Jumalaton kulttuurilehti 1
Godless Culture Magazine 1

Tammikuu January 2006

Julkaisija: Suomen ateistiyhdistys ry Sähköposti: info@ateismi.fiPublisher: Atheist Association of Finland E-mail: info@ateismi.fiSisällysluettelo

Verkkojulkaisun vastaava toimittaja fil.maist. Erkki Hartikainen

Editor of the net magazine: Erkki Hartikainen, MA

Tämä on viimeksi päivitetty 1.2.2011.
Last uppdate 2/1/2011.


Important things: Tärkeät asiat:
15 books in Finnish 15 kirjaa suomeksi

Elämänkatsomustieto Life View (in Finnish)

Sanasto Sanasto
Peruskoulu et1-2 et1 et2 et3 et4 et5 et6 et7 et8 et9
Lukio et10 et11 et12 et13 et14
Elämänkatsomustieto, kotisivu etkirjat

Analytical Logical Empiricism: see

http://etkirja.pp.fi/ale.htm

Dictionary of Atheism
Atheists in action
Physics pages of Pekka T. Laakso

Tilaa kirja

Sisällysluettelo

 1. Pääkirjoitus tammikuu 2006
  1. Taustaa
  2. Suomen Ateistiyhdistys ja elämänkatsomustieto
  3. Luterilainen ateismi
  4. Humanismi
  5. Humanistit ja uskontomyönteinen uskontojen opetus
  6. Humanistien kaappaus etenee
  7. Helsingin Sanomat tukevat luterilaisia ateisteja
  8. Suomen tieteen maailmanennätys
  9. Lopuksi
 2. Uutisia
  1. Kristitty valittiin Prometheus-leirin tuki ry:n puheenjohtajaksi
   1. 16.11. Anna Vuorjoesta Protun uusi puheenjohtaja
  2. Kommentti: Erkki Hartikainen 2005-12-11
 3. Kimmo Sundströmin aateveli vankilaan Italiassa
  1. Kommentti: Erkki Hartikainen 2005-12-11
 4. Gravitation
 5. Geometria
 6. Ateismin määritelmä
 7. Ateistin määrittelemä
 8. Agnostikon eli jumalaongelmaisen määritelmä
 9. Uskonnon määritelmä
 10. Raamatun ristiriidat
 11. Linkkejä

Pääkirjoitus tammikuu 2006

Erkki Hartikainen 2005-12-11

Tämä on Suomen Ateistiyhdistyksen uuden verkkojulkaisun Jumalaton ensimmäinen numero. Se ilmestyy aluksi suomeksi, mutta lähiaikoina siitä alkaa ilmestyä myös englanninkielinen käännös nimellä Godless.

Taustaa

Tämän kirjoittaja aloitti vuonna 1961 opiskelun Helsingin yliopistossa. 1960 – luvun puolivälissä ylioppilaskunnan julkaisu Ylioppilaslehti oli olevinaan hyvin radikaali (=jyrkkä). Lehden vallankumouksellista luonnetta on perusteltu mm. sillä, että sitä saatettiin toimittaa juovuksissa. Saattoipa joku lehden toimittaja viettää yönsä putkassakin.

Ylioppilaslehti julkaisi myös uskontoon jossain määrin arvostelevasti suhtautuvan numeron. Minun mielestäni kirjoitukset olivat kehnoja ja silloisen ylioppilasnuorison asiantuntemus oli heikkoa tasoa. Poikkeuksen muodostivat esimerkiksi dosentti Pertti Lindforsin silloiset kirjoitukset, jotka olivat asiantuntevia myös uskonnon suhteen.

Ryhdyin siihen aikaan selvittämään, oliko Suomessa ennestään jumalattomien toimintaa. Onnettomuudekseni soitin Timo I. Vasamalle, joka kertoi että oli olemassa Vapaa-ajattelijain liitto, joka tosin oli pahasti ukkoontunut ja lamaantunut. Liiton silloinen sihteeri Raimo Laine sai minut puhuttua ympäri ja liittymään liiton jäseneksi. Kun kirjoitin Vapaa Ajattelija – lehteen, minut yllättäen laitettiin jopa lehden päätoimittajaksi 1969.

Silloinen rakennusmestari ja oikeustieteen ylioppilas Raimo Toivonen ajoi Helsingin vapaa-ajattelijain yhteydessä toimineen Pakanakillan perustamista itsenäiseksi järjestöksi. Olin tuon järjestön ensimmäinen puheenjohtaja, ja olin sen puheenjohtaja myös silloin, kun järjestö opiskelijaradikalismin romahdettua purettiin.

1960 – luvun lopulla olin vakuutusmatemaatikkona Vahinko-Pohjassa (nykyisin Tapiola – yhtiöt), ja työtoverini, edesmennyt Uolevi Mannonen varoitti minua Timo I. Vasamasta. Myöhemmin minua varoittivat hänestä hänen äitinsä ja lukuisat muut ihmiset, mutta varoitusten oikeellisuus selvisi minulle vasta vuosikymmenien mittaan.

Vasta viime vuosina olen tullut kiinnittäneeksi huomiota siihen, että peruskoulun uskontojen historian ja siveysopin opetussuunnitelma meni 50 % kristilliseksi Timo I. Vasaman ja Paul J. Koposen johtaessa Vapaa-ajattelijain liittoa. Tämän kristillisyydenhän kaatoi myöhemmin YK:n Ihmisoikeustoimikunnalle tekemäni valitus. Itse asiassa Timo I. Vasama, Paul J. Koponen ja Gun Väyrynen ajoivat jo silloin Ruotsin mallin mukaista ”uskontotiedon” opetusta Suomeen. Tämän voi lukea sen ajan Vapaa Ajattelija – lehdestä ja Gun Väyrysen artikkelista Humanistiliiton englanninkielisiltä sivuilta.

Suomen Ateistiyhdistys ja elämänkatsomustieto

Vuonna 1985 perustettiin Kimmo Sundströmin aloitteesta Suomen ateistiyhdistys ry. Olin siinä vaiheessa vetäytymässä syrjään Vapaa-ajattelijain liiton toiminnasta siitä syystä, että silloisen kouluhallituksen ylitarkastaja Pekka Elo esti kunnollisen elämänkatsomustiedon toteuttamisen Suomessa.

Minä olin ollut henkilö, joka YK:n Genevessä toimivan Ihmisoikeustoimikunnan tuella kaatoi 50 % kristillisen uskontojen historian ja siveysopin opetussuunnitelman. Onnistuin myös taivuttelemaan eduskunnan päättämään, että elämänkatsomustiedon opetus koskee vain uskontokuntiin kuulumattomia. Pekka Elo ajoi luterilaisille luterilaista uskonnonopetusta ja kaikille muille (myös ortodokseille) elämänkatsomustietoa. Tarkoituksena oli kostaa uskontojen historiassa ja siveysopissa kärsitty tappio. Onneksi onnistuin herättämään ajoissa ortodoksisen kirkon, joka oli menettämässä oikeuden oman uskonnon opetukseen. Nyt olisi aika antaa asiasta tietoja Suomen muslimeille.

Luterilainen ateismi

Tilanne Suomessa on heikkenemässä, kun Vapaa-ajattelijain liitto, jolla on noin miljoonan euron varallisuus, on joutunut ”luterilaisten ateistien” käsiin. Luterilaisilla ateisteilla tarkoitan ihmisiä, jotka saattavat olla nimellisesti ateisteja mutta eivät aja ateisteille täysiä ihmisoikeuksia. Monet luterilaiset ateistit ajavat Suomeen Ruotsin mallista kaikille pakollista uskonnonopetusta.

Humanismi

Luterilainen ateismi on osa maailmanlaajuista liikettä, joka käyttää itsestään peitenimeä ”humanismi”. Vuonna 1988 Harold Blackham (Britannia), Corliss Lamont (U.S.A.), Rob Thielman (Alankomaat), Harry Stopes Roe(Britannia) ja Levi Fragell (Norja) allekirjoittivat lausunnon, jonka avulla he pyrkivät yhtenäistämään sanan “humanisti” käyttöä. He ehdottivat ensiksi, että sana “humanismi” kirjoitettaisiin isolla kirjaimella Humanismi. Mitään etuliitteitä kuten “uskonnollinen humanismi” tai “sekulaari humanismi” ei käytettäisi. Toiseksi he ehdottivat, että kaikki humanistijärjestöt käyttäisivät tunnuksenaan onnellista ihmistä. Kolmanneksi he ehdottivat, että kaikki pitäisivät humanismia elämänasenteena. Erilaiset luterilaiset ateistit ja humanistit ovat järjestäytyneet Kansainväliseen humanistiseen ja eettiseen unioniin (IHEU).

Humanistit ja uskontomyönteinen uskontojen opetus

Norjassa ja Ruotsissa humanistit ovat vaatineet ja saaneet kaikille pakollisen ”uskontotiedon” opetuksen, josta puolet on kristittyjen itsensä tekemää kristinuskoa ja loput muiden uskontojen itsensä tekemää omaa uskontoa. Peruskoulun ja lukion oppikirjasarjat eivät kerro käytännöllisesti katsoen mitään ateismista. Tavallisesti niissä esitellään jonkin paikallisen humanistijohtajan haastattelu, ja humanistit ovat tästä suuresta saavutuksesta ylpeitä.

Useimmat muut humanistijärjestöt kannattavat tällaista kaikille pakollista uskontomyönteistä ”uskontotiedon” jakamista. Tämän kirjoittaja on keskustellut asiasta useiden yllä mainittujen allekirjoittajaihmisten kanssa, ja kaikki ne, joiden kanssa olen keskustellut (osa ehti kuolla), kannattavat tällaista uskontomyönteistä opetusta.

Kun Vapaa-ajattelijain liiton päättävien elinten enemmistö on luterilaisilla ateisteilla, voidaan sanoa, että Vapaa-ajattelijain liitto ajaa (ehkä aluksi hieman peitellysti ja myöhemmin avoimesti) Ruotsin mallin mukaista uskonnon opetusta. Liiton pääsihteeri Jori Mäntysalo on jo ehdottanut Ruotsin mallin mukaisen uskonnonopetuksen aloittamista lukiossa. Liittohallituksen ja liiton täysin uusi jäsen Erja Sallinen on vaatinut Ruotsin mallin mukaista uskonnonopetusta koulujen alaluokillekin.

Vapaa-ajattelijain liiton ”tiedottaja”, liittohallituksen jäsen Petri Karisma on juuri saattanut julkisuuteen vihreiden kansanedustajien Irina Krohnin ja Rosa Meriläisen ehdotuksen Ruotsin mallin mukaiseen ”uskontotiedon” opetukseen siirtymisestä. Ehdotus on minun arvailujeni mukaan tamperelaisten ”vapaa-ajattelijain” avustuksella muotoiltu käsittämään joukon kirkon ja valtion eroon liittyviä toimenpiteitä. Itse asiassa kirkko ja valtio on Suomessa enemmän toisistaan erotettu kuin Ruotsissa.

Suomen koulujen ja päivähoidon kristillinen terrori ja ateistien syrjintä ovat perustuslain ja myös tavallisten lakien (koululakien) vastaisia. Jos opetushallitus ei ”johdatukseen” uskovan luterilaisen ateistin johdolla haluaisi sortaa ateisteja, elämänkatsomustiedon opetus voisi olla ateisteja tyydyttävää ja koulu voisi olla muilta osin uskontojen suhteen neutraali.

Humanistien kaappaus etenee

Vapaa-ajattelijain liiton keskustelulistalla ovat sen vakiotaputtajat taputtaneet ankarasti vihreiden aloitteiden puolesta. He ovat myös taputtaneet ankarasti sen puolesta, että Vapaa-ajattelijain liitto ja Suomen Humanistiliitto yhdistettäisiin. Samoin he ovat taputtaneet ankarasti sen puolesta, että Vapaa Ajattelija – lehti ja Humanisti – lehti yhdistetäisiin.

Helsingin Sanomat tukevat luterilaisia ateisteja

Helsingin Sanomissa luterilainen ateisti Petri Salmén kirjoittaa: ”Minusta on surullista, että jo alaluokilla ja päiväkodeissa joudutaan miettimään uusia tapoja joulunajan juhlimiseen, jotteivät maahanmuuttajalasten vanhemmat loukkaantuisi.”

Tämä luterilainen ateisti ei tajua, että kenties muutkin kuin maahanmuuttajat (esimerkiksi ateistit, joihin hän epäuskottavasti väittää kuuluvansa) eivät pidä koulujen joulujeesustelusta.

Salmén jatkaa: ”Vaikka olen itse ateisti, en halua millään lailla rajoittaa joulun kristillistä sanomaa. Jeesuksen syntymäpäivän vietto sopii joulun teemaksi ihan yhtä hyvin kuin se, että itse juhlistan vuoden pimeintä aikaa valoja ja kynttilöitä sytyttämällä. Käyn jopa joulukonsertissa kirkossa.”

Tässä voisi kysyä, mitä Salmén sanoisi, jos hänen lastensa olisi kumarrettava koulussa joka päivä tiettyyn aikaan Mekkaan päin.

Suomen tieteen maailmanennätys

Tieteen saralla Suomessa on tehty taas eräs maailmanennätys. Aion informoida tästä myöhemmin myös muiden maiden asukkaita. 15/30 Researchin tekemän kansallisen nuorisotutkimuksen mukaan nuoret ovat valikoivasti suvaitsevia. Tämän kirjoittajan mielestä tutkimuksen tekijät ovat valikoivasti tyhmiä. Valikoivasti suvaitsevat eivät ole suvaitsevia ollenkaan. Kun tosiasia on, että nuoret eivät ole suvaitsevia, tämän kieltäminen väittämällä, että nuoret ovat valikoivasti suvaitsevia, jatkaa sitä tieteen nimissä tapahtuvaa huijausta, joka on jatkunut ainakin koko ihmisen kirjoihin merkityn historian ajan.

Lopuksi

Kun tilanne Suomessa ei ole ainakaan parantunut siitä, kun aloitin kirjoitteluni 1960 – luvulla, jatkan kirjoitteluani tässä Jumalattomassa kulttuurilehdessä.

Sana ”kulttuurilehti” on tietysti tarkoitettu satiiriseksi. Kulttuuri on uuden määritelmän mukaan suomeksi valtarakenne, ja jumalattomillahan ei ole Suomessa mitään valtaa.

Näihin kirjoituksiin ei julkaista oikaisuja, mutta tarpeen vaatiessa näitä muutetaan ja samalla ilmoitetaan muutospäivämäärä. Myös alkuperäinen julkaisupäivämäärä ilmoitetaan. Vanhoja muotoja ei yhdistyksessämme säilytetä – niistähän Suomessa huolehtivat muut tahot.

Uutisia

Kristitty valittiin Prometheus-leirin tuki ry:n puheenjohtajaksi

16.11. Anna Vuorjoesta Protun uusi puheenjohtaja

Sunnuntaina pidetty Protun syyskokous valitsi yhdistyksen varapuheenjohtajan Anna Vuorjoen Prometheus-leirin tuki ry:n uudeksi puheenjohtajaksi vuosille 2006–2007. Protun istuva puheenjohtaja Masi Mäkelä oli kolmen puheenjohtajakauden jälkeen päättänyt olla enää asettumatta ehdolle.

Kommentti: Erkki Hartikainen 2005-12-11

Protu järjestää ”ensisijaisesti” uskonnottomille tarkoitettuja rippikoululeirin korvikkeita, Prometheus-leirejä. Leirien vetäjinä on ollut jo pitkään myös uskovaisia, ja nyt koko järjestön puheenjohtajaksi on valittu kristitty.

Mainittakoon, että Vapaa-ajattelijain liiton sisällä on syrjitty niitä ateisteja, jotka ovat suhtautuneet viileästi tähän leirijärjestöön. Evankelis-luterilainen kirkko on ollut koko ajan erittäin tyytyväinen Protun toimintaan. Prometheus-leireillä ei yleensä puhuta ateismista mitään ja jos puhutaankin, niin puhutaan jotain kielteistä. Leireillä järjestetään ”maailmankatsomuspaneeleita”, joissa joukko eri uskontojen edustajia ja satunnainen ateisti tai agnostikko keskustelee ns. paneelikeskustelussa.

Kimmo Sundströmin aateveli vankilaan Italiassa

Tuomari Luigi Tosti, 57, tuomittiin 18. marraskuuta 2004 seitsemäksi kuukaudeksi vankilaan ja erotettiin virastaan vuodeksi, koska hän kieltäytyi tuomitsemasta huoneessa, jossa oli esillä kristillisiä symboleja (mm. risti). Hänet tuomittiin Aquilassa, joka on noin sadan kilometrin päässä Roomasta. Tuomari perusteli tuomiota Rooman Paavin ja Benito Mussolinin aikoinaan tekemällä sopimuksella. Italian pääministeri Silvio Berlusconi on lisännyt voimakkaasti Italian valtion yhteistyötä paavin kanssa.

Kommentti: Erkki Hartikainen 2005-12-11

Vapaa-ajattelijain liiton pitkäaikaisin ja paras (sittemmin ns. viisikon erottama) työntekijä Kimmo Sundström joutui muutamia vuosia sitten Suomen Internetissä luterilaisten ateistien vainon kohteeksi vaadittuaan kipsistä Jeesuksen kuvaa pois äänestyspaikalta Helsingissä. Kimmo huomauttaa tähän, ettei hän päässyt sentään vankilaan.


Gravitation

This is a link.

Geometria

Tämä on linkki.

Ateismin määritelmä

George H. Smithin ontologinen ateismin määritelmä:

Ateismi on väite: jumalaa tai jumalia ei ole olemassa

Tässä määritelmässä on määritelty olemassaoloa koskeva eli ontologinen käsitys. Jumala joko on olemassa tai ei ole olemassa. Mitään olemassaolon ja olemattomuuden välimuotoa ei ole.

Teismi on väite: jumala tai jumalia on olemassa

Deismi (jumala on olemassa, mutta ei puutu maailmanmenoon) ja panteismi (jumala on sama kuin maailmankaikkeus) ovat tämän mukaan teismiä

Inhimillinen tieto siitä, mitä on olemassa, on vajavaista. Joku saattaa pitää varmana, että jumalaa tai jumalia ei ole olemassa. Joku toinen saattaa pitää varmana, että jumala tai jumalia on olemassa. Joku kolmas voi olla epävarma siitä, onko jumalaa tai jumalia olemassa vai ei.

Ateistin määrittelemä

Ateisti on henkilö, jonka mielestä ateismi on tosi.

Agnostikon eli jumalaongelmaisen määritelmä

Agnostikko eli jumalaongelmainen on henkilö, joka ei mielestään tiedä, onko ateismi tosi vai onko teismi tosi.

Uskonnon määritelmä

Uskonto on järjestäytynyttä teismiä.

Ne käsitykset joissa ei ole jumalia, eivät ole tämän määritelmän mukaan uskontoja.

Raamatun ristiriidat

Lukeaksesi napauta tästä.

Linkkejä

Ateistien ehdotus lukion elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmaksi
Ateistien ehdotus perusasteen elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmaksi
Ateistifilosofi Pertti Lindforsin juhlakirja on ilmestynyt
Bill ja Melinda Gates’in säätiö antoi yli 10 miljoonaa dollaria Discovery Institute’lle, “älykkään suunnittelun jumalatodistuksen” propagandaan
Edvard Westermarck: Siveys ja kristinusko (1907)
Esitelmä ateismista 30.10.2003
Esitelmä posthumanismista 16.2.2004
Islam ja naiset
Jumalanpilkkasakot Suomessa
Lausunto uskonnonvapauskomitean  mietinnöstä
Lausunto vihkimisoikeuden laajentamisesta
Lavanam on terrorism
Lavanam: Let all of us search for new means
Lavanam's open letter to Naxalite (Maoist) friends
Ortodoksipappi aiheutti Suomessa naisen kuoleman ja peri hänen omaisuutensa
Rolf Lagerborg (1907) Kristinuskon opetusta vai maallista siveys­kasvatusta
Tunnettuja ”älykkään suunnittelun jumalatodistuksen” kannattajia ja vastustajia
Tätä Helsingin Sanomat ei julkaissut
Vapaa Ajattelijan päätoimittaja on erotettu kaikista tehtävistään
Vapaa-ajattelijain liiton liittovaltuuston kokous 27.11.2005
Vapaa-ajattelijain tiedottaja vastustaa ateismia
Wikipedia ateisteja vastaan
Write to Lavanam