Jumalaton kulttuurilehti 15
Godless Culture Magazine 15

Maaliskuu March 2007

Julkaisija: Suomen ateistiyhdistys ry Sähköposti: info@ateismi.fiPublisher: Atheist Association of Finland E-mail: info@ateismi.fiSisällysluettelo Contents

Verkkojulkaisun vastaava toimittaja fil.maist. Erkki Hartikainen

Editor of the net magazine: Erkki Hartikainen, MA

Tämä on viimeksi päivitetty 1.2.2011.
Last uppdate 2/1/2011.


Important things: Tärkeät asiat:
15 books in Finnish 15 kirjaa suomeksi

Elämänkatsomustieto Life View (in Finnish)

Sanasto Sanasto
Peruskoulu et1-2 et1 et2 et3 et4 et5 et6 et7 et8 et9
Lukio et10 et11 et12 et13 et14
Elämänkatsomustieto, kotisivu etkirjat

Analytical Logical Empiricism: see

http://etkirja.pp.fi/ale.htm

Dictionary of Atheism
Atheists in action
Physics pages of Pekka T. Laakso

Tilaa kirja

Sisällysluettelo
 1. Pääkirjoitus maaliskuu 2007
  1. Kevätpäivän tasaus
 2. Yli puolet kansanedustajista kannatti kirkon ja valtion eroa 1960 - luvulla
 3. Voiko ihmisten käyttäytyminen  olla näin yksinkertaista? Professori Roope Uusitalo ennusti kokoomuksen vaalivoiton
 4. Demareille uusi piispa
 5. Eduskuntavaalien tuloksista
 6. Äänestäminen on hyvin vaikeaa
 7. Punaviherpiipertäjät ajavat Ruotsin mallin mukaista kaikille pakollista uskonnonopetusta
 8. Varjoylioppilastehtävät elämänkatsomustietoon
 9. Jumalaton – lehti ilmestyy vähitellen
 10. Islamin laki Saksan laiksi
  1. Taustaa
  2. Saksalainen naistuomari osoitti viikolla häiriköiden olevan oikeassa.
 11. Richard Dawkins BBC:n uutisissa
 12. Kosmologian ongelmia 3
 13. Valetieteiden laitos Helsingin yliopistoon
 14. Ihmisen ymäristöhaittoja
 15. Posthumanistinen tietoteoria
 16. Kielenhuolto
 17. Elämänohjeet
  1. Lehden linja
  2. Elämänohje 4/2007
  3. Elämänohje 5/2007
 18. Lapset, eläkeläiset, sairaat jne
 19. Pääsiäisen alkuperä
  1. The Myth of Nazareth: The Invented Town of Jesus
 20. Kuukauden pähkinä
  1. Vanha pähkinä
  2. Uusi pähkinä
 21. Kuukauden vitsi
 22. Jumaluusoppinut herjaa Dawkins’ia eikä vastaa kysymykseen elämän tarkoituksesta
  1. (jatkuu huhtikuussa)
  2. Todisteet ja usko…
 23. Uskontoa etiikan valeasussa
  1. Tämä artikkeli jatkuu lehden huhtikuun numerossa.
 24. Vapaa-ajattelijain liiton hölmöily jatkuu, sisäpiiri sekoilee
 25. Entisten muslimien yhdistys on perustettu Saksaan
 26. Julkijumalaton Yhdysvaltain edustajainhuoneessa
 27. Yleisön osasto
 28. Hulluja ateisteja
 29. Sisäpiiri kirjoittelee
  1. Jokaisen on itse keksittävä pyörä uudestaan.
 30. Musta Pekka -peli on kielletty
 31. Wittgensteinin Tractatus kirjoitetaan uudestaan, uudelleenkirjoitus meneillään
 32. Yahoo poisti ateistien sivuja
 33. YahooGroups deleted the main debate forum for the Union of CyberAtheists
  1. From the Union of CyberAtheists
 34. Wikipedia for Cristian fundamentalists
  1. The Lord's Encyclopedia
  2. "Much-needed alternative to Wikipedia"
  3. "This requires an Intelligent Designer"
  4. "Shocking level of vandalism and obscenity"
 35. Gravitation
 36. Geometria
 37. Ateismin määritelmä
 38. Ateistin määrittelemä
 39. Agnostikon eli jumalaongelmaisen määritelmä
 40. Uskonnon määritelmä
 41. Raamatun ristiriidat
 42. Linkkejä

Pääkirjoitus maaliskuu 2007

Kevätpäivän tasaus

Tänään 21.3.2007 on kevätpäiväntasaus. Välimeren ympäristössä tähän aikaan on kevät, erityisesti viinirypäle herää silloin uuteen elämään.

Kuoleman ja ylösnousemuksen aihe on ollut muinaisissa uskonnoissa niin yleinen, että se löytyy myös suomalaisesta Kalevalasta Lemminkäisen kuolemaa ja ylösnousemusta kuvaavana kertomuksena. Lemminkäisen kuolemaa ja henkiinheräämistä kuvaava kertomus on eräs muinaisegyptiläisen Osiris-jumalan kuolemaa ja henkiinheräämistä kuvaavan tarinan muunnos. Kun Niili tulvii, Osiris voittaa aavikon jumalan Sethin, ja Egypti herää henkiin.

Paitsi että kevätpäiväntasauksesta muodostui antiikin Kreikassa viininjumala Dionysoksen ylösnousemuksen juhla, tämä juhla oli myös ikivanha hedelmällisyysjuhla. Jumalattaret, jotka synnyttivät auringonjumalia, hedelmöittyivät tuolloin neitseellisesti, ja yhdeksän kuukauden kuluttua, jouluna, jumala sitten syntyi.

Kevätjuhlaan tietysti liittyivät monet hedelmällisyyttä edistävät taiat. Ehkä tämän kaukaista kaikua ovat myös suomalaiset pääsiäistaiat. Juutalaisten pääsiäisen ajankohta liittyy juutalaisten "Egyptin orjuudesta vapautumisen" juhlaan, mutta esimerkiksi englannin kielen pääsiäistä tarkoittava sana "easter" viittaa kevään jumalattareen Eostreen, jota juhlittiin kevätpäivän tasauksen aikaa

Uskonnottomat juhlivat joskus myös kevätpäiväntasausta, mutta paljon yleisemmin vapusta (toukokuun ensimmäinen) on muodostunut uskonnottomien kevätjuhla.

Yli puolet kansanedustajista kannatti kirkon ja valtion eroa 1960 - luvulla

(20.3.2007) Sivuston www.uskonnonvapaus.fi vaalikoneen avulla on voitu selvittää mm. monien valituksi tulleiden kanta kirkon ja valtion eroon. Kirkon ja valtion eroa kannattaa enää tähän työhuoneeseeni mahtuva joukko kansanedustajia.

1960 - luvun lopulla silloinen Vapaa-ajattelijain liiton sihteeri Raimo Laine (minä olin ensimmäinen pääsihteeri) teki kyselyn kirkon ja valtion eron kannatuksesta kaikille istuville kansanedustajille. Yli puolet istuvista kansanedustajista ilmoitti kannattavansa kirkon ja valtion eroa. Asia ei siitä huolimatta edistynyt ollenkaan.

Kristityistä koostuva komitea laittoi uskontojen historiaan ja siveysoppiin puolet kristinuskoa ja loput hölynpölyä. Helsingin vapaa-ajattelijain ensimmäinen sihteeri Tyyne Leivo-Larsson oli opetusministerinä ja  pelkäsi peruskoulun puolesta niin kovasti, ettei uskaltanut ottaa uskonnonopetuskysymystä ollenkaan esille.

Voiko ihmisten käyttäytyminen  olla näin yksinkertaista? Professori Roope Uusitalo ennusti kokoomuksen vaalivoiton

Jouni Luotonen kirjoitti Talouselämä - lehdessä 15.3. seuraavaa
Talousmalli ennustaa kokoomuksen voittoa
[Jouni Luotonen 15.3.2007]

Vaalit ovat sunnuntaina, mutta jos professori Roope Uusitalon ennuste toteutuu pilkuntarkasti, tulos tiedetään: kokoomus saa 23,8 prosenttia äänistä ja keskustan kannatus romahtaa 20,4 prosenttiin. Uusitalon mukaan SDP ja Vasemmistoliitto säilyttävät suurin piirtein edellisten eduskuntavaalien ääniosuutensa.Helsingin kauppakorkeakoulun professori Roope Uusitalo on kirjoittanut Palkansaajien tutkimuslaitoksen tuoreeseen Talous & Yhteiskunta -julkaisuun tutkimusartikkelin, jossa hän kuvailee talouskehityksen ja vaalitulosten yhteyttä selittävää malliaan. Uusitalon lähtökohta on ajatus, että kansalaiset yksinkertaisesti äänestävät hallituspuolueita, jos talous on kehittynyt myönteisesti. Jos taas hinnat ovat nousseet kovasti ja työttömyys on vain pahentunut, äänet menevät oppositiolle.

Malli olisi pystynyt ennustamaan keskustan "veret seisauttavan vaalivoiton" vuonna 1991.

Mallin pohjana ovat vuosien 1945-2003 vaalitulokset sekä saman aikajakson inflaatio- ja työttömyyskehitys. Mallia rakentaessaan Uusitalo tutki myös esimerkiksi palkkatason muutosten yhteyttä vaalituloksiin, mutta oleellisia vaikutuksia ei löytynyt.

Talouden ja vaalitulosten yhteyttä tulkitsevan Uusitalon mukaan hallituspuolueet joutuvat vaaleissa väistämättä kantamaan vastuuta inflaatiosta ja työttömyydestä:

"Hallitusvastuu alentaa puolueen kannatusta keskimäärin 2,37 prosenttiyksikköä, jos inflaatio ja työttömyys ovat sodanjälkeisellä keskiarvotasolla."

Inflaation vaikutus kokonaisuudessa on johdonmukainen, mutta vähäinen. Sen sijaan hallituksen kannatus riippuu työttömyyden kehityksestä. Työttömyyden kasvu alentaa hallituspuolueiden äänimäärää ja kasvattaa opposition ääniosuutta.

Uusitalon malli ennustaa oppositiossa olevalle kokoomukselle vaalivoittoa, koska työttömyys on sodanjälkeiseen historiaan verrattuna yhä korkea. Kokoomuksen voitto jää kuitenkin vähän pienemmäksi kuin keskustan voitto viime vaaleissa, koska Matti Vanhasen hallituskaudella työttömyys on laskenut.

Vastoin viime viikkojen vaaliennusteita Uusitalon talousmalli ennustaa keskustalle äänien menetyksiä. Ennuste perustuu siihen, että keskusta on hallitusvastuussa ja näin siis vastuussa myös työttömyydestä.

Uusitalo varoittelee suhtautumasta liian vakavasti vain muutamaan muuttujaan pohjautuvaan malliin. Malli olisi kuitenkin pystynyt ennustamaan esimerkiksi keskustan "veret seisauttavan vaalivoiton" vuonna 1991 sekä porvarihallituksen tappion neljä vuotta myöhemmin.

Vaikka vaalikeskusteluissa puhutaan taloudesta paljon, vaalitulosten ja talouskehityksen yhteyttä on ainakin Suomessa tutkittu vähän.

Demareille uusi piispaTurun hiippakunnan piispan virasta naispapin kanssa muhinoinnin takia eronnut piispa Ilkka Kantola on valittu eduskuntaan sosialidemokraattien listoilta. Tiettävästi Kantolaa aiotaan kutsua demarien piispaksi, ja hän saa ne kaikki ateistien nujertamiseksi tarvittavat tehtävät, joita edesmennyt Harri Heino niin ansiokkaasti johti. Demarien puoluetoimisto olikin pitkään hämmentynyt Harri Heinon siirryttyä vuonna 1999 taivasten valtakuntaan vakavan sairauden murtamana.

Eduskuntavaalien tuloksista

(19.3.2006) Ateistien näkökulmasta eduskunta jatkaa huononemistaan. Eduskuntaan pääsi kyllä pieni joukko eri puolueiden ateisteja, mutta sieltä jäi pois joukko edustajia, jotka ovat ajaneet ateistien asiaa.

Vapaa-ajattelijain liiton entinen puheenjohtaja Taina Hollo (SKP) Kihniöstä sai 92 ääntä. Ortodoksikristitty Suvi-Anne Siimestä harmittaneet entiset taistolaiset pääsivät eduskuntaan.

Opetusministerin paikka menee keskustalle, jos  Matti Vanhasesta (KESK) tulee pääministeri ja Sauli Niinistöstä (KOK) valtiovarainministeri. Joka tapauksessa opetusministeriö joutuu todennäköisesti oikeaa liikunnanopettajaa Antti Kalliomäkeä vähemmän pätevän henkilön johtamaksi. Antti Kalliomäelle on annettava tunnustusta siitä, että hän ei kelpuuttanut valtionavun piiriin lisää kristillisiä ja steinerkouluja.

Lähinnä humanisteja edustanut Ilkka Taipale (SDP) jäi valitsematta.

Porin tapauksessa uskonnottomia avustanut Mikko Elo (SDP) ei ollut edes ehdokkaana.

Elämänkatsomustiedon nykymuotoisen opetuksen kouluihin tulon eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtajana varmistanut Mikko Ekorre (VAS) sai alle tuhat ääntä.

Ruotsin mallin mukaista uskonnonopetusta Suomeen ajanut Irina Krohn ei ollut ehdokkaana, ja hänen sisarensa Minerva Krohn ei päässyt eduskuntaan. Krohnin sisarusten isoisä Sven Krohn oli teosofi ja Turun yliopiston filosofian professori. Sven Krohn vastusti voimaperäisesti loogista empirismia, mutta hän toimi kuitenkin kolmekymmentä vuotta sitten vastaväittäjänä dosentti Pertti Lindforsin väitöstilaisuudessa. Lindfors totesi humoristisesti, että Sven Krohn teki viimeisen hirmutyönsä päästämällä Lindforsin tohtoriksi.

Huonon uskonnonvapauslain viimeistellyt neljän kristityn ryhmä (Maija Rask (SDP), Suvi-Anne Siimes (VAS), Kaarina Dromberg (KOK) ja Karl-Erik Enestam (RKP) ei ole enää eduskunnassa.

Äänestäminen on hyvin vaikeaa

(17.3.2007) Uskonnonvapaus.fi -vaalikone kertoo koruttomasti, että ateistien käsityksiä käsitysvapaudesta edustavat vain muutamat liberaalit ja kommunistit.

Yhteiskunnallisten asiain suhteen valitseminen ei ole yhtään helpompaa. Eri vaalikoneet löytävät samoin ajatteleviksi aivan eri ihmisiä.

Punaviherpiipertäjät ajavat Ruotsin mallin mukaista kaikille pakollista uskonnonopetusta

(17.3.2007)  Ikävintä on, että Pekka Elon johtama klikki on onnistunut saamaan paljon punaviherpiipertäjiä Ruotsin mallin mukaisen uskonnonopetuksen puolelle.

Ruotsin mallin mukainen uskonnonopetus, jota toteutetaan ainakin Ruotsissa ja Norjassa, Norjassa jopa humanistien aloitteesta, sisältää puolet kristittyjen kirjoittamaa kristinuskon opetusta ja loput muiden uskontojen opetusta näiden uskontojen edustajien omien käsitysten mukaan.

Tämä merkitsee yleisellä tasolla lasten ja nuorten kasvattamista yhteiskunnan kustannuksella uskontomyönteisiksi.

Timo I. Vasaman johtama klikki ajoi Ruotsin mallin mukaista uskonnonopetusta jo 1960- luvun lopulla. Melkein yksin onnistuin1980 - luvun alussa kaatamaan tämän hankkeen ja huonona kompromissina syntyi eri uskontonen opetus uskontokuntiin kuuluville ja uskontokuntiin kuulumattomille elämänkatsomustiedon opetus.

Pekka Elon johdolla humanistiklikki teki elämänkatsomustiedon opetuksesta hyvin huonoa. Klikin tarkoituksena oli ja on tehdä elämänkatsomustiedon opetuksesta Ruotsin mallin mukaista uskonnonopetusta ja lopulta ympäripuhua täyttä ymmärrystä vailla olevat poliitikot kannattamaan tämän opetuksen antamista kaikille.

Ateistien kanta on ollut ja on yhä sama kuin eräillä liberaleilla ja eräillä kommunisteilla: Peruskoulun ja lukion katsomusaineet voidaan lakkauttaa.

Periaatteessa totuuden opettaminen on mahdollista, mutta näin ei ole tehty koskaan eikä missään.

Norjan siirtyminen ensin puolikristilliseen elämänkatsomustietoon ja sitten uskontomyönteiseen kaikille pakolliseen uskonnonopetukseen kertoo karusti siitä, mihin humanistien tekemä Vapaa-ajattelijain liiton kaappaus on johtamassa myös Suomessa.

Suosittelen, että ne ateistit, jotka eivät ole vielä äänestäneet, äänestävät ateistiliberaaleja, jos ovat porvareita, ja ateistikommunisteja, jos ovat vasemmistolaisia.

Varjoylioppilastehtävät elämänkatsomustietoon

Erkki Hartikainen 6.3.2007

Yllä mainituille elämänkatsomustiedon sivuille ovat ilmestyneet ensimmäiset elämänkatsomustiedon  varjoylioppilastehtävät keväällä 2007.

Jumalaton – lehti ilmestyy vähitellen

Erkki Hartikainen 6.3.2007

Tätä lehteä tuotetaan siten, että kuukauden ajan siihen lisätään koko ajan mielenkiintoisia uutisia ja artikkeleita. Alkukuusta lehti on pelkkä luuranko, mutta loppukuussa siinä on usein niin paljon aineistoa, että sen painattaminen paperille ei olisi enää kannattavaa. Myös tämä pääkirjoitus pitenee koko kuukauden ajan.

Suomen kieleen on syntynyt uusi sana "imagofasismi". Samalla tämä sana on kännetty englanniksi "imago fascism". Sana lisätään lähiaikoina englanninkieliseen ateismin sanakirjaan "Dictionary of atheism".

Tässä lehdessä on nöyrästi alistuttu imagofasismiin. Lehti laitetaan Internetiin käytännöllisesti katsoen tyhjänä, mutta taiton ja ulkomuodon suhteen on tehty paljon työtä. Nörttilogian sankareiden tapaan kirjoitan tätä lehteä suoraan hötömölönä (=HTML).

Vanhoja otsikoita vaihdetaan uusiin vasta sitten, kun lukijat ovat hyväksyneet lehtemme ulkomuodon. Vanhalle miehelle kirkkaan näytön ja tumman näppäimistön kanssa tahtoo käydä niin, että piste menee vahingossa linkin sisään, mutta ystävälliset lukijat varmaan heti huomauttavat minulle tällaisista virheistä.

Tämä lehti ei vielä ole lähdekoodin suhteen parhaassa mahdollisessa muodossa. Olen kyllä paikannut rikki menneen istuimen suojan, ja arvelen, että edellisessä lehdessä esiintynyt roskakoodi poistuu maaliskuun loppuun mennessä.

Islamin laki Saksan laiksi

Turun Sanomat,  Risto K Tähtinen Berliini

Taustaa

Monet islamilaisista maista Saksaan ja Länsi-Eurooppaan tulleet tutkijat ja älymystön edustajat ovat jo pitkään varoittaneet, että islamin tavoitteena on valloittaa Eurooppa sisältä päin. Tähän asti heitä on pidetty kulttuurien välisen rauhanomaisen rinnakkaiselon häirikköinä.

Saksalainen naistuomari osoitti viikolla häiriköiden olevan oikeassa.

Oikeudessa oli marokkolaissyntyinen, mutta Saksan kansalaisuuden saanut nainen, jota aviomies hakkasi ja uhkasi tappaa. Nainen halusi heti eron.

Naistuomari ei tähän suostunut, vaan vaatii normaalia vuoden harkinta-aikaa, koska kyseessä ole ollut mitenkään epätavallinen ero. Saksalainen naistuomari lisäsi, että koraanin mukaan miehellä on oikeus kurittaa vaimoaan. Näin mies toimi aivan oikein islamilaisen lain, sharian mukaan.

Tuomari siirrettiin toisiin tehtäviin. Poliitikot laidasta laitaan olivat yhtä mieltä, ettei islamilainen laki saa mennä Saksan lain edelle. Jos näin olisi, myös Saksassa paljon kohua herättäneet kunniamurhat olisivat laillisia.

Merkittävää on, että tuomarin arvostelijoihin liittyi Saksan muslimien keskusneuvosto. Sen mukaan on väärää koraanin tulkintaa, että miehellä on oikeus hakata vaimoaan. Neuvosto valitti, että Saksan oikeuslaitos yrittää monissa muissakin tuomioissa ottaa huomioon aivan liian hienotunteisesti islamilaista lakia.

Monet maltilliset muslimit ovat myös sitä mieltä, että itsemurhaiskut on koraanissa kielletty. Ongelma on kuitenkin se, että ääriainekset määräävät ja ovat viime vuosikymmeninä määritelleet, mikä on koraanin oikea tulkinta.

Saksalaisessa keskustelussa ei kuitenkaan ole etsitty vastausta siihen, miten 50 vuotta täyttävän EU:n olisi tehtävä islamin haasteen edessä. Euroopassa elää jo merkittävä monimiljoonainen islamilainen vähemmistö. Yhden tuomarin siirto tosiin tehtäviin ei riitä.

Julkaistu 24.3.2007

Richard Dawkins BBC:n uutisissa

http://www.youtube.com/watch?v=c8eBuDJuxfM

Kosmologian ongelmia 3

Vanha kysymys:

Onkoavaruus laajenemassa vai pienenemässä?

Vastaus: Tietysti pienemässä, ihmisethän lisääntyvät koko ajan.

Lukijoiden ehdotukset palstan sisällöksi pyydämme lähettämään osoitteella erkki.hartikainen@ateismi.fi

Valetieteiden laitos Helsingin yliopistoon

Vaalien jälkeinen valtiovarainministerö aikoo alustavien tietojen mukaan ehdottaa, että Helsingin yliopistoon perustetaan uusi huippuyksikkö: Valetieteen laitos.

Uuteen yksikköön sijoitetaan nykyiset Jumaluustieteen laitos, Viisauden ystävien laitos ja Uskontotieteen laitos sekä muutamia muita pienempiä yksiköitä.

Uuteen huippuyksikköön perustetaan muun muassa maailmanlopun ennustamisen professuuri, joka sijoitetaan jumaluustieteelliseen tiedekuntaan.

Ihmisen ymäristöhaittojaSuuret tiede-ihmiset ovat todenneet jo vuonna 189 342 eaa, että ihmiset aiheuttavat mm seuraavia ympäristöhaittoja:
 • Ihmiset tuottavat pahanhajuista ulostetta, joka rehevöittää vesistöjä.
 • Ihmiset tuottavat virtsaa, joka haisee pahalle ja rehevöittää vesistöjä.
 • Ihmiset piereskelevät, mikä lisää kasvihuonekaasujen määrää
 • Ihmiset hikoilevat ja haisevat pahalle.
 • Ihmiset metelöivät ja häiritsevät luonnon rauhaa.
 • Ihmiset ovat muille ihmisille ja muille eläinlajeille vaarallisia petoja.
 • Ihmiset sytyttävät tulipaloja ja aiheuttavat suurta vahinkoa vakuutusyhtiöiden osakkeenomistajille.
Edellä kerrotuista syistä Maa- ja metsätalousministeriö on päättänyt rajoittaa ihmisten lukumäärää.

Posthumanistinen tietoteoria

Määritelmä 1: Tieto on ihmisestä riippumatonta (jatkuu lehden seuraavassa numerossa).

Kielenhuolto

Erkki Hartikainen 20.2.2007

Sana "laiskuus" on tänään (8.16.2007 klo 20.22 tietokoneen kellon mukaan) poistettu suomen kielestä. Englannin kielestä se poistetaan myöhemmin tässä kuussa.

Suuret tiedehenkilöt osoittivat jo viime vuosisadan lopulla, että kaikenlainen saamattomuus johtuu aivojen välittäjäaineiden virheellisistä suhteista, perinnällisistä vajavuuksista, mahdottomasta elinympäristöstä jne.

Sanat "vasemmisto" ja "oikeisto" poistetaan käytästä heti uuden eduskunan kokoonnuttua. Uusi eduskunta aikoo säätää lain, jonka mukaan puolueen nimen pitää vastata jollakin tavoin puolueen ajamia asioita.

Kun sanat "Vasemmisto" ja "oikeisto" on poistettu, myös sana "keskusta" on poistettava, sillä olemassa olemattomien käsitysten välissä ei voi olla mitään.

Myös sana "kokoomus" aiotaan poistaa käytöstä edellä mainituilla perusteilla. Koska "ruotsalaisuus" ei liioin ole mikään aate, puolueen on muutettava nimeään.

Muutenkin on ajateltu, että pelkkä kieli ei ole oikea peruste äänestää jotain henkilöä. Tästä syystä uusi eduskunta kehottaa ruotsinkielisiä vakavasti harkitsemaan nykyistä petävämpiä perusteita äänestämiselle.

Mitä tulee "kristillisdemokraatteihin" on ajateltu, että tulevaisuudessa ei sallita uskonnolliseen syrjintään yllyrräviä puolueita.

Koska tuulevaisuudessa sallitaan vain suomenkielisiä puolueiden nimiä oikein käännöksin vähemmistökieliimme, myös "sosialidemokraatit" joutuvat keksimään itselleen uuden nimen".

Sana "demokratia" olisi korvattava sanalla "kansanvalta". Koska sellaisia puolueita, jotka eivät kannata kansanvaltaa, ei aiota hyväksyä, myös sanan "kansanvalta" käyttö puolueiden nimissä lopetetaan.

Koska kaikki suomalaiset ovat "perussuomalaisia", tällaisen sanan käyttö puolueiden nimissä tulisi lopettaa.

Myös "liberaali" on käännettävä suomeksi. Pelkän sanaan "vapaamielinen" käyttö kuitenkin killetää. Pitää luetella, missä asioissa puolue on vapaamielinen.

Koska pelkästään jonkin eturyhmän kuten rikkaitteen tai hyväpalkkaisten etujen ajaminen ei saa olla järjestäytynyttä toimintaa, myös sana "puolue" aiotaan kieltää.

Vastaisuudessa kansanedustajat arvotaan 18 vuotta täyttäneistä ihmisistä. Edustajille arvotaan myös varajäsenet.

Elämänohjeet

Lehden linja

Monia lukijoitamme on mietityttänyt se, että lukuisat lehdistössä jaettavat elämänohjeet ovat keskenään ristiriitaisia, pelkkiä mielipiteitä makuasioista tai kehotuksia noudattaa jonkin ns. kulttuurin tapoja.

Jumalaton – lehti ei sorru tällaisiin mauttomuuksia. Valitettavasti kaikkien ei ole mahdollista noudattaa elämänohjeitamme, sillä mukava elämä on tunnetusti kallista ja tulot sekä varallisuus ovat jakautuneet kovin epätasaisesti eri ihmisten kesken. Yleissääntömme on, että mikään esittämämme elämänohje ei saa maksaa enempää kuin uusi keskihintainen auto.

Elämänohje 4/2007

Osta viivakoodikynä. Ostin USB-liitäntäisen viivakoodikynän lähimmästä tietokonekaupasta (75 €), ja maksaminen sujuu nyt sutjakkaasti. Rahasummiin ja päivämääriin puhumattakaan viitenumeroista ei tarvitse puuttua ollenkaan. Tietokone lukee ne yhdellä pyyhkäisyllä.

Elämänohje 5/2007

Kun hankit huonekeluja, tutki, pääseekö imurointirobottisi niiden alle.

Lapset, eläkeläiset, sairaat jne

Näin eduskuntavaalien lähestyessä politrukit (Erkki Raatikaisen itsestään käyttämä nimitys, Raatikainen oli mm. Yleisradion pääjohtaja ja SDP:n puoluesihteeri) puhuvat suu vaahdossa eläkeläisten, lasten ja sairaiden puolesta. Puolueiden taustavoimat puolestaan ilmoittavat peräti Yleisradion pääuutisissa, ettei Suomella ole varaa eläkeläisiin, lapsiin, sairaisiin jne.

Esimerkiksi eläkeläisiä voi vuokrata Kiinasta käytännöllisesti katsoen ilmaiseksi.

Jo kauan sitten kuollut pääministeri Kalevi Sorsa (1930 - 2004) väitti, että Suomeen tulee aivan pian työvoimapula. Tuli kaikkien aikojen työttömyys.

Samaan aikaan Sorsan puoluetovereita alettiin pelotella eläkepommilla. Pelottelijain mielestä Suomella ei ole varaa maksaa suurten ikäluokkien eläkkeitä. Meitä pienten ikäluokkien eläkeläisiä kuritetaan myös, syytä ilmoittamatta. Laman varjolla eläkkeitä alennettin viime vuosisadalla, mutta tilapäinen tila jatkuu. Eläkevakuutusyhtiöthän eivät ole eläkeläisiä vaan osakkeenomistajie varten.

Toisaalta lapsien tuotantoa on hillitty, koska päiväkodit, koulut, yliopistot jne. maksavat liikaa. Jopa keskustapuolue, joka aikokoinaan ajoi koulujen hajasijoittamisen läpi siitä syystä, että maalaisilla pitää olla oikeus opiskella lähempänä kuin viidensadan kilometrin päässä kotia (kun minä opiskelin Helsingin yliopistossa, matkaa kotiin oli tuo 500 kilometriä ja minkäänlaisia opintotukia ei ollut), on itsensä yliasiamies Esko Ahon suulla vakuuttanut, että korkeakoulujen yhdistäminen on välttämätöntä koulutuksen tason nostamiseksi.

Olen yrittänyt miettiä, mistä syystä keskustapuolue on muuttanut kantaansa näin voimaperäisesti. En ole keksinyt muuta syytä, kuin sen, että taivaaseen pääsy vaikeutuu, kun meitä uskontokuntiin kuulumattomia on paljon. Yhdistämällä kaikki jumaluustieteelliset tiedekunnat maahan saataisiin nykyistä korkeatasoisempia pappeja ja uskonnonopettajia, mikä tietysti kasvattaisi taivaaseen pääsevien määrää. Olisiko taivaaseen päässeiden määrä otettava huomioon laskettassa bruttokansantuotetta?

Sairaiden hoidossa on tietysti siirryttävä perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen, jolloin sairaat kuolisivat pois ja osakkeenomistajat saisivat nykyistä isompia osinkoja. Afganistanin oopiumiviljelmätkin voitaisiin säilyttää, kun esimerkiksi syöpöpotilaita lääkittäisiin pelkällä morfiinilla.

Jos peruskoulussa opetettaisiin, että tähän maahan sen enempää kuin mihinkään muuhunkaan maahan, ei mahdu rajoittamatonta määrää ihmisiä, väkiluvun kasvun pysättäminenkin voisi tulla politrukkien mieleen. Väliluvun kasvun pysätttäminen merkitsee lähes väistämättä eläkkeellä olevien suhteellisen osuuden kasvua.

Jos kouluissa kerrottaisiin vaikkapa niistä olosunhteista, jotka vallitsivat minun lapsuuteni aikana, eläkeläisten ja sairaiden elättämistä ei ehkä pidettäisi täysin mahdottomana. Muistan, kun minulle kerrotiin, että isä tulee sodasta ja tuo tullessaan radion. Kukaan kodissamme ei osannut selittää, mikä on isä ja mikä on radio. Koulun päättäjäisiin minulle ostettiin aina ehyet housut, ja ajattelin, että miltähän tuntuisi kävellä joka päivä ehyet housut jalassa.

Kansakoulussa syötiin läskisoosia ja perunoita lusikalla, maito ja leipä tuotiin kotoa. Oppikoulussa käveltiin katuja jopa kaksi tuntia ja järsittiin jossain ulkona voileipiä (juoksutuntien aikana ei saanut olla sisällä). Iisalmessa vaikutti myös "herkkäsormeksi" kutsuttu poliisi, jolla oli tapana sanoa juoksutunneilla johonkin pysähtyneille koululaisilla: "Hajaantukaa tai ammun""

Jos sosialidemokraattien Osku Pajamäen ehdottamaa eläkeläisten kurittamista ryhdytään noudattamaan, tehkäämme vastaisku: Mässäätän demarien kuuluisimman vaalimaninoksen tapaan vuosien opiskelulla ja työllä ja muita mukavuuksista tinkien säästetty osakehuoneisto eikä jätetä seuraavalla sukpolvelle yhtään mitään! Myydään mitä meiiä on vaikka kiinalaisille sijoitusyhtiöille. Neuvotaan lisäksi ostajia perimään asunnoista reilua vuokraa.

Pääsiäisen alkuperä

Toisin kuin kristillinen tarusto kertoo, kaikki juutalaisten esi-isät eivät ole koskaan olleet Egyptissä eikä ole liioin ollut vuosikymmeniä kestänyttä muutaman päivän kävelymatkan pituista harhailua Egyptistä Israeliin. Kuten myöhemmät tapahtumat ovat osoittaneet, Israelin ja Egyptin välinen sotakin voidaan käydä muutamassa päivässä.

Nykyisen Israelin alueella on varmasti elänyt jo kaksituhatta vuotta sitten Joosua (kreikaksi Jeesus) – nimisiä ihmisiä. Onhan siltä ajalta peräisin olevia Jeesuksen ja hänen perheensä arkkujakin löydetty. Tosin kristittyjen mukaan eräs Jeesus – niminen juutalainen meni taivaaseen luineen päivineen. Kristillisen taruston mukaista Jeesusta Palestiinassa ei ole elänyt 2000 vuotta sitten. Jos arkeologiset tiedot kiinnostavat, tilaa kirja:

The Myth of Nazareth:
The Invented Town of Jesus

General Edition publication date: April 30, 2007
290 pages. ISBN 978-0-9794078-0-2

Prepublication orders received before March 31, 2007 receive a 20% discount
(orders will be shipped via media mail in April, 2007).

Please send check for $24 per copy (includes discount and P&H) to Kevalin Press (address below) or order via PayPal:

Suomen kielen sana pääsiäinen on lähtöisin juutalais-kristillisestä pascha - juhlasta (lat., kreik., heprean pesach). Myös juhlan päivämäärä määräytyy meillä pääosin juutalaisen perinteen mukaisesti. Englantilaisen pääsiäisen nimen, easter, alkuperä kuvaa käsitteen alkuperää paremmin: keskienglanninkielen estre - vanhan englanninkielen eastre - ja edelleen vanhan saksankielen ostarun (mon.) ja skandinaavinen ostra. Eastre eli Eostre eli Ostara on vanha anglosaksinen kevään ja aamunnousun jumalatar. Hän antoi nimensä myös tälle hänen kunniakseen vietetylle juhlalle. Vanhassa englanninkielessä se tarkoittaa myös itää, samoin nykyenglannissa kytkentä on näkyvä.

Huomaa ruotsinkielen sanat ost eli öst eli suomeksi itä. Huomaa myös muoto öster, suunta josta Aurinko nousee. Tämä kytkentä auringonnousun suunnan ja kevätjuhlan välillä on sinällään osuva, koska kristittyjenkin pääsiäinen kerran on taivaaseen luineen astuvan Jeesuksen, nimi viittaa ilmansuuntaan, josta aurinko nousee, siis jälleensyntyy idän jumalattaren synnyttämänä, joka aamu.

Sanoja tarkastellessa voisi ehkä päätellä, että meidän pitäisi syödä pääsiäisenä juustoa, ruotsiksi ost (mutta ei, tämä vain varoituksena siitä millaisiin outoihin päätelmiin liialliset pohdinnat voivat johtaa). Ostara muistuttaa suuresti hyvin samankaltaisia jumalattaria, kuten:

Jumalatar   Kulttuuri/kieli

Easter englanti
Eastre anglosaks
Oster ruotsi, saksa
Astarte muin. Foinikia
Demeter; muin. Kreikka
Kore muin. Kreikka (Detemerin tytär)
Ceres muin. Rooma
Nianna; muin. Akkad
Ishtar muin. Mesopotamia


Kuukauden pähkinä

Vanha pähkinä

Kuinka paljon on olemassa sellaisia olioita, joita ei ole olemassa?

Vastaus: Kuten tunnettua, on paljon vaikeampaa tutkia sellaisia olioita, joita ei ole olemassa, kuin sellaisia, joita on todellisuudessa olemassa. Esimerkiksi yliopistojemme jumaluustieteelliset tiedekunnat ovat koko olemassaolonsa ajan tutkineet jumalaa, jota ei ole olemassa. Tutkimuksen vaikeuden vuoksi jumaluustieteellisten tiedekuntien menot ovat kasvaneet nopeammin kuin uskoon tulleiden kasnasedustajien lukumäärät.

Vastaus on siis: Olemassa olemattomien olioiden lukumäärän laskemiseksi olisi perustettava uusi tiedekunta, joka sijoitettaisiin perusteilla olevaan Valetieteiden laitokseen.

Uusi pähkinäMuslimien erittäin pyhän kirjan Koraanin mukaan Allah on suuri. Kuinka suuri Allah on?

Kuukauden vitsiHelsingin vainajat ovat vihaisia. Uutisten mukaan haurtakiviä kaatuilee itsestään Hietaniemen hautausmaalla. Hautakivien kaatuminen on vaarallista henkilökunnnnalle ja hautausmaan asiakkaille.

Jumaluusoppinut herjaa Dawkins’ia eikä vastaa kysymykseen elämän tarkoituksesta

(jatkuu huhtikuussa)

Erkki Hartikainen 18.9.2003

Seuraavassa on arvioitu Alister McGrath’in uusin kirja ”Dawkins’in jumala, geenit, meemit ja elämän tarkoitus” Kirjapaja, Helsinki, 2006, ISBN 952-607-279-8.

Kirjapaja Oy on osa Kotimaa-yhtiöitä, johon kuuluvat lisäksi Kustannus Oy Kotimaa, Suomen Kirkko-Mediat Oy, Kotimaa Tuotannot, CredoNet Oy, KuvaKotimaa, Sacrum Oy ja Urkurakentamo Veikko Virtanen Oy. Se on siis suuri kirkollinen kustantaja, jota me ateistit emme tue julkaisi se mitä tahansa.

Kirjan nimi on suora käännös englanninkielisestä, joten myös kysymys elämän tarkoituksesta kuuluu kirjan alaan. Kirja kuitenkin jättää tähän kysymykseen vastaamatta. Koska tieto elämän tarkoituksesta on hyvin monia ihmisiä hämäävä, tässä artikkelissa vastataan kysymykseen elämän tarkoituksesta. Uskonnolliset vastauksen tähän kysymykseen ovat yleensä alkeellisesti virheellisiä. Elämän pohjimmainen tarkoitus ei voi olla esimerkiksi iankaikkisen elämän saavuttaminen, koska se jättää avoimeksi kysymyksen siitä, mikä on iankaikkisen elämän tarkoitus. Jos kaikella pitää olla syynsä, jumalat eivät voi olla ensimmäinen syy, koska jää avoimeksi, mikä on jumalien syy.

Todisteet ja usko…

Tämä artikkeli jatkuu vasta huhtikuun numerossa.

Uskontoa etiikan valeasussa

(jatkuu huhtikuussa)

Erkki Hartikainen 10.9.2005

Ilkka Niiniluodon ja Juha Sihvolan toimittamaa kirjaa Nykyajan etiikka (Gaudeamus ISBN 951-662-939-3) voidaan todella kutsua uskonnon puolustamiseksi etiikan valeasussa. Kaksi viimeistä kirjoittajaa ovat jumaluusopin tohtori Terho Pursiainen historian professori Juha Sihvola. Juha Sihvola jopa yrittää kumota muiden kirjoittajien kirjoituksia, mikä on hyvin selkeästi toimittajan etiikan vastaista.

Aloitan kirja-arvion julkaisemisen viimeisestä kirjoituksesta ja lisään sitten sen eteen myöhemmin muiden kirjoittajien arviointeja.

Yritän tässä artikkelissa jäljitellä pastori Pursiaisen vuosikymmenien saatossa ja mitä erilaisimpien aatteiden puolesta kirjoittaessa kehittämää tyyliä. Arvostelin herännäisiin kuuluvan päätoimittaja Juhani Simojoen pyynnöstä Terho Pursiaisen kirjan Uusin testamentti (1969) Kirkko ja kaupunki lehteen. Totesin jo silloin, ettei Pursiainen esitä mitään uutta.

Tämä artikkeli jatkuu lehden huhtikuun numerossa.

Vapaa-ajattelijain liiton hölmöily jatkuu, sisäpiiri sekoilee

Vaikka On 03/21/07 19:10:12, Jaakko Wallenius wrote:

Käytin ensimmäisessä tälle listalle lähettämässäni viestissäni termiä ateisti ja sain heti palautetta, josta ymmärsin, ettei ateismi-sanaa oikein saisi täällä Vapaa-ajattelijoissa viljellä. Kävin sitten läpi liiton nettisivutkin ja hämmästyneenä huomasin, ettei ateismi-sanaa öydy sieltäkään ainakaan kovin helposti mistään.

Olen ymmärtänyt, että vapaa-ajattelulla viitataan nimen mukaisesti
"ajattelun vapauteen", kun taas ateismin voidaan käsittää pyrkivän jopa uskontojen kieltämiseen -- vastaavastihan jotkut uskonnot pyrkivät
tekemään omasta uskostaan pakollista kaikille.

Eli vapaa-ajattelu = ollaan uskonnonvapauden puolesta, painottaen
erityisesti vapautta kieltäytyä uskonnoista ja niiden rituaaleista,
mutta jättäen myös jokaiselle oikeus keskenään uskoa mitä huvittaa.
Ateismi = ollaan uskontoja vastaan.

Tällä terminologialla ilmeisesti siis pyritään tekemään ero sen
välillä, mitä mieltä itse on jumaluuksien olemassaolosta, ja sen, minkä
pitäisi olla yhteiskunnassa pakollista, sallittua tai kiellettyä.
Vaikka vapaa-ajattelijoiden liitto on ensisijaisesti uskonnottomien
(eli omakohtaisesti +/- ateistien tai agnostikkojen tai  mitäniitäonkaan) etujärjestö, niin halutaan jättää silti muille vapaus
harrastaa uskontoja jos siltä tuntuu.

(Tämä siis ihan vaan minun ymmärryksenäni siitä, miksi tämä liitto
käyttää nimityksiä niinkuin käyttää. Liittoaktiivit toivottavasti
korjaavat jos menin metsään.)

Noin henkilökohtaisesti itse nimitän mielelläni itseäni ateistiksi.
Varsinkin oman katsantokannan osalta, mutta vähäsen myös poliittisena  pyrkimyksenä: ärsyttää kahlata taikauskoisissa uskovaisissa, maailma  olisi parempi parempi paikka jos ensialkuun monoteistiset uskonnot  (kristinusko, islam, juutalaisuus) saisi lakaistua pois.

TOK = Timo Karjalainen

Entisten muslimien yhdistys on perustettu Saksaan

Saksaan on tänä vuonna perustettu entisten muslimien yhdistys, joka vastustaa väärää suvaitsevaisuutta. Saksankieliset sivut löydät osoitteesta

http://athpedia.de/wiki/Zentralrat_der_Ex-Muslime

Julkijumalaton Yhdysvaltain edustajainhuoneessaAmerican Atheists California Director Dave Kong presents the 2002 First Amendment award to Congressman Pete Stark for his commitment to maintaining the separation between religion and government.

Amerikkalaiset ateistit ovat ylpeitä julkijumalattoman Pete Starkin toiminnasta Yhdysvaltain edustajainhuoneessa.

Suomen eduskunnassa on ollut ateisteja koko sen olemassaolon ajan. Valitettavasti ateistien määrä eduskunnassamme on laskenut koko ajan. Pappeja on meillä joka paikassa, eräiden tietojen (tieto on varmistunut)  mukaan jopa nykyisessä kommunistipuolueessa (SKP).

Yleisön osasto

Hulluja ateisteja

Sisäpiiri kirjoittelee

Jokaisen on itse keksittävä pyörä uudestaan.

Vahvistamattomien tietojen mukaan opetushallitus on päättänyt, että jokaisen lapsen on itse keksittävä pyörä uudestaan. Koulujen oppilaat saavat käyttää polkupyörää tai mopoa vasta sitten, kun ovat itse keksineet pyörän.

Musta Pekka -peli on kiellettyValtioneuvosto on vahvistamattomien tietojen mukaan antanut asetuksen, jolla Musta Pekka peli kielletään Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Sen sijaan Musta Sika peliä ei ole vielä kieletty. Musta Sika - pelissä Musta Pekka on korvattu Mustalla Sialla. Musta Pekka - niminen kauppa saa toistaiseksi toimia Helsingin Käpylässä, mutta se ei saa myydä Mustan Pekan kuvalla varustettuja lakritseja.

Wittgensteinin Tractatus kirjoitetaan uudestaan, uudelleenkirjoitus meneillään

Erkki Hartikainen 9.9.2006

Jotta looginen empirismi tulisi kansainvälisesti tunnetuksi, olen päättänyt kirjoittaa uusiksi Ludvig Wittgensteinin teoksen Tractatus Logico-Philosophicus. Se löytyy Internetistä useistakin osoitteista, esimerkiksi

Wittgenstein- Tractatus Logico-Philosophicus

Osaan saksaa, mutta kirjoitan korjatun teoksen suomeksi ja englanniksi. Ensimmäinen jakso julkaistaan Jumalaton lehdessä kaksikielisenä ja Suomen Ateistiyhdistyksen englanninkielisillä sivuilla englanniksi.

Mitkään Wittgensteinin tekijänoikeudet eivät sido minua, koska teos on Erkki Hartikainen: Tractatus Logico-Philosophicus. Tämä teos käsittelee täsmälleen samat asiat kuin Wittgensteinin Tractatus mutta nykyisen loogisen empirismin mukaisesti.  Erot alkuperäisen teoksen ja uuden teoksen välillä ovat todella suuret.

Ensimmäinen osa uudesta Tractatuksesta tulee toivottavasti tähän lehteen myöhemmin.

Yahoo poisti ateistien sivuja

YahooGroups deleted the main debate forum for the Union of CyberAtheists

At 5:30 p.m., YahooGroups deleted the main debate forum for the Union of CyberAtheists, the largest online community of atheists in the Spanish-speaking world, and one of the view really democratic online groups. The mailing list (=forum?) of CyberAtheists had been around for eight years (an eternity in the Internet), had more than 1000 members, and more than 50,000 messages sent about religion and atheism.

Yesterday, Yahoo Groups sent an e-mail message to Carlos Grima, who is responsible for this atheist group, informing him that the group had violated Yahoo's terms of service (without specifying how) and, without giving time for an explanation, deleted the group twenty minutes later.

It's possible that a member had posted material which he didn't have the right to distribute, or something similar. But what isn't clear is why an anonymous complaint (and who knows if the complaint wasn't from the person who committed the violation) resulted in immediate action without leaving time for a defense.

From the Union of CyberAtheists

"We want to publicize this injustice, this lack of democracy, and the willingness of YahooGroups to not explain the terms of service completely and not give us the right to a defense. It's impossible to control all the material that more than 1,000 community members post daily in this forum, if YahooGroups had given us a more adequate explanation, we would have deleted the material immediately and suspended whoever violated the terms of service.

"We have repeatedly asked YahooGroups Spain for an explanation without a response on their part. This makes us think that the reasons for the elimination of the forum was simply ideological censorship."

I'm a little shaky on some of it--but it's something of an improvement over the computer generated gobledegook. http://www.spiegel.de/international/0,1518,469969,00.html

Wikipedia for Cristian fundamentalists

The Lord's Encyclopedia

By Christian Stöcker

Christian fundamentalists in the US have launched two online encyclopedias modelled on the Wikipedia format. Conservapedia and CreationWiki aim to explain the world from a creationist perspective. They make entertaining reading.

A Darwin caricature from CreationWiki.A Darwin caricature from CreationWiki

"Kangaroos, like all modern animals, originated in the Middle East and are the descendants of the two founding members of the modern kangaroo baramin that were taken aboard Noah's Ark prior to the Great Flood." This sentence is taken from an online encyclopedia. And it is meant seriously.

The encyclopedia in question is not Wikipedia but Conservapedia. Boasting a layout modelled on that of Wikipedia, it is one of the latest coups in the struggle of Christian fundamentalists to ban scientific teachings in school and reinstate the Bible as the definitive, all-explaining text and history book.

Conservapedia is essentially the Christian fundamentalists' answer to Wikipedia. It's an attempt to undermine the supposed hegemony that evolutionary theorists have on the Internet when it comes to explaining the origin of humans and animals. The religious project even has a big sister: CreationWiki spreads words of wisdom like: "God created humans separately from the animals less than 10,000 years ago." Although 45 percent of Americans believe this thesis, evolutionary theory is "taught as fact in schools funded by taxes taken from people who disagree with these views", argues the author of the entry "Creation vs. Evolution."

Critics of a literal interpretation of the Bible may find Conservapedia unintentionally amusing. The "Debate Topics" facility allows readers to discuss burning questions like "Crusades -- Good or Bad?"

"Much-needed alternative to Wikipedia"

Unfortunately, many entries are extremely short. Look up Mount Sinai on Conservapedia, and you will be informed tersely that it is a mountain where Moses received the Ten Commandments.

CreationWiki goes further, letting readers know how high the mountain is and offering a link to the two Sinai entries on Wikipedia ("Mount Sinai" and "Biblical Mount Sinai"). Conservapedia views itself as "a much-needed alternative to Wikipedia, which is increasingly anti-Christian and anti-American." It has a dedicated page for "Examples of Bias on Wikipedia." It calculates, for example, that the free encyclopedia is "six times more liberal than the American public" -- and condemns it for that reason.

CreationWiki tries to maintain a veneer of objectivity even though it labels itself "creationist," but Conservapedia is first and foremost aimed at provocation rather than providing information. It was created by conservative lawyer Andy Schlafly and 58 high school students in November 2006. Schlafly believed that the world needed "a resource for the general audience, but without the defects of Wikipedia," as he told Wired magazine, because Wikipedia is in the hands of the liberals, the godless and the nation-less.

"This requires an Intelligent Designer"

CreationWiki is evidently meant to be a serious project for the promotion of "creation science" -- an attempt by Christian fundamentalists to put creation thought on the same discursive level as evolutionary biology. In CreationWiki, which was set up in 2004, users can read about genes, and there is even a picture of the DNA double helix to illustrate the entry. There is no sign of evolution theory-bashing in the article.

Conservapedia, on the other hand, only has three sentences on the subject: "A section of DNA that codes for the production of a protein or a portion of a protein. Although the gene is the fundamental unit of heredity, changes in genes (so-called 'evolution') cannot explain the differences between species, which require an Intelligent Designer."

The intelligence of the creators of Conservapedia, however, is at times questionable, for example if one compares the length of the entry on the Bible (about 1,300 characters) with the 47,000- character article on Dan Brown's novel "The Da Vinci Code," which angered the Catholic church with its reference to the legend that Mary Magdalene bore Jesus a child.

CreationWiki provides its readers with a table aimed at convincing them that creationism is right for the school curriculum while the satiricial "Flying Spaghetti Monster" religion isn't: "It can be seen from the comparison above that there is no basis for teaching students about the Flying Spaghetti Monster, but the same cannot be said for Intelligent Design nor creation."

"Shocking level of vandalism and obscenity"

Atheistic jokers have, of course, long discovered the Jesus wikis. According to a reporter for New Scientist, , Conservapedia has had to block 60 IP addresses and users from the site due to what administrators called "obscenity", "vandalism" and "inappropriate disparagement of God."

Wikipedia founder Jimmy Wales has no problems with the Christian fundamentalist sites. "Free culture knows no bounds," he tells the writer from New Scientist, "we welcome the reuse of our work to build variants. That's directly in line with our mission."

Net users who are not so inclined towards Christianity have recently had the same idea: Athpedia for Atheists was recently launched in German. It doesn't view itself as "a rival to Wikipedia" but as a "complementary resource for interested Internet users."

Readers can find extensive entries about subjects like "religion", "ideology" or the evolutionary biologist Richard Dawkins. He once said what could be good advice to the Conservapedia creators: "I am against religion because it teaches us to be satisfied with not understanding the world."

Gravitation

This is a link.

Geometria

Tämä on linkki.

Ateismin määritelmä

George H. Smithin ontologinen ateismin määritelmä:

Ateismi on väite: jumalaa tai jumalia ei ole olemassa

Tässä määritelmässä on määritelty olemassaoloa koskeva eli ontologinen käsitys. Jumala joko on olemassa tai ei ole olemassa. Mitään olemassaolon ja olemattomuuden välimuotoa ei ole.

Teismi on väite: jumala tai jumalia on olemassa

Deismi (jumala on olemassa, mutta ei puutu maailmanmenoon) ja panteismi (jumala on sama kuin maailmankaikkeus) ovat tämän mukaan teismiä

Inhimillinen tieto siitä, mitä on olemassa, on vajavaista. Joku saattaa pitää varmana, että jumalaa tai jumalia ei ole olemassa. Joku toinen saattaa pitää varmana, että jumala tai jumalia on olemassa. Joku kolmas voi olla epävarma siitä, onko jumalaa tai jumalia olemassa vai ei.

Ateistin määrittelemä

Ateisti on henkilö, jonka mielestä ateismi on tosi.

Agnostikon eli jumalaongelmaisen määritelmä

Agnostikko eli jumalaongelmainen on henkilö, joka ei mielestään tiedä, onko ateismi tosi vai onko teismi tosi.

Uskonnon määritelmä

Uskonto on järjestäytynyttä teismiä.

Ne käsitykset joissa ei ole jumalia, eivät ole tämän määritelmän mukaan uskontoja.

Raamatun ristiriidat

Lukeaksesi napauta tästä.

Linkkejä

Ateistien ehdotus lukion elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmaksi
Ateistien ehdotus perusasteen elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmaksi
Ateistifilosofi Pertti Lindforsin juhlakirja on ilmestynyt
Bill ja Melinda Gates’in säätiö antoi yli 10 miljoonaa dollaria Discovery Institute’lle, “älykkään suunnittelun jumalatodistuksen” propagandaan
Edvard Westermarck: Siveys ja kristinusko (1907)
Esitelmä ateismista 30.10.2003
Esitelmä posthumanismista 16.2.2004
Islam ja naiset
Jumalanpilkkasakot Suomessa
Lausunto uskonnonvapauskomitean  mietinnöstä
Lausunto vihkimisoikeuden laajentamisesta
Lavanam on terrorism
Lavanam: Let all of us search for new means
Lavanam's open letter to Naxalite (Maoist) friends
Ortodoksipappi aiheutti Suomessa naisen kuoleman ja peri hänen omaisuutensa
Rolf Lagerborg (1907) Kristinuskon opetusta vai maallista siveys­kasvatusta
Tunnettuja ”älykkään suunnittelun jumalatodistuksen” kannattajia ja vastustajia
Tätä Helsingin Sanomat ei julkaissut
Vapaa Ajattelijan päätoimittaja on erotettu kaikista tehtävistään
Vapaa-ajattelijain liiton liittovaltuuston kokous 27.11.2005
Vapaa-ajattelijain tiedottaja vastustaa ateismia
Wikipedia ateisteja vastaan
Write to Lavanam