Jumalaton kulttuurilehti
elokuu 2014

Suomen ainoa kulttuurilehti

Sisällysluettelo

Kolmiulotteisia kuvaajia Sagella

Lisätty 30.8.2014

Mm. tämä on lisätty Laskuharjoittimeen.

Elättikuntaan uusi voimakaksikko

Lisätty 30.8.2014

1993 markkinoille tuli uusi tuote, joka oli kovasti kuluttajien mieleen: Salmiakki Koskenkorva.  Suomessa oli paha lama, mutta Helsingin Salmisaaren tehtaalla kävi vilske.  Kansantuote alkoi kasvaa kohisten, mutta tehdas ei kyennyt tyydyttämään kasvanutta Salmiakki Koskenkorvan kysyntää.  Juoma oli suositumpaa kuin Jeesus.

Kristityt huomasivat pian kilpailijan tulon markkinoille.  Pikku kanisteri Toimi Kankaanniemi määräsi Alkon vetämään Salmiakki Koskenkorvan markkinoilta.  Alko totteli.  Lama pitkittyi ja 530 000 pulloa juomaa jäi Alkon keskusvarastoon.  Niitä ei koskaan myyty puoleen hintaan mihinkään kuten nyt Valion Putin-juustoja.

Kun Petri Karisma nyt pyrkii elättikuntaan sosialidemokraattien ehdokkaana, hän aloittaa vaalikampanjansa menemällä naimisiin avovaimonsa Kirsi Koskenkorvan kanssa.  Hän ottaa uudeksi nimekseen Karisma-Koskenkorva.

Taas kristityt luimistelevat vähän aikaa, mutta kun Karisma-Koskenkorva paljastuu harmittomaksi ja vieläpä uskonto- ja kirkkomyönteiseksi imagomaakariksi, myös kristityt äänestävät häntä. Karisma-Koskenkorvasta tulee kansanelätti.

Myös imagoveli, punapappi Kari Sadinmaa pääsee työttömyyskortistosta elättikuntaan Vasemmistoliiton ehdokkaana.  Taisteluparista Karisma-Koskenkorva-Sadinmaa tulee voimakaksikko, joka tarjoaa sopuleille jutun aihetta moniksi vuosiksi.

Piispa Jari Jolkkonen ei kannata imagopolitiikkaa, pahoittaa mielensä Sadinmaan menestyksestä ja jättää kokonaan äänestämättä.  Hänestä 200 ihmisen elättikunta on tavallaan kilpailija kirkolle.  Jolkkonen kuuluu yli 20 000 jäsenen elättikuntaan, vieläpä sen kärkeen, eikä aio koskaan pyrkiä Arkadianmäelle.  Hän pyrkii vain arkkipiispaksi.  

Kaksiulotteisia kuvaajia Sagella

Erkki Hartikainen 30.8.2014

Mm. tämä on lisätty Laskuharjoittimeen.

Minkä lajin kristitty olen

Erkki Hartikainen 30.8.2014

Seurakuntalainen -lehti mainosti testiä

http://www.playbuzz.com/benjaminbirely10/what-christian-denomination-should-you-actually-be-a-part-of

Joissakin kysymyksissä ei ollut yhtään minulle kelpaava vaihtoehtoa ilmeisesti siitä syystä, että olen jumalaton. Rastitin kuitenkin vähiten järjettömät vaihtoehdot, ja testi ilmoitti, että olen kveekari.

Kuukauden mietelause

Kristillisen siveyden peruslause

Lisätty 30.8.2014

Kristillistä siveyttä pitää noudattaa, jotta säästyy syntien anteeksipyytämiseltä.

Polynomien jakolasku Sagella

Erkki Hartikainen 29.8.2014

Mm. tämä on lisätty Laskuharjoittimeen.

 Britanniassa poliitikko saa olla ateisti, Yhdysvalloissa ei

Lisätty 29.8.2014

Lähde: Kotimaa24.fi

Yhdysvaltalaisen The American Humanist Association -järjestön mukaan Yhdysvaltain kongressissa on 24 edustajaa, jotka pitävät itseään ateisteina. Edustajat eivät kuitenkaan halua uskonnottomuuttaan julkisuuteen, koska sillä saattaisi olla tuhoisia vaikutuksia poliittisen uran kannalta.

Pew Research -kyselytutkimuksen mukaan 53 prosenttia amerikkalaisista jättäisi äänestämättä ehdokasta joka ei usko jumalaan.

Yhdysvaltain kongressissa on ollut vain yksi avoimesti uskonnoton edustaja, demokraattien Pete Stark Kaliforniasta, joka menetti paikkansa vuonna 2012. Kongressin ensimmäinen avoimesti homoseksuaalinen edustaja Barney Frank kertoi myös uskonnottomuudestaan muutamia kuukausia eläkkeelle jäämisen jälkeen.

The American Humanist Associationin mukaan kansalaisten epäluottamus uskonnottomia kohtaan ei ole ainoa syy julkisesti uskonnottomien edustajien vähyyteen. Monissa osavaltioissa on voimassa lakeja, jotka kieltävät ateisteja hakemasta julkista virkaa.

Iso-Britanniassa tilanne on toinen. Esimerkiksi varapääministeri Nick Clegg sekä Labor-puolueen johtaja Ed Miliband ovat avoimesti ateisteja. British Humanist Association -järjestön mukaan 1900-luvulla Britannian pääministereistä ainakin neljä on ollut uskonnottomia.

Vaikka maassa on virallinen kirkkojärjestelmä, brittiläiset poliitikot eivät mielellään puhu uskonnosta. Virallisesti sekulaarissa Amerikassa sekulaaripoliitikot taas pysyvät kaapissa.

– Amerikkalaisilla on hyvin vahva kansalaisuskonto. He katsovat olevansa Jumalan valitsemaa kansaa ja uskonnon hylkäämistä pidetään epäisänmaallisena. Britanniassa taas kansallistunne ei enää ole sidottu uskonnollisuuteen. Ateisteja ei nähdä epämoraalisina tai epäisänmaallisina, sanoo Lancasterin yliopiston sosiologian professori Linda Woodhead.

Symbolisia laskutoimituksia Sagella

Erkki Hartikainen 28.elokuuta 2014

Mm. tämä on lisätty Laskuharjoittimeen.

Perustuuko ISIS:n toiminta Muhammadin esimerkkiin?

Lisätty 28.8.2014

Tätä mieltä on Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtaja, dosentti Juha Ahvio. Hän kirjoittaa Patmos blogissaan:

”Valitettava tosiasia on, että islamistiterroristit tuntevat Koraaniin ja klassiseen Muhammad-perimätiedon mukaiseen profeetan esimerkkiin perustuvan islaminuskonsa varsin hyvin.”

Miksi Suomessa on persuja

Erkki Hartikainen 28.elokuuta 2014

Vastoin tapojaan Yleiradio esitti eilen aamupäivällä uutisissa sen, että Egyptissä on tehty valtion suunnitelma ateismin kitkemiseksi maasta.

Löysin uutisen vain englannin kielisenä. Google käänsi sen kohtuulliseksi ruotsiksi. Google ei kääntänyt sitä edes järjelliseksi suomeksi, vaan asiat kääntyivät päälaelleen.

Suomessa on paljon ihmisiä, joiden tiedot maailmanmenosta perustuvat Yleisradion propagandaan, suurten lehtien propagandaan ja perinteiseen konservatiiviseen yhteiskuntajärjestelmään aivopesevine kouluineen jne.

Kun vallanpitäjät iskostavat ihmisiin ne asenteet, jota persut edustavat, ei voida odottaa persujen vähenevän.

Seuraavan hallituksen muodostavat kolme äärikonservatiivista puoluetta: kokoomus, keskusta ja persut.

Myös Suomen ateisteille koittavat huonot ajat.

Minister godkänner förslaget att slåss och "bota" Ateism i Egypten

Inkom 28 augusti 2014

Enligt Prime Magazine, minister för Awqaf (Religious Endowments), Dr Mohamed Mokhtar Goma'a godkände ett förslag som utarbetats av en grupp Awqaf forskare och experter i psykiatri och sociologi för att motsätta ateism genom att bilda en allians mellan ministeriet för Awqaf och ministeriet för ungdom och idrott.

Planen syftar till att konfrontera den ateistiska "fenomen" genom att göra ungdomar medvetna om den fara som den innebär för religion, moral och patriotism. En del av planen består också av "härdnings" ateister psykologiskt, religiöst och socialt.

Dessutom fokuserar programmet på att samla in och studera alla prejudikat fall gjorts av ateister och bevisa att de har fel, ge obligatorisk utbildning av experter inom psykiatri, sociologi, och islamisk jurisdiktion, och utbildning universitetsstudenter och unga ex-ateister att delta i den oppositionella fenomen. Andra planer inkluderar "förebyggande" kampanjer för ungdomar och inriktning ateism från kärn rötter och populära områden expansion. Ett utbildningsprogram för imamer och ungdomar som vill delta i detta initiativ är också en del av planen.

En Facebook-sida under namnet av "بالعقل كده" - vilket ungefär kan översättas till "med hjälp av rationalitet" - ett slangfras som används för att uppmana folk att tänka om och tänka igenom frågor - kommer att skapas för att fungera som en offentlig form av kommunikation med ungdomar. Syftet bakom sidan är att tillhandahålla en plattform för frågor från ateister, och även agnostiker, som ska besvaras och att tillhandahålla metoder för stöd till deras familjemedlemmars rätt att använda.

Ministeriet för ungdom planerar också att inrätta en het linje för att leverera vetenskapliga och sociala medel för stöd till de anhöriga till ateister, i samarbete med en rådgivande-kommitté bestående av Al-Azhar forskare.

 Apina ei saanut tekijänoikeutta selfieen – myös Pyhä Henki jäi ilman

Lisätty 27.8.2014

Lähde: Laura Halminen Helsingin Sanomat

Apinoilla, aaveilla ja jumalilla ei ole tekijänoikeuksia omiin sisältöihinsä, Yhdysvaltojen tekijänoikeusviranomainen päätti viime viikolla. Asiasta kertoi muiden muassa brittilehti The Telegraph.

Tekijänoikeusviranomainen (United States Copyright Office) päivitti sääntöjään kuun alussa virinneen keskustelun jälkeen, kun verkkotietosanakirja Wikipedia kieltäytyi poistamasta tai korvaamasta sivuillleen ladattua kuvaa celebesinmakakista. Kuvan on ottanut makaki itse.

Britannialainen valokuvaaja David Slater väijyi apinoita Indonesiassa vuonna 2011. Hän sai lauman luottamaan itseensä ja onnistui saamaan niistä yhden kuvaamaan itsensä. Kun kuva päätyi Wikipediaan, Slater vaati Wikipediaa joko poistamaan kuvan tai maksamaan sen käytöstä. Wikipedia ei suostunut, sillä se tulkitsi, ettei kellään ole tekijänoikeutta kuvaan, koska sen on ottanut apina.

US Copyright Officen muistiossa kirjoitetaan, että tekijänoikeuslaki suojaa vain "älyllisen työn hedelmiä", jotka "ovat syntyneet mielen luovista voimista", joten Copyright Office kieltäytyy rekisteröimästä tekijänoikeushakemusta mikäli se katsoo ettei teos ole ihmisen tekemä.

Esimerkkeinä tapauksista, joissa se kieltäytyy, listataan apinan ottama valokuva, norsun tekemä seinämaalaus, ajopuun sekä kivien muodot ja kuviot.

Listalla mainitaan myös hakemus, jossa Pyhä Henki kerrotaan laulun kirjoittajaksi.

Suomen tekijänoikeuslain mukaan tekijänoikeuden saa vain luonnollinen henkilö. Jos tekijänoikeus on yhtiöllä tai muulla oikeushenkilöllä, laki mahdollistaa sen, jos oikeudet ovat siirtyneet luonnolliselta henkilöltä. Luonnollinen henkilö ei voi olla eläin tai ympäristö.

 Tätähän me pelkäsimme

Lisätty 27.8.2014

Puheenjohtaja Petri Karisma sanoo Suomen Kuvalehden digiversiossa, että hänellä "suunnitelmana on viedä ateismia aatteellisesta liikkeestä poliittiseksi."

Ne jotka ovat olleet huolissaan Vapaa-ajattelijain liiton kehityksestä ovat jo Lahden liittokokouksesta (2011) alkaen tunnistaneet tämän tavoitteen. Nyt, kun vanhojen kommunistien liitolle testamentatut varat ja kiinteistöt on saatu Karisman ja hänen hovinsa haltuun, onkin tullut aika käyttää niitä Karisman poliittisen karriäärin luomiseen.

Erilaisia "projekteja" liukuhihnalla työstävälle insinöörille ei liene ongelmia laittaa pystyyn taas yhtä projektia jonka tarkoituksena olisi, ei vähempää, kuin nostaa Karisma eduskuntaan. Silloin ateismi saa väistyä Karisman poliittisen pyrkyryyden tieltä. 

Toivottavasti suomalaiset äänestäjät eivät kuitenkaan ole yhtä helposti petettävissä kuin Vapaa-ajattelija liiton jäsenistö.

(Petri Karisma on pyrkimässä kansanedustajaksi Sosdemien listalla Tampereelta). 
Taukka
p. 050 - 3250 891

Nära 1.8 miljoner svenskar har en starkt eller mycket stark relation till Svenska kyrkan

eller till andra trossamfund i Sverige

27.8.2012

Den sista december 2013 uppgick Sveriges befolkning till 9 644 864 personer, vilket innebär en ökning med 88 971 personer jämfört med året innan.

Det visar en forskningsrapport som regeringen har beställt.

Det är professor emiritus Anders Bäckström och teologiforskaren Ulrika Svalfors från Uppsala universitet som under bara fyra månader sammanställt rapporten.

- Syftet var att få en sammanställning om kyrkor och samfund och av vad de gör i Sverige, säger samfundsminister Stefan Attefall, som beställt rapporten.

Rapporten visar både den sekularisering som pågått länge, men också säger Anders Bäckström, samtidigt ett ökat intresse att försöka förstå vad religion är.

Enligt rapporten har drygt 700 000 svenskar en mycket stark relation till Svenska kyrkan. Totalt 1,5 miljoner svarar att det har en starkt eller mycket starkt relation till vårt största trossamfund. Ytterligare 344 000 svenskar har en stark relation till ett annat trossamfund.

Därmed är det bara idrottsrörelsen som kan mäta sig med kyrkor och samfund sett till antalet medlemmar. Läs mer om rapporten i nästa veckas Kyrkans Tidning.
Lennart Lundberg
lennart.lundberg@kyrkanstidning.se

Murtolukulaskut Sagella

Erkki Hartikainen 26.8.2014

Murtolulukaskuja voidaan suorittaa Sagella esimerkiksi seuraavasti:

sage: QQ
Rational Field
sage: 17/3
17/3
sage: 71/3 + 17/5
406/15
sage: 71/3 * 17/5
1207/15
sage: 71/3 / 17/5
71/255
sage: floor(406/15)
27
sage: 406%15
1
sage: 27 + 1/15
406/15
sage:

Mm. tämä on lisätty Laskuharjoittimeen.

Käydäänkä maailmassa nyt uskonsotia?

Erkki Hartikainen 26.8.2014

Olen hartaasti odottanut, että Yleisradio ja Helsingin Sanomat ilmoittavat, ettei ISIS - järjestön ja muiden välinen sota Irakissa olekaan uskonsota.

Kokonais-, rationaali-, reaali- ja kompleksiluvut Sagella

Erkki Hartikainen 25.8.2014

Tänään olen lisännyt Laskuharjoittimeen kokonais-, rationaali-, reaali- ja kompleksiluvut Sagella. Uusi otsikko on merkitty luetteloon punaisella.

Ukraina valmistelee täysimittaista sotaa Venäjää vastaan

Erkki Hartikainen 25.8.2014

Eilisten uutisten perusteellla on selvää, että Ukraina valmistelee täysimittaista sotaa Venäjää vastaan.

Luultavasti Ukraina on saanut Obamalta luvan sotaan. Mistä Ukraina aikoo saada kaksi miljardia sotakalustoon, kun se ei pysty selviytymään edes velkojensa maksusta?

Tiedotusvälineet unohtavat juuri nyt, että Ukraina on uhonnut pitävänsä voitonparaatin Sevastopolissa. Se ei ole mahdollista ilman täysimittaista sotaa Venäjää vastaan.

Miksi Erkki Tuomioja valehtelee Ukrainasta

Erkki Hartikainen 24.8.2014

Saadakseen sosialidemokraattiselle puolueelle ääniä eduskuntavaaleissa.

Uskotko sinä, että Venäjän rekat veivät aseita Luhanskiin? Luuletko, että Ukraina itse veisi ruokaa separatistialueen nälkää näkeville.

Erkki Tuomiojan pitäisi tietää, että valkoiset tappoivat vuonna 1918 vankileireillä huomattavan määrän suomalaisia nälkään.

Myös kansallissankari Snellman tappoi omia kansalaisia nälkään, mutta hän sentään ymmärsi erota ministerin paikalta.

Jos kansaivälisellä oikeudella tarkoitetaan sitä, ettei sodan uhreja saa auttaa, jos tappajat ovat sen kieltäneet, mitä arvoa on sellaisella "kansainvälisellä oikeudella"?

Ehdotus Suomen ja Venäjän uudeksi rajaksi

Erkki Hartikainen 24.8.2014

Ehdotan, että Venäjä saa takaisin Krimin ja Suomelle palautetaan alla olevaan karttaan punaisella merkityt alueet.

uusi-suomi


Integrointi Sagella

Erkki Hartikainen 24.8.2014

Tänään olen lisännyt Laskuharjoittimeen Sage- ohjeita integrointiin. Uusi otsikko on merkitty luetteloon punaisella.

Derivointi Sagella

Erkki Hartikainen 23.8.2014

Tänään olen lisännyt Laskuharjoittimeen Sage- ohjeita derivointiin. Uusi otsikko on merkitty luetteloon punaisella.

Sami Pihlström jumaluustieteen professoriksi

Erkki Hartikainen 22.8.2014

Filosofiaa sotkemassa ollut Sami Pihlström on nimitetty Helsingin jumaluusopillisen tiedekunnan "uskonnopnfilosofian" professoriksi. Nyt hän on oikeassa tiedekunnassa. Onnittelen!

Mainittakoon, että edesmenneen opetusneuvos Pekka Elon hirmutekoihin kuului, että hän järjesti Pihlströmille erityispalkinnon entiseltä valtion painatuskeskukselta eli Editalta filosofian oppikirjahankkeen johtamisesta.

Kukahan Jyväskylän mädännäisyliopiston filosofian professoriksi tulee Pihlströmin jälkeen?

Ehdotus Suomen ja Venäjän uudeksi rajaksi

Erkki Hartikainen 24.8.2014

Sovittakoon EU:n ja Venäjän välillä, että Venäjä saa pitää Krimin niemimaan ja Suomelle palautetaan alla olevassa kartassa punaisella merkityt alueet.

uusi-suomi

Helsingin Sanomat taas lääkkeitä vastaan

Erkki Hartikainen 22.8.2014

Tunnettu lääkehoidon vastustaja Jani Kaaro on saanut jälleen lähes kaksi sivua palsta-alaa Helsingin Sanomissa. Kyseessä ei siis ole mielipidekirjoitus vaan osion "tiede" pääartikkeli.

En ole saanut selville sitä, mitä opintoja hänellä on.

Todennäköisesti hän on päässyt Helsingin Sanomien suosioon valeradikaalina.

Helsingin Sanomat ajaa vähäosaisten tulojen alentamista ja heidän elämänsä lyhentämistä. Jos et ole itse älynnyt tätä, sitä ei hyödytä sinulle selittää.

Jani Kaaron esimerkkilääkelista sisältää 12 lääkettä. Tällä kerttaa kommentoin pääasiassa vain tätä listaa.

Huomautuksia: Alla olevia lääkkeitä määrätään tavallisesti vanhuksille niin pieniä määriä, ettei niillä yhteensäkään ole kuin placebovaikutus.

Verenohennuslääkettä tuskin määrätään ilman syytä. Sen riski on kuolla verenvuotoon. Eräs kuuluisa lääkäri määräsi sitä ädilleen, ja äiti kuoli verenvuotoon eikä sydänkohtauksen.

Sydämen sykettä alentavaa lääkettä olen joskus kaivannut itsekin, mutta en ole älynnyt sitä pyytää.

Verenpainelääke on kalsiumkanavan salpaaja, jota on määrätty potilaalle sen halvan hinnan vuoksi. Kenenkään ei pitäisi syödä tätä ainetta, paitsi jos verenpainetta on pakko kiireesti pudottaa kudosvaurioiden estämiseksi.

Kolesterolilääkettä tuskin määrätään turhaan.

Eturauhasvaivoja voidaan toki vähentää ilman lääkkeitä (leikkaus), mutta tässä kohti potilaan omia toivomuksia on syytä kunnioittaa.

Alzheimer - tautia on syytäkin yrittää lääkitä. Muuten potilas putoaa nopeammin pois oikeasta elämästä.

Jos masennuslääkettä käytetään silloin tällöin potilaan pyynnöstä, vanha kunnon amitriptyliini tehoaa, kun taas sitalopraami tehoaa vasta kahden viikon perästä.

Kun tavallista nukahtamislääkettä määrätään liian vähän, voi olla tarpeen määrätä välillä järeämpää nukahtamislääkettä.

Esomepratsoli on hyvä happosalpaaja, ja ei kai kukaan syö sitä, jos ei ole happo-ongelmia. Liiat hapot tekevät mahahaavan, tuhoavat kurkkutorven ja hampaat ja voivat turmella jopa keuhkoja.

Psykoosilääkkeitä tuskin määrätään, jos ei ole aihetta. Jutussa mainittu lääke ei liene hirveimmästä päästä.

Parasetamolia ei pidä kenenkään syödä. Vielä vähemmän ibuprofeiinia. Masennuslääkettä voidaan käyttää kipukynnyksen nostamiseen, ja jos tämä ei auta, on käytettävä kirjoittajan ankarasti vastustamaa Tramadolia, joka on mieto opiaatti. Vanhus tuskin tulee siitä riippuvaiseksi, koska sen saanti on hyvin tiukassa. Amitriptyliiniä ja Tramadolia ei pidä syödä yhteensä liikaa. Yleensä tramadolia määrätään puolet siitä annoksesta, joka tehoaa.

Ulostuslääkkeen sijasta voidaan syöttää esimerkiksi luumuja, mutta luonnontuotteet taitavat maksaa jopa näin syksyllä enemmän kuin lääke. Jotkin ulostuslääkkeet ovat tosin niin kalliita, että olen itse tukkinut monta IDO:n vessanpyttyä. Valitettavasti Arabian vessanpytyt ovat häviämässä, kun IDO ei enää myy niihin varaosia.

HS: Seurakuntien osuus iltapäiväkerhoista pienentynyt

Lisätty 22.8.2014

Seurakuntien järjestämä iltapäivätoiminta ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille on puolittunut kymmenen viime vuoden aikana, kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden mukaan seurakunnat järjestävät enää 12 prosenttia iltapäivätoiminnasta. Syynä tähän mainitaan se, että kunnat ovat siirtäneet iltapäivätoiminnan järjestämisen itselleen, sekä seurakuntien rahapula.

Nykyään iltapäivätoimintaa järjestää yhä useammin poliittista puoluetta lähellä oleva järjestö. Myös liikunnallinen iltapäivätoiminta on lisääntynyt.

Painokelpoisia matematiikan kaavoja Sagella

Erkki Hartikainen 22.8.2014

Tänään olen lisännyt Laskuharjoittimeen osion painokelpoisten kaavojen tuottamiseen Sagella HTML:ään. Uusi otsikko on merkitty luetteloon punaisella.

Sage- ohjeita lisää

Erkki Hartikainen 21.8.2014

Tänään olen lisännyt Laskuharjoittimeen Sage- ohjeita yhtälöiden ja epäyhtälöiden ratkaisuun. Uusi otsikko on merkitty luetteloon punaisella.

EK:n Hollmén: Arkipyhistä keskustellaan jatkossa työmarkkinakysymyksenä

Lisätty 21.8.2014

Lähde: Kotimaa24.fi

Arkipyhäselvitystä tehnyttä työryhmää vetänyt EK:n johtava asiantuntija Jyrki Hollmén sanoo, että arkipyhistä keskusteleminen jatkuu työmarkkinajärjestöjen kesken.

Hollmén katsoo kirkon tuoneen maanantaisessa tiedotteessaan selvästi ilmi, että he eivät näe mitään muutoksia arkipyhiin tarpeelliseksi.

– Jos he eivät halua olla osa ratkaisua, sitten asiaa ruvetaan jatkamaan työmarkkinakysymyksenä. Katson, että meillä ei ole edellytyksiä jatkaa kirkon kanssa, koska he eivät ole ilmaisseet mitään valmiuksia keskustella kirkkolain muutoksesta.

Vetäytyikö kirkko? Näin esitti Helsingin Sanomat.

– Katson, että keskusteluissa ei ole heille roolia, koska heillä ei ollut valmiuksia keskustella kirkkolain muutoksesta.

Hollmén sanoo, että arkipyhien työmarkkinakohtelusta pystytään päättämään täysin ilman kirkon myötävaikutusta. Käytännössä kyse on siis siitä, ovatko helatorstai ja loppiainen työpäiviä ja millainen palkka niistä maksetaan.

Asioista päättämisen tiellä on kuitenkin kirkon ohella myös toinen iso kivi. Palkansaajajärjestöt ovat kirkon kanssa samoilla linjoilla eikä arkipyhien paikkaa haluta siirtää.

Arkipyhäneuvotteluista tiedottamisen aikataulu on herättänyt keskustelua. Hollmén seisoo yhä maanantaisen lausuntonsa takana eli arkipyhäraportti oli hyväksytty, kun kirkko tiedotti siitä.

– Minulla ei ole valtuuksia myöntää tai evätä lupaa kirkon tiedottamiseen. He ovat lähestyneet ja kysyneet minulta, voivatko he raportin antaa. Raportti on yksimielinen, kaikki työssä mukana olleet ovat sen hyväksyneet. Raportin julkaiseminen (maanantaina) on ollut kirkon oma valinta. Kirkko ei ole toiminut yhdessä sovittujen pelisääntöjen vastaisesti, siitä kukaan ei voi heitä syyttää. He ovat tehneet oman ratkaisunsa.

Kirkosta on katsottu, että se on hoitanut roolinsa arkipyhäasiassa roolinsa työmarkkinajärjestöjen työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaisesti.

Sage- ohjeita lisää

Erkki Hartikainen 20.8.2014

Tänään olen lisännyt Laskuharjoittimeen Sage- ohjeita polynomien kertolaskuun ja tekijöihin jakamiseen.

Länsi-Uudenmaan Ateistit ry vaatii uskonnon tuputtamisen voimakasta rajoittamista

Lisätty 19.8.2014

Länsi-Uudenmaan Ateistit ryn 7.8.2014 pidetty vuosikokous valitsi yhdistykselle uuden hallituksen.

Hallitukseen valittiin varsinaisiksi jäseniksi Kim Sjöström, Jari Hakkarainen, Pauliina Pohjalainen ja Kimmo Sundström. Hallituksen varsinaisten jäsenten  lukumääräksi vahvistettiin neljä. Hallituksen varajäseniksi valittiin Pirkko Eerola-Pilvi, Esko Vuorinen, Nina Tyvi ja Toini Hartikainen.

Länsi-Uudenmaan Ateistit ry toimii koko Länsi-Uudenmaan laajuudella, uskonnottomien edunvalvonta-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestönä, levittäen hyvän tieteen mukaista todellisuuskäsitystä sekä taistellen kirkkojen ja uskontojen maallista valtaa vastaan. Yhdistys kokoaa jäsenikseen henkilöitä joilla on ateistinen todellisuuskäsitys.

Länsi-Uudenmaan Ateistit ry on myös Vapaa-ajattelijain Liiton jäsenyhdistys.

Yhdistys lisäksi koordinoi uskonnottomien ruotsinkielistä yhteistoimintaa.

Yhdistyksellä on nykyään reilusti yli 30 jäsentä. Vuosikokous päätti käynnistää vuoden kuluttua jäsenhankintakampanjan, joka huipentuu sitten vuonna 2016.

Jäsenmaksu on nykyään 19 euroa/ vuosi.

Julkilausumapuheenvuoron vuosikokouksessa piti Kim Sjöström. Hän nosti esille, että juuri viime kuukausina, taantumukselliset poliitikot ja kirkkovaikuttajat ovat ryhtyneet ajamaan uskonnontuputusta yhä enemmän yhteiskuntaan ja lainsäädäntöön, pillastuttuaan siihen että laillisuusvalvojat ja tuomioistuimet ovat viime aikoina asettaneet rajoituksia uskonnontuputtamiselle ja uskonnonharjoittamiseen painostamiselle.

Länsi-Uudenmaan Ateistit ry toivoo, että taantumukselliset menettäisivät paljon asemiaan, esimerkiksi seuraavissa vaaleissa; ja toivoo että laillisuusvalvojilla riittäisi yhä paremmin ryhtiä torjua perustuslain vastaiset, ihmisoikeuksia rikkovat uskonnontuputtamiset, jotka rasittavat taakkoina tavallisia maallisia ihmisiä.

Arkipyhien siirto ei onnistu

Lisätty 19.8.2014

Kirkon ja työmarkkinajärjestöjen selvitys arkipyhistä on valmistunut.

Keväällä EK:n asiantuntija Jyrki Hollmén totesi haastattelussa siirroksilla haettavan enemmän yhtenäisiä työviikkoja, kansantalouden volyymin kasvattamista ja säästöjä.

EK:n laskelmien mukaan loppiaisen ja helatorstain yhteenlaskettu vuosikustannus on 770 miljoonaa euroa vuodessa.

Ammattijärjestöt ovat vastustaneet arkipyhien siirtoa. Arkipyhät eivät siirry.

Sanoma Media huuhaan asialla

Erkki Hartikainen 19.8.2014

Olen usein arvostellut tässä julkaisussa erityisesti Helsingin Sanomia.

Olen myös arvostellut Yleisradiota ja ehdottanut sen myymistä. Tätä ehdotusta en peru ainakaan nyt, kun Yleisradio on saanut Suomen kansan enemmistön uskomaan maailmalla juuri nyt liikkuvaan sotapropagandaan.

Tänään koin uuden yllätyksen. Olin pitänyt mainoskanavia harmittomina, vaikka niillä esitettävät mainokset ovat vähintään vähäjärkisiä.

Myös Yleisradio on ryhtynyt ulkomaiseen tapaan vähäjärkisesti mainostamaan tulevia ohjelmiaan.

Sanoman omistama televisiokanava Nelonen esittää tähdistä ennustamista, mainostaa tähdistäennustajia ja pitää maksullista tietokilpailua jonka formaatti on peräisin Unkarista, ja jota pitää muualta syrjään siirretty juontaja.

Kilpailun säännöt ovat siinä määrin mutkikkaat, että säännöt väärin käsittäneet katsojat soittavan maksulliseen numeroon eivätkä saa vastineeksi mitään. Kun juontaja sekoaa, ruudussa alkaa näkyä väliaikamerkkiä.

Internetissä ohjelma on jo kauan sitten todettu surkeaksi huiijaukseksi, mutta ohjelma pyöri myös tänään, ja ilmeisesti se pyörii myös huomenna.

Mieleeni tuli, että onko Sanoman omistusta merkittävästi kasvattanut Antti Herlin saanut ohjeita astrologilta.

Mitä aion lisätä laskuharjoittimeen

Erkki Hartikainen 18.8.2014

Aion lisätä laskuharjoittimen lukio-osioihin ohjeita tehtävien tarkistamiseen Sagella.

Lisään arviolta yhden ohjeen päivässä.

Tänään lisäsin polynomien jakolaskuun ohjeen, miten sen voi tarkistaa Sagella.

Laskuharjoitin

Erkki Hartikainen 18.8.2014

Toisaalla näissä aineistoissa on laaja ohjelmisto laskuharjoitin.html

Aineistossa on harjoitteluohjelmia peruskoulun alusta lukion loppuun asti.

Yleensä aineisto on hyvin testattua ja toimivaa.

Olen kuitenkin lisännyt mukaan joitain lukion kurssin yli meneviä aineistoja, joiden oikeaan käsittelyyn minulla ei ole ohjelmia, koska eläkeläisen ei kannata ostaa niitä.

Tällainen aineisto on ollut C³, joka käsittelee kompleksilukukolmikkojen suhdetta perinteiseen matematiikkaan. Oikeilla ohjelmilla varustettu matemaatikko olisi kirjoittanut sen suoraan Cn:ään. Tällöin esitetyt väitteet olisivat olleet todistuksia.

Nyt olen kirjoittanut samanlaisen esimerkkejä sisältävän aineiston C2:sta. Koska aineisto on muunnos aikaisemmin kirjoittamastani C³ aineistosta, mukana saattaa olla muuntamisesta syntyneitä virheitä. Tarkista kaikki tulokset octavella, joka on ilmaisohjelma ja toimii hyvin myös Ubuntussa.

Matematiikkaohjelma Sagen asennus Ubuntu 14.04.1:een

Erkki Hartikainen 18.8.2014

Asensin matematiikkaohjelma Sagen Ubuntu 14.04.01:een komennoilla:

sudo apt-add-repository -y ppa:aims/sagemath

sudo apt-get update

sudo apt-get install sagemath-upstream-binary

Sen jälkeen ohjelma käynnistyi komennolla sage.

Ohjelma laski aivan oikein, että

2 + 2

4

Sage toimii Ubuntussa myös ohjelman Cantor taustaohjelmana. Kerron siitä sitten, kun olen kokeillut sitä.

Vihjeen Sageen sain Tiede- lehden keskustelusta, jossa jotkut kaipasivat ilmaista matematiikkaohjelmaa myös Windowsiin.

Matematiikkaohjelma Sagen käyttö Windosissa

Asennus paikallisesti Microsoft Windowsissa

Sagen pääkehittäjän William Steinin mukaan ylivoimaisesti paras tapa käyttää Sagea
Microsoft Windowsissa on ajaa Linuxia Windowsin sisällä, joka vuorostaan pyörittää
Sagea.

Seuraavat asennusohjeet ovat lyhennelmä virallisesta asennusohjeesta:

 1. Lataa VirtualBox Oraclelta: http://WWW.virtualbox.org/wiki/Downloads.
 2. Lataa Sage osoitteesta http://WWW.sagemath.org/download-windows.html.
 3. Asenna Virtualbox. Asennus kysyy muutaman kerran verkko-ominaisuuksien asentamisesta. Käske asentaa.
 4. Käynnistä Virtualbox ja valitse ylävalikosta Tiedosto -> Tuo laitteistokuva.
 5. Etsi tallentamasi Sagen asennuspaketti esimerkiksi Sage-4.8.ova ja tuo se oletusasetuksilla.
 6. Käynnistä Sage VirtualBoxin ohjausikkunasta.
 7. Avaa WWW-selain osoitteessa http://localhost:8000/.
 8. Sage toimii nyt paikallisesti asennettuna palvelimena vain tältä koneelta

Sagen opiskelu

Erkki Hartikainen 18.8.2014

Ilmeisesti Sage soveltuu ohjelmointia hieman ymmärtävälle lukiolaiselle.

Hyvä opinto-opas Sageen löytyy osoitteesta

http://www.sagemath.org/files/thesis/ruotsalainen-thesis-2011.pdf

Miksi ministeri Kiuru valehtelee koulutuksensa ja ammattinsa?

Lisätty 18.8.2014, US blogi 14.8.2014

Suomen perustuslain mukaan ministerien tulee olla "rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja kansalaisia".  Tässä keskityn pelkästään sanaan "rehellinen".  Ministerien taidoissakin olisi kommentoitavaa, mutta siihen voidaan palata myöhemmin.

Ehkä erikoisin tapaus nykyisessä hallituksessa on opetusministeri Krista Kiuru.  Vielä pari vuotta sitten hän ilmoitti ammatikseen "opinto-ohjaaja" eduskunnan kalenterissa, ja se nimike säilyi vielä viime vuoden kalenterissa.  Tänä vuonna sana "opinto-ohjaaja" on poistunut siitä yksinkertaisesta syystä, ettei Krista Kiurulla ole opinto-ohjaajan koulutusta.

Eikä tässä vielä kaikki.  Kiurun omilla sivuilla voimme lukea seuraavaa:"Olen 38-vuotias nuori nainen, koulutukseltani ja ammatiltani opettaja".  Edelleen Kiuru ilmoittaa olevansa luonteeltaan aloitteellinen, toiminnallinen, avoin ja reilu, ei sentään rehellinen.  Tosiasia on nimittäin se, ettei Kiuru ole sen enempää koulutukseltaan kuin ammatiltakaan opettaja.  Hän on valtiotieteiden maisteri, jolla ei ole minkäänlaista opettajan pätevyyttä.  Opettajan ammatti on varsin arvostettu ja vaatii tietyn tarkalleen määritellyn koulutuksen.

Ministeri Kiuru on kyllä toiminut epäpätevänä opettajana niin Meri-Porin kuin Ulvilankin lukiossa opettaen sellaisia aineita kuin uskontoa, filosofiaa ja ilmaisutaitoa.  Lisäksi hän on toiminut epäpätevänä opinto-ohjaajana, mutta eihän epäpätevänä tuntiopettajana toimiminen anna pätevyyttä ilman asianomaisten tutkintojen suorittamista.

Vaikka opettajan tai opinto-ohjaajan ammattinimikkeet eivät ole suojattuja, kuten esim. lääkärin, ei kukaan, kaikkein vähiten ministeri voi valehdella koulutustaan ja ammattiaan.  Kysymys on nyt, täyttääkö ministeri Kiuru perustuslain vaatimuksen "rehellinen kansalainen".

Mikko Elo
Pori
Sosialidemokraatit

Kirjoittaja on valtiopäiväneuvos ja Euroopan neuvoston kunniajäsen.

Barabbaan evankeliumi 

Lisätty 18.8.2014

Ankaran etnografisessa museossa on 1500 vuotta vanha käsin kirjoitettu nahkainen Raamattu.

Raamattu on kirjoitettu Jeesuksen äidinkielellä aramealla ja sen väitetään sisältävän niin sanotun Barabbaan evankeliumin, joka ei sisälly Uuden testamentin evankeliumeihin.

Sen mukaan Jeesus ei ollut Jumalan poika vaan profeetta.

Raamattu takavarikoitiin vuonna 2000 muinaisesineiden salakuljetuksen vastaisessa operaatiossa, mutta se on tuotu Ankaran etnografiseen museoon.

Muslimit pyytävät Vatikaanilta kymmeniä miljoonia siitä, että se pääsisi tutkimaan kirjaa.

Huomaa, että tällä kertaa vanhoja kirjoja salaa islam.

Toisaalla on viite englanninkieliseen artikkeliin aiheesta.

Sotien lopettamisesta

Erkki Hartikainen 18.8.2013

On ilmeistä, että sotien lopettamisen estävät edelleen järjettömät syyt.

Jos Väinö Tanneria ja Untamo Utriota on uskominen, jatkosodan lopettamisen esteinä olivat mm.:

 1. maalaisliitto
 2. elintarvikeriippuvuus Saksasta.
Sotapropagandan teho ei näytä ollenkaan vähentyneen. Suomen kansa on edelleen vahvasti sotapropagandan uhrina.

Ilmeisesti sotapropagandaa ei voida estää, koska esimerkiksi "puolueettomat" maat saadaan helposti uskomaan toisen osapuolen sotapropagandaa.

Kurdilähteet: Isis surmasi 80 ihmistä, jotka eivät kääntyneet islamiin

Uutinen

Lisätty 17.8.2014, YLE

Ääri-islamistit yrittivät taivuttaa jesidi-vähemmistön miehiä kääntymään islamiin. Kun nämä eivät suostuneet, miehet surmattiin. Naiset ja lapset vietiin pois.
Ulkomaat

Ääri-islamilainen Isis-järjestö on surmannut ainakin 80 ihmistä Kochon kylässä Pohjois-Irakissa. Asiasta kertovat alueella toimivat kurdivirkamiehet. Tieto saa vahvistusta verityöstä pelastuneiden kertomuksista, kertoo BBC.

Kocho sijaitsee 45 kilometrin päässä Sinjarin vuoresta, jolle tuhannet jesidi-vähemmistöön kuuluvat ihmiset olivat paenneet Isistä alkuviikosta.

Kochon kerrotaan joutuneen Isis-taistelijoiden haltuun muutamia päiviä sitten. Isisiksen miehet kokosivat kylän asukkaat yhteen ja viiden päivän ajan vaativat näitä kääntymään islaminuskoon.

Kun kyläläiset eivät suostuneet vaatimukseen, Isis teloitti noin 80 kylän miestä. Ampuminen kesti tunnin ajan.

Naiset ja lapset pakattiin linja-autoihin ja kuljetettiin tuntemattomaan määränpäähän, mahdollisesti Isiksen tukikohtanaan käyttämään Tal Afarin kaupunkiin.

Kommentti

Islamistit ovat näköjään omaksuneet samat menetelmät kuin ruotsalaiset käännyttäessään suomalaisia kristinuskoon.

Ruotsalaisten saavutukset ylittivät kuitenkin islamistien saavutukset seuraavan asian suhteen.

Ruotsalaiset tappoivat melkoisen määrän suomalaisia kristittyjä siitä syystä, että ruotsalaiset eivät osanneet suomea.

Suomalaisten vika oli, että he luulivat joutuvansa Helvettiin, jos heidät kastetaan uudestaan.

Kumma kyllä ns. "länsimaat" ovat kiinnostuneita lähinnä Irakin kristittyjen kohtalosta, jesidejä saa "lännen" mukaan kohdella kuten heitä kohdellaan.

Missä on Helvetti (gehenna γέεννα)?

helvetti

Lisätty 17.8.2014

Ajanlaskun alun juutalaiset eivät tunteneet ollenkaan käsitettä "helvetti". Heille Uuden testamentin "gehenna" tarkoitti yllä esitetyssä kuvassa olevaa kaatopaikkaa.

Sana "hell" tuli käyttöön noin vuonna 725 ja se on ns. pakanallista alkuperää. Vähitellen se ujutettiin onnistuneesti kristinuskoon.

Sananmukaisesti Uuden testamentin "gehenna" tarkoittaa Hinnonin pojan laaksoa.

Paikalla oli helvetillistä, sillä siellä poltettiin jätteitä. Kauan sitten siellä poltettiin myös ihmisuhreja.

Myöhemmin roomalaiset polttivat siellä juutalaisten kapinallisten ruumiita.

Lue lisää:

http://www.patheos.com/blogs/formerlyfundie/what-jesus-talked-about-when-he-talked-about-hell/

Boko Haram sieppasi noin sata miestä ja poikaa Nigeriassa

Lisätty 16.8.2014, YLE

Islamistijärjestö hyökkäsi viime lauantaina syrjäisiin kalastajakyliin. Boko Haramin huhtikuussa sieppaamat koulutytöt ovat yhä kateissa.
Ulkomaat

Islamistijärjestö Boko Haram on siepannut noin sata ihmistä Nigerian kaakkoisosassa. Silminnäkijöiden mukaan islamistitaistelijat hyökkäsivät viime lauantaina useisiin syrjäisiin kalastajakyliin Bornon osavaltiossa lähellä Tšadia.

Kylistä paenneet silminnäkijät kertovat, että sotilas- ja poliisiunivormuihin pukeutuneet taistelijat sytyttivät useita taloja tulee ja ammuskelivat ympärilleen. Kuuden ihmisen kerrotaan kuolleen ja viiden loukkaantuneen hyökkäyksissä.

Islamistit pakottivat miehet ja pojat mukaansa. Heidän kerrotaan poistuneen moottoriveneillä Tšadiin.

Sieppaukset tapahtuivat syrjäisellä alueella, jossa ei ole kunnon matkapuhelinverkkoa. Tieto sieppauksista saatiin vasta useita päiviä tapahtuneen jälkeen.

Nigerian pohjoisosa on Boko Haramin vahvinta aluetta. Järjestö sieppasi huhtikuussa yli 200 sisäoppilaitosta käynyttä tyttöä Chibokin kaupungista Bornon osavaltiossa. Siepatut tytöt ovat yhä kateissa.

Suvivirren kannattajille ominaista uskonnollisuutta   -  Perussuomalaisten Olli Sademies syyttää vapaa-ajattelijoita huonosta säästä

Lisätty 15.8.2015

Perussuomalaisten aktiivi Olli Sademies on löytänyt syyllisen Suomen huonolle kesäsäälle.

- Syyllisiä ovat kaikki nk. vapaa-ajattelijat ja muut, jotka vaativat suvivirren poistamista koulujen päättäjäisistä. Nyt ei Luoja tiedä varmasti, onko kesä alkanut, hän kirjoittaa Facebookissa.

- Tästä syystä on kaikkia velvoitettava laulamaan suvivirsi korkealta ja kovaa.

Vapaa-ajattelijat ja muut suvivirren kieltäjät on pakotettava revolveri ohimolla yhtymään lauluun!

Sademiehen mukaan silloin Luoja saa tietää suven koittaneen ja saamme kesäsäät takaisin.

- Muussa tapauksessa koulujen päättäjäisissä lauletaan jatkossa: "Rati riti rallaa..."

Hämeen Kaiku 24.6.2014

Riikinkukkoenkelin palvojat – Keitä ovat jesidit ja miksi islamistit vainoavat heitä?

Lisätty 15.8.2014, Lähde: Yle

Missä jesideja on

Jesidejä on vainottu vuosisatojen ajan. Jesidit laskevat tulleensa 72:n kansanmurhan kohteeksi 1700–1800-luvuilla, mutta vainot ovat jatkuneet aina tähän päivään saakka. Heitä pidetään virheellisesti saatananpalvojina.

Islamistiterroristien eteneminen Pohjois-Irakissa toi maailman tietoisuuteen jesidien vähemmistön, joista monet olivat kuulleet siihen mennessä vain vähän jos lainkaan. Jesidien historia ulottuu kuitenkin vuosituhansien taakse – aikaan ennen kristinuskoa tai islamia. Jesidit ovat yksi Lähi-idän vanhimmista vähemmistöistä.

Jesidejä on maailmassa arviolta noin 700 000. He ovat asuneet lähinnä Pohjois-Irakissa Mosulin ympäristössä, Turkin Diyarbakirissa ja sekä ennen sisällissotaa Pohjois-Syyrian kurdialueilla. Lisäksi jesidejä on levinnyt pakolaisuuden vuoksi myös muun muassa Saksaan.

Monet jesidit puhuvat kurdia ja he pitävät itseään etnisesti kurdeina, mutta sunnimuslimikurdit karsastavat heitä usein.

Jesidiksi synnytään

Kuten monissa muissa uskonnollisissa vähemmistöissä Lähi-idässä, jesidiksi ei voi kääntyä vaan uskontoon synnytään. Myös avioliittoja muunuskoisten kanssa karsastetaan, ja jesidille pahin kohtalo on yhteisöstään erottaminen.

Jesidien arvellaan polveutuvan sunnimuslimien keskuudessa erittäin epäsuositusta Yazid ensimmäisestä (647–683), Umaijadi-dynastian toisesta kalifista. Moderni tutkimus kuitenkin osoittaa, ettei uskonnolla ole juuri tekemistä leväperäisen kalifi Yazidin kanssa, vaan sen nimi tulee persian sanasta ized, joka tarkoittaa enkeliä tai jumaluutta. Nimi tarkoittaa siis yksinkertaisesti "jumalan palveluijoita". Uskonto kuitenkin juontaa alkujuurensa jo muinaisesta persialaisesta zarathustralaisuudesta, filosofi Zarathustran perustamasta uskonnosta, jossa muun muassa palvotaan pyhää tulta.

Jesidit uskovat tulleensa luoduiksi muusta ihmiskunnasta poikkeavalla tavalla; he katsovat olevansa kyllä Aatamin jälkeläisiä mutta eivät Eevan.

Langennut enkeli

Tärkein jumalhahmo on Malak Ta'us, jota palvotaan riikinkukon hahmossa. Malak Ta'us on langennut enkeli, joka kuitenkin sai anteeksi ja jonka Jumala palautti taivaaseen.

Riikinkukkoenkelistä käytetään myös nimeä Shaitan – arabiaksi Saatana. Tämän vuoksi jesidejä pidetään usein virheellisesti saatananpalvojina, vaikka jesideille Malak Ta'us on nimen omaan hyvän voima.

– Tähän päivään saakka monet muslimit pitävät heitä saatananpalvojina. Niinpä uskonnollisesti vainottuina jesidit ovat keskittyneet turvapaikkoihinsa syrjäisillä vuoristoalueilla, sanoo kurditutkija Thomas Schmidinger Wienin yliopistosta National Geograpic -lehdelle.

Varhaisessa kristinuskossa riikinkukkoa pidettiin ylösnousseen Kristuksen symbolina, sillä sen lihan uskottiin olevan pilaantumatonta.

Riikinkukkoenkeli hallitsee maailmaa kuuden muun enkelin kanssa, mutta kaikki seitsemän ovat Jumalan alamaisia. Passiivinen jumalhahmo on luoja muttei ylläpitäjä: Jumala on kyllä jesidien mukaan luonut maailman, mutta ei ole enää kiinnostunut sen tapahtumista luomisen jälkeen. Siksi Malak Ta'us huolehtii kaikesta.

Pahaa, syntiä, paholaista tai Helvettiä ei ole olemassa

Jesidit ovat myös antidualisteja eli he kieltävät pahan olemassaolon: syntiä, paholaista tai helvettiä ei ole olemassa. Jumalallisten lakien rikkomisen sovittaminen tapahtuu sielunvaelluksella (metempsykoosi), jossa annetaan mahdollisuus hengen puhdistumiseen.

Jesidien pyhimys Adi ibn Musafir oli 1100-luvulla Kurdistanissa elänyt sufilainen mystikkö, jonka jesidit katsovat saavuttaneen jumalallisuuden sielunvaelluksen avulla. Sheikki Adi yhdisti muinaista zarathustralaisuutta sufismiin.

Kaste, ympärileikkaus, eläinuhrit

Jesidien uskonnollinen keskus on Mosulin kaupungin pohjoispuolella oleva Lalishin kaupunki, jonne sheikki Adi on haudattu. Jesidien pitää tehdä haudalle vuosittainen pyhiinvaellus syyskuussa.

Jesideillä on kaksi pyhää kirjaa, Kitab al-Jilwa eli Paljastusten kirja ja Mashafrash eli Musta kirjoitus. He kuitenkin lukevat jossain määrin myös Raamattua ja Koraania.

Malak Ta'usta rukoillaan viisi kertaa päivässä


Uskonnossa on oleellisia elementtejä myös juutalaisuudesta, kristinuskosta ja islamista. Jesidipappi pir esimerkiksi kastaa lapset vedellä kuten kristinuskossa, mutta toistaalta miehet myös ympärileikataan.

Häissä pappi murtaa leivän ja antaa toisen puolikkaan sulhaselle ja toisen morsiamelle; morsian on pukeutunut punaiseen ja vierailee kristillisessä kirkossa. Joulukuussa jesidit paastoavat kolme päivää, minkä jälkeen he juovat viiniä pirin kanssa. Jesidit antavat myös eläinuhreja.

Kymmeniä kansanmurhia ja Saddam

Jesidejä on vainottu järjestelmällisesti aiemminkin historian saatossa. Muun muassa ottomaanien valtakunnan aikana 1700–1800-luvuilla jesidit laskevat joutuneensa 72 kansanmurhan kohteeksi.

– Vainon muisto on ydinosa heidän identiteettiään, sanoo jesidien historiaa tutkinut Matthew Barber Chicagon yliopistosta National Geograpic -lehdelle.

Myös Irakin entisen diktaattorin Saddam Husseinin aikana jesidejä vainottiin.

Jesidit joutuivat Saddamin saman "arabisaation" kohteeksi kuin kurditkin. Jesidien perinteiset kylät vuoristoalueilla jyrättiin ja heidät pakotettiin asumaan kaupungeissa maatalousyhteisön perinteistä huolimatta. Saddam Hussein perusti Sinjarin kaupungin, jonne jesidit pakotettiin muuttamaan.

Viimeksi vuonna 2007 satoja jesidejä kuoli al-Qaidan autopommi-iskussa. Irakin Punaisen puolikuun mukaan kuolonuhrien määrä oli jopa lähemmäs 800. Kyseessä oli pahin yksittäinen Yhdysvaltain sotaoperaation aikana tehty terrori-isku.

Lähteenä käytetty mm. Encyclopaedia Britannica, BBC, Guardian, National Geographic.

Liisa Keltikangas-Järvisen virhepäätelmä

Erkki Hartikainen 15.8.2014

Mitä hän väittää

Julkisuudessa on esitelty Liisa Keltikangas Järvisen johtamia tutkimuksia, joiden mukaan Suomen kouluarvosanoissa on vikaa, koska seiskan pojat menetyvät, mutta kympin tytöt eivät.

Mikä on hänen virhepäätelmänsä

Se, että vika voi olla Suomessa menestymisessä eikä kouluarvosanoissa.

Psykologinen virhepäätelmä

Keltikangas-Järvisen virhepäätelmä on eräs muoto psykologista virhepäätelmää. Psykologisen virhepäätelmän mukaan erityisesti valintatestejä tulee mitata sillä, miten hyvin ne ennustavat yksilön menestystä yhteiskunnassa.

Mistä menestys riippuu

Ilmeisesti menestys riippuu pääasiassa kokonaan muista asioista kuin ihmisen kyvyistä. Eivät lähimmät sukulaisemme simpanssitkaan valitse lauman johtajaa hänen kykyjensä vaan hänen väkivaltaan sopivan voimansa perusteella.

Ihmisen menestys ei mielestäni juuri riipu ihmisen kyvystä tehdä päätöksiä, jotka johtavat toivottujen tavoitteiden toteutumiseen. Myös ateistit ovat näissä asioissa yleensä täysin pölvästeja.

Miksi ulkomainen arvostelu toimii paremmin psykologisen virhepäätelmän mukaisesti

Minun mielestäni se johtuu siitä, että ulkomainen korruptio on vahvempaa, kuin mitä se on Suomen peruskoululaitoksessa.

Mikä Suomessa on muuttunut

Kokoomuskaan ei enää painosta peruskoulun opettajia samaan tapaan, kuin se painostaa lukioiden opettajia. Kokemusta on.

Myös maalaisliittolainen (keskustapuoluelainen) maitopullolahjonta on kadonnut, kun ei ole enää oppikoulua, jonne pitäisi pyrkiä.

Toivottavasti maidon hinta laskee pian.

Konservativismi, humanismi ja ateistien takaisinkytkennät uskontoihin

estävät kunnollisen elämänkatsomustiedon opetuksen

Erkki Hartikainen 14.8.2014

Takaisinkytkennän määritelmästä ei ole yksimielisyyttä.

Ihmismielissä negatiivinen takaisinkytkentä tarkoittaa sitä, että ihmisen todellisyyskäsitys estää uuden tieton vaikutusta todellisuuskäsitykseen.

Kun ryhdyin kauan sitten junttaamaan elämänkatsomustietoa uskontojen historian ja siveysopin seuraajaksi, jopa joukko ateistikommunisteja vastusti hanketta väittämällä, että sellainen ei ole Suomessa mahdollista.

Evankelisluterilainen kirkko, Per Stenbäck ja Kalevi Kivistö kannattivat Pekka Elon ehdotusta, jonka mukaan kaikille muille kuin evankelis-luterilaisille opetettaisiin etiikkaa.

Sellainen olisi merkinnyt Ruotsin mallin mukaista uskonnonopetusta kaikille muille paitsi evankelis-luterilaisille.

Evankelis-luterilainen kirkko ja Pekka Elo olivat myöhemmin valmiita muuttamaan oppiaineen nimen elämänkatsomustiedoksi.

Onnistuin Kalevi Sorsan hankkiman ylimääräisen valtionavustuksen turvin kaatamaan tämän hankkeen, ja koululaista tuli se, mikä siitä tuli.

Itse olin vaatinut vielä jyrkempää muutosta: mielestäni elämänkatsomustietoa saisi opettaa vain uskonnottomille.

Pekka Elo ja evankelisluterilainen kirkko kaatoivat tämän esityksen saivartelemalla siitä, ettei voitaisi selvittää, kuka on uskonnoton. Kumma kyllä suuret amerikkalaiset tutkimusyhtiöt tekevät koko ajan tutkimuksia, joissa kerrotaan, kuinka suuri osa ihmisistä sanoo olevansa uskonnottomia.

Pekka Elo onnistui (jopa kommunistien tuella) estämään sen, ettei elämänkatsomustiedosta tullut täysjärkistä oppiainetta. Minun nimeni löytyy vain ensimmäisen elämänkatsomustiedon opetussuunnitelman alta.

Pekka Elo löysi ison joukon konservatiiveja (mm. professorit Ilkka Niiniluodon ja Timo Airaksisen) ja myös joitain kommunisteja tekemään kelvottomie elämänkatsomustiedon oppikirjoja. Sittemmin myös opetussuunnitelmat ovat koko ajan heikentyneet.

Kun minä toimin kymmenen vuotta silloisen Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteerinä ja kuusi vuotta tämän edesmenneen järjestön puheenjohtajana, olin tietysti estämässä järjestön saamista Ruotsin mallin mukaisen uskonnonopetuksen kannalle.

Pekka Elon viimeinen hirmutyö oli Vapaa-ajattelijan liiton kaappaaminen Ruotsin mallin mukaisen uskonnonopetuksen kannattajien haltuun. Sittemmin järjestö on lakannut olemasta vapaa-ajattelun (freethough)  edustaja.

Tietysti Pekka Elo oli vain evankelis-luterilaisen kirkon ohjaama nappula, joka palkittiin valtion viralla.

Konservatiivien mielipidettä edustaa puhtaimmillaan Pekan toinen ja viimeinen vaimo Satu Elo. Hänen mukaansa Internetissä olevat ilmaiset oppikirjat ovat "liian radikaaleja".

Vasemmistoa edustavat toitottavat, ettei entisen Vapaa-ajattelijain liiton ja nykyinen Suomen Ateistiyhdistyksen ehdottama elämänkatsomustiedon opetusuunnitelma voi tulla koskaan Suomessa kysymykseen.

Siitä, miksi opetussuunnitelmaehdotuksemme ei kelpaa, ei ole esitetty ainakaan minulle yhtään perustelua.

Vasemmistolaista politiikkaa edustaa tyypillisimmillään Eino Huotari, joka ensin sanoi Vapaa-ajattelijain liiton liittohallituksessa, että heitä on kielletty ottamasta eräitä käsitteitä opetussuunnitelmaan. Myähemmin hän myönsi samassa paikassa, että he saivat tehdä siitä sellaisen kuin tahtoivat.

Monet sanovat, että Eino Huotari on pelkkä kiipijä. Onhan hän siirtynyt kristillisestä jäjestöstä vapaa-ajattelijoihin ja humanisteihin.

Tämä saattaa pitää paikkansa, mutta kaikki yllä oleva on mahdollista vain siksi, että ihmiset ovat negatiivisesti takaisinkytkettyjä koululaitoksen ja ympäristönsä antamaan kasvatukseen.

Asetetuista tavoitteista ja arvoista riippuen negatiiviset takaisinkytkennät saattavat olla hyviä tai huonoja. Yleismaailmallisesti ne ovat uskontojen hallitsemassa maailmassa ateistien ihmisoikeuksien ja jopa todellisuutta vastaavan todellisuuskäsityksen edistymisen kannalta pahoja.

Lisää saatananpalvontaa peruskouluihin?

Lisätty 13.8.2014

Lähde: Tere Sammallahti blogi pe 30.05.2014

Kuvittele Suomi, jonka julkisrahoitteisissa kouluissa opetettaisiin saatananpalvontaa oppiaineena. Jo alakoululaiset kävisivät kuusi tuntia viikossa läpi saatananpalvonnan oppirakennelmaa ja historiaa, vuodesta toiseen, ensimmäisestä luokasta toisen asteen loppuun asti.

Alakoulussa piltit istutettaisiin perjantaiaamuisin juhlasaliin aamunavaukseen kuulemaan paikallisesta seurakunnasta tulleen noidan tai nekromancerin (kuolleiden manaaja) ilosanomaa Saatanan ylivertaisuudesta. Yläkouluissa ja lukioissa keskusradiosta kuuluisi Luciferin ylipapin tai maguksen tulkintoja Mustaan Raamattuun kätketyistä viisauksista.

Syksyisin, talvisin ja keväisin lapset vietäisiin vuorostaan mustaan temppeliin tai uhrilehtoon kuuntelemaan tarinoita saatananpalvonnan autuudesta sekä laulamaan ylistyslauluja Perkeleelle. Koulujen päättyessä lapset talutettaisiin juhlasaleihin laulamaan Gorgorothia, Carpathian Forestia tai muuten vain ylistämään Saatanaa, koska niin on tehty aina ennenkin.

Opetushallitus lanseeraisi ”Sielunvihollisvisan”, jonka myötä äidinkielentunneilla kirjoitettaisiin runoja Perkeleestä, kuvaamataidossa kuvia demonien riivaamista sieluista ja liikuntatunneilla harjoiteltaisiin vuohiaskellusta black metallin tahtiin. Voit vapaasti vaihtaa ajatusleikissäsi saatananpalvonnan tilalle minkä tahansa aatteen tai uskonnon. Kokeilkaa vaikka kommunismia, islamia, aatteellista vihreyttä tai kapitalismia.

Hyväksyisittekö tällaisen menettelyn kaikkien mahdollisten aatteiden kohdalla? Jos ette, niin ymmärtänette miksi kristinuskon erityisasema julkisrahoitteisissa kouluissa on eettisesti ongelmallista?

Edellä olevan analogian kautta voi myös tarkastella Suvivirren asemaa julkisissa kouluissa. Suvivirressä, virsikirjan virsi 571, lauletaan kristinuskon Jumalasta.

Evankelisluterilaisen kirkon mukaan ”Virsien laulaminen on yhtä aikaa julistusta, opetusta, sielunhoitoa, rukousta ja yhteyden kokemista”.  Näin ollen Suvivirsi on nimenomaan kristillinen uskonnollinen toimitus, ei suinkaan maallinen perinne, kuten semanttiseen kikkailuun hurahtaneet aatteellisesti etuoikeutetut niin kovasti yrittävät uskotella.

Kristinuskon harjoittaminen julkisissa kouluissa julkishallinnon tuella on epäoikeudenmukaista niin meitä uskonnottomia kuin kaikkien muidenkin uskontojen edustajia kohtaan. Se, onko tällainen uskonnonharjoittamisen muoto näennäisesti pakollista ja/tai perinteikästä, ei poista edellä mainittua eettistä ongelmaa.

Ainoa eettisesti kestävä vaihtoehto on, että kaikki uskonnolliset elementit poistetaan koulujen tunneilta ja juhlista, kuten myös kaikkialta julkishallinnosta. Tällöin ketään ei pakoteta tukemaan toisten uskonnonharjoittamista.

Viimeisin tapetille noussut uskonnollisen indoktrinoinnin muoto on opetushallituksen johdolla kouluihin tuotu ”Virsivisa”, joka ulottaa virsien laulamisen muodossa tapahtuvan uskonnon harjoittamisen kaikille peruskoulun tunneille. Kun jo nykyinen keskusjohtoinen uskonnon harjoittaminen kouluissa on eettisesti ongelmallista, on selvää, että uskonnoilla ei ole mitään perusteltua paikkaa esimerkiksi liikuntatunneilla tai äidinkielentunneilla.

”Visaan osallistuminen on jokaiselle oppilaalle vapaaehtoista eikä visa ole sidottu minkään yksittäisen oppiaineen opetukseen. Visaan osallistutaan luokittain mutta kaikkien luokan oppilaiden ei tarvitse osallistua, jos eivät sitä halua”, kerrotaan opetushallituksen virsivisan esittelymateriaalin kylkiäisinä tulleessa saatekirjeessä.

Se, että opetushallituksessa työskentelee lapsille omaa aatteellista agendaansa tuputtavia virkamiehiä, on ongelmallista yhteiskuntamme jäsenten yhdenvertaisuuden ja uskonnonvapauden kannalta. Vielä huolestuttavammaksi tilanteen tekee se, että asian ympärillä puuhastelevat opetushallituksen virkamiehet eivät näytä omaavan edes alkeellista käsitystä ammattietiikasta, kasvatuspedagogiasta tai ihmisille luontaisesta ryhmädynamiikasta.

Ehkäpä opetushallituksessa asiasta päättävät ihmiset ovat niin vanhoja, etteivät muista millaisia vaikutuksia lapsille ja varhaisteineille voi koitua jättäytyessään, tai jätettäessä, koulukavereistaan koostuvan sosiaalisen piirin ulkopuolelle? Edes monet aikuiset eivät uskalla uhmata kohtaloaan tuollaisten sosiaalisten paineiden edessä. Miten voidaan ajatella, että lasten ja nuorten kohdalla tällaiset valinnat tapahtuisivat ilman ryhmäpaineen luomaa dilemmaa?

Eipä sillä, että valinnaisuus olisi edes vaihtoehto suurimmalle osalle peruskoululaisista. YLEn tutkimuksessa kun kävi ilmi, että lakiin kirjattua oikeutta kieltäytyä osallistumasta uskonnon harjoittamiseen ei kunnioiteta isossa osassa maamme kouluja. Nämäkö ovat ne keinot, joilla tätä moraalisesti ylivertaiseksikin luonnehdittua kristillistä aatetta täytyy vaalia? Mitä luulisitte sen kuuluisan nasaretilaisen puusepän sanovan asiasta?

Jokainen kristillistä kulttuuriperintöä itselleen tärkeänä pitävä voi toki harjoittaa uskontoaan koulussa, kotona tai julkisella paikalla aivan mielin määrin, kunhan siihen ei käytetä julkishallinnon resursseja eikä estetä muiden vapautta harjoittaa omaa uskontoaan tai olla harjoittamatta mitään uskontoa.

Tällaista keskushallinnosta riippumatonta kansalaisaktivismia edustaa mm. Save The Suvivirsi-tapahtuma, joka järjestetään koulujen päättäjäisviikonloppuna. Minusta tämä tapahtuma on esimerkillinen osoitus siitä, että säilyttämisen arvoiset perinteet sekä kulttuuri kyllä säilyvät niitä arvostavien ihmisten toimesta.

Valtion ja uskonnollisen auktoriteetin painostuksella ylläpidetyt ”perinteet” ovat vain pseudokulttuuria, joka ilmentää lähinnä kulloinkin vallassa olevan poliittisen klikin ja sen nimittämän virkamieskoneiston mieltymyksiä.

Isisin jihadistit tekivät jälleen veritöitä Syyriassa – teloituksia, mestauksia ja ristiinnaulitsemisia

Lisätty 11.8.2014

Äärijärjestö murhasi vastarintaan nouseen heimon jäseniä Deir ez Zorin maakunnassa.

Ääri-islamilaisen Isis-järjestön jihadistit ovat murskanneet heimotaistelijoiden vastarinnan itäisessä Syyriassa. Jihadistit ristiinnaulitsivat kaksi ihmistä ja teloittivat 23 muuta viiden viime päivän aikana, kertoo The Syrian Observatory for Human Rights -järjestö.

Paikallisten asukkaiden mukaan Deir ez Zorin maakunnan al-Sheitaat -heimon taistelijat yrittivät vastustaa Isisin etenemistä. Vastarinta kuitenkin epäonnistui, joten äärijärjestö kosti heimolle julmasti.

Isisin jihadistit mestasivat sunnuntaina kaksi al-Sheitaatin miestä Eufratjoen rannalla sijaitsevassa al-Shaafan kaupungissa. Maanantaina Isis antoi al-Shaafan asukkaille 12 tuntia aikaa luovuttaa al-Sheitaat -heimon jäsenet jihadisteille, Lontoosta käsin toimiva The Syrian Observatory for Human Rights kertoo.

Järjestön mukaan torstaina Isis teloitti 19 al-Sheitaatin miestä Deir ez Zorin kaupungin liepeillä. Heistä 18 ammuttiin kuoliaaksi ja yksi mestattiin.

Al-Sheitaatin johtaja, sheikki Rafaa Aaklaal-Raju, kehotti sunnuntaina videoviestillä muita heimoja liittymään jihadistien vastaiseen taisteluun.

– Vetoamme toisiin heimoihin, että he liittyisivät meidän rintamaamme, koska heidän vuoronsa tulee seuraavaksi. Jos Isis voittaa meidät, niin muut heimot joutuvat kohteeksi al-Sheitaatin jälkeen, Aaklaal-Raju sanoi videopalvelu YouTubeen ladatulla tallenteella.

The Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan jihadistit syyllistyivät julmuuksiin myös muualla Deir ez Zorin maakunnassa. Mayadinin kaupungissa jihadistit ristiinnaulitsivat kaksi miestä "luopioiden kanssa toimimisesta". Läheisessä al-Bulelin kaupungissa Isis mestasi kaksi muuta miestä "jumalanpilkasta".

Uutistoimisto Reutersin heimolähteiden mukaan Isisin ja al-Sheitaat -heimon välinen vihanpito alkoi sen jälkeen, kun Isis valtasi kaksi öljykenttää heinäkuussa. Al-Sheitaatiin kuuluu noin 70 000 ihmistä.

Isis kutsuu nykyään itseään Islamilaiseksi valtioksi. Järjestö on julistanut kalifaatin valtaamilleen alueille Syyriassa ja Irakissa.

Reuters: 500 jesidiä joukkohaudoissa, satoja naisia orjiksi

Lisätty 11.8.2014

Irakin ihmisoikeusministeri sanoo Reutersille, että Islamilaisen valtion jihadistit ovat surmanneet ainakin 500 jesidi-vähemmistöön kuuluvaa ja heittäneet ruumiit joukkohautoihin.
Ulkomaat

Irakin ihmisoikeusministerin mukaan ainakin 500 Irakin jesidi-vähemmistöön kuuluvaa on tapettu ja haudattu joukkohautoihin. Uutistoimisto Reutersille antamassaan haastattelussa ministeri Mohammed Shia al-Sudani kertoo myös todisteista naisten ja lasten elävinä hautaamisesta. Hänen mukaansa noin 300 naista on siepattu orjiksi.

– Meillä on hätkähdyttäviä todisteita Sinjarista pakenevilta jesideiltä ja joiltakin kuoleman välttäneiltä, sekä rikospaikkakuvia, jotka kiistatta todistavat Islamilaisen valtion joukkojen teloittaneen ainakin 500, Sudani sanoo.

Hänen mukaansa kuvissa on teloitustyyliin surmattujen ruumiiden rivejä sekä aseitaan esitteleviä Islamilaisen valtion taistelijoita.

Jesidit ovat kurdia puhuva etninen ja uskonnollinen vähemmistö. Yhteisö on kertonut jihadistien määräyksistä kääntyä islamiin, maksamaan uskonnollista veroa tai kohtaamaan kuoleman. Sinjar on jesideille tärkeä kaupunki, jonka jihadistit ovat vallanneet.

– Osa uhreista, joihin kuuluu naisia ja lapsia, haudattiin elävinä joukkohautoihin Sinjarissa ja sen liepeillä, ministeri Sudani kertoo.

Silminnäkijöiden mukaan Islamilaisen valtion (ent. ISIS) taistelijat ovat piirittäneet satoja jesidiperheitä Pohjois-Irakin kylissä. Irakin vuorille on jo paennut kymmeniätuhansia ilman vettä ja ruokaa.

– Meillä on vain päivä tai kaksi aikaa pelastaa nämä ihmiset. Sen jälkeen heitä alkaa kuolla joukoittain, Irakin kansanedustaja Vian Dakhil kuvaili tilannetta uutistoimisto AFP:lle lauantaina.

Yhdysvallat, Britannia, Turkki ja Irak ovat pudottaneet vuorille paenneille perheille vettä, ruokaa ja muita avustustarvikkeita.

Islamilainen valtio ilmoitti kuukausi sitten perustaneensa kalifaatin Irakissa ja Syyriassa valtaamilleen alueille. He pitävät valtaa jo puolen tunnin ajomatkan päässä Arbilista. Se on autonomisen Kurdistanin pääkaupunki, missä toimii suhteellisen paljon länsimaisten yritysten edustajia ja siirtotyöläisiä.

Islamilaisen valtion hallussa on jo viisi öljykenttää ja Irakin suurin pato, jolla se voisi mahdollisesti järjestää tulvia kaupunkeihin tai katkaista niistä veden tai sähkön.

Yhdysvallat aloitti perjantaina jihadisteihin kohdistuvat ilmaiskut Irakissa, kolme vuotta joukkojensa vetämisen jälkeen. Islamilaisen valtion pelko on tarttunut Yhdysvaltain senaattoreihin.

Republikaanisenaattori Lindsey Graham vetosi tv-haastattelussa presidentti Barack Obamaan ilmaiskujen laajentamiseksi. Grahamin mielestä Pohjois-Irakissa toimivat islamistit uhkaavat suoraan Yhdysvaltoja, ja jos Yhdysvaltain armeija ei tukahduta liikettä ilmaiskuillaan, jokin kotimaan kaupungeista voisi pian olla terroristien kohde.

Myös demokraattisenaattori Dick Durbin kuvasi Islamilaista valtiota tv-haastattelussa kasvavaksi, Yhdysvaltoihin kohdistuvaksi uhaksi. Hänen mielestään ei kuitenkaan olisi Yhdysvaltain kansalaisten edun mukaista laajentaa tämänhetkisiä sotatoimia.

Karamayn kaupunki kielsi isot parrat ja muslimivaatteet julkisista busseista Kiinassa

Lisätty 7.8.2014

Viime kuussa Kiina kielsi opiskelijoita ja hallituksen henkilöstöä osallistumasta Ramadanin paastoon.

Kiinassa Xinjiangin alueella sijaitseva Karamayn kaupunki on kieltänyt suuripartaisia sekä islamilaisia vaatteita käyttäviä henkilöitä matkustamasta julkisilla busseilla, Kiinan valtion tiedotusvälineet kertovat uutistoimisto AFP:n mukaan.

Karamay Daily -lehden mukaan Karamayn viranomaiset kielsivät bussimatkustajilta päähuivit, kasvot peittävät hunnut ja burkat sekä islamilaiset symbolit. Kielto koskee myös suuria partoja.

Lehden mukaan sellaiset henkilöt luovutetaan poliisille, jotka eivät tee yhteistyötä kieltoa valvovien tarkastusryhmien kanssa.

KUSTANNUS OY VAPAA AJATTELIJA AB:N LIIKEVAIHTO JA TULOKSET 1981-2012

Lisätty 7.8.2014

http://www.ateistit.fi/uutiset/uuti72.html

Helsingissä vain 50 prosenttia lapsista kastettiin kirkon jäseniksi viime vuonna

Lisätty 5.8.2014

Helsingin Sanomat

Helsingissä syntyneistä lapsista enää vain 49,5 prosenttia kastettiin evankelisluterilaisen kirkon jäseniksi viime vuonna.

Helsingissä kirkkoon kuuluu enää vain 58 prosenttia asukkaista, kun muualla Suomessa luku on keskimäärin 75 prosenttia. Helsingin Sanomat kertoi 3. elokuuta, että Suomestakin on rajattavissa "raamattuvyöhyke" Yhdysvaltojen tapaan.

Pohjanmaalta Varsinais-Suomeen yltävän alueen asukkaista 86–94 prosenttia on evankelisluterilaisen kirkon jäsen.

Paavalin seurakunnan alueella muuttoliike on vilkasta ja väestö on suhteellisen nuorta. Siellä 50,8 prosenttia asukkaista kuului kirkkoon vuoden 2013 lopussa.

Viime vuosien kirkosta ieroaminen on ollut 20–40-vuotiaiden ihmisten liike, ja sen ikäisiä Helsingissä on paljon.

Kirkkoon kuuluminen alueittain

Lisätty 4.8.2014

kirkkoon-kuuluminen

Pääkirjoitus

Wikipedia ja "pedon luku"

Erkki Hartikainen 18.8.2014

Toisaalla on esitelty artikkelia 1500 vuotta vanhasta Raamatusta. Tässä yhteydessä on esiintynyt keskustelua nykyisen Raamatun "pedon luvusta" 666.

Sen enempää englannikielinen kuin suomenkielinen Wikipedia eivät tunne lukua 666 summana 1+2+3+...+36. Minä keksin tämän aikoinaan itse, kun helluntailaiset alkoivat puhua, että "pedon luku" on binomikerroin, mikä on mutkikas asia ja johdatusta. Yllä oleva summa ei ole johdatusta, ja muinaiset ihmiset kyllä osasivat laskea näin pitkälle.

Summa on laajalti tunnettu, ja on kumma, ettei Wikipedia sitä tunne.

Seuraavassa on näiden ns. kolmiolukujen taulukko:

1 1
2 3
3 6
4 10
5 15
6 21
7 28
8 36
9 45
10 55
11 66
12 78
13 91
14 105
15 120
16 136
17 153
18 171
19 190
20 210
21 231
22 253
23 276
24 300
25 325
26 351
27 378
28 406
29 435
30 465
31 496
32 528
33 561
34 595
35 630
36 666
37 703
38 741
39 780
40 820
41 861
42 903
43 946
44 990
45 1035
46 1081
47 1128
48 1176
49 1225
50 1275
51 1326
52 1378
53 1431
54 1485
55 1540
56 1596
57 1653
58 1711
59 1770
60 1830
61 1891
62 1953
63 2016
64 2080
65 2145
66 2211
67 2278
68 2346
69 2415
70 2485
71 2556
72 2628
73 2701
74 2775
75 2850
76 2926
77 3003
78 3081
79 3160
80 3240
81 3321
82 3403
83 3486
84 3570
85 3655
86 3741
87 3828
88 3916
89 4005
90 4095
91 4186
92 4278
93 4371
94 4465
95 4560
96 4656
97 4753
98 4851
99 4950
100 5050

Keskustelun yhteydessä on tutu esiin eräissä kirjoituksissa kuten toisaalla esitellyssä esitetystä luvusta 616. Tiedetään, että jo 100 - luvulla tätä lukua pidettiin väärennöksenä.

Vähän ihmeellisempi olisi sellainen pedon luku, joka olisi alkuluku. Luku 666 ja 616 evät ole alkulukuja.

Eräs minun paljon käyttämäni luku on alkuluku, mutta valitettavasti en voi kertoa sitä.

Alkulukutaulukko on seuraava:

1 2
2 3
3 5
4 7
5 11
6 13
7 17
8 19
9 23
10 29
11 31
12 37
13 41
14 43
15 47
16 53
17 59
18 61
19 67
20 71
21 73
22 79
23 83
24 89
25 97
26 101
27 103
28 107
29 109
30 113
31 127
32 131
33 137
34 139
35 149
36 151
37 157
38 163
39 167
40 173
41 179
42 181
43 191
44 193
45 197
46 199
47 211
48 223
49 227
50 229
51 233
52 239
53 241
54 251
55 257
56 263
57 269
58 271
59 277
60 281
61 283
62 293
63 307
64 311
65 313
66 317
67 331
68 337
69 347
70 349
71 353
72 359
73 367
74 373
75 379
76 383
77 389
78 397
79 401
80 409
81 419
82 421
83 431
84 433
85 439
86 443
87 449
88 457
89 461
90 463
91 467
92 479
93 487
94 491
95 499
96 503
97 509
98 521
99 523
100 541
101 547
102 557
103 563
104 569
105 571
106 577
107 587
108 593
109 599
110 601
111 607
112 613
113 617
114 619
115 631
116 641
117 643
118 647
119 653
120 659
121 661
122 673
123 677
124 683
125 691
126 701
127 709
128 719
129 727
130 733
131 739
132 743
133 751
134 757
135 761
136 769
137 773
138 787
139 797
140 809
141 811
142 821
143 823
144 827
145 829
146 839
147 853
148 857
149 859
150 863
151 877
152 881
153 883
154 887
155 907
156 911
157 919
158 929
159 937
160 941
161 947
162 953
163 967
164 971
165 977
166 983
167 991
168 997

Tässä listassa ei ole 666 tai 616.

Entä jos "pedon luku" onkin 661? Silloinhan se on alkuluku. Lisäksi alkuosa 66 on alkuluku.

Yllä oleva on tietysti huumoria, petojahan on enemmän kuin mitä ehdotetut numerot esittävät.

Maailman petojen lukumäärän laskeminen on inhimillinen mahdottomuus, ja siinä mielesssä Johanneksen ilmestyskirjan kirjoittaja antaa eläintieteilijöille aikamoisen haasteen.

Uusia ajatuksia suuresta pamauksesta

Erkki Hartikainen 10.8.2014

Toisaalla tässä lehdessä kerrotaan englanniksi Perimeter - instituutin ajatuksesta, että meidän "kaikkeutemme" olisi neliulotteisen avaruuden tähden räjähdyksen jälkituote, jonka näemme kolmiulotteisena.

Eri fysiikan koulukunnilla on erilaisia käsityksiä nykyisen avaruutemme ulottuvuuksista.

Edesmennyt professori Raimo Lehti arveli kaikkeuden olevan fraktaalinen eli että olemme osa eri mittakaavaisten kokonaisuuksien ketjua.

Tohtori Tuomo Suntolan mukaan avaruutemme on neliulotteinen ja neljäs ulottuvuus on imaginäärinen. Suntolan mukaan ns. alkuräjähdyksessä ikuinen supistuminen vaihtui ikuiseen laajenemiseen.

Raimo Lehti tuki Suntolan tutkimustyötä.

Mikä ero on vapaustaistelulla ja terrorismilla?

Erkki Hartikainen 9.8.2014

Siitä, mitä terrorismi on, ei ole mitään yksimielisyyttä. Latinan kielen sana "terror" tarkoittaa suurta pelkoa.

Ei ole yksimielisyyttä siitäkään, mitä vapaustaistelu tarkoittaa.

Molemmat sanat ovat mielipiteenmuokkauksen eli propagandan välineitä.

Joku hölmöläinen kysyi eilen Helsingin Sanomien mielipidepalstalla, eikö kansanryhmä voisi ostaa itselleen alueita.

Eikö eri kansoilla ole oikeutta muodostaa itse valtioita, joilla on kansallisuuteen perustuvat rajat?

Hyvin monet perustuslait mukaan lukien Suomen perustuslaki kieltävät tämän. Esimerkiksi Suomen alue on muka "jakamaton".

Tällaiset hölmöydet perustuslaeissa ovat pelkkää emotionaalista propagandaa. Sana "emootio" on ykistyiskohtaisesesti selitetty tämän sivuston elämänkatsomustiedon aineistoissa.

On hyvin vähän sellaisia valtioiden rajoja, jotka kansat itse ovat päättäneet. Sekä Venäjän tsaarit että Yhdysvallat ovat ostaneet ja myyneet maa-alueita alkuperäiskansoilta mitään kysymättä.

Hyvin suuri osa valtioiden nykyisistä rajoista on siirtomaaherrojen määrittelemiä. Jo tätä ennen hallitsijat valtasivat muiden kansojen alueita ja jopa hävittivät kansoja sukupuuttoon.

Edellä esitetyn ajattelun mukaan Ukrainalle kuuluvat ne Euroopan alueet, joiden asukkaiden enemmistö on ukrainalaisia. Krim ja ne alueet, joista nyt soditaan, eivät taida tämän ajattelun mukaan kuulua Ukrainalle.

Aineen määritelmästä

Erkki Hartikainen 8.8.2014

Yle uutisoi seuraavaa:

"Nasan testaama "mahdoton moottori" hämmentää tiedepiirejä

Soyuz TMA-12M

Koeympäristössä testattu tulevaisuuden avaruusmoottoriksi suunniteltu Cannae-laite tuotti työntöä, vaikka sen ei pitäisi fysiikan lakien mukaan olla mahdollista. Nasa vetoaa jatkotutkimusten tarpeisiin, ja monien mielestä kyseessä onkin mittausvirhe.
Tiede

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasa julkaisi heinäkuun lopulla vähin äänin häkellyttävän raportin avaruusmoottoriteknologian tutkimukseen liittyvästä kokeesta, jonka tulokset näyttäisivät uhmaavan perustavanlaatuisella tavalla fysiikan lakeja.

Nasan kokeellisen teknologian Eagleworks-laboratorion testaama niin kutsuttu Cannae-moottori on mikroaaltoja käyttävä työntömoottori, joka voisi toimiessaan liikuttaa avaruusaluksia muuntamalla sähkön suoraan työnnöksi ilman tarvetta painavalle polttoaineelle.

Polttoaineetonta työntömoottoria pidetään yleisesti mahdottomuutena, mutta kaikkien odotusten vastaisesti Nasan tutkijat kuitenkin mittasivat Cannae-moottorin tuottaneen hyvin pienen määrän työntöä, jonka voimakkuudeksi mitattiin 30–50 mikronewtonia."

Kommentti: Onko sähkön muuttaminen sähkömagneettiseksi säteilyksi mahdotonta?

Mielestäni ei ole. Tavallinen hehkulamppu muuttaa sähköä valoksi.

Onko mahdotonta, että lähtevät sähkömagneettiset aallot työntävät?

Mielestäni ei ole. Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten kirjoitettiin ahkerasti tulevaisuuden avaruusaluksesta, jota lähtevä valo työntäisi.

Einsteinilaisen fysiikan opetus on kuitenkin poistanut tällaiset kirjoitukset julkisuudesta.

Sitä ei sentään kiistetä, että saapuva sähkömagneettinen säteily saattaa työntää aineellista kappaletta (esimerkiksi elektronia).

Mielestäni lähtevä sähkömagneettinen säteily voi työntää yhtä hyvin kuin muu lähtevä aine. Olen jopa sitä mieltä, että fotoneilla on massa (tätä on mahdoton osoittaa vääräksi, koska oli massan mitattu alaraja mikä tahansa, massa voi olla tätä alarajaa pienempi).

Mielestäni Einsteinin painovoimateoria, joka selittää painovoiman avaruuden kaareutumisena on virheellinen muullakin tavoin kuin kehäpäätelmänä.

Tuhoutuvat muuntajat

Erkki Hartikainen 3.8.2014

Mökkitelevision digiboksista meni virta. Sukulaispojalta kuulin, että erityisesti Topfieldin digibokseista kärähtää helteellä muuntajan suurin kondensaattori.

Mökille tultua avasin digiboksin, ja virtalähteen nestekondensaattori (400V 22μF)  oli vuotanut sisuksensa ulos.

Verkosta kondensaattoreita voi ostaa, mutta toimitusaika saattaa olla viikko, eikä minulla täällä maalla ole edes juotosasemaa.

Tässä kaikessa ei pitäisi olla mitään ihmeellistä, mutta kun kondensaattorin kyljessä lukee maksimi 85 astetta, eikä umpinaisessa alumiinilaatikossa ole edes jäähdytystä, ei ihme, että kesäheleeteellä tällainen kondensaattori kärähtää.

Topfield on tietysti säästänyt virtalähteessä, ja kun se on näissä laitteissa umpikuoren sisässä, kyseessä on tahallinen törkeä valmistusvirhe.

Topfield ei ole kuitenkaan ainoa romukauppias.

Internetistä voit lukea, että käytännöllisesti katsoen kaikkien digiboksien virtalähteiden kondensaattorit kärähtävät. Eräisiin virtalähteisiin jopa myydään paketteina kondensaattorisarjoja.

Kyseisen kokoisen kondensaattorin saa uutena parilla-kolmella eurolla, mutta yksityistämistä odottava Itella rahastaa rajusti.

Miten muut ukit ja mummot pärjäävät tällaisen laitehuijauksen kanssa?

Mihin keskustapuolueen outo kannatuksen kasvu perustuu

Erkki Hartikainen 6.8.2014

Olen nyt viettänyt yhtäjaksoisesti noin kuukauden maalla entisessä kodissani korpiseudulla.

Ottaen huomioon sen, mitä vaikeuksia maalla eläminen nykyäänkin tuottaa, maalaisliitto-keskustapuolueen kannatus maaseudulla on lähellä yliluonnollista ihmettä.

Jotta tämän koneeni Internet - yhteydet joten kuten toimisivat, olen joutunut asentamaan ulos GSM - antennin.

Puhelut kuuluvat hyvin huonosti, koska lähin puhelinmasto sijaitsee mäen takana (vain parin kilometrin päässä).

Kun edellä kerrotusti digiboksin alimitoitettu kondensaattori kärähti, onnistuin sattumalta ostamaan paikallisesta tavaratalosta 25 euron digiboksin. Digiboksi ja televisio toimivat mainiosti, mutta en saa edes erillisen antennivahvistimen avulla digiboksiin signaanlia.

Tämä ongelma on tässä laaksossa ollut jossain määrin olemassa koko sen ajan, jolloin televisioita on Suomessa ollut.

Lähettimen maston ja antennini välissä on mäki, sen kummempaa syytä tähän ongelmaan ei tarvita.

Puolen kilometrin päässä kulkee kyllä valokuitu, mutta en ole kuullut, että kukaan koko kylällä käyttäisi sitä. Valokuitua ei mene edes kylän suurimpaan navettaan (jossa ei kulemma ole enää lehmiäkään).

Keskustapuolueen pääministerikausilla on säädetty myös paskaputkiasetus, jonka mukaam myös myös meidän yli 70 - vuotiaiden pitäisi asentaa kesäkäytössä oleviin mökkeihimme kalliit jätevedenpuhdistamot. Millä rahoilla eläkeläiset sellaisia teettäisivät? Näihin maalaismökkeihin voisi muuttaa, mutta ainakaan minä en uskalla sitä tehdä.

Konservatiivipuolueiden taholta huomautetaan herkästi, että meidän eläkeläisten olisi myytävä vähäinen omaisuutemme rahoittaaksemme elämäämme vanhuksina.

Ehdotan näihin konservatiivipropangandan "ongelmiin" seuraavaa ratkaisua. Poistetaan toki perintävero, mutta asettetaan perinnön suuruudelle yläraja, esimerkiksi puoli miljoonaa euroa perijää kohti. Ylimenevä osa siirrettäisiin valtiolle konservatiivipropagandan esittämien "ongelmien" ratkaisuun.

Rajoitettakoon perintö-oikeutta niin, että vain lapset ja lapsenlapset voivat periä. Vaikeuksiin jouneita puolisoita varten uusittaisiin leskeneläkejärjestelmä jne.

Televisio alkoi näkyä täällä korvessa

Erkki Hartikainen 7.8.2014

Tänään sain television näkymään eilen ostetulla 25 euron digiboksilla.

Poistin välistä antennivahvistimen ja antennista ulkoa vanhan ja ruostuneen liittimen, ja laitoin antennikaapelin suoraan sokeripalalla kiinni UHF - antenniin (muista, että myös kaapelia ympäröivän verkon päät on liitettävä toisiinsa).

En ole kuitenkaan lakannut ihmettelemästä sitä, miten muut ukit ja mummot selviytyvät tällaisista ongelmista.

Gelatiini mehussa järkytti hindut

Lisätty 3.8.2014

Hindulaiset vaativat anteeksipyyntöä Heinzin Australian yhtiöltä, koska sen markkinoimien hedelmämehujen valmistuksessa on käytetty naudanlihasta peräisin olevaa gelatiinia. Heinz Australia omistaa Golden Circle -nimisen mehuja valmistavan yrityksen ja kuluvalla viikolla Heinzilta pyydettiin selvitystä hedelmämehujen sisällöstä. Asiasta uutisoi ABC.

– Tämä on meille hyvin vakava kysymys. Toivoisimme Heinz Australian toimitusjohtajan julkaisevan anteeksipyynnön, sillä hindulaiset ovat Australiassa ja muualla maailmassa järkyttyneitä naudanlihan käyttämisestä mehuissa ilman, että asiasta on mainittu tuote-etiketissä,
Hindujen maailmanlaajuisen yhdistyksen puheenjohtaja Raijan Zed sanoo.

Naudanlihaperäistä gelatiinia käytetään kirkastamaan viinejä, hedelmämehuja ja oluita. Lehmä on kuitenkin hindulaisuudessa pyhä eläin, eivätkä hindulaiset, joita on maailmassa yli miljardi, yleensä syö naudanlihaa tai siitä jalostettuja tuotteita.

Raijan Zed sanoo, että Heinz Australian olisi pitänyt selkeästi kertoa tuote-etiketissä naudanlihan käytöstä valmistuksessa, jotta hindulaiset olisivat voineet välttää näitä mehuja. Heinzin antamassa lausunnossa suodatuksen kerrottiin poistavan kaikki gelatiinijäämät.

Gelatiinin ohella on herättänyt alkoholipohjaisten aromien käyttö. Heinzin selvityksen mukaan myös niitä saatetaan käyttää Golden Circle ja Original Juice Co. -yrityksen mehuissa ja muissa juomissa.

Koska monet hindulaisista ovat absolutisteja, on Zed huolissaan myös siitä, ettei yritys ole selvittänyt alkoholin käyttöä mehujensa ja juomiensa valmistuksessa, eikä myöskään niistä ole mainintaa tuotteiden etiketeissä.

– Tahdomme anteeksipyynnön siksi, ettei yritys ole toiminut tarpeeksi avoimesti kuluttajia kohtaan,
Zed toteaa ja uskoo Heinz Australian ymmärtävän, miksi anteeksipyyntö on tarpeen

Oikeus kumosi homolain Ugandassa

Lisätty 2.7.2014

Ihmiset osoittivat mieltään Pride-kulkueessa Ugandan homovastaista lakia vastaan Cape Townissa, Etelä-Afrikassa 1. maaliskuuta 2014.

Ugandan presidentti allekirjoitti lain helmikuussa. Sen mukaan homoseksuaalit voidaan tuomita elinkautiseen vankeuteen.
Ulkomaat

Ugandalainen perustuslakituomioistuin on kumonnut keväällä tehdyn homovastaisen lain. Oikeuden mukaan laki oli perustuslain vastainen. Oikeuden mukaan lain säätämisessä tehtiin rikkomuksia.

Ugandan presidentti Yoweri Museven allekirjoitti lain helmikuussa. Homoseksuaalisuus oli jo ennen lakia kiellettyä Ugandassa. Lain mukaan homoseksuaalit voitaisiin kuitenkin tuomita elinkautiseen vankeuteen "toistuvasta ja törkeästä homoudesta".

Laki herätti vastustusta Ugandassa ja siitä tehtiin valitus perustuslakituomioistuimeen. Lain katsottiin loukkaavan yksilönvapautta.

Useat länsimaat lopettivat avustuksensa Ugandaan vastalauseena laille.

Anneli Auer avautui Yle Radio 1:ssä

Lisätty 1.8.2014

anneli

To 15- Yle1 Auer Kultakuumeen haastattelussa paljastaa syyttömyytensä http://ohjelmaopas.yle.fi/1-2298417 
Media sensuroi Auerin varma syyttömyys todistettu niinaberg.com
Tammikuun ohjelma Ulvila dokumenttileffasta http://areena.yle.fi/radio/2104198 

Ylen uutinen:

Muun muassa lapsien seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittu ja Ulvilan murhasta käräjäoikeudessa elinkautisen vankeusrangaistuksen saanut Anneli Auer on antanut haastattelun Yle Radio 1:lle. Auer vakuuttaa Kultakuume-ohjelmassa olevansa syytön.

Ulvilan murhasta ja lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomion saanut Anneli Auer on kertonut näkemyksistään ja tunteistaan Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelmassa.

Kultakuume-ohjelman toimittaja haastatteli Aueria Turussa vankilassa. Auer vakuuttaa ohjelmassa syyttömyyttään.

Auer tuomittiin seksuaalirikoksista hovioikeudessa seitsemäksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen. Tämä tuomio on lainvoimainen, koska korkein oikeus ei antanut Auerille valituslupaa.

Miehensä murhasta Auer tuomittiin käräjäoikeudessa elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Tuomion käsittely Vaasan hovioikeudessa alkaa runsaan kuukauden kuluttua.

Haastattelu on kuultavissa Yle Areenassa.

Anneli Auerin haastattelu Ylen Kultakuume-ohjelmassa

Mikä on Israel?

Lisätty 1.8.2014

Aikanaan kovin moni maa oli sitä mieltä ettei juutalaisen kansanmielen, -uskonnon ja röyhkeyden (erivapauksien vaatimisen) kanssa ole minkään muun kansan (ollut) kovin helppo elää.

Englantilaiset antoivat hallinnoimaltaan alueelta viipaleen Israelin perustamista varten, ja tuossa sopimuksessa juutalaisvaltiolle asetettiin yksiselitteisesti ehto ja vaatimus siitä etteivät he saa häiritä alueella jo asuvia kansoja ja asukkaita.

Tämä lukee Israelin perustamissopimuksessa, ja se on yksiselitteisesti ja tarkoituksellisesti vaadittu juuri sen vuosi että historia on toistuvasti opettanut että juutalaiskulttuuriin on kuulunut oman "Valittu Kansa"-statuksen voimakas ja väkivaltainenkin ylläpito, koska "Valittu Kansa"....

Kuitenkaan Israel ei ole noudattanut kyseistä lupaustaan. Olisiko syytä keskustella Israelin valtion purkamisesta kokonaan pois, he kun eivät ole noudattaneet tätä suurta ja tärkeää lupaustaan alueen alkuperäiskansojen elinrauhasta?

Gravitation

This is a link. Updated 5/7/2013.

Ateismin määritelmä

George H. Smithin ontologinen ateismin määritelmä:

Ateismi on väite: jumalaa tai jumalia ei ole olemassa

Tässä määritelmässä on määritelty olemassaoloa koskeva eli ontologinen käsitys. Jumala joko on olemassa tai ei ole olemassa. Mitään olemassaolon ja olemattomuuden välimuotoa ei ole.

Teismi on väite: jumala tai jumalia on olemassa

Deismi (jumala on olemassa, mutta ei puutu maailmanmenoon) ja panteismi (jumala on sama kuin maailmankaikkeus) ovat tämän mukaan teismiä

Inhimillinen tieto siitä, mitä on olemassa, on vajavaista. Joku saattaa pitää varmana, että jumalaa tai jumalia ei ole olemassa. Joku toinen saattaa pitää varmana, että jumala tai jumalia on olemassa. Joku kolmas voi olla epävarma siitä, onko jumalaa tai jumalia olemassa vai ei.

Ateistin määrittelemä

Ateisti on henkilö, jonka mielestä ateismi on tosi.

Agnostikon eli jumalaongelmaisen määritelmä

Agnostikko eli jumalaongelmainen on henkilö, joka ei mielestään tiedä, onko ateismi tosi vai onko teismi tosi.

Uskonnon määritelmä

Uskonto on järjestäytynyttä teismiä.

Ne käsitykset joissa ei ole jumalia, eivät ole tämän määritelmän mukaan uskontoja.

Raamatun ristiriidat

Lukeaksesi napauta tästä
Godless Culture Magazine
August  2014
Contents

Julkaisija Suomen ateistiyhdistys ry
Sähköposti: info@ateismi.fi
Publisher: Atheist Association of Finland
E-mail: info@ateismi.fi


Last uppdate 8/31/2014.
Tämä on viimeksi päivitetty 31.8.2014.

Member of

http://www.atheistalliance.org/secular-world/current-issue

Editor of the net magazine: Erkki Hartikainen
Verkkojulkaisun vastaava toimittaja Erkki Hartikainen

jesus-teaches
Sisällysluettelo

 1. Suomen ainoa kulttuurilehti
 2. Kolmiulotteisia kuvaajia Sagella
 3. Elättikuntaan uusi voimakaksikko
 4. Kaksiulotteisia kuvaajia Sagella
 5. Minkä lajin kristitty olen
 6. Kuukauden mietelause
  1. Kristillisen siveyden peruslause
 7. Polynomien jakolasku Sagella
 8. Britanniassa poliitikko saa olla ateisti, Yhdysvalloissa ei
 9. Symbolisia laskutoimituksia Sagella
 10. Perustuuko ISIS:n toiminta Muhammadin esimerkkiin?
 11. Miksi Suomessa on persuja
 12. Minister godkänner förslaget att slåss och "bota" Ateism i Egypten
 13. Apina ei saanut tekijänoikeutta selfieen – myös Pyhä Henki jäi ilman
 14. Tätähän me pelkäsimme
 15. Nära 1.8 miljoner svenskar har en starkt eller mycket stark relation till Svenska kyrkan
  1. eller till andra trossamfund i Sverige
 16. Murtolukulaskut Sagella
 17. Käydäänkä maailmassa nyt uskonsotia?
 18. Kokonais-, rationaali-, reaali- ja kompleksiluvut Sagella
 19. Ukraina valmistelee täysimittaista sotaa Venäjää vastaan
 20. Miksi Erkki Tuomioja valehtelee Ukrainasta
 21. Ehdotus Suomen ja Venäjän uudeksi rajaksi
 22. Integrointi Sagella
 23. Derivointi Sagella
 24. Sami Pihlström jumaluustieteen professoriksi
 25. Ehdotus Suomen ja Venäjän uudeksi rajaksi
 26. Helsingin Sanomat taas lääkkeitä vastaan
 27. HS: Seurakuntien osuus iltapäiväkerhoista pienentynyt
 28. Painokelpoisia matematiikan kaavoja Sagella
 29. Sage- ohjeita lisää
 30. EK:n Hollmén: Arkipyhistä keskustellaan jatkossa työmarkkinakysymyksenä
 31. Sage- ohjeita lisää
 32. Länsi-Uudenmaan Ateistit ry vaatii uskonnon tuputtamisen voimakasta rajoittamista
 33. Arkipyhien siirto ei onnistu
 34. Sanoma Media huuhaan asialla
 35. Mitä aion lisätä laskuharjoittimeen
 36. Laskuharjoitin
 37. Matematiikkaohjelma Sagen asennus Ubuntu 14.04.1:een
 38. Matematiikkaohjelma Sagen käyttö Windosissa
  1. Asennus paikallisesti Microsoft Windowsissa
 39. Sagen opiskelu
 40. Miksi ministeri Kiuru valehtelee koulutuksensa ja ammattinsa?
 41. Barabbaan evankeliumi
 42. Sotien lopettamisesta
 43. Kurdilähteet: Isis surmasi 80 ihmistä, jotka eivät kääntyneet islamiin
  1. Uutinen
  2. Kommentti
 44. Missä on Helvetti (gehenna γέεννα)?
 45. Boko Haram sieppasi noin sata miestä ja poikaa Nigeriassa
 46. Suvivirren kannattajille ominaista uskonnollisuutta   -  Perussuomalaisten Olli Sademies syyttää vapaa-ajattelijoita huonosta säästä
 47. Riikinkukkoenkelin palvojat – Keitä ovat jesidit ja miksi islamistit vainoavat heitä?
  1. Missä jesideja on
  2. Jesidiksi synnytään
  3. Langennut enkeli
  4. Pahaa, syntiä, paholaista tai Helvettiä ei ole olemassa
  5. Kaste, ympärileikkaus, eläinuhrit
  6. Malak Ta'usta rukoillaan viisi kertaa päivässä
  7. Kymmeniä kansanmurhia ja Saddam
 48. Liisa Keltikangas-Järvisen virhepäätelmä
  1. Mitä hän väittää
  2. Mikä on hänen virhepäätelmänsä
  3. Psykologinen virhepäätelmä
  4. Mistä menestys riippuu
  5. Miksi ulkomainen arvostelu toimii paremmin psykologisen virhepäätelmän mukaisesti
  6. Mikä Suomessa on muuttunut
 49. Konservativismi, humanismi ja ateistien takaisinkytkennät uskontoihin
  1. estävät kunnollisen elämänkatsomustiedon opetuksen
 50. Lisää saatananpalvontaa peruskouluihin?
 51. Isisin jihadistit tekivät jälleen veritöitä Syyriassa – teloituksia, mestauksia ja ristiinnaulitsemisia
 52. Reuters: 500 jesidiä joukkohaudoissa, satoja naisia orjiksi
 53. Karamayn kaupunki kielsi isot parrat ja muslimivaatteet julkisista busseista Kiinassa
 54. KUSTANNUS OY VAPAA AJATTELIJA AB:N LIIKEVAIHTO JA TULOKSET 1981-2012
 55. Helsingissä vain 50 prosenttia lapsista kastettiin kirkon jäseniksi viime vuonna
 56. Kirkkoon kuuluminen alueittain
 57. Pääkirjoitus
  1. Wikipedia ja "pedon luku"
  2. Uusia ajatuksia suuresta pamauksesta
  3. Mikä ero on vapaustaistelulla ja terrorismilla?
  4. Aineen määritelmästä
   1. "Nasan testaama "mahdoton moottori" hämmentää tiedepiirejä
   2. Kommentti: Onko sähkön muuttaminen sähkömagneettiseksi säteilyksi mahdotonta?
   3. Onko mahdotonta, että lähtevät sähkömagneettiset aallot työntävät?
  5. Tuhoutuvat muuntajat
  6. Mihin keskustapuolueen outo kannatuksen kasvu perustuu
 58. Televisio alkoi näkyä täällä korvessa
 59. Gelatiini mehussa järkytti hindut
 60. Oikeus kumosi homolain Ugandassa
 61. Anneli Auer avautui Yle Radio 1:ssä
 62. Mikä on Israel?
 63. Gravitation
 64. Geometria
 65. Ateismin määritelmä
 66. Ateistin määrittelemä
 67. Agnostikon eli jumalaongelmaisen määritelmä
 68. Uskonnon määritelmä
 69. Raamatun ristiriidat
 70. Watch Matt Dillahunty Explain and Obliterate Pascal’s Wager
 71. Victor Stenger, Physicist and Prolific Atheist Author, is Dead at 79
 72. Politics of American churches & religions in one graph
 73. Take the prophets of Baal; let not one of them escape
 74. Australia Pushes Ahead with $244,000,000 Federally-Funded School Chaplaincy Program That Excludes Secular Workers
 75. Egyptian activist Aliaa Magda Elmahdy and an unnamed collaborator
 76. Minister Approves Proposal to Fight and “Cure” Atheism in Egypt
 77. Close to 1.8 million Swedes have a strong or very strong relationship with the Swedish Church
  1. or other denominations in Sweden
 78. Sarah Silverman Didn’t Thank God at Emmys, but Offered These Words of Wisdom Instead
 79. An Indian State Just Found a Way to Make Blasphemy Laws Look Lenient
 80. Greece, N.Y., policy may prohibit atheists from public invocations
 81. A Year Later, Police Still Haven’t Captured Dr. Narendra Dabholkar’s Killers
 82. NSS raise concerns over new faith school linked to ‘witch-hunting’ bishop
 83. Respectable Theory or “Pathologizing Belief”? Russian Scientists Posit That Microbes Spread Religiosity
 84. ATHEIST: “I Gave Up a Belief in God . . .” / Lauren Bacall
 85. Students Walk Out on Lecture About Memes When Religion is Used as an Example
 86. As a Hindu nation, Hindutva is India's identity: RSS chief Mohan Bhagwat
 87. Rich Preacher Sends 4,000 Bottles of Holy Water to Sierra Leone to Cure Ebola
 88. The Gospel of Barnabas and a 1500 year old bible
 89. Children with a religious upbringing have difficulty telling fantasy from reality
 90. Radical students hand out Isis leaflets on Oxford Street in attempt to get British Muslims to join jihad
 91. Witchhunts in Cambodia
 92. Labour Party amends equality statement to include non-religious people
 93. Dust from beyond our solar system fell to Earth from space probe
  1. Detectors dropped off by the Stardust probe in 2006 carried particles that may have originated in interstellar space
 94. Just Like That, U.S. Navy Says Bibles Must Be Returned to Base Hotel Rooms
 95. In Germany, the number of people leaving the catholic and protestant church sets new records
 96. Indonesian Supreme Court Upholds Alexander Aan’s Jail Sentence on Charges of Blasphemy
 97. Navy 'Caves' to Atheists, Yanks Bibles from Hotels
 98. Gallup Says LGBT Americans Are Less Religious Than the General Public
 99. The Great Decline: 61 years of religiosity in one graph, 2013 hits a new low
 100. Iraq accuses Islamic State of Yazidi atrocity, U.S. make new strikes
 101. The black hole at the birth of the Universe
 102. Quantum Particles Take the Road Most Traveled
 103. Nasa validates 'impossible' space drive
 104. Hold Pakistan Accountable for Its Blasphemous Oppression
 105. The growth of African-American atheism
 106. The stigma of being an atheist in the US
 107. 70 years of the 1944 Education Act in UK
 108. Brazil’s Evangelical Christians Are Gaining Political Power
 109. Hindus demand apology from Heinz Australia if beef derivatives used in fruit juice
 110. The Decline of Religion in America as Seen Through a Handful of Graphs
 111. Ayaan Hirsi Ali, Critic of Islam, Will Headline American Atheists’ 2015 Convention
 112. Labour party equality statement excludes non-religious people
 113. There should be no embarrassment over challenging Muslim treatment of women, says Justice Minister
 114. Filosofia ja elämänkatsomustieto
 115. Filosofi och livsåskådning
 116. Philosophy and Life View
  1. Constructed language misil
 117. Katsomusaineiden didaktiikkaa
  1. Yleistä didaktiikkaa
  2. Kristillinen dogmatiikka
  3. Filosofian, elämänkatsomustiedon ja uskonnon didaktiikkaa
 118. Lukion filosofia, Filosofi i gymnasiet
  1. Opetussuunnitelmat ja lisätietoa
  2. Ilmaiset filosofian oppikirjat
  3. Filosofian ylioppilastehtävät
 119. Elämänkatsomustieto, livsåskådning
  1. Opetussuunnitelmat ja lisätietoa
  2. Peruskoulu Grundskola
   1. Ilmaiset oppikirjat
   2. Opetussuunnitelmat ja lisätietoa
  3. Lukio Gymnasium
   1. Ilmaiset oppikirjat
   2. Opetussuunnitelmat ja lisätietoa
  4. Elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät
 120. Syksyn 2014 ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen
 121. Elämänkatsomustieto ainereaalissa
 122. Muuta tietoa
 123. Ehdotus lukion opetuksen järkiperäistämiseksi

Watch Matt Dillahunty Explain and Obliterate Pascal’s Wager

Added August 31, 2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/08/30/watch-matt-dillahunty-explain-and-obliterate-pascals-wager/

Victor Stenger, Physicist and Prolific Atheist Author, is Dead at 79

Added August 30, 2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/08/29/victor-stenger-physicist-and-prolific-atheist-author-is-dead-at-79/

Politics of American churches & religions in one graph

Added August 30, 2014

 - See more at:

http://tobingrant.religionnews.com/2014/08/27/politics-american-churches-religions-one-graph/#sthash.i3r7OLPn.dpuf

Take the prophets of Baal; let not one of them escape

elijah
Added August 29, 2014
And they took them: and Elijah brought them down to the brook Kishon, and slew them there.1 Kings 18:40

Australia Pushes Ahead with $244,000,000 Federally-Funded School Chaplaincy Program That Excludes Secular Workers

Added August 29, 2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/08/27/australia-pushes-ahead-with-244000000-federally-funded-school-chaplaincy-program-that-excludes-secular-workers/

Egyptian activist Aliaa Magda Elmahdy and an unnamed collaborator

Added August 28, 2014

egypt

Minister Approves Proposal to Fight and “Cure” Atheism in Egypt

Added August 18, 2014

According to Prime Magazine, minister of Awqaf (Religious Endowments), Dr. Mohamed Mokhtar Goma’a, approved a proposal prepared by a group of Awqaf scholars and experts in psychiatry and sociology to oppose atheism through forming an alliance between the Ministry of Awqaf and the Ministry of Youth and Sports.

The plan aims to confront the atheistic “phenomenon” by making the youth aware of the danger it poses for religion, morality, and patriotism. Part of the plan also consists of “curing” atheists psychologically, religiously, and socially.

In addition, the scheme focuses on collecting and studying all precedent cases made by atheists and proving them wrong, giving obligatory training by experts in psychiatry, sociology, and Islamic jurisdiction, and training university students and young ex-atheists to take part in the oppositional phenomenon. Other plans include “preventive” campaigns for youth and targeting atheism from its core roots and popular areas of expansion. A training program for imams and youth who wish to take part in this initiative is also part of the plan.

A Facebook page under the name of the “بالعقل كده”- which roughly translates to “using rationality” – a slang phrase used to invite people to reconsider and think matters through – will be created to serve as a public form of communication with youth. The aim behind the page is to provide a platform for questions by atheists, and also agnostics, to be answered and to provide methods of assistance for their family members to use.

The Ministry of Youth also plans to set up a hot line to offer scientific and social means of assistance to the families of the atheists, in collaboration with an advisory-committee comprised of of Al-Azhar scholars.

Close to 1.8 million Swedes have a strong or very strong relationship with the Swedish Church

or other denominations in Sweden

27.8.2012

(Population - 2013 census 9,658,301)

It shows a research report that the government has ordered.

There is a professor emiritus Anders Bäckström and theology researcher Ulrika Svalfors from Uppsala University in just four months making the report.

- The purpose was to obtain a summary of the churches and what they do in Sweden, said communities minister Stefan Attefall, which commissioned the report.

The report shows both the secularization of long duration, but also says Anders Bäckström, while an increasing interest in trying to understand what religion is.

According to the report, more than 700 000 Swedes a very strong relationship with the Swedish Church. A total of 1.5 million answers that it has a strong or very strong relationship with our largest religious community. Additional 344 000 Swedes have a strong relationship to another faith community.

Thus, only the sports that can compare with the churches in terms of number of members. Read more about the report in next week's Church Magazine.
Lundberg, Lennart
lennart.lundberg@kyrkanstidning.se

Sarah Silverman Didn’t Thank God at Emmys, but Offered These Words of Wisdom Instead

Added August 27, 2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/08/25/sarah-silverman-doesnt-thank-god-at-emmys-but-offers-these-words-of-wisdom-instead/

An Indian State Just Found a Way to Make Blasphemy Laws Look Lenient

Added August 26, 2014
Hemant Mehta

dildo

Teaching use of dildo. Photo: Free Internet photos.

You thought blasphemy laws were bad? According to a new law in the Indian state of Karnataka, officials can arrest you before you’ve even done anything that might be considered blasphemous.

The full explanation of what’s going on is better explained in the Bangalore Mirror, but here’s how bad it could get, according to Sunil Abraham of the Centre for Internet and Society:

If I publish an image of a naked body as part of a scientific article about the human body, is it obscene or not? It will not be obscene and, if I am arrested under the IT Act, I will be produced before the magistrate within 24 hours and can explain it to him. But now, I will be arrested under the Goonda Act and need not be produced before a magistrate for 90 days. It can be extended to one year. So for one year, I will be in jail even if I have not committed any wrong.

Even if the law is overturned by the court system, it may take a while — and who knows how many people will unnecessarily be taken into custody before that happens?

Greece, N.Y., policy may prohibit atheists from public invocations

Added August 25, 2014

http://www.religionnews.com/2014/08/22/greece-n-y-policy-may-prohibit-atheists-public-invocations/

A Year Later, Police Still Haven’t Captured Dr. Narendra Dabholkar’s Killers

Added August 24, 2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/08/22/a-year-later-police-still-havent-captured-dr-narendra-dabholkars-killers/

NSS raise concerns over new faith school linked to ‘witch-hunting’ bishop

Added August 23, 2014

http://www.secularism.org.uk/news/2014/08/nss-raise-concerns-over-new-faith-school-linked-to-witch-hunting-bishop

Respectable Theory or “Pathologizing Belief”? Russian Scientists Posit That Microbes Spread Religiosity

Added August 22, 2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/08/20/respectable-theory-or-pathologizing-belief-russian-scientists-posit-that-microbes-spread-religiosity/

ATHEIST: “I Gave Up a Belief in God . . .” / Lauren Bacall

Added August 21, 2014

bacall

Students Walk Out on Lecture About Memes When Religion is Used as an Example

Added August 20, 2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/08/19/students-walk-out-on-lecture-about-memes-when-religion-is-used-as-an-example/

As a Hindu nation, Hindutva is India's identity: RSS chief Mohan Bhagwat

Added August 19, 2014

Mumbai: Stoking yet another controversy, RSS chief Mohan Bhagwat today said India is a Hindu nation and Hindutva is its identity. "Hindustan is a Hindu nation...Hindutva is the identity of our nation and it (Hinduism) can incorporate others (religions) in itself," he said.

Last week, Bhagwat had said in Cuttack, "The cultural identity of all Indians is Hindutva and the present inhabitants of the country are descendants of this great culture."

If inhabitants of England are English, Germany are Germans and USA are Americans then why all inhabitants of Hindustan are not known as Hindus, he had posed. Bhagwat was in Mumbai on the occasion of Krishna Janamashtami to attend the inauguration programme of the golden jubilee celebrations of the VHP, that was founded in Mumbai on August 29-30, 1964.

He said the goal of VHP in the coming five years would be to ensure equality among the Hindus of the nation. "For the next 5 years we have to work with the aim of bringing equality among all the Hindus in the country. All Hindus should be drinking water at one place, should be praying at one place and after their death, their bodies should be burnt at the same place," he said.

Rich Preacher Sends 4,000 Bottles of Holy Water to Sierra Leone to Cure Ebola

Added August 18, 2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/08/17/rich-preacher-sends-4000-bottles-of-holy-water-to-sierra-leone-to-cure-ebola/

The Gospel of Barnabas and a 1500 year old bible

Added August 18, 2014

I’m a couple years late to this story; the original article is from 2012. 

http://1minionsopinion.wordpress.com/2014/08/16/the-gospel-of-barnabas-and-a-1500-year-old-bible/

Children with a religious upbringing have difficulty telling fantasy from reality

Added August 17, 2015

By Tomas Rees

Source: http://epiphenom.fieldofscience.com/

fiction

There’s a long-standing debate over whether we humans are naturally predisposed to believe in the supernatural, or whether it’s learned. Well, here’s a study that shows the importance of young children’s environment in determining credulity.

The basic set-up was simple. Kathleen Corriveau (Boston University) and colleagues recruited 33 kindergarten kids in the USA (that’s 5-6 year olds). Half went to state-run schools, which are mostly religion free, while the other half went to schools run along Christian lines. The state-school kids all came from non-churchgoing families, whereas the kids from religious schools all came from churchgoing families.

Then they read them a series of stories, loosely based on magical stories from the bible, but carefully disguised. They varied these stories so that sometimes they referred to magic, sometimes not.

Just to be sure of it, sometimes they changed the story a bit so that it was unfamiliar, and not recognisably biblical. For example, here’s the variants they told of the ‘Moses parting the red Sea’ Bible story:

Familiar+Magic
This is John. John led his people when they were escaping from their enemies. When they reached the sea John waved his magic stick. The sea separated into two parts, and John and his people escaped through the pathway in the middle.

Familiar+No Magic
This is John. John led his people when they were escaping from their enemies. When they reached the sea John waved his stick. The sea separated into two parts, and John and his people escaped through the pathway in the middle.

Unfamiliar+Magic
This is John. John led his people when they were escaping from their enemies. When they reached the mountain John waved his magic stick. The mountain separated into two parts, and John and his people escaped through the pathway in the middle.

Unfamiliar+No Magic
This is John. John led his people when they were escaping from their enemies. When they reached the mountain John waved his stick. The mountain separated into two parts, and John and his people escaped through the pathway in the middle.

The point was to try to see what cues lead these children to decide if the story was fantasy or reality. Importantly, at no point did any of the stories mention God or divine intervention.

As you can see in the graphic, the secular kids were much less likely to say the stories were real. They could pick up on the cues in the story, and figure out that it must be fantasy.

And they could do that at aged 5-6!

It’s critical to realise that both groups of kids – religious and secular – knew the difference between fact and fantasy. Both groups could recognise real versus fictional characters.

And although this was a small group, it mirrors what they saw in an earlier study, in which religious kids (whether churchgoing or non-churchgoers attending a religious school) said religious stories were real and also were more likely to say that non-religious, fantasy stories were real.

The authors conclude that the reason the religious kids were more likely to believe that these stories were real is that they “have a broader conception of what can actually happen”.

Now, what this study doesn’t tell us whether a religious upbringing makes kids more credulous, or a secular upbringing makes them more sceptical.

But it does show that critical thinking is crucially influenced by environment, and from a very early age.

Radical students hand out Isis leaflets on Oxford Street in attempt to get British Muslims to join jihad

Added August 16, 2014

http://www.standard.co.uk/news/london/radical-students-seen-handing-out-leaflets-on-oxford-street-encouraging-british-muslims-to-join-isis-9665280.html

Witchhunts in Cambodia

Added August 16, 2014

http://1minionsopinion.wordpress.com/tag/economics/

Labour Party amends equality statement to include non-religious people

Added August 16, 2014

Labour Party amends equality statement to include non-religious people

The Labour Party has revised its recently-adopted equality statement to cover non-religious people, having previously only referred to 'religion'.

Last month the National Secular Society reported that Labour's policy making body – the National Policy Forum – had adopted an equality statement that included 'religion' but failed to include 'or belief'.

Both the Equality Act 2010 and human rights law use the term 'religion or belief' to cover both religious and non-religious people.

The statement has been amended following appeals from Labour Humanists to Labour's Joint Policy Committee. The process was overseen by Labour Party Chair Angela Eagle MP.

Naomi Phillips, chair of Labour Humanists, commented:

"While we supported the otherwise excellent statement, we made clear to representatives from all major groups in the Labour party that if the statement went ahead as it was written, it would create serious inequalities between religious and non-religious people and could have profound implications for the status of humanists and other non-religious people within and outside of Labour."

The equality statement now reads:

"Labour is the Party of equality. We believe that no person should suffer discrimination or a lack of opportunity because of their gender, gender identity, age, disability, race, religion or belief, socio-economic status or sexual orientation. In government, every decision we take will be taken with that in mind. We will ensure the policies across these eight documents and in our manifesto will be implemented ensuring that they further rather than hinder this cause."

Dust from beyond our solar system fell to Earth from space probe

Detectors dropped off by the Stardust probe in 2006 carried particles that may have originated in interstellar space

Added August 16, 2014

http://www.theguardian.com/science/2014/aug/14/dust-solar-system-earth-stardust-interstellar-space

Just Like That, U.S. Navy Says Bibles Must Be Returned to Base Hotel Rooms

Added August 16, 2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/08/14/just-like-that-u-s-navy-says-bibles-must-be-returned-to-base-hotel-rooms/

In Germany, the number of people leaving the catholic and protestant church sets new records

Added August 15, 2014

René

-----------

Flock flees Church over tax and opulence shock

New awareness of Germany's Church tax and outrage at lavish clergy spending have triggered a rapid exodus from the Church – much to the upset of institutions that could lose millions in revenue.

The faithful are bolting for the door: Numbers of people leaving both the Protestant and Catholic Church jumped 50 percent in the first half of the year, following a surge in 2013 amid debates about Church finances and wasteful spending, Tagesspiegel newspaper reported on Thursday.

http://www.thelocal.de/20140814/flock-flees-church-over-tax-and-opulence-shock

Indonesian Supreme Court Upholds Alexander Aan’s Jail Sentence on Charges of Blasphemy

Added August 15, 2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/08/13/indonesian-supreme-court-upholds-alexander-aans-jail-sentence-on-charges-of-blasphemy/

Navy 'Caves' to Atheists, Yanks Bibles from Hotels

Added August 14, 2014

CBNNews.com

The U.S. Navy is removing the Gideon Bibles from every hotel room on its military bases.

The American Family Association says the move came after a letter from the atheist Freedom from Religion Foundation.

The AFA cites a letter from a hotel housekeeper who said, "They told us to put them in boxes, where they would be taken to a donation center somewhere."

The Bible removal was reportedly part of a new policy from Rear Adm. Robert J. Bianchi, the CEO of NEXCOM, the Navy Exchange Service Command. The policy affects 34 Navy lodge locations and 24,000 Navy gateway guest rooms on Navy bases worldwide.

Gallup Says LGBT Americans Are Less Religious Than the General Public

Added August 13, 2014

(In Related News, the Sun is Hot) -

See more at: http://planetatheism.com/#sthash.AydC7lp6.dpuf

The Great Decline: 61 years of religiosity in one graph, 2013 hits a new low

Added August 12, 2014

https://richarddawkins.net/2014/08/the-great-decline-61-years-of-religiosity-in-one-graph-2013-hits-a-new-low/

Iraq accuses Islamic State of Yazidi atrocity, U.S. make new strikes

Added August 11, 2014

http://www.reuters.com/article/2014/08/10/us-iraq-security-idUSKBN0G808J20140810

The black hole at the birth of the Universe

Added August 10, 2014
Perimeter Institute

Summary:

The big bang poses a big question: if it was indeed the cataclysm that blasted our universe into existence 13.7 billion years ago, what sparked it? Three Perimeter Institute researchers have a new idea about what might have come before the big bang. It's a bit perplexing, but it is grounded in sound mathematics and is it testable?

The big bang poses a big question: if it was indeed the cataclysm that blasted our universe into existence 13.7 billion years ago, what sparked it?

Three Perimeter Institute researchers have a new idea about what might have come before the big bang. It's a bit perplexing, but it is grounded in sound mathematics and is it testable?

What we perceive as the big bang, they argue, could be the three-dimensional "mirage" of a collapsing star in a universe profoundly different than our own.

"Cosmology's greatest challenge is understanding the big bang itself," write Perimeter Institute Associate Faculty member Niayesh Afshordi, Affiliate Faculty member and University of Waterloo professor Robert Mann, and PhD student Razieh Pourhasan.

Conventional understanding holds that the big bang began with a singularity -- an unfathomably hot and dense phenomenon of spacetime where the standard laws of physics break down. Singularities are bizarre, and our understanding of them is limited.

"For all physicists know, dragons could have come flying out of the singularity," Afshordi says in an interview with Nature.

The problem, as the authors see it, is that the big bang hypothesis has our relatively comprehensible, uniform, and predictable universe arising from the physics-destroying insanity of a singularity. It seems unlikely.

So perhaps something else happened. Perhaps our universe was never singular in the first place.

Their suggestion: our known universe could be the three-dimensional "wrapping" around a four-dimensional black hole's event horizon. In this scenario, our universe burst into being when a star in a four-dimensional universe collapsed into a black hole.

In our three-dimensional universe, black holes have two-dimensional event horizons -- that is, they are surrounded by a two-dimensional boundary that marks the "point of no return." In the case of a four-dimensional universe, a black hole would have a three-dimensional event horizon.

In their proposed scenario, our universe was never inside the singularity; rather, it came into being outside an event horizon, protected from the singularity. It originated as -- and remains -- just one feature in the imploded wreck of a four-dimensional star.

The researchers emphasize that this idea, though it may sound "absurd," is grounded firmly in the best modern mathematics describing space and time. Specifically, they've used the tools of holography to "turn the big bang into a cosmic mirage." Along the way, their model appears to address long-standing cosmological puzzles and -- crucially -- produce testable predictions.

Of course, our intuition tends to recoil at the idea that everything and everyone we know emerged from the event horizon of a single four-dimensional black hole. We have no concept of what a four-dimensional universe might look like. We don't know how a four-dimensional "parent" universe itself came to be.

But our fallible human intuitions, the researchers argue, evolved in a three-dimensional world that may only reveal shadows of reality.

They draw a parallel to Plato's allegory of the cave, in which prisoners spend their lives seeing only the flickering shadows cast by a fire on a cavern wall.

"Their shackles have prevented them from perceiving the true world, a realm with one additional dimension," they write. "Plato's prisoners didn't understand the powers behind the sun, just as we don't understand the four-dimensional bulk universe. But at least they knew where to look for answers."

Story Source:

Science Daily.

The above story is based on materials provided by Perimeter Institute.

Note:

Materials may be edited for content and length.

Quantum Particles Take the Road Most Traveled

Added August 9, 2014
News Article, Science,Aug 8, 2014
By Kelly Dickerson

For the first time ever, physicists have mapped the path that particles are most likely to take when moving from one quantum state to another.

In physics, a concept called the “path of least action” describes the trajectory that an object is most likely to follow, similar to the familiar concept of the “path of least resistance.” For example, a tossed football follows a parabolic arc through the air instead of spinning off in crazy loops or zigzags. That’s because a parabola path requires fewer “actions” than a looped or zigzag path.

However, physicists didn’t know whether quantum particles, like electrons, neutrinos or photons, follow the same rule. Many of the classic rules of physics don’t seem to apply to these tiny particles. Instead, they are governed by the weird rules of quantum mechanics that even Einstein called “spooky.”

Quantum particles can exist in states where they are in multiple places at once — a phenomenon called superposition. A mathematical equation called a wave function describes the many possible locations where a quantum particle might simultaneously exist. But as soon as someone tries to measure the location or the velocity of one of these particles, its wave function collapses and the particle will appear in only one spot, falling back under the laws of conventional physics.

This makes studying quantum particles extremely difficult, because the moment scientists start probing around, the particles’ quantum states collapse. However, physicists have developed a way to isolate the wacky quantum world and peer into it in a noninvasive way; this allows them to map the path that particles are most likely to take when changing from one state to another.

“It’s a great breakthrough in terms of being able to monitor quantum systems,”Andrew Jordan, a physicist at the University of Rochester, who worked on the original theory, told Live Science. “We’re just scratching the surface of the kinds of physics permitted here.”

Jordan developed the theory, and brought the idea to experimental physicists at the University of California, Berkeley and Washington University in St. Louis who helped design an experiment to test it. Kater Murch, a professor of physics at Washington University, sketched out possible paths that the particles might take, then polled the research team to see which path they thought the experiment would most likely reveal.

Nasa validates 'impossible' space drive

Added August 8, 2014

http://www.wired.co.uk/news/archive/2014-07/31/nasa-validates-impossible-space-drive

Hold Pakistan Accountable for Its Blasphemous Oppression

Added August 7, 2014

http://www.huffingtonpost.com/doug-bandow/hold-pakistan-accountable_b_5653021.html

The growth of African-American atheism

Added August 6, 2014

http://rationalist.org.uk/articles/4723/the-growth-of-african-american-atheism

The stigma of being an atheist in the US

Added August 5, 2014

By Aleem Maqbool BBC News, Columbus, Ohio

http://www.bbc.com/news/world-us-canada-28616115

70 years of the 1944 Education Act in UK

Added August 5, 2014

by Richy Thompson
on August 4, 2014

Yesterday was the 70th anniversary of royal assent being granted to the Education Act 1944, also known as the Butler Act. The Act brought ‘faith’ schools into the state-maintained sector for the first time, and also made both faith-based Religious Instruction and Collective Worship compulsory in all schools when previously both were optional.

Brazil’s Evangelical Christians Are Gaining Political Power

Added August 4, 2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/08/02/brazils-evangelical-christians-are-gaining-political-power/

Hindus demand apology from Heinz Australia if beef derivatives used in fruit juice

Added August 3, 2014

ABC Rural
By Sarina Locke

Hindus are demanding an apology from Heinz Australia for using beef-derived gelatine in the making of some fruit juice.

The cow is sacred to Hindus, who number one billion people worldwide.

Heinz Australia owns the Golden Circle juicing company, and this week Heinz was asked to explain what was in its fruit juices.

“Flavours, including alcohol based flavours, are used across the Golden Circle and Original Juice Co. juice and drink ranges,"
Heinz responded, in a statement.

"Unfortunately, none of the ambient Golden Circle juice range would be halal suitable as they are made using either non-halal clarifying agents or contain alcohol-based flavours.”

Rajan Zed, president of the Universal Society of Hinduism, based in Nevada United States, believes Heinz Australia is mature enough to apologise.

"It's a very serious issue for Hindus and we would like the chief executive of Heinz Australia to issue an apology, because Hindus in Australia and in other parts of the world are quite upset about the use of beef in juices without mentioning it on the label.

"The cow is sacred, and it's sacrilegious for Hindus to consume beef."

In the statement, Heinz said gelatine derived from beef was generally used to remove the 'cloudiness' in its apple juice, but filtering removes any trace of the gelatine.

Gelatine is used as a clarifying agent in wine, fruit juices and beer.

But Mr Zed says Heinz Australia has to make that clear on the label.

"The only thing they should have done is mention on the label that beef is used in the processing, so we can stay away from these juices.

"So that's why we want an apology for not being transparent enough with consumers."

Mr Zed is also concerned that Heinz Australia

'should also have clarified the usage of alcohol in the manufacturing of their juice/drinks as many Hindus were teetotallers'.

ABC Rural has contacted Heinz and the Food Standards Australia and New Zealand for comment.

The Decline of Religion in America as Seen Through a Handful of Graphs


Added August 3, 2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/08/02/the-decline-of-religion-in-america-as-seen-through-a-handful-of-graphs/

Ayaan Hirsi Ali, Critic of Islam, Will Headline American Atheists’ 2015 Convention

Added August 2, 2014

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/07/31/ayaan-hirsi-ali-critic-of-islam-will-headline-american-atheists-2015-convention/

Labour party equality statement excludes non-religious people

Added August 1, 2014

Posted: Thu, 31 Jul 2014 16:19

Labour's policy making body – the National Policy Forum – has come under fire for adopting an equality statement appears not to cover non-religious people.

The equality statement, adopted as a commitment to the way the party will implement policies and its manifesto states 'religion' but omits 'or belief'.

Both the Equality Act 2010 and human rights law use the term 'religion or belief' to cover both non-religious and religious people.

Keith Porteous Wood, executive director of the National Secular Society, said:

"The omission runs the risk of leaving non-religious citizens feeling that they are less worthy of protection from discrimination that the religious. Equality means non-believers and those with other philosophical beliefs have the same rights and protection as those who identify with a religion. Clearly this should be reflected in the Labour Party's statement."

There should be no embarrassment over challenging Muslim treatment of women, says Justice Minister

Added August 1, 2014

Posted: Thu, 31 Jul 2014 08:51

Justice Minister Simon Hughes has said Britain should not be "culturally embarrassed" about challenging Muslims over the wearing of the veil or the segregation of women.

Simon Hughes, the Minister of State for Justice and Civil Liberties, said women and men must be allowed to sit together to "challenge people's beliefs and practices" and take on Muslim "hardliners and fanatics" who oppose equality.

His comments came in a speech to the Girl Summit, an event dedicated to ending female genital mutilation (FGM) and child, early and forced marriage (CEFM) within a generation.

Mr Hughes said schools had been nervous to challenge communities on issues of FGM or forced marriage in fear that they were "tresspassing on a cultural space that was inappropriate" but that had changed in the last four years.

He said the shift was in part down to political leaders making a "personal commitment" to challenge communities publicly about FGM.

Mr Hughes said there was a "cultural shift" amongst Britain's Muslim communities in favour of equality. Those unwilling to accept examples of such parity, such as men and women worshiping together in mosques, were now "losing the battle", he said.

The Liberal Democrat minister also appeared to welcome a debate on the veil. Mr Hughes said there was had been a "nervousness" about discussing what veils people can wear, face coverings at school, or whether Muslim women should be required to lift the veil when giving evidence in a court, but "we have broken though that now", he said.

Sara Khan, Director and Co-founder of Inspire, a counter-extremism and human rights organisation seeking to address the inequalities facing British Muslim women, welcomed Mr Hughes's comments. She said: "For years, organisations like mine have been at the forefront of fighting discrimination experienced by Muslim women not only in wider society but also within Muslim communities. We have consistently opposed the argument of "religious or cultural differences" which has often been used to ignore, deny or prevent women from receiving the same level of protection from human rights and equalities legislation which is afforded to other British women. Universal human rights belong to all British citizens.

"A cultural shift is indeed beginning to slowly take place within British Muslim communities, but we cannot be complacent. Our work within Muslim communities highlights to us that the fight against hardliners and fundamentalists who oppose equality is still a huge battle and will not change overnight. It is a generational battle. We therefore welcome the support of all those in British society who believe in equality and human rights for all."

Stephen Evans, campaigns manager at the National Secular Society, said: "There is no doubt that a fear of upsetting cultural and religious sensitivities has prevented FGM from being tackled effectively – despite such abuse being illegal in the UK since 1985. Whilst this is thankfully now changing, there is still a long way to go before the violence and inequality faced by Muslim women in Britain is adequately addressed.

"The treatment of Muslim women in Britain's unregulated and inherently discriminatory 'sharia courts' is undermining their legal equality, but little is being done to remedy this. Meanwhile, through its guidance on inheritance and succession rules, the Law Society is advising solicitors on how to implement the most regressive and misogynist interpretation of sharia available.

"Secularists, human rights activists and liberal Muslims must continue to work together to ensure Muslim women enjoy the same rights and level of legal protection as all other UK citizens."

http://www.secularism.org.uk/news/2014/07/there-should-be-no-embarrassment-over-challenging-muslim-treatment-of-women-says-justice-minister


Filosofia ja elämänkatsomustieto

Last update 1.8.2014

Yleistietoa, opetussuunnitelmia, oppikirjoja ja linkkejä.

Kevään 2014 filosofian ylioppilastehtävät html-muodossa saat näkyviin napauttamalla tästä.

Kevään 2014 elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät saat näkyviin napauttamalla tästä.

Syksyn 2013 elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät saat näkyviin napauttamalla tästä.

Syksyn 2013 filosofian ylioppilastehtävät html-muodossa saat näkyviin napauttamalla tästä. ja pdf -muodossa napauttamalla

tästä.

Kevään 2013 elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät saat näkyviin napauttamalla tästä.

Kevään 2013 filosofian ylioppilastehtävät saat näkyviin napauttamalla tästä.

Filosofi och livsåskådning

20 läroböcker och vokabulär

Philosophy and Life View

20 books and dictionary in Finnish

Constructed language misil

misil

Katsomusaineiden didaktiikkaa

Yleistä didaktiikkaa

Ilmaista didaktiikkaa

Kristillinen dogmatiikka

http://etkirja.pp.fi/dogmatiikka.html

Filosofian, elämänkatsomustiedon ja uskonnon didaktiikkaa

Motivaatio, kv sopimukset, totuus jne...

Lukion filosofia, Filosofi i gymnasiet

Opetussuunnitelmat ja lisätietoa

Mitä filosofia on?
Vad är filosofi?
Opetussuunnitelma
Läroplan
Yliopistofilosofian sivustot
Filosofi.fi på svenska
Svenska material
Philosophy links in Internet
Logiikan alkeet Internetissä
Palautelomake

Ilmaiset filosofian oppikirjat

FI1 , FI2 , FI3 , FI4

Normatiivinen etiikka
Sukupuolietiikka
Metaetiikka
Deskriptiivinen etiikka

Filosofian ylioppilastehtävät

S 2012 K 2012 S 2011 K 2011
Vanhoja ylioppilastehtäviä
Vanhojen tehtävien sanaluettelo lukumäärineen
Ylioppilaskirjoitusten filosofit
Ylioppilaskirjoitusten sivistyssanat
Palautelomake

Elämänkatsomustieto, livsåskådning

Opetussuunnitelmat ja lisätietoa

Elämänkatsomustieto vai uskonto?
Mitä elämänkatsomustieto on?
Miksi evankelis-luterilaiset eivät pääse et:n opetukseen
Elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmat
Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen
Koululait ja muut säädökset
Kysymyksiä ja vastauksia
Keskeiset ongelmat opetuksessa
Elämänkatsomustiedon opetusaineistoa ja linkkejä
Ohjeita kouluille
Dosentti Jouni Luukkaisen kantelut
Elämänkatsomustiedon stipendit
Kilpailut
Uskonnottomien uutisia
Religionskunskap i Sverige
Svenska material
Palautelomake

Peruskoulu Grundskola

Ilmaiset oppikirjat

et1 et2 et3 et4 et5 et6 et7 et8 et9

Opetussuunnitelmat ja lisätietoa

Elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmat
Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen
Opetusvihjeitä: 1-5, 5-9
Verkkomateriaalia
Vähemmistöuskontojen oppikirjat
Palautelomake

Lukio Gymnasium

Ilmaiset oppikirjat

et10 et11 et12 et13 et14

Opetussuunnitelmat ja lisätietoa

Elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmat
Grunderna för läroplanen
Sanasto
Opinnot Helsingin yliopistossa
Uskontojen vertailutaulukko
Palautelomake

Elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät

S 2012 K 2012 S 2011 K 2011
Vanhoja tehtävä
Vanhojen tehtävien sanaluettelo lukumäärineen
Ylioppilaskirjoitusten sivistyssanat

Syksyn 2014 ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen

Sekä elämänkatsomustiedon että filosofian ylioppilaskirjoituksiin kannattaa valmentautua lukemalla tämän oppiaineiston sanastoa sanasto.

Elämänkatsomustiedon kokeeseen lue myös ainakin kerran viikossa Elämänkatsomustiedon (opetushallituksen) opetussuunnitelmaohjeen sanat aakkosjärjestyksessä.

Filosofian kokeeseen lue ainakin kerran viikossa Filosofian(opetushallituksen) opetussuunnitelmaohjeen sanat aakkosjärjestyksessä.

Elämänkatsomustieto ainereaalissa

Elämänkatsomustieto on eräs lukion reaaliaineista. Elämänkatsomustiedon ainereaalissa kokelas valitsee vastattavakseen kuusi kysymystä kymmenestä vaihtoehdosta.

Reaaliaineiden sijoittuminen koepäivien kesken: Samana koepäivänä järjestetään evankelis-luterilaisen uskonnon, ortodoksisen uskonnon, elämänkatsomustiedon, yhteiskuntaopin, kemian, maantieteen ja terveystiedon kokeet.

Muuta tietoa

Esitelmä ateismista 9.2.2012 (pdf)
Maailmanuskonnot
Wienin piiri
Valtion ja kirkon ero
Java kielen perusteet versio 0.7
Palautelomake
Jäsenlomakkeet ja palautelomakkeet tekstinä ohjelmoijille

Ehdotus lukion opetuksen järkiperäistämiseksi

Suomen Ateistiyhdistys ry. kannattaa kaikkien mielipideaineiden poistamista kouluista. Erityisesti oman uskonnon opetus on mielipideopetusta.

Suomen ateistiyhdistys vastustaa kuitenkin jyrkästi kaikille yhteiseen "elämänkatsomustiedon" opetukseen siirtymistä lukioissa. Se merkitsisi Ruotsin mallin mukaista uskonnon opetusta eli sitä, mitä Kulosaaren yhteiskoulussa nyt opetetaan.

Kulosaaren yhteiskoulun kaikille pakollisen opetussuunnitelman löydät napauttamalla tästä.

Koska peruskoulun järkeistäminen on Suomen äärivanhoillisessa mielipideilmastossa mahdotonta, ehdotamme että järkeistäminen aloitetaan lukiosta.

Kun oman uskonnon tai elämänkatsomustiedon opetusta on peruskoulussa 9 vuotta, on kohtuutonta, että sitä on lukiossa.

Koska lukion elämänkatsomustiedon opetus oli aikoinaan filosofian opetusta ja nykyään huuhaata, ehdotamme, että oma uskonto ja elämänkatsomustieto poistetaan lukiosta ja muutetaan filosofian opetusta niin, että lukioissa filosofian nykyiset kurssit 2, 3 ja 4 ovat pakollisia. Samalla on päätettävä, että näiden kurssien sisältöjä ei muuteta lisäämällä niihin uskontotietoa.

Koska lukioissa on paljon evankelis-luterilaisia uskonnonopettajia, ehdotan, että heitä varten luodaan lakkautuspalkkajärjestelmä siirtymisajaksi. Vastaavasti teologikoulutusta vähennetään niin, että lukioiden evankelis-luterilaisen uskonnon opettajat voivat siirtyä joustavasti evankelisluterilaisen kirkon tehtäviin.

Nykyisin pätevät elämänkatsomustiedon opettajat katsottakoon päteviksi lukion filosofian opettajiksi.

Siirtymäajaksi myös opettajakoulutusta vailla olevat, joilla on yliopistossa suorittettu vähintään keskimmäinen oppimäärä filosofiassa, katsottakoon päteviksi lukion filosofian opettajiksi.

Lakkautuspalkka lisää menoja, mutta teologikoulutuksen keskeyttäminen pienentää menoja.

Kun joukko teologian professoreja joutuu lomautetuiksi, tämä on vain osoitus siitä, että kansalaisia lomautetaan tasapuolisesti kaikissa yhteiskuntaluokista.

Todellisiä hyötyjiä ovat lukiolaiset.

Mainittakoon, että alempaa löytyvät täysin ilmaiset lukion filosofian oppikirjat.