Jumalaton kulttuurilehti

Kesäkuu 2015

Suomen ainoa kulttuurilehti

Sisällysluettelo

Itse jumalat...

Erkki Hartikainen 29.6.2015

Ainakin jo antiikin aikoihin tunnettiin sananparsi "itse jumalatkaan eivät voi vastustaa tyhmyyttä". Niinpä Suomen kansa voi äänestää tähän maahan hallituksen, jolle inhimillisen tieteen tärkeimmät tulokset ovat vieraita.

Toisaalla tässä lehdessä kerrotaan (englanniksi) ihmisistä, jotka vastustavat sukupuolineutraaleja lakeja sillä perusteella, että jokin jumala loi ihmiset mieheksi ja naiseksi.

Tämän väitteen virheellisyys voidaan havaita jo pelkästään sillä perusteella, että keskuudessamme elää ihmisiä, jotka joko eivät ole miehiä tai naisia tai ovat molempia tai tuntevat olevansa muuta sukupuolta kuin heidän ulkoiset tunnusmerkkinsä sanovat. Jos jokin jumala loi ihmiset mieheksi ja naiseksi, kuka loi nämä ihmiset?

Darwinin kehitysoppi on todennäköisesti inhimillisen tieteen suurin saavutus. Mitkään jumalat eivät ole luoneet ihmisiä tai muita elollisia olentoja, vaan ne ovat kehittyneet perintötekijäin muutosten (mutaatioiden) ja luonnollisen valinnan tuloksena.

Edelleen ilmiselvät havainnot osoittavat, että suurin osa ihmisten ominaisuuksista on periytyviä. Tietysti taipumukset erilaisiiin hulluuksiin kuten uskontoihin ovat myös periytyviä.

On sanottu, ettei sellaisia hulluuksia kuten uskonnollinen terrorismi voida torjua. Mielestäni tällainen käsitys on virheellinen.

Toinen hulluuden laji joka panee hallitukset säästämään vähäosaisille ihmisille tärkeissä asioissa, on militarismi. Köyhiltä on muka otettava pois seitsemän miljardia, jotta seitsemällä miljardilla voitaisiin ostaa Suomeen hävittäjiä. Tosisasiassa Suomi ei tarvitse minkään lajin hävittäjiä, sillä kukaan ei ole hyökkäämässä Suomeen.

Äänestäjien ymmärtämättömyys johtuu siitä, että tosiasiassa mielipiteiden muodostusta hallitsevat muutamat vähemmistöt, jotka ajattelevat hyötyvänsä kansan tyhmistä mielipiteistä.

Kun avaan Helsingin Sanomien mielipidesivut, ärsyynnyn. Ei sieltä löydy järkeviä perusteluja yhtään mihinkään.

Tämä aineisto sisältää laajat filosofian ja elämänkatsomustiedon kurssit. Lue ne, niin saatat ymmärtää, mitä tarkoitan kaikella yllä sanotulla.

"Aborttilennokki" laskeutui onnistuneesti Puolaan

Lisätty 28.6.2015

Feministiaktivistit toteuttivat lauantaina suunnitelmansa aborttipillereitä kuljettavana lennokin ohjaamisesta Puolaan.

Neljän naisjärjestön tempauksen tarkoitus oli kiinnittää huomiota Puolan tiukkaan aborttilakiin.

Lennokki teki lyhyen matkan Saksan Frankfurt an der Oderista joen yli Słubicen kaupunkiin. Kun lennokki oli saapunut Puolaan, kaksi naista nielaisi pillerit symbolisesti.

Aborttia vastustavat järjestöt uhkasivat etukäteen ampua lennokin alas. Järjestäjien mukaan lento sujui kuitenkin hyvin, kertoi uutistoimisto AFP.

Puolan väestöstä selvä enemmistö on katolisia. Puolassa tehdään noin 50 000 laitonta aborttia vuosittain.

Internetistä

Lisätty 27.6.2015

Suomessa yhdyskuntatieto on väestötietojärjestelmässä ja viranomaisten saatavissa sieltä.  Tieto pitäisi saada pois sieltä juuresta.  On toisarvoista käytetäänkö tietoa koulussa vai ei.  Sitä voidaan kuitenkin käyttää muualla kuten valtio tahtoo.

Kun menee ev.-lut. opetukseen, tieto ei paljastu ainakaan ulkopuolisille.

Näin ollen yhdyskuntatieto (tai tyhjä tieto siellä) tukee tällä hetkellä vähemmistöjä.  Vain sen perusteella heillä on oikeus saada omaa opetusta veronmaksajien kustannuksella.

Yhdyskuntatieto ratkaisee ainakin alaikäisten kohdalla vaihtoehdot, jolloin pitää ottaa huomioon myös vanhempien kanta.  Mitään epäoikeudenmukaisuutta järjestelmässä ei ole, koska jokainen saa omaa opetusta ellei sitten itse halua luterilaiseen opetukseen.  Järjestelmä on ja sen tuleekin olla epäsymmetrinen, koska kohdejoukot ovat eri suuruisia.  On vain suuri luterilainen enemmistö ja monia pieniä vähemmistöjä. 

Imagofasistit koettavat tyrkyttää maallista opetusta uskoville, mikä ei ole oikein.  Uskovilla voi olla ihan erilaiset käsitykset siitä, onko ateismin, humanismin jne. tunteminen tarpeellista heille vai ei ja monesta muustakin asiasta.

Kansalaisaloite tuskin menestyy ja vaikka menestyisi, se tuskin menestyisi eduskunnassa.

ASEISTAKIELTÄTYMINEN ATEISMINVAPAUDEN TÄHDEN (23.6.2015)

http://www.ateistit.fi/uutiset/uuti150623.html

AIKUISTEN POPS2015 (3.6.2015)

http://www.ateistit.fi/uutiset/uuti150603.html

AINEISTO: USKONNONVAPAUDEN TOTEUTUMINEN JA EETTINEN OPETUS PUOLUSTUSVOIMISSA (10.6.2015)

http://www.ateistit.fi/uutiset/uuti150610.html

KENTTÄPIISPA VIHJAA YHTEISESTÄ KIRKOLLIS-USKONTOISESTA OPETUKSESTA (5.6.2015)

http://www.ateistit.fi/uutiset/uuti150605.html

Valheiden uskominen ja niiden levittäminen

Erkki Hartikainen 15.6.2014

Mielestäni valheiden uskomista ei voida minun mielestäni pitää rangaistavana, koska useimpien ihmisten käsityskyky on hyvin vajavainen.

Sen  sijaan valheiden levittämistä voidaan minun mielestäni pitää rangaistavana, koska kenelle tahansa kuuluu velvoite ottaa selvää siitä, pitääkö se, mitä aikoo toisille puhua, paikkansa.

Mikäli nämä kaksi sääntöä hyväksytään, uskontoihin uskominen ei ole rangaistavaa, mutta uskontojen levittäminen on rangaistavaa.

Se, ettei uskontojen levittämistä yleensä rangaista kertoo ihmiskunnan onnettomasta siveellisestä tilasta.

Malesian nakuturistit saivat tuomionsa

Lisätty 12.6.2015

Malesiassa neljä länsimaista turistia, jotka tunnustivat ottaneensa alastonkuvia Kinabalu-vuoren huipulla toukokuun lopulla, ovat saaneet tuomionsa. Turistien teko suututti laajasti paikallisia asukkaita, jotka pitävät vuorta pyhänä ja uskoivat turistien tempauksen aiheuttaneen alueella maanjäristyksen.
Ulkomaat

Neljä länsimaalaista turistia, jotka tunnustivat ottaneensa alastonkuvia Borneon saarella sijaitsevan Kinabalu-vuoren huipulla, sai tuomionsa paikalliselta oikeusistuimelta perjantaina.

Brittinainen, hollantilaismies ja kanadalaiset sisarukset tuomittiin karkotettavaksi maasta, kolmen päivän vankeuteen ja noin tuhannen euron sakkoihin. Koska turistit olivat olleet pidätettyinä jo tuomion määräämän ajan, heidät vapautettiin tuomion lukemisen jälkeen.

Neljän turistin uskotaan olevan osa suurempaa turistiryhmää, joka otti tempaukseen osaa. Viranomaiset sanoivat yhä etsivänsä viittä muuta, mutta heidän uskotaan lähteneen osavaltiosta. Paikallisen lehden mukaan turistit usuttivat toisiaan riisuuntumaan nähdäkseen, kuka kestäisi vuorenhuipun kylmyyttä. He eivät välittäneet paikallisen oppaan kehotuksista olla tekemättä sitä.

Turistit tuomittiin säädyttömästä teosta julkisella paikalla, josta olisi voinut saada jopa kolmen kuukauden tuomion. Muslimienemmistöisessä Malesiassa alastomuus ja muut vastaavanlaiset teot ovat yleisesti ja jyrkästi paheksuttuja.

– Tuomio on herätys muille turisteille, että nämä eivät loukkaisi paikallisia perinteitä ja tapoja. Koska nelikko myönsi syyllisyytensä ja osoitti katumusta, on vain oikein, että oikeus tuomitsi heille vain sakkoja, sanoi osavaltion turismiministeri Masidi Manjun uutistoimisto AFP:lle.

Tapaus herätti suurta huomiota Malesiassa. Paikalliset asukkaat uskovat vuoren olevan pyhä ja siellä asuvien henkien suuttuneen turistien tempauksesta.

Alueen asukkaat ja jopa useat paikalliset viranomaiset uskoivat, että henkien suuttuminen johti voimakkaaseen maanjäristykseen, joka iski vuoren alueelle. Malesiassa harvinaisen järistyksen aiheuttamassa maanvyöryssä kuoli 18 vuorella patikoimassa ollutta ihmistä, heidän joukossaan seitsemän koululaista.

Myös Britanniassa seurattiin tapausta tarkasti, brittinaisen isän vedottua julkisesti Malesian viranomaisiin.

Vuosi 2014 kirkolle kaikkien aikojen synkin

Lisätty 11.6.2015

Kirkon jäsenmäärä laski viime vuonna enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Vaikka ennätysvuonna 2010 A-studion Homoillan takia kirkosta erosi yli 83 000 jäsentä, oli kastettuja tuolloin yli 5000 enemmän kuin kuolleita.

Vuonna 2014 luvut olivat päinvastoin ja kastettuja noin 2500 vähemmän kuin kuolleita.

Alastonkuvia ottaneita turisteja syytetään Malesian tuhoisasta maanjäristyksestä

Lisätty 9.6.2015

Jo 16 ihmistä on kuollut tuhoisassa maanjäristyksessä, joka ravisteli Malesian Kinabalu-vuorta perjantaiaamuna. Voimakkuudeltaan 6.0 magnitudin maanjäristys irrotti vuoresta suuria kalliolohkareita ja aiheutti maanvyöryjä 4 095 metrin korkuisen Kinabalu-vuoren rinteeseen. Etsinnät jatkuvat paikalla edelleen.

Lauantaina korkea-arvoinen malesialaispoliitikko syytti tuhosta turistiryhmää, joka oli riisuutunut ja poseerannut alasti pyhänä pidetyllä vuorella muutamaa viikkoa aiemmin. Kuvia kymmenen turistin ryhmästä on jo levinnyt sosiaalisissa medioissa.

Syytöksen esitti tiedotustilaisuudessa Malesian toiseksi suurimman osavaltion Sabahin varapääministeri Tan Sri Joseph Pairin.

"Vuori on pyhä ja siihen ei voi suhtautua kevyesti", Pairin sanoi Malay Mail Online -lehden mukaan.

Pairinin mielestä turistiryhmän riisuutumisen ja maanjäristyksen välillä on "lähes varmasti" yhteys.

"Tämä on muistutus siitä, että paikallisia tapoja ja uskomuksia täytyy kunnioittaa."

Kymmenen hengen turistiryhmästä– johon kuuluu kanadalaisia, hollantilaisia ja saksalaisia – viisi on tiettävästi edelleen Malesiassa, ja viranomaiset ovat kieltäneet heitä poistumasta maasta. Pairinin mukaan heidät pitää tuomita "säädyttömästä" teosta paikallisten lakien mukaan.

Asiasta kertoi muun muassa CBS-uutiskanava nettisivuillaan.

Kaakkois-Aasian korkeimpiin vuoriin kuuluva, Borneon saarella sijaitseva Kinabalu on suosittu vaelluskohde ja yksi Malesian puoleisen Borneon keskeisimmistä turistikohteista. Perjantainen maanjäristys on yksi Malesian tuhoisimmista vuosikymmeniin.

Hautaustoimilaki kumottava

Vapaa kilpailu hautausmarkkinoille

Erkki Hartikainen 7.6.2015

Jos jossain on säätettävä, komottakoon hautaustoimilaki ja annettakoon hautaustoimi markkinatalouden hoidettavaksi. Evankelis-luterilaiselle kirkolle annettava yli sadan miljoonan tuki muka hautausmaille (joista ihmisltä peritään kluitenkin maksuja) lopetettakoon.

Katsomusaineiden opetus lopetettakoon

Erkki Hartikainen 6.6.2015
Koulujen tehtävä on jakaa tietoa eikä aivopestä ihmisiä kristillisillä mielipiteillä.Tämä säästäisi vähintään yhtä paljon kuin hautausmaiden yksityistäminen.

Teologiset tiedekunnat lakkautettakoon

Erkki Hartikainen 5.6.2015

Koska jumalia ei ole olemassa, jumaluusoppi ei ole tiede. Lakkauttamalla jumaluusopilliset tiedekunnat korkekouluilta vaadittavat säästöt saataisiin aikaan.

Yleisöltä:

Kilpailukyky kuntoon:

Räjäyttäkää Suezin kanava

Lisätty 5.6.2015

Egyptiläinen televisiojuontaja sai vankeustuomion uskonnon halveksinnasta

Lisätty 5.6.2015

Islam al-Beheiry tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen.

Islam al-Beheiryn juontamassa ohjelmassa keskusteltiin muun muassa islamista luopumisen rangaistuksesta ja islamin profeetta Muhammadin varhaisesta avioliitosta ja opetuksista. Maailman johtavan sunnilaisen yliopiston, al-Azharin nostaman syytteen mukaan al-Beheiry on ajanut äärimmäistä ideologiaa, halveksinut islamilaisia oppineita ja pyrkinyt horjuttamaan kansallista rauhaa. Egyptiläinen tuomioistuin tuomitsi al-Beheiryn 30. toukokuuta.

Egyptin presidentti Abdel Fattah el-Sisi on puhunut islamilaista ääriajattelua vastaan, mutta
Vaikka presidentti on kehottanut uskonnolliseen uudistukseen, uskonnon halveksimissyytöksiä ja jumalanpilkkasyytöksiä esiintyy yhä useammin.

Intin pakolliset hartaudet taakse jäänyttä elämää

Lisätty 4.6.2015

Varusmies voi halutessaan jättää kenttähartauden väliin torstaina Oulussa marssittavassa Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraatissa. Aiemmin valinnanvapaus on koskenut vain kirkkoon kuulumattomia ja muiden kuin luterilaisen kirkon jäseniä.
Kotimaa

Puolustusvoimain lippujuhlan hartauteen ei enää tarvitse osallistua, vaikka kuuluisi kirkkoon.

Kenttähartaus järjestetään Oulussa marssittavan paraatin katselmusosuudessa. Vapaaehtoisuuden vuoksi hartaus on sijoitettu poikkeuksellisesti katselmuksen loppuun.

– Etukäteen ilmoittautuneet ovat omana joukkonaan ja siirtyvät pois ruodusta ennen hartautta, sanoo kenttäpiispa Pekka Särkiö.

Ilmoitus on yksittäisen joukko-osaston ja varusmiehen välinen asia. Kukaan ei ollut vielä keskiviikkoiltaan mennessä ilmoittanut jäävänsä hartaudesta pois.

Kaikkiaan paraatissa on mukana 1 200 sotilasta.
Uudet ohjeet heinäkuun alokkaille

Pääesikunnan koulutusosastolla on valmisteltu joukko-osastoihin uusia ohjeita, jotka on tarkoitus ottaa käyttöön heinäkuussa. Uudella puolustusministerillä on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa asiaan. Kenttäpiispa Särkiön mukaan Puolustusvoimat vasta kokeilee uusia ohjeita.

Uusilla ohjeilla on vaikutusta lähinnä hartaustilaisuuksiin, jumalanpalveluksiin sekä opetukseen. Joukko-osastoissa on vakiintuneita sotilasjumalanpalveluksia kuten alokkaiden tulokirkot ja kotiuttamiskirkot sekä suurten juhlapyhien jumalanpalvelukset.

Näiden rinnalla on vaihtoehtoinen, eettistä toimintakykyä edistävä tilaisuus, joka ei sisällä uskonnonharjoitusta. Varusmiehet saavat valita, osallistuvatko jumalanpalvelukseen vai vaihtoehtoiseen tilaisuuteen. Tähän saakka käytännöt ovat vaihdelleet eri varuskunnissa.

Hartaustilaisuuksien ja eettisen opetuksen muotoja on pohdittu viimeisen vuoden aikana puolustusvoimissa ja puolustusministeriössä. Puolustusministeriön johdolla toiminut työryhmä julkisti raporttinsa alkuvuodesta.  Uudet ohjeet ovat samansuuntaiset apulaisoikeusasiamies Jussi Pajunojan vuonna 2013 tekemän linjauksen kanssa.

Varusmiehistä noin 85 prosenttia on luterilaisen kirkon jäseniä, kaksi prosenttia muiden kristillisten kirkkojen ja yhdyskuntien jäseniä ja yksi prosentti muihin uskontokuntiin kuuluvia.

Jutta Urpilainen valitsee Vuoden kristillisen kirjan

Lisätty 4.6.2015

Sosialidemokraattien entinen huono valtiovariainministeri ja nykyinen kansanedustaja, Urpilainen Jutta
Vuoden kristillisen kirjan 2015 valitsee kansanedustaja Jutta Urpilainen lokakuun lopussa Helsingin kirjamessuilla.

Opetetaanko korkeakouluissa vielä tilastotiedettä?

Erkki Hartikainen 2.6.2015

Ei opeteta. En ole vuosikymmeniin nähnyt yhtään uutista lääketieteellisestä tutkimuksesta, jonka tulokset eivät olisi ilmiselvien tosiasiain vastaisia.

Uutisoinnin vaikuttimena on tietysti vähentää lääkkeiden käyttöä ja rikastuttaa säästyvillä varoilla rikkaita.

Melkein aina virhe on ns. väliin tulevien muuttujien huomiotta jättäminen. Ne jätetään pois poliittisista ja taloudellisista syistä. Poliittisista siitä syystä, että täytyy saada tosiaiain vastainen tulos ja taloudellisista siitä syystä, että laaja esitutkimus mahdollisista väliin tulevista muuttujista maksaa.

YK:n kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen vastainen aloite tehty Suomessa

Erkki Hartikainen 1.6.2015

Mainitun sopimuksen 18. artiklassa sanotaan, että vanhemmilla tai laillisilla holhoojilla on enesisijainen oikeus määrätä lastensa uskonnollisesta ja moraalisesta kasvatuksesta.

Tämän sopimuksen seurauksena Suomeen saatiin aikoinaan minun aloiteestani elämänkatsomustiedon opetus, joka on tarkoitettu uskontokuntiin kuulumattomille.

Viime vuosina vajaa-ajattelijat ja punavihreät ovat voimallisesti ajaneet tämän opetuksen hävittämistä.

Islamilaiset valtiot eivät ole ratifioineet tätä sopimusta, ja meni hyvin kauan ennen kuin esimerkiksi Yhdysvallat ratifioi sen.

Poliitikot eivät piittaa eivätkä ole koskaan piitanneet kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevista sopimuksista. Tiedotusvälineet (erityisesti Helsingin Sanomat) toimivat varsin yleisesti tällaisia sopimuksia vastaan.

Onneksi nykyinen äärioikeistolainen hallitus on siinä määrin kirkon vanhoillisten holhouksessa, että elämänkatsomustieto säilynee nykyisellään seuraavat neljä vuotta.

Laskuharjoitin lapsille löytyy osoitteesta Laskuharjoitin

Gravitation

This is a link. Updated 5/7/2013.

Ateismin määritelmä

George H. Smithin ontologinen ateismin määritelmä:

Ateismi on väite: jumalaa tai jumalia ei ole olemassa

Tässä määritelmässä on määritelty olemassaoloa koskeva eli ontologinen käsitys. Jumala joko on olemassa tai ei ole olemassa. Mitään olemassaolon ja olemattomuuden välimuotoa ei ole.

Teismi on väite: jumala tai jumalia on olemassa

Deismi (jumala on olemassa, mutta ei puutu maailmanmenoon) ja panteismi (jumala on sama kuin maailmankaikkeus) ovat tämän mukaan teismiä

Inhimillinen tieto siitä, mitä on olemassa, on vajavaista. Joku saattaa pitää varmana, että jumalaa tai jumalia ei ole olemassa. Joku toinen saattaa pitää varmana, että jumala tai jumalia on olemassa. Joku kolmas voi olla epävarma siitä, onko jumalaa tai jumalia olemassa vai ei.

Ateistin määrittelemä

Ateisti on henkilö, jonka mielestä ateismi on tosi.

Agnostikon eli jumalaongelmaisen määritelmä

Agnostikko eli jumalaongelmainen on henkilö, joka ei mielestään tiedä, onko ateismi tosi vai onko teismi tosi.

Uskonnon määritelmä

Uskonto on järjestäytynyttä teismiä.

Ne käsitykset joissa ei ole jumalia, eivät ole tämän määritelmän mukaan uskontoja.

Raamatun ristiriidat

Lukeaksesi napauta tästä

Godless Culture Magazine

June 2015

Contents

Julkaisija Suomen ateistiyhdistys ry
Sähköposti: info@ateismi.fi

Publisher: Atheist Association of Finland
E-mail: info@ateismi.fi


Last uppdate 06/30/2015.
Tämä on viimeksi päivitetty 30.06.2015.

Member of

http://www.atheistalliance.org/secular-world/current-issue

Editor of the net magazine: Erkki Hartikainen
Verkkojulkaisun vastaava toimittaja Erkki Hartikainen

Sisällysluettelo
 1. Jumalaton kulttuurilehti
 2. Kesäkuuu 2015
 3. Suomen ainoa kulttuurilehti
 4. Sisällysluettelo
 5. Itse jumalat...
 6. "Aborttilennokki" laskeutui onnistuneesti Puolaan
 7. Internetistä
 8. ASEISTAKIELTÄTYMINEN ATEISMINVAPAUDEN TÄHDEN (23.6.2015)
 9. AIKUISTEN POPS2015 (3.6.2015)
 10. AINEISTO: USKONNONVAPAUDEN TOTEUTUMINEN JA EETTINEN OPETUS PUOLUSTUSVOIMISSA (10.6.2015)
 11. KENTTÄPIISPA VIHJAA YHTEISESTÄ KIRKOLLIS-USKONTOISESTA OPETUKSESTA (5.6.2015)
 12. Valheiden uskominen ja niiden levittäminen
 13. Malesian nakuturistit saivat tuomionsa
 14. Vuosi 2014 kirkolle kaikkien aikojen synkin
 15. Alastonkuvia ottaneita turisteja syytetään Malesian tuhoisasta maanjäristyksestä
 16. Hautaustoimilaki kumottava
  1. Vapaa kilpailu hautausmarkkinoille
  2. Katsomusaineiden opetus lopetettakoon
  3. Teologiset tiedekunnat lakkautettakoon
 17. Yleisöltä:
  1. Kilpailukyky kuntoon:
   1. Räjäyttäkää Suezin kanava
 18. Egyptiläinen televisiojuontaja sai vankeustuomion uskonnon halveksinnasta
 19. Intin pakolliset hartaudet taakse jäänyttä elämää
 20. Jutta Urpilainen valitsee Vuoden kristillisen kirjan
 21. Opetetaanko korkeakouluissa vielä tilastotiedettä?
 22. YK:n kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen vastainen aloite tehty Suomessa
 23. Laskuharjoitin lapsille löytyy osoitteesta Laskuharjoitin
 24. Gravitation
 25. Geometria
 26. Ateismin määritelmä
 27. Ateistin määrittelemä
 28. Agnostikon eli jumalaongelmaisen määritelmä
 29. Uskonnon määritelmä
 30. Raamatun ristiriidat
 31. Godless Culture Magazine
 32. June 2015
 33. Meet the Middle East’s atheist preacher
 34. ‘No sex ed please, we’re religious’
 35. The highest divorce rates are in the Bible Belt
 36. How Atheists Are Responding to the Supreme Court’s Marriage Equality Ruling
 37. Egyptian “Council of Churches” Will Hold Meeting This Week to Discuss How to Combat Atheism
 38. Quebec Government Grants Certificate Allowing Raif Badawi to Live There… If He Can Get Out of Saudi Arabia
 39. Support atheism in Zambia
 40. Religious edicts need compatibility with time we live in: Endowments minister
 41. Please Stop Trying to Explain Why People Leave the Church
 42. Iranian artist receives harsh jail sentence
  1. Atena Faraghdani
  2. Raif Badawi
 43. ‘Sacred’ mountain nudity caused ‘quake
 44. Woman Asks Psychics to Connect With a Dead Sister Who Never Existed… and (Surprise!) They All Do
 45. Saudi Court Upholds Raif Badawi’s Sentence of 1,000 Lashes and 10 Years in Jail for “Insulting Islam”
 46. Nebraska Just Repealed the Death Penalty Thanks to Its Atheist State Senator
 47. ‘Little children not too little to go to hell’
 48. Cleric: women in jeans should be shot
 49. Wealthy Indian Becomes Humble Monk During $15,000,000 Ceremony
 50. Filosofia ja elämänkatsomustieto
  1. Elämänkatsomustiedon opetussuunnitelma 2016
 51. Filosofi och livsåskådning
 52. Philosophy and Life View
  1. Constructed language misil
 53. Katsomusaineiden didaktiikkaa
  1. Yleistä didaktiikkaa
  2. Kristillinen dogmatiikka
  3. Filosofian, elämänkatsomustiedon ja uskonnon didaktiikkaa
 54. Lukion filosofia, Filosofi i gymnasiet
  1. Opetussuunnitelmat ja lisätietoa
  2. Ilmaiset filosofian oppikirjat
  3. Filosofian ylioppilastehtävät
 55. Elämänkatsomustieto, livsåskådning
  1. Opetussuunnitelmat ja lisätietoa
  2. Peruskoulu Grundskola
   1. Ilmaiset oppikirjat
   2. Opetussuunnitelmat ja lisätietoa
  3. Lukio Gymnasium
   1. Ilmaiset oppikirjat
   2. Opetussuunnitelmat ja lisätietoa
  4. Elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät
 56. Syksyn 2014 ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen
 57. Elämänkatsomustieto ainereaalissa
 58. Muuta tietoa
 59. Ehdotus lukion opetuksen järkiperäistämiseksi

Nancy Youssef

Meet the Middle East’s atheist preacher

Added June 30, 2015

“There are people who believe I left Islam so I must be killed. But maybe if more and more atheists speak up, there will be less pressure and threats,”

Mohammed told The Daily Beast.

Mohammed’s show is part of a proliferation of pro-atheist channels, magazines and blogs across the Middle East is arguably the latest iteration of Arab Spring. When Arab youth once sought to overthrow regimes, they now are embracing small, more tangible gains like freedom of expression.

The rise of self-proclaimed Islamic State appears to have worked to atheists’ advantage. They argue ISIS shows the danger of those who adhere to strict interpretation of old text. And, they note the contrast of the brutality of ISIS and the pluralistic society they propose.

“The end goal, for them, is a place were people can be free from religious authority,”

said Dr. Nadia Oweidat, a non-residential fellow at New American Foundation who researches liberal Islamic thought and countering violent extremism.

‘No sex ed please, we’re religious’

Added June 28, 2015

Following last month’s boycott of school lessons by thousands of Ontario Muslims and conservative Christians upset over a new sex education curriculum, Catholics in Rome took to the streets at the weekend to demonstrate against gay unions and the teaching of gender theories in schools.

According to this report, the protest was sparked Prime Minister Matteo Renzi’s bid to push a civil union bill through parliament. The Italian senate is currently examining the bill, which Renzi wants to see go to a vote in the coming weeks. He wants legislation enacted before the end of July.

The call for Italy to keep pace with its Western European neighbours on the issue has grown stronger since Ireland voted overwhelmingly in favour of gay marriage last month.

But rights activists warn it will be no mean feat for the leader of the centre-left Democratic Party to find allies across the political spectrum, blaming an excessive influence of the Catholic clergy on the political class.

Holding aloft banners reading “The family will save the world” and “Let’s defend our children”, a sea of people crammed into the San Giovanni square near the Italian capital’s historic centre to support “family values”.

The square, which can hold an estimated 300,000 people, was overflowing with the young, elderly and parents with toddlers, an AFP photographer said, with many more demonstrators spilling into nearby streets. Organisers for their part said one million people took part. Italian police never provide figures for demos.

Said one of the demonstators, 41-year-old doctor Giuseppe Ripa:

    In my children’s schools they are talking about families made up of two fathers or two mothers, without asking parents’ permission. It’s dangerous and wrong.

Massimo Gandolfini, spokesman for the “Defend our children!” committee, added.

    We are asking for families based on marriage be respected, and stressing the central role parents play. We forcefully reject the attempt to sneak into the curriculum projects which aim to destroy children’s sexual identities.

This echoes what was being said about sex education in Ontario by an alliance of Muslims and Christians.

According to this report, five years ago, when then-premier Dalton McGuinty abandoned much the same curriculum, conservative Christians were generally considered the culprits or heroes, depending on one’s standpoint. And they’re still on the warpath against the curriculum, which with a few tweaks is finally set to go into effect for the next school year.

But the school boycott “is a multicultural affair”, and the most stunning absenteeism numbers reportedly come from the Muslim community, which was not nearly so prominent in the 2010 debate.

Said David Rayside, a professor of political science at the University of Toronto:

    There is a somewhat stronger current of what we might call family traditionalism among Muslims than among most other groups (although not more so than among evangelical Protestants), especially around sexuality and sexual diversity.

But in the main, their complaints are similar to those of other social conservatives. And that’s hardly surprising, as Rayside says:

    The vast majority of Canadian Muslims are first generation, and they come from very traditional parts of the world.

Many of the objections to the updated curriculum have been mounted on religious grounds, according to this report. Opponents have argued that the new programme, which will teach students about concepts including gender identity, sexual orientation and masturbation, does not align with their values and is not appropriate for school-age children.

Sihu Yahaira, who withdrew her three children from school for the week-long boycott, said gender issues are particularly at odds with her Christian faith.

    God created only two genders, and they want to teach that there’s more than two genders. That’s wrong. For us, it’s against our beliefs.

The highest divorce rates are in the Bible Belt

Added June 27, 2015

"The highest divorce rates are in the Bible Belt:

"Tennessee, Arkansas, Alabama and Oklahoma round out the Top Five in frequency of divorce...the divorce rates in these conservative states are roughly 50 percent above the national average" of 4.2/1000 people. Nine states in the Northeast (Connecticut, Maine, New Hampshire, New York, Pennsylvania, Vermont, Rhode Island, New Jersey, and Maryland) have the lowest divorce rates, averaging just 3.5/1000 people."
+
Conservative Christians of all types, evangelical as well as Catholic, tend to link their conservative brand of their religion with proper moral behavior. By far the most popular context is marriage: they claim that a good, solid marriage is only possible when people acknowledge conservative Christianity's claims about the nature of marriage and gender roles. So why is it that Christian marriages, and especially conservative Christian marriages, end in divorce more often than atheist marriages?

The Barna Research Group, an evangelical Christian organization that does surveys and research to better understand what Christians believe and how they behave, studied divorce rates in America in 1999 and found surprising evidence that divorce is far lower among atheists than among conservative Christians - exactly the opposite of what they were probably expecting.

11% of all American adults are divorced
25% of all American adults have had at least one divorce

27% of born-again Christians have had at least one divorce
24% of all non-born-again Christians have been divorced

21% of atheists have been divorced
21% of Catholics and Lutherans have been divorced
24% of Mormons have been divorced
25% of mainstream Protestants have been divorced
29% of Baptists have been divorced
24% of nondenominational, independent Protestants have been divorced

27% of people in the South and Midwest have been divorced
26% of people in the West have been divorced
19% of people in the Northwest and Northeast have been divorced

The highest divorce rates are in the Bible Belt: "Tennessee, Arkansas, Alabama and Oklahoma round out the Top Five in frequency of divorce...the divorce rates in these conservative states are roughly 50 percent above the national average" of 4.2/1000 people. Nine states in the Northeast (Connecticut, Maine, New Hampshire, New York, Pennsylvania, Vermont, Rhode Island, New Jersey, and Maryland) have the lowest divorce rates, averaging just 3.5/1000 people.

Barna isn't the only group to arrive at these numbers. Other researchers have also found that conservative Protestants get divorced more often than other groups, even more often than "mainline" Protestants. The fact that atheists and agnostics divorce less often than other religious groups was, however, surprising to many. Some have simply refused to believe it.

Credit should be given to George Barna, himself a conservative evangelical Christian, for at least trying to face up to these results and what they might mean: "We would love to be able to report that Christians are living very distinct lives and impacting the community, but...in the area of divorce rates they continue to be the same." According to Barna, his data raises "questions regarding the effectiveness of how churches minister to families" and challenge "the idea that churches provide truly practical and life-changing support for marriage."

Born again adults who have been married are just as likely as non-born-again adults who have been married to eventually become divorced. Because the vast majority of born again marriages occurred after the partners had accepted Christ as their savior, it appears that their connection to Christ makes less difference in the durability of people's marriages than many people might expect. Faith has had a limited affect on people's behavior, whether related to moral convictions and practices, relational activities, lifestyle choices or economic practices.

Barna should, however, acknowledge that the divorce rates for conservative Christians are higher than for liberal Christians. He also doesn't take the further step of acknowledging that perhaps conservative Christianity and conservative religion in general are unable to provide a sound basis for marriage - that perhaps there are other, more secular foundations for marriage that conservative Christians are missing. What might they be? Well, an obvious possibility is treating women like fully autonomous equals in the relationship, something which conservative Christianity frequently denies.

The difference in divorce rates is particularly interesting given the fact that the Christians getting divorced in the highest numbers are among the same Christians who are most likely to raise an alarm about the state of marriage in society. They also tend to be the same Christians who want to deny gays the right to marry on the assumption that gay marriage is a "threat" to the institution of marriage. If marriage is in any danger in America, perhaps the threat comes from the unstable marriages of conservative Christians, not the relationships of gays or the marriages of godless atheists.
Divorce Rates for Atheists Lower Than Christians
atheism.about.com
Conservative Christians of all types, evangelical as well as Catholic, tend to link their conservati...

How Atheists Are Responding to the Supreme Court’s Marriage Equality Ruling


June 26, 2015 by  

Earlier today, the Supreme Court ruled in favor of marriage equality for all:

Here’s how several Atheist/Humanist groups (and church/state separation allies) are responding.

[Read more...]

Egyptian “Council of Churches” Will Hold Meeting This Week to Discuss How to Combat Atheism

Added June 16, 2015
by Hemant Mehta 84

Finally — finally! — religious leaders in Egypt are going to figure out how to combat all those vicious atheists in the country:

    The Council of Churches will organize a Cairo conference to “counter atheism in Egypt” June 16, Youm7 reported Tuesday.

    Under the slogan of “Church Facing Atheism,” the council has invited all Egyptian churches’ patrons and priests to the conference, which will be held in the Jesuits’ Saint Family school in Cairo.

You know, considering the entire nation is home to only 866 atheists, some of whom have already been arrested, you’d think countering atheism isn’t a problem needing to be fixed… but leave it to Christians to take an actually-oppressed group and find a way to make their lives even harder.

I’ll go out on a limb here and say that “making a logical argument” doesn’t end up on their solution list.

Quebec Government Grants Certificate Allowing Raif Badawi to Live There… If He Can Get Out of Saudi Arabia

Added June 15, 2015
by Hemant Mehta

Now that the Saudi Supreme Court has upheld Raif Badawi‘s punishment of 1,000 lashes, 10 years in prison, and a 1,000,000 Saudi riyal fine (about $266,000) for the crime of “insulting” Islam, there’s a looming question of what, if anything, can be done to rescue him.

On Friday, his flogging was delayed (yet again, thank goodness) for some unknown reason. But until he’s freed entirely, there’s still reason to worry.

In the meantime, I’m happy to say that the government of Quebec has now taken the necessary steps to bring Badawi to their country.

Support atheism in Zambia

Added June 14, 2015
Dear Friends,

You can now join and support atheism in Zambia via facebook. A group member just created a face book page.

https://www.facebook.com/groups/1612600862312573/

I urge you to join and let friends in Zambia know that they have friends beyond their borders

Leo

Posted by: Leo Igwe <humanistleo@hotmail.com>

Religious edicts need compatibility with time we live in: Endowments minister

Added June 13, 20156
Menan Khater 

The Ministry of Religious Endowments held a forum for renewing religious discourse in Egypt on Monday in downtown Cairo. The forum witnessed a large turnout including Culture Minister Abdel Wahed Al-Nabawy, Sports Minister Khaled Abdel-Aziz, religious scholars, and professors.

Through organising two general sessions and a workshop, the ministry aims through this forum to research and discuss new tools for spreading religious speeches in Egypt. It is part of many steps it has undertaken over the past two years to counter “extreme Islamists”.

“The religious edicts [fatwa] change from one era to another. Our role as religious scholars is to update those edicts to be compatible with the era we are living,” said Religious Endowments Minister Mohamed Mokhtar Gomaa.

Believing that youth are a critical factor in the process of modernisation of religious discourse, both Al-Nabawy and Abdel-Aziz attended the meeting to share their insights on the new tools for religious discourse.

“Youth nowadays do not like the way we discuss religious subjects, it is like a boring lecture to them,” Abdel-Aziz said. “If we want to reach out for them we need to use the same modern tools of communication they use.”

On the other side, Al-Nabawy said he believes the cultural and religious discourse are similar and spread through similar tools. “The ministry will launch a new contest in the holy month of Ramadan for intellectuals to author topics about ways of updating religious speech,” he said.

The Ministry of Religious Endowments filed two reports earlier in May against two preachers in two different mosques in the Giza governorate, using its right of civil arrest for the first time. The preachers were taken to task for holding neither an Al-Azhar degree, nor having permission to provide religious speeches.

The reports are the first to be filed since last October’s decision by the Ministry of Justice, which approved the Ministry of Religious Endowments  to grant the first batch of endowments inspectors the right to arrest any civilian who violates religious speech law and regulations inside mosques.

“I would rather call it an act of discipline rather than control,” religious scholar Khalid Al-Gendy told Daily News Egypt, commenting on the civil arrests, during the religious discourse forum. He added: “There is no value for any nation without discipline. It is a normal regulation to eliminate the spread of strife and extreme.”

Meanwhile, the Ministry of Religious Endowments decided to form anti-atheism awareness groups inside mosques across Egypt.

Former Al-Azhar University President Ahmed Omar Hashim told Daily News Egypt on Monday “atheism is divagation from realities. It should not have appeared in an era that we label as an era of enlightenment.”

“This forum will respond to those groups and also to extremists who deviate from all kinds of religious legislations, through putting forth a modern religious approach,” he added.

Please Stop Trying to Explain Why People Leave the Church

Addedon June 10, 2015
by Holly Baer   

Christians, I understand your panic. As you see numbers drop in church attendance and fewer and fewer people self-identify as Christian, you fear the flames of Christ are being snuffed out by idolatry and ignorance and you frantically search for reasons as to why anyone would leave the church and its savior. There has been no shortage of articles trying to explain why people are leaving:

“6 things people need to hear from churches (but are rarely said)”

“Dear Church, Here’s Why People Are Really Leaving You”

“Six Reasons People Leave Your Church”

“Losing My Religion: Why People Are REALLY Leaving the Church (It’s not what you think.)”

“10 Reasons Why People Leave Church”

You’ve got to stop this; you’ve got to stop trying to explain away why people are leaving the church in droves.

First of all, every single article is presumptive. They assume that the growing “Nones” and “Dones” are leaving for superficial reasons like bad church music or just not understanding Christian Lingo. Frankly, there’s no easy way to explain why people are leaving because everyone leaves for different, deeply personal reasons. These assumptions portray millennials as entertainment junkies willing to abandon a church if it doesn’t have three guitars and at least two fog machines, that or woefully ignorant people who won’t take ten minutes to learn the terminology of the church.

Please, for the love of God, stop assuming you know why the Nones or Dones leave the church better than they do. Stop assuming it has something to do with the superficial. Stop assuming these leavers have never delved into scripture. Many are well read in scripture and church history, I know I am. I’ve personally read the Bible no fewer than eight times, each time with the fervor of a devout woman trying desperately to know her creator, and I still left.

Unfortunately, these assumptions and articles treat non-believers and former Christians as goalposts, not human beings. When one leaves Christianity, it often feels like we’re no longer people to our friends and family who still believe. After we leave the faith, people often act like we’ve met out creator and savior, spat in his face, and walked away to pursue something sinful and dirty. I don’t think people who try to reconvert former Christians are evil, far from it. I understand that their attempts to save me are truly kind; they believe in eternity and want me to join them in the happy half of forever. However this completely ignores the non-believers choices, and the evangelist assumes that we haven’t thought our unbelief out. We’re often treated like we’re wandering aimlessly and just need redirecting to the cross.

I saw the cross, I saw what it stood for, I saw the religion and the relationship, and I still rejected it. I live a moral life, give to charity, and attempt to live a life of kindness and love, but all of those things are ignored since I don’t have Jesus. In many ways, that terrifies me. It makes me feel like I would be considered better as a child molester who is saved than a decent person without Jesus.

Ex-Christians face the special criticism from our former brethren. We’re often told we never truly believed and were never truly saved. On the other side, some say that we were saved once, so our unbelief is a temporary distraction (which, admittedly, it sometimes is) and we are incapable of escaping Christ’s love.

Articles upon articles take it upon themselves to explain how anyone could possibly walk away from religion, but they rarely go deep. They rarely address the problems individuals have with theology, they rarely address the issues of church politics and corruption in the church. They don’t address the people who leave because they see evil in the church and can’t allow themselves to be associated with it.

Unfortunately, these criticisms are often met with: “Oh, you can’t leave because of bad people! People are flawed but Christ is perfect!” or “If the theology challenges your belief system, perhaps you should take a sharper look at your belief system.” These completely ignore the fact that people are actually struggling, people actually have strong issues. The church is nothing without its people; if a person looks at the church and sees almost exclusively bad people, why would they want to stay? Why would they want to be part of the body of Christ if that body is filled with people who do horrible things? I’ve been told Christ is bigger than that, better than that, but I can’t force myself to believe Christ’s all-redemptive, all-transformative power is at work when I look at the people who represent Christianity.

Church leaders who actively try and suppress gay rights, evangelists who go abroad and encourage legislation that punishes homosexuality with the death penalty, Christians who bomb abortion clinics, Christians who protest funerals, Christians who openly mock transgender individuals.

No more. No “those aren’t RealChristians™.” They accept and worship the same Christ as any other Christian.

The reasons to leave the church are innumerable and reasons to leave can’t be narrowed down to a list. We can’t be narrowed down to an easily explained list with easily fixable problems. Many leave because of things that can’t change: doctrine, church culture, problems with scripture. As Neil Carter explains, “It’s Not Just the Messengers, It’s the Message, Too”

I hope that those in a panic can find some peace and coexistence with those who’ve left the church, but until the relationship moves beyond a hunter-prey situation with evangelicals on the hunt for potential converts, peace and reconciliation will be difficult.

Iranian artist receives harsh jail sentence

Added June 10, 2015

Atena Faraghdani

Last month, in our report on the plight of Iranian artist and human rights activist Atena Faraghdani, above, who had gone on trial for posting ‘objectionable’ material on the Internet, it was pointed out that, if convicted, she could face up to two years’ imprisonment and lashes.

Well, she has been convicted – and handed a sentence of 12 years and six months!

The activist was found guilty of  “assembly and collusion against national security”, “propaganda against the state”, and “insulting the Supreme Leader, the President, Members of the Parliament, and the IRGC [Revolutionary Guards] Ward 2-A agents” who interrogated her.

Faraghdani’s lawyer, Mohammad Moghimi, told the International Campaign for Human Rights in Iran that under Article 134 of Iran’s New Islamic Penal Code, the sentence should be reduced to 7.5 years imprisonment.

Following five months inside Gharchak and Evin Prisons, Faraghdani was tried at Branch 15 of the Tehran Revolutionary Court under Judge Salavati, a “notorious” judge who is consistently handpicked to preside over “national security” cases that security and intelligence organisations bring against political and civil activists, because of the harsh sentences he imposes.

Moghimi noted that one of the pieces of evidence used against his client was her sharing of a cartoon depicting members of the Iranian Parliament as animals on her Facebook page.

Other evidence included Faraghdani’s critical writings on her Facebook page, and her visits with families of political prisoners and protesters who were killed at the Kharizak Police Detention Center in 2009, in the aftermath of the disputed presidential election.

Raif Badawi

Meanwhile, it is reported here that Saudi Arabia’s Supreme Court has upheld the sentence of 1,000 lashes and ten years of imprisonment on blogger Raif Badawi, above, despite international protests over his harsh punishment.

Speaking from Canada, his wife Ensaf Haidar told the BBC she feared his punishment would start again on Friday.

Badawi was arrested in 2012 for “insulting Islam through electronic channels”.

Saudi authorities sent his case for review amidst global protests, after the first round of lashes in January.

For four years Badawi ran the Liberal Saudi Network, which encouraged online debate on religious and political issues.

In March, the kingdom expressed “surprise and dismay” at international criticism over the punishment. At the time, the foreign ministry issued a statement saying it rejected interference in its internal affairs.

News just in: Saudi Arabia has just hosted an international conference on human rights, attended by the president of the UN Human Rights Council.

The conference, according to this report, urged all member states to combat:

    Intolerance and discrimination, incitement to violence and violence against persons based on religion or belief.

    In addition, participants agreed on the importance on providing human rights education and encouraging religious and cultural diversity in communities.

Hillel Neuer, executive director of UN Watch, reacted with disbelief:

    It’s bad enough that the oppressive and fundamentalist Saudi monarchy was elected to sit on the UN Human Rights Council.

    But for top UN human rights officials to now visit Jeddah and smile while human rights activist Raif Badawi languishes in prison for the crime of religious dissent, still under threat of further flogging, is to pour salt in the wounds. It’s astonishing.

‘Sacred’ mountain nudity caused ‘quake

Added June 10, 2015

An earthquake in Malaysia on Friday that has so far claimed 16 lives was caused by the ‘sacrilegious’ act of a group of Europeans who stripped naked on the peak of Borneo’s Mount Kinabalu, according to Deputy Chief Minister Tan Sri Joseph Pairin Kitingan, above centre.

According to this report, he condemned the “uncivilised” and disrespectful actions of the ten Europeans, and called for the culprits to be brought to a native court and charged according to local customs. He said at a press conference:

    Whether other people believe this or not, it’s what we Sabahans believe. When the earthquake happened, it’s like a confirmation of our beliefs. It is a sacred mountain and you cannot take it lightly.

He added said he had a premonition that something bad was going to happen earlier this week when he saw a flight of swallows circling outside his house during breakfast.

    At first I didn’t think anything of it, but after it went on for more than half an hour I knew something was not well. I brought it up with my wife and we bought agreed that something bad was going to happen.

    The next day, I was on the way to the airport when the earthquake occurred. To me, when something like this happens, it is a clear connection of the incident to the earthquake that has brought about so much damage and loss of lives.

    There is almost certainly a connection [to the nudity]. We have to take this as a reminder that local beliefs and customs are not to be disrespected.

On May 30, the group of ten Europeans including two Canadians, two Dutch and a German national broke away from a party of 27 at the mountain’s summit plateau and proceeded to strip before taking photos.

They were approached and reprimanded by a mountain guide. They allegedly told him to “go to hell” and called him “stupid”.

Tourism, Culture and Environment Minister Datuk Masidi Manjun, who is a Ranau-born Dusun, said that the five identified culprits will be found if they are still in Sabah and will not be allowed to leave until they face action.

    Only after will we kick them out and ban them from entering Sabah again.

Masidi said local officials are planning to a traditional ceremony and ritual to appease the spirits as soon as possible.

State police commissioner Datuk Jalaluddin Hassan said that the five of the tourists were believed to still be in the country and would be barred from leaving at all entry and exit points because of their “gross indecency”.

A local villager who declined to be named said:

    The last time we had an earthquake was so long ago. This is more than a coincidence. I think that the spirits were deeply offended by the insolence.

Woman Asks Psychics to Connect With a Dead Sister Who Never Existed… and (Surprise!) They All Do

Added June 9, 2015
 by Hemant Mehta

Vice‘s Jackie Hong performed a simple experiment to test the claims of several psychics in Toronto: She conjured up a fake sister (“Emily”) who died of a car crash and asked the psychics to connect with her.

Of course, they all managed to do it. (Amazing, right?)

Saudi Court Upholds Raif Badawi’s Sentence of 1,000 Lashes and 10 Years in Jail for “Insulting Islam”

Added June 8, 2015
by Hemant Mehta

30-year-old Saudi Arabian blogger Raif Badawi was punished in 2013 for starting a progressive website that called for, among other things, religious tolerance and women’s rights. That was insulting to Islam, his critics said, and earlier this year, he received the first 50 of his 1,000 lashes punishment. That was in addition to 10 years in jail and a 1,000,000 Saudi riyal fine (about $266,000).

There was a large crowd gathered to watch his first set of lashes:

You can catch a glimpse of what he had to go through here:

Don’t let his brave demeanor or the appearance of those lashes deceive you. By all accounts, they were incredibly painful to the point that a doctor said the following week that his wounds had not healed and further floggings needed to be postponed.

There was some hope that they would be delayed indefinitely because, week after week, news came out that Badawi would not be receiving his lashings. Maybe it was the wounds. Maybe it was the international pressure against the country.

In the months that followed, his lawyer was sentenced to 15 years in prison and Badawi was nominated for a Nobel Peace Prize.

None of that seems to have mattered. In March, we learned that there would be a re-trial for apostasy. If convicted, he would be killed.

We finally got an update today that Badawi won’t be killed.

Unfortunately, the news is effectively that awful: The Saudi Supreme Court has upheld his previous punishment, meaning that his 1,000 lashes will continue and the 10 year prison sentence will still be in effect.

    Ensaf Haidar, Badawi’s wife, told The Independent she now expects the lashes to continue, with the decision to uphold the sentence by the Saudi Supreme Court meaning she and the family’s lawyers have no recourse for further appeal.

    Describing her reaction after the decision was announced, Ms Haidar said: “I’m shocked.

    “The flogging will start again and no one cares,” she added. Asked what could be done now to fight for her husband’s cause, she said: “Really, I don’t know.”

They didn’t give him the death penalty, but they sentenced him to several weeks of physical torture followed by several years of mental torture. This is what theocracy looks like, with Islam run amok and used to justify punishment against a man for voicing an unpopular opinion. Government officials around the world need to condemn this loudly and do everything they can to get help for Badawi.

There’s no word yet on when the lashings will resume, but any date will be too soon.

Nebraska Just Repealed the Death Penalty Thanks to Its Atheist State Senator

Added June 5, 2015
by Hemant Mehta

You may have heard that Nebraska’s legislature just voted to repeal the death penalty. Governor Pete Ricketts threatened to keep it in place, but 30 senators (of the 49 total) were needed to override the veto.

They got exactly 30 votes.

As the Omaha World-Herald says, this represents a “crowning achievement” for State Senator Ernie Chambers (below). He’s the one who introduced the bill in January — something he did unsuccessfully 37 times before.

I feel it’s worth pointing out — since it’s not something we get to do very often with political stories of this magnitude — that Chambers is an atheist. In fact, he’s the highest-ranking elected official in the country who openly admits he doesn’t believe in God.

It’s his focus away from God and toward evidence that led him to fight this battle:

    The bill (LB268) says the experience of the death penalty in Nebraska has been fraught with errors, frustration and delay.

    The financial costs of attempting to implement it are not justifiable, the bill says. It’s an inordinate burden on the justice system and on the lives of families and associates of both victims and the convicted.

    Chambers has said the death sentence in Nebraska is random and arbitrary.

In short, there are plenty of rational, humane, and non-faith-based reasons for repealing the death penalty. No wonder he fought so passionately to repeal it.

In case you’re unfamiliar with Chambers, here’s some other stuff you should know: The African-American State Senator served for 38 years (beginning in 1970) in the unicameral legislature, making him the longest-serving senator in the state’s history, until he was term-limited out in 2008. When he was eligible to run again in 2012, he did so and won easily.

He introduced a bill last year, LB675, that would eliminate a state property-tax exemption for religious organizations — essentially taxing churches. The bill itself was a riot because all Chambers did was cross out the word “religious” from the current list of groups exempt from paying property taxes:

That was far from Chambers’ first public battle against religion. In 2007, he famously sued God just to make a statement. In 2013, during a filibuster, he remarked that the Mafia had higher standards than the Catholic Church hierarchy because if their members were “raping children, they’d off them.” And in March of 2013, he expertly took down an “ex-gay” man as well as a Christian psychologist making arguments against pro-LGBT legislation.

You may write off a lot of his anti-religion legislation as frivolous… but with today’s victory, Chambers has done something truly monumental.

We could use more atheists like him in public office.

‘Little children not too little to go to hell’

Added June 4, 2015

C. Matthew McMahon, PhD, ThD, above, is an American Calvinist Reformed theologian – and he has just authored a disgusting, crudely-illustrated book  – The Cage – for kids that warns of the reality of hell.

In this “A Puritan’s [Twisted] Mind” video, the deranged preacher claims that:

    Little children are not too little to go to hell.

He adds:

    Little children ought to learn all the teachings Jesus taught about in the Bible. 1/6th of everything Jesus taught about was on judgment and hell. That is a huge amount of teaching on the subject! But how do we teach our children such a hard biblical idea appropriately?

    In this tastefully illustrated work that is completely in rhyme, the Bible’s teaching about hell is outlined in a very easy to understand manner.

Tastefully illustrated? Seriously?

He adds:

    It is aimed at children 5 to 9 years old, but can certainly be read by any age. It concerns a young boy who we find is trapped in a cage called “Big Sin” and can’t escape on his own. The cage is suspended by a chain that is rusting and could break at any moment.

    What will our young friend do? What is he thinking about as he stands there locked away? He sees others in cages as well, some who don’t escape, and some who jump to safety as their prisons doors are opened by a mysterious key. Will our young friend get out? How will he escape THE CAGE?

Heman Mehta, the Friendly Atheist, was as outraged by this foul addition to hellfire “literature” as I was. He describes it as “sick and depraved”.

In a “Note to Parents” in the back of the book, McMahon writes:

    Some parents may be thinking that this kind of exhortation to children will give little ones horrible nightmares … It would be better for them to have nightmares now while you teach them about the realities of hell … than to wind up in the reality of the nightmare that is hell. To the Christian parent of young children, I plead with you to… teach your children about hell and the power of God’s wrath. Teach them that Christ is their only hope… Teach them that they are locked in a spiritual cage and that it dangles over the fires of hell.

Cleric: women in jeans should be shot

Added June 3, 2015

In an examination of religious beliefs as to why earthquakes happen, BBC Radio 4’s ‘Beyond Belief’ programme featured the views of a bunch of faith-heads of various hues.

It included a Hindu who explained, in all seriousness, that they were caused by the occasional movements of the cosmic tortoise which holds up the Earth.

It’s a shame, though, that Pakistani cleric Fazlur Rehman, above, was absent from the discussion, because he would have elevated it to even greater heights of idiocy.

Rehman has his own theory about what causes ‘quakes: women in jeans!

According to this report, the Islamic imbecile called upon the army to launch a military strike against denim-clad females.

Speaking during a press conference in an Islamabad hotel – not a mental home, which would have been more appropriate – Fazlur Rehman blamed what he called the “immodesty” of women for earthquakes. Oh, and also for inflation, lack of energy supplies and the current security situation in Pakistan.

He equated women wearing denim jeans to a “mobile weapon of mass destruction”, adding that if women were covered as a “sack of flour” these disasters would be averted.

When divine wrath ceases the Pakistani economy will automatically resuscitate, he opined.

He also said the Taliban would not be staging attacks if women were restricted to their homes and if Sharia (Islamic) law was applied.

Separately, Rehman condemned the military operations against the Taliban, adding that the militant group were not Pakistan’s enemy before preaching that the armed forces should target the “real enemies” of Pakistan.

Wealthy Indian Becomes Humble Monk During $15,000,000 Ceremony

Added Ju7ne 2, 2015

by Hemant Mehta
Among the many things I remember from my days in the Jain religion was its philosophy of non-possessiveness (Aparigraha). You're not supposed to be materialistic. As much as possible, you should try to live a frugal life.So when Bhanwarlal Raghunath Doshi (below), who oversaw a billion-dollar plastics company, said he was going to become a Jain monk, a quiet simple ceremony to mark the occasion should have done the trick.Instead, he opted for a lavish party costing more than 100 crore (well over $15 million USD

Filosofia ja elämänkatsomustieto

Last update 1.6.2015

Yleistietoa, opetussuunnitelmia, oppikirjoja ja linkkejä.


Elämänkatsomustiedon opetussuunnitelma 2016

Tutustuaksesi opetushallituksenversioon elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmasta napauta tästä (pdf) tai tästä (doc).

Html muodossa opetussuunnitelman löydät napauttamalla tästä.


Kevään 2015 elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät saat näkyviin napauttamalla tästä

Kevään 2015 filosofian ylioppilastehtävät html-muodossa saat näkyviin napauttamalla tästä.


Syksyn 2014 elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät saat näkyviin napauttamalla tästä.

Kevään 2014 filosofian ylioppilastehtävät html-muodossa saat näkyviin napauttamalla tästä.

Kevään 2014 elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät saat näkyviin napauttamalla tästä.

Syksyn 2013 elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät saat näkyviin napauttamalla tästä.

Syksyn 2013 filosofian ylioppilastehtävät html-muodossa saat näkyviin napauttamalla tästä. ja pdf -muoItse jumalat...dossa napauttamalla

tästä.

Kevään 2013 elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät saat näkyviin napauttamalla tästä.

Kevään 2013 filosofian ylioppilastehtävät saat näkyviin napauttamalla tästä.

Filosofi och livsåskådning

20 läroböcker och vokabulär

Philosophy and Life View

20 books and dictionary in Finnish

Constructed language misil

misil

Katsomusaineiden didaktiikkaa

Yleistä didaktiikkaa

Ilmaista didaktiikkaa

Kristillinen dogmatiikka

http://etkirja.pp.fi/dogmatiikka.html

Filosofian, elämänkatsomustiedon ja uskonnon didaktiikkaa

Motivaatio, kv sopimukset, totuus jne...

Lukion filosofia, Filosofi i gymnasiet

Opetussuunnitelmat ja lisätietoa

Mitä filosofia on?
Vad är filosofi?
Opetussuunnitelma
Läroplan
Yliopistofilosofian sivustot
Filosofi.fi på svenska
Svenska material
Philosophy links in Internet
Logiikan alkeet Internetissä
Palautelomake

Ilmaiset filosofian oppikirjat

FI1 , FI2 , FI3 , FI4

Normatiivinen etiikka
Sukupuolietiikka
Metaetiikka
Deskriptiivinen etiikka

Filosofian ylioppilastehtävät

S 2012 K 2012 S 2011 K 2011
Vanhoja ylioppilastehtäviä
Vanhojen tehtävien sanaluettelo lukumäärineen
Ylioppilaskirjoitusten filosofit
Ylioppilaskirjoitusten sivistyssanat
Palautelomake

Elämänkatsomustieto, livsåskådning

Opetussuunnitelmat ja lisätietoa

Elämänkatsomustieto vai uskonto?
Mitä elämänkatsomustieto on?
Miksi evankelis-luterilaiset eivät pääse et:n opetukseen
Elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmat
Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen
Koululait ja muut säädökset
Kysymyksiä ja vastauksia
Keskeiset ongelmat opetuksessa
Elämänkatsomustiedon opetusaineistoa ja linkkejä
Ohjeita kouluille
Dosentti Jouni Luukkaisen kantelut
Elämänkatsomustiedon stipendit
Kilpailut
Uskonnottomien uutisia
Religionskunskap i Sverige
Svenska material
Palautelomake

Peruskoulu Grundskola

Ilmaiset oppikirjat

et1 et2 et3 et4 et5 et6 et7 et8 et9

Opetussuunnitelmat ja lisätietoa

Elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmat
Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen
Opetusvihjeitä: 1-5, 5-9
Verkkomateriaalia
Vähemmistöuskontojen oppikirjat
Palautelomake

Lukio Gymnasium

Ilmaiset oppikirjat

et10 et11 et12 et13 et14

Opetussuunnitelmat ja lisätietoa

Elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmat
Grunderna för läroplanen
Sanasto
Opinnot Helsingin yliopistossa
Uskontojen vertailutaulukko
Palautelomake

Elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät

S 2012 K 2012 S 2011 K 2011
Vanhoja tehtävä
Vanhojen tehtävien sanaluettelo lukumäärineen
Ylioppilaskirjoitusten sivistyssanat

Syksyn 2014 ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen

Sekä elämänkatsomustiedon että filosofian ylioppilaskirjoituksiin kannattaa valmentautua lukemalla tämän oppiaineiston sanastoa sanasto.

Elämänkatsomustiedon kokeeseen lue myös ainakin kerran viikossa Elämänkatsomustiedon (opetushallituksen) opetussuunnitelmaohjeen sanat aakkosjärjestyksessä.

Filosofian kokeeseen lue ainakin kerran viikossa Filosofian(opetushallituksen) opetussuunnitelmaohjeen sanat aakkosjärjestyksessä.

Elämänkatsomustieto ainereaalissa

Elämänkatsomustieto on eräs lukion reaaliaineista. Elämänkatsomustiedon ainereaalissa kokelas valitsee vastattavakseen kuusi kysymystä kymmenestä vaihtoehdosta.

Reaaliaineiden sijoittuminen koepäivien kesken: Samana koepäivänä järjestetään evankelis-luterilaisen uskonnon, ortodoksisen isen uskonnon, elämänkatsomustiedon, yhteiskuntaopin, kemian, maantieteen ja terveystiedon kokeet.

Muuta tietoa

Esitelmä ateismista 9.2.2012 (pdf)
Maailmanuskonnot
Wienin piiri
Valtion ja kirkon ero
Java kielen perusteet versio 0.7
Palautelomake
Jäsenlomakkeet ja palautelomakkeet tekstinä ohjelmoijille

Ehdotus lukion opetuksen järkiperäistämiseksi

Suomen Ateistiyhdistys ry. kannattaa kaikkien mielipideaineiden poistamista kouluista. Erityisesti oman uskonnon opetus on mielipideopetusta.

Suomen ateistiyhdistys vastustaa kuitenkin jyrkästi kaikille yhteiseen "elämänkatsomustiedon" opetukseen siirtymistä lukioissa. Se merkitsisi Ruotsin mallin mukaista uskonnon opetusta eli sitä, mitä Kulosaaren yhteiskoulussa nyt opetetaan.

Kulosaaren yhteiskoulun kaikille pakollisen opetussuunnitelman löydät napauttamalla tästä.

Koska peruskoulun järkeistäminen on Suomen äärivanhoillisessa mielipideilmastossa mahdotonta, ehdotamme että järkeistäminen aloitetaan lukiosta.

Kun oman uskonnon tai elämänkatsomustiedon opetusta on peruskoulussa 9 vuotta, on kohtuutonta, että sitä on lukiossa.

Koska lukion elämänkatsomustiedon opetus oli aikoinaan filosofian opetusta ja nykyään huuhaata, ehdotamme, että oma uskonto ja elämänkatsomustieto poistetaan lukiosta ja muutetaan filosofian opetusta niin, että lukioissa filosofian nykyiset kurssit 2, 3 ja 4 ovat pakollisia. Samalla on päätettävä, että näiden kurssien sisältöjä ei muuteta lisäämällä niihin uskontotietoa.

Koska lukioissa on paljon evankelis-luterilaisia uskonnonopettajia, ehdotan, että heitä varten luodaan lakkautuspalkkajärjestelmä siirtymisajaksi. Vastaavasti teologikoulutusta vähennetään niin, että lukioiden evankelis-luterilaisen uskonnon opettajat voivat siirtyä joustavasti evankelisluterilaisen kirkon tehtäviin.

Nykyisin pätevät elämänkatsomustiedon opettajat katsottakoon päteviksi lukion filosofian opettajiksi.

Siirtymäajaksi myös opettajakoulutusta vailla olevat, joilla on yliopistossa suorittettu vähintään keskimmäinen oppimäärä filosofiassa, katsottakoon päteviksi lukion filosofian opettajiksi.

Lakkautuspalkka lisää menoja, mutta teologikoulutuksen keskeyttäminen pienentää menoja.

Kun joukko teologian professoreja joutuu lomautetuiksi, tämä on vain osoitus siitä, että kansalaisia lomautetaan tasapuolisesti kaikissa yhteiskuntaluokista.

Todellisiä hyötyjiä ovat lukiolaiset.

Mainittakoon, että alempaa löytyvät täysin ilmaiset lukion filosofian oppikirjat.