Jumalaton kulttuurilehti

Joulukuu 2015

Suomen ainoa kulttuurilehti

Sisällysluettelo

VAPAA-AJATTELIJAIN LIITTO EI HAKENUT RAY:N AVUSTUSTA VUODELLE 2016 (28.12.2015)

Added December 31, 2015

http://www.ateistit.fi/uutiset/uuti151228.html

Älykäs järjettömyys: Tiedostava (kognitiivinen)  suorituskyky ei suojaa ihmisiä typeryydeltä

Älykkäät järjettöminä

Lisätty 30.12.2015

21.4.2013 Suomen Kuvalehti

Tietoyhteiskunnassa keskimääräistä älykkäämmät ihmiset pääsevät muita useammin päättäviin asemiin. Sellainen kognitiivinen suorituskyky, jota älykkyystestit mittaavat, helpottaa akateemisia opintoja ja tietotyössä menestymistä.

Älykkäät ihmiset voivat kuitenkin päätöksentekijöinä sortua hämmästyttävään järjettömyyteen, väittävät organisaatioita tutkineet André Spicer lontoolaisesta Cass Business Schoolista ja Mats Alvesson Lundin yliopistosta.

Varsinkin investointipankit, viestintätoimistot ja konsulttiyhtiöt palkkaavat erittäin osaavia työntekijöitä. Töissään nämä huippuälykkäät ihmiset kuitenkin hylkäävät loogisen ajattelun. Spicer ja Alvesson kutsuvat tätä ilmiötä ”funktionaaliseksi (=toiminnalliseksi) tyhmyydeksi”.

Osasyy funktionaaliseen tyhmyyteen on ihmisen luontainen taipumus erilaisiin virhepäätelmiin. Todennäköisyyslaskennan periaatteessa hallitsevatkin ihmiset usein käytännössä omassa elämässään yliarvioivat esimerkiksi todennäköisyytensä voittaa lotossa, mutta aliarvioivat oman avioeronsa todennäköisyyden.

Vielä pahempaa on, että organisaatiot usein ruokkivat funktionaalista tyhmyyttä. Investointipankit palkkaavat ihmisiä, jotka ovat matemaattisesti äärimmäisen lahjakkaita analysoimaan riskejä. Väärät kannustimet voivat johtaa kuitenkin siihen, että työntekijät eivät käytä tätä osaamistaan.

Spicer ja Alvesson väittävät Journal of Management Studies -lehdessä viime vuonna julkaistussa artikkelissaan, että funktionaalinen tyhmyys voi johtaa katastrofaalisiin seurauksiin – esimerkiksi sellaisiin kuin vuonna 2007 alkaneeseen finanssikriisiin.

Investointipankkien työntekijät eivät olleet tyhmiä. He olivat huippuälykkäitä ja erittäin hyvin koulutettuja, ja he tiesivät erinomaisesti, mitä riskejä subprime-asuntoluotoista tehtyihin johdannaistuotteisiin sisältyi. Heidän työnantajansa kuitenkin kannustivat riskinottoon ennemminkin kuin huolien esilletuomiseen.

Taloustieteen Nobel-palkinnon saaneen kognitiotieteen tutkijan Daniel Kahnemanin mukaan ihmisaivoissa on kaksi erillistä päätöksentekojärjestelmää. Älykkyystestit mittaavat ihmisen kykyä ratkaista ongelmia tietoisen harkinnan avulla. Arkielämässä luotamme kuitenkin useammin nopeampaan, intuitiiviseen järjestelmään.

Intuitiivinen järjestelmä tuottaa peukalosääntöjä, jotka soveltuvat useimpiin tilanteisiin, mutteivät kaikkiin. Intuitio on altis erilaisille kognitiivisille vääristymille, kuten vahvistusharhalle. Se saa ihmisen hylkäämään omia ennakkokäsityksiään kyseenalaistavat todisteet ja jättää jäljelle niitä tukevat.

Vahvistamisharhaa vastaan voi aktiivisesti työskennellä, jos on siitä tietoinen. Tällaiset niin sanotut metakognitiiviset taidot suojaavat yksilöä virhepäätelmiltä ja vääriltä päätöksiltä.

Monet älykkäät ihmiset oppivat hyvät metakognitiiviset taidot akateemisessa koulutuksessa, mutta muuten älykkäät ihmiset eivät ole sen enempää suojassa lajillemme tyypillisiltä kognitiivisilta vääristymiltä kuin muutkaan – ehkä pikemminkin päinvastoin.

Yhdysvaltalainen skeptikko Michael Shermer väittää kirjassaan Why People Believe Weird Things, että erittäin älykkäät ihmiset saattavat olla jopa tavallisia ihmisiä alttiimpia lankeamaan kognitiivisiin harhoihin.

Älykkäät ihmiset ovat nimittäin kaikkein taitavimpia keksimään hyviä perusteluja niille uskomuksilleen, joihin he ovat alkujaan päätyneet aivan muista syistä kuin rationaalisen pohdinnan ja punninnan kautta – esimerkiksi lapsuudenkodista, vertaisryhmien paineesta tai satunnaisista elämänkokemuksista.

Tietämätön ei tiedä edes sitä, ettei tiedä

Filosofi Bertrand Russell valitti, että hullut ja fanaatikot ovat aina varmoja asiastaan, kun taas viisaammat ihmiset ovat täynnä epäilyä.

Cornellin yliopiston psykologit David Dunning ja Justin Kruger testasivat kokeellisesti opiskelijoiden metakognitiivisia taitoja. Tietävätkö ne, jotka tuntevat jonkin aihepiirin asiat hyvin, että he ovat tästä aiheesta keskimääräistä paremmin perillä? Tunnistavatko ne, jotka ovat jostakin aihepiiristä lähes tietämättömiä, oman täydellisen tietämättömyytensä?

Tutkijat testasivat opiskelijoiden huumorintajua, loogista päättelykykyä sekä kielioppitaitoja. Kävi ilmi, että huonoimmin testeissä menestyneet yliarvioivat omat taitonsa räikeästi. Huonoimpaan neljännekseen kuuluvat kuvittelivat olevansa taidoiltaan toiseksi parhaassa neljänneksessä.

Vastaavasti hyvin pärjänneet aliarvioivat omat taitonsa suhteessa muihin. Koska he pitiviät testejä tavattoman helppoina, he olettivat, että kuka tahansa suoriutuu niistä.

Myöhempi tutkimus on vahvistanut ilmiön olemassaolon ainakin yhdysvaltalaisessa kulttuurissa monien erilaisten tietojen ja taitojen hallinnassa. Tietämättömät pysyvät tietämättöminä omasta tietämättömyydestään, koska he eivät tunnista palautetta, joka osoittaisi heidän olevan väärässä.

Ilmiö tunnetaan nykyään nimellä Dunning-Kruger-efekti.

PERUSOPETUKSEN OPS:N KAKSI LIITÄNNÄIS-OPS:IA (26.12.2015)

Added December 29, 2015

http://www.ateistit.fi/uutiset/uuti151226.html

Syyttä parjattu Yrjö Leino

Kirjailija Heidi Köngäs esittää niin romaanissaan Hertta kuin ohjaamassaan tv-sarjassa Punainen kolmio Yrjö Leinon Valpon agenttina kommunistien sisäpiirissä. Köngäs perustelee näkemystään ”oudoilla” tapahtumilla (SS 15.12.).

Outoja tapahtumia Köngäksen mielestä olivat Leinon ”helppo pako” Riihimäeltä lähteneestä vankijunasta jatkosodan aikaan, J. K. Paasikiven kehuvat sanat Leinosta ja se, ettei Leino tullut pitkään aikaan tervehtimään turvasäilöstä vapautunutta Hertta Kuusista.

Vertailun vuoksi: Presidentti Tarja Halosen on huhuttu olevan niin sanotulla Tiitisen listalla. Vaikka mitään todisteita ei tulevaisuudessakaan ilmenisi, niin huhujen ja vaikkapa sen pohjalta, että Halonen kävi ”oudosti” Itä-Saksassa, voidaan 2060-luvulla tehdä tosissaan kirja ja tv-sarja, jossa Halosen yksityiselämän teot (parisuhde Kari Pekkosen kanssa) johtuvat hänen agenttiudestaan ja Stasin painostuksesta.

Olisiko tarina uskottava, tekisikö se oikeutta Haloselle? Vai vain kummallinen vitsi?

Köngäksen hutera ja arveluttava näkemys pohjaa siis huhuihin, joiden tarkoitus oli panetella kommunistien sisäpiirin epäsuosioon ajautunutta Leinoa. Ilkka Hakalehto muokkasi vuosikymmeniä vanhoista huhuista ”tutkimuksen” vuonna 2001.

Hakalehto perusteli väitteensä omalla tavallaan aukottomasti, sillä välirauhan jälkeen valtiollisen poliisin sodanaikaiset asiakirjat vietiin Stella Polaris -operaatiossa Tukholmaan, missä ne hävitettiin. Hakalehdon mukaan samalla hävitettiin myös Leino-tiedot. Todisteita Hakalehdolla ei ollut väitteelleen esittää, villejä päättelyketjuja kylläkin.

Yrjö Leino oli ministerivuosiinsa saakka idealistinen kommunisti, joka tahtoi kohentaa köyhän työväen ja pienviljelijöiden asemaa. Hän oli laillisuusmies, eikä esimerkiksi osallistunut vuoden 1918 tapahtumiin.

Ollessaan ministerinä niin sanottuina vaaran vuosina 1944 – 1948 Leino joutui ahtaalle. Sodan voittaneella Neuvostoliitolla oli sananvaltaa Suomen sisäpolitiikkaan. Puolue-eliittiin kuuluneen Otto Wille Kuusisen lojaalin tyttären Hertan puolisona Leino oli Kremliä tyydyttävä valinta Suomen sisäministeriksi.

Leino oli kuitenkin jääräpäinen, isänmaallinen kommunisti, eikä lähtenyt Kuusisten ja Moskovan linjoille Suomen sovjetisointipyrkimyksissä. Tämän vuoksi Leino siivottiin pois puolueesta persona non gratana 1948. Jossain vaiheessa syrjäytetystä Leinosta tehtiin sitten vielä huhupuheilla Valpon agentti, jotta poliittinen ruumis mätänisi nopeammin.

Kosteat ministerivuodet porvaripoliitikkojen ja Kremlin ristivedossa romahduttivat Leinon. Alkoholisoitunut Leino yritti julkaista muistelmansa vuonna 1958, mutta silloinen yöpakkaskriisi johti koko painoksen tuhoamiseen Neuvostoliiton painostuksesta.

Yrjö Leino kuoli vuonna 1961. Hänen muistelmansa Kommunisti sisäministerinä julkaistiin vuonna 1991, kun Neuvostoliitto oli romahtanut.

Heidi Köngäksellä on toki täysi vapaus esittää Yrjö Leino Valpon agenttina. Hänellä olisi ollut myös vapaus kuvata Hertta Kuusinen tuoreesti ja yllättävästi. Valitettavasti Köngäksen näkemys Kuusisesta seuraa uskollisesti Brita Polttilan vuonna 1975 kirjoittamaa elämäkertaa Hertta Kuusinen – Ihmisen tie.

Polttilan perisuomettunut teos ei sentään väitä Leinon ja Kuusisen suhdetta – ja jopa heidän avioitumistaan – Valpon masinoimaksi, kuten Köngäksen teokset tekevät.

On absurdia, säälittävää ja irvokasta, että historian roskatynnyristä nostetaan näyttävästi esille tuulesta temmattu syyte, joka palvelee draaman etuja (Kremlin etuja tämä asia ei enää aja), mutta on epäoikeudenmukainen jo eläessään aivan riittävästi parjatulle Yrjö Leinolle.

Pekka Jäntti
Kriitikko
Jyväskylä

VAPAA-AJATTELIJAIN KUSTANNUSYHTIÖ KÄRÄJÄOIKEUTEEN (24.12.2015)

Lisätty 27.12.2015

http://www.ateistit.fi/uutiset/uuti151224b.html

EI YLLÄTYKSIÄ AIKUISLUKION OPS:SSÄ (23.12.2015)

Lisätty 26.12.2015

http://www.ateistit.fi/uutiset/uuti151223.html

Uskonto aiheutti poliittisia konflikteja jo ennen ajanlaskun alkua

Olemme politiikan ja uskonnon kanssa yhä yhtä solmussa kuin parituhatta vuotta sitten, toteavat Meksikossa kaivaneet arkeologit

Monte Albán on vuorten keskellä sijaitseva rauniokaupunki Oaxacassa.
Monte Albán on vuorten keskellä sijaitseva rauniokaupunki Oaxacassa.

Kaupungit sijaitsevat Meksikon Tyynenmeren puoleisella rannikolla Oaxacan laaksossa ja alemmassa Río Verden laaksossa. Arkeologit panivat merkille, että laaksojen kaupungit alkoivat kehittyä eri suuntiin noin tuhannen vuoden ajanjaksolla vuosien 700 eaa. ja 250 jaa. välillä. Tuolloin alueelle syntyivät ensimmäiset valtiot.

”Sekä Oaxacan laaksossa että alemmassa Río Verden laaksossa uskonto oli merkittävässä roolissa varhaisten kaupunkien ja valtioiden synnyssä, mutta hyvin eri tavoilla”, Joyce kertoo tutkimustiedotteessa.

”Kun ottaa huomioon, mikä rooli uskonnolla on nykyään politiikassa ja sosiaalisessa elämässä, tämän ei pitäisi olla kovin yllättävää.”

Alemmassa Río Verden laaksossa uskontoon kuuluivat uhrirituaalit ja vainajien hautaaminen hautausmaille. Uskonto lujitti ihmisten yhteenkuuluvuutta, minkä on perinteisesti katsottu luoneen pohjaa valtioiden synnylle alueella.

Samaan aikaan uskonto kuitenkin myös jarrutti yhteisöjen yhdistymistä, sillä esi-isien maalliset jäännökset, uhrimenot ja rakennuksissa asuvat henget sitoivat ihmiset omiin pieniin kyliinsä.

Oaxacan laaksossa puolestaan eliitti toimi aktiivisemmin välittäjänä yhteisön ja sen jumalten välillä. Tämä loi paremman pohjan keskitetyn hallinnon luomiseen kuin toisessa laaksossa.

Laaksoon syntyikin oma valtionsa, jolla oli pääkaupunki Monte Albán. Eliitin vahvistuva rooli kuitenkin hiersi pienten yhteisöjen perinteisiä johtajia, mikä johti konflikteihin.

Myös alempaan Río Verden laaksoon syntyi valtio. Siellä uskonnon ja politiikan välinen konflikti näkyi uuden valtion nopeana kukoistuksena ja tuhona.

Vuoteen 100 mennessä sen pääkaupunkiin Río Viejoon nousi suurella työllä massiivisia temppeleitä. Ne ja monet laakson kaupungit kuitenkin hylättiin vuosisataa myöhemmin.

”Sillä ei ole väliä, vaikka tänä päivänä emme jakaisikaan tiettyjä uskonnollisia uskomuksia, mutta kun ihmiset entisaikoina toimivat näiden uskomusten mukaan, sillä saattoi olla todellisia, aineellisia seurauksia”, Barber toteaa tutkimustiedotteessa.

”Se todella pakottaa meidät huomioimaan uskonnon poliittisten prosessien yhteydessä.”

Löytöjä kuvaavan tutkimuksen julkaisi Current Anthropology.

Uskonto on johtanut poliittisiin konflikteihin jo ennen kuin monet nykyisistä uskonnoista syntyivät, väittävät yhdysvaltalaiset arkeologit Arthur A. Joyce Coloradon yliopistosta ja Sarah Barber Keski-Floridan yliopistosta. He ovat tutkineet uskonnon ja politiikan yhteenkietoutumista yli 2 000 vuotta vanhoissa meksikolaiskaupungeissa.

Humen giljotiini

Tosiasioista ei voida johtaa arvoja tai siveyssääntöjä

Lisätty 24.12.2015

(engl. Hume’s guillotine). Humen giljotiinilla tarkoitetaan periaatetta, jonka mukaan tosiasioista ei voida johtaa arvoja tai siveyssääntöjä.

Tälle tärkeälle periaatteelle nimensä antanut filosofi David Hume tuo sen lähes ohimennen teoksessaan A treatise of human nature (1739):

”En voi pidättäytyä lisäämästä näihin päätelmiin havaintoa, jolla voidaan, ehkäpä, nähdä jonkinlaista merkitystä. Jokaisessa kohtaamassani moraalijärjestelmässä olen aina huomannut, että kirjoittaja etenee jonkin aikaa tavalliseen päättelytapaan, ja osoittaa Jumalan olemassaolon tai tekee huomioita ihmiselämästä; sitten täysin yhtäkkiä huomaan hämmästyksekseni, että tavallisten väitteiden ’on’ ja ’ei ole’ sijaan en kohtaa yhtäkään väittämää, johon ei liity ’pitäisi’ tai ’ei pitäisi’.

Muutos on huomaamaton, mutta kuitenkin merkittävä. Sillä tämä ’pitäisi’ tai ’ei pitäisi’ ilmaisee jonkin uuden suhteen tai väitteen, ja olisi välttämätöntä, että se tulisi havaita ja selittää, ja samaan aikaan tulisi perustella, mikä näyttää täysin käsittämättömältä, kuinka tämä uusi suhde voidaan johtaa muista, jotka ovat täysin erilaisia sen kanssa. Mutta koska kirjoittajat eivät yleensä hyödynnä tätä varausta, aion suositella sitä lukijoille, ja uskon, että tämä pieni huomiointi muuttaisi kaikkia sivistymättömiä moraalijärjestelmiä ja näyttäisi meille, että paheen ja hyveen ero ei löydy asioiden suhteista, eivätkä ne ole järjellä pääteltävissä.”

Moraalisia periaatteita tai arvoja ei voida loogisesti johtaa tai perustella — edes perustelluilla — väitteillä maailmasta: siitä kuinka maailma on tai kuinka se toimii ei voida päätellä, kuinka sen pitäisi olla tai toimia.

Esimerkiksi yhteiskunnallisen eriarvoisuuden säilyttämistä ei voida suoraan loogisesti perustella olemassaolevilla eriarvoisilla olosuhteilla, kuten ei myöskään syövän parantamista syöpäkasvaimen olemassaololla tai sen  seurauksilla.

Seksuaalisuuden eri muotojen hyväksyttävyys ei riipu loogisesti niiden olemassaolosta tai syntymekanismista: johtuipa hetero- ja homoseksuaalisuus sitten ”geeneistä” tai ”ympäristöstä”, sillä ei ole loogisesti mitään merkitystä, kun pohdimme suhtautumistapaamme näihin seksuaalisuuden muotoihin.

Kun tosiasioista johdetaan arvoja, kyseessä on virhepäätelmä.

VAPAA-AJATTELIJAIN LIITOLTA ONNITTELUADRESSI (20.12.2015)

Lisätty 23.12.2015

http://www.ateistit.fi/uutiset/uuti151220.html

Briteistä kristittyjä enää 40 prosenttia

Lisätty 22.12.2014

KuvitusPitääkö uskontoa suvaita -essee, kirjoittajana Raudaskoski Joona, Kotimaa-lehteen julk. helmikuu 2015.
Tuore raportti kertoo uskonnollisen kentän suurista mullistuksista Britanniassa viimeisten 50 vuoden aikana. Kristittyjä on enää alle puolet väestöstä, ja muut uskonnot kasvavat nopeasti. Uskonnottomien määrä on lisääntynyt nopeasti.

Helsingin evankelis-luterilaiset vähenevät

Lisätty 21.12.2015
kirkkoon-kuuluvat

Jyri Komulainen peruutti

Erkki Hartikainen 20.12.2015

Alla olevassa kirjoituksessa mainittu Jyri Komulainen on tämän päivän Helsingin Sanomissa peruuttanut kannatuksensa kaikille yhteisestä uskontojen opetuksesta "reaalipoliittisista syistä". Siitä kiitos hänelle.

Valitettavasti evankelis-luterilaisen johdossa on edelleen ihmisiä, jotka haluavat Ruotsin mallin mukaista uskontojen opetusta. Heitä ei ateistien tai Jyri Komulaisen mielipide hertkauta ollenkaan.

Umpikuurot vajarit

Erkki Hartikainen 20.12.2015

Sen, että Jyri Komulainen on ryhtynyt ajamaan Ruotsin mallin mukaista uskonnonopetusta, pitäisi panna kellot soimaan Vapaa-ajattelijain liiton liittohallituksen päässä. Jyri Komulainen toimi uskonnondidaktiikan yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa vuosina 2004–2010, josta hän siirtyi teologisiin asiantuntija- ja hallintotehtäviin piispainkokouksen kansliaan.

Valitettavasti liiton puheenjohtaja Petri Karisma ei erota mielipiteiden pöhisemistä ja tosiasioita. Entinen umpiänkyrä taistolainen Esa Ylikoski ei puolestaan osaa ajatella vaan änkyröidä.

Osoittain vajarien nykyjohtoa ajaa änkyröintiin meitä oikeita ateisteja vastaan se tuttu ilmiö, että itseään viisaampia pitää vastustaa ja halventaa.

Suomen Ateistiyhdistys, Pääkaupunkiseudun ateistit ja eräät vajarien omat järjestöt vastustavat sekä Ruotsin mallin mukaista kaikille pakollista uskonnon opetusta että elämänkatsomustiedon avaamista uskovaisille. Viimeksi mainittu tuhoaisi elämänkatsomustiedon lopullisesti, ja änkyrät ajavat sitä vain aukaistakseen tietä Ruotsin mallin mukaiselle uskonnonopetukselle.

Mainittakoon, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on tuominnut Norjassa annetun Ruotsin mallin mukaisen uskonnonopetuksen. Ruotsin mallia ajaneet humanistit ovat katkerasti katuneet tekoaan, mutta tämä ei auta, menetettyjä ihmisoikeuksia ei saada takaisin edes ihmisoikeustuomioistuimien päätöksillä.

LAKIVALIOKUNTA PUOLSI USKONNONVAPAUSLAIN PARANNUSTA (15.12.2015)

Lisätty 19.12.2015

http://www.ateistit.fi/uutiset/uuti151215.html

Miksi Antti Herlin sallii Helsingin Sanomain idiotismin

Lisätty 18.12.2015

Helsingin Sanomain suuromistaja Antti Herlin on huippuälykäs huippuliikemies, joka tietää hyvin paljon asioita. Tietenkin hän tietää, että Hollywoodin elokuvatkin tehdään 12-vuotiaiden älykkyystaolle.

Helsingin Sanomat levittää valheita

Nämä helsinkiläisopettajat haluavat uskonnot ja ET:n yhteen – miksi? Valheiden kommentit on esitetty kursiivina.

Lisätty 17.12.2015

Sananlasku: Tyhmä, tyhmempi, Helsingin Sanomain  toimittaja (joka on älyltään idiootin tasoa).

Valheiden kokoajat:  Maija Aalto, Helsingin Sanomat,  Akseli Valmunen / HS

Ritva Hujanen (vas.), Eeva Suhonen ja kuvasta puuttuva kolmas kollega tapasivat usein yliopiston kirjaston kahvilassa, kun he miettivät miten he alkaisivat aloitettaan ajaa.
Ritva Hujanen (vas.), Eeva Suhonen ja kuvasta puuttuva kolmas kollega tapasivat usein yliopiston kirjaston kahvilassa, kun he miettivät miten he alkaisivat aloitettaan ajaa.

Helsinki uskonnon opetuksessa poikkeus

Väite: Uskonnon opetus ei ole kouluissa ollut tunnustuksellista 2000-luvun alun jälkeen.

Valhe: Tosiasiassa uskonnon opetus on tunnustuksellista.

Opetussuunnitelmassa tavoitteet eroavat eri uskontojen ja ET:n kohdalla.

Helsingin seudulla tilanne poikkeaa koko maasta. Helsingin peruskouluissa vain 68 prosenttia oppilaista käy evankelis-luterilaisen uskonnon tunnilta. ET:n osuus on liki 17 prosenttia, islamin kahdeksan ja ortodoksisuuden lähes neljä. Pienempiä ryhmiä on lukuisia.

Tosiasia: Pääkaupunkiseudulla asuu myös hyvin suuri osa väestöstä.

Koko maassa 92 prosenttia lapsista on evankelis-luterilaisia koulussa. ET-tunneilla käy vain kolme prosenttia, muiden uskontojen eli jopa islamin ja ortodoksisuuden opetus on harvinaista.

Kysymys: Miksi haja-asustusta ja kaupunkeja ei ole eritelty uutisessa. Kaupungeissa tilanne on toinen.

Uskonnot ja elämänkatsomustieto pois kouluista – tilalle kaikille yhteinen katsomusaine.

§

Siinä tiivistettynä kolmen helsinkiläisopettajan ajaman kansalaisaloitteen sisältö. Mikä saa kolme tavallista luokanopettajaa aloittamaan poliittisen kampanjan?

”Yhdenvertaisuus”, sanoo eläkkeelle hiljattain jäänyt opettaja Ritva Hujanen. Hänestä nykytapa järjestää tunnit erikseen syrjii. Se ei käy. Uskonnon pitäisi koulussa olla yksityisasia.

Tosiasia: Ruotsin mallin mukainen uskonnonopetus syrjii kaikkia muita kuin evankelis-luterilaisia. Miksi nämä kolme vaivoin kokoon haalittua opettajaa eivät ehdota uskonnonopetuksen poistamista kouluista ja sen jättämistä kotien ja uskontokuntien tehtäväksi. Tämä olisi sopusoinnussa YK:n kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen 18. artiklan kanssa.

”Opettajana näen, miltä se lapsesta tuntuu”, sanoo Eeva Suhonen. Lapsi ei yleensä halua erottua joukosta, tulla lähetetyksi muualle kuin suurin osa luokkakavereista. Siksi Suhonen, Hujanen ja Teemu Salo alkoivat jutella opettajanhuoneessa, että jotain pitäisi tehdä.

Tosiasia: Eivätkö edes muslimit halua erottua muista. Katsokaa kaduille, miksi naisillla on huivit ja pitkät hameet?

Kolmikon ajatukset ovat ajankohtaisia muutenkin kuin heidän oman kansalaisaloitteensa vuoksi. Eduskunta pui parhaillaan Eeva-Johanna Elorannan (sd) suunnilleen samaan tähtäävää aloitetta. Kevyempi myllerrys katsomusaineiden tunneilla on jo käynnissä, sillä entistä useammassa koulussa yhdistellään ryhmiä osalla uskontojen ja ET:n tunneista Helsingin Kulosaaren malliin.

Tosiasia: Tällainen toiminta on lainvastaista. Helsingin Sanomat yllyttää rikkomaan lakia ja pitäisi tuomita siitä tuomioistuimessa.

Yksi syy aloitteelle on toive saada opettaa asioita mielekkäinä kokonaisuuksina. Luokanopettajille tämä on arkea, mutta yläluokillakin kasvaa tarve keskittyä ilmiöihin yksittäisten aineiden sijasta.

Tosiasia: Mielipiteistä ei voi tehdä mielekkäitä kokonaisuuksia muuten kuin laittamalla jokaisen mielipiteen jälkeen vastakkainen mielipide. Esimerkiksi pitäisi jatkuvasti muistuttaa, ettei Moosesta ja Jeesusta ollut toisiasiassa olemassa ja että Muhemmed tapatti 800 juutalaismiestä ja myi naiset ja lapset orjiksi.

”Jos puhun suomalaisten muinaisuskonnoista, luonteva paikka tälle on puhua siitä samalla kuin historiasta”, Hujanen selventää.

Vastaväite: Eikö muinaisuskonnoista pitäisi puhua uskontojen opetuksessa?

Suhonen lisää, että erityisesti tämä häiritsee, kun käsitellään etiikkaa. Katsomusaineen tunnilla olisi hyvä miettiä vaikka sosiaalisia taitoja, kiusaamisen ehkäisemistä ja anteeksi pyytämistä.

Tosiasia: Nämä opettajat eivät käsitä, että normatiiviset etiikat ovat mielipiteitä.

Artikkeliin liittyvät

Ateistit eivät ole siihen ollenkaan tyytyväisiä.

”Ne ovat luokan yhteisiä asioita. Minkä viestin se antaa, että osa luokasta on poissa?” hän kysyy.

Vastaus: Sen viestin, että kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevaa yleissopimusta noudatetaan.

Helsingissä mahdollisuuksia valita sentään on, vaikka luokkatoverien kirkkoretken ajaksi saatetaankin tarjota videon katselua naapuriluokassa tai muuta vähällä vaivalla järjestettyä puuhastelua. Pikkupaikkakunnilla harvinaisten uskontojen ryhmiä ei välttämättä synny ja erottelu on räikeämpää.

Vastaväite:  Koulun tehtävä ei ole järjestää kirkkoretkiä. Tällaisten järjestäminen on yhdenvertaisuusloukkaus, jolla ei ole muuta tarkoitusta kuin näyttää evankelis-luterilaisen kirkon valtaa.

Oikeastaan enemmistökään ei voi itse valita. Evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluva lapsi ei voi vaihtaa ryhmää siksi, että hän haluaa tietää parhaan kaverinsa islaminuskosta lisää.

Vastaväite: Samat ihmiset väittävät, että luterilainen uskonnonopetus on tunnustuksetonta. Eikö siellä kerrotakaan maailman toiseksi suurimmasta uskonnosta islamista?

Kolmikosta ei riitä, että yhteisiä tunteja lisätään. He eivät usko, että uskonnonopetus olisi oikeasti tunnustuksetonta, vaikka paperilla se sellaista onkin.

Vastaväite: Miksi nämä opettajat eivät itse noudata lakia ja opeta tunnustuksettomasti?

”Moni opettaja joutuu tässä papin tehtävään vastoin tahtoaan”, Suhonen arvioi. Nykyopetus on hänestä yhteen uskontoon kasvattavaa ihan rakenteensa vuoksi, riippumatta sisällöstä tai opetustavasta.

Vastaväite: Opetussuunnitelmat ja opettajain koulutus ovat lakien vastaisia. Erityisesti ortodoksinen uskonnonopetus ei tiedä mitään muusta kuin oikeaoppisuudesta.

Katsomusaloitteessa on runsaat 10 000 allekirjoitusta. Helmikuuhun mennessä pitäisi siis saada lähes 40 000 lisää, jotta se etenisi eduskuntaan.

Kommentti: Onneksi nimiä ei saada riittävästi. Helsingin Sanomat törkeilee mainostamalla nimien keruuta.

Aloite jakaa mielipiteitä. Osa pienten uskontojen edustajista pelkää jäävänsä jalkoihin. Aloitetta on epäilty sekä uskovaisten salaliitoksi että ateistien yritykseksi ajaa uskonnot pois.

Valhe: Kukaan ei ole epäillyt, että ateistit yrittäisivät ajaa uskontoja pois. Päin vastoin ateistit ovat vastustaneet jyrkästi ateistien oikeuksien kaventamista vastaan.

”Emme me uskontoja halua koulusta hävittää, vaan tuoda ne samalle viivalle”, Suhonen sanoo.

Kysymys: Miksi ateismi ei kelpaa samalle viivalle. Kaikki eivät näköjään tiedä, että Suomessa on ateisteja.

Jos käydään kirkossa retkellä, niin miksei moskeijassa myös.

Miksi ateistien pitäisi käydä kirkossa ja moskeijassa?

Tunnustuksellista opetustakin voi olla, kunhan se on kerhotoimintaa kouluajan ulkopuolella.

Valhe: Kaikki uskonnonopetus on nykyään uskonnollista. Myös Ruotsin mallin mukainen uskonnonopetus on jyrkästi uskontomyönteistä. Ateismista Ruotsin mallin mukaisessa uskonnonopetuksessa ei puhuta mitään.

Opettajat haluavat muuttaa lakia nyt, sen jälkeen on vuosia aikaa miettiä opetussuunnitelmaa. Hujanen sanoo, että siinä työssä ollaan jo nykyisin pitkällä. Vain suuri periaate pohjalla on väärä ja se voi myöhemmin muuttua käytännön syistä.

Ruotsissahan on opetussuunnitelma. Sen suomentaminen ei liene vaikeaa. Minäkin osaisin tehdä sen, jos olisi aikaa. Ruotsin opetussuunnitelma on niin ympäripyöreä, ettei siitä ollenkaan näy, että kyseessä on uskonnoille myönteinen opetus.

Opetussuunnitelmia on jo 13 uskonnolle ja ET:lle. Listalla on vain yksi islam, vaikka islamin suuntia on lukuisia. Tai yksi evankelis-luterilaisuus, vaikka herätysliikkeitä riittää.

Vastaväite: Jos islamin suunnat vaativat eri opetusta, heillä on siihen kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen antama oikeus.

Mihin opettajat itse sitten uskovat tai eivät usko? He eivät kerro.

Vastaväite: Katsokaa henkilöstörekisteristä mihin uskontokuntaan he kuuluvat. Pääsy henkilörekistereihin on kouluviranomaisille vapaata.

”Opettajan tausta ei saa vaikuttaa. Juuri siitä tässä on kyse”, sanoo Hujanen.

Vastaväite: Suomesta ei ole vielä löydetty yhtään opettajaa, jonka tausta ei vaikuttaisi hänen esittämiinsä mielipiteisiin. Opettajien tiedotkaan eivät riitä tasapuoliseen opetukseen.

Islaminiuskoinen Tunisia tuomitsi kuusi opiskelijaa homoseksuaalisuudesta vankeuteen

Added December 16, 2015

Noin 98 prosenttia väestöstä on islaminuskoisia.

Tunisialainen oikeusistuin on tuominnut kuusi opiskelijaa kolmeksi vuodeksi vankeuteen homoseksuaalisuudesta, tuomittujen asianajaja kertoi.

Langettava tuomio annettiin viime viikolla Kairouanin kaupungissa. Se perustuu rikoslain pykälään, joka kriminalisoi miesten välisen seksin.

Nuoret miehet pidätettiin marraskuussa ja joulukuussa ”naapurien ilmiannettua heidät”. Heille tehtiin asianajajan mukaan anaalitutkimuksia.

Yhdelle tuomituista määrättiin puoli vuotta lisää vankeutta hänen tietokoneeltaan löydettyjen videoiden vuoksi, uutissivusto huffpostmaghreb.com kertoi.

Asianajaja Boutheina Karkni kutsui tuomioita ”erittäin koviksi”. Hän aikoo valittaa tuomiosta.

Paikallinen homoseksuaalisuuden dekriminalisointia ajava järjestö Shams tuomitsi päätöksen.

Sisäministeriön tiedottaja puolusti tuomioistuimen ratkaisua. ”Meidän tehtävämme on valvoa lain noudattamista”, tiedottaja Walid Louguini sanoi.

Syyskuussa Tunisiassa tuomittiin opiskelija vuodeksi vankeuteen homoseksuaalisuuden vuoksi, niin ikään anaalitutkimuksen jälkeen.

Pastorin epäillään kavaltaneen seurakunnilta yli miljoonan New Yorkissa – käytti rahat miesprostituoituun

Helsingin Sanomat

Yhdysvalloissa katolilaista pastoria syytetään niin kolehti- kuin urkurahojen varastamisesta. 53-vuotiaan pastorin epäillään kuluttaneet rahat 36-vuotiaaseen miesystäväänsä, jolle maksoi tuhat dollaria jokaisesta seksiaktista.

New Yorkin Bronxissa toimineen katolisen pastorin epäillään kavaltaneet vähintään miljoona dollari työnantajiltaan. Hänen epäillään käyttäneen rahat miesprostituoituun.

Häntä vastaan käynnistetty oikeusprosessi, jossa asianomistajina ovat hänen entinen ja nykyinen työnantajansa, St. Francis Carbini Roosevelt Islandilla ja St. Frances de Chantalin kirkko Throggs Neckin alueella. Asiasta kertovat New York Post ja New York Daily News.

Epäilyt alkavat jo vuodesta 2003. Pastorin kerrotaan irtisanoutuneen työstään lauantaina.

Tuomioistuimen aineistojen mukaan pastoria syytetään muiden muassa kahdenkymmenen dollarin setelien varastamisesta kolehtivadilta sekä Roosevelt Islandin seurakunnan uusien urkujen hankintaan tarkoitettujen varojen kavaltamisesta.

Hän myös palkkasi miesprostituoidun seurakunnan varainkeruuta harjoittaneeseen kauppaan, josta pariskunta syytteen mukaan vei rahaa. Pastorin epäillään vielä tuhonneen kirjanpidon jälkiensä peittämiseksi.

Pelkästään vuonna 2012 pastorin väitetään käyttäneen noin 60 000 dollaria huumeisiin ja huumaaviin lääkkeisiin, joita hän käytti prostituoidun kanssa. Pastori osti myös pariskunnalle kodin New Jerseysta ja maksoi kauppahinnan käteisellä.

Pastorin seuralainen sai pastorilta tuhannen dollarin korvauksen jokaisesta kerrasta, kun harrasti tämän kanssa sadomasokistista seksiä.

Pastorin kahta entistä työnantajaa edustava juristi Michael Dowd epäilee New York Postin mukaan, että pastori on vienyt rahaa enemmän kuin mistä häntä syytetään. Kaikkea ei voi todistaa.

”Olen pöyristynyt, että mies on voinut jatkaa toimintaansa ainakin yhdeksän vuotta eikä arkkihiippakunta ole tehnyt asialle mitään”, Dowd sanoi.

Maalaisliittolainen muslimina

Vanhanen: Koraanin ja Raamatun elämänohjeet tukevat toinen toisiaan

Matti Vanhanen puhui islamilaisuudesta
Lisätty 16.12.2015

Matti Vanhanen katsoo, että kristinuskolla, islamilla ja juutalaisuudella on pitkälti yhteinen näkemys siitä, miten ihmisen tulee elää. Hän puhui Suomen Islamilaisen yhdyskunnan konferenssissa.

Vakuutuksen ottajat maksavat kristittyjen sekopäiden tuhopoltot ja paloherkkien kirkkojen tulipalot

Lisätty 15.12.2015

1970-1990 tapahtui paljon kirkkopaloja heikon paloturvallisuuden ja myös tuhopolttojen takia.  (Ateistit eivät polttaneet kirkkoja vaan tavanomainen tapaus oli rippikoulun käynyt kristitty sekopää.)  Vakuutusyhtiöt saivat kärsiä nahoissaan, koska riskit oli arvioitu (tahallaan?) liian pieniksi.  Riski tasattiin nostamalla kaikkien vakuutuksenottajien vakuutusmaksuja.

Nyt palavat vastaanottokeskukset.  Kuinka on niiden vahinkovakuutusten kanssa?  Vai joutuvatko muut vakuutuksenottajat taas maksumiehiksi?

Pakolaiset tappelevat asunnoissa uskonnosta, Moskeijat

Lisätty 15.12.2015

"- Yhteen asuntoon (kaksio) oli majoitettu 8 pakolaista. Osa sunneja ja osa shiioja. Oli tullut uskonnosta tappelua." - http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015121020809802_uu.shtml

Miten sunnit ja siiat voisivat toimia sovussa samassa Suurmoskeijassa?  Siis tarvitaan vähintään kaksi Suurmoskeijan tonttia ja vähintään kaksi Suurmoskeijaa.  

Kun evankelis-luterilaiselle kirkolle pitää antaa jokin valtionapu, esimerkiksi 114.000.000 euroa vuodessa, mikä nyt tapahtuu vuonna 2016, kulut veronmaksajille ovat 1x114.000.000 euroa=114.000.000 euroa.

Kun muslimeille pitää antaa maksuton tai alihintainen tontti Suurmoskeijaa varten, esimerkiksi 4 hehtaaria, lasketaanko avustus näin: 2x4 hehtaaria=8 hehtaaria?

Suomessa on paljon tyhjiä kirkkoja.  Evankelis-luterilainen kirkko varmaan myisi niitä kohtuu hinnalla, koska kiinteistöjen ylläpito nielee niin paljon varoja.  Kun aikaisemmin muslimien pyhäkköjä on muutettu kirkoiksi ja kirkkoja moskeijoiksi, tämä varmaan onnistuu nykyisinkin Suomessa.  Kirkkohan on aina valittanut rahasta eli kirkkorakennuksista ei mukamas saa kunnon hintaa. 

Kun muslimien hankkeet yksin Helsingissä on arvioitu nyt ainakin 100.000.000 euron arvoisiksi, tällä hinnalla voi ostaa jo monta kirkkoa ja muuntaa ne pienin kustannuksin moskeijoiksi.  Samalla veronmaksajat säästävät miljoonia eikä poliitikkojen tarvitse munata itseään tässä asiassa.

Helsingin Sanomat + ministeri Rehula, siinä vasta pari

Erkki Hartikainen 14.12.2015

Ministeri Rehula sanoi äskettäin televisiossa, että muistisairaat pärjäävät kotonaan. Eivät pärjää. Vanhana ihmisenä muistan tapauksia, joissa muistisairaat on (onneksi) löydetty kaukana kotoaan.

Eivät liioin maalaiset pärjänneet rutiineillaan, kuten toimittaja väitti. Kyllä maalaisiakin löytyi kaukana kotoaan.

Helsingin Sanomat ei tällä kertaa syyllistynyt muuhun kuin mainostamaan sitä käypä hoito ohjeen muutosta, että kipupotilaita ei pitäisi hoitaa lääkkeillä. Köyhät kärsikööt tai kuolkoot apteekista saataviin ajan oloon tappaviin tulehduskipulääkkeisiin. Rikkaat (ainakin ministerit) saavat hyvää hoitoa yksityiseltä puolelta.

Erityisesti vastustettiin kodeiinia ja tramadolia, jotka ovat heikkoja opioideja. Kodeiinia pitääkin vastustaa kahdesta syystä:
 1. Kodeiinia myydään vaarallisella parasetamolilla maustettuna.
 2. Kodeiini ei tehoa niihin hermokipuihin, joihin sitä määrätään.
Mitä tulee tramadoliin, se on heikko opiaatti, joka täytenä annoksena tehoaa vaikeisiin hermokipuihin. Vähän ennen kuolemaa voit saada sairalassa jopa morfiinia, kun eivät kestä sinun huutoasi.

Minulla ja veljelläni on periytyvä selän rakennevirhe, joka vaatii vanhemmalla iällä selkäleikkauksen. Meiltä molemmilta selkä on nyt leikattu eikä meillä ole enää selkäkipuja.

Sen sijaan elämä ennen leikkausta oli tuskien taival. Julkinen terveydenhoito ei sallinut muita lääkkeitä kuin tulehduskipulääkkeet. Viimein menin yksityisen ortopedin vastaanotolle. Hän määräsi uutta tulehduskipulääkettä. Muutaman päivän kuluttua menin uudestaan ortopopedin puheille ja sanoin, että määrämälläsi lääkkeellä ei ole kerrassaan mitään vaikutusta. Silloin hän määräsi minulle tramadolia.

En kuitenkaan edes tramadolia syöden pystynyt tekemään työtäni tietotekniikan opettajana. Olin vuoden sairaslomalla, ja pääsin viimein selkäleikkaukseen. Sairaslomalla ja kuntosalilla käyden selvisin tramadolilla leikkaukseen asti.

Muutaman kerran selkä ärtyi uudestaan, ja ortopedi antoi tramadolia, jolla kivut menivät pois ja kun lääkeannos loppui, ne eivät palanneet.

Veljeni tarina on suunnilleen samanlainen, tosin hänellä oli käytettävissään minun (yksityisesti otetut) magneettikuvani, joilla hän saattoi näyttää ortopedilleen, että vastaavaa sukulaistapausta oli leikattu.

Kumpikaan meistä ei jäänyt tähän opioidiin kerrassaan minkäänlaiseen koukkuun. Mielestäni yhteiskunnan pitäisi jahdata pikemminkin tupakoitsijoita ja juoppoja kuin kipupotilaita.

Lievemmät selkävauriot kuten välilevyn pullistumat, menevät yleensä itsestään ohi, mutta myös niitä pitäisi hoitaa tramadolilla. Kun tramadolia ei saa, rikkaat leikkauttavat myös välilevyn pullistumat yksityisesti.

Perinnöllistä verenpainetautiani alettiin hoitaa, kun menin yöpäivystykseen hyvin huonossa kunnossa ja naapurikunnan lääkäri määräsi minulle verenpainelääkityksen.

Kurkkutabletteja ja yskänlääkkeitä käytin vuosikymmeniä turhaan. Lopulta menin yksityiselle keuhkolääkrille, joka totesi, että keuhkoni ovat kunnossa, mutta minulla on refluksitauti, jossa vatsan sisältöä tulee ylös, mikä yskittää. Minulle määrättiin happosalpaajaa, ja sen jälkeen minulla ei ole ollut yskää eikä kurkku kipeä. Tosin hammaslääkäri ihmetteli hampaitteni kulumista, nutta sehän tapahtui jo ennen happosalpaajan käyttöä.

Tietotekniikan opiskelija sanoi minulle kerran, että ihmiset ovat erehtyväisiä. Olin kertomut oppilailleni valtavasta korruptiosta, joka tietotekniikan alalla vallitsee. Ehkä tietotekniikan korruptio aikanaan lopuu (Ubuntulla voi tavallinen ihminen tehdä kaiken saman kuin Windowsilla) vielä minun eläessäni, mutta mutulääketiede ei ole häviämässä ollenkaan.

Islantilaiset rynnivät sumerilaiseen ”kirkkoon” välttääkseen kirkollisveron

Lisätty 14.12.2015

Kimmo Taskinen / HS
Hallgrimin kirkko Reykjavikissä.
Hallgrimin kirkko Reykjavikissä.

Islantilaiset ovat liittyneet viime viikkoina joukolla zuismi-nimiseen liikkeeseen, joka kuvailee itseään muinaisia sumerilaisia jumalia palvovaksi uskonnoksi.

Viimeisen parin viikon aikana yli 3 100 islantilaista on liittynyt zuistisen liikkeen jäseniksi. Se on noin prosentti Islannin 328 000 asukkaasta.

Kaksoisvirranmaan muinaisten jumalien sijaan liikkeen jäseniä saattaa kuitenkin kiehtoa lähinnä kirkollisveron välttely, kirjoittaa brittilehti The Guardian. Zuismi-innostuksen taustalla on Islannin lainsäädäntö, joka mahdollistaa veronkeruun uskonnollisille yhdyskunnille ja edellyttää kaikkia kansalaisia ilmoittamaan valtiolle uskontonsa.

The Guardianin mukaan noin kolme neljästä islantilaisista kuuluu evankelisluterilaiseen kirkkoon. Tämän lisäksi Islannissa on yli 40 muuta rekisteröityä uskonnollista liikettä, jotka pääsevät nauttimaan uskontoveron antimista.

Vero on noin 80 euroa veronmaksajaa kohden vuodessa. Nekin, jotka eivät kuulu rekisteröityihin uskonnollisiin yhdyskuntiin, joutuvat maksamaan veron.

”Siitä ei voi jättäytyä pois. Uskonnottomat tai ne, jotka kuuluvat rekisteröimättömiin uskontoihin, maksavat käytännössä korkeampaa veroa”, zuistien tiedottaja Sveinn Thorhallson sanoi The Guardianille.

Zuistinen liike rekisteröitiin uskonnoksi Islannissa 2013. Koska liikkeellä ei ole ollut riittävästi aktiivista toimintaa, viranomaiset ovat uhanneet poistaa sen uskonnollisten yhdyskuntien listalta.

Verovaroin tuettuja uskontoja vastustavat islantilaiset ovat kuitenkin ryhtyneet kampanjoimaan liikkeen puolesta ja houkutelleet ihmisiä jäseneksi lupaamalla veronpalautuksia.

Zuistien verkkosivujen englanninkielisessä selitysosiossa järjestön uskonnollista luonnetta kuvataan yhdellä lauseella:

”Zuismi antaa jäsenilleen mahdollisuuden harjoittaa muinaisten sumerilaisten uskontoa”.

Tämän jälkeen kerrotaan liikkeen varsinaiset tavoitteet:

”Järjestön ensisijainen tavoite on se, että hallitus kumoaa lain, joka antaa uskonnollisille järjestöille taloudellisia tai muita etuoikeuksia suhteessa muihin järjestöihin. Lisäksi zuistit vaativat, että hallitus lopettaa kansalaisten uskontojen rekisteröinnin.”

”Järjestö jakaa hallitukselta vuosittain saamansa taloudellisen tuen kaikille seurakunnan jäsenille. [ – – ] Zuismin uskonnollinen liike lakkaa olemasta, kun sen tavoitteet on saavutettu.”

Jotkut islantilaiset poliitikot ovat vaatineet järjestön poistamista uskonnollisten yhdyskuntien listalta sillä perusteella, ettei kyse ole todellisesta uskonnosta.

Keskustalaisen Edistyspuolueen Stefán Bogi Sveinsson on arvostellut ryhmää siitä, että sen jäsenten todelliset motiivit ovat raha ja uskontolakien vastustaminen.

Zuistien tuoreet jäsenet ovat kuitenkin järjestäneet myös uskonnon harjoittamiseen viittaavaa toimintaa.

”Meillä oli tilaisuus, jossa luettiin muinaista sumerilaista runoutta. Suunnittelemme toisen samanlaisen järjestämistä”,

Thorhallsson sanoi The Guardianille.

Syyskuussa julkaistun mielipidemittauksen mukaan 55 prosenttia islantilaisista haluaa muuttaa lainsäädäntöä, joka mahdollistaa verojen keräämisen uskonnollisille yhdyskunnille.

Kirkko Vantaalla rahoittaa taas syrjintää Lisätty 13.12.2015


Vantaan yhteinen kirkkovaltuusto päätti 1. joulukuuta äänin 32–14 jatkaa syrjintää harjoittavien lähetysjärjestöjen rahoittamista entiseen tapaan.

Kirkon seitsemästä virallisesta lähetysjärjestöstä neljä ei kelpuuta naisia papeiksi. Viisi järjestöä suhtautuu torjuvasti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten parisuhteisiin ja kieltäytyy palkkaamasta tällaisia ihmisiä.

Ulkomailla nämä järjestöt levittävät homovastaisia oppeja, jotka heikentävät jo sorrettujen ihmisten asemaa.

Helsingissä syrjivien järjestöjen rahoitus on jo lopetettu. Naapurikaupungissa Vantaalla tilanne on toinen. Myös muualta Suomesta virtaa rahaa kyseenalaisille järjestöille niin kauan kuin kirkkohallitus pitää järjestöt virallisten järjestöjen listalla välimättä siitä, miten ne tosiasiassa toimivat.

- See more at: http://www.valomerkki.fi/puheenvuorot/kirkko-vantaalla-rahoittaa-taas-syrjintaa#sthash.iCZ0MNCj.dpuf

Poliisi poisti pastori Kai Sadinmaan EU:ta ja ”hallitsematonta” maahanmuuttoa vastustavasta mielenosoituksesta

Lisätty 10.12.2015

Helsingin poliisi kertoo, että itsenäisyyspäivän mielenosoitukset ovat sujuneet toistaiseksi rauhallisesti. Ainoastaan yksi henkilö on jouduttu poistamaan Kansalaistorin mielenosoituksen tieltä.

Ilta-Sanomat tavoitti Kansalaistorilta poistetun pastorin Kai Sadinmaan. Hän kertoo pitäneensä yksin hiljaista mielenosoitusta.

– Seisoskelin siellä yksin. Ei mitään sen kummempaa. Minut kyllä havaittiin mielenosoittajien keskuudessa, Sadinmaa kertoo Ilta-Sanomille.

– Poliisi poisti minut siitä. Varmaan katsoivat, että tunteet kuumenivat siellä yleisössä ja katsoivat sitten parhaaksi ohjata minut tiukasti muualle.

Kansalaistorilla järjestetty mielenosoitus kulkee nimellä Itsenäinen Suomi 2015. Tilaisuuden avasi perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari.

Mielenosoittajat kannattavat Suomen eroa Euroopan unionista ja vastustavat ”hallitsematonta” maahanmuuttoa.

Rikoskomisario Toni Uusikivi Helsingin poliisista vahvistaa Ilta-Sanomille, että pastoriksi pukeutunut henkilö on jouduttu poistamaan paikalta.

– Hän on häirinnyt ilmoitettuja tilaisuuksia ja sen takia hänet poistettiin paikalta. Mistään rikoksesta häntä ei kuitenkaan epäillä, Uusikiva sanoo.

Tampereen vapaa-ajattelijat ry yhteistyössä Tampereen seurakuntien kanssa

Lisätty 9.12.2015

http://vapaa-ajattelijat.fi/tamperewp/2015/12/03/keskustelutilaisuus-ti-8-12-klo-18-00-aamulehden-tiloissa/

Pekka Huppunen kohentaa ympäristöä

Lisätty 8.12.2015

Merkitkää aina roskat joilla saastutetaan ympäristöä, että saastuttajat ymmärtäisivät kerätä roskansa pois. Tämäkin oli kerätty jo seuraavana päivänä pois.

huppunen

Kansalaisaloite nurin – hoitohenkilökunnalla ei oikeutta kieltäytyä abortista

Lisätty 7.12.2015

Kansalaisaloite, joka olisi antanut hoitohenkilökunnalle oikeuden kieltäytyä osallistumasta raskaudenkeskeytykseen, kaatui eduskunnassa äänin 136–33.

LAUSUIMME ARKIPYHISTÄ (3.12.2015)

Lisätty 6.12.2015

Yhdistyksemme antoi oma-aloitteisesti  lausunnon [PDF] työ- ja elinkeinoministeriölle sen pyydettyä lausuntoja hallituksen esityksestä (tai siis sellaisen luonnoksesta) kustannuskilpailukykyä vahvistavista toimista (eli ns. pakkolaeista).

Lausuimme vain loppiaisen ja helatorstain asemasta työaikalaissa. Meidän mukaamme niistä tulisi tehdä tavallisia työpäiviä sen sijaan, että ne olisivat hallituksen esittämästi työaikaa lyhentämättömiä palkattomia vapaapäiviä.

Jouni Luukkainen
puheenjohtaja

Pääkaupnkiseudun Ateistit r.y.

Näin tekee uskovainen presidentti

Kahdelle piispalle Suomen Valkoisen Ruusun komentajamerkki

Lisätty 5.12.2015

Tasavallan presidentti on myöntänyt useita arvomerkkejä. Niiden saajien joukossa on muiden muassa kaksi piispaa ja useita kirkkoherroja.

Isompi lauma piispoja nähdään tänään presidentin vastaanotolla. Ateistien edustajia siellä ei ole nähty vielä koskaan.

Enemmistö suomalaisista yliopiston opettajista ei usko jumalaan

Lisätty 5.12.2015

Jorma Hietamäen väitöskirjassa käsiteltiin tieteellistä maailmankuvakeskustelua  sekä kartoitettiin yliopisto-opettajien maailmankuvia ja -katsomuksia kyselytutkimuksella, johon vastasi 272 opettajaa. Kyselyosion aineisto on kerätty vuonna 2003.

Tutkimuksen mukaan enemmistö yliopisto-opettajista suuntautuu materialistisesti ja ajattelee, ettei maailman syntyyn liity mitään yliluonnollista, että elämä on kehittynyt maan päällä evoluution kautta ja myös ihmisen psyyke on tämän kehityksen tuotetta.

Enemmistön näkemyksen mukaan ihmisen psyyke ei jatka elämää kuoleman jälkeen, enkeleitä tai muita henkiolentoja ei ole olemassa, ja kaikki paranormaalit ilmiöt saattavat olla tulevaisuudessa selitettävissä tieteen avulla.

Lähes puolet vastaajista ajattelee, että inhimillinen moraali on biologisen ja kulttuurievoluutiokehityksen tuotosta.

Pohjanmaalaisen perussuomalaisten varakansanedustajan Juha Mäenpään Facebook-päivitys nousi julkisuuteen

Lisätty 4.12.2015

Kankaanpäässä paloi tiistaina lähellä Niinisalon varuskunta-aluetta puurakennus, johon oli määrä perustaa vastaanottokeskus. Perussuomalaisten varakansanedustaja Juha Mäenpää kirjoitti palosta kertovan uutisen yhteydessä: ”Aivan mahtavaa. Jumala on olemassa. Rukouksiini on vastattu.”

Jehovan todistajille rajua arvostelua lapsien hyväksikäytön peittelystä

Australiassa

Lisätty 3.12.2015

Jehovan todistajien kokoontuminen Telstra-stadionilla, Sydneyssa, vuonna 2003.

Selvityksen mukaan sadat seurakuntien jäsenet ovat myöntäneet syyllistyneensä lasten seksuaaliseen ahdisteluun. Silti yhtään tapausta ei ole ilmoitettu poliisille. Selvitys syyttää Jehovan todistajia tekopyhyydestä.

Australiassa on julkistettu laaja selvitys Jehovan todistajien piirissä tapahtuneesta lasten hyväksikäytöstä. Raportin laatinut lakimies Angus Stewart arvostelee uskonlahkoa ankarasti laillisuuden rajamailla olevasta toiminnasta.

Selvitys juontaa juurensa väitteistä, joiden mukaan Jehovan todistajien seurakunnat eivät raportoi viranomaisille, vaikka saavat tietoonsa lasten hyväksikäyttötapauksia.

Stewartin selvitys vahvistaa väitteet. Selvityksen mukaan vuoden 1950 jälkeen Jehovan todistajien Australian seurakunnat ovat saaneet 3 - 4 ilmoitusta lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä joka kuukausi.

Ainakin 1 006 Jehovan todistajien jäsenen on ilmoitettu syyllistyneen lapsiseksiin ja 579 heistä olisi myöntänyt rikoksen. Tästä huolimatta yhtäkään tapausta ei ole ilmoitettu poliisille.

Tähän liittyen Stewart toteaa Jehovan todistajien seurakuntien opettavan jäsenilleen epäluuloisuutta "maallisia" viranomaisia kohtaan, toteaa The Guardian -lehti.

Stewartin mukaan Jehovan todistajien toiminnassa on "tekopyhiä piirteitä", koska seurakunnat ovat saaneet luvan lasten kanssa tehtävään työhön, mutta jättävät ilmoittamatta rikokset, jotka estäisivät lasten kanssa toimimisen, kertoo The Australian -lehti.

"Karttaminen" julma rangaistus

Selvityksen tehnyt lakimies kiinnittää myös huomiota Jehovan todistajien rankaisumuotoon, "karttamiseen". Siinä seurakunnan jäsenet lakkaavat olemasta missään tekemisissä henkilön kanssa, joka on vakavalla tavalla rikkonut seurakunnan sääntöjä. "Karttamisen" myötä seurakunnan jäsen saattaa yhdellä kertaa menettää yhteyden koko sukuunsa ja ystäviinsä.

Rangaistus on yhtä lailla julma niille, jotka menettävät läheisensä, kuin niille, jotka eivät saa pitää yhteyttä rangaistuksen kohteeseen.

Erityisen julma rangaistus on niille, jotka haluavat jättää Jehovan todistajien seurakunnan siksi, että on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi, Stewart toteaa.

Stewart huomauttaa myös, ettei Jehovan todistajien opissa ole selkeitä ohjeita "karttamiseen", vaikka sääntö on omaksuttu ja sitä käytetään systemaattisesti.

"Karttamissääntö" on ristiriidassa sen kanssa, että Jehovan todistajien johto, Watchtower Bible & Tract Society (suom. Vartiotorni-seura), sanoo kunnioittavansa uskonnonvapautta, Stewart sanoo. Selvityksen tehneen lakimiehen mielestä Jehovan todistajien Jumala ei ole lempeä, eikä kohtele kaikkia ihmisiä arvokkuudella ja kunnioituksella.

Suomen "humanistit" hyysäävät muslimeja

Erkki Hartikainen 2.12.2015

Kun vanha maanvaiva Jussi Pikkusaari on yhä elossa, on ilmaantunut uusi Pikkusaari, Antti Pikkusaari, joka hysää muslimeja.

Jumalattomuuden (ateismin) edistäminen

Erkki Hartikainen 1.12.2015

Jumalattomuutta ei maailmassa oikeastaan nykyään edistä mikään tai kukaan. Jo jumalatonurani alkuaikoina huomasin, että jumalattomuutta edistämään perustetut järjestöt olivat täysin tehottomia. Ainoat järjestöt, jotka ovat oikeasti edistäneet jumalattomuutta, ovat kommunistiset puolueet.

Kiina ja Pohjois-Korea ilmeisesti edelleen edistävät jumalattomuutta, mutta esimerkiksi Kuuban kommunistijohto ei ole saanut aikaan yhtään mitään.

Kirjat ja Internet ovat niitä harvoja keinoja, jotka edistävät jumalattomuutta. Hyviä jumalattomuutta puolustavia kirjoja on nykyään kohtuullisen runsaasti saatavana englannin kielellä.

Vain kaksi vallankumousta, Ranskan suuri vallankumous ja Lokakuun vallankumous Venäjällä ovat edistäneet jumalattomuutta. Yhdysvaltain perustuslaki on saanut vaikutteita Ranskan vallankumouksesta kuten myös YK:n kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskeva yleissopimus.

Suomessa jumalattomuutta edistää pelkästään tämä sivusto.

Länsi-Euroopassa uskontojen vaikutusvalta on laskenut, mutta muslimien päästäminen tänne haittaa tilannetta. Miksi tänne päästetään muka pakolaisina ihmisiä, jotka eivät tunnusta edes edellä mainittua kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevaa yleissopimusta?

Laskuharjoitin lapsille löytyy osoitteesta

Laskuharjoitin

Gravitation

This is a link. Updated 5/7/2013.

Ateismin määritelmä

George H. Smithin ontologinen ateismin määritelmä:

Ateismi on väite: jumalaa tai jumalia ei ole olemassa

Tässä määritelmässä on määritelty olemassaoloa koskeva eli ontologinen käsitys. Jumala joko on olemassa tai ei ole olemassa. Mitään olemassaolon ja olemattomuuden välimuotoa ei ole.

Teismi on väite: jumala tai jumalia on olemassa

Deismi (jumala on olemassa, mutta ei puutu maailmanmenoon) ja panteismi (jumala on sama kuin maailmankaikkeus) ovat tämän mukaan teismiä

Inhimillinen tieto siitä, mitä on olemassa, on vajavaista. Joku saattaa pitää varmana, että jumalaa tai jumalia ei ole olemassa. Joku toinen saattaa pitää varmana, että jumala tai jumalia on olemassa. Joku kolmas voi olla epävarma siitä, onko jumalaa tai jumalia olemassa vai ei.

Ateistin määrittelemä

Ateisti on henkilö, jonka mielestä ateismi on tosi.

Agnostikon eli jumalaongelmaisen määritelmä

Agnostikko eli jumalaongelmainen on henkilö, joka ei mielestään tiedä, onko ateismi tosi vai onko teismi tosi.

Uskonnon määritelmä

Uskonto on järjestäytynyttä teismiä.

Ne käsitykset joissa ei ole jumalia, eivät ole tämän määritelmän mukaan uskontoja.

Raamatun ristiriidat

Lukeaksesi napauta tästä

Godless Culture Magazine

December 2015

Contents

New book: Logicical empiricism 2015

Julkaisija Suomen ateistiyhdistys ry
Sähköposti: info@ateismi.fi

Publisher: Atheist Association of Finland
E-mail: info@ateismi.fi


Last uppdate 12/31/2015.
Tämä on viimeksi päivitetty 31.12.2015.

Member of

http://www.atheistalliance.org/secular-world/current-issue

Editor of the net magazine: Erkki Hartikainen
Verkkojulkaisun vastaava toimittaja Erkki Hartikainen


Sisällysluettelo
 1. Jumalaton kulttuurilehti
 2. Joulukuu 2015
  1. Suomen ainoa kulttuurilehti
 3. Sisällysluettelo
 4. VAPAA-AJATTELIJAIN LIITTO EI HAKENUT RAY:N AVUSTUSTA VUODELLE 2016 (28.12.2015)
 5. Älykäs järjettömyys: Tiedostava (kognitiivinen)  suorituskyky ei suojaa ihmisiä typeryydeltä
  1. Älykkäät järjettöminä
  2. Tietämätön ei tiedä edes sitä, ettei tiedä
 6. PERUSOPETUKSEN OPS:N KAKSI LIITÄNNÄIS-OPS:IA (26.12.2015)
 7. Syyttä parjattu Yrjö Leino
 8. VAPAA-AJATTELIJAIN KUSTANNUSYHTIÖ KÄRÄJÄOIKEUTEEN (24.12.2015)
 9. EI YLLÄTYKSIÄ AIKUISLUKION OPS:SSÄ (23.12.2015)
 10. Uskonto aiheutti poliittisia konflikteja jo ennen ajanlaskun alkua
  1. Olemme politiikan ja uskonnon kanssa yhä yhtä solmussa kuin parituhatta vuotta sitten, toteavat Meksikossa kaivaneet arkeologit
 11. Humen giljotiini
  1. Tosiasioista ei voida johtaa arvoja tai siveyssääntöjä
 12. VAPAA-AJATTELIJAIN LIITOLTA ONNITTELUADRESSI (20.12.2015)
 13. Briteistä kristittyjä enää 40 prosenttia
 14. Helsingin evankelis-luterilaiset vähenevät
 15. Jyri Komulainen peruutti
 16. Umpikuurot vajarit
 17. LAKIVALIOKUNTA PUOLSI USKONNONVAPAUSLAIN PARANNUSTA (15.12.2015)
 18. Miksi Antti Herlin sallii Helsingin Sanomain idiotismin
 19. Helsingin Sanomat levittää valheita
  1. Nämä helsinkiläisopettajat haluavat uskonnot ja ET:n yhteen – miksi? Valheiden kommentit on esitetty kursiivina.
  2. Helsinki uskonnon opetuksessa poikkeus
  3. Artikkeliin liittyvät
 20. Islaminiuskoinen Tunisia tuomitsi kuusi opiskelijaa homoseksuaalisuudesta vankeuteen
 21. Pastorin epäillään kavaltaneen seurakunnilta yli miljoonan New Yorkissa – käytti rahat miesprostituoituun
 22. Maalaisliittolainen muslimina
  1. Vanhanen: Koraanin ja Raamatun elämänohjeet tukevat toinen toisiaan
 23. Vakuutuksen ottajat maksavat kristittyjen sekopäiden tuhopoltot ja paloherkkien kirkkojen tulipalot
 24. Pakolaiset tappelevat asunnoissa uskonnosta, Moskeijat
 25. Helsingin Sanomat + ministeri Rehula, siinä vasta pari
 26. Islantilaiset rynnivät sumerilaiseen ”kirkkoon” välttääkseen kirkollisveron
 27. Kirkko Vantaalla rahoittaa taas syrjintää Lisätty 13.12.2015
 28. Poliisi poisti pastori Kai Sadinmaan EU:ta ja ”hallitsematonta” maahanmuuttoa vastustavasta mielenosoituksesta
 29. Tampereen vapaa-ajattelijat ry yhteistyössä Tampereen seurakuntien kanssa
 30. Pekka Huppunen kohentaa ympäristöä
 31. Kansalaisaloite nurin – hoitohenkilökunnalla ei oikeutta kieltäytyä abortista
 32. LAUSUIMME ARKIPYHISTÄ (3.12.2015)
 33. Näin tekee uskovainen presidentti
  1. Kahdelle piispalle Suomen Valkoisen Ruusun komentajamerkki
 34. Enemmistö suomalaisista yliopiston opettajista ei usko jumalaan
 35. Pohjanmaalaisen perussuomalaisten varakansanedustajan Juha Mäenpään Facebook-päivitys nousi julkisuuteen
 36. Jehovan todistajille rajua arvostelua lapsien hyväksikäytön peittelystä
  1. Australiassa
  2. "Karttaminen" julma rangaistus
 37. Suomen "humanistit" hyysäävät muslimeja
 38. Jumalattomuuden (ateismin) edistäminen
 39. Laskuharjoitin lapsille löytyy osoitteesta
 40. Laskuharjoitin
 41. Gravitation
 42. Geometria
 43. Ateismin määritelmä
 44. Ateistin määrittelemä
 45. Agnostikon eli jumalaongelmaisen määritelmä
 46. Uskonnon määritelmä
 47. Raamatun ristiriidat
 48. Godless Culture Magazine
 49. December 2015
 50. New book: Logicical empiricism 2015
 51. Here’s What a Real-Life Paranormal Investigator is Like
 52. Phoenix Woman Accused of Killing Atheist Victim, Then Keeping the Body as a “Shrine From God”
 53. Dunning–Kruger effect
  1. The Dunning–Kruger effect
  2. Original study
  3. Supporting studies
  4. Historical antecedents
  5. Award
 54. Christians have been whinging about hurt feeling for decades
 55. A straight up truth from Pope Frankie's mouth!
  1. Pope says fundamentalism is 'disease of all religions'
 56. Christian values? Queen and her PM need a reality check
 57. Scientists find: Religion and politics led to social tension and conflict, then and now
 58. Arizona’s new education chief is a young earth creationist
 59. Richard Dawkins Appears Onstage During Sold-Out Nightwish Concert
 60. Church attendance has been propped on UK up by immigrants, says study
 61. Yazidi woman held as sex slave for three months by ISIS and gang raped speaks out about hideous suffering
 62. Cutting to the Heart of Intercessory Prayer, With the New Yorker
 63. Vatican Says That Mother Teresa, Having Worked Two “Verified” Miracles, Will Be Declared a Saint
 64. Greek Orthodox Church bishop urges people to spit on gays
 65. Iranian women risk cars being impounded if they drive without veil
 66. Islamic Tunisia jails six students for homosexuality
 67. A Catholic priest swiped collection-plate donations to pay for drug-fueled sex romps with a heavily muscled S&M “master,” a new lawsuit charges
 68. A Global Report on Discrimination Against Humanists, Atheists, and the Non-religious; Their Human Rights and Legal Status, Finland
  1. There are erros in the following text
  2. Finland
  3. Constitution and government
  4. Belief Demographics
  5. Blasphemy
  6. State Churches
  7. Education and children’s rights
  8. Highlighted cases
 69. International Humanist Group Issues Report on Anti-Atheist Discrimination Around the World
 70. In Court, Planned Parenthood Shooter Calls Himself “Warrior for the Babies”
 71. Icelanders flock to religion revering Sumerian gods and tax rebates
 72. Arguments for atheism
 73. Contradictions of the Bible
 74. Sharia courts in the UK lock women into ‘marital captivity’
 75. Richard Dawkins Quickly Debunks Popular Reasons for God’s Existence
 76. Pope’s Philadelphia visit costs taxpayers around $8-million
 77. Familial Relationship Outcomes of Coming Out as an Atheist
 78. Killing apostates is not an infringement of human rights
 79. Pope’s opposition to condoms hinders fight against AIDS
 80. The resurrection of Kazimierz Łyszczyński
 81. The best atheist books of 2015
 82. Professor assaults Missouri girl for not wearing a hijab
 83. Contradictions of the Bible
 84. Arguments for atheism
 85. Filosofia ja elämänkatsomustieto
  1. Elämänkatsomustiedon opetussuunnitelma 2016
 86. Filosofi och livsåskådning
 87. Philosophy and Life View
  1. Constructed language misil
 88. Katsomusaineiden didaktiikkaa
  1. Yleistä didaktiikkaa
  2. Kristillinen dogmatiikka
  3. Filosofian, elämänkatsomustiedon ja uskonnon didaktiikkaa
 89. Lukion filosofia, Filosofi i gymnasiet
  1. Opetussuunnitelmat ja lisätietoa
  2. Ilmaiset filosofian oppikirjat
  3. Filosofian ylioppilastehtävät
 90. Elämänkatsomustieto, livsåskådning
  1. Opetussuunnitelmat ja lisätietoa
  2. Peruskoulu Grundskola
   1. Ilmaiset oppikirjat
   2. Opetussuunnitelmat ja lisätietoa
  3. Lukio Gymnasium
   1. Ilmaiset oppikirjat
   2. Opetussuunnitelmat ja lisätietoa
  4. Elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät
 91. Syksyn 2014 ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen
 92. Elämänkatsomustieto ainereaalissa
 93. Muuta tietoa
 94. Ehdotus lukion opetuksen järkiperäistämiseksi

Here’s What a Real-Life Paranormal Investigator is Like

Added December 31, 2015
by

If you’re not familiar with Joe Nickell, the skeptic and paranormal investigator who debunks all those stories you’re used to seeing on the History Channel, here’s a wonderful video about his work, courtesy of Casey Feldman of Vice’s The Real:

[Autoplay video in link]

[Read more...]

Phoenix Woman Accused of Killing Atheist Victim, Then Keeping the Body as a “Shrine From God”

Added December 30, 2015
by  

According to a disturbing story coming out of Phoenix, 39-year-old Anitra Braxton shot and killed a non-religious woman for the “sin” of not believing in God, then kept the body in her house as a “shrine from God.”

Braxton was arrested on Saturday after cops, acting on a tip, visited her home and saw the unnamed victim lying on the couch in a pool of blood:[Read more...]

Dunning–Kruger effect

Added December 29, 2015
From Wikipedia, the free encyclopedia

The Dunning–Kruger effect

is a cognitive bias in which relatively unskilled individuals suffer from illusory superiority, mistakenly assessing their ability to be much higher than it really is. Dunning and Kruger attributed this bias to a metacognitive inability of the unskilled to recognize their own ineptitude and evaluate their own ability accurately.

Their research also suggests corollaries: highly skilled individuals may underestimate their relative competence, they may erroneously assume that tasks which are easy for them are also easy for others, and they may incorrectly suppose that their competence in a particular field extends to other fields in which they are less competent. The bias was first experimentally observed by David Dunning in 1999.

Dunning and Kruger have postulated that the effect is the result of internal illusion in the unskilled, and external misperception in the skilled: "The miscalibration of the incompetent stems from an error about the self, whereas the miscalibration of the highly competent stems from an error about others."

Original study

The phenomenon was first tested in a series of experiments during 1999 by David Dunning and Justin Kruger of the department of psychology at Cornell University.The study was inspired by the case of McArthur Wheeler, a man who robbed two banks after covering his face with lemon juice in the mistaken belief that, because lemon juice is usable as invisible ink, it would prevent his face from being recorded on surveillance cameras.

The authors noted that earlier studies suggested that ignorance of standards of performance lies behind a great deal of incorrect self-assessment of competence. This pattern was seen in studies of skills as diverse as reading comprehension, operating a motor vehicle, and playing games such as chess or tennis. Dunning and Kruger proposed that, for a given skill, incompetent people will:

Dunning has since drawn an analogy – "the anosognosia of everyday life" – with a condition in which a person who experiences a physical disability because of brain injury seems unaware of, or denies the existence of, the disability, even for dramatic impairments such as blindness or paralysis: "If you're incompetent, you can’t know you’re incompetent.… [T]he skills you need to produce a right answer are exactly the skills you need to recognize what a right answer is."

Supporting studies

Dunning and Kruger set out to test these hypotheses on Cornell undergraduates in psychology courses. In a series of studies, they examined subject self-assessment of logical reasoning skills, grammatical skills, and humor. After being shown their test scores, the subjects were asked to estimate their own rank. The competent group estimated their rank accurately, while the incompetent group overestimated theirs. As Dunning and Kruger noted:

Across four studies, the authors found that participants scoring in the bottom quartile on tests of humor, grammar, and logic grossly overestimated their test performance and ability. Although test scores put them in the 12th percentile, they estimated themselves to be in the 62nd.

Meanwhile, subjects with true ability tended to underestimate their relative competence. Roughly, participants who found tasks to be easy, erroneously presumed to some extent, that the tasks also must be easy for others.

A follow-up study, reported in the same paper, suggests that grossly incompetent students improved their ability to estimate their rank after minimal tutoring in the skills they had previously lacked, regardless of the negligible improvement gained in skills.

In 2003, Dunning and Joyce Ehrlinger, also of Cornell University, published a study that detailed a shift in people's views of themselves when influenced by external cues. Participants in the study, Cornell University undergraduates, were given tests of their knowledge of geography. Some of the tests were intended to affect their self-views positively, some negatively. They were then asked to rate their performance. Those given the positive tests reported significantly better performance than those given the negative.

Daniel Ames and Lara Kammrath extended this work to sensitivity to others and subject perception of how sensitive they were.

Research conducted by Burson et al. (2006) set out to test one of the core hypotheses put forth by Kruger and Muller in their paper "Unskilled, unaware, or both? The better-than-average heuristic and statistical regression predict errors in estimates of own performance", "that people at all performance levels are equally poor at estimating their relative performance"

To test this hypothesis, the authors investigated three different studies, which all manipulated the "perceived difficulty of the tasks and hence participants’ beliefs about their relative standing".

The authors found that when researchers presented subjects with moderately difficult tasks, the best and the worst performers varied little in their ability to accurately predict their performance. Additionally, they found that with more difficult tasks, the best performers were less accurate in predicting their performance than the worst performers.

The authors concluded that these findings suggest that "judges at all skill levels are subject to similar degrees of error".

Ehrlinger et al. (2008) made an attempt to test alternative explanations, but came to conclusions that were qualitatively similar to the original work. The paper concludes that the root cause is that, in contrast to high performers, "poor performers do not learn from feedback suggesting a need to improve".

Studies on the Dunning–Kruger effect tend to focus on American test subjects. A number of studies on East Asian subjects suggest that different social forces are at play in different cultures. For example, East Asians tend to underestimate their abilities and see underachievement as a chance to improve themselves and to get along with others.

Historical antecedents

Although the Dunning–Kruger effect was formulated in 1999, Dunning and Kruger have noted earlier observations along similar lines by philosophers and scientists, including Confucius ("Real knowledge is to know the extent of one's ignorance"), Bertrand Russell ("One of the painful things about our time is that those who feel certainty are stupid, and those with any imagination and understanding are filled with doubt and indecision"), and Charles Darwin, whom they quoted in their original paper ("Ignorance more frequently begets confidence than does knowledge").

Geraint Fuller, commenting on the paper, noted that Shakespeare expressed a similar observation in As You Like It ("The Foole doth thinke he is wise, but the wiseman knowes himselfe to be a Foole" (V.i)).

Award

Dunning and Kruger were awarded the 2000 satirical Ig Nobel Prize in psychology

"for their modest report, 'Unskilled and Unaware of It: How Difficulties in Recognizing One's Own Incompetence Lead to Inflated Self-Assessments'".

Christians have been whinging about hurt feeling for decades

Added December 28, 2015

In this week’s Freethinker bulletin we had the pleasure of sharing a with a booklet entitled The Freethinkers’ Pictorial Text-Book.

It was published in 1896 and illustrated in most part by Watson Heston, whose work appeared regularly in The Truth Seeker.

https://archive.org/stream/freethinkerspict00hest#page/14/mode/2up

A straight up truth from Pope Frankie's mouth!

Pope says fundamentalism is 'disease of all religions'

Aded December 27, 2017
By Bertold Brautigan  in Atheist News

Aboard the papal plane (AFP) - Pope Francis said fundamentalism is "a disease of all religions", including the Roman Catholic Church, as he returned from a three-nation tour of Africa in which he preached reconciliation and hope.

"Fundamentalism is always a tragedy. It is not religious, it lacks God, it is idolatrous," the Argentine pontiff told journalists on the plane back from the Central African Republic.

. . . "We Catholics, we have a few, even many fundamentalists. They believe they know absolute truth and corrupt others," he said, adding: "I can say this because this is my Church."

Unfortunately, "believing they know absolute truth" and "corrupting others" is also the mainstay of the entire Catholic religion. One simple case in point. When confronted with their misogyny, they claim they have no power to change their policies because they're directly based on god's will. If that's not the height of arrogance, hypocrisy and bad faith, I don't know what is.

He didn't mention, of course, that the only way to root out the disease is to root out the religions.

Christian values? Queen and her PM need a reality check

Added December 26, 2015

Following news that our dear old Queen is set tomorrow to deliver ‘her most Christian message yet’, UK Prime Minister David Cameron today urged people to reflect on Britain’s ‘Christian values’ in his Christmas message.

Scientists find: Religion and politics led to social tension and conflict, then and now

Added December 25, 2015

University of Central Florida

Humans haven't learned much in more than 2,000 years when it comes to religion and politics.

Religion has led to social tension and conflict, not just in today's society, but dating back to 700 B.C. according to a new study published today in Current Anthropology .

University of Colorado anthropology Professor Arthur A. Joyce and University of Central Florida Associate Professor Sarah Barber found evidence in several Mexican archeological sites that contradict the long-held belief that religion acted to unite early state societies. It often had the opposite effect, the study says.

"It doesn't matter if we today don't share particular religious beliefs, but when people in the past acted on their beliefs, those actions could have real, material consequences," Barber said about the team's findings. "It really behooves us to acknowledge religion when considering political processes."

Sounds like sage advice in today's world that has multiple examples of politics and religion intersecting and resulting in conflict.

The team published its findings "Ensoulment, Entrapment, and Political Centralization: A Comparative Study of Religion and Politics in Later Formative Oaxaca," after spending several years conducting field research in the lower Río Verde valley of Oaxaca, Mexico's Pacific coastal lowlands. They compared their results with data from the highland Valley of Oaxaca.

Their study viewed archaeological evidence from 700 B.C. to A.D. 250, a period identified as a time of the emergence of states in the region. In the lower Verde, religious rituals involving offerings and the burial of people in cemeteries at smaller communities created strong ties to the local community that impeded the creation of state institutions.

And in the Valley of Oaxaca, elites became central to mediating between their communities and the gods, which eventually triggered conflict with traditional community leaders. It culminated in the emergence of a regional state with its capital at the hilltop city of Monte Albán.

"In both the Valley of Oaxaca and the Lower Río Verde Valley, religion was important in the formation and history of early cities and states, but in vastly different ways," said Joyce, lead author on the study. "Given the role of religion in social life and politics today, that shouldn't be too surprising."

The conflict in the lower Río Verde valley is evident in rapid rise and fall of its state institutions. At Río Viejo, the capital of the lower Verde state, people had built massive temples by AD 100. Yet these impressive, labor-intensive buildings, along with many towns throughout the valley, were abandoned a little over a century later.

"An innovative aspect of our research is to view the burials of ancestors and ceremonial offerings in the lower Verde as essential to these ancient communities," said Joyce, whose research focuses on both political life and ecology in ancient Mesoamerica. "Such a perspective is also more consistent with the worldviews of the Native Americans that lived there."

###

Barber is an associate professor at UCF specializing in the archaeology of Mesoamerica. She received her Ph.D. from the University of Colorado at Boulder in 2005 and joined the UCF faculty in 2007. The central goal of her research is to understand the various processes that enabled and constrained early political centralization. Her fieldwork has been funded by the National Science Foundation, the National Geographic Society, and the Religion and Innovation in Human Affairs program.

Joyce, whose research has been funded by the NSF and the Religion and Innovation in Human Affairs Program, which is funded in part by the John Templeton Foundation, is the author of Mixtecs, Zapotecs, and Chatinos: Ancient Peoples of Southern Mexico.

Arizona’s new education chief is a young earth creationist

Added December 24, 2015

Remember Republican Senator Sylvia Allen of Snowflake, Arizona?

She’s the devout Christian halfwit who became a national laughing stock when she suggested that America’s ‘moral decay’ could be halted if mandatory church attendance was introduced to a nation that had strayed from the path of biblical righteousness.

Lamenting the passing of the good old days of her youth in the 1950s , Allen said:

People prayed, people went to church. I remember on Sundays the stores were closed …  biggest thing is religion was kicked out of our public places, out of our schools.

Well, Allen – who believes the earth is a mere 6,000 years old – is now in a position to remedy that. According to this report, she has just been made the new chairwoman of the state Senate committee that oversees the state’s education.

Yesterday, Senate President Andy Biggs named Allen to lead a committee that acts as a gatekeeper for education-related legislation, such as Common Core and spending.

Said Biggs:

She understands what Arizona students and parents need in our education system. She is a very experienced legislator and I know she will do a wonderful job.

Richard Dawkins Appears Onstage During Sold-Out Nightwish Concert

Added December 23, 2015
by

Earlier this year, the Finland-based symphonic metal band Nightwish released their new album, drawing inspiration from the natural world and the work of Richard Dawkins. Dawkins actually appeared on the album as a narrator for two of the songs.

At a sold out concert in London’s Wembley Arena Friday night, Dawkins was brought onstage to do a brief reading — and the crowd went wild:[Read more...]

Church attendance has been propped on UK up by immigrants, says study

Added December 21, 2015

http://www.theguardian.com/world/2014/jun/03/church-attendance-propped-immigrants-study

Yazidi woman held as sex slave for three months by ISIS and gang raped speaks out about hideous suffering

Added December 21, 2015

http://www.mirror.co.uk/news/world-news/yazidi-woman-held-sex-slave-7038761

Cutting to the Heart of Intercessory Prayer, With the New Yorker

Added December 20, 2015
by

The New Yorker just put up a slide show of readers’ favorite cartoons. Among them is a very fine one I’d never seen before — a comment about the weird self-indulgence, if not outright arrogance, of intercessory prayer.[Read more...]

Vatican Says That Mother Teresa, Having Worked Two “Verified” Miracles, Will Be Declared a Saint

Added December 19, 2015
 by

The nun Agnes Gonxhe Bojaxhiu, a.k.a. Mother Teresa, will become a saint, the Vatican announced today.

Beatification by the Catholic Church requires one miracle, while the process of becoming recognized as a saint requires proof of at least two miracles. Mother Teresa was beatified in 2003 after Pope John Paul II accepted as authentic a miracle attributed to her. He judged that the curing of an Indian woman suffering from an abdominal tumor was the result of the supernatural intervention of the late Mother Teresa.

Weirdly enough, not everyone believed that, and some actively debunked it. Indian rationalists including Prabir Ghosh pointed out that the supposed miracle — a picture of the Albanian nun placed on the Indian woman’s abdomen — did not preclude the patient from subsequently suffering years of pain. Also, more to the point, the patient underwent oncology treatment at the hands of trained doctors and nurses before the cancer, and the threat to her life, subsided.

Perhaps in an effort not to give godless skeptics any ammunition this time, the Vatican is keeping the second, just-”confirmed” miracle under wraps. But no worries, we can totes trust the Catholic Church to tell the truth.

There are few details about the recovery of the Brazilian man, whose life the Vatican says was saved in the second miracle. His identity has not been disclosed to maintain the discretion needed for the investigation, the Catholic New Agency has said.

That’s not how verification works in the real world. It ought to be subject to disclosure and scrutiny. Guess we’ll just have to take this one on faith.

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

Let’s look briefly at some aspects of the prominent nun’s life for which there are eyewitness accounts and other pretty solid evidence, including Teresa’s own words.

Reading the news of Mother Teresa’s becoming a bona fide holy woman reminded me of Mary Johnson’s memoir, An Unquenchable Thirst. When she was 17, Johnson spotted a picture of Teresa on the cover of Time magazine, and thought she’d found her calling. She was still a teenager when she joined Teresa’s organization, the Missionaries of Charity, becoming a nun and thus a “bride of Christ.” Soon, however, doubts began to plague her.

The L.A. Times summarized:

Over time, Johnson began to chafe at the political maneuvering and less-than-holy behavior of her superiors, several of whom she names in the book while disguising rank-and-file nuns and priests with pseudonyms. Even Mother Teresa herself doesn’t escape Johnson’s sharp eye and sense of injustice. While Johnson clearly loved the “living saint” and admired her life’s work, Mother Teresa comes off as a control freak who senses her chance at sainthood under the congenial Pope John Paul II and strictly adheres to the rules set by Rome, including several of the Catholic teachings that have kept women in a place of powerlessness.

It’s still an altogether more charitable depiction of the world’s number-one nun than the one painted by the late Christopher Hitchens, who famously called her “a fanatic, a fundamentalist, and a fraud,” and who published The Missionary Position, a book that takes Mother Teresa to task for allegedly promulgating poverty rather than fighting it.

To bolster his case, Hitchens offered, among other things, such damning Mother Teresa quotes as:

I think it is very beautiful for the poor to accept their lot, to share it with the passion of Christ. I think the world is being much helped by the suffering of the poor people.

And

The greatest destroyer of peace today is the crime of the innocent unborn child [abortion]. If a mother can murder her own child in her own womb, what is left for you and for me to kill each other?

Hitchens, while also not a fan of abortion, nevertheless pointed out that Teresa’s life-long opposition to abortion, and even to “non-natural” birth control, inevitably resulted in bigger families and more mouths to feed — and therefore, in more poverty, hunger, and sickness. He wrote:

Tenderness about the unborn is an emotion that I share myself. But tenderness about the unborn also becomes an overtly political matter when it’s preached by a presumable virgin who also campaigns against birth control.

If the word presumable seems a bit unkind, Hitchens might in fact have been wise to the forbidden sexual peccadilloes that were hardly uncommon at the Missionaries of Charity. This is where we return to Mary Johnson’s memoir, and to the L.A. Times‘ summary of it:

What overwhelms Johnson [is her] battle against loneliness and the lack of emotional and physical intimacy. Although Missionaries of Charity nuns are forbidden any physical contact — even a friendly hug — Johnson engages in sexual relationships with other nuns on several occasions, including one affair with a sexual predator that the Missionary of Charity leadership knew about but chose to retain on the roster.

After 20 years, and more religious misbehavior — including sex with a priest — Johnson left the Missionaries of Charity. She ultimately also abandoned her Catholic faith, just as Teresa turned out to have been faithless for the last 40 years of her life (not something the Vatican will bring up, we can rest assured).

By the way, if Mother Teresa can be sanctified for “miracles” she performed posthumously, it also ought to be fair to connect her to what was done in her name after her death. That includes this: the Missionaries of Charity, the organization she founded, announced two months ago that it will no longer be involved in adopting out orphans. Why? Because India opened up adoption to prospective parents who are single, divorced, or separated. A spokeswoman explained:

The new guidelines hurt our conscience. They are certainly not for religious people like us… What if the single parent who we give our baby [to] turns out to be gay or lesbian? What security or moral upbringing will these children get? Our rules only allow married couples to adopt.

That’s well within the conservative-Catholic doctrine that Teresa espoused her whole life. Sounds holy, right?

Greek Orthodox Church bishop urges people to spit on gays

Added December 18, 2015

Members of the Greek parliament will vote before Christmas to re-draft a 2008 civil partnership law to accommodate gay couples.

But the move has enraged Greek Orthodox Bishop Amvrosios of Kalavryta, above, who wrote in an Internet rant that homosexuals:

Are not human! They are freaks of nature! Mentally and spiritually sick! They are mentally insane! Spit on them! Deprecate them! Vote against them!

He continued:

Don’t hesitate, then! Wherever you see them, spit on them! Don’t leave them in peace! They are dangerous!

The Orthodox Church began its offensive against same-sex civil partnerships back in 2013 when Greece was condemned by the European Court of Human Rights, which ruled that it should not have excluded same-sex couples.

Metro

According to this report in The Pink Humanist, leading Greek bishop, Metropolitan Seraphim of Piraeus, above, went as far as to warn lawmakers that they risked incurring the wrath of God – and would be excommunicated – if they voted in favour of legalising same-sex partnerships.

In a letter describing homosexuality as “an insult to God and man”, the bishop pleaded with the country’s then deputy Prime Minister, Evangelos Venizelos, not to condone gay unions, saying:

I beseech you from the heart not to proceed. You will deny yourself the blessing of the most just Lord whose help and protection we daily need as much personally as nationally during these critical times for our country.

Despite offering partnership rights, the new bill does not allow same-sex couples to adopt children.

A discussion about whether same-sex couples can adopt will take place in the future.

Iranian women risk cars being impounded if they drive without veil

Added December 17, 2015
Agence France-Presse in Tehran

Iranian women who fail to wear a veil when driving will have their cars impounded for a week and are likely to be fined, police in the country have warned.

Deputy police chief, Said Montazer-ol-Mehdi, said officers had been authorised by prosecutors to take such steps. If traffic police spot an unveiled woman driver or passenger, “their car will be taken to a police compound for a week”, he said, according to the official IRNA news agency.

Some of the car owners will be fined but other offenders will be referred to judicial authorities for further investigation.

The steps are part of a wider traffic police crackdown that could also see male drivers targeted for bad conduct. Violations could include “driving recklessly, parading in the streets and harassing women,” IRNA said.

When in public, all women in the Islamic republic – including foreigners – are required to wear at least a hijab, a loose scarf that covers the hair and neck.

Islamic Tunisia jails six students for homosexuality

Added December 16, 2015

A Tunisian court sentenced six students to three years in jail each on charges of homosexuality in a judgement condemned by rights activists, their lawyer said on Monday.

The court in Kairouan last week handed down the maximum term under a article of the criminal code that criminalises sex between two males, Boutheina Karkni said.

The six were also banned from the central city for five years from when they finish their time in jail, she said.

A Catholic priest swiped collection-plate donations to pay for drug-fueled sex romps with a heavily muscled S&M “master,” a new lawsuit charges

Added December 15, 2015

Parishioners claim the Rev. Peter Miqueli has stolen at least $1 million since 2003 while leading churches on Roosevelt Island and in The Bronx, where he is currently pastor of St. Frances de Chantal in Throggs Neck.

Their suit alleges he used the money to act out unholy fantasies as a sexual “slave,” blowing $1,000 at a time on bondage-and-discipline sessions where a “homosexual sex ‘master’ ” — identified in court papers as Keith Crist — “would force Father Miqueli to drink Keith Crist’s urine.”

Miqueli also spent $60,000 in 2012 alone for “illicit and prescription drugs” he used with Crist, bought a $264,000 home in Brick, NJ, and paid $1,075.50 a month for his master’s East Harlem apartment, court papers say.

Plaintiffs’ lawyer Michael G. Dowd also said that Miqueli at one point had Crist living in the rectory at St. Frances de Chantal but that Crist had since been kicked out.

The suit, which was filed in Manhattan Supreme Court on Thursday, also charges that the Archdiocese of New York and Cardinal Timothy Dolan knew about Miqueli’s “illegal scheme” and did nothing to keep it from growing into “the monster it is today.”

“This lawsuit seeks to finally put an end to this truly sinful conduct so that St. Frances de Chantal parish can regain the strength, spirituality and faith it once had before Father Miqueli arrived,” the court papers say.

The suit says that during the summer of 2014, maintenance workers at St. Frances de Chantal saw “several unstacked piles of cash, each approximately one foot high, scattered throughout Father Miqueli’s rectory residence.”

In addition to skimming $20 bills from the collection plate there, Miqueli ripped off money raised to buy a new pipe organ at his former church, St. Frances Xavier Cabrini on Roosevelt Island, according to the suit.

He also put Crist in charge of the Cabrini thrift shop, where Miqueli “misappropriated and diverted money . . . for his own personal use” and destroyed financial records to cover up the theft, the suit says.

An on-and-off girlfriend of Crist’s, Tatyana Gudin, told The Post that the hulking bodybuilder once hurt his knees while having sex with Miqueli in a bathtub.

The suit seeks unspecified damages from Miqueli, Crist, Dolan and the archdiocese on grounds that include negligent supervision, breach of fiduciary duty, fraud and unjust enrichment.

Dowd said, “I feel really bad for the parishioners,” and he estimated that Miqueli “had to have taken $1 million from each parish.”

“We’ve done a lot of homework. This is a bad guy,” Dowd said.

He added, “The thing that’s really amazing to me is: How could this guy be acting this way for nine years or so and the archdiocese does nothing?”

A spokesman for the archdiocese said it “has . . . taken these allegations seriously and has been investigating them.”

Crist hung up on a reporter, and Miqueli declined to answer a call through a church receptionist.

A Global Report on Discrimination Against Humanists, Atheists, and the Non-religious; Their Human Rights and Legal Status, Finland

Added December 14, 2015

There are erros in the following text

(Editor)

Finland

The Republic of Finland is a Nordic country with a population of just less than 5.5 million people. Finland was once part of Sweden and then the Russian Empire until it declared independence in 1917 in the aftermath of the Bolshevik Revolution. The country is a constitutional republic with a largely non-executive president acting as head of state.

Constitution and government

There are strong protections in the Constitution of Finland for the non-religious with Section 11 stating: “Freedom of religion and conscience entails the right to profess and practice a religion, the right to express one's convictions and the right to be a member of or decline to be a member of a religious community. No one is under the obligation, against his or her conscience, to participate in the practice of a religion”. Section 6, on the subject of equality, guarantees that “No one shall, without an acceptable reason, be treated differently” on the ground, among other things, “religion” and “conviction”. However, Section 76 of the constitution, “The Church Act”, formalises the establishment of two state churches (see below).

Belief Demographics

According to the most recent Finnish government statistics, the largest belief group in Finland belongs to the Evangelical-Lutheran State Church which boasts 75.3% of the population as members.  1.1% of the population identify with the second state religion, the Christian Orthodox Church. By far the second largest bloc are those who don’t identify with any religion, 22.1%.

Notwithstanding these data, and despite the large majority of people identifying as a being members of the two State Churches, there are some polls that suggest that Finland is one of the least religious countries in the world with as many as 60% describing themselves as atheist or agnostic.

Blasphemy

Section 10 of the Criminal Code of Finland calls for imprisonment or a fine for any person who would "breach of the sanctity of religion". The section criminalizes anyone who:

“(1) publicly blasphemes against God or, for the purpose of offending, publicly defames or desecrates what is otherwise held to be sacred by a church or religious community, as referred to in the Act on the Freedom of Religion (267/1922)...”

The last successful prosecution under this section was in 2009 (see below).

State Churches

The majority Evangelical-Lutheran Church and the much smaller Orthodox Church have a “special relationship” with the Finnish state and could be considered de facto state religions. However, unlike other state churches, they have a high level of autonomy from the government. Everyone has the right to belong, or to decline to belong, to a religion, and the constitution prohibits discrimination based on religion or belief.

All citizens who belong to either of these churches pay a church tax set at 1 to 2 percent of income. Those who do not want to pay the church tax must terminate their congregation membership. Membership can be terminated by contacting the official congregation or the local government registration office. Church and municipal taxes help defray the cost of running the churches. Parents may determine the religious affiliation of their children under 12 years of age. A child between the ages of 12 and 17 must express in writing his or her desire to change or terminate religious affiliation.

The Church plays a central ceremonial role within government with the Opening and Closing of parliament being marked by an act of worship in Helsingin Cathedral. The President is also responsible for setting the themes of the various “intercession days”.

The special relationship of the two churches with the state is codified in “the Church Act” and which is itself protected by the Constitution. Disestablishment would require the support of the synod of the Evangelical Lutheran Church, ratification by the Parliament of Finland and a change in the Constitution. The close relationship of church and state is of great concern to those who do not share either of the state religions.

These two Churches may use direct income taxation for its members through the tax authorities. Other religious organizations and secular groups may not. The Evangelical-Lutheran State Church has a monopoly on services of undertaking for funerals, maintained by a national corporation tax.

Education and children’s rights

The majority of schools in Finland are state-run schools with a comprehensive education. The education system is often praised for being inclusive and, although the country has a standardised national curriculum, teachers are given a great deal of autonomy when it comes to teaching. There are a small number of private schools the majority of which are religious or Steiner schools, but these schools still receive state funding based on the per pupil funding received by state run schools.

Religious Education (RE) is compulsory in Finland. Under the 2003 Freedom of Religion act and each pupil is given the right to “instruction in one's own religion”. This was a compromise between those wishing to remove RE as a subject altogether and those who wished for it to remain dominated by the Evangelical-Lutheran Church. The “instruction in one's own religion” is available if the religion is registered with the government and there are at least three pupils sharing the same belief.

Nonreligious pupils are taught a subject called “Life Perspective Studies” which includes ethics and comparative religion. In an average class, 94% of the pupils receive instruction in the Lutheran religion, 3% study life perspectives whilst the rest study other minority religions such as Islam and Orthodox Christianity. Though under this system the non-religious have the same rights as the religious, there are concerns that this causes divisions in schools as pupils are separated during these lessons. This is of particular concern when some pupils are part of a small minority.

Highlighted cases

In 2009, right-wing politician Jussi Kristian Halla-aho was ordered to pay a fine of €330 under Section 10 of the Criminal Code of “Disturbing Worship” after he posted remarks on his blog linking the Prophet Mohammed and Islam with pedophillia

International Humanist Group Issues Report on Anti-Atheist Discrimination Around the World

Added December 13, 2015
by  

The International Humanist and Ethical Union (IHEU) has just released a 540-page report on the rights of non-religious people around the world. And the outlook is as depressing as you might suspect. Just look at all the countries guilty of “Severe” or “Grave” violations of freedom of thought (in red and black, respectively):

IHEU President Andrew Copson writes in the introduction:

In the past twelve months, the world has witnessed numerous horrific attacks and legal penalties specifically aimed at people accused of “insulting religion”. From Charlie Hebdo in Paris and the shooting at a free speech seminar in Copenhagen that followed, to the humanist bloggers murdered in Bangladesh; from alleged “blasphemers” crucified under ISIS or jailed by sovereign states, to alleged “apostates” sentenced to death in Saudi Arabia and Mauritania.

Despite the overall trend toward more severe violence and legal penalties, we do record a few improvements this year. In May and July 2015 respectively, Norway and Iceland abolished their extant “blasphemy” laws (although in Norway there are fresh concerns about regressive education reforms, a reminder that countries can make progress in some areas while slipping in others).

So there’s some room for optimism, though not much.

The extensive report is grouped by country for anyone who’s up for some very upsetting reading.

“True religious freedom is the freedom to believe and not believe,” said Roy Speckhardt, executive director of the American Humanist Association. “The sobering findings of this report should move our elected leaders to stand up for religious freedom in the U.S. and around the world.”

A copy of this needs to be handed to every member of Congress.

You can read about IHEU’s reports from previous years here, here, and here.

In Court, Planned Parenthood Shooter Calls Himself “Warrior for the Babies”

Added December 12, 2015

On November 27th, Robert Lewis Dear attacked a Planned Parenthood facility in Colorado Springs, killing three people and wounding nine others. Despite months of engaging in dangerously inflammatory rhetoric targeting the health care organization, sparked largely by a series of debunked “organ sales” videos that were designed to “destroy” the group, conservatives were anxious to assert that the shooting had nothing at all to do with anti-abortion views.

It was a bank robbery, unrelated to Planned Parenthood, some believed. Even after news broke that the accused killer had told police that he was worried about “baby parts,” Republican Presidential hopeful Ted Cruz tried to tie the shooting to a “transgendered liberal activist.

Apparently, the shooter missed the memo that this had nothing to with abortion. At a court appearance today, he both admitted guilt and defined his own motives very clearly.

The New York Times reports:

“I’m guilty. There’s no trial. I’m a warrior for the babies,” he yelled at one point. “Let it all come out. The truth!” he yelled at another.

As Judge Gilbert A. Martinez discussed a pretrial publicity order, Mr. Dear shouted: “Could you add the babies that were supposed to be aborted that day? Could you add that to the list?”

This should come as no surprise to anyone. After such herculean efforts to convince the country that legal abortion is government sanctioned murder on a scale comparable to (or worse than) the Holocaust, and that health care providers are baby killers and organ traffickers, it’s not shocking that someone finally believed the “pro-life” rhetoric — and appears to have been willing to kill for it. If nothing else, hopefully Dear’s admission will convince conservatives to finally reconsider that strategy.

Icelanders flock to religion revering Sumerian gods and tax rebates

Added December 11, 2015
Guardian

Ancient Zuist movement enjoys revival as thousands join as part of protest against requirement that citizens pay taxes to state church.

Icelanders opposed to the state funding of religion have flocked to register as Zuists, a movement that worships ancient Sumerian gods and – perhaps more importantly – promises its followers a tax rebate.

More than 3,100 people – almost 1% of Iceland’s population – have joined the Zuist movement in the past two weeks in protest at paying part of their taxes to the state church and other religious bodies. Followers of Zuism will be refunded the tax element earmarked for religion.

Icelanders are required to register their religion with the state, with almost three-quarters of the population affiliated to the established Evangelical Lutheran Church of Iceland. There are more than 40 other registered religious bodies that qualify for “parish fees” paid through the taxation system. The amount set in next year’s budget is the equivalent of about $80 (£53) per taxpayer over a year.

“There is no opt-out. Those who are unaffiliated or belong to unregistered religions effectively just pay higher taxes,”

said Sveinn Thorhallsson, a Zuist spokesperson. An opinion poll published in September showed 55% of respondents want an end to the system.

Zuism, based on the worship of Sumerian gods, registered as a religion in Iceland in 2013. But inactivity put it at risk of being de-registered by the authorities earlier this year.

A group of citizens opposed to the state funding of religion mounted a takeover, promising converts that they would be refunded their parish fees.

The English section of the Zuists’ website says:

“The religious organisation of Zuism is a platform for its members to practise a religion of the ancient Sumerian people. Zuists fully support freedom of religion, and from religion, for everyone. The organisation’s primary objective is that the government repeal any law that grants religious organisations privilege, financial or otherwise, above other organisations. Furthermore Zuists demand that the government’s registry of its citizens’ religion will be abolished.”

Zuism, it adds,

“will cease to exist when its objectives have been met”.

Some politicians have claimed that Zuism should be de-registered because it is not a true religion.

“But the real question is, what is a true religious organisation and how do you measure belief?”

said Thorhallsson, who describes himself as agnostic.

Perhaps surprisingly, some newly registered Zuists were also showing an interest in Sumerian worship, he added.

“We had a service, with a reading of ancient Sumerian poetry. We’re planning another.”

According to article 62 of the constitution, the Evangelical Lutheran Church

“shall be the State Church in Iceland and, as such, it shall be supported and protected by the State”.

Thorhallsson said:

“We want people at the very least to be able to opt out [of the parish fee].”

He added it was equally important that

“in a modern society the state should not keep a register of people’s religious beliefs”.

Stefán Bogi Sveinsson of the Progressive party urged the Zuists to de-register as a religious movement.

“No one has registered in the organisation to practice Zuism itself,”

he wrote, according to a report in the Reykjavik Grapevine.

“Their reasons for registering are rather twofold: to get money in their pockets, or to protest against current legislation about religious organisations.”

The Evangelical Lutheran Church had no one available to comment.

Arguments for atheism

Added December 10, 2015

http://www.argumentsforatheism.com/

Contradictions of the Bible

Added December 9, 2015

http://infidels.org/library/modern/jim_meritt/bible-contradictions.html

Sharia courts in the UK lock women into ‘marital captivity’

Added 12/8/2015

Sharia courts in Britain are locking women into “marital captivity” and doing nothing to officially report domestic violence, according to an academic who gained unprecedented access to Islamic divorce hearings.

The Independent reports that judges at the courts “uphold the theory and practice of the strong hold men have over women”, and set out to frustrate women whose husbands do not want them to leave.

Machteld Zee, inset above, a legal scholar at Leiden University in the Netherlands, secured extraordinary access to the secretive courts, attending 15 hours of hearings at the Islamic Sharia Council in Leyton, east London, and the Birmingham Central Mosque Sharia.

She was able to scrutinise more than a dozen cases, and interview an array of sharia experts including nine qadis – Islamic judges – and she reported:

There are, in fact, two separate legal orders functioning [in the UK], of which one currently operates in the ‘shadow of the law’.

Her findings, which are to be unveiled in the Houses of Parliament next month, are based on the most detailed and informed analysis of the workings of British sharia courts ever undertaken by an independent researcher.

During research for her book Choosing Sharia? Multiculturalism, Islamic Fundamentalism and British Sharia Councils, she reportedly saw:

• A case where a woman who claimed to be married to a physically and verbally abusive man is told by a “laughing” judge: “Why did you marry such a person?”

• A woman “ready to burst into tears” is sent away without an answer after saying that her husband took out a loan in her name on the day they married and is denying her a divorce until she gives him £10,000.

• A married couple asking for advice on whether the woman had been religiously divorced from her former husband were told “the secular divorce counts as nothing”.

The Islamic Sharia Council in London strongly disputes the findings in the book.

But the findings will reignite the debate about the rise of sharia in the UK. Sharia courts – or councils as they are known – cannot overrule regular courts, but are responsible for issuing Islamic divorce certificates and giving advice on other aspects of religious law.

Research has suggested there are around 30 such councils active in the UK.

In 2008, the then Archbishop of Canterbury Rowan Williams sparked an outcry by arguing that the introduction of “some aspects” of sharia in Britain could help social cohesion. Ministers abandoned an inquiry into the rise of sharia councils in 2011 – because the courts refused to co-operate.

Most of the “informal tribunals” at sharia councils deal with Muslim women asking for a religious divorce. (Men do not need to initiate divorce hearings, because under sharia they can assert a divorce verbally, without outside affirmation.)

But although sharia divorce courts are acknowledged as mediation and arbitration bodies under the 1996 Arbitration Act, Zee claims they generally act for one party rather than solving disputes.  The judges are “not a neutral third party” but are “always in favour of the man,” she writes.

In a toxic mix of religious fundamentalism, culture and tight-knit communities, sharia councils uphold the theory and practice of the strong hold men have over women.

Crossbench peer Baroness Cox this summer proposed a Bill in the Lords that would make it illegal for such tribunals to treat “the evidence of a man as worth more than the evidence of a woman”. The Bill passed its Second Reading in the House of Lords in October.

Through academic contacts, Zee spent two afternoons at the Leyton sharia council and half a day at the Birmingham council in July 2013.

Her book presents the latter in a more favourable light, reporting that she did witness women being given divorces, and the judges explicitly asserting that they:

Live as British citizens and accept the laws of the land.

But she was shocked by some of the cases she witnessed in London, where she claims women faced discriminatory treatment. She says she saw women who were shackled by their husbands’ debts being asked for “large sums of money” for their divorce requests, and heard tales of husbands who had disappeared, stalling proceedings.

Zee criticises Dr Williams and Lord Phillips of Worth Matravers, the former Lord Chief Justice, for calling for sharia councils to be recognised. She says their views of multiculturalism are “based on a romanticised view of communal values”, and factual ignorance.

She proposes that the UK Government should consider Dutch laws that allow women whose husbands will not grant a religious divorce to pursue civil or criminal proceedings. Her book is being launched on 12 January.

Khola Hasan, a scholar at the Islamic Sharia Council in London, has strongly rejected Zee’s allegations:

We certainly don’t condone domestic violence or force women to go back: we are there to get women out of religious marriages.

She described the allegations of bias towards men as:

Absolute rubbish.

Birmingham City Mosque Sharia Council had failed to respond to a request for a comment as the Independent went to press.

Richard Dawkins Quickly Debunks Popular Reasons for God’s Existence

Added December 8, 2015
by  

Here’s some advice for anyone interviewing Richard Dawkins: Don’t ask him to give a list of reasons why God doesn’t exist.

He’ll just tell you that’s a ridiculous question and then rattle off why the popular reasons people give in defense of God’s existence aren’t any good. Which, let’s face it, is what you should have asked in the first place.[Read more...]

Pope’s Philadelphia visit costs taxpayers around $8-million

Added December 7, 2015

Despite early assurances that the World Meeting of Families would bear all costs for the Pope’s September visit, Philadelphia city officials said this week that the city will cover almost half the costs related to the event — about $8 million.

The city, according to this report, spent $17 million on the visit, most of it to cover police and fire services. But officials have only billed  the World Meeting of Families for around $9 million.

City Controller Alan Butkovitz — a frequent critic of the Mayor, Michael Nutter — said the amount being billed to the WMOF was far short of expectations.

But Nutter said in an interview Wednesday that the city always intended to cover costs leading up to and following the Pope’s visit as it does for parades, presidential appearances and other big events.

He said the billing was in line with how the city treats any of its event producers. He said the benefits to the city – more than a million people attended over the weekend – were well worth the money.

Staks Rosch, writing for Dangerous Talk, expressed outrage:

I expect the World Meeting of Families to pay in full. They owe the city $17 million. Philadelphia is suffering from all kinds of economic problems including school funding.

Apparently, the Mayor doesn’t believe that the World Meeting of Families organisation should pay for the massive police and fire department presence. This included overtime pay.

For those not in the Philadelphia region, I should point out that just prior to the Pope’s visit, the city went into a state of near shutdown.

Some train stations were closed, bus routes and schedules were altered, and certain parts of the city were also shut down including some city offices.

Even in the suburbs, there were problems with people getting to work due to public transportation changes and closures. During the Pope’s visit, train passes were also extremely limited and this impacted people’s ability to get to work too.

Even when the President comes to town, we don’t have that level of disruption. Still, I get it. He’s the Pope and it is kind of a big deal. But we were told that the City would not be paying for it and that no tax dollars would go toward the visit. We were lied to!

It isn’t like the Vatican doesn’t have the money. They could and should easily pay the $17 million. Do you know what isn’t good for families? Forcing the city to pay for their Pope out of the pockets of public education.

The truth is that the World Meeting of Families doesn’t give a damn about children or families. They just care about pushing the Catholic religion. It is bad enough that they don’t have to actually pay taxes, but now they are taking our taxes away from the City and families who need it. It is immoral, illegal, and unconstitutiona

Familial Relationship Outcomes of Coming Out as an Atheist

Added December 6, 2015

http://www.secularismandnonreligion.org/article/10.5334/snr.aw/

Killing apostates is not an infringement of human rights

Added December 5, 2015

Back in 2013, the Malaysian Islamic Development Department (Jakim) insisted that complaints of human rights abuses against Malaysia were not genuine. Instead they were part of an evil plan to undermine Islam by imposing a lesbian, bisexual, gay and transgender (LBGT) agenda on the country.

A leading figure in Jakim is a pipsqueak called Mohd Aizam Mas’od, above, who has since written a paper in which he argues that killing people for apostasy is the right thing to do if Islam is to be protected.

Islamic ruling has defined that to leave the religion or to become an apostate is a grave crime and the person has to be tried and punished … This is about the sacredness of the religious doctrine.

And “sacred doctrine”, according to Mas’od trumps human rights at every turn.

Human rights are never sacred, only men have claimed that they are. As for religion, it is a revelation that is delivered by the Almighty to mankind as a guide. Most religions acknowledge this. Even though the religion is not held in high esteem or sacred by men, the essence of religion itself is sacred.

Hence, it is the rights of all Muslims to protect the sacredness of their religion. The crimes of its followers will tarnish the purity of Islam. Apostasy is among the gravest crimes according to Islam. As such, apostasy is not a right, it is forbidden by Islam. Hence, any apostate who refuses to repent must be punished.

He goes on to explain punishments for acts of apostasy are reserved for those who speak out about their tyrannical religion.
Apostates who “keep quiet” and do not reveal their actions to the public won’t be punished because:

The general method practised by the Islamic rulers is to take actions only on what can be seen, whilst matters of
the spirit should be left to Allah.

However, if a person openly declares his or her apostasy, or plants seeds of doubts in the hearts of the other Muslims, immediate steps must be taken to change the apostate’s mind. If this fails, the death penalty needs to be imposed.

It cannot be denied that the public act of apostasy is an act that wages war against Allah and His Messenger.

Pope’s opposition to condoms hinders fight against AIDS

Added December 4, 2015

Catholic countries in Africa are among the worst affected by AIDS, yet the Pope won’t budge on his church’s opposition condoms, still the best prevention against the spread of AIDS.

Writing for Slate after Francis yesterday completed a five-day visit to Africa, Sean Illing pointed out that the three countries the Pope visited – the Central African Republic (CAR), Uganda and Kenya – are all “heavily Catholic” and that CAR “has some of the highest HIV infection rates on the planet”.

The numbers, writes Illings are “staggering”.

In Kenya, something like 1,400,000 people are living with HIV – roughly 6 percent of the population between the ages of 15 and 49. And the rate of infection is significantly higher among young women. In Uganda, the numbers are worse, with close to 8 percent of the same population living with HIV. In Zambia, 13.5 percent of the adult population was identified as HIV-positive as far back as 2009. And the statistics are similarly awful in many other countries in the region.

Shamefully, the Catholic Church has refused to revise its regressive social policies in the face of this crisis. The church continues to serve itself, however, spreading its message and its influence wherever it can, but the enormous suffering wrought by its immoral preachments are not sufficient to provoke change it seems.

Illing commented:

Religions are bundles of ideas and superstitions. Some of these ideas are false but useful, many more are false and dangerous. When the dangerous ideas are codified in official doctrines and institutions, they become positively corrosive. And the result is usually needless human suffering.

Perhaps the most glaring example of this can be seen today in Central Africa, where the Catholic Church continues to preach the sinfulness of condom use. Sub-Saharan Africa is experiencing a devastating HIV and AIDs epidemic, and Catholic prohibitions on contraception are quite literally killing people.

Pope Francis has endeared himself to many on the Left. He’s spoken courageously about the ethics of climate change and he’s said some encouraging – and progressive – things about LGBT people. But this is one issue where he has remained suspiciously silent, and he should be condemned repeatedly for it.

The resurrection of Kazimierz Łyszczyński

edam
Above: Sanal Edamaruku, Maryam Namazie, Nina Sankari & Wanda Novika (Deputy Speaker, Polish parliament)

Added December 3, 2015
 
1 December 2015
SANAL EDAMARUKU
President, Rationalist International

Christianity arrived in Poland in late 9th century. During "Baptism of Poland" (in Polish: Chrzest Polski) in CE 966, the first ruler of Poland Meiszko and much of his court converted to Catholic church. Resistance of the people against  the "alien" religion imposed on them by the ruler was brutally suppressed by the state and ecclesiastical organisations. The dominance of Catholic Church on the people of  Poland continued for centuries.

Today Poland has very active rationalist and atheist organisations. The official atheist population is little less than 100,000 in a country of 38 million people (approximately 2.4 %). Rationalism, in reality, has made much more advance than officially evaluated. Though the majority of  Poles still say they are Catholic, loyalty to the Church is on the wane. Even the conservative Catholic publicist Tomasz Terlikowski estimates the true number of devout Catholics at little more than 20 per cent.

I have lectured in many cities in Poland in 2012, travelled across the beautiful country together with rationalist leaders and friends Jacek Tabisz and Kaja Brix (this wonderful couple married recently) and spent some unforgettable days in the house of rationalist veterans Małgorzata and Andrzaj Koraszewski.

In 2014 I attended two conferences in Warsaw, one organised by the Atheist Alliance of Poland and the other by the Polish Rationalist Association. I am pleased seeing the enormous public response the rationalist/atheist movement now receives in Poland.

Last year I was honoured by the Atheist Alliance of Poland as the "International Atheist 2014". The other guest who received  this honour along with me was British/Iranian activist Maryam Namazie (Picture in the Rationalist magazine photo gallery).

The first known Atheist in Poland was Kazimierz Łyszczyński who lived in the 17th century and authored the book "De Non-Existentia Dei" (About the non-existence of God). Catholic bishops of Poland decided that this book was dangerous. All copies of the book were burnt and Kazimierz Łyszczyński was publicly executed brutally on 30 March 1689 at the old market place in Warsaw.

kaz

325 years later, last year, rationalists and atheists of Poland recreated history in a play and showed the public in Warsaw how the Catholic church executed Kazimierz Łyszczyński - at the same place where it originally happened.

I was a featured speaker in the public meeting held after that. Holding the hand of Prof.  Jan Hartman who played the major role in the play, I said: "This, in a way, is the resurrection of Kazimierz Łyszczyński. Remembering those who were persecuted by the Catholic church and other oppressive religions in the past, let us stand up and defend those who are persecuted around the world now."

Read new updates on Poland on the multi-media Rationalist magazine.  Interesting articles, photographs and a video documentary. Links given below. 
 

- Resurrection of Kazimierz Łyszczyński by Sanal Edamaruku

- Remembering Kazimierz Łyszczyński by Zenon Kalafaticz

- Return of the Atheist - At the Old Market place of Warsaw - Documentary

- Memory lane, Poland - Photo gallery

The best atheist books of 2015

Added December 2, 2015

Click here.

Professor assaults Missouri girl for not wearing a hijab

Added December 1, 2015

Youssif Z Omar, 53, above, was arrested by Columbia police in Missouri this week for allegedly pulling a teenage girl out of school by her hair and slapping her.

The victim, according to this report, was a member of Omar’s family.

Police went to Hickman High School on Tuesday after receiving a child abuse call.

Police say Omar became “irate” when he noticed that the 14-year-old girl was not wearing a hijab, a traditional Muslim headscarf. He  grabbed the girl “very violently by the hair” and pulled her outside and down a flight of stairs.

He also allegedly slapped the girl’s face and pulled her into his car by her hair.

Omar was arrested on suspicion of child abuse. He was released from the Boone County Jail after posting a $4,500 bond.

He was identified in this report as a Columbia University assistant professor.


Contradictions of the Bible

Added December 9, 2015

http://infidels.org/library/modern/jim_meritt/bible-contradictions.html

Arguments for atheism

Added December 10, 2015

http://www.argumentsforatheism.com/

Filosofia ja elämänkatsomustieto

Last update 01.12.2015

Yleistietoa, opetussuunnitelmia, oppikirjoja ja linkkejä.


Elämänkatsomustiedon opetussuunnitelma 2016

Tutustuaksesi opetushallituksen versioon elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmasta napauta tästä (pdf) tai tästä (doc).

Html muodossa opetussuunnitelman löydät napauttamalla tästä.


Syksyn 2015 elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät saat näkyviin napauttamalla tästä

Syksyn 2015 filosofian ylioppilastehtävät html-muodossa saat näkyviin napauttamalla tästä.


Kevään 2015 elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät saat näkyviin napauttamalla tästä

Kevään 2015 filosofian ylioppilastehtävät html-muodossa saat näkyviin napauttamalla tästä.Syksyn 2014 elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät saat näkyviin napauttamalla tästä.

Kevään 2014 filosofian ylioppilastehtävät html-muodossa saat näkyviin napauttamalla tästä.

Kevään 2014 elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät saat näkyviin napauttamalla tästä.

Syksyn 2013 elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät saat näkyviin napauttamalla tästä.

Syksyn 2013 filosofian ylioppilastehtävät html-muodossa saat näkyviin napauttamalla tästä. ja pdf -muodossa napauttamalla tästä.

Kevään 2013 elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät saat näkyviin napauttamalla tästä.

Kevään 2013 filosofian ylioppilastehtävät saat näkyviin napauttamalla tästä.

Filosofi och livsåskådning

20 läroböcker och vokabulär

Philosophy and Life View

20 books and dictionary in Finnish

Constructed language misil

misil

Katsomusaineiden didaktiikkaa

Yleistä didaktiikkaa

Ilmaista didaktiikkaa

Kristillinen dogmatiikka

http://etkirja.pp.fi/dogmatiikka.html

Filosofian, elämänkatsomustiedon ja uskonnon didaktiikkaa

Motivaatio, kv sopimukset, totuus jne...

Lukion filosofia, Filosofi i gymnasiet

Opetussuunnitelmat ja lisätietoa

Mitä filosofia on?
Vad är filosofi?
Opetussuunnitelma
Läroplan
Yliopistofilosofian sivustot
Filosofi.fi på svenska
Svenska material
Philosophy links in Internet
Logiikan alkeet Internetissä
Palautelomake

Ilmaiset filosofian oppikirjat

FI1 , FI2 , FI3 , FI4

Normatiivinen etiikka
Sukupuolietiikka
Metaetiikka
Deskriptiivinen etiikka

Filosofian ylioppilastehtävät

S 2012 K 2012 S 2011 K 2011
Vanhoja ylioppilastehtäviä
Vanhojen tehtävien sanaluettelo lukumäärineen
Ylioppilaskirjoitusten filosofit
Ylioppilaskirjoitusten sivistyssanat
Palautelomake

Elämänkatsomustieto, livsåskådning

Opetussuunnitelmat ja lisätietoa

Elämänkatsomustieto vai uskonto?
Mitä elämänkatsomustieto on?
Miksi evankelis-luterilaiset eivät pääse et:n opetukseen
Elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmat
Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen
Koululait ja muut säädökset
Kysymyksiä ja vastauksia
Keskeiset ongelmat opetuksessa
Elämänkatsomustiedon opetusaineistoa ja linkkejä
Ohjeita kouluille
Dosentti Jouni Luukkaisen kantelut
Elämänkatsomustiedon stipendit
Kilpailut
Uskonnottomien uutisia
Religionskunskap i Sverige
Svenska material
Palautelomake

Peruskoulu Grundskola

Ilmaiset oppikirjat

et1 et2 et3 et4 et5 et6 et7 et8 et9

Opetussuunnitelmat ja lisätietoa

Elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmat
Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen
Opetusvihjeitä: 1-5, 5-9
Verkkomateriaalia
Vähemmistöuskontojen oppikirjat
Palautelomake

Lukio Gymnasium

Ilmaiset oppikirjat

et10 et11 et12 et13 et14

Opetussuunnitelmat ja lisätietoa

Elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmat
Grunderna för läroplanen
Sanasto
Opinnot Helsingin yliopistossa
Uskontojen vertailutaulukko
Palautelomake

Elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät

S 2012 K 2012 S 2011 K 2011
Vanhoja tehtävä
Vanhojen tehtävien sanaluettelo lukumäärineen
Ylioppilaskirjoitusten sivistyssanat

Syksyn 2014 ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen

Sekä elämänkatsomustiedon että filosofian ylioppilaskirjoituksiin kannattaa valmentautua lukemalla tämän oppiaineiston sanastoa sanasto.

Elämänkatsomustiedon kokeeseen lue myös ainakin kerran viikossa Elämänkatsomustiedon (opetushallituksen) opetussuunnitelmaohjeen sanat aakkosjärjestyksessä.

Filosofian kokeeseen lue ainakin kerran viikossa Filosofian(opetushallituksen) opetussuunnitelmaohjeen sanat aakkosjärjestyksessä.

Elämänkatsomustieto ainereaalissa

Elämänkatsomustieto on eräs lukion reaaliaineista. Elämänkatsomustiedon ainereaalissa kokelas valitsee vastattavakseen kuusi kysymystä kymmenestä vaihtoehdosta.

Reaaliaineiden sijoittuminen koepäivien kesken: Samana koepäivänä järjestetään evankelis-luterilaisen uskonnon, ortodoksisen isen uskonnon, elämänkatsomustiedon, yhteiskuntaopin, kemian, maantieteen ja terveystiedon kokeet.

Muuta tietoa

Esitelmä ateismista 9.2.2012 (pdf)
Maailmanuskonnot
Wienin piiri
Valtion ja kirkon ero
Java kielen perusteet versio 0.7
Palautelomake
Jäsenlomakkeet ja palautelomakkeet tekstinä ohjelmoijille

Ehdotus lukion opetuksen järkiperäistämiseksi

Suomen Ateistiyhdistys ry. kannattaa kaikkien mielipideaineiden poistamista kouluista. Erityisesti oman uskonnon opetus on mielipideopetusta.

Suomen ateistiyhdistys vastustaa kuitenkin jyrkästi kaikille yhteiseen "elämänkatsomustiedon" opetukseen siirtymistä lukioissa. Se merkitsisi Ruotsin mallin mukaista uskonnon opetusta eli sitä, mitä Kulosaaren yhteiskoulussa nyt opetetaan.

Kulosaaren yhteiskoulun kaikille pakollisen opetussuunnitelman löydät napauttamalla tästä.

Koska peruskoulun järkeistäminen on Suomen äärivanhoillisessa mielipideilmastossa mahdotonta, ehdotamme että järkeistäminen aloitetaan lukiosta.

Kun oman uskonnon tai elämänkatsomustiedon opetusta on peruskoulussa 9 vuotta, on kohtuutonta, että sitä on lukiossa.

Koska lukion elämänkatsomustiedon opetus oli aikoinaan filosofian opetusta ja nykyään huuhaata, ehdotamme, että oma uskonto ja elämänkatsomustieto poistetaan lukiosta ja muutetaan filosofian opetusta niin, että lukioissa filosofian nykyiset kurssit 2, 3 ja 4 ovat pakollisia. Samalla on päätettävä, että näiden kurssien sisältöjä ei muuteta lisäämällä niihin uskontotietoa.

Koska lukioissa on paljon evankelis-luterilaisia uskonnonopettajia, ehdotan, että heitä varten luodaan lakkautuspalkkajärjestelmä siirtymisajaksi. Vastaavasti teologikoulutusta vähennetään niin, että lukioiden evankelis-luterilaisen uskonnon opettajat voivat siirtyä joustavasti evankelisluterilaisen kirkon tehtäviin.

Nykyisin pätevät elämänkatsomustiedon opettajat katsottakoon päteviksi lukion filosofian opettajiksi.

Siirtymäajaksi myös opettajakoulutusta vailla olevat, joilla on yliopistossa suorittettu vähintään keskimmäinen oppimäärä filosofiassa, katsottakoon päteviksi lukion filosofian opettajiksi.

Lakkautuspalkka lisää menoja, mutta teologikoulutuksen keskeyttäminen pienentää menoja.

Kun joukko teologian professoreja joutuu lomautetuiksi, tämä on vain osoitus siitä, että kansalaisia lomautetaan tasapuolisesti kaikissa yhteiskuntaluokista.

Todellisiä hyötyjiä ovat lukiolaiset.

Mainittakoon, että ylempää löytyvät täysin ilmaiset lukion filosofian oppikirjat.