielletty) 2. 3. (4. sallittu) 5. 6. (7. pakollinen) Vastaus:____

4. Esa on palomies, joka yrittää pelastaa viisi lasta palavasta talosta. On vain yksi ikkuna, jonka kautta lapset voidaan siirtää turvallisesti pois. Ikkuna on juuttunut kiinni. Esan on heti rikottava tämä iso painava ikkuna tai muutoin kaikki viisi lasta kuolevat. Ikkunan ulkopuolella alhaalla maassa on mies, joka on turvassa ja odottaa pois siirtämistä ja jota Esa ei voi auttaa, jos hän lyö painavan ikkunan rikki. Jos hän ei lyö ikkunaa rikki, alhaalla oleva mies pelastuu. Jos Esa rikkoo ikkunan, alhaalla oleva mies kuolee, mutta viisi lasta voidaan siirtää turvallisesti pois. Esa päättää rikkoa ikkunan.

Teko on mielestäni

(1. kielletty) 2. 3. (4. sallittu) 5. 6. (7. pakollinen) Vastaus:____

5. Raiteilla seisoessaan Anneli näkee tyhjän valvomattomat junanvaunun pian törmäävän viiteen ihmiseen. Annelin lähellä on vipu, jota voidaan työntää ja joka alentaa jalankulkusillan kaidetta niin, että yksi ihminen putoaa jalankulkusillalta vaunun saapumisraiteelle, missä vaunu osuu häneen. Vaunun vahti hidastuu tästä yhdestä ihmisestä niin, että viisi ihmistä ei joudu vaunun alle. Jos Anneli ei työnnä vipua, vaunu jatkaa matkaansa ja viisi ihmistä jää sen alle, mutta yksi sillalla ollut pelastuu. Anneli vihaa sillalla seisonutta ihmistä ja toivoo näkevänsä hänet kuolleena. Anneli päättää työntää vipua.

Teko on mielestäni

(1. kielletty) 2. 3. (4. sallittu) 5. 6. (7. pakollinen) Vastaus:___

6. Juha ajaa moottoriveneellään kapean kanavan ulostuloaukkoa kohti ja huomaa hain lähestyvän kanavaa. Takanaan kanavassa hän näkee viisi uimaria. Jos Juha pysyy paikallaan, hänen veneensä sulkee kanavan sisäänpääsyn ja estää haita hyökkäämästä viiden uimarin kimppuun. Kuitenkin Juha näkee yhden uimarin lähellä edessäpäin kanavan ulkopuolella olevan hukkumaisillaan. Juha voi pelastaa tämän yhden uimarin suuntaamalla veneensä hänen luokseen, mutta silloin hän jättää kanavan avoimeksi haille. Jos Juha suuntaa veneensä yhden uimarin suuntaan, tämä ei huku, mutta hai syö viisi uimaria. Jos Juha pysyy paikallaan, yksi uimari kuolee ja viisi pelastuu. Juhalla ei ole mitään tätä yksinäistä uimaria vastaan, mutta hän haluaa pelastaa viisi uimaria ja pysyy paikallaan.

Teko on mielestäni

(1. kielletty) 2. 3. (4. sallittu) 5. 6. (7. pakollinen) Vastaus:___

7. Anna huomaa moottoriveneellä ajaessaan etäällä viisi uimaria, jotka ovat hukkumaisillaan. Jos Anna ei aja heidän luokseen täydellä nopeudella, hän ei ehdi ajoissa, ja kaikki viisi kuolevat. Jotta Anna voisi ajaa täydellä nopeudella, hänen on kevennettävä lastiaan. Ainoa keino keventää lastia on työntää uimataidoton matkustaja omin käsin veneestä. Tällöin matkustaja hukkuu, mutta Anna pelastaa muut viisi uimaria. Anna päättää työntää yhden matkustajan veneestä ja pelastaa viisi uimaria.

Teko on mielestäni

(1. kielletty) 2. 3. (4. sallittu) 5. 6. (7. pakollinen) Vastaus:___

8. Erja on lähellä rautatien vaihdetta rautatieasemalla, kun hän huomaa tyhjän junanvaunun liikkuvan ilman valvontaa. Se liikkuu niin nopeasti, että se osuttuaan tappaa kenet tahansa. Vaunu kulkee kohti korjausmiestä, joka on juuttunut kiinni vaihteeseen jalastaan. Vähän matkan päässä alempana on viisi korjausmiestä. Erja voi kääntää vaihdevipua ja vapauttaa yhden korjausmiehen, jolloin yksi mies pelastuu, mutta vaunu jatkaa matkaansa ja tappaa viisi korjausmiestä. Erjä päättää olla kääntämättä vaihdetta, jolloin yksi mies kuolee ja viisi pelastuu.

Teko on mielestäni

(1. kielletty) 2. 3. (4. sallittu) 5. 6. (7. pakollinen) Vastaus:___

9. Tauno on palomies, joka yrittää pelastaa viisi lasta palavasta talosta. On vain yksi ikkuna, jonka kautta lapset voidaan pelastaa, ja se on juuttunut kiinni. Taunon pitää käyttää heti jotain esinettä rikkoakseen tämän painavan ikkunan tai muutoin kaikki viisi lasta kuolevat. Ainoa riittävän iso esine on hänen edessään oleva mies, joka on turvallisesti poistumassa palavasta talosta. Tauno voi rikkoa ikkunan heittämällä palavan esineen kohti miestä, joka hyppää palavan esineen tieltä kohti ikkunaa, rikkoo sen, putoaa ja kuolee, mutta viisi lasta voidaan siirtää turvallisesti pois. Jos Tauno ei heitä palavaa esinettä, mies pääsee pakoon ja pelastuu, mutta viisi lasta kuolee. Tauno vihaa miestä ja haluaa nähdä hänet kuolleena. Tauno päättää heittää miestä palavalla esineellä, jolloin mies kuolee mutta viisi lasta pelastuu.

Teko on mielestäni

(1. kielletty) 2. 3. (4. sallittu) 5. 6. (7. pakollinen) Vastaus:___

10. Heljä ajaa moottorivenettä lahdella ja huomaa joitakin uimareita vaikeuksissa. Viisi uimaria on hukkumaisillaan Heljän edessä olevassa kanavassa. Lähempänä on yksi uimari hukkumaisillaan. Jos Heljä pysähtyy säästääkseen yhden uimarin, viisi muuta uimaria hukkuu kanavassa. Jos Heljä jatkaa kohti viittä uimaria jättäen yhden uimarin oman onnensa nojaan, yksi uimari hukkuu mutta viisi pelastuu. Heljä ei halua yhden uimarin hukkuvan, mutta hän haluaa pelastaa viisi uimaria ja jatkaa matkaansa, jolloin viisi uimaria pelastuu ja yksi uimari hukkuu.

Teko on mielestäni

(1. kielletty) 2. 3. (4. sallittu) 5. 6. (7. pakollinen) Vastaus:___

11. Marko seisoo radalla ja näkee tyhjän valvomattoman tavaravaunun kulkevan kohti viittä ihmistä. Markon lähellä on vipu, jota vääntämällä voidaan alentaa jalankulkusillan kaidetta ja pudottaa yksi ihminen raiteelle, jota pitkin vaunu kulkee. Tällöin vaunu hidastuu, koska pudonnut ihminen hidastaa sitä ja viisi ihmistä pelastuu ja yksi kuolee. Muuten viisi kuolee ja yksi pelastuu. Marko päättää työntää vipua, jolloin yksi kuolee ja viisi pelastuu.

Teko on mielestäni

(1. kielletty) 2. 3. (4. sallittu) 5. 6. (7. pakollinen) Vastaus:___

12. Tuula on rakennussiivoojana ylimmässä kerroksessa, kun hän näkee, että teräspalkin päässä oleva vaihdelaatikko on murtumassa. Vaihdelaatikosta riippuu ylhäällä oleva taso, jolla on viisi ihmistä. Jos vaihdelaatikko murtuu, ihmiset tasolla putoavat ja kuolevat. Tuula voi pelastaa viisi ihmistä, jos hän heti ryntää pitkin teräspalkkia käynnistääkseen vaihdelaatikon pysäytysmekanismin. Tuulan ja vaihdelaatikon välissä on portti, jolla seisoo yksi ihminen. Jos Tuula ryntää portin läpi, tämä yksi ihminen putoaa kadulle ja kuolee. On liian äänekästä, jotta Tuula voisi varoittaa ketään. Jos Tuula ei tee mitään, vaihdelaatikko hajoaa ja viisi ihmistä putoaa ja kuolee. Tuula vihaa tätä portilla seisovaa ihmistä ja haluaa hänen kuolevan. Tuula päättää pudottaa yhden ihmisen ja pelastaa viisi.

Teko on mielestäni

1. kielletty) 2. 3. (4. sallittu) 5. 6. (7. pakollinen) Vastaus:___

Tehtäviä

1. Keksikää lisää samantyyppisiä tehtäviä. Laittakaa yhdeksi pelastettavaksi joku kuuluisa ihminen tai taruhahmo kuten esimerkiksi George W Bush, Lordi, Jeesus tai Muhammed. Lisätkää tai vähentäkää toisessa vaihtoehdossa pelastuvien ihmisten määrää.

2. Testatkaa näillä tehtävillä muita koulun oppilaita.

3. Pohtikaa, mitä testin tuloksen sanovat koulunne oppilaiden siveydestä (moraalista).

Gravitation

This is a link.

Geometria

Tämä on linkki.

Ateismin määritelmä

George H. Smithin ontologinen ateismin määritelmä:

Ateismi on väite: jumalaa tai jumalia ei ole olemassa

Tässä määritelmässä on määritelty olemassaoloa koskeva eli ontologinen käsitys. Jumala joko on olemassa tai ei ole olemassa. Mitään olemassaolon ja olemattomuuden välimuotoa ei ole.

Teismi on väite: jumala tai jumalia on olemassa

Deismi (jumala on olemassa, mutta ei puutu maailmanmenoon) ja panteismi (jumala on sama kuin maailmankaikkeus) ovat tämän mukaan teismiä

Inhimillinen tieto siitä, mitä on olemassa, on vajavaista. Joku saattaa pitää varmana, että jumalaa tai jumalia ei ole olemassa. Joku toinen saattaa pitää varmana, että jumala tai jumalia on olemassa. Joku kolmas voi olla epävarma siitä, onko jumalaa tai jumalia olemassa vai ei.

Ateistin määrittelemä

Ateisti on henkilö, jonka mielestä ateismi on tosi.

Agnostikon eli jumalaongelmaisen määritelmä

Agnostikko eli jumalaongelmainen on henkilö, joka ei mielestään tiedä, onko ateismi tosi vai onko teismi tosi.

Uskonnon määritelmä

Uskonto on järjestäytynyttä teismiä.

Ne käsitykset joissa ei ole jumalia, eivät ole tämän määritelmän mukaan uskontoja.

Raamatun ristiriidat

Lukeaksesi napauta tästä.

Linkkejä

Ateistien ehdotus lukion elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmaksi
Ateistien ehdotus perusasteen elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmaksi
Ateistifilosofi Pertti Lindforsin juhlakirja on ilmestynyt
Bill ja Melinda Gates’in säätiö antoi yli 10 miljoonaa dollaria Discovery Institute’lle, “älykkään suunnittelun jumalatodistuksen” propagandaan
Edvard Westermarck: Siveys ja kristinusko (1907)
Esitelmä ateismista 30.10.2003
Esitelmä posthumanismista 16.2.2004
Islam ja naiset
Jumalanpilkkasakot Suomessa
Lausunto uskonnonvapauskomitean mietinnöstä
Lausunto vihkimisoikeuden laajentamisesta
Lavanam on terrorism
Lavanam: Let all of us search for new means
Lavanam's open letter to Naxalite (Maoist) friends
Ortodoksipappi aiheutti Suomessa naisen kuoleman ja peri hänen omaisuutensa
Rolf Lagerborg (1907) Kristinuskon opetusta vai maallista siveys­kasvatusta
Tunnettuja ”älykkään suunnittelun jumalatodistuksen” kannattajia ja vastustajia
Tätä Helsingin Sanomat ei julkaissut
Vapaa Ajattelijan päätoimittaja on erotettu kaikista tehtävistään
Vapaa-ajattelijain liiton liittovaltuuston kokous 27.11.2005
Vapaa-ajattelijain tiedottaja vastustaa ateismia
Wikipedia ateisteja vastaan
Write to Lavanam